Terug

Reginald Moreels, gewezen secretaris voor Ontwikkelingshulp, treedt opnieuw in de politieke arena. Op 8oktober duwt hij wellicht de Gentse CD&V/N-VA-lijst. Moreels woont nog maar enkele maanden terug in Gent en studeert er bij professor Pinxten. Plots daagde hij op tijdens een militantenvergadering. Lijsttrekker Filip Van Laecke, die gedurende drie jaar op het kabinet Moreels heeft gewerkt, aarzelde niet om hem te vragen.


 

Vuile trucs (1)

,,Als iemand terechte kritiek uit, pik daar één woord of zin uit, waarmee je je opponent helemaal ridiculiseert.''

Of: ,,Laat een opponent nooit een redenering afmaken. Onderbreek hem of haar al tijdens de eerste zinnen. Zo moet de betrokkene steeds opnieuw beginnen en laat hij een incoherente indruk na.''

Of nog: ,,Stel je opponent zo incompetent mogelijk voor bij andere mensen.''


 

Integratie

FN-voorzitter Daniel Féret weigert zijn werkstraf uit te voeren in de integratiesector. Féret werd vorige week veroordeeld tot onder meer 250 uur werkstraf wegens aanzetten tot rassenhaat. ,,Ik zie niet in waarom Féret zou moeten slagen waarin iedereen al mislukt is'', zei Féret gisteren, over het thema integratie.

Féret blijft van plan om asiel aan te vragen in Rusland, als hij geen gelijk haalt bij het Europees hof voor de rechten van de mens in Straatsburg. Overigens blijft hij voorzitter van het FN: het partijbureau bevestigde gisteren zijn vertrouwen in Féret.


 

Vuile trucs (2)

Bovenstaande zijn enkele ,,vuile trucs'' die de Leuvense OCMW-voorzitter Erik Vanderheiden heeft bijeengebracht in een handleiding voor nieuwkomers in de politiek. ,,Je ziet al eens politiek talent verloren gaan, omdat mensen zich laten ontmoedigen'', zegt Vanderheiden in Het Laatste Nieuws . ,,Als je het patroon doorziet, kun je makkelijker relativeren.''

Zelf distantieert Vanderheiden, die nog adviseur is geweest bij ex-premier Jean-Luc Dehaene, zich van die praktijken. ,,Maar ik durf ook niet op mijn eerstecommuniezieltje zweren dat ik nooit iets fout gezegd heb.''


 

Valken

In 2004 maakte een koppel slechtvalken hun nest bovenop een van de torens van de Sint-Michiel- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. Sindsdien komen ze er jaarlijks terug om te broeden. In het nest werd een miniatuurcamera geïnstalleerd, waarvan de beelden worden doorgestuurd naar een beeldscherm voor de kathedraal.

Die operatie wordt grotendeels gefinancierd door minister-president Charles Picqué (PS), die bevoegd is voor het imago van Brussel, en door de stad Brussel, laten de betrokkenen weten. Zeg nog eens dat de Brusselse instellingen niet naar behoren functioneren.


 

Vuile trucs (3)

Het bericht zette Vlaams-parlementslid Sven Gatz (VLD) aan het schrijven.

,,Het is als een voetbaltrainer die aan voetballertjes die voor het eerst het veld betreden zou zeggen 'zorg dat je steeds tackelt met je twee voeten vooruit' of 'als de scheidsrechter niet kijkt, deel dan zeker een elleboogstoot uit'."

,,Ik zal me voor één keer laten leiden door de aanbevelingen van uw partijgenoot (het moet er even uit): ik ken Erik Vanderheiden niet, maar ik vind hem nu al de lul van het jaar. Gek, hé?'' laat Gatz aan CD&V weten.

De VLD'er eindigt zijn mail met de uitsmijter: ,,Respect, mannen.''


 

Schadelijk

,,Als Mary de moeite zou doen de parlementaire verslaggeving te lezen, zullen al zijn vragen worden beantwoord. Het is niet omdat men een succesvol mediabedrijf leidt dat men zich mag aanmatigen om de wetgever en de regering de les te lezen. Mary's optreden is schadelijk voor een openbare omroep die in de volgende maanden voor cruciale onderhandelingen staat over een nieuwe beheersovereenkomst.''

www.ericvanrompuy.be


 

Help Jurgen

Jurgen Verstrepen, coryfee bij Vlaams Belang en tevens lid van het Vlaams Parlement, moet een boete betalen van 12.500 euro omdat hij politieke radio-uitzendingen heeft verzorgd. Op zijn webstek schreeuwt Verstrepen moord en brand. Hij denkt ook luidop na over mogelijke acties die hem de nodige centen moeten opleveren (een spaghetti-avond, een date met Jurgen, een duik in het zwembad van Marie-Rose....).

Wellicht hoeft het niet zo ver te komen. Dinsdag buigt het partijbestuur zich over de boete. De kans is groot dat de partij de rekening betaalt. Vlaams Belang-voorzitter Frank Vanhecke ziet Verstrepen als een slachtoffer van de hetze die het establishment tegen de partij voert. Maar de juridische dienst moet uitsluitsel brengen.


 

Naar de zoo

De gewezen Antwerpse kabinetsadviseur van Mieke Vogels, Harry Schram (46), wordt directeur van de Europese dierentuinorganisatie European Association of Zoos and Aquaria (EAZA). Schram zal er 300 dierentuinen en aquaria in dertig Europese landen leiden. In een vroeger leven was Schram de eerste fractievoorzitter van Agalev in de Antwerpse gemeenteraad. Later werd hij adviseur toen Vogels haar entree in het stadhuis maakte als schepen. Schram is op dit ogenblik coördinator van het EcoHuis in Antwerpen. Schram bezocht naar eigen zeggen al 651 dierentuinen.


 

Brussel

Zoals verwacht verliezen de Brusselse dissidente schepenen Carine Vyghen en Jean-Baptiste Decrée hun bevoegdheden. Beiden werden uit de PS gegooid nadat ze hun kandidatuur op de - grotendeels liberale - lijst Renouveau Bruxellois hadden bekendgemaakt. Ontslag nemen ze niet. ,,Dat werd ook niet gevraagd'', aldus Vyghen. Hun bevoegdheden, onder meer sociale zaken en burgerlijke stand, worden verdeeld over de andere schepenen, van PS, Ecolo, Groen! en CDH.


 

Halle-Vilvoorde

De Brusselse raadkamer verwijst 23 burgemeesters van Halle-Vilvoorde niet naar de correctionele rechtbank. Tegen de 23 waren twee klachten ingediend omdat ze er in 2004 mee dreigden de Europese verkiezingen te boycotten als het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde niet gesplitst werd. Uiteindelijk ging de boycot niet door, nadat de Vlaamse partijen plechtig beloofd hadden na de verkiezingen werk te maken van de splitsing. Ook die ging uiteindelijk niet door.

Kamerlid Eric Libert (FDF), die een van de klachten indiende, gaat in beroep, meldt Belga . Volgens hem is er wel degelijk sprake van een inbreuk omdat de burgemeesters afspraken maakten om de wet te overtreden. Ook lieten ze een bepaald moment het opstellen van de kiezerslijsten stopzetten en weigerden ze verplichte publicaties op te stellen, meent hij.


 

Poolse mars

Nadat eerder Fouad Ahidar heeft opgeroepen tot een stille mars, marcheren deze keer zijn partijgenoten Stijn Bex en Jan Roegiers. Ze maken met een persbericht reclame voor een ,,Poolse mars''. Neen toch!? Neen, inderdaad. De Poolse mars heeft niets te maken met de moord op Joe Van Holsbeeck. Ze is een steunbetuiging aan de plaatselijke holebi-gemeenschap.


 

Stoemp met stokjes

De Vlaamse minister van Economie, Fientje Moerman (VLD), heeft haar China-handleiding voor de Vlaamse ondernemer klaar: Stoemp met stokjes. Het boek biedt nuttige tips aan de ondernemer die zijn zakelijke horizonten wil verruimen in China. ,,Net zoals zakendoen in China is stoemp eten met stokjes niet makkelijk'', zei Moerman, ,,maar wel mogelijk.''


 

1 mei aan het stadhuis

Op de Dag van de Arbeid legt een delegatie van Vlaams Belang en van havenarbeiders bloemen neer aan het bekende standbeeld van de buildrager aan het Antwerps stadhuis. Vlaams Belang probeert al jaren het ,,socialistische monopolie op 1 mei'' te breken.


 

Voetbal (1)

Eric Thomas is bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober kandidaat voor de PS in Seneffe. Thomas was enige tijd geleden de anonieme getuige in de zaak van de voetbalmaffia. ,,Ik stel mijn kandidatuur omdat ik jongeren de kans wil geven om te sporten'', verklaarde hij.


 

Voetbal (2)

Mike Verstraeten, gewezen voetballer en politicus, is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld wegens stalking van zijn ex. Verstraeten werd in 1999 verkozen als VLD-gemeenteraadslid in Vilvoorde. Na een ruzie stapte hij over naar de partij Veilig Blauw. Die wilde daders van ,,kleine criminaliteit en manifest asociaal gedrag'' een paar maanden legerdienst opleggen.


 

Dissidenten (1)

Twee dissidente PS-schepenen in Brussel, Carine Vyghen en Jean-Baptiste Decrée, lopen over naar de concurrentie. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober staan ze op de liberale lijst ,,Renouveau Bruxellois''. Vyghen staat op de derde plaats, na MR-fractieleider Marion Lemesre en Alain Nimegeers (FDF).


 

Clochard

,,Ik zet de vuilzakken op straat (mijn nederige bijdrage in het huishouden voor vandaag). Ik zie een clochard aan de overkant van de straat. Ik ken hem al 30 jaar, vroeger liep hij rond met een kar oud ijzer, nu heeft hij zich blijkbaar gerecycleerd in wat mensen weggooien. Het zet mij aan het denken: is dit nu erg of is dit even goed een manier om te overleven in de maatschappij?''

Hedwige Nuyens, de financieel directeur van de KULeuven, in haar weekboek op de CD&V-website.

www.cdenv.be/weekboek


 

Dissidenten (2)

Vyghen moest bij de PS de tweede plaats laten aan Faouzia Hariche (PS), de Brusselse schepen van Jeugd. Zij kwam enige tijd geleden in opspraak omdat ze als plaatsvervangend burgemeester geen Nederlands sprak. Hariche benadrukte gisteren in Le Soir dat het niet verkeerd was om haar echtgenoot een baan te geven op haar kabinet.


 

Fanfare

Een must voor alle muziekliefhebbers. Op 13 mei geven de Sint-Leonardszonen uit Bellegem een jubileumconcert in de Stadsschouwburg van Kortrijk. ,,Ook ik zal van de partij zijn: je kunt me terugvinden bij de trompetten'', zegt CD&V-kamerlid Roel Deseyn op zijn weblog.

www.roeldeseyn.be


 

Dissidenten (3)

MR-fractieleidster Marion Lemesre klaagde onlangs in de Brusselse gemeenteraad het nepotisme van PS-schepen Hariche aan. De reactie van Hariche: ,,Toen ze zelf nog schepen was, had Lemesre niet alleen de dochter van haar man, maar ook haar neef en de schoondochter van haar kabinetschef op de loonlijst staan.''


 

Stijfburgerlijk (bis)

De Nederlandse premier Jan Peter Balkenende heeft zich gisteren geërgerd aan de ,,gemakzucht'' waarmee verschillende Nederlandse kranten zijn omgegaan met uitspraken die hij zaterdag deed tijdens een bijeenkomst van zijn christen-democratische partij CDA in Nederlands Limburg. Balkenende noemde zichzelf toen grappend ,,saai'' en ,,kleinburgerlijk'', maar tot zijn verbazing is de ironie de kranten ontgaan (zie DS 24/4) .

,,Ik stel vast dat geen van de kranten aanwezig was in Limburg. Men schrijft klakkeloos een ANP-bericht (ANP is het Nederlandse persbureau, red) over zonder te constateren dat in datzelfde ANP-bericht staat dat mijn opmerkingen over burgerlijkheid gekscherend bedoeld waren,'' schrijft de premier op de website van het CDA.


 

Cela suffit

Volgens Eric Van Rompuy is volgend jaar een nieuwe communautaire ronde nodig om de economische uitdagingen aan te pakken. Op zijn weblog schuwt hij daarbij historische vergelijkingen niet. ,,Een meerderheid van Vlamingen wil niet langer de PS-chantage ondergaan. Tijdens het weekend heb ik gepoogd dit te verwoorden. Ik deed het met dezelfde kracht en overtuiging als op het einde van de jaren zeventig tegen André Cools, Guy Spitaels en Philippe Moureaux. Wilfried Martens (zie De Memoires ) nam het mij toen niet in dank af. Ik heb de indruk dat Vlaams minister-president Yves Leterme vandaag op mijn lijn zit. Hij is niet bang om dangereux te zijn. Het echt gevaarlijk spel wordt dezer dagen immers opnieuw binnen de PS gespeeld. Cela suffit ."


 

Links alternatief

Een echte ,,partij'' kan de communistische partij niet meer worden genoemd. Maar als beweging blijkt de partij springlevend. Volgens het jongste nummer van partijblad Agora staat de KP in functie van een ,,radicaal links alternatief''. Dat alternatief zit er volgens partijsecretaris Jaak Perquy aan te komen, ,,vertrekkend vanuit de basis van de brede arbeiders- en democratische bewegingen en andere systeemkritische krachten''. In geen geval mag het gaan om een ,,overkoepeling van klein-links'' gaan. ,,Dat zou al te beperkt en beperkend zijn.''


 

Stijfburgerlijk

De Nederlandse premier Jan Peter Balkenende (CDA) gaf het voorbije weekend de Belgische excellenties Karel De Gucht (VLD) en Freya Van den Bossche (SP.A) uiteindelijk toch gelijk. ,,Ik ben erg stijfburgerlijk'' en ,,misschien een beetje saai'', klonk het tijdens een partijbijeenkomst in het Limburgse Horn.

De Gucht werd vorig jaar op de korrel genomen nadat hij in een interview Balkenende als ,,een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid'' had getypeerd. Enkele maanden later kreeg Van den Bossche het met onze noorderburen aan de stok nadat zij de doorsnee-Nederlandse politicus had omschreven als ,,stijf, truttig en kleinburgerlijk''.


 

Kastanjes (1)

Senator Jean-Marie Dedecker verduidelijkte het voorbije weekend waarom hij geen VLD-lijsttrekker wordt bij de gemeenteraadsverkiezingen in Oostende. ,,Ik heb geen zin om de kastanjes uit het vuur te halen voor de VLD terwijl ik heel weinig steun geniet vanuit de partij.'' Denk maar aan het boycotten van mijn boek, voegde hij eraan toe. Ook heeft Dedecker geen al te hoge pet op van de gemeenteraad in Oostende. ,,Die duurt hooguit een uurtje'', luidt het. Bovendien ligt alle macht volgens de senator bij de autonome gemeentebedrijven, ,,waar de VLD-leden als een doekje voor het bloeden bijzitten''.


 

Telefoon

MR-senator Alain Destexhe verduidelijkt op zijn weblog hoe de goedkeuring van de holebi-adoptie in de Senaat tot stand is gekomen. ,,34 stemmen voor en 33 tegen. Ik heb tegen gestemd. Volgens mij was de stemming te nipt voor een onderwerp dat de maatschappij zo sterk verdeeld. Zeker omdat in verschillende partijen de partijdiscipline het gehaald heeft en een aantal parlementsleden tegen hun overtuiging hebben gestemd. Er zijn maar 71 senatoren en de debatten hebben een hele tijd geduurd. Dan weet je wel hoe iemand hier echt over denkt. Het is jammer dat de partijen zich zelfs moeien als het over ethische vragen gaat. Premier Guy Verhofstadt wilde absoluut dat het wetsontwerp werd goedgekeurd en hij heeft net voor de stemming een aantal telefoontjes gedaan ... die hun vruchten hebben afgeworpen.''

 


 

Kastanjes (2)

In een reactie op de verklaringen van Dedecker merkt VLD-voorzitter Bart Somers op dat ,,een goede ploegspeler ook de moeilijke matchen speelt. Elke VLD'er, elke mandataris haalt elke dag de kastanjes uit het vuur'', luidt het veelzeggend. Maar Dedecker iets verwijten, dat zou Somers niet durven. ,,Iedereen beslist in eer en geweten'', merkt de burgemeester van Mechelen op.


 

Yevgueni

Klaas Delrue, zanger bij de groep Yevgueni, zal in oktober bij de gemeenteraadsverkiezingen kandidaat zijn voor Groen! in Leuven. Het Vlaamse kleinkunsttrio Yevgueni haalde in 2002 de jury- en publieksprijs bij de Nekka-wedstrijd en debuteerde vorig jaar met de cd ,,Kannibaal''.

Delrue staat op de vierde plaats van de lijst die getrokken wordt door Fatiha Dahmani en geduwd door Magda Aelvoet. Delrue wil zijn schouders zetten onder ,,een groene en levende stad waar jongeren graag willen blijven''. Groen! Leuven benadrukt dat ,,de passie voor muziek en mooie teksten'' van Delrue staan voor de kwaliteit ,,die we als Groen! in ons leven willen hebben''.


 

Kastanjes (3)

De VLD-Oostende heeft kamerlid Bart Tommelein gevraagd om bij de komende gemeenteraadsverkiezingen de lijst te trekken. De VLD'er houdt zijn antwoord in beraad, maar benadrukt dat er ,,een zeer goede kans bestaat'' dat hij lijsttrekker wordt. ,,Ik zal als kamerlid de liberalen in Oostende niet in de steek laten'', klinkt het. Hij wil eerst wel concrete afspraken met het lokale VLD-bestuur en overleg plegen met senator Jean-Marie Dedecker. ,,Hij heeft laten uitschijnen dat hij de deur op een kier laat om toch nog op de lijst te staan. Ik wil hem overtuigen.'' Met Dedecker als lijstduwer wil Tommelein de absolute meerderheid van de SP.A in Oostende breken. ,,Dat is ons belangrijkste doel.''


 

Cisse

De VLD'ers in Zoersel hebben minder problemen om BV's op hun lijst te krijgen dan de Oostendse partijgenoten. Voetballer Cisse Severeyns, tegenwoordig aan de slag bij derdeklasser Cappellen, zal twaalfde staan op de lijst in Zoersel. Die wordt getrokken door ex-burgemeester Stan Bartholomeeussen.


 

Den Bats (1)

,Voor 90 procent zeker'', zegt Norbert De Batselier, ,,ben ik geen kandidaat meer voor de gemeenteraadsverkiezingen van Dendermonde.'' Donderdagavond maakte de SP.A Dendermonde bekend dat ze in kartel met Spirit naar de kiezer trekt en dat tot nader order De Batselier niet op de lijst prijkt. Het wordt dus uitkijken naar een andere burgervader in de stad van 't Ros Beiaard.


 

Mémoires (1)

Amper drie dagen nadat De memoires. Luctor et emergo van oud-premier Wilfried Martens verscheen, is de tweede druk van het boek uitverkocht. Dat meldt uitgeverij Lannoo. Martens' vuistdikke memoires gingen al 9.000 keer over de toonbank. Met de derde druk, die donderdag uitkomt, komt de totale oplage op 12.000 exemplaren.


 

Den Bats (2)

De Batseliers lokale afwezigheid staat niet los van zijn ambitie om binnenkort een zitje in het directiecomité van de Nationale Bank op te nemen. ,,Het zou kunnen dat ik naar de Nationale Bank ga, maar de regentenraad moet daarover nog beslissen'', zegt de voorzitter van het Vlaams Parlement. Bij de Nationale Bank luidt het dat het mandaat van Jean-Pierre Pauwels (de man in wiens plaats De Batselier zou komen) nog loopt tot 31 augustus.

Als De Batselier naar de Nationale Bank trekt, wordt zoals bekend een VLD'er voorzitter van het Vlaams Parlement in september. Daarover is een politiek akkoord. Waarschijnlijk wordt dat de gewezen minister van Onderwijs, Marleen Vanderpoorten.


 

Memoires (2)

,,Martens is op zijn 70ste een blijvende bron van creativiteit. Een vat verwondering. Hij heeft, samen met mijn vader en Hugo Schiltz, Vlaanderen vorm gegeven. Ons kansen gegeven om het anders te doen. Hij is niet langer die afstandelijke man, die stoïcijnse figuur die hij geworden was. De macht is terug van zijn lijf en leden afgegleden. Zijn ogen fonkelen weer. Brussel doet hem deugd.''

CD&V vindt Bert Anciaux maar niets. Maar Wilfried Martens mag er best zijn.


 

Snelle Herman

Een lezer van Het Laatste Nieuws had het gemerkt: nummerplaat A1 reed op een gewestweg 20 km/u te snel en stak er tientallen wagens voorbij. Hallo mijnheer De Croo? ,,Het klopt, we reden iets te vlug. Maar het gebeurde onder escorte van de militaire politie. Ik had enkele vergaderingen in Brussel gehad en moest naar een vergadering in Brakel.'' Waarmee het verpletterende belang van vergaderingen in Brakel alweer is aangetoond. Volgens De Croo vraagt hij de militaire politie nochtans altijd om niet te snel te rijden bij de escorte. Zelf kan hij niet anders dan braaf te volgen natuurlijk.


 

Magda Aelvoet

Magda Aelvoet, minister van Volksgezondheid in de vorige, paars-groene regering, duwt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Leuven de lijst Groen! Lijsttrekster is Fatiha Dahmani, de huidige fractieleidster in de gemeenteraad.


 

Koen Van Loo

Koen Van Loo, al enkele jaren de kabinetschef van minister van Financiën Didier Reynders (MR), doet ook mee in Leuven. Deze flamand de service op het kabinet-Reynders gaat op de VLD-lijst staan. Die wordt zaterdag goedgekeurd.


 

Hoofddoek

De Kamer van Volksvertegenwoordigers gaat het ,,bezoekersreglement'' aanpassen. Het reglement meldde tot nog toe: ,,Zolang de vergadering toe, moeten de personen, die plaats hebben genomen op de tribunes, gezeten blijven, met ongedekt hoofd en in stilte.'' De zinsnede ,,met ongedekt hoofd'' verdwijnt, waardoor er geen discussie meer over bestaat dat vrouwen met een hoofddoek ook de Kamer mogen bezoeken.

Tegelijkertijd wordt het veiligheidstoezicht verstrengd. Op elk moment kan de identiteit gecontroleerd worden.


 

Russisch

De veroordeelde FN-voorzitter Daniel Féret wil politiek asiel aanvragen in Rusland. Hij noemt Rusland ,,een democratisch land waar de vrijheid van meningsuiting nog betekenis heeft''. Féret reist maandag naar Moskou voor een congres van ,,patriotistisch politieke partijen'', voorgezeten door Vladimir Zjirinovski, de leider van de extreem-rechtse en nationalistische liberaal-democratische partij in Rusland.

Féret werd dinsdag schuldig bevonden aan het aanzetten tot rassenhaat via zijn verkiezingsprogramma's en pamfletten.


 

Duits

In de Senaat viel er gisteren ook iets nieuws te beleven. De staatssecretaris van Overheidsbedrijven, Bruno Tuybens (SP.A), beantwoordde er een vraag van Berni Collas (MR), gemeenschapssenator van de Duitse gemeenschap, die klaagde dat de websites van overheidsbedrijven niet volledig beschikbaar zijn in het Duits. Tuybens antwoordde dat de site van NMBS volledig beschikbaar is in het Duits, die van Belgacom voor een beperkt gedeelte en dat De Post eraan werkt. Tot zover niets ongewoons, alleen antwoordde Tuybens... in het Duits.


 

Frans

Vlaams-Parlementslid Sven Gatz (VLD) reflecteert op zijn website over de ophef die Yves Leterme (CD&V) veroorzaakte met zijn uitspraken over Brussel. Hij richt zich ook tot de Franstalige politici, van wie hij de reacties voorspelbaar vond.

,,Hé makkers, wanneer gaan jullie beseffen dat de toekomst van ons mooie stadsgewest in een context ligt waarin het op economisch vlak nauw verbonden is met de virtuele ruimte tussen Brussel, Gent, Antwerpen en Leuven?'' schrijft Gatz. Tot zover niets ongewoons, alleen schreef Gatz dit... in het Frans.


 

Brussels

Daniel Féret tekent trouwens cassatieberoep aan tegen zijn veroordeling Volgens zijn advocaat Xavier Magnée kon Feret niet worden vervolgd omdat alleen zijn politieke onschendbaarheid voor de Kamer was opgeheven. De FN-voorman was echter ook gekozen in het Brussels Parlement en in het parlement van de Franse Gemeenschap. Die onschendbaarheid werd niet gelicht.


 

Logisch

,,De boetes voortaan 100 procent logisch? Mij goed, heb ik Landuyt gezegd, maar dan de nachtvluchten voortaan ook 100 procent logisch.''

Senator Isabelle Durant (Ecolo), gisteren in de wandelgangen van het parlement, over de realisaties van haar opvolger.


 

Talenfeest

Jong, jonger, jongst in het parlement. Vandaag en maandag worden zo'n 2.000 kinderen verwacht in Kamer en Senaat. Verschillende basis- en secundaire scholen nemen er deel aan het Talenfeest, met onder meer een meertalige quiz.


 

Memoires (1)

Wilfried Martens trakteerde zich op zijn 70ste verjaardag met vuistdikke memoires. Hugo Schiltz is hetzelfde van plan, maar dan tegen zijn 80ste.

In 2007 wordt de legendarische Volksunievoorman 80 jaar. Tegen die deadline werken historici Bruno De Wever en Frans-Jos Verdoodt koortsachtig aan het levensverhaal van de Antwerpse politicus. Schiltz zelf hield ook nota's bij van talloze historische vergaderingen. De politicus leidde zijn partij na het Egmontakkoord in de regering Tindemans. Hij was vice-premier en minister van Begroting is de laatste regering Martens. Maar zijn memoires zullen in de eerste plaats de naoorlogse geschiedenis van het Vlaams-nationalisme vertellen.


 

Hilde komt

Hilde De Lobel volgde gisteren Rob Verreycken, het Vlaams Belangparlementslid met losse handen, op. Verreycken nam eind vorige maand ontslag na een incident met de N-VA-fractie in het Vlaams Parlement. Door het mislukte Europese avontuur van Marie-Rose Morel raakte De Lobel (derde opvolger) twee jaar geleden haar zitje in het Vlaams Parlement kwijt. De Lobel werkt al sedert 1992 voor de partij. Onder de noemer Antwerpse Solidariteit deelde ze de afgelopen winter nog soep uit aan minderbedeelden in Antwerpen-Noord.


 

Memoires (2)

De gebroeders Van Rompuy waren afgelopen dinsdag niet aanwezig op de voorstelling van Martens' memoires. Op zijn webstek legt Eric Van Rompuy uit waarom. ,,In het VRT-journaal van zaterdag jongstleden en gisterenavond in Koppen  werden we opnieuw opgevoerd als de kaltstellers van Martens. We bedankten voor de eer om bij de presentatie in het Egmontpaleis in het zicht van de camera's weer in die rol te worden opgevoerd. Herman en Martens hebben publiekelijk een streep getrokken onder het verleden,'' schrijft hij. "Het leven gaat voorten de dingen uit het verleden zijn definitief begraven. In persoonlijke relaties gaat niets boven de kracht van de verzoening'', zo citeert Van Rompuy Martens nog.


 

Gouden Pampa (1)

Staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne (VLD) kreeg gisteren de gouden Pampa (Public Authorities Magazine Print Award) voor zijn Kafka-campagne ,,Een lange arm is overbodig geworden''. De Pampa bekroont de meest efficiënte en meest creatieve overheidscampagne van het afgelopen jaar.


 

Gouden pampa (2)

Niet iedereen was even enthousiast over de Kafka-campagne. De Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame (JEP) was van oordeel dat de tv-spot een ,,lugubere en onaangename sfeer'' overbracht. Daarnaast getuigden een aantal scènes ,,niet van goede smaak''. De JEP zag graten in een geamputeerde arm die zich wil prostitueren en bordje vasthoudt met de tekst ,,Will masturbate for money. No Fistfucking" en het beeld van de arm die een middelvinger omhoog steekt. Niet geschikt voor kinderen, besloot de JEP een maand nadat de campagne was afgelopen.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs