Oude bak (1)

Minister van Energie Marc Verwilghen (Open VLD) is naar eigen zeggen altijd een liefhebber van 4x4's geweest. Toen hij een Range Rover als dienstwagen koos, stond hij echter niet stil bij de CO2-uitstoot. 'Iets wat ik nu wel doe', aldus Verwilghen in Humo. 'Weet u trouwens wie mij daarover geïnterpelleerd heeft? Muriel Gerkens van Ecolo, die met een oude bak rijdt die waarschijnlijk drie keer zoveel uitstoot als de mijne.'


 

Nicebears

Groen! houdt zaterdag een verkiezingsmeting in Antwerpen en daarbij hoort volgens de partij 'steengoede muziek'. De gelegenheidsband nIcebears treedt er op, met als speciale gasten Tom Kestens van Lalalover (kandidaat op de senaatslijst), Gert Bettens van Woodface (kandidaat op de kamerlijst Antwerpen), Klaas Delrue van Yevgueni, Kloot per W, Tine Reymer van Billie King en Stef Kamil Carlens van Zita Zwoon. De naam van de gelegenheidsband verwijst naar het symbool van Groen! tijdens deze campagne, de ijsbeer.


 

Oude bak (2)

Op de vraag of 'iedereen tegen hem is', antwoordt Verwilghen: 'Het moet iets zijn met mijn persoon, of met mijn uiterlijk. U zou het aan die mensen moeten vragen. Het was soms lachwekkend. A la limite: de opwarming van de aarde, zou dat ook niet mijn schuld zijn?'


 

Als de bom valt

Vredesactie, de vereniging die al jaren tegen Amerikaanse kernwapens in ons land strijden, zijn bij alle Vlaamse partijen gaan aankloppen, met de vraag of ze beloven na de verkiezingen de bommen uit Kleine Brogel weg te halen. 'SPA, Spirit en Groen! hebben die terugtrekking in hun programma staan. N-VA schaart zich volledig achter de eis. Ook voor CD&V mogen ze weg uit België, maar de partij blijven wel aanhanger van een Navo mét kernwapens. Van Open VLD kregen we geen reactie.'


 

Oude bak (3)

Nancy Pelosi, de voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, wisselde gisteren met premier Guy Verhofstadt (Open VLD) van gedachten over de opwarming van de aarde. De partijgenote van Al Gore liet verstaan dat zijzelf gewonnen is voor bindende doelstellingen om de CO2-uitstoot onder controle te krijgen. Vandaag trekt Verhofstadt naar de Duitse kanselier Angela Merkel. Vorige week stonden al ontmoetingen met Tony Blair en Nicolas Sarkozy op het programma. En dan tijdens een debat nog vragen krijgen of hij 'nog veel bij de mensen komt'.


 

Rode lijsttrekker

'De kritiek van Maya Detiège op de Antwerpse SP.A-lijsttrekker, Christine Van Broeckhoven, bewijst dat we een goede keuze gemaakt hebben door Detiège zelf niet als lijsttrekker uit te spelen', reageert SP.A-voorzitter Johan Vande Lanotte op de commentaar van het Antwerpse kamerlid. 'Bij elke nieuwe job moet je opnieuw leren zwemmen. Maar een lijsttrekker moet meteen een Fred Deburghgraeve zijn. Twee maanden zijn wat kort om de stiel te leren', had Detiège over Van Broeckhoven gezegd in De Morgen.


 

Plakincident

Vlaams Belang heeft navraag gedaan bij zijn plakploegen en volgens kamerlid Bart Laeremans was geen van die ploegen betrokken bij het incident, waarbij affiches van VLD-kamerlid Maggie De Block zijn overplakt in een privé-tuin in Asse (Karavaan van 29 mei). Het zou gaan om niet-partijgebonden affiches over de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.


 

Dienstweigeraars

125 Vlamingen hebben een 'dienstweigering' ingestuurd voor 10 juni. Ze weigeren als voorzitter of bijzitter te fungeren in een stem- of telbureau omdat BHV nog niet gesplitst is. In 2004 waren er 56 dienstweigeraars. Twee zijn later veroordeeld door de rechtbank, een is uitdrukkelijk vrijgesproken omdat ze 'ruim verspreide argumenten' had.


 

Leading Lady

Filip Dewinter riep tijdens de campagne Anke Van dermeersch, tweede op de Vlaams Belang-senaatslijst uit tot de nieuwe leading lady van de partij. Gerolf Annemans wil die nieuwe hiërarchie niet meteen bevestigen. Feit is dat Marie-Rose Morel ondertussen een extra steuntje in de rug krijgt van de partij. Voorzitter Frank Vanhecke stelt een van zijn medewerksters full time ter beschikking van Morel.


 

Kardinaal

'Kardinaal Cardijn is mijn grote politieke voorbeeld', zegt Yves Leterme (CD&V) in Humo. 'Zijn motto blijft me inspireren: zien, oordelen, handelen.'

Guy Verhofstadt (Open VLD) en Johan Vande Lanotte (SP.A) zoeken het iets verder van huis: beiden kiezen voor Nelson Mandela.


 

Rudy Verhoeven

CD&V-kandidaat Rudy Verhoeven ging vorige week compleet de mist in in Terzake 07. Verhoeven weigerde herhaaldelijk te antwoorden op de vraag of CD&V de gezondheidszorg wou splitsen.


 

Guy Verhofstadt gooit zijn hond Emma in de strijd


 

N-VA-cordon

Bernard Clerfayt, burgemeester van Schaarbeek en vicevoorzitter van het FDF, heeft ontdekt dat N-VA-voorzitter Bart De Wever aanwezig was op de begrafenis van Karel Dillen en is geshockeerd. Hij nodigt alle partijvoorzitters uit ‘om een cordon sanitaire te leggen rond niet alleen het Vlaams Belang, maar ook rond de N-VA-voorzitter en de N-VA-mandatarissen, zolang hij niet officieel zijn spijt heeft betuigd voor dit onaanvaardbaar gedrag’, staat in een mededeling van zijn kabinet.
De Wever trok naar de begrafenis van Dillen omdat die ook aanwezig was bij de begrafenis van zijn vader.


 

Annemie

‘Open VLD wacht hetzelfde lot als de VU’, zegt afscheidnemend politica Annemie Van de Casteele (Open VLD) woensdag in Knack. Ze voelt zich bedrogen en schuwt de harde woorden niet. De partijtop (Verhofstadt, Dewael, De Gucht) is volgens haar in hetzelfde bedje ziek: ‘Veel beloven en weinig beloftes nakomen.’ De wijze waarop ze fractieleider Fons Borginon behandelden, is ‘onmenselijk’ en het communautaire profiel van Open VLD ‘te zwak’. ‘Verhofstadt kwam vertellen dat liberalen geen separatisten zijn. Toen begrepen we het wel.’


 

Weggesleurd

‘Tijdens de opnames van het Eén-programma Doe de stemtest werden twee toeschouwers hardhandig weggesleurd, gefouilleerd en drie uur vastgehouden voor ondervraging door de Schaarbeekse politie. Een moeder van twee en een 23-jarige student fotografie die T-shirts droegen met de letters CAP (Comité voor een Andere Politiek) ...
Volgens een VRT-medewerker kon men ‘het risico dat de uitzending verstoord zou worden’, niet nemen. Preventieve arrestatie dus. Aangezien dat de politiek is die de VRT voert, kunnen we dan aannemen dat dit ook het soort maatschappij is waar de openbare omroep voor staat?’

www.anderepolitiek.be


 

Draadloos

De 21ste eeuw slaat ook bij de federale verkiezingen toe. Voor het eerst zullen de stemresultaten vanuit de kantons draadloos naar Brussel verstuurd kunnen worden, via een beveiligd UMTS-netwerk. Het systeem geldt als back-up wanneer de vaste lijnen het laten afweten.
 

Draadloos

De 21ste eeuw slaat ook bij de federale verkiezingen toe. Voor het eerst zullen de stemresultaten vanuit de kantons draadloos naar Brussel verstuurd kunnen worden, via een beveiligd UMTS-netwerk. Het systeem geldt als back-up wanneer de vaste lijnen het laten afweten.


 

Wouter Van Bellingen en Nelly Maes zeggen Ja!


 

Q en Destexhe

Afwisselend met een gocart, te voet en een tandem hielden Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en Alain Destexhe (MR) dit weekend een kustmars van De Panne tot Knokke-Heist ‘pro-hervormingen, tegen separatisme’. ‘We tonen aan dat Vlaanderen moedige Waalse politici steunt’, zegt Van Quickenborne. Destexhe legde de afgelopen jaren ongenadig de kwalen van de PS-staat bloot en werd daarvoor met de nek aangekeken in Wallonië.


 

Brug

Ook Frank Vandenboucke en Pascal Smet voeren campagne, en nog wel met de VDAB. De Vlaamse SP.A-minister stapte met een ploeg SP.A’ers symbolisch over de voetgangersbrug over de A12 in Strombeek zijn Brusselse collega Smet tegemoet. Vandenbroucke kwam er melden dat de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) jaarlijks zo’n duizend knelpuntvacatures gaat selecteren en proberen in te vullen met Brusselse werkzoekenden. Het zal gaan om jobs die zo dicht mogelijk aansluiten bij de vaardigheden van de vooral laaggeschoolde werklozen in de hoofdstad. Als er mobiliteitsproblemen zijn, moet een taxi soelaas bieden.


 

Wereldberoemd

Michel Daerden, lijsttrekker voor de PS in Luik, voerde zondagnamiddag campagne op het drukke marktpleintje van Tilff, een deelgemeente van Luik aan de oevers van de Ourthe. De terrasjes van Tilff zaten afgeladen vol met wielertoeristen, die net een sportieve fietstocht van 137 of 226. kilometer in de richting van Bastogne hadden gereden.

Samen met zijn medewerkers in rood T-shirt deed Daerden de café’s rond het marktplein aan. De kandidaat voor de Kamer zei iedereen vriendelijk goedendag en het viel op dat ook heel wat Nederlandse en Duitse wielertoeristen de Waalse minister van Begroting herkenden.

Sinds zijn (zege)dronken optreden op televisie op 8 oktober is er een ware Daerdenmania ontstaan. Een van de diensters was blij verrast met de aandacht voor de Luikse kandidaat. ‘Dankzij Michel heeft Wallonië voor het eerst een politicus die tot ver in het buitenland bekend is.’


 

Blauw konijn

Guy Verhofstadt heeft sinds zondag ook een website voor kinderen. De premier is er een blauw konijn, tegen een achtergrond van konijnenpijpen en oranje wortels.

Kinderen krijgen er antwoorden op eenvoudige vragen over de eerste minister en zijn job.

Ze leren er onder meer dat Verhofstadt graag spaghetti eet, racisme haat en dat zijn favoriete vak turnen was.

De ‘galerij’ bevat een herkenbaar beeld van Verhofstadt als schoolkind. De mooiste rol is evenwel weggelegd voor Emma, de hond van de premier. ‘Ik ben een BH’, zegt Emma in een van die filmpjes. ‘Een Bekende Hond. De hond van een BV. En mijn baas moet orde houden in dat hondenkot, ik bedoel de ministerraad.’

Verhofstadt zegt met zijn initiatief de populariteit van ‘de Wetstraat’ te willen opkrikken boven het vriespunt.


 

Moeder

Als een moeder waarschuwde voorzitster Vera Dua intussen dat het ‘nog niet binnen is’ op de jaarlijkse Groen!-brunch in Leuven.


 

Schueremans

‘Vlaanderen kiest op 10 juni voor de man met het geitje of voor de man met het spleetje, die overigens voor 200.000. jobs heeft gezorgd.’ Herman Schueremans kon het als jurylid in de finale van Idool op VTM niet laten om ook wat campagne te voeren voor Open VLD. Schueremans is Vlaams parlementslid voor Open VLD.


 

Intimidatie

Maggie De Block, lijsttrekker voor Open VLD in Brussel-Halle-Vilvoorde, heeft bij de politie een klacht ingediend tegen Vlaams Belang. De Block beschuldigt het Belang van intimidatie bij het overplakken van haar verkiezingsborden.

Op klaarlichte dag, aldus de politica, kwamen twee auto’s aan bij een bierhandel in Asse. De inzittenden overplakten haar affiches met affiches van Vlaams Belang. ‘Toen de dochter van de eigenaars daarover opmerkingen maakte, werd zij onbeschoft bedreigd.’ De politie stelt een onderzoek in.


 

Bedreigde biersoorten

Groen! boort een nieuwe doelgroep aan: de Belgische bierbrouwers en -gebruikers. Vrijdag overhandigde de Belgische Brouwersvereniging een eisenbundel aan Europarlementslid Bart Staes (Groen!). Die beloofde meteen ‘een krachtige steun aan bedreigde biersoorten en kleine bierbrouwerijen’. Ook bezwoer Staes de brouwers dat de accijnzen op bier niet verhoogd worden. Dat alles gebeurde in de brouwerij Bavik in het West-Vlaamse Bavikhove, uiteraard in geheel nuchtere toestand.


 

Bedreigde provincie

Groen! kampt een beetje met personeelsproblemen in West-Vlaanderen, nu de Brugse afdeling onder impuls van de misnoegde kopvrouw Rita Brouwers weigert een vinger uit te steken voor de federale campagne. Ook daar schiet Bart Staes te hulp. Als lijstduwer in West-Vlaanderen is Staes zelf de folders gaan verdelen in Brugge. En het Europarlementslid dat in Antwerpen woont, gaat nog verder met zijn steunactie aan de partij. Hij heeft een appartement gehuurd in Nieuwpoort, om tijdens de campagne zo veel mogelijk op het veld aanwezig te zijn. Zonder eigenbelang is het allemaal niet. Staes is de kandidaat om de Milieuminister te worden, als Groen! gevraagd wordt voor de regering.


 

Limburgse tweedaagse

In 2003 haalde Steve Stevaert in de Gouw een monsterscore voor de SP.A. Huidige kopman Johan Vande Lanotte stroopt dus volgende week de mouwen op om de rode burcht te verdedigen. De kustbewoner zal woensdag en donderdag met lijsttrekker Peter Vanvelthoven heel de provincie afdweilen, en zijn uiterste best doen om zich verstaanbaar te maken bij de lokale bevolking.


 

Zonder-Jihad-Straat

Filip Dewinter (Vlaams Belang) komt met een Antwerpse campagne die lijkt op de Zonder-Haat-Straat, de Zonder-Jihad-Straat. De extreemrechtse partij verdeelt 100.000


 

De Ridder

De boeken waarmee voormalig De Standaard-journalist Hugo De Ridder Vlaanderen de wereld achter de schermen van de Wetstraat leerde kennen, worden opnieuw uitgegeven. Uitgeverij Lannoo en wwaow.com werken samen om de boeken opnieuw aan te bieden via printing on demand. Naar de boeken van De Ridder is nog altijd vraag, maar onvoldoende om ze in de boekhandel te krijgen. Via printing on demand is het mogelijk om waardevolle uitverkochte titels opnieuw ter beschikking te stellen.

Geïnteresseerden hebben de keuze tussen vijf klassiekers van De Ridder: Geen winnaars in de Wetstraat, De strijd om de 16, De keien van de Wetstraat, Jean-Luc Dehaene, mét commentaar, en Sire, geef me honderd dagen.

www.wwaow.com


 

NV-A

De N-VA heeft gisteravond haar fel bevochten campagnespot dan toch mogen uitzenden. Zoals gebruikelijk bij de partij was de spot ondertiteld om slechthorenden mee te laten genieten. Nu alleen nog aandringen op een correcte aankondiging. De spot werd aangekondigd als een politieke tribune van NV-A, terwijl het streepje een letter meer naar links thuishoort.


 

Corruptie

De voormalige VLD-politica Karin Brusselmans uit Lebbeke moet zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor corruptie en valsheid in geschrifte. Volgens het parket heeft Brusselmans als ambtenaar Stedenbouw haar invloed misbruikt om abnormaal snel advies te verkrijgen. Het openbaar ministerie beschikte over voldoende aanwijzingen waaruit bleek dat Brusselmans voordelen ontving voor haar tussenkomst. Het zou onder meer gaan om een auto en een uitgebreid diner. Brusselmans heeft de beschuldigingen altijd ontkend.


 

Annemie Turtelboom


 

Groene energie komt niet uit de lucht vallen


 

Yves en vroem vroem


 

Ja! we zijn op tv


 

Samen werkt (CD&V)


 

Ja! we gaan internationaal


 

Kieskompas: 'The Movie'

Blogger B.V.L.G. maakte een compilatie met de stemposities van 50 andere bloggers die allemaal het Kieskompas uitprobeerden.

Onze eigen filmpjes van Bekende Vlamingen die het Kieskompas uitprobeerden, zijn voortaan ook op YouTube te bekijken. Van welke bekende Vlaming had u nog graag eens zijn stemprofiel gekend? Laat het ons weten in de reacties.

Benieuwd naar uw eigen stempositie? Dat kan nog steeds op www.standaard.be/kieskompas


 

Renaat energie-raadgever

Renaat Landuyt (SP.A) heeft een bijbaan. De federale minister van Mobiliteit en de Noordzee, Brederodestraat 9, Brussel, biedt West-Vlamingen per brief zijn diensten aan als energieraadgever.

Een formulier invullen en uw laatste energiefactuur opsturen, en Renaat berekent welke energieleveranciers de interessantste prijzen bieden en laat u ook nog weten hoe u energie kan besparen. Renaat Landuyt komt niet voor op de lijst van de erkende energiedeskundigen die daarvoor een opleiding gevolgd hebben.

Die lijst is te vinden is op www.energiesparen.be. Op die site staat trouwens een module waarmee u een en ander zelf kan berekenen.


 

Peilerke-pijl

Sven Gatz (Open VLD) heeft de jongste peilingen gelezen en wordt er lyrisch van.:

‘Als we de werkelijke peiling van de peiling peilen, wat zegt dat dan over onze democratie?
Peilen we dan wat we peilen of peilen we wat we willen peilen? Peilen we verwachtingen of peilen we uitkomsten?Hoe het onpeilbare peilen?

Peilen we politici, inhoud, smoelen, emoties, het weer?

‘Dag peiling, dag peiler, dag peiler van de verkiezingen, dag pijler van onze democratie. Dag peilerke-pijl.’


 

Vlaams Belang naar de rechter

Vlaams Belang vraagt de voorzitter van de rechtbank van koophandel bij hoogdringendheid om de kranten te verplichten zijn verkiezingsadvertenties te publiceren, op straffe van een dwangsom van 500.000 euro. Volgens partijvoorzitter Frank Vanhecke is de weigering van de Vlaamse kranten om de Vlaams Belang-advertenties te plaatsen in strijd met de wet op de handelspraktijken en de antidiscriminatiewet.

‘Door zelfs een eenvoudig betaalde advertentie van een persoonlijk kandidaat te weigeren, maken alle Vlaamse kranten zich schuldig aan een ondemocratische praktijk die — indien dit in Rusland zou gebeuren — aangemerkt zou worden als een onaanvaardbare belemmering van de toegang van een oppositiekandidaat tot de media’, vindt Vanhecke.


 

Black pearl

De ‘zwarte schepen’ Wouter Van Bellingen (Spirit) uit Sint-Niklaas schakelt Johnny Depp, alias Jack Sparrow, uit de filmtrilogie The Pirates of the Carribean, in voor zijn campagne. Hij heeft zijn boot, de Black Pearl, even geleend voor een verkiezingsfolder. ‘Iedereen aan boord’, luidt zijn slogan. ‘Hoe meer mensen aan boord, hoe meer plezier op de boot.’


 

Bloemetjespapier

N-VA-kandidaten en militanten, aangevoerd door Vlaams parlementslid Mark Demesmaeker, rukten gisteren uit met lijm, behangerstafel en bloemetjes-behangpapier. Hun opdracht: de Franstalige affiches op verkiezingsborden in de niet gesplitste kieskring BHV overplakken.


 

Weddenschap

Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) heeft een weddenschap gewonnen van zijn secretaresse. Leterme had gewed dat Vlaams Belang-fractieleider Filip Dewinter hem een vraag zou stellen over de plannen van de Vlaamse regering met de staatshervorming. Hij kreeg gelijk. Dewinter eist nu zijn deel van de winst op.


 

Brief

Europees commissaris Louis Michel, lijstduwer voor MR op de senaatslijst, voert campagne met een flink uit de kluiten gewassen verkiezingsfolder. In zijn 50 pagina tellende ‘brief aan de burgers van mijn land’ steekt hij de loftrompet over de liberale verwezenlijkingen van de regering en maakt hij duidelijk welke weg de volgende regering moet bewandelen.

Over zijn eigen toekomst is Michel minder duidelijk. ‘Indien ik heel veel stemmen krijg, zal ik de situatie met partijvoorzitter Didier Reynders bekijken.’


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs