Members only (1)

Internet speelt een steeds belangrijker rol in de politiek en in de verkiezingscampagnes. Niet iedereen is echter even open op de informatiesnelweg. Wie vrijdag naar de CD&V-site ging, kreeg het bericht: ,,Deze pagina's zijn enkel beschikbaar voor CD&V-kandidaten. Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord in om verder te gaan.''

www.cdenv.be


 

Members only (2)

Marie-Rose Morel doet het nog een stuk beter dan de Vlaamse christendemocraten. Al enkele dagen krijgt wie naar haar webstek surft het bericht: ,,U bent niet gemachtigd om deze pagina te bekijken.''

www.marie-rosemorel.be


 

Exotisch

Het is bekend dat kamervoorzitter Herman De Croo (Open VLD) een bezige bij is. Terwijl de Kamer de eerste week van de paasvakantie stilligt, trekt hij drie dagen met een parlementaire delegatie naar het buitenland. De bestemming - van zijn voorlopig laatste zending als kamervoorzitter - is niet echt exotisch te noemen: Albanië. Thierry Giet (PS), Daniel Bacquelaine (MR), Geert Lambert (Spirit), Pierre Lano (Open VLD) en Francis Van den Eynde (Vlaams Belang) vergezellen De Croo.


 

Spirit

Het plaatje voor Spirit in Antwerpen is rond. De vierde plaats gaat naar Fauzaya Talhaoui, die op eigen kracht in staat moet zijn om in de Kamer te raken. Koen T'Sijen, de huidige Spirit-fractieleider in de Kamer, moet genoegen nemen met de derde opvolgersplaats.


 

Dumpen

Bert Anciaux (Spirit), Vlaamse minister voor Brussel, dreigt de VRT te dumpen op 11juli. De aanleiding zijn de plannen van de openbare omroep om het slotevenement van de Vlaamse feestdag niet meer vanuit Brussel maar vanuit Antwerpen uit te zenden, meldde De Morgen. Dat is niet naar de zin van Anciaux. Als de VRT voet bij stuk houdt, wil de minister scheep gaan met een andere omroep.


 

PVDD (1)

De soap rond Pol Van den Driessche krijgt een happy end. Een hoge CD&V-bron is formeel. De gewezen politiek hoofdredacteur van de VTM krijgt de twee opvolgersplaats op de senaatslijst. Dezelfde bron begreep de teneur van de verhalen die de afgelopen dagen in diverse kranten hadden gestaan niet. ,,Er is een deal met Van den Driessche, punt.''


 

Spirit (1)

Voorzitter Geert Lambert, staatssecretaris Els Van Weert en minister Bert Anciaux onderhandelen namens Spirit met de SP.A over de lijsten én ze leggen samen de puzzel van de Spirit-kandidaten. Ze geven Lambert de derde plaats op senaatslijst. Daarmee is hij zeker van een zitje, iets wat hij op de kamerlijst in West-Vlaanderen niet kon zijn. Spirit-senator Lionel Vandenberghe laat ondertussen weten dat hij graag een tweede termijn krijgt.


 

PVDD (2)

Van den Driessche zelf vertelde woensdag nog in Knack dat hij hoopte nog ergens in de media terecht te kunnen nadat zijn onderhandelingen met CD&V zogezegd op de klippen waren gelopen. ,,Ik heb ontslag genomen bij VTM. Mijn contract loopt op 31maart af. Tot dan onthoud ik me van commentaar. Er is nog niets beslist. We zullen wel zien wat er gebeurt. Misschien moet ik toch maar eens Yves Leterme bellen.''


 

Spirit (2)

Staatssecretaris Van Weert heeft nog steeds een mandaat als Vlaams Parlementslid waar ze op kan terugvallen. Ze hoeft voor Spirit dus niet meteen de verkiesbare plaats op kamerlijst te krijgen. Het gaat dus nog tussen Koen T'Sijen en Fauzaya Talhaoui voor de vierde plaats in Antwerpen.


 

Neel

,,De partij heeft mij niet afgeschreven, ik voel mij nog even strijdvaardig als in het verleden'', laat Vlaams Belang-kamerlid Staf Neel, de nummer12 op de Antwerpse lijst, weten. ,,In 2003 was ik ook lijstduwer op het scherm, toen maakte ik ook een sprong.'' Ook ex-politieman Bart Debie hoopt van op de tiende plaats te springen.


 

Zendtijd

Het bureau van het Vlaams Parlement legde afgelopen maandag de zendtijd vast die politieke partijen krijgen tijdens de verkiezingscampagne. Er lagen twee voorstellen op tafel. Ofwel zou de zendtijd worden toebedeeld aan de fracties in het Vlaams Parlement, ofwel zou de zendtijd worden verdeeld tussen de lijsten die op 10 juni dingen naar de hand van de kiezer.
Uiteindelijk haalde de laatste optie het, waarbij SP.A/Spirit en Open VLD de steun kregen van Vlaams Belang. Dit is vooral slecht nieuws voor de N-VA. Deze partij zal de televisie moeten missen om haar boodschap te verkondigen.


 

Grootste

Vlaams Belang verwacht zaterdag 11.000 leden en hun families tijdens de familiedag in Bobbejaanland. De familiedag wordt daarmee de grootste manifestatie van het Vlaams Belang ooit. Als vreugdevuur zal de partij om vier uur stipt 10.000 gele en zwarte ballonnen de lucht in sturen. Hopelijk is er geen vliegveld in de buurt.
 

Zendtijd (2)

De N-VA is zeer verbolgen over deze regeling. De afspraak gaat namelijk in tegen de principiële interpretatie van het decreet zoals dat in 2003 en 2004 werd toegepast. Ook de houding van Vlaams Belang zit N-VA dwars. ,,Naar buiten probeert het Vlaams Belang ons er steeds toe te verleiden om ‘samen als nationalisten’ op te treden. Maar zodra men ver weg van de camera’s de kans ziet om ons een hak te zetten, aarzelt men geen seconde om dit te doen.’’
 

Zwartste

Vlaams Belang stelt in Bobbejaanland ook een zwartboek Verhofstadt-Leterme voor. Zoals bekend heeft extreem-rechts geen hoge pet op van Verhofstadt noch van Leterme. Enkel Vlaams Belang is een valabel alternatief voor paars.
 

Zendtijd (3)

Maar aan alles zit er een goede kant. ,,Het Vlaamse kartel boezemt blijkbaar behoorlijk wat angst in bij de andere partijen, zowel bij Vlaams Belang als bij de paarse partijen. Waarom zou men anders een wisselmeerderheid met het VB aanvaarden en eerder ingenomen interpretaties herroepen?’’, troost de N-VA zich.
 

Veiligheid

Het zit CD&V-kamerlid Roel Deseyn niet mee. Onlangs bleef hij wat langer aan de slag in het parlement. Om te verhinderen dat zijn wagen zou vastzitten in de garage, had Deseyn hem voor het parlement geparkeerd. De beveiliging van het Paleis der Natie is echter niet meer wat ze ooit geweest is. Toen de CD&V’er naar huis wilde, bleek dat er was ingebroken. De dieven gingen met een aktentas aan de haal.
 

Caslo en Neel weg

Vlaams Belang heeft zijn lijst klaar voor de Kamer in Antwerpen. De partij hoopt op zeven zetels. Gerolf Annemans trekt, op twee staat Alexandra Colen, op drie de nieuwkomer Bruno Valkeniers. Op vier keert Jan Mortelmans terug. Op vijf mag Rita De Bont, gewezen voorzitster van de Vlaamse Volksbeweging, haar kans wagen. Het huidige kamerlid Luc Sevenhans krijgt de zesde plaats. Voor Nancy Caslo zit er geen verkiesbare plaats meer in. Staf Neel krijgt de 12de plaats, bovenaan de tweede kolom op het computerscherm.
Jurgen Verstrepen duwt, maar blijft in het Vlaams Parlement, net als een pak andere Vlaamse Parlementsleden op de lijst. De Bont en Sevenhans zijn zo als eerste en tweede opvolger zeker van een zetel in de Kamer. Ook derde opvolger Frank Creyelman en zelfs vierde opvolger Francis Wouters hebben uitzicht op een zetel.


 

Verreycken weg

Senator Wim Verreycken (Vlaams Belang), vooral bekend als huisdirigent op partijcongressen, neemt afscheid van het parlement. Hij steunt de lijst, maar wil geen nieuw mandaat. Op één voor de Senaat staat partijvoorzitter Frank Vanhecke, op twee Anke Van dermeersch, op drie Hugo Coveliers. Jurgen Ceder en Nele Jansegers volgen op vier en vijf. Yves Buysse is als eerste opvolger zeker van een nieuw mandaat, Ceder en Jansegers hebben als tweede en derde opvolger zekerheid. Vlaams Belang krijgt ondertussen geen toegang tot het Anderlechtstadion, dat het had afgehuurd voor een verkiezingsmeeting. De voetbalclub zoekt nu een andere zaal voor de partij.


 

CAP heeft lijsttrekker

Het Comité voor een Andere Politiek, de kleinlinkse partij van Jef Sleeckx die tegen het Generatiepact vecht, heeft een lijsttrekker in Antwerpen. Ludo Mommen is een vakbondsafgevaardigde van ABVV-BBTK. ,,Twee faillissementen van zijn werkgevers, een herstructurering van een multinational en twee brutale ontslagen als syndicaal afgevaardigde konden hem niet klein krijgen.’’


 

Pol Van den Driessche weg

Pol Van den Driessche is niet langer politiek hoofdredacteur bij de VTM. Zijn positie was na gesprekken met CD&V over een overstap niet langer houdbaar. Hij blijft tot eind augustus adviseur van de nieuwsredactie. ,,We hadden hem graag aan boord gehouden, maar door de mediastorm is dat onmogelijk geworden’’, zegt Eric Goens, directeur Informatie.


 

Reynders en Michel (bis)

Zo’n meesterstrateeg is Didier Reynders, de MR-voorzitter, dan toch weer niet. Zijn voorganger, de huidige eurocommissaris Louis Michel, kondigde aan terug te willen keren naar de Belgische politiek, op voorwaarde dat hij een electorale tsunami zou kunnen veroorzaken. Reynders wil liever geen schoonmoeder die over zijn schouder meekijkt, en probeerde Michel te parkeren op de vierde plaats voor de Senaat. Maar Michel duwt wel degelijk de MR-senaatslijst, en hoopt zo alsnog geplebisciteerd te worden.


 

Di Rupo en Atatürk

Marie Arena (PS), de Waalse minister van Onderwijs, heeft in de Franstalige scholen een dik educatief pakket ,,Vechten tegen homofobie’’ laten verspreiden. Daarin zit ook een lijst van 69 bekende homo’s, die toch een beetje omstreden is. Arena baseert zich op de Britse historicus Alfred Leslie Rowse, om de leerlingen te laten weten dat onder anderen Alexander de Grote, Caesar, James Dean, Leonardo da Vinci, Shakespeare en uiteraard ook Elio Di Rupo homo’s zijn. Di Rupo was naar eigen zeggen niet op de hoogte dat hij in de lijst zou voorkomen. Vreemd genoeg staat ook Atatürk, de stichter van het moderne Turkije, op de lijst. Of de Turkse ambassade op de hoogte is, is niet bekend.


 

Michel en Reynders

,,Ik keer terug naar de Belgische politiek als men mij plebisciteert. En de droom over het premierschap kan nog komen.’’ Europees commissaris Louis Michel (MR) sprak ambitieuze taal, vorige week. Didier Reynders, zijn partijvoorzitter, was daar niet al te gelukkig mee. Die manoeuvreerde machiavellistisch en kreeg Michel zo op de vierde plaats van de senaatslijst. Zelf droomde die van de lijstduwerplaats. Dankzij Reynders kan hij nu al zijn ambities voor het premierschap opbergen. De huidige minister van Ontwikkelingssamenwerking, Armand De Decker, trekt de MR-senaatslijst.


 

100 werken (2)

De N-VA blijft een hoogst originele partij, ze heeft een lijstje gemaakt met honderd paarse blunders. Op één staan de 200.000 jobs, op twee het stookoliefonds.

www.laatunietstrikken.be


 

100 werken (1)

Het vierde burgermanifest van Guy Verhofstadt (Open VLD) staat integraal en gratis op het net. Op dezelfde site staat ook de volledige inhoud van de vorige drie manifesten, en een overzicht van de gerealiseerde strijdpunten. ,,Ook de imposante lijst 100werken van Verhofstadt, gerealiseerd na 8 jaar paars beleid, vindt u hier.''

www.burgermanifest.be


 

Blauwe puzzel (2)

Meteen ziet het er voor een aantal Open VLD'ers bijzonder slecht uit. In Oost-Vlaanderen dreigt de partij immers terug te vallen op vijf kamerzetels. Guido De Padt is op de vijfde plaats bedreigd. Als de kamerleden Hilde Dierickx of Ingrid Meeus niet opgevist worden als tweede opvolger (wat tegen de partijrichtlijnen in zou zijn) is het voor beiden over en uit.


 

Rode puzzel (2)

Dinsdag legt een speciaal partijbureau de hele puzzel voor SP.A/Spirit, maar door de beslissing in Oost-Vlaanderen weten we dat Johan Vande Lanotte de senaatslijst trekt voor de SP.A. Van den Bossche was de alternatieve lijsttrekker, maar ze kiest voor de Kamer. In West-Vlaanderen kan minister Renaat Landuyt (SP.A) opgelucht ademhalen. Hij moet zijn voorzitter niet meer laten voorgaan, en springt zo van plaats drie naar plaats één in de kustprovincie.


 

Blauwe puzzel (1)

Ook bij Open VLD valt de lijstvorming in een definitieve plooi in Oost-Vlaanderen. Karel De Gucht trekt en Herman De Croo duwt, dat was al bekend. Carina Van Cauter is gevraagd voor de tweede plaats, maar ze twijfelt, omdat ze haar mooie job als gedeputeerde bij het provinciebestuur niet wil verlaten. Op drie komt het huidige kamerlid Geert Versnick, op vier de Lokerse burgemeester, Filip Anthuenis.


 

Rode puzzel (1)

Freya Van den Bossche trekt de SP.A/Spirit-lijst voor de Kamer in Oost-Vlaanderen. Ten minste als het van het provinciaal SP.A-bestuur afhangt. Die hebben voor hun ontwerplijst de federale vice-premier op één gezet, en hebben niet de gewoonte om tegen de partijlijn in te gaan. Cathy Plasman, overgekomen van Groen!, krijgt de gouden eerste opvolgerplaats in de provincie. Ze komt zo bijna zeker in de Kamer.


 

PVDD

Pol Van den Driessche, politiek hoofdredacteur bij VTM, wil maar wat graag terugkeren naar de politiek. Zowel Geert Bourgeois (N-VA) als Yves Leterme (CD&V) biedt hem een verkiesbare plaats aan in West-Vlaanderen. Ook Spirit wil de oud-medewerker van Hugo Schiltz inlijven.
Van den Driessche beslist wellicht vandaag. Van hem is bekend dat hij niet gelukkig is bij zijn huidige werkgever. De gewezen journalist van De Standaard en Het Nieuwsblad tilt zwaar aan de manier waarop de VTM omgaat met politiek nieuws. En hij verkiest CD&V boven de  N-VA en Spirit.


 

Bonte

De SP.A wilde maar wat graag een vrouw van buiten de politiek aan het hoofd van haar lijst voor Brussel-Halle-Vilvoorde. Maar de vrouw weigerde. Bijgevolg komt Hans Bonte in beeld. Dat heeft niets met zijn rol in het Citibank-dossier te maken. Bij de SP.A groeit het besef dat de leden niet altijd een buitenstaander zullen dulden aan het hoofd van de lijst.


 

Coolsaet

Bo Coolsaet is een bekend uroloog. In het verleden werd hij diverse keren gevraagd om op een lijst te gaan staan. Vooralsnog is hij nog niet gevraagd voor de komende parlementsverkiezingen. Dat is jammer. Dinsdagavond bekende Coolsaet in Morgen Beter dat hij deze keer wel zin heeft in een politiek engagement.


 

Bellingen

Spirit zit met een vervelend probleem in Oost-Vlaanderen. De populariteit van Wouter Van Bellingen staat in het zenit. De schepen van Burgerlijke Stand in Sint-Niklaas moet daarom een plaats krijgen op de lijst. Maar dat zou ten nadele gaan van Annelies Storms, tevens ondervoorzitter van de partij. Het worden moeilijke dagen voor voorzitter Geert Lambert.


 

BHV

Vertegenwoordigers van 25 gemeentebesturen uit Halle-Vilvoorde beslisten gisteren dat ze de komende parlementsverkiezingen niet kunnen organiseren. Volgens hen zijn ze ongrondwettelijk. ,,We gaan dat signaleren aan de gouverneur van Vlaams-Brabant en we wachten op zijn reactie,’’ zei de Gooikse burgemeester, Michel Doomst (CD&V). Het Arbitragehof heeft vier jaar geleden in een arrest duidelijk gesteld dat er binnen vier jaar een oplossing moest worden uitgewerkt voor de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.


 

Plant een boom

De Vlaamse minister-president, Yves Leterme (CD&V), en zijn Waalse collega, Elio Di Rupo (PS), zullen op vrijdag 13 april een boom planten op elkaars grondgebied. Ze doen dat aan de taalgrens, langs het Albertkanaal nabij Riemst.

De boomplantdag is een initiatief van de vereniging van ouders van vermoorde, verongelukte en verdwenen kinderen.


 

Stage (1)

Zes Vlaamse bedrijfsleiders lopen stage in het Vlaams Parlement. Ze willen kennismaken met de politieke besluitvorming en wonen een fractievergadering, een commissievergadering en plenair debat bij. De zes bedrijfsleiders kregen elk een parlementslid als mentor. Ze kozen alleen parlementsleden van de meerderheidspartijen, CD&V, SP.A en Open VLD.


 

Stage (2)

Er was misschien wel nood aan een stage. Uit een kleine enquête van de Vlaamse ondernemersorganisatie Voka bij honderd bedrijfsleiders blijkt dat de helft van hen de Vlaamse fractieleiders niet kent. Slechts 30 procent heeft een idee over de grootte van de fracties. 70 procent weet dat de Vlaamse legislatuur eindigt in 2009.


 

Maingain

FDF-voorzitter en burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe Olivier Maingain trekt op 10 juni de kamerlijst van de MR, meldt La Libre. Voor het eerst sinds het bestaan van FDF zou er dus geen liberaal bovenaan de Brusselse MR-lijst staan. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker zal volgens La Libre meer dan waarschijnlijk de senaatslijst trekken. De partij zegt dat er officieel nog geen beslissing is genomen.


 

Tikfouten

Binnenkort duurt het hooguit zestig dagen om een tikfout bij de burgerlijke stand recht te laten zetten. De huidige procedure om verkeerd geschreven namen te corrigeren, wordt vervangen door een eenvoudig advies van het parket. De commissie-Justitie heeft daarover een wetsvoorstel van CD&V-kamerlid Liesbeth Van der Auwera gisteren unaniem goedgekeurd.


 

Dexia

Schepen in Charleroi en voormalig minister van Financiën Jean-Jacques Viseur (CdH) mag zich verheugen in een zitje in de raad van bestuur van Dexia. Viseur wordt bestuurder, net als Patrick Janssens (SP.A), voormalig CD&V-minister Wivina Demeester en de Franstalige liberaal Serge Kubla.


 

Gazet (1)

Op de website van de Vlaamse Volksbeweging wordt verontwaardigd gereageerd op de manier waarop Gazet van Antwerpen heeft bericht over het overlijden van Vlaams Belang-kamerlid Guido Tastenhoye. In de zusterkrant Het Belang van Limburg staat het zinnetje ,,Voor hij in de politiek stapte, was Guido Tastenhoye journalist bij Gazet van Antwerpen.’’ In de Gazet zelf werd dat vakkundig weggelaten. Op de redactie was er onvrede over die ,,censuur’’.


 

Strikje

Het partijbestuur van de N-VA ging gisterochtend op bezoek bij de burgemeester van Dinant, Richard Fournaux (MR). De burgemeester met het strikje had Bart De Wever en co uitgenodigd naar aanleiding van de N-VA-precampagne die Vlaanderen waarschuwt niet verst(r)ikt te raken door het communautaire status-quo waar de PS van die andere bekende strikjesdrager, Elio Di Rupo, op aanstuurt. ,,Wallonië is meer dan socialisme’’, was de boodschap. Bart De Wever erkende dat de boodschap van de N-VA niet altijd ,,subtiel’’ is geweest.


 

Gazet (2)

Hoofdredacteur Luc Rademakers stuurde een mail naar zijn redactie waarin hij stelt dat ,,op zijn zachtst uitgedrukt GT (Guido Tastenhoye) de jongste jaren geen reclame is geweest voor het merk waarvoor hij voordien heeft gewerkt. Los daarvan berokkent een politieke journalist, die voor een partij kiest, ongeacht dewelke, onnoemelijk veel schade aan de integriteit van zijn gewezen collega’s politieke journalisten maar ook aan de voltallige redactie.

Journalisten die voor de politiek kiezen, kiezen voor een ander leven, een andere identiteit en wij kunnen niet toelaten dat ze ons in hun biografie meesleuren. Journalisten zijn onafhankelijk, kritisch en objectief. Wie die drie kernwaarden niet meer wenst in te vullen, hoeven we als kwalitatief medium niet aan de borst te drukken.’’


 

Paniek

Open VLD besprak gisteren op het partijbureau de slechte resultaten in de opiniepeiling van De Standaard/VRT. Volgens de woordvoerder gaat de partij gewoon verder op het ingeslagen pad en bouwt ze de campagne op aan de hand van het Vierde Burgermanifest. ,,Paniek? Neen, het bureau verliep sereen. We laten ons niet afleiden door een peiling’’, aldus Open VLD.


 

12 mei

Vijf weekends, meer heeft Yves Leterme niet nodig om campagne te voeren. Dat komt goed uit. Uiterlijk tegen 12mei moeten de partijen klaar zijn met de lijstvorming. Meteen zijn er nog vijf weekends, inclusief het verkiezingsweekend, om campagne te voeren. De christendemocratische tactiek lijkt nog te werken ook.


 

Over en out? (2)

,,Als de socialisten de meerderheid halen in het land, hoop ik dat Elio eerste minister kan worden’’, vertelde Onkelinx nog. De minister van Justitie plaatst Verhofstadt en zijn uitdager Yves Leterme op dezelfde hoogte.


 

Christelijk

,,De achilleshiel van Verhofstadt is zijn geloofwaardigheid. Na acht jaar paars is zijn ballon doorgeprikt. Een jaar terug schreef ik (naar Toon Hermans): duif is dood, mijnheer. Met deze duif slaat Slangen in zijn hand. Leedvermaak is geen christelijke deugd maar spot met de zelfingenomenheid, bluf en arrogantie van Slangen is dezer dagen geen zonde.’’

CD&V-Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy in zijn dagboek.


 

Over en out?

,,Avec Verhofstadt, c’est génial’’, vertelde Laurette Onkelinx enkele weken geleden. Maar de vicepremier heeft zich kennelijk bedacht. In Le Soir doet ze haar beklag over de eerste minister. ,,Hij heeft zich nooit als scheidsrechter opgesteld, maar als partie prenante’’, zegt ze. ,,Tijdens de afgelopen regeerperiode hebben links en rechts in de regering steeds gebotst.’’


 

Bloed (1)

Vicepremier Didier Reynders (MR) kreeg woensdagavond in Kampenhout tien liter varkensbloed over zijn wagen.
De Franstalige liberaal is een Ronde van Vlaanderen aan het afwerken. Volgens het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) toont Reynders zich daarbij van zijn meest hypocriete kant.
Bij Vlaamse bedrijfsleiders doet hij zich voor als iemand die openstaat voor dialoog. Tegelijk eist hij een aansluiting van Sint-Genesius-Rode bij het Brussels Gewest.
De KVHV-activisten hadden ook spandoeken bij met de opschriften ,,Bloedserieus, poten van de Rand’’ en ,,Corridor Wallobrux, over ons bloederig lijk’’.


 

Verst(r)ikking

De N-VA wijst in een affichecampagne op het gevaar voor ,,verst(r)ikking’’.
PS-voorzitter Elio Di Rupo is echter niet de enige Franstalige politicus met een strik. Ook Richard Fournaux, de MR-burgemeester van Dinant, komt nooit buiten zonder strik.
Hij nodigde de N-VA prompt uit voor een bezoek aan zijn stad. In La Libre Belgique liet hij gisteren weten dat een N-VA-delegatie maandag naar Dinant afzakt.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs