Afgewezen

Het kort geding dat ABVV-kaderlid Carine Vaes had aangespannen tegen Vlaams Belang, is vrijdag door de Brusselse rechter afgewezen. Volgens Vaes was ze te zien op een foto in de campagnefolder van het Belang. Ze eiste dat die folder zou worden ingetrokken. Vlaams Belang benadrukte dat niet Vaes, maar een Belang-kandidate op de foto stond. Die was ook op de zitting aanwezig en legde andere foto's van dezelfde fotoreportage voor. De tegeneis van Vlaams Belang werd eveneens afgewezen. Volgens de rechter was de kwade trouw van Vaes niet bewezen.


 

Likje verf

Wat doet een socialistische kandidaat die in een oranje huis woont? Gewoon zijn gevel overschilderen. Op het huis van Martin De Vreese in Avelgem prijkt nu het SP.A-logo en de slogan van zijn partij op een witte achtergrond. ,,Het is eens iets anders'', verklaarde de kandidaat aan de VRT . ,,Op straat zie je tegenwoordig overal borden, ik doe het op een andere manier ... Volgend jaar zijn er opnieuw verkiezingen, het logo mag dus blijven.''


 

Omgebouwd

In het Limburgse Opglabbeek kampte de partij Project 2006 met een tekort aan vrouwen. Tot Sarah Lambrechts (33) zich aanbood. Sarah heette vroeger Ronny, maar werd in 2005 getransformeerd tot vrouw. ,,In de eerste plaats ben ik gewoon Sarah en niet Sarah de transseksueel'', vertrouwde ze aan Het Laatste Nieuws toe. ,,Maar ik heb mij nooit lekker gevoeld als man. Op tv keek ik ook het liefst naar vrouwenzenders en soaps als Mooi en Meedogenloos.''


 

Jobstudent

De stad Antwerpen zoekt dringend jobstudenten en uitzendkrachten die bijstand moeten leveren bij het opstellen van de 351 kiesbureaus. In het verleden werd voor de opbouw en afbraak van de stemkantoren een beroep gedaan op stadsambtenaren, maar die zijn door een nieuw vergoedingssysteem niet echt gemotiveerd om op verkiezingszondag te werken.

Vroeger kreeg elke ambtenaar 200 euro in een enveloppe, nu worden alleen de overuren uitbetaald.


 

Zijlijn

Slechts vijftien van de 150 kamerleden staan op 8 oktober niet op een gemeentelijke kieslijst, signaleert kamervoorzitter Herman De Croo. Onder hen zes Vlamingen: Trees Pieters (CD&V), Pierre Lano (VLD), Simonne Creyf (CD&V), Herman Van Rompuy (CD&V), Cemal Cavdarli (SP.A) en Anne-Marie Baeke (SP.A). De twee Vlaamse socialisten staan wel op de provincieraadslijst van hun partij.


 

Neef

Jan Janssens, de 49-jarige neef van eerste minister Guy Verhofstadt, staat op 8 oktober op de kieslijst van Vlaams Belang in Dendermonde. ,,Een keuze die mij door neef Guy niet in dank is afgenomen'', geeft Janssens toe in Het Laatste Nieuws . ,,Volgens hem moet ik het kwade afzweren als ik opnieuw in de familie opgenomen wil worden.''


 

Kabinet

Jong CD&V-Oost-Vlaanderen meldt trots dat het op 8 oktober een ,,frisse oranje golf'' en ,,een leger van meer dan 300 jonge kandidaten'' in de gemeente- en provincieraadsarena kan sturen. Maar blijkbaar was er niet één bij die zelf een e-mailadres had. Het bericht is verstuurd vanuit het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte. Met computers van de Vlaamse overheid dus.


 

Wie van de twee?

ABVV-vakbondsafgevaardigde Carine Vaes dagvaardde gisteren Vlaams Belang-voorzitter Frank Vanhecke omdat zij staat afgebeeld in een campagnefolder van Vlaams Belang zonder dat zij daarvoor de toestemming gaf.

Tijdens de rechtszitting kwam Mireille Buyse binnen, een medewerkster van Vlaams Belang en volgens Vanhecke de echte vrouw op de foto. De rechter beëindigt zijn vergelijkend onderzoek volgende week woensdag.


 

Bijzitters

Bijzitters die al twee keer hun verkiezingszondag hebben doorgebracht in het stemlokaal, moeten een vrijstelling krijgen als ze in de dagen voor de verkiezingen opnieuw worden opgeroepen, vindt VLD-kamerlid Bart Tommelein. ,,Er moet meer rekening worden gehouden met het oproepingsverleden van bijzitters. Tot nu toe is het te veel een beperkte groep die telkens weer die opdracht krijgt toegewezen.''


 

Koeien

Het was Emma van der Maelen, SP.A-kandidate in Geraardsbergen, een raadsel waarom haar verkiezingsbord in een wei telkens weer werd omgerukt, terwijl de panelen van VLD en CD&V wel overeind bleven. De boosdoeners blijken de koeien te zijn, zegt ze in Het Laatste Nieuws .

Van der Maelen voegt suiker toe aan haar lijm om de affiches beter te laten plakken. En die lijm valt in de smaak bij de koeien. Dat heeft niets met hun politieke voorkeur te maken.


 

Brief

Een inwoner van het Waalse Luttre heeft een brief met het briefhoofd van het Waals parlement gekregen van FN-politicus Charles Petitjean. Het gebruik van die brieven is verboden voor verkiezingspropaganda. De controlecommissie voor de verkiezingsuitgaven moet zich nu over de zaak buigen, schrijft La Dernière Heure .


 

Brugge

Vier op de tien Bruggelingen willen dat Patrick Moenaert zichzelf opvolgt als hun burgemeester. Dat blijkt uit een peiling van de VRT en het tijdschrift Knack . Alle andere burgemeesterskandidaten kregen veel minder steun. De tweede in de rangschikking is SP.A-lijstduwer Renaat Landuyt.


 

Brugge (2)

Volgens de peiling stijgt kartel CD&V/N-VA naar 39,9 procent. Het linkse kartel SP.A-Spirit stijgt van 23,6 procent naar 24,2 procent. Vlaams Belang gaat van 10,4 procent naar 14,4 procent. De grootste verliezer lijkt het kartel VLD-Vivant te worden. De partij verliest 3,5 procent en zakt naar 13,5 procent. Groen! daalt naar 5,9 procent.


 

Kort geding

Vandaag verloopt in het Brusselse justitiepaleis een kort geding tegen Vlaams Belang. ABVV-vrouw Carine Maes eist dat het Vlaams Belang stopt met de bedeling van zijn nationale campagnefolder, waarin zij op een foto zou te zien zijn, en vraagt een dwangsom van 250 euro per pamflet dat nog zou worden bedeeld. De nationale campagnefolder verschijnt op 2,5 miljoen exemplaren.


 

Kotstudenten

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) vraagt dat kotstudenten de keuze krijgen om te stemmen in de stad of gemeente waar ze studeren. Alleen dan kan de gevoeligheid van steden voor de studentenproblematiek verhogen, luidt het.


 

Patrick

,,'Goeiendag, Kris. Indien ik zelf niet op een lijst zou staan, zou ik voor u stemmen. Dat meen ik.' Ik kijk bijna even verrast op als de omstanders. Van onze burgemeester, die als 'zeer berekend' bekendstaat, had ik dit niet meteen verwacht.''

PvdA-lijstduwer Kris Merckx over zijn ontmoeting met Patrick Janssens op de Hobokense jaarmarkt. 


 

Maingain (1)

Opmerkelijke krantenkop: ,,Olivier Maingain reikt de Vlamingen de hand''.

De notoire FDF'er stelt zich in Le Soir ogenschijnlijk open op tegenover de Vlamingen. Hij roept op tot een pact ,,van wederzijds respect'' tussen Vlamingen en Franstaligen.

In één adem voegt hij eraan toe dat dat pact moet gaan over de bescherming van minderheden. Met die nuance: ,,Het voornaamste is dat ik de permanente vernedering van de Franstaligen niet meer accepteer.''


 

Maingain (2)

,,Als de Vlamingen het confederalisme erdoor duwen, zullen we daartegenover een Franstalige staat uit de grond moeten stampen. Dat zeg ik al lang'', aldus de 'open' Olivier Maingain.


 

Oeps, foutje (1)

Vlaams Belang-lijsttrekker in Antwerpen Filip Dewinter mocht dit weekend zijn zegje doen in het Nederlandse tv-programma Buitenhof. Enkele vandalen met bivakmutsen gingen daarop tekeer: ze namen een auto met Belgische nummerplaat die geparkeerd stond voor de plaats van opnames in Amsterdam onder handen. Maar oeps, het was niet de auto van Dewinter.

Dewinter had al ,,vandalenherinneringen'' aan het programma. Toen hij er te gast was in 2000, werd hij overgoten met chocoladesaus.


 

Oeps, foutje (2)

De Post geeft toe dat er een fout is gebeurd bij de bedeling van verkiezingsfolders in Lier. De verantwoordelijke postbode heeft vermoedelijk één ronde overgeslagen en daarop nietsvermoedend zijn overschot aan Vlaams Belang-folders weggegooid. De Post belooft het drukwerk alsnog te bezorgen.

De postbode, een tijdelijke kracht, denkt zich door het grote aantal folders te hebben vergist en daardoor op één ronde maar twee van de drie folders van Vlaams Belang te hebben bezorgd.


 

Doet ie het?

Na Vlaamse minister-president Yves Leterme (CD&V) zadelt ook premier Verhofstadt Vlaanderen op met een doet ie het of doet ie het niet vraag. De premier is voor het eerst sinds 1976 kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen in Gent. Of hij effectief zijn zitje opneemt, laat hij nog in het midden. Het hangt ervan af of de premier daar ,,genoeg tijd'' voor vindt.


 

Bussen

Hovenaar Diederik Vandendriessche, die voor Groen! kandidaat is bij de provincieraadverkiezingen in Antwerpen, buste dit weekend 25 uur aan stuk verkiezingsfoldertjes. ,,Zaterdagmiddag ben ik in Hove begonnen, waarna ik onder andere via Kontich en Boom zondagmiddag om 16 uur bussend in Niel arriveerde.''

Hij vermoedt dat hij zo'n 15.000 foldertjes buste. ,,Buiten wat blaren en stramme spieren is het allemaal goed verlopen. Eén hond kwam wat dicht bij mijn vingers. En zonder veel erg ben ik ook door een keldergat gezakt.''

Het vorige record verkiezingsfolders bussen, stond volgens de Groen!-kandidaat op 24 uur.


 

Woluwe

Een kandidaat die klacht indient omdat verenigingen oproepen hem te steunen, opmerkelijk is het wel. In Sint-Lambrechts-Woluwe pikt Pierre-Alexandre de Maere d'Aertrycke, van de Lijst van de Burgemeester, het niet dat de bewegingen Nation en Belgique et Chrétienté in een pamflet oproepen op hem te stemmen, omdat hij tegenstander is van adoptie door homoseksuele paren.

,,Het klopt dat ik tegen adoptie door een homoseksueel paar ben, maar ik ben niet, zoals in het pamflet staat, van rechtse of extreem-rechtse signatuur'', zo verklaart hij. De kandidaat noemt zichzelf centrumrechts. ,,Ik ben ook niet tegen homoseksuelen'', verduidelijkt hij nog.

Hij dient klacht in wegens laster en eerroof en de verspreiding van onwaarheden.


 

Knokke

Van je vrienden moet je het hebben. In Terzake06 liet het liberale icoon Willy De Clercq zich ontvallen dat hij Leopold Lippens best een goede burgemeester van Knokke vindt. Meer nog, hij zou er wel voor stemmen. Opmerkelijk, want in de kustgemeente neemt De Clercks eigen VLD het op tegen Lippens, met als lijstduwer Marc Verwilghen.


 

Dochter

Daar is weer een 'dochter van'. In Wezembeek-Oppem kunt u op de lijst Open stemmen voor Karen Kelchtermans, dochter van oud-minister Theo Kelchtermans.

Dochter Kelchtermans maakt zich bekend in een folder in liefst vier talen. Ze vermeldt ook dat ze twee dochters heeft, die een meertalige opvoeding krijgen. Taal is een middel, geen doel op zich, stelt ze. Op de folder staat een klein meisje dat een zwangere buik kust. We nemen aan dat het niet om die van Theo Kelchtermans gaat.


 

Zon

Wie het interieur van Geert Lambert eens wil bewonderen, hoeft daarvoor niet eens een uitnodiging op zak te hebben. Vandaag tussen tien en twaalf zet de Spirit-voorzitter zijn woonkamer op straat, meer bepaald op het stationsplein in Oostende. Een fauteuil, een televisie, een dvd-speler, een radio en een staande lamp, alles erop en eraan.

Alle elektrische apparaten rond Lambert worden van stroom voorzien door twee mobiele zonnepanelen. Spirit wil hiermee een systeem van samenaankoop van zonnepanelen promoten, waarbij de gemeente zonnepanelen aankoopt en de gebruiker elk jaar een stukje van 'zijn' zonnepanelen overkoopt.


 

Zwemmen

Sportieve Antwerpenaars die vroeg uit de veren zijn, zullen op zondag 8 oktober wat geduld moeten oefenen. Door de verkiezingen openen de stedelijke zwembaden en sporthallen pas om 10 uur, in plaats van om 8 uur. Zo kan het personeel gaan stemmen.


 

Valkeniers (mv.)

Zowat overal langs Vlaamse wegen kom je een Valkeniers tegen. Oud-parlementslid Jef Valkeniers is er bijzonder trots op dat het aantal familieleden op liberale lijsten inmiddels zeven bedraagt. Het gaat om Jef Valkeniers zelf, kandidaat in Dilbeek, en zijn echtgenote Audrey Van Zyl-Valkeniers, kandidaat voor de Vlaams-Brabantse provincieraad.

Dan volgen drie neven: Michel Valkeniers in Dilbeek, Paul Valkeniers in Schoten en Bert Valkeniers in Tienen. Alsof dat nog niet genoeg was, is er ook nog Kristin Valkeniers-Peeters, een schoondochter van peetvader Jef, in Bonheiden. Daar staat ook haar dochter Katherine op de VLD-lijst.

Om volledig te zijn, is er nog een neef: Bruno Valkeniers, kandidaat in de stad en de provincie Antwerpen, maar dan wel voor Vlaams Belang. ,,Elke familie heeft haar zwarte schaap'', luidt het commentaar van zijn oom, Jef Valkeniers.


 

Vrouwen (1)

De belangrijkste plaatsen op de verkiezingslijsten blijven voorbehouden voor mannen, zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (VLD) na een screening van de lijsten. Amper 20 procent van de lijsttrekkers is een vrouw. Bij de lijstduwers gaat het om 30 procent. Hoewel de kieslijsten paritair moeten zijn samengesteld, krijgen nog maar weinig vrouwen een plaats als lijsttrekker of -duwer. ,,De pariteit is een stap vooruit, maar het mannelijke overwicht blijft groot, zeker op de belangrijkste plaatsen'', stelt Peter Dejaegher, woordvoerder van Keulen, vast


 

Vrouwen (2)

Opvallend is ook dat één op de tien vrouwen (1.900 in totaal) ervoor kiest om onder de naam van de echtgenoot op de lijst te staan. ,,Blijkbaar denken veel vrouwen dat ze in hun gemeente beter bekend zijn onder de naam van hun man'', luidt het.


 

Kandidaten

De cijfers maken melding van in totaal 35.724 kandidaten. De gemiddelde mannelijke kandidaat is 46, de gemiddelde vrouwelijke kandidaat 43. Dat verschil zou te maken hebben met het feit dat veel partijen op de valreep nog op zoek moesten naar vrouwelijke kandidaten en dat zijn blijkbaar vooral jonge vrouwen geworden.

Lijsttrekkers- en duwers zijn met een gemiddelde van 48 en 49 jaar ook iets ouder dan de gemiddelde kandidaat


 

Oud en jong

De oudste kandidaat is de 97-jarige Renildis Van Kerckhove. Zij is kandidaat voor Vlaams Belang in het Oost-Vlaamse Zele.

Elisabeth Debusschure, kandidaat voor Groen! in het West-Vlaamse Poperinge, is de jongste kandidaat. Zij wordt pas de dag voor de verkiezingen 18 jaar.


 

Beroep

Keulen liet ook een top-vijftien van beroepen maken. Daaruit blijkt dat 16 procent van de kandidaten bediende is, 7,7 procent is gepensioneerd en 5 procent is arbeider. In de top-vijftien staan onder meer ook huisvrouwen/mannen (4,7 procent), zelfstandigen (3,9 procent), studenten (3,5 procent) en leraars (3,52 procent).

102 kandidaten gaven 'burgemeester' op als beroep. Omdat sommige burgemeesters misschien een ander beroep hebben ingevuld als hoofdjob, betekent het niet dat maar 102 burgemeesters deelnemen aan de verkiezingen. Hetzelfde geldt voor de 116 schepenen, 61 Vlaamse parlementsleden, 119 kamerleden, 13 ministers en 27 senatoren.


 

Peeters

De meest voorkomende naam op de lijsten blijkt niet Valkeniers, maar achtereenvolgens Peeters (197), Janssens (153), Maes (129) en Claes (112). De straten met het grootste aantal kandidaten (16) zijn de Turnhoutsebaan in Borgerhout en de Dendermondsesteenweg in Destelbergen.


 

Enkel vrouw

Een verkiezingsdebat dat woensdagavond door de Antwerpse moslimvereniging VOEM georganiseerd werd, leidt tot commotie, omdat alleen vrouwen toegang kregen. Toen een cameraman de zaal binnenstapte, werd hem prompt de deur gewezen. Nog voor het debat haakte Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) om die reden af. De SP.A'ster Mimount Bousakla gaf Van dermeersch gelijk. ,,Het is jammer dat zo'n debat op de subsidies van de dienst Integratie kan rekenen. Onmogelijk'', volgens Bousakla.


 

Hysterisch

Bert Anciaux (Spirit) heeft een aanvaring met Ecolo-kamerlid Marie Nagy achter de rug. Hij confronteerde haar met de ,,leugens'' van haar partij over het vliegtuiglawaai. ,,Ze werd er ambetant door. En begon steeds luider en luider te roepen.''

,,Plots had ze haar zin gevonden. Ze herhaalde het tientallen keren in het Frans. 'Jullie pikken stemmen van de Franstaligen! Jullie pikken stemmen van de Franstaligen.' Steeds doller begon ze te roepen. (...) Ze werd er haast hysterisch van.''

,,Jij hebt geen recht op het woord intercultureel, want jij bent een Vlaming'', wierp ze Anciaux nog toe. ,,Het kwam eruit als een opgekropte walging.''


 

Van Rompuy

Kersvers Vlaams parlementsvoorzitter Marleen Vanderpoorten (VLD) denkt na over de werking van het Vlaams Parlement. Ze heeft alvast één tekortkoming ontdekt: ,,Als je op het spreekgestoelte staat, kijk je recht in de ogen van Eric Van Rompuy.''


 

Renovatie

Volgend jaar wordt het Vlaams Parlement pas grondig onder handen genomen. Dan wordt de koepelzaal gerenoveerd.


 

Open en dicht

Het Vlaams Parlement opent maandag het politieke jaar met de septemberverklaring. Woensdag gaan de deuren opnieuw dicht tot na 8 oktober. De gemeenteraadsverkiezingen gaan voor.


 

Militairen

Op de lijsten voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen staan voor het eerst ook militairen. Ze zijn met 79, van wie 49 uit Vlaanderen. Volgens minister van Defensie André Flahaut (PS) trekt de VLD twaalf soldaten aan, gevolgd door CD&V met negen kandidaten en SP.A met acht militairen in de kiesrangen. De PS heeft er zeven, MR vijf, CDH vier en Groen! twee. Flahaut zwijgt over militairen op lijsten van Vlaams Belang. Volgens Het Laatste Nieuws zijn het er minstens drie.


 

Verkeerde folder

Bij Groen! is er wat misgelopen bij de verdeling van de verkiezingsfolders. Sommige inwoners van Meerhout kregen de folders van Niel in de bus. Wat er verkeerd ging, wordt nog onderzocht. De Post pleit onschuldig.


 

En dans

Davy Brocatus (jurylid van het VTM-programma Sterren op de dansvloer ) verzorgt op het bal van Antwerps VLD-lijsttrekker Ludo Van Campenhout een dansinitiatie. ,,Iedereen ster op onze dansvloer!'', luidt het motto. Misschien wordt het een troost voor de geplaagde lijsttrekker.


 

Freya (1)

,,De collega's hebben verschillende keren uitgetest of ik het allemaal wel begreep'', zegt minister van Begroting Freya Van den Bossche in Humo. ,,Wel, de testfase is wat mij betreft al een tijdje voorbij.'' Al moet ze nog altijd waakzaam zijn: ,,Als je foute cijfers voorgeschoteld krijgt, weet je nooit zeker of er een rekenfout is gebeurd, of dat er moedwil in het spel is.''


 

Freya (2)

Van den Bossche loopt niet warm voor communautaire discussies. ,,Ik bekijk België eerder functioneel. Als we de koninklijke familie mogen verdelen, mag Vlaanderen voor mijn part prins Laurent overnemen.''


 

Freya (3)

Ondertussen loopt de rechtszaak rond de thesis van Freya Van den Bossche. Freya heeft een pak documenten gedeponeerd bij het gerecht. ,,Ik aanvaard geen minnelijke schikking. Ik wil dat klaar en duidelijk wordt toegegeven dat ik, en niemand anders, mijn thesis heeft geschreven.''


 

Record

Diederik Vandendriessche, provinciaal lijsttrekker van Groen! in het district Boom-Kontich, onderneemt dit weekend een poging om het wereldrecord folders bussen van zijn partijgenoot Tom Caals te verbreken. Hij wil het 25 uur lang volhouden.


 

Nee

De Antwerpse protestpartij NEE besluit uit een eigen telefonische peiling dat dertien procent van de Antwerpenaars al NEE stemt, vijf procent waarschijnlijk en 33 procent misschien. ,,Zoals altijd beweren we niet dat deze resultaten representatief zijn, wel dat ze een indicatie geven aan een behoefte aan protest.''


 

Duizendmaal belogen

Het Affligemse Vlaams Belang-raadslid Tim t'Kint fleurde zijn verkiezingssite op met muziek van Laura Lynn en Natalia. Het heeft niet lang mogen duren. Toen de managers van de twee zangeressen dreigden met juridische actie, heeft t'Kint de muziek verwijderd.


 

De Guchts vriendinnetje (1)

Het gerucht dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice een romance heeft met haar Canadese collega Peter MacKay, werd gisteren druk becommentarieerd door Karel De Gucht in Wilde Geruchten op Radio 1.

De Gucht deed er in het satirische programma luchtig over en zei dat ook al eerdere geruchten de ronde deden dat Rice iets met collega's had, waarbij de namen van de Brit Jack Straw en de Italiaan Massimo D'Alema vielen.

Hoewel de roddel dat er iets tussen Rice en MacKay is al enkele dagen de ronde doet en zelfs The New York Times haalde, sprak geen enkele minister in functie er tot dusver in het openbaar over.


 

Propere lucht

CD&V-lijsttrekker voor Antwerpen, Philip Heylen, gaat volop voor meer properheid in 't Stad. Het is een speerpunt in zijn campagne. Een lezer vraagt zich af of Heylen ook gaat voor propere lucht, nadat die hem zondagmiddag in een auto ,,betrapte'' op Zuiderzinnen. Heylen stopte volgens de ooggetuige met een wagen in het autovrije gedeelte van de stad om zijn campagneteam met T-shirts te bevoorraden.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs