Dienaar

,,Nu begrijp ik dat de kranten graag sensatie verkopen en zelfs dat veel linkse journalisten graag het begin van ons einde voorspellen, maar dit is er wel serieus over. Er werd inderdaad stevig gedebatteerd over de komende campagne, maar de beslissing is getroffen en nu gaan wij samen naar de verkiezingen zoals altijd: allen tegen één, één tegen allen. Wie daar tegen ingaat, komt uw dienaar tegen op de eerstvolgende partijraad.''

Vlaams Belanger Filip De Man op zijn weblog.


 

Marketingzet

Vandaag duiken Jef Sleeckx en zijn 'Comité voor een Andere Politiek' op aan de fabriekspoorten van VW in Vorst. ,,Want wij zijn de enigen die radicaal de belangen van de werkenden verdedigen. De SP.A begrijpt blijkbaar dat de snoeiharde kritiek van authentieke socialisten als Jef Sleeckx aanslaat bij een breed publiek.''

,,Het voorstel van de SP.A om opnieuw arbeiders op de lijst te zetten is gewoon een marketingzet die typerend is geworden. Na 18 jaar regeringsdeelname is het ongeloofwaardig'', laat Sleeckx weten.


 

Derde kindje

Vice-premier en minister van Begroting Freya Van den Bossche (SP.A) verwacht haar derde kindje. De bevalling is gepland voor juli. De vice-premier zal dus hoogzwanger in de kiescampagne opduiken.

Het wordt haar eerste kindje met Dennis Van de Weghe, met wie ze eind vorig jaar trouwde. Uit een vorige relatie heeft ze twee dochters. Van den Bossche heeft altijd gezegd dat er nog een derde kindje zou komen.


 

Pentagon

Minister van Defensie André Flahaut (PS) was gisteren pas terug uit Libanon toen hij in de Kamer uitleg moest geven over de website van Defensie, die enige tijd geleden gehackt werd.

,,Sommigen vinden het misschien grappig dat de site gekaapt werd. Ik signaleer gewoon dat ook de site van het Pentagon op een bepaald ogenblik gekaapt is geweest. Het deed mij toen alvast glimlachen'', wist de minister te zeggen.


 

Live (1

De Waalse minister-president, Elio Di Rupo (PS), zal morgen wel degelijk live te bekijken zijn wanneer hij zijn ,,state of the region'' uitspreekt in het Waals Parlement. Maar dat zal dan meer ondanks hem zijn dan dankzij hem. Waals-parlementsvoorzitter José Happart had graag gehad dat de Waalse regering de uitzending betaalde, maar Di Rupo wou geen 12.000 euro neertellen om zichzelf op tv te zien. Het Waals Parlement betaalt de uitzendingen dan maar zelf.


 

Live (2)

De Franstalige liberalen zijn ongerust over de hoge kosten voor de rechtstreekse uitzending. ,,Dat geld van het Waals Gewest kan nuttiger besteed worden aan dingen zoals de steun aan de daklozen'', vindt de partij.


 

Senaat

Senaatsvoorzitter Anne-Marie Lizin (PS) en de fractievoorzitsters Christine Defraigne (MR) en Sabine de Bethune (CD&V) wonen zaterdag de plechtige opening van de Congolese Senaat bij. Die is mee ingericht met geld van de Belgische Senaat, die onder meer de internetverbindingen en het kantoormeubilair betaalde.


 

Cerexhe

De Brusselse minister van Werkgelegenheid, Benoît Cerexhe (CDH), zal bij de komende federale verkiezingen waarschijnlijk niet op de lijst staan. ,,We hebben net de campagne van de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug, twee jaar na de gewestverkiezingen'', blaast Cerexhe.


 

Klacht

Het Vlaams-parlementslid Jef Tavernier (Groen!) heeft bij de controlecommissie voor regeringsmededelingen van het Vlaams Parlement een klacht ingediend tegen minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A). De reden is een brief die Vandenbroucke eind november stuurde naar het onderwijzend personeel; daarin gaf hij uitleg over de lichtjes hogere wedde die het personeel die maand kreeg. Tavernier vraagt zich af of de brief geen al te gemakkelijke reclame is voor de minister.


 

Daerden (1)

De jolige PS'er Michel Daerden vergelijkt zijn kennis van het Nederlands met die van een drie- of vierjarige. Dat moet ongeveer kloppen. Toen een Vlaams meisje hem op de RTBf in het Nederlands vroeg hoe zijn kinderen heten - kwestie van zijn kennis te testen - luidde het antwoord: ,,Wa zeg ze?''


 

Daerden (2)

Toen het meisje hem vroeg naar zijn lievelingsliedje, had Daerden, die graag chansonnier was geworden, het wel onmiddellijk begrepen. Hij begon onmiddellijk aan een lied waarbij hij diep in de ogen keek van PS-kamerlid Sophie Pécriaux en zong dat hij van haar hield. En dat terwijl haar vriend Rik Daems toekeek.


 

Davos

Op het World Economic Forum klaagde een Indiase minister dat er geen enkele minister van Landbouw naar Davos was gekomen. Vlaams minister-president en minister van Landbouw Yves Leterme, een nieuweling in Davos, heeft zijn vinger niet durven opsteken.


 

Kindermisbruik (1)

,,Filip denkt echt dat hij koning móet worden. Niet in zijn belang, maar in het belang van de natie, in het algemeen belang. Filip denkt echt dat hij dit land moet redden. Hij is ervan overtuigd dat hij een historische rol te spelen heeft. En moet ons dat echt verwonderen? Indien sterke figuren in ons land al door het lint gaan om een adellijke titel te bekomen, is het dan abnormaal dat een kind dat als kroonprins wordt opgevoed, echt gaat zweven?'' Bert Anciaux op zijn weblog.


 

Kindermisbruik (2)

,,Met alle respect voor de huidige koning zeg ik dat het koningshuis als instelling een schande is. Een schande voor de democratie. Een schande tegenover elk kind dat binnen deze familie geboren wordt. Het is een laatste vorm van kindermisbruik. In het belang van hogere machten. Laat ons deze hypocrisie stoppen'', vindt Bert Anciaux.


 

Live (1)

Elio Di Rupo (PS), de minister-president van het Waals Gewest, wil dat zijn state of the union, volgende week woensdag, live op tv komt. Het Waals Parlement heeft daarvoor 12.000 euro uitgetrokken, meldt de krant La Dernière Heure. De drie uur durende uitzending komt op de regionale stations in Wallonië. ,,Liever zag ik dat de RTBF de uitzending verzorgde'', verklaart parlementsvoorzitter José Happart (PS) in de krant, ,,maar de openbare omroep wil dat alleen doen als ze dat voor alle assemblees doet.''

De oppositie vindt het hele grapje nogal duur, vooral doordat om 9.45 uur maar weinig mensen voor de buis zitten.


 

Live (2)

De nieuwjaarsreceptie van CD&V vindt zaterdagavond plaats, in de oudere vertrekhal van de luchthaven van Zaventem. Nieuwsgierigen die er niet bij kunnen of willen zijn, kunnen de gebeurtenissen vanaf 18.20 uur live volgen, via het internet. ,,Je krijgt niet alleen Jo's nieuwjaarsspeech rechtstreeks op je scherm, je bent ook een bevoorrechte getuige van zijn veelvuldige contacten met interessante personen'', meldt CD&V.

www.cdenv.be/live


 

Vignetvrouw

De Vlaamse minister van Mobiliteit, Kathleen Van Brempt (SP.A), heeft van het Nederlandse tijdschrift HP/De Tijd een bijnaam gekregen: de vignetvrouw. Van Brempt verdedigt zich in het tijdschrift tegen de Nederlandse kritiek op ons wegenvignet. Ze wuift zelfs de Nederlandse kritiek op de kwaliteit van de Belgische wegen af. ,,Misschien verwart u onze wegen met die in Wallonië.''


 

Licht uit

Minister van Leefmilieu Bruno Tobback (SP.A) dooft volgende donderdagavond gedurende vijf minuten alle lichten in de Pensioentoren. Hij gaat daarmee in op een oproep van de milieukoepel L'Alliance pour la Planète. Het is de bedoeling om de aandacht te vestigen op de energieverspilling en het grote publiek te sensibiliseren voor de problematiek rond klimaatverandering.


 

Smet

,,Ik heb gezegd wat ik gezegd heb. Het is een persoonlijk standpunt waar ik nog steeds achter sta. Het is geen standpunt van SP.A-nationaal, maar van een bestuurder van een stadsgewest die in de toekomst kijkt.'' Brussels minister Pascal Smet in Brussel Deze Week over de rel rond zijn verklaringen over de uitbreiding van Brussel.

,,De uitbreiding van Brussel is niet aan de orde. In het interview werd alleen de achtergrond gegeven en het bevat geen vernieuwd pleidooi voor de uitbreiding.'' Brussels minister Pascal Smet enkele uren later, toen zijn verklaringen opnieuw boze reacties hadden uitgelokt.


 

M'as-tu vu?

,,De receptie op het Koninklijk Paleis voor de gestelde lichamen wordt het best teruggebracht tot een louter ceremoniële of protocollaire plechtigheid, waarbij het glas wordt geheven op het nieuwe jaar en daarmee uit. Zelfs dat is niet vrij van risico's'', vindt CD&V-kamerlid Herman Van Rompuy. ,,Herleid die plechtigheid tot wat het is: m'as-tu vu?''


 

Dotatie

De kamer- en senaatscommissie Verkiezingsuitgaven heeft unaniem beslist om een twaalfde van de dotatie 2005 aan het Front National (472.760 euro) in te houden. De beslissing komt er na een onderzoek dat loopt tegen de voorzitter van het FN, Daniel Féret, en zijn levensgezellin. Die zouden geld van de partij hebben gebruikt voor allerlei privé-uitgaven. De politieke partijen hebben in 2005 56 miljoen euro subsidies gekregen. Dotaties vertegenwoordigen 95 procent van de inkomsten van FN en 94 procent van die van Vlaams Belang.


 

Val

Minister van staat Willy De Clercq (VLD) werd dinsdag in het UZ Gent opgenomen met een hoofdwonde, na een valpartij thuis. Zijn toestand is ondertussen bevredigend, meldt het ziekenhuis. De artsen denken dat De Clercq (79) snel het ziekenhuis kan verlaten.


 

Gedicht (1)

Naar aanleiding van gedichtendag verspreidt de Brusselse VLD een onuitgegeven gedicht van haar voorzitter, Herman Mennekens: Opendeurnacht, een gedicht over leegstand.

Metsel die vensters dicht. En sloop. Laat die daken. De tijd zal wel radbraken. Steel de schouw. En de trappen. Stenig de glas-in-lood-ramen (19de eeuws) MAAR RUIM HET PUIN niet. Verbrand elk spoor van brand elke band, elke voetstap van een ongewenst bezoeker.

Het vervolg op

www.vldbrussel.be


 

Seniliteit

Een mens kan zich al eens vergissen, ondervond Brussels staatssecretaris Brigitte Grouwels (CD&V) vorige zondag, toen ze zich naar de nieuwjaarsreceptie van de plaatselijke CD&V-afdeling in Wezembeek-Oppem begaf. Een auto met P-plaat uit Aarschot deed haar buiten het gemeenschapscentrum al vermoeden dat iets niet klopte. Grouwels was wel degelijk op een nieuwjaarsreceptie beland - niet van CD&V maar van VLD. ,,Toch een sympathiek gesprek en drink gehad met kamerlid Luk Van Biesen en anderen'', merkt ze op.

De CD&V-nieuwjaarsreceptie heeft pas deze zondag plaats. ,,De heer Van Biesen is uiteraard welkom.''


 

Gedicht (2)

Nog een vriend van de poëzie is kamerlid Koen T'Sijen (Spirit). Hij schreef twee gedichten over racisme.

Te bruin gebakken Anders, ongewoon Leer je het dan nooit?

Leven in vakken De roots opgegeven Voor hier, voor een droom In rijkdom gekooid Toekomst geschreven Lankmoedig verzet Voor jullie, mijn zoon Met kansen getooid Werelddorp gered


 

Boek

In maart verschijnt een nieuw boek van de hand van minister van staat Herman Van Rompuy (CD&V): Op zoek naar wijsheid . Volgens uitgever Davidsfonds vormen de essays van Van Rompuy ,,een heldere samenvatting van de existentiële en maatschappelijke kwesties die de mens vandaag aangaan''. Het boek moet een inzicht geven in ,,het persoonlijk begrippenkader waarmee Van Rompuy aan politiek doet''.


 

Gedicht (3)

Gedichtendag of niet, op de website van Herman Van Rompuy valt altijd wel een gedicht te plukken. Zijn favoriete versvorm is de haiku. Dit is de jongste:

STORM De wind rolt en raast, ontketend tot een orkaan. maar geen storm in mij.


 

Open lucht

Pech voor Groen! De jonge politici Els Keytsman, Peter Tom Jones en Wouter De Vriendt hadden hun oog laten vallen op de daktuin van het Huis van de Vlaamse volksvertegenwoordigers voor een persconferentie in open lucht over de opwarming van de aarde. Kiezen ze als datum toch wel de eerste vriesdag van het jaar uit.


 

Buiten adem

N-VA-voorzitter Bart De Wever zal op 22 april op vraag van de Gazet van Antwerpen deelnemen aan de ING Antwerp 10 miles. Althans, dat is zijn voornemen.

Intussen heeft hij begrepen dat de 10 miles niet tien maar zestien kilometer lang is. ,,Ik ben al de wanhoop nabij'', zucht De Wever.


 

Groot

Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) hoort nu echt bij de groten der aarde. Donderdag en vrijdag woont hij het World Economic Forum in het Zwitserse Davos bij. Vlaams vice-minister-president Fientje Moerman (VLD) krijgt de eer om vrijdag de Vlaamse ministerraad voor te zitten.


 

Beklag

Kamervoorzitter Herman De Croo (VLD) zal minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A) een brief schrijven om te signaleren dat sommige parlementsleden van de oppositie niet te spreken zijn over de manier waarop hij antwoordt op vragen. De concrete aanleiding is een incident maandag in de commissie Infrastructuur. CD&V-kamerlid Jef Van den Bergh had een aantal vragen aan Landuyt gesteld, maar stapte boos op uit de commissie omdat Landuyt hem voortdurend onderbrak.


 

Dedecker

Lijst Dedecker heeft zijn sterke figuur gevonden in de provincie Antwerpen. Het gaat om Rob Van de Velde, een 39-jarige marketingspecialist die in 1999 lid werd van de VLD, maar die zich niet meer terugvindt in de partij. Of Van de Velde echt lijsttrekker wordt, valt af te wachten. ,,het hangt ervan af wie we zoal kunnen strikken'', geeft hij zelf toe in Gazet van Antwerpen.


 

Daerden

Er woedt een loopgravenoorlog bij de Luikse PS, schrijft La Libre Belgique. Het trio Willy Demeyer (burgemeester van Luik), Jean-Claude Marcourt (Waalse minister van Economie) en Alain Mathot (burgemeester van Seraing) wil een eind maken aan het tijdperk van kopstuk en drankorgel Michel Daerden. Voorlopig staat Daerden nog sterk genoeg om het lijsttrekkerschap op te eisen.


 

Sky Hall

,,Socialisten en liberalen dromen van een draaiboek waarbij CD&V kan worden afgeschilderd als een asociale of belastingpartij. Slangen en de media zullen het ritme van onze campagne niet bepalen. In de Sky Hall (de oude vertrekhal van Zaventem) moeten dan ook geen grote uitspraken worden verwacht en Jo Vandeurzen zal niet vervallen in la politique gesticulaire van Somers.''' Eric Van Rompuy op zijn weblog.


 

Dictafoon

Minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (PS) gaat op vraag van het kamerlid Katrien Schryvers (CD&V) het gsm-verbod achter het stuur herschrijven, kwestie van ook de dictafoon achter het stuur te verbieden. Onlangs sprak een politierechter een bestuurder vrij die zijn dictafoon had gebruikt achter het stuur.


 

Stemmen- kampioen

De stemmenkampioen, de omstreden politieke opiniepeiling van Het Laatste Nieuws, blijft doorgaan. De krant liet gisteren weten dat het initiatief blijft, ook nu de bedenker, professor Frank Thevissen van de VUB, er de brui aan heeft gegeven. Thevissen voelt zich ,,geïntimideerd'' door de VLD.


 

Franstalig front (1)

Joëlle Milquet, de voorzitster van CDH, had een nieuw ideetje klaar in de opbouw naar de federale verkiezingen en het communautaire opbod daarrond. ,,We kunnen het Franstalig front versterken en onze standvastigheid tonen door nog voor de verkiezingen te weigeren opnieuw artikels in de grondwet aan te duiden die openstaan voor wijziging. Aan welke grondwetswijziging hebben wij nog behoefte? Voor de Franstaligen is de aanduiding van die artikelen in de grondwet de eerste grote test'', zei ze zaterdag in Le Soir .


 

Franstalig front (2)

,,Mevrouw Milquet heeft over dit voorstel geen enkel overleg gepleegd. Trouwens, de meeste zaken kunnen geregeld worden via een aanpassing aan een bijzondere wet of in het geval van B-H-V zelfs via een wijziging van een gewone wet'', reageerde MR-voorzitter Didier Reynders meteen. ,,Ik verkies vastberaden te zijn over B-H-V en een artikelenlijst te aanvaarden in plaats van te werken zoals PSC en CVP in het verleden deden. Zij sloten akkoorden af die leidden tot een slechte financiering van de gemeenschappen en gewesten, terwijl de Franstaligen in de rand aan hun lot werden overgelaten. Milquet speelt puur een oppositiespel, dat enkel tot verwarring kan leiden bij de Franstaligen.''


 

Franstalig front (3)

,,Wij weigeren elk commentaar op de voorstellen van Milquet. Ze is vrij te zeggen wat ze wil'', liet PS-voorzitter Elio Di Rupo droogweg weten.


 

Ogen-verzamelaar

,,Op mijn leeftijd kan ik met de vrouwen vriendelijker zijn dan twintig jaar geleden. Ik kan nooit tot veel onheil leiden. Ik word minder als een bedreiging gezien, en dat is heerlijk. Ik hou van mensen, ik hou van ogen, ik ben een ogenverzamelaar, en er zijn vrouwen die heel mooie ogen hebben.'' Minister van Staat Mark Eyskens (CD&V) in Het Laatste Nieuws .


 

De terugkeer van NEE

Op de persvoorstelling van de gloednieuwe partij van Jean-Marie Dedecker dook plots Tania van de protestpartij NEE op. De Antwerpse, bekend van haar campagne met engelenvleugeltjes voor de jongste gemeenteraadsverkiezingen, komt op met haar eigen senaatslijst NEE. Veel concurrentie hoeft de nieuwe Lijst Dedecker niet te vrezen. ,,Wij willen zo weinig mogelijk stemmen halen'', verklaart Tania. ,,Want hoe minder NEE-stemmen, hoe beter de politiek haar werk doet.''


 

Prinselijk feest

De N-VA breekt zoals aangekondigd met de traditie van een 'nieuwjaarslunch' waarbij de pers en de top van de partij elkaar ontmoeten. In de plaats komt er een nationale nieuwjaarsfuif van de N-VA.

In zaal Stuurboord (Hangar 26) zal Bart De Wever in een korte toespraak de politieke uitdagingen van 2007 schetsen. Daarna draait hij de fuif op gang als dj van dienst.

De eerste schijf die hij op de massa loslaat, is In the Navy van de Village People. Of deze keuze een eerbetoon is aan prins Laurent of aan de Roze Leeuwen, de vereniging ,,voor de andersgeaarde zelfbewuste Vlaming'', is niet duidelijk.


 

Klein Duimpje

Het is CD&V-kamerlid Greta D'Hondt gelukt, ze heeft de Klein Duimpje Trofee binnengehaald. Die prijs wordt jaarlijks door de Vlaamse Jeugdraad uitgereikt aan een persoon die ,,zijn of haar zevenmijlslaarzen heeft aangetrokken ten dienste van kinderen en jongeren en net zoals Klein Duimpje dapper is geweest.''

D'Hondt, in de wandelgangen van het parlement zelf zeker geen Klein Duimpje, verzilvert daarmee haar inspanningen rond het statuut van de vrijwilliger.


 

Martens (1)

Anne Martens, dochter van Wilfried, gaat aan de slag op het kabinet van de Vlaamse minister-president, Yves Leterme. ,,Ik ga specifiek alle dossiers inzake welzijn opvolgen'', zegt ze. ,,Ik help mee brieven te beantwoorden van mensen die de minister-president aanschrijven en ik bereid ook de Staten-Generaal voor verkeersslachtoffers voor op 16 februari.''


 

Martens (2)

Anne Martens (36) wil haar advocatenkantoor in Gent nog niet volledig stopzetten. ,,Maar ik kies nu wel volledig voor de politiek.'' Welke plaats ze op 10 juni krijgt, is nog niet uitgemaakt. Wilfried Martens zegt het een uitstekend idee te vinden dat zijn dochter op het kabinet-Leterme aan de slag gaat.


 

Dedecker

Jean-Marie Dedecker mag zijn partij vandaag niet voorstellen in de Senaat. Dedecker had een zaaltje gevraagd, maar het bureau van de Senaat weigerde daarvoor toestemming te geven. Dedecker ziet een boycot. ,,Het is erg gesteld met de democratie'', zucht hij. Even verder, in het Huis van de Parlementsleden, heeft Dedecker wel een zaaltje gekregen. Daar heeft hij geen toestemming nodig.


 

Drinken (1)

MR-voorzitter Didier Reynders geeft Michel Daerden de goede raad om te stoppen met drinken. ,,Je kunt er misschien wel om lachen, maar de gevolgen van zijn gedrag zijn catastrofaal voor zijn politieke functie en ook voor het Waals Gewest'', zegt hij in La Meuse. ,,Voor mij is het simpel. Er moet een keuze gemaakt worden tussen drinken en besturen.''


 

Drinken (2)

Wat Reynders echt dwars zit, is dat de media van hem een echte ster hebben gemaakt en dat de PS Daerden niet heeft berispt wegens zijn gedrag. Daerden is en blijft de grootste socialistische vertegenwoordiger in de provincie Luik, waar Reynders zelf ook kandideert. ,,Als er iemand anders opduikt om mee te onderhandelen, wil ik dat best doen. De vraag blijft: met wie?''


 

Chatten met Peter

Federaal minister van Werk Peter Vanvelthoven heeft het chatten ontdekt als middel om de digitale kloof met de burger te verkleinen. Elke donderdagavond maakt hij van achter zijn computerscherm een praatje met iedereen die langskomt. Alleen heeft hij het principe van zo'n collectieve chat nog niet helemaal begrepen. In plaats van een groot gesprek met iedereen samen koos Vanvelthoven gisteren voor individuele babbels. En dat was zweten voor de minister, met een twintigtal chatters aan zijn mouw. ,,Misschien moet ik de volgende keer een collectieve chat overwegen'', reageerde Vanvelthoven. ,,Dat zou het voor mij iets makkelijker maken.''


 

Sterckx

Het lijkt definitief, Bart Somers trekt op 10 juni niet de Antwerpse VLD-lijst. De VLD-voorzitter vindt het na drie opeenvolgende campagnes (Kamer 03, Vlaams Parlement 04 en Gemeenteraad Mechelen 06) niet opportuun om zich opnieuw in de strijd te werpen. Als mogelijk vervanger komt Dirk Sterckx steeds scherper in beeld. Sterckx heeft helemaal geen zin om het Europees Parlement te verlaten. Maar de plicht roept.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs