Oeps

De paarse meerderheid in de Kamer heeft gisteren een amendement van CD&V-kamerlid Greta D’hondt goedgekeurd dat de pensioenberekening van de Centra voor Leerlingenbegeleiding aanpast. Dat was niet echt de bedoeling. De paarse kamerleden waren wat onoplettend en drukten gezamenlijk op het verkeerde knopje. Pas een tiental stemmingen later beseften ze hun vergissing. Te laat.


 

Van Peel en Top wel kandida

Havenschepen en aftredend senator Marc Van Peel en Antwerps gemeenteraadslid Ergun Top zijn dan weer kandidaat voor de CD&V-senaatslijst. Als Top verkozen wordt, neemt hij ontslag als gemeenteraadslid. In dat geval kan Luc Lemmens (N-VA) hem opvolgen.


 

Cathy Berx geen kandidaat

CD&V-ondervoorzitter Cathy Berx wil alvast geen kandidaat zijn bij de federale verkiezingen. Ze is nu Vlaams parlementslid en fractievoorzitter in de Antwerpse gemeenteraad. Aftredend kamerlid Nahima Lanjri blijft voor de Antwerpse CD&V de eerste kandidaat. Wellicht figureert ze samen met Kris Peeters en Bart De Wever in de top-drie van de lijst. Servais Verheirstraeten, Katrien Schrijvers en Jef Van den Bergh zijn in de provincie ook kandidaat voor verkiesbare plaatsen.


 

Luc Lamine kandidaat?

Luc Lamine wordt hardnekkig genoemd als Antwerps Open VLD-kandidaat bij de volgende verkiezingen. Hij zou zelfs de eerste opvolgersplaats kunnen krijgen. De gewezen Antwerpse politiecommissaris was enkele weken geleden een opgemerkte gast tijdens een Open VLD-congres. Maar volgens Tom Ongena, Open VLD-woordvoerder, is het nog veel te vroeg voor conclusies. ,,De verkennende gesprekken zijn pas gestart. Enige voorzichtigheid is geboden.’’


 

Hallyday (1)

PS-kamerleden Karine Lalieux, Mohammed Boukourna en André Frédéric eisen dat kamervoorzitter Herman De Croo (Open VLD) sancties neemt tegen CD&V'ster Liesbeth Van der Auwera. Die liet lekken dat de Franse ster Johnny Hallyday een aanvraag heeft ingediend om tot Belg te worden genaturaliseerd. Daarmee heeft ze het kamerreglement overtreden, vinden de PS'ers.


 

Belspeldel

Misnoegde deelnemers aan belspelletjes op tv plaatsen op het internet nog steeds massaal filmpjes die bewijzen dat er gesjoemeld wordt. Nu blijkt dat de presentatrice van een van de flagrantste voorbeelden van geknoei Open VLD-kandidate was bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Chantal Lambert stond 31ste op de Open VLD-lijst in Turnhout. ,,Dankzij mijn opleiding vertaler en mijn interesse in de media communiceer ik graag met mensen. Een boeiende job bij de televisie biedt mij de mogelijkheid om dat dagelijks in de praktijk te brengen. Politiek is ook communicatie. Het is vooral belangrijk om de boodschap goed over te brengen'', klonk het op haar verkiezingssite.

,,Voilà, dan weten we onmiddellijk waar ze het liegen en bedriegen heeft geleerd'', reageerde een verontwaardigde surfer.


 

Hallyday (2)

Het ziet er trouwens niet zo goed uit voor Hallyday. Van der Auwera adviseerde negatief. Volgens haar gaven ook de Dienst Vreemdelingenzaken en de diensten van de Kamer een negatief advies. ,,Er moet volgens de wet een band zijn met België, maar behalve zijn bekendheid, is er geen band'', vindt ze. Volgende week valt de beslissing over de naturalisatieaanvraag.


 

Pappenheimer Q

Staatssecretaris Vincent Van Quickenborne (Open VLD) kent zijn pappenheimers niet allemaal. In de Eén-quiz ,,De Pappenheimers'' bleek dat hij hoogspringster Tia Hellebaut niet kent. Verder dan ,,Tanja ...'' kwam Q niet. In een vraag over Voeren kon hij niet op de naam van gewezen burgemeester José Happart komen.

De staatssecretaris heeft zich al verontschuldigd bij het koppeltje in wiens dienst hij speelde en dat zich een aardig bedrag door de neus geboord zag. De aflevering is een half jaar geleden al opgenomen en Van Quickenborne verbleef in Sicilië toen Tia Hellebaut Europees kampioene werd.


 

Daerdenmania (1)

De heisa rond Waals minister van Begroting Michel Daerden (PS) blijft duren. Gisteren werd het boek ,,Daerdenmania'' voorgesteld. Journalist Louis Maraite doet daarin het levensverhaal van Daerden. Hij portretteert de PS'er als een briljant man, vader van drie kinderen en een minister die van een glas wijn houdt, alhoewel alcohol hem nog nooit verhinderd heeft om goede beslissingen te nemen. PS-voorzitter Elio Di Rupo, die het voorwoord schreef, noemt zijn minister ,,een complexe man'', maar ,,een gekozene die niet per toeval populair is''.


 

Literair talent

Margaretha Guidone, de groene huisvrouw uit Kapellen die rood werd, heeft een boek geschreven: ,,De kracht om te veranderen''. Een opmerkelijke prestatie want op het ideologisch congres van haar partij SP.A verklaarde ze nog dat ze kampte met dyslexie.

Guidone stelt het boek voor in aanwezigheid van minister van Milieu Bruno Tobback (SP.A). Hij nam haar mee naar de klimaatconferentie in Nairobi en gaf er zijn spreektijd aan haar. Sindsdien bloeit er iets mooi tussen beiden. Vandaag zijn ze ook weer samen aanwezig, op de plechtige ondertekening van het 'lokaal Kyotoprotocol' in Boom.


 

Daerdenmania (2)

Dinsdag kwamen al 5.000 exemplaren van de ,,Daerden song'' op de markt. Een duet van Pierre Theunis en Betty La Ferra waar Daerden af en toe doorheen praat. Bij de Franstalige socialisten vinden ze trouwens helemaal niet dat Michel Daerden een icoon is van de oude PS. ,,Eerlijk gezegd past Michel Daerden perfect in het beeld van de nieuwe PS. Het is een competente minister die de taak die hem is toegewezen, schitterend vervult'', aldus Gilles Doutrelepont, de afgevaardigde voor de vernieuwing van de PS, in de Sud Presse-kranten. Doutrelepont weet naar eigen zeggen ook niets over ,,een eventueel drankprobleem'' van Daerden.


 

Leuven/Lier

Vlaams parlementsvoorzitter en burgemeester van Lier (Open VLD) Marleen Vanderpoorten looft op haar weblog een initiatief van de stad Leuven om kansarme leerlingen extra te begeleiden. ,,Ik wil ook andere, vooral grotere, steden en gemeenten aansporen om hetzelfde te doen'', zegt ze. Lier misschien?


 

Belang bij Bobbejaan

Vlaams Belang huurt op 31 maart exclusief het pretpark Bobbejaanland af voor zijn familiedag. Alleen Belangers zijn die dag welkom. De partij organiseert jaarlijks een familiedag waar makkelijk enkele duizenden leden en hun familie op af komen. Het is voor het eerst dat een compleet pretpark wordt afgehuurd. Vorig jaar organiseerde CD&V in Bobbejaanland zijn familiedag. Een trend lijkt in de maak.


 

Hommeles (1)

Het rommelt bij Groen! in West-Vlaanderen. Nadat in 2004 de helft van de Brugse afdeling was overgelopen naar de SP.A van Renaat Landuyt, blijft de andere helft boos. De reden: het lijsttrekkerschap voor de komende verkiezingen ging naar de Oostendenaar Wouter De Vriendt, en niet naar de lokale kopvrouw Rita Brauwers. Die voelt zich gepasseerd en vernieuwde haar lidmaatschap niet. Landuyt actief helpen bij zijn campagne is een brug te ver.


 

Hommeles (2)

Een deel van Vlaams Belang Lommel stapt over naar de Lijst Dedecker. Voorzitter Frank Vanhecke wuift het incident weg. Volgens hem is er onenigheid over duizend euro die voor de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen betaald moest worden. Volgens Jean-Marie Dedecker lopen wel meer Belangers naar zijn partij over.


 

Hommeles (3)

Kamervoorzitter Herman De Croo (69) laat de eerste plaats op de Oost-Vlaamse kieslijst van Open VLD aan minister Karel De Gucht. De Croo wil zelf de lijst duwen. ,,Ik heb er grondig over nagedacht'', zegt hij in Het Laatste Nieuws . ,,Mijn medewerkers vonden dat ik de eerste plaats moest blijven ambiëren, maar ik vind dat politici niet moeten blijven discussiëren over hun plaats op de lijst. Ze moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. De lijstduwer moet op eigen kracht zijn plaats in het parlement afdwingen. Het is een risico, maar ik ben niet bang.''


 

Iets mis met Kamer?

Wat is er mis met de federale Kamer? De VLD'er Dirk Sterckx wil de belangen van de provincie Antwerpen en de stad Antwerpen verdedigen in het Europees Parlement en in de federale regering. Maar niet in de federale Kamer.

Hij wil wel lijsttrekker worden van de Open VLD voor de Kamer in Antwerpen, maar zal ontslag nemen als hij verkozen is, om in het Europees Parlement te kunnen blijven, om daar de belangen van Antwerpen te dienen. Een baan als minister of staatssecretaris in de federale regering ziet hij wel zitten, maar een kamerzetel niet. Wat is er mis met de Kamer? Kun je in de Kamer de belangen van Antwerpen niet dienen?


 

Vlaams Parlement

Blijkbaar niet, want ook de Antwerpse SP.A-burgemeester Patrick Janssens wil de kamerlijst van zijn partij niet trekken. Hij wil volop burgemeester blijven en zijn zetel in het Vlaams Parlement behouden. Waarom die zetel wel? ,,Omdat ik daar in enkele uren per week de belangen van Antwerpen kan dienen. Alle voor onze stad relevante ministers zijn daar bijeen'', zegt hij vaak. Zitten in de federale regering geen voor Antwerpen relevante ministers? Misschien niet zolang Dirk Sterckx er niet in zit.


 

Stem voor mij

Koen T'Sijen, kamerlid voor Spirit en inwoner van Boechout, een buurgemeente van Lint waar Dirk Sterckx woont, heeft een oplossing voor Sterckx: stem voor mij, ik zal de belangen van Antwerpen in de Kamer verdedigen, en dan stem ik in 2009 voor u als er weer Europese verkiezingen zijn, schrijft hij aan Dirk Sterckx.


 

Te grote kringen

T'Sijen wijt de moeilijkheden van de Open VLD aan de grote provinciale kieskringen die vooral de VLD destijds wou, omdat ze dan haar kopstukken overal kon inzetten. Die kopstukken haken nu af. CD&V is blij met dat Spirit-pleidooi: CD&V is altijd voor kleinere kieskringen geweest.


 

Brusselse belangen

Intussen stromen wel kandidaten toe om de Brusselse belangen te verdedigen. Le Soir schreef vrijdag dat de Brusselse regering eraan denkt een tol in te voeren zoals in Londen. Alle Brusselse ministers ontkennen.


 

Sorry

Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (Spirit) vergeleek Knack-directeur Rik Van Cauwelaert donderdag met Joseph Goebbels, de naziminister van Propaganda. Vrijdag nam hij wat gas terug.

,,Neen. Dat is niet de juiste manier van werken. De praktijken overnemen van hen die je niet erg correct behandelen, is een oerinstinct dat slechts tot dwaasheid kan leiden. Dwaasheid in het kwadraat... Sorry voor die oerinstincten. Beledigen is dom. Ik weet er alles van.''


 

Lekker

CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen nodigt vrienden en sympathisanten op zondag 4 maart uit voor het ,,JO & lekkere pastabuffet''. Het gaat om een ,,gezellig samenzijn in een sfeervolle omgeving''. Die omgeving is de Limburghal. Kinderen tussen 3 en 5 jaar betalen 5 euro, van 6 tot 11 jaar is dat 8 euro en het arrangement ,,volwassenen + aperitief'' kost 13 euro. Dranken zijn verkrijgbaar tegen 1,75 euro.

Hoeveel een zakje chips mag kosten, is voorlopig een even groot geheim als het CD&V-verkiezingsprogramma.


 

Wedstrijd

SP.A-voorzitter Johan Vande Lanotte trekt volgende maand op weekend met zijn partijgenoten Freya Van den Bossche, Frank Vandenbroucke en Patrick Janssens. In DSM verklapt Vande Lanotte dat hij een wedstrijd pannenkoeken bakken met Vandenbroucke zal houden. Benieuwd of er na deze clash der titanen ook nog sprake zal zijn van wat de christendemocraten een ,,gezellig samenzijn in een sfeervolle omgeving'' noemen.


 

D-cup

Vlaams parlementslid Sven Gatz (VLD) schreeuwt op zijn site zijn liefde voor de Basiliek van Koekelberg uit. ,,Ik woon al jaren in de schaduw van dat art-decokasteel. En als we vandaag vanuit het westen de hoofdstad binnenrijden, is het moment waarop die christelijke D-cup aan het einde van de Keizer Karellaan opdoemt, telkens weer een we-zijn-weer-thuis-erlebnis.''


 

Rik (1)

,,Reeds jaren verwart hij journalistiek met broodschrijven. Alsof Goebbels ooit de grootste journalist was'', schrijft Bert Anciaux op zijn website.

De geviseerde is Rik Van Cauwelaert, directeur van Knack. Anciaux heeft nog meer moois over hem te vertellen: ,,Jarenlang moest hij wachten op zijn moment van glorie, in de schaduw van de machtige liberaal. En plots werd de troon aan hem geschonken. Ik geniet van zijn genieten, elke week opnieuw. De emotionele grijsaard. Ongeremd, nooit gehinderd door terughoudendheid of kennis. Kauwend op de opgelopen frustratie. (...) Ooit was Goebbels een brave leerling. Nog geroepen geweest voor het mooiste ambt. Het kon ook hem zijn overkomen.''


 

Rik (2)

Reden van de vergelijking met Goebbels? Van Cauwelaerts striemende kritiek op de verhuizing van het Gruuthusehandschrift naar Nederland: ,,De federale wetenschappelijke instellingen werden toevertrouwd aan een minister wiens leeservaring niet veel verder gaat dan de lectuur van de handleiding bij zijn nieuwste zeilplank; de zorg over de Vlaamse cultuur werd in handen gegeven van een kind.''

Dat kind is Bert Anciaux. Naar een reactie van Marc Verwilghen (de minister bevoegd voor de federale wetenschappelijke instellingen) is het nog zoeken.


 

Hallyday

Sinds Liesbeth Van der Auwera (CD&V) zich verzet heeft tegen de naturalisatie van het Franse rockicoon Johnny Hallyday ( DS 20 februari ), krijgt het dossier ook internationale aandacht. Voor Le Monde gaat het om een ,,nieuw dispuut tussen Walen en Vlamingen''. ,,Een meerderheid van de Vlaamse volksvertegenwoordigers verzet zich tegen de naturalisatie van een man die nagenoeg onbekend is ten noorden van Brussel en het nadeel heeft, in hun ogen, ondersteund te worden door Franstaligen'', schrijft de Franse krant. ,,Vlaamse bevliegingen willen hiervan een communautair dossier maken'', zo wordt Olivier Maingain (FDF) geciteerd.


 

Groen leger (1)

Nadat de huisvrouw Margaretha Guidone een reeks toppolitici heeft opgetrommeld om naar de milieuprent An inconvenient truth van Al Gore te gaan, de SP.A al haar mandatarissen naar de documentaire heeft doen kijken, en Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) voor alle scholen een dvd van de film heeft aangekocht, volgt nu ook Defensie.

Volgende week maandag nodigt minister van Defensie André Flahaut (PS) in de Kinepolis-zalen van Hasselt en Braine-l'Alleud leerlingen van het militaire en het burgeronderwijs uit om samen met het personeel van Defensie de film te bekijken. Hij voorziet telkens een volledige zaal.


 

Radio Animo (1)

De politieke partijen die met internetfilmpjes willen uitpakken, zijn niet meer te tellen. De jonge socialisten van Animo zijn al een stap verder. Na animoTeeVee hebben ze plannen voor animoRadio. In december werd een proefuitzending in elkaar gebokst. ,,Dat smaakte naar meer'', klinkt het op de website. ,,De volgende maanden starten we dan ook ons eigen radiozendertje op. Wat dat gaat inhouden, weten we zelf nog niet zo goed.''


 

Groen leger (2)

,,Met deze filmvertoning wenst Defensie de jongeren, zowel intern als extern aan het departement, alsook haar militair en burgerpersoneel bewust te maken van de milieuproblematiek'', laat de persdienst van het leger weten. Minister Flahaut doet er zelfs nog een schepje bovenop. Hij zal persoonlijk een overzicht geven van zowel de voorbije als de geplande acties van Defensie in het kader van het behoud van het leefmilieu.


 

Radio Animo (2)

Animo riskeert wel problemen met de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM). Politieke radio- en televisie-uitzendingen zijn in Vlaanderen verboden, ook via het internet. Jurgen Verstrepen (Vlaams Belang) werd door de VRM bijvoorbeeld veroordeeld omwille van zijn politieke radio-uitzendingen.


 

Rood bezoek (1)

SP.A-voorzitter Johan Vande Lanotte geeft zich één jaar de tijd om honderd informele bezoeken af te leggen. ,,Zonder ceremoniële poespas trek ik naar bedrijven, verenigingen, scholen en noem maar op.'' Vande Lanotte hoopt op die manier uit de sleur van de bestuurlijke logica te kunnen breken. ,,En ik geef prioriteit aan echte mensen en aan wat ze doen.''

Volgens de SP.A-voorzitter moet in de bezoeken geen groot strategisch plan worden gezocht. ,,Ik bezoek gewoon mensen die daarom vragen, of van wie vrienden en kennissen zeggen dat ze interessant werk doen, of mensen die specifieke problemen signaleren. Ik ga eerder intuïtief te werk, dan dat ik bewust selecteer. Want overal kan je wel iets bijleren.''


 

Oranje voetbal

CD&V organiseert in alle Vlaamse provincies ,,luisteravonden over de voetbalsport''. De partij wil ,,graag luisteren naar alle problemen waar u als bestuursleden van een voetbalclub mee te maken heeft''. Dat gaat van financiële moeilijkheden over legionellabestrijdingsmaatregelen tot de relatie met de voetbalbond.


 

Rood bezoek (2)

De teller van Johan Vande Lanotte staat ondertussen op 22. Dat leert een speciale website die aan de bezoeken is gewijd. Daarop geeft de SP.A-voorzitter telkens aan wat hij onthouden heeft. Uit bezoek 22 bij de farmaproducent UCB was het dat België aan de wereldtop staat wat de ontwikkeling van vernieuwende medicijnen betreft. ,,Om dat zo te houden, is er nog werk aan de winkel'', aldus Vande Lanotte.


 

geen Leterme

Volgens MR-voorzitter en vicepremier Didier Reynders heeft minister-president Yves Leterme (CD&V) weinig kansen om de volgende federale premier te worden. ,,Met deze N-VA aan zijn been is dat onmogelijk'', klinkt het in Humo . ,,Maar misschien blijkt na de verkiezingen dat N-VA-voorzitter Bart De Wever een echte CD&V'er is en verandert hij het N-VA-programma.''


 

Ontheven

Het gerechtelijk college van het arrondissement Brussel-hoofdstad besliste gisteren om de burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe, Jacques Vandenhaute (MR), te ontheffen uit zijn mandaat als gemeenteraadslid en dus de facto uit dat van burgemeester. Vandenhaute heeft het toegelaten plafond voor verkiezingsuitgaven ruimschoots overschreden. Hij kan nog in beroep gaan.


 

Chocolade

Met een beetje vertraging heeft Francis Van den Eynde (Vlaams Belang) een antwoord gekregen op een schriftelijke vraag uit 2000, die hij aan PS-vice-premier Laurette Onkelinx (PS) stelde. Onkelinx bood dat jaar als minister van Arbeid op een Europese top haar collega's pralines aan, ,,als symbool van de Belgische democratie''. Van den Eynde wilde weten waarom de minister de democratie vergeleek met chocolade, ,,deze bruine of donkerbruine zoete stof die, wanneer de temperatuur lichtjes stijgt, kleverig wordt en gaat smelten''.


 

Ontheven (2)

Vandenhaute gaf 6.000 in plaats van de toegelaten 3.000 euro uit. Aanleiding was het creatief gebruik van het gemeentelijke informatieblad. Het september- en oktobernummer stonden bol van de foto's en de naamsvermeldingen. De burgemeester bezorgde een aantal inwoners ook een gratis abonnement voor het zwembad. Omgerekend naar geld leidde deze aanpak tot een explosie van de verkiezingsuitgaven.


 

Chocolade (2)

,,Ik lees geamuseerd uw weinig appetijtelijke beschrijving van de juweeltjes van onze Belgische gastronomie. Die geeft in niets een beeld van de diversiteit van onze pralines: manons, met verse room, met sinaasappel, met marsepein, met likeur of de truffels De kwalificaties die u met afkeer lijkt te gebruiken ,,een bruine, plakkerige en afdruipende materie'' lijken me beter te passen bij bepaalde ideeën die uw politieke partij verspreidt'', zo diende Onkelinx de Vlaams Belanger nu van antwoord.


 

Nieuwe schietschijf

De Vlaamse gehandicapten krijgen een nieuwe schietschijf en Sint-Niklaas: een nieuwe administrateur-generaal voor het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, dat ze nu eens beschouwen als hun weldoener, dan weer als hun grootste pestkop. De huidige manager, Jef Foubert, is OCMW-voorzitter geworden voor CD&V in zijn gemeente, Sint-Niklaas, en neemt politiek verlof. Afdelingshoofd Jos Theunis neemt tijdelijk zijn functies over.


 

Schandalig!

Minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A) heeft na de rijscholen een nieuwe vijand gevonden. Bij sommige autokeuringscentra moet je telefonisch een afspraak maken voor je je tweedehandsauto kan laten keuren. Een telefoontje naar zo'n betalend nummer, tegen 0,74 euro per minuut, kost makkelijk 5 euro. ,,Schandalig'', zegt Landuyt in Gazet Van Antwerpen . ,,Zo'n telefoontje mag geen extra kosten met zich meebrengen. Als mensen liever aan een loket aanschuiven, moet dat kunnen.''


 

Laatste sigaret

,,Op 20 december rookte ik mijn laatste sigaret. Een carnaval zonder sigaret geeft mij een goed gevoel. Ik ben er eindelijk van verlost. Ik ben nooit een kettingroker geweest, veeleer een sociale roker en een sigarettendief. Het algemeen rookverbod heeft me geholpen. De gezelligheid is weg. Je krijgt er schuldgevoelens van. Paars heeft toch één goede maatregel genomen'' CD&V'er Eric Van Rompuy heeft dan toch een goed woord over voor de federale regering.

 


 

MR-TV

Het zat er al aan te komen bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar, maar de komende federale verkiezingen zullen meer dan ooit via het internet uitgevochten worden. De Franstalige liberalen van MR zijn helemaal mee, ze beginnen met hun eigen televisie op het internet. Er komen op de site een wekelijks nieuwsjournaal en reeksen over de actualiteit: www.mrtv.be


 

Schotland

Een delegatie van het Vlaams Parlement trekt eind februari, begin maart naar Schotland om daar de werking van het parlement te bestuderen. Enkele jaren geleden waren de Brusselse parlementsleden al eens op bezoek in Groot-Brittannië om daar de regionale parlementen te bestuderen. Dat leidde toen tot een rel met Vlaams Belang, dat niet welkom was in het parlement van Wales. Ook het Schotse parlement maakte problemen. Aangezien een herhaling daarvan uitgesloten is, gaat Vlaams Belang niet mee.


 

Leuven

Van 16 tot 18 maart trekt de federale regering een heel weekend lang op verplaatsing. Op het programma staan onder meer een stand van zaken van het regeringsbeleid en de begrotingscontrole. Voor het evenement kiest de regering de vernieuwde Philipssite in Leuven. Het paarse beleid in de verf zetten en vooral de perceptie tegengaan dat er meer aangekondigd dan uitgevoerd werd, wordt een van de speerpunten in de communicatie van premier Guy Verhofstadt (VLD). Een regeringsweekend dat een heus media-evenement wordt, past daar perfect in.

Alleen veroorzaken de vele aankondigingen behoorlijk wat wrevel bij de socialistische coalitiepartners. Die vinden het niet leuk dat iets wat even als ideetje geopperd werd tijdens een regeringsoverleg, een paar dagen later als een vaststaand plan wordt aangekondigd in de pers. Vooral SP.A laat verstaan dat de federale begrotingscontrole ernstig werk is en dat een Grote Verhofstadtshow daarbij niet echt hoeft.


 

Loting

De Jong-VLD heeft nu ook het klimaatprobleem ontdekt. Op 24 februari houden ze in Gent een infomiddag onder de titel: Wat is doembeeld, wat is waarheid? En zelfs de Bond Beter Leefmilieu mag komen spreken. Op het einde van de middag verloten de liberalen ook een exemplaar van An Inconvenient Truth van Al Gore. Het boek welteverstaan.


 

Gij zult niet doden (1)

De drie oorspronkelijk stichters van Agalev - Fons Mees, Luc Versteylen en Piet Coppenrath - vragen in een open brief aan CD&V het voortbestaan van de gemeente Doel. ,,In Doel zijn al twee oude mensen gestorven van verdriet. Zij woonden in twee nu afgebroken huizen. Het behoud van Doel is dus letterlijk een kwestie van leven en dood. Daarom nemen vele mensen uw minister Kris Peeters zijn hoogst onchristelijke uitspraak kwalijk: Zelfs wanneer het Saeftinghedok er niet komt, moet Doel verdwijnen.''


 

Gij zult niet botsen

Dankzij de VLD is een pijnlijke discriminatie de wereld uit. In tegenstelling tot gewone burgers hadden militairen niet het recht om bij een overtreding de boete onmiddellijk te betalen. Zij werden automatisch verwezen naar de politierechter. Die heft doorgaans zwaardere boetes. De Kamer keurde gisteren een voorstel goed om dat onderscheid weg te gommen.


 

Gij zult niet doden (2)

De drie verwijzen naar hun acties, dertig jaar geleden, tegen het duwvaartkanaal en voor het behoud van de Voorkempen. Die acties, eveneens tegen christendemocratische ministers, waren succesvol.

,,Agalev werd toentertijd gesticht om op te komen voor de zwakke en bedreigde mens'', schrijven ze. ,,Wij roepen Doel uit tot inzet voor de komende verkiezingen. Het staat immers voortaan landelijk symbool voor een slecht bestuur.''


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs