Scooters

Gemotoriseerde politieagenten moeten functionele kledij krijgen, vindt Brussels parlementslid Carla Dejonghe (VLD). Er bestaat een zeer groot verschil in de veiligheidskledij van agenten van de motorbrigade - zwaantjes, zeg maar - en de kledij die gedragen wordt door gewone politieagenten die zich verplaatsen per scooter, stelt ze.

En dat terwijl de politiescooters een snelheid van 110 kilometer per uur halen. Dejonghe, zelf motorrijdster, denkt aan de veiligheid van de scooterrijders en vindt dat ze het goede voorbeeld moeten geven.


 

Vlaams parlement (1)

Twee voorzitterstermijnen volstaan voor de voorzitter van het Vlaams parlement, Marleen Vanderpoorten (VLD). ,,Dat is geen kritiek op mijn voorganger. Dit huis dankt haar identiteit grotendeels aan de inzet van Norbert De Batselier. De parlementairen zijn zelf verantwoordelijk voor de teloorgang van het debat'', zegt ze in De Morgen .


 

Vlaams parlement (2)

Vanderpoortens ideeën om het Vlaams parlement wat vinniger te maken, worden inmiddels concreter. Tijdens het vragenuurtje moeten de tussenkomsten korter, vindt ze. ,,De ministers zitten ook op een verkeerde plaats in het halfrond. Als minister Vervotte wil tussenkomen, moet ze zich in allerlei bochten wringen. Daar moeten we iets aan doen. Eind november volgen de eerste tests.''

Bovendien blijven nogal wat parlementsstoelen leeg tijdens de plenaire zittingen. Ook Vanderpoortens eigen partij gaat hierin niet vrijuit, geeft ze toe. De fracties moeten de parlementsleden aansporen tot aanwezigheid.

Er moet ook gewerkt worden aan het beperkte redenaarstalent van nogal wat parlementsleden. ,,De minder begenadigde sprekers moeten training krijgen. Mij moesten ze erop wijzen dat ik meer moet lachen.''


 

Een vat, een vat, een vat

Mercedes Van Volcem, de VLD-lijsttrekker in Brugge, vindt dat er iets te vieren valt: na 18 jaar doen de liberalen opnieuw hun intrede in de meerderheid. Vrijdag 17 november geeft ze dan ook een feestje, waarop tussen ,,22.00 en 00.00 uur alles gratis is''. Meer nog: ,,Na middernacht worden nog drie gratis vaten geschonken door ma en pa Van Volcem, tante Yvette en nonkel Noël en Francis Missault''. De betere sponsoring noemen we dat.


 

Verkiezingsfraude

Agenten uit het West-Vlaamse Menen stelden in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober maar liefst 45 processen-verbaal voor diefstal van verkiezingsborden en vernielingen van affiches en borden. Burgemeester Gilbert Bossuyt (SP.A) liet weten dat de politie nochtans geregeld patrouilleert. Hij riep zijn collega's ook op te investeren in kwaliteitsvolle lijm. ,,Met behangerslijm wil het niet zo goed lukken.''


 

Mierten

Het schepencollege van Oud-Turnhout telt straks twee Van Mierten in zijn rangen: nonkel Leo voor de SP.A en neef Paul voor de N-VA, respectievelijk broer en neef van voormalig SP-voorzitter Karel Van Miert. ,,We wonen op honderd meter van elkaar en we schieten goed op. Het leven is te kort om politieke meningsverschillen tussen ons te laten staan'', aldus Leo en Paul in De Morgen .


 

Schepen Sabine

Presentatrice en jeugdschrijfster Sabine De Vos wordt schepen van Onderwijs en Gezin in Sint-Martens-Latem. De Vos was op 8 oktober kandidaat op de VLDplus-lijst van burgemeester Freddy Vanmassenhove. Die sloot een coalitie met de lijst Samen en stelde zaterdagochtend zijn nieuwe college voor. Vanmassenhove zelf blijft aan het roer als burgemeester, eerste schepen wordt Kristof Van Den Berghe (Samen).


 

Koosnaampjes

Vlaams minister Bert Anciaux (Spirit) breit voorlopig geen vervolg aan zijn cryptische weekoverzicht met koosnaampjes. ,,De aardige oefeningen in de media om het slot van het eerste overzicht te ontcijferen, zijn niet volledig geslaagd. 50 procent juiste namen'', klinkt het op zijn website. ,,Op sommige partijhoofdkwartieren werden schampere opmerkingen gemaakt. Door minstens drie ervan werd me uitdrukkelijk gevraagd of het nijlpaard tot hun discipelen behoorde. Kwestie van sancties te overwegen. Driemaal was het fout.''


 

Schaarbeek (1)

Murat Denizli, verkozen voor de PS in Schaarbeek, neemt zijn zitje in de gemeenteraad niet op. Rond Denizli is heel wat te doen, omdat hij mogelijk banden heeft met de Grijze Wolven. Ecolo-boegbeeld Isabelle Durant haalde hem aan als argument om niet met de PS van Laurette Onkelinx in zee te gaan. Ook senator Sfia Bouarfa (PS) had vragen bij zijn persoon. Denizli hoopt de gemoederen te bedaren en zegt dat diegene ,,die hem zonder recht op verdediging schuldig hebben verklaard'' zich moeten bezinnen. Hij ontkent dat hij een extremist is.


 

Schaarbeek (2)

Le Soir trok vorige week ook in twijfel of Denizli wel in Schaarbeek woont. Volgens de krant zou hij nog maar sinds 22 mei in Schaarbeek gedomicilieerd zijn, op het adres van zijn pitabar. Denizli bevestigde aan de krant dat hij panden bezit in Woluwe en Vorst. ,,Maar ik ben een Schaarbekenaar'', stelde hij.


 

Tien jaar

De gsm van senator Erika Thijs (CD&V), binnenkort bestendig afgevaardigde in Limburg, is gestolen. ,,Een ramp'', schrijft ze. ,,Al mijn goede telefoonnummers, ik jank mij dood. Een bestand van waarde. Iedereen zit erin. Help. Tien jaar geleden leefden we zonder en nu kunnen we niet meer zonder.''


 

Twintig jaar

Thijs woonde deze week een vertoning van Windkracht 10 bij, in aanwezigheid van de hoofdrolspeler Kevin Janssen. Die had enig succes bij de aanwezige vrouwen. Ook bij Thijs zelf, zo blijkt. ,,Het is ne knappe gast met een schitterende camerafeeling. Moest ik twintig jaar jonger zijn, ik zou er nog voor gaan.''


 

Ministers

In Nederland bleek het kamerlid Gonny van Oudenallen tijdens het vragenuurtje de minister van Volksgezondheid, Hans Hoogervorst, niet te kennen. Voor u aan het gniffelen slaat, kunt u uw eigen kennis over onze ministers eens testen. Gniffelen mag vanaf 9 op 10.

www.standaard.be/ kenuwministers


 

Druk, druk, druk

Dat wordt het op maandag in Kinepolis in Brussel. De Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Natuurpunt draaien ' An Inconvenient Truth ', de film van de Amerikaanse ex-vice-president Al Gore over de klimaatverandering. ,,De reactie was massaal. In twee dagen tijd hadden we tweehonderd toezeggingen van toppolitici'', zegt de woordvoerder van BBL. Bij de gasten zijn onder anderen premier Guy Verhofstadt (VLD), minister Renaat Landuyt (SP.A), minister Fientje Moerman (VLD), minister Frank Vandenbroucke (SP.A), minister Kris Peeters (CD&V) en partijvoorzitters Johan Vande Lanotte (SP.A) en Vera Dua (Groen!).


 

Rondjes draaien

,,Agenten moeten meer aandacht besteden aan dierenwelzijn, nu wordt daar te snel lacherig over gedaan. Een halfjaar geleden was er iemand in Merksem die overal kattengif strooide. Dat is nooit ernstig onderzocht. Ik wil ook geen pony's meer die op de foor rondjes moeten draaien. Die dieren moeten daar toch gek van worden? Of de duiven. Ik wil niet langer dat ze met netten worden gevangen om hun nek om te draaien. Ik heb zelf vier katten, maar hou van alle diersoorten.'' Luc Bungeneers (VLD), de eerste Antwerpse schepen voor Dierenwelzijn, heeft zijn actieplan al klaar.


 

Muppet (1)

,,Meneer Tant, als u vragen wil stellen, moet u hier komen. Alleen, u stelt geen vragen, maar onderbreekt wel elke spreker als een oude muppet.'' Minister van Pensioenen Bruno Tobback (SP.A) raakte gisteren geïrriteerd door de opmerkingen van CD&V-kamerlid Paul Tant achter zijn rug. Hij weigerde zelfs even te antwoorden.


 

Muppet (2)

Dat van die muppet liet Tant niet over zijn kant gaan. ,,Het is niet omdat u de zoon van Louis Tobback bent dat u iedereen moet kleineren. Ik zie hier op de regeringsbanken Bruno Tobback, Peter Vanvelthoven en Freya Van den Bossche.''


 

Rob Klop

Na het Vlaams parlement is het aan het Europees parlement om kennis te maken met het boers gedrag van Rob Verreycken. Het gewezen Vlaams Belangparlementslid, bekend om zijn losse handen en zijn aanstootgevend gedrag, gaat aan de slag als fractiesecretaris van partijvoorzitter en europarlementslid Frank Vanhecke. Verreycken zelf moest eerder dit jaar ontslag nemen nadat hij een vlag van de N-VA had vertrappeld. Nu maar hopen dat de fracties in het Europees parlement hun vlaggen in de gaten houden als Rob passeert.


 

Rob Klop (2)

Hugo Coveliers (Vlott) kiest eieren voor zijn geld. Hij wil samen met Vlaams Belang deelnemen aan de parlementsverkiezingen, meldt Gazet Van Antwerpen . De senator heeft zijn oogje laten vallen op de Kamer. Hij hoopt dat ook Jean-Marie Dedecker mee stapt in het verhaal. Die heeft al laten weten dat hij in geen geval een kartel vormt met extreem-rechts.

De wens van Coveliers is slecht nieuws voor Bart Debie, de voormalige toekomstige loco-burgemeester van Borgerhout. Debie is nog niet bekomen van de 5 procent verlies die zijn partij in het Antwerpse district optekende. De voormalige politieman wilde ook maar wat graag naar de Kamer in 2007. Binnenkort moet hij zich verantwoorden voor losse handen.


 

Vakantie

In de Kamer staat Guy Verhofstadt alvast tot en met 11 november als afwezig ingeschreven. Gaat de premier met vakantie? Niet echt. Buitenlandse verplichtingen verhinderen zijn aanwezigheid in het parlement.


 

Nieuwe partij?

Voor wie het vergeten mocht zijn, op 28 oktober houden het Comité voor een Andere Politiek en Une Autre Gauche samen een conferentie aan de ULB. Op de agenda staat vooral de mogelijke oprichting van een nieuwe politieke beweging. ,,Maar er zal vooral ook concreet nagedacht worden waarmee zo'n beweging zich bezig moet houden.''


 

Wachten

Het geduld van de oppositie kan soms tergend lang op de proef worden gesteld. CD&V-kamerlid Carl Devlies wacht bijvoorbeeld al twee maanden op de uitleg van minister van Financiën Didier Reynders over de rekenfout bij de fiscus.


 

Daerden (1)

De liefhebbers van Franstalig minister van Begroting Michel Daerden komen nog altijd ruimschoots aan hun trekken, al liggen de verkiezingen en zijn met alcohol overgoten commentaar daarop al meer dan twee weken achter ons.

De fans kunnen nu op het internet onder meer kiezen tussen Daerden goes disco , de Daerden reggae mix en Daerden als spitting image-pop.


 

Daerden (2)

De minister van Begroting heeft zijn marktwaarde op het web ook zelf ontdekt. Op zijn site heeft hij een link gezet naar een webstek die alle foto's en filmpjes verzamelt.

,,Waarom zouden alleen filmsterren op het web bejubeld worden, als het in onze contreien krioelt van de gepassioneerde personages en atypische politici als Michel Daerden'', luidt het.


 

Vlaams FDF

FDF-voorzitter Olivier Maingain is blijkbaar heel zelfverzekerd uit de verkiezingen gekomen. In La Libre Belgique stelt hij voor de Brusselse Vlamingen die een goede relatie met de Franstaligen willen behouden, te verenigen in een soort Vlaams FDF. Volgens Maingain zijn sommige Brusselse Vlamingen niet tevreden met hun partijen omdat die te veel afhankelijk zijn van hun nationale leiding.


 

Dreigmail

De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) heeft gisteren een dreigmail ontvangen. Over de inhoud van de mail wilde hij niets kwijt.

,,Dit is de voorbije jaren al meermaals gebeurd. Ik ga er ook van uit dat iemand die mij naar het leven staat, mij niet op voorhand zal verwittigen'', aldus de Antwerpse burgemeester. Hij diende wel een klacht in bij de politie.


 

Noël

,,Met applaus werd Noël Slangen onthaald door de verzamelde fracties. Een blij weerzien. Zijn verhaal was een verademing na alle rechtse en negatieve boodschappen die te veel een gewoonte aan het worden waren op VLD-vergaderingen.''

,,Met Guy als een herboren leider kan misschien niet alles, maar toch veel. Reken daarbij de wervende kracht van Noël en Mathias De Clercq en we zitten goed. Denk ik toch. Voel ik toch.'' Marleen Vanderpoorten op haar website.


 

Stevaert

Het stoort minister Marino Keulen niet dat Steve Stevaert als gouverneur de Nederlandse PvdA helpt. ,,Ik heb daar geen problemen mee. In Vlaanderen kan hij dat niet, maar als hij het in het buitenland doet, is dat zijn zaak'', zei hij gisteren in het parlement. Voorwaarde voor Keulen is wel dat Stevaert wegblijft van het publieke forum en ,,niet de camera's of microfoons opzoekt''.


 

Sleutelblog (1)

Minister Bert Anciaux (Spirit) introduceert op zijn website een nieuw literair genre naar analogie met de sleutelroman, de sleutelblog. Het verhaal is herkenbaar, Anciaux bedenkt zijn collega's wel met enkele fijne koosnamen. Wij wagen alvast een gokje en zetten tussen haakjes wie de personages zouden kunnen zijn:

,,Inmiddels zit stoertje het drekje ( Jean-Marie Dedecker ) waar hij hoopte te belanden: in het oog van de storm. De zanger ( Johan Vande Lanotte ) had zijn stem verheven, de drijver ( Guy Verhofstadt ) had het begrepen. Hij die steeds sirene was geweest ( Bart Tommelein ), klonk stoer en vuil. Tovenaar werd leerling.''


 

Koekje

De gesprekken over de coalitievorming gaan verder in Antwerpen. Spirit-senatrice Fauzaya Talhaoui scoorde erg goed op 8 oktober en hoopt op een schepenzitje. Maar burgemeester Patrick Janssens (SP.A) heeft al laten verstaan dat zoiets er, geheel volgens gemaakte afspraken, niet in zit. Talhaoui probeerde gisteren met koekjes voor het Suikerfeest haar onderhandelingspartners toch te vermurwen.


 

Sleutelblog (2)

,,Het palinkje ( Vincent Van Quickenborne ) moet zich verslikt hebben in zijn krant. Sikkepiet ( Hugo Coveliers ) en drekje, samen voorspellen ze zijn overstap. Nu nog zit hij onder de vleugels van de grote drijver. Maar hoe lang nog. Het is waar, enig eigenbelang is hem niet vreemd. Ook aan mijn borst heeft hij gezogen. Slechts een adellijke titel kan hem sussen.''

,,De zanger aan de zee ( Vande Lanotte ) ligt te rusten op het nijlpaard. Beiden hebben ze de buit binnen. Nu nog de bruid ( Freya Van den Bossche ). Drekje is verdreven. Calimero ( Bart Somers ) heeft het opgekuist. Zijn grootste daad tot heden.''

www.bertanciaux.be


 

Pharma.be

Guy Clémer treedt na zijn vertrek als hoofdeconoom van premier Guy Verhofstadt in functie bij pharma.be, de belangenvereniging van de geneesmiddelenindustrie, meldde Trends.be gisteren.


 

Van Rompuy basht (1)

Eric Van Rompuy (CD&V) heeft het niet zo begrepen op Noël Slangen. ,,De aanstelling van Slangen bij de VLD past in de ,,paars is terug''-strategie die sinds acht oktober systematisch wordt opgebouwd. (...) Sinds dinsdag is Verhofstadt ,,back in town''. Met dezelfde zelfingenomenheid en verbale agressiviteit als in zijn beste paarse jaren wuifde hij elke kritiek weg.''


 

Van Rompuy basht (2)

Ook Freya Van den Bossche is het doelwit van Van Rompuy. ,,Ze erkent nu publiekelijk dat de FOD Financiën een puinhoop is en vraagt om een crisismanager. In andere landen zou een dergelijke uitspraak aanleiding geven tot een forse rel. Als de minister van Begroting publiek haar wantrouwen uit in de capaciteit van de overheid om correct de belastingen te innen, welk vertrouwen moet de bevolking nog hebben?

www.ericvanrompuy.be


 

Tibet

Vice-premier Didier Reynders gaat eind deze week naar Lhasa, de hoofdstad van Tibet, als voorzitter van de liberale partij MR. Het is de eerste keer dat een lid van de Belgische regering naar Tibet gaat, meldt La Libre Belgique .


 

Beauty

De Miss Belgian Beauty-finaliste Sofie Holvoet uit Wevelgem moest zaterdagavond genoegen nemen met de tweede plaats, als eerste eredame. Had het ermee te maken dat Vincent Van Quickenborne haar ,,peter'' was? Ook de VLD'er strandde op de tweede plaats in Kortrijk, na de CD&V met Stefaan De Clerck.


 

Media-adviseur

Jean-Marie Dedecker moet niet alleen op zoek naar een nieuwe politieke toekomst, hij moet ook een nieuwe media-adviseur zoeken. De Nederlander Cees Wijburg stopt met het coachen en adviseren van politici. Wijburg is ook in Vlaanderen bekend als adviseur van Jean-Marie Dedecker. ,,Ik stop met politici omdat ik ongewild vaak word geassocieerd met het gedachtegoed van een bepaalde politicus of stroming'', zegt Wijburg. ,,Ik merk ook dat het politieke debat de voorbije jaren harder is geworden..


 

Opvolging (1)

Elke Tindemans (CD&V), nicht van oud-premier Leo Tindemans, volgt in de Senaat Erika Thijs (CD&V) op, die bestendig afgevaardigde wordt in Limburg. Thijs was senator sinds 1995 en werd onder meer bekend door haar strijd tegen de mensenhandel. Tindemans is sinds 2001 gemeenteraadslid in Edegem, de Antwerpse gemeente die na Mia De Schamphelaere dus een tweede CD&V-senator krijgtIn 2003 haalde nichtje Tindemans bijna 30.000 stemmen op de opvolgerslijst voor de Senaat. In 2004 was ze goed voor meer dan 64.000 stemmen op de CD&V/N-VA-lijst voor het Europees Parlement.


 

Opvolging (2)

De plaats in de Limburgse deputatie kwam vacant nadat uittredend gedeputeerde Sonja Claes (CD&V) burgemeester van Heusden-Zolder werd. Vanaf volgend jaar zou ze ook haar intrede doen in het Vlaams parlement, als opvolger van Hubert Brouns.


 

Opvolging (3)

Ook de VLD'er Gilbert Van Baelen ruilt zijn zitje - in het Vlaams Parlement - in voor de Limburgse deputatie. Van Baelen, de onderwijsspecialist van de VLD, kon in 2004 als opvolger van Marino Keulen naar het Vlaams Parlement. Daar wordt hij nu opgevolgd door een kabinetsmedewerkster van diezelfde Keulen: Laurence Libert (26), die op 8 oktober ook voor het eerst verkozen werd in de gemeenteraad van Hasselt.


 

Opvolging (4)

Hilde Claes (SP.A) vertrekt uit de Kamer. Rarara waarheen? Naar de Limburgse deputatie, natuurlijk. Haar waarschijnlijke opvolger heet Magda Ramaekers, OCMW-voorzitter in Herk-de-Stad.


 

Opvolging (5)

Ook de Antwerpse OCMW-voorzitter Monica De Coninck (SP.A) wordt waarschijnlijk kamerlid, als Inga Verhaert bestendig afgevaardigde wordt. De Coninck heeft er ,,wel zin in'', maar blijft OCMW-voorzitter en wellicht schepen voor Sociale Zaken.


 

Kruishoutem

,,Wellicht is de heer Tant nog niet bekomen van de schok in Kruishoutem, een week geleden'', beet premier Guy Verhofstadt de CD&V-fractie toe toen die joelde tijdens zijn beleidsverklaring.

Het klonk alsof CD&V-kamerlid Paul Tant een bittere nederlaag had geleden op 8 oktober. In werkelijkheid ging zowel CD&V en VLD er achteruit, elk met meer dan 4 procent. In zetels betekent dit dat de VLD er één verliest... aan CD&V, dat er één wint.


 

Ontslag

,,Het klopt, ik heb me enkele momenten teruggetrokken om na te denken. Ik heb getwijfeld. Ik heb ontslag overwogen. Maar uiteindelijk heb ik beslist te blijven en te strijden.''

Minister van Justitie, Laurette Onkelinx (PS), op de RTBF over de Hoxha-crisis, die losbrak toen ze zich in Canada bevond.


 

Armoede (1)

Minister van Cultuur Bert Anciaux (Spirit) was uitgenodigd om te spreken op de Werelddag tegen armoede. Een actievoerder wilde hem het spreken beletten. ,,Zelden heb ik zo'n schroom gevoeld om het woord te voeren. En ja, terecht werd ik daarop gewezen.

Maar de man verweet me ook dat ik met mijn pogingen om cultuur toegankelijk te maken voor iedereen, eigenlijk slechts worsten uitdeelde onder de armen. Net zoals Woeste dat deed ten tijde van Daens. Mij vergelijken met Woeste, dat vind ik er over. Culturele uitsluiting is even nefast als materiële armoede. Het hongert de ziel uit. Het zorgt voor isolement en vervreemding.''


 

Armoede (2)

In het Canvas-programma TerZake werd aan Anciaux gevraagd wie het meesterwerk ,,Ceci n'est pas une pipe'' schilderde. De minister van Cultuur moest het antwoord (René Magritte) schuldig blijven. Hopelijk valt Anciaux nu niet ten prooi aan isolement en vervreemding.


 

Armoede (3)

Anciaux was niet de enige die een bok schoot. Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte (CD&V) ging de mist in toen haar een portret van Leopold II werd voorgelegd. Verder dan ,,een of andere Leopold, zeker?'' kwam Vervotte niet.


 

Hype (1)

De hype rond de Waalse minister van Begroting, Michel Daerden (PS), die - al dan niet beschonken - zijn verkiezingsoverwinning op de RTBF becommentarieerde, blijft duren. De burgemeester van Ans haalde deze week de Australische krant Sydney Morning Herald , het Nederlandse Financieele Dagblad en verscheen op de Franse zender TF1 . De kranten van Sudpresse bieden hun lezers zelfs T-shirts aan. Boven Daerden als Che Guevara staat de slogan ,,On a gagné quand même, hein!''. Op de Serge Gainsbourg-versie staat: ,,J'aurais voulu être un artiss'.


 

Hype (2)

De uitspraken van Daerden, gecombineerd met enkele citaten van PS-voorzitter Elio Di Rupo, werden ook al op muziek gezet.

www.myspace.com/mickeydaerden


 

Toekomst (1)

,,Niet je afkomst is belangrijk, wel je toekomst.''

Het was een van de meest bevlogen passages uit de beleidsverklaring van premier Verhofstadt. Het deed ook aan iets denken. Aan de slogan van dokter Constantinus Politis, CD&V-kandidaat in Genk, misschien. ,,Afkomst is geen keuze, toekomst is dat wel!'' was zijn slogan voor 8 oktober.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs