Take off

Op zaterdag 16 december organiseert de VLD in het Brugse concertgebouw een startmeeting voor de komende verkiezingscampagne. Na het voorbereidende werk van voorzitter Bart Somers verschijnt die dag de echte partijleider ten tonele: Guy Verhofstadt. De premier zal er een ,,belangrijke speech'' houden waarin hij de toekomst van zijn partij en het liberalisme zal schetsen. Eerder introduceerde Somers de VLD als een ,,progressieve centrumpartij''. De liberale campagne zal helemaal rond de figuur van de premier worden geboetseerd


 

Thuiszorg

,,Op het moment dat de SP.A een persconferentie geeft over de maximumfactuur voor thuiszorg, debatteert de commissie Welzijn over het programma thuiszorg'', stelt Groen!-fractieleidster Mieke Vogels vast. ,,Na minister Vervotte vindt blijkbaar ook de SP.A de pers belangrijker dan het parlement.'' Yves Leterme heeft ondertussen geen zin om Vervotte op dat punt nog tot de orde te roepen.


 

Take off (2)

Om Verhofstadt van de nodige munitie te voorzien is de VLD op zoek naar ,,drie knappe koppen'' die een kersverse studiecel willen bemannen. Die cel moet ,,analyses, studies en ideeën'' ontwikkelen ,,voor de inhoudelijke en ideologische verrijking van de partij''. Bart Somers zelf wacht tot en met 15 december de kandidaturen in.


 

Rode rozen

De Vlaams Belanger Freddy Van Gaever heeft uit colère een roman geschreven onder het pseudoniem Frank Dewia. Zestig rode rozen heet het werkstuk. De publicatie is een gevolg van de weigering van Standaard Boekhandel en Fnac om de boeken van de industrieel te verdelen. Met het pseudoniem wil hij de ,,boycot'' omzeilen. ,,Frank Dewia'' verwijst naar de kopstukken van Vlaams Belang Frank Vanhecke, Filip Dewi nter en Gerolf A nnemans. Volgens Van Gaever strookt het aantal letters met hun partijgewicht. Dewia hoopt op een literaire doorbraak.


 

Ziekenhuis (1)

,,Hij zal in het ziekenhuis zitten.'' Het standaardantwoord bij CD&V voor wie er niet in slaagt de partijvoorzitter Jo Vandeurzen per gsm te bereiken. Vanaf januari is Vandeurzen echter voorzitter af bij het ZOL, het Ziekenhuis Oost-Limburg. Vandeurzen was er tien jaar voorzitter.


 

Ziekenhuis (2)

Nu de fusie in de ziekenhuiskoepel achter de rug is, is het tijd voor vernieuwing en verjonging, is de officiële reden voor Vandeurzens vertrek bij het ZOL. De CD&V-voorzitter houdt een pak inzichten over gezondheidszorg over aan zijn jaren bij de ziekenhuiskoepel. Die maakt hij binnenkort wereldkundig.

Ondertussen kan hij zich 200 procent inzetten voor de partij, zoals Yves Leterme hem bij zijn aantreden vroeg. Het werk bij het ZOL zat daarbij al eens in de weg, fluisteren kwatongen.


 

Poëzie

Oud-minister Luc Van den Bossche (SP.A) overweegt een bundel poëzie uit te geven. Dat zou niet de eerste keer zijn, meldt Humo : in 1967 verscheen van zijn hand al de bundel Aarde op mijn huid , weliswaar onder het pseudoniem Paul Desson. Humo publiceert een selectie van de gedichten op zijn website. www.humo.be


 

Dochter

Over de steile opgang van zijn dochter Freya in de politiek zegt Van den Bossche: ,,Té jong en té snel, dat is mijn analyse. Alleen is de geschiedenis buiten mijn wil om geschreven - ook buiten haar wil om trouwens.''


 

Blue

De kogel is door de kerk. Volgende dinsdag houdt Rik Daems een ,,blauw aperitief'' om zijn kandidatuur voor het Leuvense lijsttrekkerschap in de verf te zetten. Als aperitief twijfelde de voormalige fractieleider tussen een glaasje Hagelander of een blauwkleurig drankje. Uiteindelijk zal elke aanwezige zich kunnen laven aan Blue Lagoon-cocktails. Dat is een mengeling van blue curaçao, gin en citroensap. De organisatoren verwachten een vrolijke avond.


 

Nonsens (1)

PS-voorzitter Elio Di Rupo verklaarde het voorbije weekend dat de Franstalige liberalen de federale verkiezingen pas in juni willen houden uit schrik voor een overwinning van PS-kandidate Ségolène Royal bij de verkiezingen in Frankrijk. De tweede ronde van die verkiezingen vindt op 6 mei plaats. Nonsens, repliceerde MR-kamerlid Charles Michel in Le Soir . ,,De kiezer zal Ségolène niet verwarren met Van Cau en Cariat.''


 

Nonsens (2)

Patrick Janssens mag het dan erg goed doen in de opiniepeilingen, in geen geval trekt hij in mei volgend jaar de Antwerpse kamerlijst. De Antwerpse burgemeester had al eerder laten verstaan dat hij het niet opportuun vindt om opnieuw een kiescampagne te ondergaan. ,,Geen mens in Antwerpen zou het begrijpen, accepteren en appreciëren mocht ik federaal de lijst trekken in 2007. Terecht,'' zei hij gisteren in Gazet Van Antwerpen .


 

Kir

Brussels staatssecretaris Emir Kir (PS) heeft gisteren verklaard dat hij zich niet herinnert ooit een petitie te hebben ondertekend die de Armeense genocide in twijfel trekt. Het RTBF-journaal berichtte vorige week dat hij in 2003 zijn handtekening zette onder een pamflet dat ijverde voor de afschaffing van een gedenksteen. In een mededeling benadrukte Kir dat de inhoud van de petitie niet overeenstemt met zijn opvattingen. Hij vindt wel dat het niet aan politici toekomt om te beslissen over de erkenning als genocide. Daarvoor is volgens hem een onafhankelijke commissie van historici of een internationaal gerechtshof nodig.


 

Villa

N-VA-fractieleider Kris Van Dijck heeft een ontevreden brief geschreven aan het VRT-programma Villa Politica. Hij verbaast er zich over dat Villa Politica vorige week woensdag het debat over VW Vorst verliet juist voor de toespraak van N-VA'er Jan Peumans. Van Dijck vraagt aan de VRT een
garantie dat alle fracties aan bod komen.


 

Spagaat

,,Wij profiteren maximaal van het 'goed beleid' in Vlaanderen en cashen de oppositiebonus op federaal vlak. Een geslaagde spagaatstand. CD&V mag de fout niet begaan van de PvdA in Nederland, die dacht dat de buit voor Bos al binnen was. Daarom blijft oppositie voeren tegen paars de hoofdopdracht. De regering Verhofstadt is een van de slechtste in de laatste 40 jaar.'' Goede raad van Eric Van Rompuy op zijn weblog.


 

Origineel

De jongeren van Spirit stappen af van hun Italiaanse naam. In plaats van Prego heet de politieke jongerenorganisatie nu erg voorspelbaar Jong Spirit. Voorzitter Thomas Leys: ,,De naamsverandering was een moeilijke, maar noodzakelijke beslissing. Nu is de uitdaging vooral om de links-liberale stroming in Vlaanderen een herkenbaar en duidelijk gezicht te geven.''


 

Afgeschreven

,Erg vriendelijk is dat niet. Ik ben er nu vijftig, pas vijftig, en ik heb er nog altijd veel zin in.'' Patrick Dewael was niet echt blij met de vraag van Het Belang van Limburg wat hij na zijn politieke carrière gaat doen. ,,De VLD nu al afschrijven, mij nu al afschrijven. Dat is niet schoon van u.''


 

Origineel (2)

13 mei is afgeschreven als verkiezingsdatum. Dat liet PS-voorzitter Elio Di Rupo verstaan bij de officiële voordracht van Ségolène Royal als socialistische kandidate voor de Franse presidentsverkiezingen van mei volgend jaar. Volgens Di Rupo wil de MR de federale verkiezingen volgend jaar pas in juni organiseren, uit schrik dat een overwinning van Royal de PS de wind in de zeilen zou geven.


 

Wit lint

Minister van Gelijke Kansen Christian Dupont (PS) heeft gisteren witte linten uitgedeeld aan zijn mannelijke collega's. Met het lint tonen ze hun engagement in de strijd tegen geweld op vrouwen en het taboe daarop. Ook alle federale ambtenaren krijgen zo'n wit lint via het ambtenarenmagazine Fedra.


 

Royal

PS-voorzitter Elio Di Rupo spreekt zondag het congres toe waar de Franse PS Ségolène Royal bevestigt als de socialistische kandidaat voor de presidentsverkiezingen in 2007. Hij zal het hebben over de impact van de Franse presidentsverkiezingen op socialistische partijen in andere landen en over de toekomst van Europa.


 

Maggie

De CD&V-senaatsfractie had al eerder een manier gevonden om de werking van de Senaat uit te leggen aan vierjarigen: een beeldverhaal met Maggie de muis in de hoofdrol. Op het einde van het jongste beeldverhaal is Maggie nu ook tot de essentie doorgedrongen: ,,Er is geen senator te bespeuren in de commissiezaal van de Senaat'', klaagt ze. ,,En ik dacht dat de senator, die misschien mijn brilletje heeft, hier druk aan 't praten was over heel belangrijke dingen.''


 

Bont en blauw

CD&V-kamerlid Greta D'hondt is lelijk ten val gekomen, maar verliest er haar politieke gevoel voor humor niet bij. ,,Ik ga nu paars en blauw uitgeslagen door het leven, gelukkig alleen op plaatsen waar het goed weg te steken is. Wel heb ik aan den lijve ondervonden: paars en blauw doen echt pijn.''


 

Homofobie

De Vlaamse holebiverenigingen hebben Vlaams Belang genomineerd voor de homofobieprijs, samen met de broers Kaczynski, president en premier van Polen, en filosoof Gerard Bodifée. Vlaams Belang krijgt de nominatie wegens ,,de jarenlange haatcampagne'' tegen holebi's. Voor de homofilieprijs komen de makers van de film Mijn zus Zahra en Tom Barman in aanmerking.


 

Blauwe patron

Sami Souguir wordt de VLD-fractieleider in de Gentse gemeenteraad. Meteen een blitzcarrière: de 31-jarige krijgt er immers Guy Verhofstadt onder zijn vleugels in de fractie.


 

Geen champagne

De eerste Brusselse burgemeester sinds de gemeenteraadsverkiezingen van oktober heeft de eed afgelegd. Het ging om de Brusselse minister-president, Charles Picqué, die de sjerp mag omgorden in Sint-Gillis. Dat stelde hem zelf voor een praktisch probleem. Omdat hij als nummer één van het Brussels Gewest moeilijk de eed voor zichzelf kan afleggen, heeft hij dan maar de trouw aan de grondwet gezworen in handen van minister Guy Vanhengel. De gebruikelijke champagne is achterwege gebleven, ,,wegens niet gepast bij de massale ontslagen bij VW''.


 

Goed werk

De federale ministers en staatssecretarissen beantwoorden hun schriftelijke vragen steeds beter binnen de opgelegde termijn van twintig dagen. Het hoogste percentage onbeantwoorde vragen staat met 15,1 procent op naam van minister Laurette Onkelinx van Justitie.


 

Dubbel werk

De Senaat bewees gisteren nog eens haar totale overbodigheid. Tijdens de namiddag organiseerde de Kamer een actualiteitsdebat over het sociale drama bij Volkswagen. Aanwezig waren premier Guy Verhofstadt (VLD) en de minister van Werk, Peter Vanvelthoven (SP.A). Maar de senatoren wilden niet achterblijven en sommeerden Vanvelthoven om het hele debat nog eens over te doen. Heel terecht bleef Verhofstadt weg van het rode pluche.


 

Brussel

De nieuwe Brusselse meerderheid van PS, CDH en SP.A/Spirit/Groen! is nog niet geïnstalleerd of er is alweer gerommel. Volgens Le Soir zijn sommige leden van de PS-fractie het niet eens met de keuze van CDH als coalitiepartner. Ze verwijzen naar fictieve adressen van enkele CDH-gekozenen - een praktijk die de MR aan het licht bracht - en naar de campagne van de christendemocratische collega's die de PS afschilderde als partij voor holebi-adoptie en abortus.


 

Dier op krediet

Overigens behandelt de Senaat vandaag een belangwekkend wetsvoorstel van Christine Defraigne: het verbod van het kopen op krediet van een gezelschapsdier. Nieuwe eigenaars beseffen vaak niet dat er naast de aankoop nog bijkomende kosten zijn, voor identificatie en vaccinatie.


 

Esthetisch

Op initiatief van Christine Defraigne en Dominique Tilmans organiseren de MR-fracties van Senaat en Kamer morgen een colloquium over cosmetische chirurgie. Elk jaar worden in ons land tussen de 20.000 en 30.000 liposucties uitgevoerd en krijgen ongeveer 10.000 vrouwen borstimplantaten. Toch ontbreekt een duidelijke regelgeving.


 

Nieuwe partij

Het is Jef Sleeckx en co echt menens om met een nieuwe partij aan de verkiezingen deel te nemen. Het Comité voor een Andere Politiek heeft een campagneteam aan het werk gezet om de verkiezingsdeelname - geprikt op 13 mei - voor te bereiden. Begin februari wordt het startschot gegeven voor de campagne.


 

Nationaliseren

Animo, de jongerenafdeling van de SP.A, wil vandaag de kantoren van Sabam, de Belgische auteursrechtenorganisatie, bezetten. Doel is Sabam ,,eenzijdig te nationaliseren'', zo kondigt Bram Boriau, de voorzitter van Animo aan. ,,De kosten voor de billijke vergoeding en vooral voor auteursrechten lopen sterk op. Sabam weigert betaalbare tarieven af te sluiten voor feesten en fuiven die de socio-culturele sector organiseert voor jongeren. Het heeft lang genoeg geduurd, de bezetting is een signaal dat het niet langer kan.''


 

Blauwe militairen

De VLD is de partij van de militairen, laat VLD-kamerlid Ingrid Meeus trots weten. Om die these te staven, voert ze cijfers van de gemeenteraadsverkiezingen aan. ,,Van de 51 Nederlandstalige militairen zijn er niet minder dan 14 militairen opgekomen voor de VLD. Dat is 27,5 procent. Uit die cijfers kan duidelijk gesteld worden dat het liberale gedachtegoed binnen de militaire kringen genegen is'', is Meeus haar ijzersterke logica. Helaas, alleen Vlaams Belang telt een militair onder haar gekozenen.


 

Rode schepen

Fadila Lanaan (PS) mag dan minister van Cultuur en Media zijn in de regering van Franse gemeenschap, schepen in Anderlecht wordt ze niet. Dat hebben de plaatselijke PS-militanten beslist. Bij de stemming dienden zich zes kandidaten aan, voor drie schepenfuncties. Lanaan kwam pas als vijfde uit de bus.

Op 8 oktober haalde ze nog het derde meest voorkeurstemmen. Ze moes enkel burgemeester Jacques Simonet (MR) en Eric Tomas, de lijsttrekker van haar eigen PS/SP.A/CDH-lijst, laten voorgaan.


 

Blauw (2)

VLD-kamerlid Rik Daems denkt nog na over welk drankje hij de 1.000 genodigden op zijn ,,Blauw aperitief'' zal aanbieden. Hij heeft een recept van een blauwe cocktail met het nodige alcohol. Maar de gewezen minister zelf houdt het liefst bij de witte wijn uit zijn wijngaard.


 

Sterk (1)

Dirk Sterckx krijgt van het Liberaal Vlaams Verbond de driejaarlijkse prijs Herman Vanderpoorten. Volgens de jury geeft Sterckx ,,in alle opzichten blijk van integriteit en politieke rechtlijnigheid''. Het VLD-europarlementslid komt met de prijs in een rijtje te staan met onder anderen Frans Grootjans, de oud-journalist Piet Van Brabant, Guy Verhofstadt en Annemie Neyts.


 

Blauw

Rik Daems organiseert op 5 december een ,,blauw aperitief'' voor duizend partijleden in de kieskring Leuven. Guy Verhofstadt heeft beloofd om te komen. Of hij als Sinterklaas komt of als zwarte Piet is nog niet bekend. Daems hoopt in 2007 de kamerlijst te kunnen trekken. De partijtop stribbelt tegen.


 

Sterk (2)

De ,,sterke'' prestaties van Dirk Sterckx bij de verkiezingen in 2004 doen sommige partijkopstukken suggereren dat de oud-journalist het best ook voor de federale verkiezingen volgend jaar ,,een zeer voorname rol'' zou spelen op de lijst voor de kieskring Antwerpen. ,,Maar daarover is nog niets beslist'', klinkt het.


 

Vals

Els Keytsman heeft een klacht tegen onbekenden ingediend. Iemand vroeg in haar naam aan de VRT om de benaming ervan te veranderen in Socialistische Radio en Televisieomroep. Daarbij werd de handtekening van de groene politica vervalst. De VRT wilde de vraag niet honoreren.


 

Even wachten

Tot vorige week wou VLD-voorzitter Bart Somers de lijsttrekkers voor de federale verkiezingen nog voor het jaareinde bekendmaken. Maar na een informele bijeenkomst van de partijkopstukken is die timing nu verschoven naar ,,eind januari, midden februari''. De liberalen ontkennen met klem dat het er iets mee te maken heeft dat ze eerst de beslissing van Yves Leterme en/of Johan Vande Lanotte afwachten. ,,We zetten eerst intern alles rustig op een rijtje'', klinkt het.


 

Premier (1)

Drie topmedewerkers van premier Guy Verhofstadt (VLD), kabinetschef Wouter Gabriëls, woordvoerder Didier Seeuws en tekstschrijver Koert Debeuf ,doen in Het Laatste Nieuws een boekje open over hun werkomstandigheden.

,,Mijn gsm staat dag en nacht aan. Eén keer heb ik hem afgezet: toen ik met de hele familie in Brugge naar de paasmis ging. Bij het buitenkomen had ik vijf oproepen van de premier gemist, almaar luider: ,,Awel, Koert, waar zijde gij, jongen?'' Bleek dat ik dringend een tekst moest maken over de moord op Joe. Nooit nog heeft mijn gsm twee uur afgestaan'', bekent Debeuf.


 

Premier (2)

,,Na een hele drukke periode had ik mijn vrouw beloofd dat we een week samen met de kinderen zouden relaxen op Lanzarote. We waren amper aangekomen of ik kreeg het bericht dat Suez en Gaz de France zouden fuseren. Tot zondagavond heb ik daarover onophoudelijk gebeld. Twee dagen lang heb ik daar fanatiek rondjes gedraaid langs het zwembad, gsm tegen mijn oor. Op zondagavond hadden we alles onder controle en kon de vakantie beginnen. Dacht ik. Tot ik op maandagochtend het bericht kreeg dat Fehriye Erdal was ontsnapt. Hup, de rest van de week om zeep'', zegt kabinetschef Gabriëls.


 

Premier (3)

,,Onlangs zijn we een weekend lang van de ene afspraak in de andere gerold, de premier en ik. Tot hij me in Gent aan mijn voordeur deponeerde en zei: ,,Allez, goed weekend nog, Didier''. Het was toen zondagavond, 23.15 uur. Hij grinnikt dan eens'', vertelt Seeuws.


 

Beeld

Vlaams-parlementslid Dany Vandenbossche (SP.A) vindt dat Walter De Buck, de bezieler van de Gentse Feesten, een standbeeld verdient.

De SP.A'er droomt van een beeld in het Baudelopark, nabij Sint-Jacobs, tegen de overzichtstentoonstelling in 2009 van De Bucks beeldende kunst. Hij denkt aan de kunstenaar Rik Vermeersch om een levensgroot bronzen beeld te maken. Hij stelt voor om de nodige middelen bij elkaar te brengen voor de financiering van het beeld. ,,De stad Gent wordt gevraagd om voor de sokkel en de plaatsing van het beeld te zorgen.''


 

Eyskens

Hij heeft als ex-premier al een eigen beeld in de Kamer, maar dat weerhoudt Mark Eyskens (73) er niet van om deel uit te gaan maken van de provincieraad van Vlaams-Brabant. Eyskens kreeg op 10 oktober 5.031 stemmen achter zijn naam, genoeg om voor CD&V/N-VA verkozen te worden als provincieraadslid. Hij sleepte ook een zetel in de Leuvense gemeenteraad in de wacht. Of hij die gaat bezetten, is nog niet bekend.


 

Witte lintjes

Vrouw & Maatschappij - de CD&V-vrouwen, zeg maar - deelt vandaag in zeventien stations witte lintjes uit. Het neemt daarmee deel aan de Witte Lintjes Campagne, die geweld tegen vrouwen een halt wil toeroepen. Een maand lang zullen CD&V-mandatarissen ook de OCMW's in hun gemeente bezoeken om er te pleiten voor meer opvang voor slachtoffers van intrafamiliaal geweld. Ze overhandigen symbolische doorgangswoningen in de vorm van kartonnen huisjes om duidelijk te maken dat er een schrijnend tekort is aan opvang van slachtoffers.


 

Balletjes

De televisiekok Jeroen Meus liep in De laatste show niet hoog op met de kookkunst van Bert Anciaux (Spirit). Toch houdt de minister van Cultuur van koken, vertelt hij in Brussel Deze Week. ,,Het liefste maak ik eenvoudige gerechten die ik van mijn moeder leerde.'' Zoals balletjes in tomatensaus.


 

Beringen (1)

Er was gisteren dan toch geen witte rook te zien in Beringen, waar nochtans een doorbraak in de coalitieonderhandelingen werd verwacht. Het voorstel om CD&V en SP.A elk 4,5 van de 9 mandaten (burgemeester, 7 schepenen, OCMW-voorzitter) te geven, werd verworpen door de CD&V-achterban. Die vraagt vijf mandaten omdat CD&V nu eenmaal de grootste partij werd. SP.A, dat evenveel zetels haalde, vindt dat van het goede te veel omdat CD&V ook al de burgemeester krijgt. Er is inmiddels geen sprake meer van het opnemen van de VLD in het bestuur, waar CD&V tot voor kort op stond.


 

Beringen (2)

Burgemeester Marcel Mondelaers (CD&V) tilt er ook zwaar aan dat de SP.A een bijkomende voorwaarde stelde, namelijk dat CD&V de (wettelijk verplichte) vrouw moet leveren in het schepencollege.

Er volgt alweer een bezinningsperiode in de voormalige mijnstad.


 

Vernietigen

De minister van Economie, Marc Verwilghen (VLD), heeft de personen aangewezen die ,,in oorlogstijd en in omstandigheden daarmee gelijkgesteld belast worden om de gegevens te vernietigen of te doen vernietigen''.

Mogen zich alvast oefenen in het versnipperen middels de shredder: de directeur-generaal van de algemene directie Statistiek en Economische Informatie, de adviseur-generaal en de afgevaardigde voor de gegevensbescherming.


 

Bal 0110

Vicepremier Freya Van den Bossche (SP.A) geeft ook dit jaar haar veelbesproken Bal Fatal in de fuifzaal Eskimo aan de Wiedauwkaai in haar thuisstad Gent.

Opmerkelijke gastartiesten zijn deze keer dj Tom Barman en Frederik Sioen, die elk een set voor hun rekening nemen. Eerder dit jaar waren beide heren de bezielers van de 0110-concerten voor verdraagzaamheid, de week voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ook Think of One en Stijn zijn gepland.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs