Waals N-VA

De N-VA-jongeren gaan onder de naam Nouvelle Wallonie pogen een lijst in te dienen voor de federale verkiezingen in Waals-Brabant. Zaterdag deden ze in Nijvel een eerste poging om 200 handtekeningen bij elkaar te krijgen daarvoor. De Walen hebben er voordeel bij een eigen sociaal-economisch beleid te kunnen voeren, zeggen ze.


 

Oud groen

Ook actief worden de groene senioren. De seniorenorganisaties van Groen! en Ecolo hebben zelfs een gemeenschappelijke verklaring. Omdat ze toekomstgericht denken, willen ze terug naar het verleden: ze willen een rist bevoegdheden die van de federale staat naar de deelstaten ging, terug naar het federale niveau: ontwikkelingssamenwerking, buitenlandse handel, wapenhandel, preventieve geneeskunde en zelfs de bijzondere jeugdbijstand. Ludo Dierickx, het eerste groene parlementslid ooit en nu 13de opvolger op de senaatslijst van Groen!, is hun woordvoerder.


 

Celie

Wie wel aan het woord mag komen, is Celie Dehaene, echtgenote van ex-premier Jean-Luc Dehaene. Nu ze 65 wordt, is ze voor het eerst zelf kandidaat bij federale verkiezingen. Ze is lijstduwster bij de opvolgers op de CD&V-senaatslijst. De kans dat ze verkozen wordt, is nul. Ik steun de lijst, zegt ze. Dat zei haar echtgenoot de vorige keer ook.


 

Ik vraag joen niks

In de gemeenteraad in Oostende kwam het tot een weinig geciviliseerde rel tussen Jean-Marie Dedecker (ex-VLD) en Bart Tommelein (Open VLD). Tommelein is voorzitter van de gemeenteraad. Dedecker stelde een vraag aan burgemeester Jean Vandecasteele (SP.A). Tommelein merkte op dat Dedecker de vraag aan hem moest stellen. 'Ik vraag an joen niks, nooit in heel mijn leven', repliceerde Dedecker. Tommelein schakelde daarop de microfoon van Dedecker uit.


 

Ja en Nee

Er hangt al één soort affiches op de officiële verkiezingsborden in Antwerpen. JA is het enige wat erop staat. Het is het een tegenactie tegen de groep NEE die bij vorige verkiezingen actie voerde in Antwerpen. Nadere uitleg op

www.ja.be


 

Dochter (1)

Martine De Maght, de dochter van Anny De Maght, trekt de kamerlijst van Lijst Dedecker (LDD) in de provincie Oost-Vlaanderen. De voorbije gemeenteraadsverkiezingen verloor haar moeder de burgemeesterssjerp in Aalst. In aanloop naar die verkiezingen richtte ze haar eigen partij Blauw op, na onmin met ander OpenVLD-politici. De Gentse professor Boudewijn Bouckaert staat tweede op de lijst. Na hem volgt Walter Govaert, de lijsttrekker van Respect die met zijn klacht bij de Raad van State een nieuwe stembusgang afdwong in Wetteren.


 

Boete

Patricia Ceysens moet 150 euro boete betalen omdat zij in verboden richting een eenrichtingsstraat infietste. De OpenVLD-fractieleidster in het Vlaams Parlement fietste volgens Het Laatste Nieuws van het stadspark via de Berliotstraat naar haar huis 'toen enkele agenten haar betrapten en verbaliseerden, hoewel er geen auto in de buurt was'. Ceysens vindt naar eigen zeggen 150 euro al veel. 'Maar voor studenten is dat een hele aderlating. Ik zal in de volgende gemeenteraad nog eens aandringen om overal in Leuven tweerichtingsfietsen toe te laten.'


 

Dochter (2)

Op plaats 16 van de Oost-Vlaamse senaatslijst staat nog een verrassing: Kim Van Hee uit Wichelen, beter bekend als zangeres Kim'Kay. Plaats 9 is voor Bruno Cheyns uit Zottegem. Bruno is ongehuwd, leeft al zes jaar samen met Kristof. Hij komt van Vlaams Belang. Bruno neemt naar eigen zeggen de handschoen op tegen het negativisme en het eigenbelang.


 

Ventoux

'Ik had aan minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD) gevraagd te onderzoeken of er voor de duizenden enthousiaste fietsers op de Mont Ventoux geen mobiel stembureau aan de voet van de berg geplaatst kon worden. De beklimming van deze legendarische berg moet plaatsvinden op 9 en 10 juni, tijdens de verkiezingen. Vragen staat vrij, dacht ik. Maar de vraag vormde de aanleiding voor nog maar eens een tirade over mijn 'onverantwoord leven als politicus'. Ik moet me dus schamen zulke vragen te durven stellen. 't Ja.' Vlaams minister Bert Anciaux (Spirit) op zijn website.


 

Kamerplezier (1)

Fons Borginon (Open VLD), bij de laatste plenaire zitting van de Kamer en meteen ook bij zijn afscheid als kamerlid: 'Je ziet veel herhalingen van theaterstukken in dit parlement.'


 

Leyman rockt

Volvo-topman Peter Leyman 'viert' vandaag zijn vertrek bij de Gentse autobouwfabriek met een optreden van zijn rockband 'Rolling Amazon Band'.

Vanaf volgende week stort de Chief Executive Officer zich volop in de kiescampagne. Hij is kandidaat voor de Kamer op de CD&V-lijst Oost-Vlaanderen, waar hij de derde plaats kreeg na Pieter De Crem en Sarah Smeyers (N-VA).


 

Kamerplezier (2)

'Voor mij was het dieptepunt het filibusteren. Ik beloof plechtig: als ik ooit in de oppositie zetel, dan zal ik luid mijn mening verkondigen, maar ik zal het kort en krachtig doen.'

Kamerfractieleider Dirk Van der Maelen (SP.A) vertelt aan Villa Politica hoe hij zich al een rol toemeet in de oppositie.


 

DHKP-C en dreigement

De beschuldigingen vlogen gisteren in het rond tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Tony Van Parys (CD&V) wreef Renaat Landuyt (SP.A) aan dat hij de federaal procureur 'valselijk heeft beschuldigd' van manipulatie in het DHKP-C-proces.

Landuyt beweerde dat procureur Johan Delmulle achter de transfer van rechter Freddy Troch naar Brugge zat.

'U waande zich minister van Justitie, maar dat was geen succes. U heeft buiten de lijnen gekleurd en Onkelinx in de gordijnen gejaagd', verklaarde uitgerekend Van Parys, de grootste criticus van de minister van Justitie.

'Uw opmerkingen klinken als een bedreiging', riposteerde Landuyt. Volgens Van Parys ging het niet om een dreigement, maar om 'de vaststelling van een misdrijf'.


 

Kamerplezier (3)

'Ik zal hier niet veel pensioen krijgen, dus ga ik opnieuw werken in het fiscale kantoor van mijn echtgenoot.'

Marleen Govaerts (Vlaams Belang) heeft zo ook al haar idee over haar carrière na de Kamer. Govaerts komt niet meer op voor Vlaams Belang.


 

Na Poetin, de Kamer

Het parlement verwerkt met moeite de laatste loodjes van de paarse regering. Woensdag raakte de meerderheid in de Kamer niet aan voldoende parlementsleden om geldig te kunnen stemmen. De wel aanwezige meerderheidsleden en oppositie waren razend: ‘Beschamend, schandalig en shockerend’. Boosdoener bleek onder meer de gemeenteraad in Gent te zijn, waar verschillende kamerleden en ministers absoluut wilden zijn. Eerder al liet premier Guy Verhofstadt (Open VLD) de Russische president Poetin wachten, omdat hij naar die gemeenteraad moest.


 

Exit Jacinta

Op een verkiesbare plaats hoeft ‘onafhankelijk senator’ Jacinta De Roeck niet meer te rekenen bij SP.A. In een vorige legislatuur was zij de ethisch specialist van Groen!, Steve Stevaert liet haar in 2003 coöpteren door SP.A. Het werd niet echt een succes. Maar vooral het feit dat De Roeck in maart Jean-Marie Dedecker haar handtekening als senatrice gaf, zodat die zijn lijsten voor 10 juni kon indienden, schoot bij SP.A-voorzitter Johan Vande Lanotte echt in het verkeerde keelgat. Exit De Roeck.


 

Ondertussen in de Senaat

In de Senaat kunnen ze nog minder lachen met de afwezige kamerleden. De senatoren moeten immers nog een pak wetsontwerpen goedkeuren, en hebben daarvoor nog tijd tot 2 mei. Door de vertragingen in de Kamer hebben ze nu nog minder tijd. Het wordt een stemmarathon, verschillende senatoren hebben hun valiesjes meegenomen om ter plaatste te kunnen blijven. ‘Onnozelaars in de Kamer’, klinkt het droog in de wandelgangen van de Senaat.


 

Revanche

De CD&V-parlementsleden Joke Schauvliege en Hilde Crevits hebben revanche genomen op Open VLD’er en commissievoorzitter Marc Van den Abeele. Die had vorig jaar een vraag van hen afgewezen, maar stond daarna toe dat een mannelijke collega de vraag wel mocht stellen. Schauvliege en Crevits hebben in commissie nu een aanpassing van het regelement laten goedkeuren, waardoor vragen slechts in uitzonderlijke gevallen geweigerd mogen worden.


 

Duwers

Vlaams vice-ministerpresident Frank Vandenbroucke (SP.A) neemt dan toch deel aan de verkiezingen, hij duwt de lijst in B-H-V, net onder Brussels minister Pascal Smet (SP.A). Meteen krijgt Katia Segers uit Liedekerke niet meer de tweede plaats bij de effectieven, maar de eerste opvolgersplaats op de lijst. Vandenbroucke zal immers niet zetelen. De socialisten gooien ook nog de Leuvense burgemeester, Louis Tobback, in de strijd in B-H-V, hij duwt bij de opvolgers.


 

Pataer

Oud-SP.A-senator Paul Pataer en voormalig kamerlid Hugo Van Dienderen krijgen elk een plaats op de senaatslijst van Groen!. Van Dienderen krijgt de vierde plaats, Pataer de negende. De lijst wordt zoals bekend getrokken door voorzitster Vera Dua.


 

Hoge vergadering

Danny Pieters, professor Sociaal Recht aan de KU Leuven, wordt 4de opvolger op de CD&V/N-VA-senaatslijst. Het gewezen kamerlid slaagde er op 8 oktober niet in gekozen te raken in de Leuvense gemeenteraad. De kans dat hij zijn intrede doet in de Hoge Vergadering is vrij klein.


 

Albert en Paola

De staatsieportretten van koning Albert en koningin Paola worden uit het gemeentehuis van Lennik verwijderd. Dat besliste de gemeenteraad op voorstel van Vlaams Belang. Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden Marino Keulen (Open VLD) heeft laten weten dat er geen wettelijke verplichting bestaat voor het hangen van de foto’s van het vorstenpaar.


 

Wurgslang (1)

De raad van bestuur van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) liet dinsdag in een persmededeling weten ‘met stijgende verbazing’ kennis genomen te hebben ‘van de oorlog die Noël Slangen heeft opgezet tegen het weekblad Knack’. De schadeclaim van de strategisch manager van Open VLD wordt omschreven als ‘een intimidatiepoging waarmee hij enkel de bedoeling heeft elke kritische persstem over hemzelf te fnuiken’. Met zijn website wil Slangen naar eigen zeggen een publiek discussieforum over journalistieke deontologie beginnen. De vereniging herinnert eraan dat de Raad voor de Journalistiek al met dit doel werd opgericht.


 

Wurgslang (2)

Noël Slangen betreurde in een mededeling de reactie van de VVJ. ‘Het is geenszins mijn bedoeling om de persvrijheid te beknotten.’ Hij merkt op dat hij nooit tegen andere media reageerde, ook niet als die uitermate kritisch waren, omdat dit volgens hem binnen de grenzen van berichtgeving valt die men als publiek persoon moet tolereren. Slangen gaat ‘het dossier met de deontologische fouten van Knack’ aan de VVJ overmaken.


 

Wereldziekenfonds

SP.A heeft in verkiezingstijd alweer een nieuw ideetje: een wereldziekenfonds voor ontwikkelingslanden. Alle ontwikkelde landen moeten daarvoor 1 procent van hun gezondheidsbudget afstaan, voor België zo’n 190 miljoen euro. De volgende regering moet overal zo’n wereldziekenfonds gaan bepleiten.


 

Douches

In een poging tot een ultiem charmeoffensief bestookt Open VLD-kamerlid Ingrid Meeus de redactie met mails over al haar vragen en verwezenlijkingen in de Kamer. Zoals deze: Meeus heeft via een parlementaire vraag vernomen dat de kanselarij van de premier sinds enkele weken fietsen ter beschikking stelt aan het personeel om zich naar vergaderingen te begeven. Er is ook een douche.


 

Witte erfenis (1)

Tiny Mast, moeder van Kim en Ken en zo boegbeeld van de Witte comités uit het Dutroux-tijdperk, verlengt haar politieke carrière op de uiterst-linkse speelhelft. Ze krijgt de tweede plaats op de senaatslijst van CAP, de  partij van ex-SP.A’er Jef Sleeckx. In 2003 kwam ze op voor Resist, het kartel tussen PVDA en de Arabisch-Europese Liga.


 

Witte erfenis (2)

Ook Jean-Marie Dedecker (LDD) heeft een stukje erfgoed uit het Dutroux-tijdperk binnengehaald. Marc Similon, de Hasseltse advocaat van Paul Marchal, wordt lijsttrekker voor LDD in Limburg. Similon heeft het ideale CV om het te maken: hij heeft ervaring in het pionieren met beginnende partijtjes (hij was destijds voorzitter van Marchals partij PNPb) en hij heeft ervaring in het ruzie maken (hij verliet PNPb nog voor de verkiezingen en noemde Marchal ‘een dictator’).


 

Nog versterking

Dedecker haalt nog versterking binnen: cineast Rob Van Eyck duwt de LDD-lijst in Leuven. Van Eyck was in de jaren ’70 schepen in Scherpenheuvel-Zichem, maar is vooral bekend als excentrieke filmmaker. Zo draaide hij de politieke film Blue Belgium over de affaire-Dutroux en zijn bekendste werk Afterman, een film uit 1985 over een man die een nucleaire aanval overleeft door gigantische hoeveelheden slagroom te eten.


 

Sexy

Vlaams parlementslid Anissa Temsamani (SP.A) en Vlaams minister van Milieu Kris Peeters (CD&V) hebben de prijs van ‘meest sexy politici’ gewonnen. De prijzen werden uitgereikt door de kijkers van de digitale nieuwszender Actua-TV, die via televoting konden stemmen. Kamervoorzitter Herman De Croo (Open VLD) ontving een Lifetime Achievement Award.


 

Vanhengel

De Brusselse minister Guy Vanhengel duwt de Open VLD-lijst van de opvolgers voor de Senaat.

Het stond al langer vast dat Vanhengel, net als de andere regionale ministers van Open VLD, enkel als lijstduwer bij de opvolgers zou optreden.

Het wordt de senaatslijst, en niet de kamerlijst voor Brussel-Halle-Vilvoorde.

Vanhengel wil vooral wegen op de komende onderhandelingen over een verdere staatshervorming.


 

Geuze

De Open VLD'ers Patrik Vankrunkelsven en Sven Gatz springen zondag gezwind op de fiets voor de Toer de Geuze, de open dag van alle lambiekbrouwers en geuzestekers in Vlaams-Brabant. De ambitie ligt hoog: een tocht van 85 tot 100kilometer.

Om niet al te zeer over de Pajotse wegen te zwalpen, zullen ze niet bij elke brouwerij halt houden om een Geuze, Kriek, Lambiek of Framboise te nuttigen.


 

Vervotte

De Vlaamse minister van Welzijn Inge Vervotte (CD&V) krijgt nu ook kritiek van het Pluralistisch Platform Gehandicaptenzorg.

,,Minister Vervotte stopt haar werk voor het echt begint'', zegt directeur Jos Sterckx. ,,Overstappen naar het federale niveau is haar goed recht, maar de gevolgen daarvan zijn niet min. Verdere vernieuwing zal niet op de sporen geraken.''


 

Gezond Verstand

De Lijst Dedecker (LDD) wordt na de federale verkiezingen van 10juni omgedoopt in Partij van het Gezond Verstand.

Dat bevestigde stichter Jean-Marie Dedecker vrijdag bij de voorstelling van de Antwerpse kamerlijst voor LDD en de werking in dertien gemeenten in de regio Mechelen-Lier.

Volgens Jean-Marie Dedecker was het de bedoeling van bij het begin de naam Partij van het Gezond Verstand te gebruiken. Maar gelet op de korte tijd voor de federale verkiezingen is ervoor gekozen met de merknaam Dedecker uit te pakken.


 

Themsche

Vlaams Belang-parlementslid Frieda Van Themsche stopt met politiek. De aanleiding daarvoor is de schietpartij in de VS, die haar familie opnieuw confronteerde met de feiten die haar neef, Hans Van Themsche, vorig jaar heeft gepleegd in Antwerpen.

,,Er is een nieuw kleinkind op komst bij mijn dochter'', zegt ze in Gazet van Antwerpen. ,,Zij leeft samen met een jongen van Marokkaanse afkomst. Ik zie hoe moeilijk hij het heeft. Ook dat heeft een rol gespeeld.''


 

Claes

Burgemeester van Rotselaar Dirk Claes wordt eerste opvolger op de CD&V-lijst in de kieskring Leuven. Hij moet erop hopen dat lijsttrekker Carl Devlies minister wordt in de komende federale regering.

Tweede op de lijst is de Tiense schepen Katrien Partyka. De derde (strijd)plaats is voor N-VA'er Wim Coel.


 

Bettens

Gert Bettens, broer van Sara en met haar de kern van de groep K's Choice, staat op 10 juni op de kamerlijst van Groen! in Antwerpen. Hij liet zijn interesse blijken nadat vorige week nog enkele andere mensen uit de cultuursector hun kandidatuur voor de groenen bekendgemaakt hadden.


 

Loon

,,Ik zal toch veertig procent van mijn loon moeten inleveren'', zegt ceo van Volvo Cars Peter Leyman in het weekblad Trends over zijn overstap naar de politiek. ,,Ik heb uiteraard uitgerekend of ik met dit lagere loon zal rondkomen, en ik maak me daar geen zorgen over. Hoewel, ik moet nu een auto kopen voor de eerste keer in vijftien jaar.''


 

Hoop

De Waalse minister Michel Daerden (PS) hoopt dat het dossier van het wegenvignet na de federale verkiezingen opnieuw kan worden besproken. ,,Ik hoop dat de geesten na 10 juni geëvolueerd zullen zijn en dat we het dossier opnieuw op tafel kunnen leggen’’, antwoordde hij gisteren in het Waals Parlement. Hoop doet leven.
 

Lavvi Ebbel

Journalist en regisseur Luckas Vander Taelen (48) krijgt een plaats op de senaatslijst van Groen!. Het gaat wellicht om de vijfde plaats. ‘Cas’ Vander Taelen zetelde eerder al voor Agalev in het Europees Parlement, maar gaf die functie op om Vlaams filmintendant te worden. Daar werd hij ontslagen.
 

LDD

Het loopt storm voor de Lijst Dedecker in Antwerpen. Na Jurgen Verstrepen (Vlaams Belang) en Martine De Graef (Open VLD) trekt nu ook Patrick Tersago (Open VLD) naar de nieuwe partij van Jean-Marie Dedecker. Tersago voelde zich al een tijdje ongelukkig bij zijn partij. Tersago verving in Lier Marleen Vanderpoorten als burgemeester toen ze Vlaams onderwijsminister was. Normaal gezien zit hij vanaf 2010 de OCMW-raad voor.
 

Klacht

Het weekblad Story heeft een recht van antwoord beet van Dennis Van De Weghe, de echtgenoot van Freya Van den Bossche. Begin deze maand schreef het blad een artikel over de breuk tussen de twee. Story suggereerde dat Van De Weghe op bevel van een rechter uit de buurt moest blijven van Freya en haar twee kinderen. Volgens het blad gebeurt zoiets alleen in geval van ernstige feiten. Die ernstige feiten zouden de miskraam van de SP.A-minister hebben veroorzaakt. Volgens Van De Weghe is zijn ‘contactverbod’ geen gevolg van een gerechtelijke maatregel. De insinuatie dat Freya’s miskraam het gevolg zou zijn van ernstige feiten —lees: geweld— noemt hij ,,manifest onwaar’’.
 

Gelauwerd

Vincent Van Quickenborne is afgelopen weekend gelauwerd door de Wereldbank voor zijn resultaten als staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging. ,,Hij is hier niet alleen omdat België het goed heeft gedaan, maar vooral omdat hij er als individu zijn schouders onder heeft gezet'', zegt Simeon Djankov van de Wereldbank.


 

Martine

Martine De Graef, gewezen gedeputeerde voor de Open VLD, staat op 10 juni op de tweede plaats van de Antwerpse kamerlijst van Lijst Dedecker, achter lijsttrekker Jurgen Verstrepen. Op 8 oktober haalde ze een puik resultaat, maar bij de coalitieonderhandeling kwam het tot een scheuring binnen de Open VLD en besloot ze CD&V/N-VA te steunen. Daarop werd ze uit de Open VLD gezet.


 

Fatma

Fatma Pehlivan laat weten dat het nog niet is uitgemaakt dat ze niet gaat zetelen in de Kamer (DS 17 april). Als Oost-Vlaams lijstduwer maakt de Gentse schepen een goede kans om verkozen te raken. Algemeen werd verwacht dat ze ontslag zou nemen. Ten onrechte, laat ze nu weten.


 

Rookverbod

De Leuvense professor emeritus Roger Blanpain probeerde gisteren de commissie Welzijn van het Vlaams Parlement te overtuigen om het rookverbod in de horeca nog aan te scherpen. Ook op plaatsen waar kinderen zijn, dus ook thuis en in de wagen, moet er een rookverbod komen. Hij wil zelfs ouders die blijven roken in aanwezigheid van hun kinderen, werkstraffen opleggen.


 

Pino

Pino Carlino, kandidaat bij Ecolo, laat weten dat hij nooit ontslagen werd bij het ACV (DS 11 april). ,,Ik word momenteel betaald maar ik moet niet komen werken'', zo legt hij uit. ,,Ik had politieke meningsverschillen met de vakbondstop.''


 

Sympathie

Eric Van Rompuy kreeg al heel wat sympathiebetuigingen voor zijn kandidatuur bij de verkiezingen van 10 juni, terwijl hij niet eens op de lijst staat, in tegenstelling tot Herman (lijsttrekker) en Peter (opvolger) Van Rompuy. ,,Het valt me telkens weer op hoe weinig mensen weten op welk parlementair niveau je actief bent'', zegt hij. ,,Ik geef wel toe dat er dezer dagen verwarring kan zijn nu de carrousel tussen de instellingen weer volop draait.''


 

Rode Senaat (1)

SP.A/Spirit heeft haar senaatslijst zo goed als klaar. Johan Vande Lanotte, die de plaatsen uitdeelt, trekt de lijst. Op twee volgt de Gentse gynaecologe Marleen Temmerman. Op drie komt Spirit-voorzitter Geert Lambert.
Op vier komt normaal gezien de Limburger Guy Swennen, nu nog kamerlid. Maar hij kan nog wisselen van plaats met de Antwerpse kandidate, op vijf. Die naam is nog niet definitief ingevuld.
Op plaatsen zes en zeven krijgen huidig senator Christel Geerts en het Gentse kamerlid Cemal Cavdarli een kans. Ook zij kunnen onderling nog schuiven.


 

Rode Kamer

De kansen van Greet Van Gool om haar verblijf in de Kamer te verlengen zijn sinds gisteravond iets groter geworden. De Antwerpse SP.A-afdeling keurde de ontwerplijst goed.
Van Gool, die aanvankelijk de zesde plaats kreeg toegewezen, schuift een stoeltje op en komt op vijf. Op zes komt Rudi Kennes, hoofddélégué bij General Motors. Vlaams SP.A-minister Kathleen Van Brempt steunt de lijst als lijstduwer bij de opvolgers.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs