Memoires (1)

Gewezen minister Willy Claes (67) is sinds kort voorzitter van de Associatie Universiteit en Hogescholen Limburg. ,,Ik heb me in die nieuwe opdracht zo vastgebeten dat mijn plannen helemaal door mekaar gegooid zijn. Ik wilde eindelijk aan mijn memoires werken en dat is nu weer achteruit geschoven'', aldus de SP.A'er in Het Laatste Nieuws . ,,Neen, die memoires worden zeker geen afrekening want ik koester geen wrok ... Ik wil wel aantonen dat ik ten onrechte veroordeeld ben . Maar dat gaat maar een klein stukje van mijn memoires zijn.''


 

Memoires (2)

Ex-premier Jean-Luc Dehaene (66) bereidt ook al zijn memoires voor. ,, Ik ben mij aan het organiseren: documenten zoeken, schema's maken. Ik geef mezelf tot mijn zeventigste de tijd'', klinkt het in De Morgen . De christen-democraat wil ,,een persoonlijk verhaal schrijven'' over hoe hij mensen en situaties heeft aangevoeld en ervaren. Hoe zeer ik het mijn recht vond om mijn keuken af te schermen. Zo zeer dat men achteraf het recept mag kennen.''


 

Memoires (3)

Willy Claes heeft sinds kort een nieuw kapsel. Het eeuwige met brillantine gebetonneerde haar is verdwenen. Ondergespit samen met de resten van zijn vorig bestaan, aldus Het Laatste Nieuws . Volgens de krant heeft hij nu een ,,naar achter gekamd en zelfs bol staand kapsel dat er veel aardser en iets wilder oogt dan het vorige''. Claes is na een huwelijk van 42 jaar officieel gescheiden. Hij woont nu samen met zijn vriendin Frieda, een lerares haartooi in Hasselt.


 

Hooligans

Filip Dewinter (Vlaams Belang) supporterde tijdens de finale van het WK in voetbal voor Italië, niet voor Frankrijk. ,,Als ik Afrikaans voetbal wil zien, ga ik wel naar Ghana tegen Mali kijken'', zei Dewinter op de Nederlandse tv. Daarmee zit hij op dezelfde golflengte als zijn Franse evenknie Jean-Marie Le Pen (Front National). ,,Le Pen weet waarschijnlijk nog niet dat er in Frankrijk zwarte, witte en bruine inwoners zijn'', repliceerde verdediger Lilian Thuram.


 

Gelijke regels

De controlecommissies van 's lands zeven parlementen hanteren dezelfde criteria voor regeringsmededelingen en campagnes in aanloop naar de verkiezingen van 8 oktober. In de periode drie maanden voor verkiezingen worden de voorzitters en regeringsleden geacht terughoudendheid in acht te nemen bij de verspreiding van publieke mededelingen of het voeren van voorlichtingscampagnes. Kandidaten, die verschillende keren op de lijst staan, zullen ook de uitgavenplafonds niet cumuleren.


 

Flahaut uitgejouwd

Joodse toehoorders jouwden donderdagavond André Flahaut (PS) uit. De minister van Defensie hield er een toespraak tijdens een ceremonie naar aanleiding van de vernielingen die aan het Nationaal Gedenkteken van de Joodse Martelaren in Anderlecht werden aangericht. De minister waarschuwde voor overhaaste conclusies over de plegers van het vandalisme. Ook pleitte de minister voor een wapenstilstand in Libanon. Volgens FM Brussel stelde een deel van de joodse aanwezigen dat niet op prijs.


 

Kleding (1)

Vlaams parlementslid Kris Van Dijck (N-VA) is boos op minister van Sport Bert Anciaux (Spirit). Sedert kort is de zwart-gele outfit van Atletiek Vlaanderen vervangen door een rood-groene variant. Van Dijck begrijpt de reden niet en vreest voor de Vlaamse ,,herkenbaarheid''.


 

Kleding (2)

Het Antwerpse schepencollege besliste gisteren een man de toegang te ontzeggen tot alle Antwerpse stedelijke zwembaden. Sedert 2004 weigert de man zonder petje te zwemmen in het openluchtzwembad De Molen. ,,Om hygiënische redenen moet het aantal kledingstukken zoveel mogelijk beperkt worden. De man bleef zelfs na een persoonlijk onderhoud met de zwembaddirecteur weigeren'', aldus het Antwerpse kabinet van Sport. ,,Toen hij vorige week opdook met pruik en clownneus, was de maat vol.''


 

Watje

Dat presentator Carl Huybrechts over voetbal een potje kan kletsen, stelde iedere voetballiefhebber tijdens het jongste WK zelf vast. In het Tros-programma Zomeravondcafé bleek de Antwerpenaar ook andere thema's moeiteloos de baas te kunnen.

Aanleiding was een discussie over het Belgische en Nederlandse koningshuis. Huybrechts etaleerde zich als een gespierde republikein, waarbij hij prins Filip en prinses Mathilde belachelijk maakte.

Hij benadrukte dat België een kunstmatige constructie is en besloot dat Vlaanderen dringend onafhankelijk moest worden.


 

Watje (2)

Vrouw & Maatschappij roept de Vlaamse overheid uit tot ,,watje van de week''. Ondanks het streefcijfer van een derde vrouwen in topfuncties zijn slechts 6 van de 30 nieuwe Vlaamse topmanagers vrouwelijk. ,,Blijkbaar blijft het principe 'ons kent ons' het belangrijkste criterium bij de benoemingen bij de Vlaamse overheid'', vindt de CD&V-werkgroep.

www.vrouwenmaatschappij.be


 

Watje (3)

Voorpost, een, mantelorganisatie van Vlaams Belang, dreigt met acties tegen de schoolbezettingen door mensen zonder papieren en wil zelf scholen gaan bezetten. Scholen kunnen niet worden ingezet als politiek wapen, stelt Voorpost in een mededeling. De organisatie vindt de steun van Mieke Van Hecke, baas van het katholieke net, strijdig met artikel 41 van de wet op het onderwijs, dat bepaalt dat het onderwijs politiek neutraal hoort te zijn.


 

Watje (4)

De vzw Trekt Uw Plant plantte donderdagmiddag zaad voor de eerste moederplant van haar cannabisplantage in de Kruidtuin van Antwerpen. De vzw pleit voor de legalisering van de softdrugs. De vzw wil later dit jaar een plantage inrichten met één plant voor elk van haar leden. Aan burgemeester Patrick Janssens werd alvast een geschikte locatie gevraagd.


 

De eerste

,,Hij is het eerste en enige parlementslid dat de minister hierover wil ondervragen'', klinkt het trots in een persmededeling, ondertekend door een medewerkster van Dirk Van der Maelen. De SP.A-fractieleider wil minister van Buitenlandse Zaken Karel de Gucht (VLD) uit zijn buitenverblijf in Toscane terugroepen als het conflict tussen Israël en Libanon blijft aanslepen.

Van der Maelen wil van de minister weten ,,of hij het met mij eens is dat beide strijdende partijen in het conflict gehouden zijn tot naleving van het internationaal humanitair recht?''


 

Opgeruimd staat netjes

Als het van Vlaams Belang afhangt, verliest Abou Jahjah zijn Belgische nationaliteit omdat hij in Libanon meestrijdt met het verzet. Kopman Filip Dewinter: ,,Ik zie hem liever daar aan het werk dan hier. In Libanon hoort hij thuis. Opgeruimd staat netjes. Hij heeft in elk geval nog veel werk want het land moet weer helemaal opgebouwd worden.''


 

Bert vergist zich

Ingrid Pira (Groen!), burgemeester van Mortsel, juicht de plannen van Bert Anciaux om de luchthaven van Zaventem om te vormen tot een Olympisch complex, toe. Maar de Vlaamse minister van Cultuur heeft zich van vliegveld vergist. ,,Beste Bert, je bedoelde uiteraard het vliegveld van Deurne'', schrijft ze in een open brief. ,,En, beste Bert, je hoeft de bestemming van het vliegveld van Deurne niet eens te veranderen, want de officiële nabestemming is parkgebied. Maar wat de Vlaamse regering hier allemaal van plan is, tart elke verbeelding.''

Pira hoopt dat Anciaux zijn ,,frivole creativiteit'' gebruikt om het vliegveld van Deurne op te doeken.


 

Atoombom

,,De kans dat we problemen krijgen, is ongeveer even klein als dat er een atoombom zou vallen.'' Mechels schepen van Sport Koen Anciaux (VLD) verdedigt in Het Laatste Nieuws de beslissing om een computergestuurde sporthal, zonder zaalwachters, te openen.


 

Vallende Ziekte (1)

Fietsende politici hebben het niet onder de markt. Afgelopen weekend raakte Patrick Janssens (SP.A), burgemeester van Antwerpen, met zijn fiets tussen de tramsporen. Gisteren berichtte La Nouvelle Gazette dat Jacques Van Gompel (PS), burgemeester van Charleroi, een fietsongeval heeft gehad. Hij werd op vakantie in het noorden van Frankrijk aangereden door een bromfiets. Resultaat: een gebroken sleutelbeen en zes weken rust.


 

Vallende Ziekte (2)

Senator en professor Hugo Vandenberghe (CD&V) loopt geen risico op blessures. Zondag organiseert wielerclub Het Vliegend Wiel uit zijn thuisbasis Rotselaar de jaarlijkse Grote Prijs Senator Hugo Vandenberghe. De senator - een begenadigd zwemmer - is niet op de fiets te zien, maar in zijn VIP-biertent naast de kerk.


 

Vader Lotti (1)

Luc Lotigiers, de vader van Helmut Lotti, is op 8 oktober kandidaat voor Groen! bij de provincieraadsverkiezingen in Antwerpen. Zijn levensgezellin, Nel Rosiers, bekend als Mireille ,,meisje'' Puis uit de tv-serie De Collega's , is ook kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen.


 

Vader Lotti (2)

Luc Lotigiers kwam in beeld nadat Vlaams Belang-kamerlid Francis Van Den Eynde had opgeworpen dat hij jarenlang gemiliteerd had voor Vlaams Belang. Hij deed dit nadat bekend was geraakt dat Helmut Lotti aantreedt op een van de 0110-concerten. ,,Ik ben nooit lid van Vlaams Blok geweest en Helmut was nooit bij het VNJ'', zegt hij in Humo . ,,Dat was niks voor hem. Hij is ooit twee dagen bij de scouts geweest, maar het stond hem zo tegen dat hij van de weeromstuit is beginnen te fietsen. Net als ik loopt Helmut niet graag in het gelid.''

Dat zijn andere zoon, Kurt, optreedt op een Vlaams Belang-partijfeest, noemt hij ,,een grote stommiteit''. ,,Ik sta absoluut niet achter dat optreden, maar hij is en blijft een koppigaard.''


 

Wittebrood in Thailand

Eind december trekken vice-premier Freya Van den Bossche (SP.A) en haar kersverse echtgenoot naar Thailand om er hun wittebroodsweken door te brengen. Na een officiële ceremonie in haar thuisstad Gent zal de politica in Thailand nogmaals haar jawoord geven in aanwezigheid van vrienden en familie. Vlaams glamourfotograaf Henk van Cauwenbergh - bekend van de showbizzkalender - regelt er de accommodatie en organisatie.


 

Zaventem weg

,,Kan deze luchthaven misschien elders ingeplant worden? En welke zinvolle invulling kunnen we aan Zaventem geven? ... In België zijn heel veel militaire luchthavens. Zo heb je Bevekom, een militaire luchthaven met nog nauwelijks activiteiten. Deze plek ligt op een ideale afstand van Brussel... Anderzijds willen we zo graag met Vlaanderen een stevig toekomstplan uitbouwen, door boeiende uitdagingen zoals de Olympische Spelen hierheen te halen. Als Brussel ooit kandidaat wil zijn voor de Olympische Spelen in 2024, dan moet er een goede plek gezocht worden. De enige plaats waar echt open ruimte is om dit te realiseren, is natuurlijk de luchthaven in Zaventem.''

www.bertanciaux.be


 

Gele trui (1)

Prego, de jongerenafdeling van Spirit, reikt elk jaar politieke truitjes uit. De gele trui, voor beste politicus, gaat naar de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A). ,,Een burgervader die zich met visie en toewijding inzet voor zijn stad.'' De groene trui, voor grootste opportunist, gaat naar VLD'er Jean-Marie Dedecker.


 

Gele trui (2)

Janssens heeft nog niet echt kunnen genieten van zijn gele trui. In de drukke Katelijnevest bleef de burgemeester met zijn fiets in de tramsporen haken en kwam redelijk onzacht ten val. Resultaat: schaafwonden over het hele lijf. ,,Dit is ongetwijfeld de beste manier om te weten waar in Antwerpen het voor de zwakke weggebruikers beter moet.''


 

Gevaarlijk

Yves Leterme is nog niet vergeten dat PS-vice-premier Laurette Onkelinx hem bestempelde als ,,een gevaarlijk man'', zo blijkt op zijn website.


 

B-Plus

Oud-premier Wilfried Martens is lid geworden van B-Plus, de beweging voor een federaal België, meldt Het Laatste Nieuws . In zijn studententijd toonde Martens zich als voorzitter van het KVHV een rasechte flamingant. Als premier heeft hij met verschillende opeenvolgende staatshervormingen het unitaire België ontmanteld tot de huidige federale staat. En daarmee is het welletjes geweest, vindt Martens.


 

Kletsen

,,Ik ben hier al sinds 1989 mee bezig en ik heb er al veel kletsen mee gekregen. Toen Eddy Merckx in Het Laatste Nieuws mocht vertellen dat ik een onbekwaam politicus met een onzinnig wetsvoorstel was, hebben mijn kinderen het op school moeilijk gehad. Het is niet leuk als een coryfee als Eddy Merckx jouw vader uitmaakt voor onbenul.''

Kamerlid Jacques Germeaux (VLD), die niet langer het wielrennen wil verbieden maar wel nog strijdt tegen doping, in Het Nieuwsblad .


 

Slecht voor de carrière

Garry Hagger treedt niet meer op op partijfeesten van Vlaams Belang. Drie jaar geleden deed hij dat nog wel, maar dat bleek slecht voor zijn carrière. ,,Ik heb daar veel problemen mee gehad. De dagen na dat concert stond het gastenboek op mijn website vol met negatieve kritiek. En de periode daarna werd ik minder geboekt. Ik stel me voortaan democratisch op'', aldus Hagger in Het Laatste Nieuws . ,,Het heeft veel moeite gekost om mijn naam te zuiveren, ik wil het nu liefst zo weinig mogelijk over die hele affaire hebben.''

Danny Fabry, Frank Galan, Vanessa Chinitor, Kurt Lottigier en Salim Seghers treden in september wel aan op de 24 uur van Vlaams Belang in Antwerpen.


 

Wegwezen

Jong N-VA heeft de nationale feestdag aangegrepen om actie te voeren tegen het koningshuis. Ze hebben een aantal standbeelden ingepakt en voorzien van het motto ' inpakken en wegwezen - voor méér democratie'. Het gaat onder meer om het beeld van Albert I in Leuven, Mechelen en Brussel, van Boudewijn in Oostende en Antwerpen, van Elisabeth in Brussel.


 

Respect

,,Dit is een lichtpunt in donkere dagen'', zegt Willy De Clercq, in Het Laatste Nieuws . ,,Een gebaar van diep respect dat ik niet snel zal vergeten.''

Het ontroert hem dat zowel hijzelf als zijn zwaar zieke vrouw, voor wie hij al twee jaar zorgt, geadeld wordt. Of zijn vrouw dat zelf beseft, weet hij niet, maar hij neemt haar in elk geval mee naar het koninklijk paleis. ,,Al zal het in een rolstoel zijn. Ik hoop dat ze diep vanbinnen zal beseffen dat ze gehuldigd wordt.''


 

N-VA

In Meerhout is bijna een hele afdeling van Vlaams Belang overgestapt naar N-VA. ,,Door het cordon sanitaire konden we niet aan politiek doen en dat is nu net wat we wel willen doen'', zegt fractievoorzitter en stichter Francis Dox.

Vlaams Belang blijft met een vijftal leden in Meerhout nog wel bestaan, maar of het zal meedoen aan de verkiezingen is nog af te wachten. Ook N-VA is nog altijd op zoek naar een vijftal kandidaten voor zijn Meerhoutse lijst.


 

Politie tevergeefs bij Belien

Een politieman van de Projectcel Mensenhandel en Vreemdelingen bood zich gisteren tevergeefs aan ten huize van publicist Paul Belien. De man wilde de echtgenoot van Vlaams Belang-politica Sandra Colen ondervragen over enkele artikels die hij schreef voor het webmagazine brusselsjournal.com . Belien zou zich daarin aan racisme hebben schuldig gemaakt. Zo vergeleek hij onder meer de allochtone bevolking met ,,roofdieren''. De auteur moet zich nu aanbieden op het politiekantoor.


 

Zwerfvuil

CD&V riep deze week lokale besturen op tips in te sturen om zwerfvuil te bestrijden. Tot nog toe staan op de website Vlaanderen proper enkel ervaringen van CD&V-mandatarissen. Gisteren deed ook Erwin Pairon (Groen!), Antwerps schepen van Afvalbeleid, zijn duit in het zakje. Hij wees op de ondergrondse sorteerstraatjes, verschillende campagnes, de poetsactie opsinjoren en de gescheiden afvalophaling. Over dat laatste is Pairon in een bittere woordenwisseling verwikkeld met zijn collega-schepen Philip Heylen - een CD&V'er. Die laatste wil de groene gft-zak weg, Pairon niet.


 

Leen een Bianca

Wie dat wil, kan politica Bianca Debaets een uur lang lenen. U moet daarvoor wel een inwoner van Elsene zijn. U kunt ook niet om het even wat ondernemen met Debaets: ze komt luisteren naar problemen. Handelaars met parkeerproblemen, ouders die een Nederlandstalige jeugdbeweging willen beginnen of senioren die thuishulp nodig hebben... één adres. Debaets is CD&V-kandidaat op de CDH-lijst in Elsene.

info@biancadebaets.be


 

24 uur

Salim Seghers, Wim Ravell, Frank Galan, Vanessa Chinitor, Danny Fabry, Frank Valentino en Kurt Lotigiers. Zo ziet de affiche eruit voor het partijfeest 24 uur van Vlaams Belang in Antwerpen, meldt De Morgen . Kurt Lotigiers is de broer van Helmut Lotti, die optreedt op de 0110-concerten.


 

Kuipke

,,De Crem rijdt rondjes in het Kuipke van Gent. Geregeld komt hij over de meet: dan wordt er gebeld, geapplaudisseerd en gejoeld. Af en toe moet hij iemand laten voorgaan, maar hij weet dat er ooit een einde aan komt. En ondertussen wint Leterme de klassiekers.''

In het weekblad Humo beschrijft CD&V-fractieleider Pieter De Crem de teloorgang van zijn tandem met zijn voorganger Yves Leterme. Hij bevestigt ook dat hij zijn haar niet bijkleurt: ,,Ik heb gewoon in de zon gezeten''.


 

Foei

Vier parlementsleden (een senator, een kamerlid, een Europees parlementslid en een Brussels parlementslid) negeerden de wettelijke verplichting om hun lijst van mandaten en hun vermogen aan het Rekenhof mee te delen. Parlementsvoorzitter Herman de Croo (VLD) is geen voorstander van deze verplichting, maar wil toch dat de boosdoeners worden gestraft. In totaal vallen 8.037 mandatarissen (gaande van de eerste minister tot een gemeenteraadslid) onder de verplichting, 411 onder hen bleven in gebreke. Zij mogen zich aan een boete verwachten.


 

Kampfschwein (2)

,,Hoe dan ook lijkt het me niet erg aantrekkelijk de partner te zijn van een Kampfschwein. Het is in verkiezingstijden al niet makkelijk om samen te leven met een politicus, laat staan met een Kampfschwein-politicus. En als het Kampfschwein dan nog Eric Van Rompuy heet, par excellence de meest cynische van de hele bende''

De mening van senator Marc Wilmots (MR) over deze bijnaam - die hij als voetballer jarenlang meedroeg - is niet bekend.

www.janroegiers.be


 

Eredoctoraat

De KU Leuven reikt op 29 september een eredoctoraat uit aan Wivina Demeester (CD&V). Dat gebeurt op voorstel van de faculteit Geneeskunde.

Demeester wordt gelauwerd wegens haar inzet voor de ontwikkeling van de biomedische ethiek in ons land. Ze lag aan de basis van de organentransplantatiewet waardoor iedereen die geen bezwaar aantekent een potentiële donor is van organen. Haar aidspreventiebeleid vond ruime steun.

Demeester was van meet af aan van dichtbij betrokken bij de oprichting van het Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht. Vandaag is ze onder meer voorzitter van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en bestuurder van de Vlaamse Liga tegen Kanker.


 

0110 (1)

Vlott-senator Hugo Coveliers organiseert op 1 oktober, dezelfde dag als de 0110-concerten dus, een colloquium in Charleroi over de corruptie daar. Hij klopt bij de Nationale Loterij aan voor sponsoring. ,,Als de linksen langs de kas mogen passeren voor een concert tegen rechts, dan mag rechts toch ook een financieel steuntje vragen'', schrijft hij. Hij heeft nog geen antwoord ontvangen.


 

0110 (2)

Een maand eerder organiseert het Vlaams Belang het partijfeest 24 uur van Vlaams Belang in Antwerpen. ,,Dat was al lang gepland'', zegt Filip Dewinter. Welke artiesten optreden, wil hij niet bekendmaken. ,,Dan begint er toch weer een hetze tegen hen.''

,,We betalen het feest uit onze partijkas. Hoewel, bij de Lotto aankloppen, is geen slecht idee'', aldus Dewinter.


 

Fotografie (1)

,,Zorg ervoor dat u zich goed voelt bij de (professionele) fotograaf. Plan de fotosessie wanneer u goed uitgerust bent. Dit is een essentiële voorwaarde voor een goede foto. Kruip de avond voor uw fotosessie vroeg in bed. U zal er stralend uitzien. Mannen vergeten niet zich te scheren.''


 

Fotografie (2)

,,Probeer spontaan te zijn. Zelfs bij ervaren topmodellen lukt dat niet altijd. Trek daarom de nodige tijd uit voor uw fotosessie. Zeg andere afspraken af, zodat u en de fotograaf niet tegen de klok moeten werken.''


 

Fotografie (3)

,,De N-VA is een partij met een open visie. Om met uw foto dezelfde openheid uit te stralen, kijkt u best recht in de lens. Zo komt u meer zelfzeker, sympathiek en betrouwbaar over. Of u lacht of serieus kijkt, bepaalt u zelf. Uw tanden helemaal bloot lachen, komt meestal geforceerd over.'' Uit het grafisch regieboek van de N-VA voor 8 oktober.


 

Tourmalet (1)

Hoe belangrijker de rit in de Tour, hoe belangrijker de vips. Donderdag was het de koninginnenrit in de Pyreneeën, en dus was het moment van minister-president Yves Leterme (CD&V) gekomen. ,,Wie als politicus niet in de Tour wordt uitgenodigd, moet zich dringend vragen stellen over zijn populariteit'', liet die zich ontvallen.


 

Tourmalet (2)

Leterme was onder de indruk van het landschap. Over de chauffeurskwaliteiten van vip-begeleider Jo Planckaert was hij minder te spreken. ,,Op een bepaald moment verdacht ik hem ervan dat hij door de oppositie was benaderd.''


 

Tourmalet (3)

Leterme maakt zondagmorgen zijn heroptreden bij de wielertoeristen van Carpentier Sport in Elverdinge. ,,We zijn echte toeristen en geen toogplakkers. Dan ontdek ik echt wat er leeft onder de mensen. Dan is het niet meneer de minister-president , maar Yves godverdomme, pak een keer over .


 

Mispakt (1)

Staatssecretaris voor Overheidsbedrijven Bruno Tuybens heeft zich zwaar mispakt aan CD&V-kamerlid Greta D'hondt. D'hondt stelde een vraag over de verzekering voor vrijwilligers en Tuybens wilde van de gelegenheid gebruik maken om zich op te werpen als de grote verdediger van de vrijwilligers. Blijkbaar besefte hij niet dat Greta D'hondt niet zomaar het zoveelste parlementslid was met een vraag, wel de drijvende kracht achter de nieuwe vrijwilligerswet.


 

Mispakt (2)

Als Tuybens het daarbij had gehouden, was het misschien nog goed afgelopen. Helaas voor hem voegde de staatssecretaris er nog aan toe dat hij zich erover verbaasde dat Greta D'hondt zich opwierp als de verdedigster van de belangen van de verzekeringssector.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs