Oksel

,,We zullen een alarmpje plaatsen bij de N-VA-vlag in het Vlaams Parlement.''

,,Neen, we plaatsen er een aan de kantoordeur van Rob Verreycken.''

,,Misschien steken we er beter eentje onder zijn oksel.''

Vlaams Belangers Gerolf Annemans en Frank Vanhecke discussieerden gisteren over het functioneel gebruik van de alarminstallatie die ze zelf weggeven.


 

Chinees

Nu zowat iedereen die iets voorstelt in de Belgische politiek al naar China is geweest, kan de minister van Leefmilieu en Pensioenen, Bruno Tobback (SP.A), niet achterblijven. In mei gaat hij een week op studiereis, weet Gazet van Antwerpen . Meteen kreeg de Belgische ambassade in Peking, die niet zit te springen om nog maar een minister rond te leiden, een vrij indrukwekkende lijst van toeristische bestemmingen die Tobback wil aandoen ,,terwijl de rest van het gezelschap zijn technische en functionele bezoeken afwerkt''.


 

Chinees (2)

De ambassade reageerde droogjes: ,,De lijst die u opsomt, zou de hele week in beslag nemen. Het is bovendien aangewezen voor de leider van een delegatie om bij die delegatie te blijven. Bij afwezigheid van het delegatiehoofd wordt het voor de anderen moeilijk, zo niet onmogelijk om officiële contacten te hebben.'' ,,Een misverstand, we hadden een lijstje doorgegeven, maar het was niet de bedoeling om alles te gaan bezoeken'', zegt de woordvoerder van Tobback.


 

Chinees (3)

Vlaams minister Fientje Moerman (VLD) pakte er al mee uit, haar collega Geert Bourgeois (N-VA) kondigde het vanuit China deze week opnieuw aan, en nu mag ook minister Marc Verwilghen (VLD) pronken met de opening van een rechtstreekse vlucht Brussel-Peking. Hij ontving gisteren de Chinese ambassadeur, Zhang Qiyue. ,,Ze wist te vertellen dat de finale beslissing door Hainan Airlines nog maar een formaliteit is'', liet Verwilghen weten.


 

Teleurstelling

Burgemeester Patrick Janssens (SP.A) is wat teleurgesteld in het gedrag van Vlaams parlementslid Bart Martens. Martens liet tijdens het jongste plaatselijke koepelcongres weten dat hij niet zal zetelen als Antwerps gemeenteraadslid. De andere socialistische parlementsleden willen wel ,,cumuleren''.

Maar Martens ziet dat wegens zijn drukke werkzaamheden niet zitten. En laat de gewezen BBL-voorzitter nu net iemand zijn van wie de burgemeester graag zag dat hij de socialistische gemeenteraadsfractie kwam versterken.


 

Moureaux (1)

In Anderlecht vormen PS, SP.A en - opmerkelijk - CDH een gemeenschappelijke lijst. Ze hopen op een volstrekte meerderheid, meteen het einde van Jacques Simonet (MR) als burgemeester.

Het recente communautaire opbod was geen obstakel bij het vormen van de lijst, aldus PS-chef Philippe Moureaux gisteren. Op gemeentelijk vlak zijn er geen taalstrubbelingen, zegt hij. ,,Tenzij misschien in het college.''

In Anderlecht is de CD&V'er Walter Vandenbossche Vlaams schepen.


 

Klein broertje

Zo moedig zijn de Vlaams Belang-parlementsleden Rob Verreycken en Pieter Huybrechts niet, vindt CD&V-fractieleider Ludwig Caluwé. Ze pakken met hun plagerijen - vlag afrukken, scheldwoorden toesissen - ,,het kleine broertje'' aan: de N-VA.

,,Grote jongens uit het zesde leraar die een jongetje uit het tweede pesten'', vindt Caluwé dat. ,,Ze zouden zich beter richten tot zijn grote broer.'' Caluwés eigen CD&V is dat.

De CD&V-parlementsleden hebben nog nooit geklaagd over wangedrag van hun Belang-collega's, vertelt Caluwé nog. Hij herinnert zich wel hoe hij als student bedreigd werd door het NSV.


 

Moureaux (2)

Waarom loopt het de jongste maanden zo moeilijk in de Brusselse regering? ,,In Brussel moeten ook zoveel politieke formaties met elkaar verzoend worden. Neem nu de Vlamingen. Die zitten elkaar constant te beloeren. Als Pascal Smet zich gematigd opstelt, dan hitst Guy Vanhengel (VLD) de zaak op. En als Vanhengel tot een compromis bereid is, dan gooit Brigitteke olie op het vuur. Op die manier gijzelen ze elkaar.''

Diezelfde Philippe Moureaux in Knack.

Brigitteke is ook bekend als staatssecretaris Brigitte Grouwels (CD&V).


 

Klein broertje (2)

Naast N-VA-voorzitter Bart De Wever mocht ook Anissa Temsamani kennis maken met de etiquette van Vlaams Belang-parlementsleden. ,,In de beslotenheid van een lift'' maakten kennelijk drie ,,mindere goden van Vlaams Belang'' grappen over het moslimgeloof in het bijzijn van het SP.A-parlementslid. Temsamani is zelf niet gelovig. Toch reageerde ze gisteren in Villa Politica ,,gechoqueerd'' op het gedrag van de volksvertegenwoordigers. ,,Dit is te belachelijk om los te lopen'', zei ze. ,,Maar een gedragscode zou toch niet misstaan.''


 

Moureaux (3)

,,De Brusselse Vlamingen zijn de meest bevoorrechte burgers ter wereld. Zelfs een Vlaams minister (Brussels SP.A-minister Pascal Smet, red. ) heeft toegegeven dat het voor Brusselse Vlamingen vandaag de dag haast onmogelijk is om geen politiek mandaat te bekleden. Zoveel mandaten hebben de Brusselse Vlamingen cadeau gekregen. Waar zeuren ze dan over?''

Nogmaals Philippe Moureaux.


 

Klein broertje (3)

,, Le ridicule nu tue pas '', antwoordde Filip Dewinter op het voornemen van Vlaams parlementsvoorzitter Norbert De Batselier (SP.A) om hem tot de orde te roepen. ,,Men ziet de splinter in het oog van de tegenstander, maar niet de balk in het eigen oog'', zo maakte hij een allusie op de ,,scheldwoorden'' die zijn partij van anderen te verduren kreeg. Volgens de fractieleider moet De Batselier op zijn minst de twee partijen horen voor hij kan optreden. ,,Dit is gewoon een zoveelste poging om onze partij in diskrediet te brengen.''


 

Dienstbetoon

Vlaams Belang propageert tegenwoordig het politiek dienstbetoon. Tijdens een ,,praatcafé'' (,,Onder den toog'') met Leuvense studenten en buurtbewoners zag Marie-Rose Morel maandagavond een ,,taak weggelegd voor politici bij het invullen van belastingformulieren, hulp bij de regeling van de elektriciteitsfactuur of de begeleiding bij aanvragen voor een milieuvergunning''.

De Schotense politica begeleidt zelf ,,zo'n 30 mensen''. De partij zet zelfs een gepensioneerde boekhouder in om de dossiers op te volgen.


 

Minoe en Pitoe

,,Pitoe en Minoe binnenkort terug op de schoot van moemoe.'' Vlaams parlementslid Margriet Hermans (VLD) laat in duidelijke taal weten dat ze een resolutie klaar heeft om huisdieren in rusthuizen toe te laten.


 

Chinese N-VA (1)

Terwijl Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) in China volop vrienden maakt en een kantoor van Toerisme Vlaanderen in Peking opent, laat partijgenoot Jan Loones (N-VA) horen niet hoog op te lopen met China: ,,Ik erger me hoe langer hoe meer aan de kritiekloze en mercantiele toenadering van ons land tot China, het nieuwe 'beloofde land', waarbij nog nauwelijks aandacht wordt besteed aan de mensenrechten.''


 

Chinese N-VA (2)

Had Geert Bourgeois dan in China over de mensenrechten moeten beginnen? ,,Nee, want hij komt daar niet echt met overheidsvertegenwoordigers in contact'', aldus Loones.


 

Chinese N-VA (3)

,,Ik denk niet dat Vlaanderen er belang bij heeft om nu bussen vol Chinezen aan te trekken. Kijk naar het bustoerisme van de Japanners vandaag. Voor een kunststad als Brugge is dat toch niet het ideale publiek. Je hebt er toch zo moeilijk contact mee. (...) Ik ga zelf ook niet het Gruuthusemuseum binnenstappen als daar net een bus Chinezen is afgeleverd.''


 

U was weer geweldig dit weekend

De kopstukken van de VLD lieten zich het afgelopen weekend eens goed gaan.

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht en ,,zijn'' Mireille maakten hun opwachting tijdens 'De nacht van Exclusief', een protserig feestje georganiseerd door het gelijknamige maandblad. ,,Lang blijven we niet. Over enkele uren zit ik alweer op het vliegtuig naar Centraal-Azië'', vertelde het hoofd van de Belgische diplomatie. Karel De Gucht brengt vandaag een bezoek aan de president van Turkmenistan.

Voorzitter Bart Somers liet zich dan weer gaan tijdens 'De Blauwe Nacht' van Oostende. De Mechelse burgemeester dook zelfs onvervaard het publiek in om te skydiven . Er werden vooralsnog geen gewonden gemeld.

Ook van vice-premier Patrick Dewael is bekend dat hij wel eens in een blauwe menigte durft te duiken.


 

Bonuspunten voor de frequent flyer

VLD-senator Pierre Chevalier, op liberale kabinetten ook wel 'de frequent flyer van de regering' genoemd, is al een tijd officieel Bijzonder Gezant van de minister van Buitenlandse Zaken. Bedoeling is dat Chevalier mee het Belgische OVSE-voorzitterschap ondersteunt. Naast een kantoor bij Buitenlandse Zaken en reis- en hotelkosten voor rekening van de overheid, blijkt Chevalier ook een forfaitaire maandelijkse vergoeding van 2.000 euro voor onvoorziene en representatiekosten te krijgen. Een mooie fiscaal vriendelijke bonus voor al het harde werk.


 

Orakel

,,Neen, onze voorzitter zit tot morgen in Brazilië. Niet om privé-redenen, maar om redenen die ik u niet kan mededelen.'' De woordvoerster van SP.A-voorzitter Johan Vande Lanotte spreekt als het orakel van Delphi.

,,Wie op ons stemt, wil een progressieve burgemeester: dat is dus Patrick Janssens (SP.A). Maar tegelijk zeg ik: de progressieve kiezers moeten ook op de groenen stemmen, zodat wij zijn koers kunnen bewaken.'' Mieke Vogels maakt in Humo een bochtje. Toen Janssens de kandidaat was van SP.A voor de burgemeesterssjerp, stond ze te roepen dat ze Hugo Coveliers (toen nog VLD, nu Vlaams Belang) als burgemeester wilde, nu is een stem voor Groen! plots een stem voor burgemeester Janssens.


 

Geen risico's

Op de Antwerpse SP.A-lijst voor Antwerpen zullen we nog even moeten wachten. Pas begin juni zal de lijst volledig bekend zijn. Om verrassingen te vermijden, liet Janssens zich afgelopen weekend alvast verkiezen tot lid van het lijstvormingscomité. Andere leden van het comité zijn Vlaams minister Kathleen Van Brempt, Catherine Van De Heyning (Animo), Thierry Vanderkindere (werkzaam op de Vlaamse SP.A-fractie) en Dirk Schoeters (ABVV). Janssens kreeg een stalinistische score.


 

Prinselijke peiling gekelderd

Afgelopen vrijdag moest de website van de Franstalige krant La Dernière Heure een peiling over prins Filip weghalen, nadat de Vlaamse groepsblog zattevrienden.be zijn bezoekers had opgeroepen om daarop te stemmen. De krant stelde haar internetlezers de vraag of de ,,aanvallen van de Vlaamse media tegen prins Filip'' al dan niet gerechtvaardigd waren.

De Vlaamse webstek zattevrienden.be (50.000 bezoekers per dag) riep iedereen op om het vakje naast ,,gerechtvaardigd'' aan te vinken,om ,,aan die domme Walen te tonen hoe dom ze zijn en hoe democratisch en slim wij zijn''. Wat later vond haast de helft van de deelnemers aan de peiling dat de Vlaamse media zich netjes hadden gedragen. Voor de krant meteen het sein om de peiling van het net te halen. ,,Tegenover dwaasheid staat men machteloos'', besluit webmaster Hernal.
www.zattevrienden.be
www.dhnet.be


 

Ernst

,,Na al dit fijns en het lezen van mijn maandagochtendgazetten heb ik met plezier mijn dochtertje afgezet in het kleuterklasje. Ik denk soms dat er meer 'ernst' aanwezig is in dat klasje dan in het politieke milieu & politieke verslaggeving in de gazetten.''

Vlaams Belanger Jurgen Verstrepen in een contemplatieve bui nadat hij de berichtgeving over prins Filip en Rob Verreycken (,,Is Rob agressief of ne kwajongen?'') heeft gelezen. www.jurgenverstrepen.be


 

Ken ik u?

Zaterdagmorgen belde Didier Seeuws, de woordvoerder van de eerste minister, aan bij de Lambermont. Guy Verhofstadt zelf speelde portier. De eerste minister keek vragend door de beveiligingscamera: ,,Ken ik u van ergens?''

Seeuws antwoordde gevat: ,,Waar werkt u ook al weer?'' Hij mocht meteen binnen.


 

Kent u hem?

,,Of hij vond dat de regering al veel gedaan had om de administratieve rompslomp te verminderen'', vroeg de moderator van het MR-congres aan senator Alain Destexhe. ,,Welja, staatssecretaris van Vincent Van Quickenborne (VLD) heeft toch al een en ander verwezenlijkt.'' Daarop werd het muisstil in de zaal. ,,U kent hem misschien niet goed, maar als u eens goed naar de foto's van prins Filip en prinses Mathilde op reis in Zuid-Afrika kijkt, zult u hem altijd tegenkomen'', probeerde Destexhe nog grappend. Niemand wist wie Quick was.


 

Op bezoek

Zelf is hij niet echt diepgelovig, maar deze week ontmoet Karel De Gucht een ware ,,man van God''. De minister van Buitenlandse Zaken vertrekt vandaag naar Centraal-Azië als voorzitter van de OVSE. Woensdag doet hij Turkmenistan aan, waar hij profeet-president Saparmoerat Nijazov zal ontmoeten. Die despoot schreef de Ruhnama, een islamitisch boek dat alle leerlingen en ambtenaren uit het hoofd moeten leren. Nijazov ontwikkelde ook een sterke cultus rond zijn persoon: de maand januari kreeg zijn naam, april die van zijn moeder en september werd opgedragen aan Ruhnama. Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International ging hij zich sinds zijn aantreden te buiten aan ernstige schendingen van de mensenrechten. Benieuwd wat De Gucht te zeggen zal hebben over het land en zijn leiders.


 

Pispaal

,,Sommige journalisten schat ik heus hoog in. Sommige columnschrijvers of -schrijfsters lust ik wel, ook al ben ik vaak de pispaal.'' Bert Anciaux (Spirit) op zijn website.


 

Brussel (2)

Carine Vyghen benadrukte dat ze op één of andere manier zal deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ze verlaat de PS, niet maar wil een interne bezinning beginnen.

Eerder opperde ze het idee om op de SP.A/Spirit-lijst van Pascal Smet kandidaat te zijn. Bij Smet klinkt het dat ,,er geen vraag is binnen gekomen''.


 

Brussel (1)

De Brusselse schepen van Sociale Zaken, Carine Vyghen, trekt zich terug van de PS-lijst in Brussel Stad. De lijst, waarop Vyghen de vierde plaats kreeg, werd dinsdag met een zeer nipte meerderheid van 50,2 procent goedgekeurd. Vyghen kreeg de vierde plaats. Met schepen van Burgerlijke Stand Jean-Batiste Decrée en enkele andere PS'ers die zich te kort gedaan voelen, wil ze een reflectiegroep op poten zetten.


 

Harde werkers

De Vlamingen zullen het geweten hebben dat ze harde werkers zijn. De VLD begint volgende week met een campagne rond de hardwerkende Vlaming. In verschillende Vlaamse steden zullen vanaf woensdag twintig-vierkantemeteraffiches in het straatbeeld verschijnen.


 

Ief den Chief (2)

Ief, Vlaamse of federale chief? vraagt Gatz zich af. ,,Het charme-offensief lijkt aardig te lukken. Maar is het wel verstandig? Als het imagoverschil tussen Leterme en Verhofstadt steeds kleiner wordt, welk surplus heeft Yves dan nog ten opzichte van Guy?''


 

KUfka

De Kafka-website tegen administratieve rompslomp van staatssecretaris Vincent Van Quickenborne (VLD) krijgt navolging aan de KU Leuven. De universiteit wil werk maken van administratieve vereenvoudiging en is daarom gestart met de website KUfka.

,,Het moet in de eerste plaats een uitlaatklep zijn voor problemen'', stelt vice-rector Filip Abraham.


 

Ief den Chief (1)

,,Het begint met een geit en het eindigt op Sclessin.'' Volgens Sven Gatz (VLD) begint Yves Leterme steeds meer op Guy Verhofstadt te lijken.

Van een liberaal verwacht je dan dat hij dat uitstekend vindt, maar uit zijn blog Thank Gatz it's Friday blijkt dat toch niet zo. Eerst kon het niet serieus en saai genoeg zijn voor Leterme, om zich te onderscheiden van de ,,frivole en o zo voluntaristische'' Guy Verhofstadt, schrijft Gatz.

Maar kijk, het vertederende Westhoekgeitje Trudy, De Laatste Show, kippen voor de camera's, de ,,truc met de trappist van Westvleteren'' en zijn gesupporter voor Standard, doen Leterme van zijn ,,met Roomse ijver'' uitgestippelde mediastrijdplan afwijken.


 

Roze Elio

De NMBS heeft een trein volledig in het roze geverfd ter ere van de Italiaanse wielerwedstrijd Giro die dit jaar in België start. Het symboliseert de bekende roze leiderstrui van de Giro. Er werd gekozen voor een trein als symbool omdat het zestig jaar geleden is dat de eerste Italiaanse mijnwerkers met de trein in België arriveerden. De roze trein werd in Brussel-Zuid verwelkomd door een rist beroemdheden.

De politiek werd onder meer vertegenwoordigd door PS-voorzitter Elio Di Rupo. ,,Die roze wagons zijn een fantastisch idee, omdat de foto's ervan de wereld zullen rondgaan'', zei Di Rupo. Zijn grootvader kwam zelf per trein naar België als mijnwerker. België ontvangt dit jaar vier etappes van de Giro.


 

Sinterklaas (1)

Zes december is al een tijdje achter de rug, maar in Franstalig België woedt een hevig debat over de goedheilig man uit Spanje.

Het begon allemaal met minister van Financiën Didier Reynders, die een dikke week geleden in zijn hoedanigheid als MR-voorzitter liet weten dat de tweede etappe van de belastingshervorming eraan kwam. Meteen stelde hij alle werkenden een forse fiscale korting in het vooruitzicht.

,,Hij denkt zeker dat hij Sinterklaas is? Zo'n maatregel zal tussen de vier en zes miljard euro kosten, en die capaciteit heeft de regering absoluut niet'', zo kelderde PS-voorzitter Elio Di Rupo met veel genoegen het voorstel.


 

Berlusconi

De PS geeft op haar website stemadvies voor de Italiaanse verkiezingen. De Franstalige socialisten roepen alle Italianen in België op ,,nuttig'' te stemmen om ,,een einde te maken aan de berlusconiaanse illusie''.

Italianen in het buitenland mogen bij de parlementsverkiezingen van half april voor het eerst meestemmen.


 

Sinterklaas (2)

,,Ik heb er geen enkel probleem mee om de rol van Sinterklaas op mij te nemen'', reageert Reynders gelaten.

,,Wij blijven in ieder geval proberen iedereen te overtuigen van de noodzaak om de koopkracht van de mensen te verhogen.''

Afwachten wanneer de blauwe stoomboot aankomt, en wat Reynders in zijn zak zitten heeft.


 

Psychiatrie

Pieter De Crem (CD&V): ,,Ik eis dat we de directie van het Brugmannziekenhuis hier in de Kamer ontvangen, om hun ideën over de nakende fusie met het Militair Hospitaal te beluisteren. Zo niet, trek ik zelf naar Brugmann.'' Minister van Defensie André Flahaut (PS): ,,Mooi zo, ze hebben daar een uitstekende afdeling Psychiatrie.'' De Crem: ,,Projectie is één van de meest gekende symptomen bij psychiatrische patiënten.''


 

Brusselen

 De verbazing bij de Brusselse VLD'ers was groot toen bij hen een folder van Vlaams minister Bert Anciaux (Spirit) in de bus viel. Het viel hen op dat Anciaux kort voor de gemeenteraadsverkiezingen een nieuwe nieuwsbrief lanceert, maar meer nog sprong de naam daarvan in het oog: Bert Brusselt . Het Brusselse VLD-boegbeeld Annemie Neyts brak in 1985 door met een ophefmakende campagne, met foto's waarop ze zich maquilleert. De slogan? Annemie Brusselt .


 

Vogeltjes

Malta is een slagveld. Toch voor trekvogels, zo stelt Vlaams parlementslid Johan Sauwens (CD&V). De wespendief, de torenvalk, de bruine kiekendief, de boomvalk, de blauwe reiger, de kwak, de kleine zilverreiger, de purperreiger, goudplevier, koekoek en wielewaal, allemaal gaan ze eraan. Nochtans moet Malta sinds het lid is van de EU de Europese vogelrichtlijn naleven. Met een resolutie wil Sauwens daar nog eens op aandringen. Het Vlaams parlement keurde de resolutie gisteren unaniem goed.


 

Beestjes

Beestjes Ondertussen doet ook de Senaat een stevige gooi naar de kleuterparlement-wisselbeker. De commissie Sociale Zaken keurde gisteren een resolutie goed over het houden van gezelschapsdieren in zorginstellingen. De Senaat wenst het positieve effect van huisdieren op de levenskwaliteit van bewoners van rust- en verzorgingstehuizen, psychiatrische instellingen en verzorgingsinstellingen voor chronische patiënten te onderstrepen.


 

Freya boven

De Humo -lezers hebben in hun pop poll Freya Van den Bossche verkozen tot politica van het jaar. Ze gaat Yves Leterme en Guy Verhofstadt (de winnaar van 2005) vooraf. Meneer Greet Op de Beeck, Patrick Dewael, is knap vierde. Steve Stevaert - winnaar in 2004 en 2003 - is zesde. Freya Van den Bossche finisht ook tweede in de verkiezing van ,,vrouw van het jaar'' na Kim Clijsters. Mevrouw Patrick Dewael, Greet Op de Beeck, staat derde.


 

Brussel

De Brusselse burgemeester, Freddy Thielemans, trekt zoals verwacht de PS-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen. Schepen Faouzia Hariche staat op twee. Hariche verving onlangs Thielemans gedurende enkele weken en werd toen zwaar op de korrel genomen omdat ze geen Nederlands spreekt. ,,De Vlaamse media hebben Hariche op de kaart gezet'', zei Thielemans gisteren. Twee andere schepenen, Jean-Baptist De Crée en Carinne Vyghen, dreigden onlangs nog uit de partij te stappen. De Crée komt niet voor op de lijst, Vyghen staat op vier, na OCMW-voorzitter Yvan Mayeur. Dat de verdeeldheid bij de PS Brussel-Stad nog niet achter de rug is, bewijst het feit dat de achterban de lijst maar nipt goedkeurde. De Crée denkt aan een eigen lijst.


 

Freya onder

De lezers van Humo hebben in hun pop poll Freya Van den Bossche gekozen tot tweede ergerlijkste politicus van het jaar, na de winnaar van elk jaar, Filip Dewinter. Van den Bossche is de enige vrouw in het lijstje. Ze is ook de enige vrouw in de categorie ,,lul van het jaar'', waar ze achtste eindigde.


 

Freya zonder

Freya Van den Bossche staat haast in elk lijstje van de pop poll. Ze is ook genomineerd in de rubriek ,,Wie zou u uit de kleren willen zien gaan?''. Precies 599 Humo -lezers dromen daarvan, waardoor ze zesde eindigt. Net na Guy Mortier.

Of haar stookolie-communicatie er voor iets tussen zit, is niet bekend, maar Van den Bossche is ook de elfde grappigste vrouw van Vlaanderen .


 

Songfestival (1)

De 60.000 euro die songfestivalkandidate Kate Ryan van minister Bert Anciaux (Spirit) krijgt, blijft de ogen uitsteken. Ook bij de 50 leden van de Groep der Belgische oorlogsgeamputeerden. De lottosteun voor hun jaarlijkse activiteiten is zo goed als geschrapt. ,,Een aalmoes voor ons, en 60.000 euro voor Kate Ryan'', zucht August Lauwers (87) in Het Laatste Nieuws . ,,Is een liedje voor het vaderland meer waard dan een geamputeerde ledemaat?''


 

Songfestival (2)

,,We hebben een onderhoud met de lotto en de minister van landsverdediging gevraagd. Tot nu hebben we nog niets gehoord'', zeggen de Belgische oorlogsgeamputeerden. ,,Dat deed al pijn, maar nog meer toen ik Bert Anciaux trots 60.000 euro aan Kate Ryan zag geven. Heeft zij misschien al een been gegeven voor het vaderland? Al dat geld om 0 punten te gaan halen, en geen steun voor ons. Zoiets is gewoon onfatsoenlijk.''


 

Songfestival (3)

,,Je kon zonder risico zwaar inzetten op de verwijtende toon van Blokkers en Van Rompuys'', reageert Anciaux op zijn weblog. ,,Wanneer er ergens plezier wordt gemaakt, drinken deze heren een glas wijnazijn en doppen hun pen in vitriool. Zelfs de lezersbrieven in populaire kranten zijn doorsnee herkauwingen op steeds hetzelfde thema.''


 

Stoelschuiver

Het verschil tussen Kamer en Senaat werd gisteren duidelijk geïllustreerd tijdens de bijeenkomst van de commissie Verkiezingsuitgaven in het parlement. Die wordt voorgezeten door senaatsvoorzitter Anne-Marie Lizin (PS) en kamervoorzitter Herman De Croo (VLD). Lizin kwam in de commissiezaal binnen vergezeld van een medewerker. Zijn enige taak bestond erin de stoel van de senaatsvoorzitter achteruit te schuiven. Waarna Lizin plaats nam en de medewerker weer mocht verdwijnen. De Croo gaat vooralsnog zonder externe hulp zitten.


 

Morel (1)

Vlaams parlementslid Marie-Rose Morel (Vlaams Belang) komt uit een CVP-nest. In Het Nieuwsblad vertelt ze hoe Wivina Demeester (CD&V) haar aansprak bij de nakende kartelvorming tussen CD&V en N-VA. ,,Er lonkte een mooie toekomst, zei ze me. Sociale zaken, volksgezondheid... in dat soort thema's mocht ik me volledig uitleven. Het hield wel in dat ik akkoord moest gaan met het cordon sanitaire. Dat weigerde ik. Zwijg er dan gewoon over, dat is ook al goed, was de reactie. Ja, kijk, zo hypocriet ben ik nu ook weer niet.''


 

Morel (2)

Administratieve vereenvoudiging ligt de kandidaat-burgemeester van Schoten blijkbaar na aan het hart, want het eerste dat ze doet als ze de sjerp binnenhaalt, is ,,ervoor zorgen dat heel die papierwinkel wordt afgeschaft''. ,,De mensen worden helemaal zot van al dat papiergedoe. Vergunningen hier, toelatingen daar... Niemand begrijpt daar nog iets van. Dát werkt de verzuring in de hand.''

Morel moest onlangs werken aan haar zwembad stilleggen, omdat ze niet over de nodige vergunningen beschikte.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs