Nooduitgang

De Leuvense burgemeester Louis Tobback (SP.A) heeft geen hoge pet op van al die politici die in diverse vakantie-interviews klagen over de hoge werkdruk. ,,Leterme stelt zuchtend vast dat hij een vreemd voorwerp is voor zijn kinderen, dat hij de regie over zijn eigen leven uit handen heeft moeten geven, dat hij daar een beetje depressief van wordt en op zoek is naar de nooduitgang. Wel, neem hem dan, die uitgang'', zei hij in Het Laatste Nieuws . ,,Allez , ze zeggen dat hun privéleven ondermijnd wordt, dat ze geen familieleven meer hebben, maar ze nemen dan wel journalisten mee op reis'', luidde het in De Morgen.


 

Slachting

Volgens een nieuwe peiling van Dedicated Research worstelt de Karolingische PS nog steeds met de schandaalsfeer. De socialisten blijven in vergelijking met een enquête uit juni hangen op 31 procent. Ter vergelijking: in 2000 haalde de PS nog 51,4 procent. De MR versterkt met 24,7 procent, wat veel beter is dan de 16,5 procent in 2000. Ook het Front National overtreft met 15,3 procent de vorige uitslag (6,5 procent).


 

Nonkel Henri geen kandidaat

Graaf Henri d'Udekem d'Acoz (CD&V), oom van prinses Mathilde, zegt de politiek vaarwel. ,,Ik ben 73 en het is welletjes geweest. Bovendien heb ik de verloren rechtszaak tegen mijn broer Patrick nog steeds niet verwerkt.'' Advocaat d'Udekem d'Acoz was in Proven (Poperinge) vanaf 1960 ooit de jongste burgemeester van België. Tien jaar lang was hij burgemeester van Poperinge. Vorig jaar gaf hij de burgemeesterssjerp door.


 

Terrorisme

Brussels PS-voorzitter Philippe Moureaux beschuldigde in een gesprek met Le Soir Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) van ,,terrorisme''. Het waarom is niet helemaal duidelijk. Volgens de burgemeester van Molenbeek probeert Leterme het koningshuis onder druk te zetten door hen met afzetting te bedreigen. Enkele zinnen later geeft Moureaux evenwel zijn republikeinse overtuiging toe.


 

Troef

Unizo peilde bij 104 ondernemers en gemeentepolitici-in-spe naar hun motivatie. Slechts een vijfde van de ondervraagden vindt zo'n mandaat een troef voor de eigen onderneming. Goed één ondernemer op tien vreest zelfs nadelen. De kandidaat-ondernemers willen vooral werk maken van de promotie van het plaatselijke toerisme. Ze willen ook collega-ondernemers adviseren en opkomen voor hun belangen. Daarnaast willen ze de nadruk leggen op een kernversterkend beleid en een parkeerbeleid, en de plaatselijke handel promoten.


 

Vakantie

Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) prijkte gisteren met vakantiekiekjes in Het Laatste Nieuws . We leren onder meer dat mevrouw Leterme minder sportief is dan haar echtgenoot. Ze houdt van lezen en vult kruiswoordraadsels in. De minister-president zelf heeft de laatste jaren te weinig tijd gehad om veel te sporten. Toen hij op de trappen van het kabinet buiten adem geraakte, hield hij daar zelfs ,,een beetje een depressie'' aan over. 's Avonds speelt het gezin Leterme manille.


 

Drogenbos

Een verkiezingskaravaan van Le Soir , radiozender BXL en televisiezender Télé-Bruxelles kan dan toch terecht in Drogenbos. Eerder was daarvoor de toelating geweigerd. Myriam Claessens, de burgemeester van Drogenbos, legde gisteren in Le Soir uit dat de weigering het gevolg was van de wens Franstaligen en Nederlandstaligen gelijk te behandelen. De brief met het oorspronkelijke antwoord was volgens haar iets te ,,cru en direct''. Het gemeentebestuur komt terug op de beslissing.


 

Bal

Het vierde bal van de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) vindt op 16 september plaats, onder de naam Me'eel Aantwaarpe . De toegang is gratis. De Laatste Show-band speelt aan de Scheldekaaien ten dans, samen met Bart Peeters, Roxane, Axl Peleman, Hormonia, Flip Kowlier en Gène Bervoets. De opbrengst gaat naar het Greet Rouffaer Huis.


 

Provincies

Anderhalve maand voor de lokale verkiezingen beseffen de provincies plots dat het grote publiek nauwelijks weet wat ze precies doen. Een campagne moet mensen daarom overtuigen van het belang van de provincieraadsverkiezingen. Slogan is ,,de provincie steekt al haar energie in u'', bij een beeld van een man of vrouw die in Popeye-stijl een blikje ,,provincie'' uitknijpt. Er komen tv-spotjes, affiches en een website.

www.eensterkeprovincie.be


 

Uitgekleed

De dames van Samen voor Deinze (met vooral kandidaten van SP.A/Spirit) voelen zich ,,uitgekleed'' door het stadsbestuur. Ze demonstreren dat door uit de kleren te gaan (of toch minstens de bandjes van hun bikini even naar beneden te halen, want verder dan de schouders reikt de foto niet). Reden zijn de gemeentebelastingen in Deinze, die ze onredelijk hoog vinden. Op een website rekenen de dames voor hoeveel Deinze aanrekent en hoeveel minder dat zou zijn als Samen voor Deinze aan de macht komt, in plaats van CD&V en VLD nu.

www.gemeentebelastingen.be


 

Emoties

Na minister Patrick Dewael (VLD) vorige week, mocht minister Freya Van den Bossche (SP.A) afgelopen weekeinde in het lang en het breed haar vroegere en huidige vakantie-emoties uitstorten in Het Laatste Nieuws . Beiden zegden vroeger vaak dat ze erg gesteld zijn op de scheiding tussen hun privé- en hun publiek leven.


 

Troost

De partij van Freya Van den Bossche, de SP.A, kan zich intussen troosten. Zij worstelt met haar voormalig parlementslid Jef Sleeckx die wat graag een tweede socialistische partij zou willen oprichten. Zusterpartij de PS is er niet beter aan toe. De Mouvement Socialiste , een partij van ontgoochelde PS'ers, komt bij de gemeenteraadsverkiezingen op in vijftien Waalse en Brusselse gemeenten waar de PS de plak zwaait. Vaak in kartel met andere partijen.


 

Barmhartigheid

Jong N-VA vindt zich intussen de barmhartige Samaritaan van de Wetstraat. Deze jongens en meisjes bezorgden prins Laurent al een noodrantsoen toen bleek dat hij in geldnood verkeerde. Nu richten ze hun medeleven op de geplaagde PS-minister van Justitie Laurette Onkelinx. Als de honderdste gevangene ontsnapt, wordt een Prijs Laurette Onkelinx uitgereikt. Weliswaar aan die honderdste gevangene die ontsnapt.

Sinds Onkelinx minister van Justitie is, zijn er al 79 ontsnappingen geweest, die van Fehriye Erdal niet meegerekend, zegt Jong N-VA.


 

Nieuwe deur

De mensen van het Liberaal Appel hadden een constructiever idee. Zij hebben zaterdagmorgen een nieuwe deur afgeleverd in de gevangenis van Antwerpen. Preventief. Je weet maar nooit.


 

Boterhammen

Bij de Vlaamse overheid gaat de deur dan weer open. De ambtenaren van de Vlaamse overheid krijgen deze week dienstvrijstelling van 11.45 uur tot 13.45 uur. Ze mogen hun boterhammen opeten in het park. In het Warandepark vindt dan het muziekfestival ,,Boterhammen in het Park'' plaats.


 

Belabberd (1)

Kamervoorzitter Herman De Croo heeft er genoeg van. De wetsontwerpen van de regering zijn van een belabberde redactionele kwaliteit, vindt hij, ook al heeft hij de premier ,,al meermaals gevraagd de aandacht van de regeringsleden te vestigen op de noodzaak om die redactionele kwaliteit te verbeteren.''


 

Belabberd (2)

Taalkundeles voor de ministers dan maar? De Croo suggereert aan Verhofstadt dat de regering per beleidsdomein een ,,cel voor wetskwaliteit'' opricht die zich bezighoudt met de organisatie van het regelgevende proces en het schrijven van regelgeving, ,,zoals dit jaar op Vlaams niveau is gebeurd''. Die laatste verwijzing naar de regering-Leterme moet De Croo's partijgenoot Verhofstadt extra prikkelen.


 

Belabberd (3)

"Als klant is iedereen hier welkom. En als mijn klanten over politiek willen praten, vormt dat ook geen probleem. Zolang het maar niet om georganiseerde debatten of meetings gaat." Linda Van Heymbeeck, uitbaatster van het Antwerpse café Den Bengel op de Antwerpse Grote Markt, wil niet weten van een debat tussen Belang-kopstuk Filip Dewinter en Agalev-stichter Luc Versteylen op 11 september. ,,We zijn het Belang-imago nu eindelijk kwijt en ik wil vermijden dat we opnieuw in een bepaalde politieke hoek worden gedrongen."


 

Gefopt (1)

,,Het is niet gemakkelijk om terug te blikken op beslissingen. Ik wist wat er op mij zou afkomen (...). Ik wist dat ik bakken kritiek over mij heen zou krijgen. Zou ik het opnieuw doen? Ik vermoed van wel. Maar ik durf er geen eed op te zweren.''

In het weekblad Tertio  stelt gewezen journalist Guido Tastenhoye zich vragen bij zijn overstap naar Vlaams Belang.


 

Gefopt (2)

De politieke carrière van Kevin Van Asch is al voorbij. De jonge VLD'er liet zich verleiden om samen met twee kandidaten van Vlaams Belang op de foto te staan. Het Belang gebruikte het kiekje met de respectievelijke partijlogo's voor een advertentie in een plaatselijk blad. De vette titel loog er niet om: ,,Dikke vrienden!!!''

Plaatselijk VLD-voorzitter Roger Van Driessche benadrukte dat de gewezen prins carnaval zich van geen kwaad bewust was en suggereerde dat Van Asch werd misbruikt.

Patrick Ghys, een van de betrokken Belang-kandidaten, ontkent en wijst op zijn vriendschap met Van Asch. ,,We wilden het signaal geven dat we ondanks de verschillende partijen toch blijven geloven in dialoog.'' Hij begreep de heisa niet. ,,Vriendschap kent geen cordon sanitaire.''


 

Gefopt (3)

De prijs voor de best getimede persmededeling gaat deze week naar Jong-CD&V. Een dag nadat minister van Justitie Laurette Onkelinx haast fluitend de commissie van Justitie had mogen verlaten na een debat over de The Great Escape in Dendermonde, vraagt de organisatie haar ontslag. 

,,Jong-CD&V gaat akkoord dat de vele ontsnappingen mede het resultaat zijn van een beleid dat gevoerd is over verschillende legislaturen en dat er dus een collectieve verantwoordelijkheid rust bij de voormalige ministers van Justitie, maar het is mevrouw Onkelinx die `'toevallig' op de stoel zat.''


 

Gefopt (4)

Fientje Moerman is dit weekend eredame van de Ajuinmarktfeesten in Ledeberg. Helaas gaat het niet om de minister, wel om een naamgenote.


 

Duiventil

Misschien gaat het om niet meer dan toeval of om een portie ongeluk. Maar het kabinet van Vlaams minister-vicepresident Fientje Moerman (VLD) heeft soms wat weg van een duiventil. Gisteren was het de beurt aan woordvoerster Annemie Nijs om aan te kondigen dat ze Moerman als werkgever inruilt voor Marleen Vanderpoorten (VLD). De gewezen minister van Onderwijs opent volgende maand als voorzitter van het Vlaams Parlement het nieuwe politieke jaar. Ze volgt daarbij de socialist Norbert De Batselier op. Frank Beckx vervangt Nijs. Beckx werkt al op het kabinet-Moerman en was voordien woordvoerder van minister van Wonen Marino Keulen (VLD).


 

Cuba

Het voorstel van Rik Daems (VLD) om werklozen gemeenschapsdienst te laten doen, verrast kartelpartner Vivant. ,,Het gevolg van dit voorstel is dat er weer een administratie bijkomt. Dat betekent nog meer ambtenaren en belastingen'', zegt Vivant-voorzitter Roland Duchâtelet, ,,De ervaring met verplichte tewerkstelling leert dat de kosten van de begeleiding ervan groter zijn dan wat het opbrengt. De staat die verplichte tewerkstelling organiseert en werk bedenkt dat niet noodzakelijk aan de marktbehoefte voldoet, zagen we al bezig in de Sovjet-Unie, China en Cuba.''


 

Haan

,,Als de boer zegt dat hij de haan niet kent die op zijn mestvaalt kraait, geloof ik hem niet. Dat zijn tjeventrekken .'' SP.A-voorzitter Johan Vande Lanotte spreekt in Knack zijn verbazing uit over het feit dat Oostends lijsttrekker Bart Tommelein (VLD) een coalitie met SP.A en zonder CD&V wil in Oostende.

,,Je kunt niet tezelfdertijd iemand (doelt op VLD'er Jean-Marie Dedecker, senator en lijstduwer in Oostende, red.) op je lijst zetten en je van alles wat hij zegt distantiëren. De liberalen hebben ons machtswellustelingen, maffiosi en corrupte politici genoemd, maar plots zien ze ons zo graag dat ze samen in een coalitie willen stappen'', zegt Vande Lanotte, die een monstercoalitie met CD&V én VLD bepleit.


 

Stage

34 Vlaamse en federale politici gaan stage lopen in de ouderenzorg op vraag van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Die wil de politici overtuigen van de nood aan meer investeringen in de sector. Onder meer Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) doet mee, net als senator Mia De Schamphelaere (CD&V), en Vlaamse parlementsleden Anissa Temsamani (SP.A) en Margriet Hermans (VLD).

www.vvsg.be


 

Geen twijfel

,,Een Vlaamse minister-president 'speaks for Flanders'. Dat deden voor Yves Leterme (CD&V) ook Gaston Geens (CD&V) en Luc Van den Brande (CD&V). De enige die verstek liet was Patrick Dewael (VLD). Het verwonderde niemand. De Franstaligen denken nog altijd dat zij kunnen bepalen welke Vlaming premier kan worden. Die tijd is voorbij. (...) Toen ik vorig jaar schreef dat wij tot geen federale regering zouden toetreden zonder ingrijpende staatshervorming, gaf men daar niet veel aandacht aan. Na de uitspraken van de Vlaamse minister-president moet men daar minder aan twijfelen.'' Herman Van Rompuy op zijn weblog.


 

Lanaken

De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering Marino Keulen (VLD) trekt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen de VLD-lijst in Lanaken. Keulen is al achttien jaar gemeenteraadslid en was ook zes jaar VLD-schepen in de gemeente.


 

Postbode

Le Soir onthaalt het voorstel van Rik Daems (VLD) om werklozen gemeenschapsdienst te laten opknappen cynisch. ,,Alle werklozen één dag per week laten werken, komt overeen met 25 miljoen werkdagen, vergelijkbaar met drie jaar werk van het voltallige NMBS-personeel'', zegt Daems. Gelukkig vermeldt hij De Post niet. Hij zou postbodes kunnen verplichten om de ouderen te bezoeken. Om hen post te brengen bijvoorbeeld'', zegt de krant over de voormalige minister van de Post.


 

Gentse gastprof (1)

Professor Carl Devos heeft er een interessante ,,gastprof'' bij. Op dinsdag 26 september zal premier Guy Verhofstadt (VLD) een gastcollege geven tijdens de openingsles van de cursus 'Politicologie' in de eerste bachelor politieke en sociale wetenschappen aan de UGent.

De premier zal er onder meer antwoorden op vragen als ,,Wat is politiek? Waarom doe ik aan politiek? Wat zijn de politieke uitdagingen van deze tijd?''

Dat de gastles elf dagen voor de Gentse gemeenteraadsverkiezingen valt, zal de lijstduwer van de VLD mooi meegenomen vinden.


 

Gentse gastprof (2)

Gent heeft nog andere interessante politieke lesgevers. Ook al vertoeft Johan Vande Lanotte de komende weken vooral in Oostende, de SP.A-voorzitter is sinds jaar en dag ook professor Grondwettelijk Recht. Niet voor één keer, maar elke week.


 

Leterminator

Bram Boriau, de voorzitter van de socialistische jongerenbeweging Animo, speelt met het idee om een nieuw figuurtje te lanceren: ,,Leterminator'' de held van alle nationalisten. ,,Het lijkt een ziekte van de CD&V om te kappen op de Waalse cultuur. Of dit minister-president Yves Leterme een stapje verder brengt bij zijn verhoopt of onverhoopt - wie kan er nog aan uit - premierschap, is maar de vraag. Wij zien Leterme in elk geval niet als premier, we zouden dan ook begot niet weten waarom. Is hij zo'n goede Vlaamse regeringsleider? Heeft hij bewezen dat hij het Belgische belang boven het Vlaamse belang plaatst? Nope. Met Leterme als premier krijgen we vier jaar communautaire hoogspanning en daar hebben we geen zin in, we hopen oprecht van u hetzelfde.''

hetwatenwaarom.blogspot.com/


 

Rood

Van de websites van de grootste twaalf politieke partijen zijn er acht geregeld onbereikbaar. Alleen de sites van Front National en Spirit zijn altijd toegankelijk. De website van CDH werkt vaak niet en ook bij die van Groen! staat het licht geregeld op rood. Dat blijkt uit een onderzoek van Watchmouse.


 

Zwart

VLD-Kamerlid Rik Daems wil werklozen één dag per week gratis doen werken. Dat zegt hij in Het Laatste Nieuws . ,,Als je dat niet doet, vraag je om nog meer zwartwerk en om nog meer extreme reacties in het stemhokje'', zegt Daems. ,,Voor al het geld dat de belastingbetaler in de werklozensteun pompt, krijgt hij nu weinig of niets terug, terwijl er in de ouderenzorg, de kinderopvang en de milieuzorg zoveel handen te kort zijn.'' Hij voegt eraan toe dat zijn voorstel niet bedoeld is als een ,,heksenjacht op werklozen, ontketend door een hardvochtige, donkerblauwe liberaal''.


 

Boerse Leterme

Niemand minder dan Vlaams minister-president Yves Leterme was het onderwerp van een van de redactionele commentaren van de Britse krant The Daily Telegraph.

,,Moedig klein België (waarvoor we in 1914 ten oorlog trokken) heeft zich altijd als een gespleten persoonlijkheid getoond door spanningen tussen Walen en Vlamingen. De Francofobe Leterme stelt hooghartig dat al wat het land kan aanbevelen, een koning is die geen deftig Nederlands spreekt, een voetbalteam en lekker bier. Hij is boers. Leterme moet zich realiseren dat het landje aan het eind van de Eurostar-lijn waarover we zo weinig weten, uitgerekend de diensten herbergt die heel Europa runnen.''

www.telegraph.co.uk


 

Patrick en Greet (1)

Verijdelde aanslagen in Londen of andere incidenten? De minister van Binnenlandse Zaken laat het niet aan zijn hart komen. ,,Tien dagen vakantie, dat helpt niet echt. Ik verplicht mezelf nu tot het nemen van drie weken en ze laten me met rust, omdat ik daar een punt van heb gemaakt. Het essentiële weet ik natuurlijk, maar mijn kabinetschef belt me misschien twee keer op een hele vakantie'', vertelt Patrick Dewael in Het Laatste Nieuws in een reportage over hem en Greet Op de Beeck in Zuid-Frankrijk op vakantie.


 

Patrick en Greet (2)

,,Het is mijn tweede zomervakantie met Greet'', zegt Patrick, ,,Of, beter gezegd, de eerste officiële. Het was vorig jaar vrij naïef te denken dat we in Frankrijk ongezien samen konden rondlopen.''

Het paar houdt van fietsen. ,,Greet is verschillende keren mee gaan fietsen, ook al heb ik haar soms moeten overtuigen. In het begin ging het wat moeilijk, maar ze heeft haar uithoudingsvermogen en kracht al snel opgebouwd. Precies dat is het toffe aan fietsen: je conditie verbetert zienderogen, je krijgt rap resultaat. 't Was nodig, want de voorbije maanden waren niet zo evident. Het waren de meest hectische van mijn hele loopbaan.''


 

Privé-leven

Vice-premier Patrick Dewael (VLD) reageerde vorig jaar erg verstoord toen zijn relatie met VRT-journaliste Greet Op de Beeck uitlekte in Knack . ,,Dat de media dat onderscheid tussen privé-leven en de officiële functie niet meer maken, vind ik jammer. Maar de pers moet zelf maar uitmaken in hoeverre ze de deontologische regels heeft overtreden'', klonk het. Van die verontwaardiging blijft een jaar later niet veel meer over. Het paar vertelt dit weekend in Het Laatste Nieuws openhartig over zijn vakantie. Inclusief de obligate foto's in short en teenslippers.


 

Uit de politiek

Gewezen senator Paul Pataer verlaat na 20 jaar de SP.A. Hij stapt ook op als OCMW-raadslid in Gent. ,,Loyauteit is een principe en een levenshouding waaraan ik veel waarde hecht. De partij-(leiding) heeft mij zwaar teleurgesteld in de manier waarop het dossier van de regularisatie van mensen zonder papieren binnen de partij werd aangepakt'', klinkt het in een mededeling.


 

In de politiek

Hilde Dehaene (36), de jongste dochter van gewezen premier Jean-Luc Dehaene, stapt in de politiek. Dehaene krijgt de vierde plaats op de CD&V/N-VA-lijst in het Vlaams-Brabantse Merchtem.


 

Allo allo

NEE, een Antwerpse protestbeweging, heeft een telefonische peiling gehouden bij 136.509 Antwerpenaren. Van de 18.451 mensen die ingingen op de peiling, zei 40 procent ontevreden te zijn met de Antwerpse politiek. 14 procent wil op 8 oktober op NEE stemmen. ,,Wij hopen dat deze resultaten niet representatief zijn, maar ze zijn hoe dan ook zorgwekkend'', aldus lijsttrekker Jan De Bruyn.


 

Beschermd

Vlaams minister Marino Keulen (VLD) heeft op vraag van enkele partijen de letterwoorden beschermd waarmee die partijen vroeger aan verkiezingen deelnamen. Daardoor zijn onder meer de namen PVV, SP, CVP, VU&ID, en Vlaams Blok beschermd.


 

Geblokkeerd

Op 6 september verschijnt Vlaams Geblokkeerd, het boek van Geert Van Cleemput. Van Cleemput was ooit het hoofd van de studiedienst van het Vlaams Blok en raakte drie jaar geleden bijna verkozen als parlementslid. Maar na tribulaties met de partijtop gooide Gerolf Annemans hem buiten. De geste was des te pijnlijker omdat Annemans Van Cleemput zelf in de VS, waar hij studiewerk verrichtte, was gaan weghalen. Ondanks aandringen heeft de Belangfractieleider steeds geweigerd om Van Cleemput de ware reden voor zijn ontslag uit te leggen.


 

Geblokkeerd (2)

Het eerste deel verhaalt over Van Cleemputs ervaringen bij het Blok. In het tweede deel schrijft hij een essay over de rol van Vlaams Belang in de Vlaamse politiek. Het bevat reflecties over (Vlaams-)nationalisme, identiteit en multiculturalisme, over wat er fout liep bij het Blok, de hetze tegen het Blok, de processen, het cordon en een opdracht aan de Vlaamse Beweging.


 

Geblokkeerd (3)

Het was de bedoeling om het boek al in het voorjaar te publiceren. Maar uitgever Manteau, die spreekt van een ,,onthullende getuigenis'', dacht dat een lancering in de buurt van de gemeenteraadsverkiezingen bijkomende media-aandacht zou opbrengen. Daarom wordt het boek ook in het Pershuis aan de Antwerpse Grote Markt voorgesteld, dezelfde markt die Filip Dewinter en co een maand later willen veroveren.


 

Lening

Dissidenten van het extreemrechtse FN hebben aan de kortgedingrechter van Brussel gevraagd om een voorlopige beheerder aan te duiden voor de financieringsorganisatie van de partij. Volgens de dissidenten heeft FN-voorzitter Daniel Féret 250.000 euro partijgeld verduisterd om een villa aan de Côte d'Azur te bekostigen. Féret zelf stelt dat het om een lening gaat met een interest van 4 procent. Hij omschrijft het als een ,,interessante belegging'' aangezien de partij het geld pas nodig heeft voor de verkiezingen in 2007.


 

Spruit

Sasha, de dochter van Rik Daems (VLD) en Sophie Pécriaux (PS), heeft haar eerste publieke optreden achter de rug. Het zeven weken oude meisje bezocht samen met haar moeder een rommelmarkt in La Hestre, wat uitgebreid besproken werd in La Dernière Heure . Sasha werd verder vergezeld door haar nichtje en grootvader. Rik Daems was niet aanwezig wegens verplichtingen in zijn nieuwe thuisbasis Herent.


 

Lis

De bloem die Brussel als symbool heeft gekozen heet niet iris, maar lis. Meer bepaald gaat het om de gele lis, familie van de krokus. Dat liet Renaat Van Rompaey, professor in de plantkunde, onlangs weten aan Brussels minister Brigitte Grouwels (CD&V). ,,Zeg dus voortaan niet Irisfeesten, maar de Gele Lisfeesten'', raadt hij Brusselse politici aan.


 

Woef

Sommige parlementsleden blijven ondanks de zomervakantie de pers onvermoeibaar informeren over belangwekkende ontwikkelingen. VLD-kamerlid Hilde Dierickx liet gisteren bijvoorbeeld weten dat er vorig jaar 23 hondengevechten werden geregistreerd in ons land. Dierickx noemt de gevechten onaanvaardbaar. ,,Niet alleen zijn hondengevechten een zware schending van het dierenwelzijn, ook vormen de gevechten een gevaar voor de maatschappij. Streng optreden is noodzakelijk'', aldus de VLD-politica.

Toch is het niet allemaal kommer en kwel. ,,Lichtpunt is dat het aantal hondengevechten voor het eerst in vijf jaar is gedaald'', merkt Hilde Dierickx op. ,,Dat is echter niet zeker'', klinkt het even later. ,,Aangezien de cijfers enkel spreken over geregistreerde gevallen. In werkelijkheid ligt het aantal wellicht hoger.''


 

Groen licht

Antwerps schepen Erwin Pairon (Groen!) wil op de hangars van de Scheldekaaien zonnepanelen plaatsen. Als het voorstel groen licht krijgt, zullen de panelen jaarlijks 285.550 kWh groene stroom opwekken. Genoeg voor tachtig gezinnen.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs