Frontvorming (1)

PS, MR (het kartel tussen PRL, FDF, MCC) en CDH slaan sinds halfweg de jaren '90 in Vlaams-Brabant de handen in elkaar. Onder de naam Union des Franco-phones (UF) hengelen ze naar de stemmen van de tienduizenden Franstaligen in de regio. Met het oog op de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van oktober voeren ze hun samenwerking op. Vorige week kwamen Philipe Moureaux (PS), Olivier Maingain (FDF), Jacques Simonet (PRL) en (CDH) bijeen op het kabinet van Brussels minister-president Charles Picqué (PS). Ze kwamen overeen in 17 of 18 gemeenten uit de rand rond Brussel een UF-lijst in te dienen. Het UF heeft vandaag onder meer één Vlaams parlementslid en zes leden in de provincieraad van Vlaams-Brabant.


 

Leo feest (1)

Leo's web, de site van gewezen CD&V-minister Leo Delcroix, heeft de kaap van 300.000 bezoekers gerond. Om dat te vieren, verloot hij onder de bezoekers een ,,triptiek van waardevolle wijnboeken''. Het gaat om: Havanna's, grand crus uit Cuba (waarde 60 euro), Wijnatlas Frankrijk (50 euro) en Kaas en Wijn (40 euro). Wie wil winnen, moet voor het feest van aswoensdag een mailtje sturen. Voor de ,,niet-ingewijden'' preciseert Delcroix dat aswoensdag dit jaar op 1 maart valt. www.delcroix.com


 

Frontvorming (2)

Voor het eerst trekt het UF in de faciliteitengemeente Drogenbos naar de kiezer. In de andere vijf faciliteitengemeenten deed het dat al. Voorts zal onder meer in Overijse, Dilbeek, Beersel of Zaventem op een Franstalige eenheidslijst kunnen worden gestemd. De Franstalige groenen van Ecolo zouden alvast in de faciliteitengemeenten het UF-kartel steunen. Volgende week zitten ze hierover rond de tafel met de andere Franstalige partijen, meldde Le Soir.


 

Leo feest (2)

Leo Delcroix ontpopt zich in een beweging tot wijnhandelaar. ,,Via een zéér goede vriend, tevens één der grootste wijnkenners van ons land, heb ik de gelegenheid een superwijn aan te bieden tegen een lage prijs'', schrijft hij. Het gaat om een Toscaanse wijn die nu al te drinken is, maar nog zeker acht jaar bewaart. ,,Deze fles kan ik aanbieden tegen mijn aankoopprijs: 9,19euro (exclusief BTW), per doos van 12 flessen.'' Volgens Delcroix is het werkelijk een ,,unieke gelegenheid''. Of premier Guy Verhofstadt (VLD), een groot liefhebber van Italiaanse wijn, al een bestelling heeft geplaatst, is nog niet bekend.


 

Frontvorming (3)

Christos Doulkeridis (Ecolo), de voorzitter van het parlement van de Franstalige Brusselaars, bevestigde maandag dat de partij waarschijnlijk niet langer met Groen! naar de kiezer trekt in de faciliteitengemeenten. Bij de regionale verkiezingen van 2004 weigerde Ecolo nog UF-lijsten te steunen. ,,Na het mislukken van de B-H-V-onderhandelingen, heeft zich bij de Vlaamse partijen een communautaire radicalisering afgespeeld. Voor 2007 worden bovendien belangrijke institutionele onderhandelingen aangekondigd'', klinkt het. ,,We menen dat het tijd is om te laten zien dat er een eensgezinde Franstalige houding bestaat om bepaalde onaanvaardbare principes en projecten aan te klagen'', aldus nog Doulkeridis.


 

Kangoeroe

Kamervoorzitter Herman De Croo moest zaterdag twee uur lang zijn ontsnapte kangoeroe achtervolgen. De helikopters waar de beelden van de wielerwedstrijd de Omloop Het Volk in gemaakt werden, veroorzaakten stress bij het beest, dat er prompt vandoor ging.

Ei zo na zocht de kangoeroe de straat op waar de renners in volle voorbereiding van de Berendries positie aan het kiezen waren.

,,Ik was een beetje in paniek'', zegt De Croo. ,,Een bezoekster had het hek niet gesloten. Gelukkig liep de kangoeroe niet in de richting van het parcours van de koers.''

,,Samen met vier buren konden we het beest na twee uur weer achter de omheining krijgen. Zelfs kangoeroes luisteren naar de burgemeester.''


 

Vakantie

Het gros van de excellenties in de Vlaamse en federale regering trekt er een weekje tussenuit.

Bert Anciaux verwoordt het zo: ,,Even ertussenuit. Even de hardheid van het politiek bedrijf achterlaten. De hardheid van de holheid soms. De dwazen die zich zo graag doen opvallen. Even het nieuws oud verklaren. Even de vrienden journalisten vergeten en vergeven. Even ook die mooie opdracht laten rusten. De opdracht om een betere wereld te maken. Voor alle kinderen en jongeren. Voor alle mensen van alle soorten kleuren.''

www.bertanciaux.be


 

De Clercq

Mathias De Clercq, de kleinzoon van de voormalige PVV-voorzitter Willy De Clercq, zal op de Gentse VLD-lijst prijken bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Junior De Clercq is een 24-jarige stagiair-advocaat. Op welke plaats hij zal staan, is nog niet bekend.


 

Koel imago

,,Ik, verstandig maar ijskoud? Mijn vrouw lacht daarmee en vindt dat het veeleer andersom is'', zegt vice-premier Didier Reynders (MR) in Het Laatste Nieuws .

,,Ik weet dat ik een koel imago heb, misschien omdat ik nooit met mijn gezin in de boekjes sta. Iedereen mag weten dat ik vier kinderen heb en dat ik ondertussen ook grootvader ben, maar wie heeft er iets aan dat ik poseer met mijn kleinzoon op de schoot?''


 

Carnaval

,,Als het kriebelt, moet je zingen'', moet kamerlid en Aalsters gemeenteraadslid Dylan Casaer (SP.A) gedacht hebben. Gebeten door de carnavalsmicrobe, contacteerde Casaer tekstschrijver Filip Plateau om voor hem een ode aan Aalst te schrijven. Casaer zong het kleinood ,,Oilsjt es een bisjoeken'' in. De melodie van het lied is die van Love Generation (Bob Sinclair).

De aanleiding voor 's mans creativiteit? ,,Aalst is de voorbije maanden niet zo positief in het nieuws geweest terwijl Aalst écht veel troeven heeft. Aalst is zoveel meer dan een afrit op de snelweg richting Kust'', verklaarde Casaer.

De tekst spreekt alvast voor zich: ,,Den tettentoeren en het beltj van Dhonsj/De boeken van Boein/zen van bij ons/Der zen zoeiveel dingen dat er ier nog staun/Wacht mor af, 'k em nog nie gedaun''. Het nummer staat op zijn site.

www.dylancasaer.be


 

Kazakken- draaier

Kazakkendraaier. Die term kreeg kamerlid Guido Tastenhoye (Vlaams Belang) gisteren opgekleefd, omdat hij het - tegen het partijstandpunt in - opneemt voor Kazachse asielzoekers. De woordspeling circuleerde gisteren al snel door de wandelgangen van de Kamer. Op die manier bereikte ze ook Maya Detiège, die prompt afstapte op Tastenhoye, terwijl hij over de zaak geïnterviewd werd. Zo hoorden ook de kijkers van Villa Politica dus het woord: kazakkendraaier .


 

Postzegels

Het liefdesverhaal tussen Rik Daems en Sofie Pécriaux heeft verschillende buitenlandse kranten bereikt. Maar die kranten - Libération, The Guardian, The Sunday Times - maken er een verhaal van over het uiteenvallende België. Wat vindt Rik Daems daar zelf van, wou Villa Politica weten? ,,Dat ook die kwaliteitskranten niet altijd goed geïnformeerd zijn.'' Daems denkt dat die kranten geïnspireerd werden door Libération , een krant die Daems afschilderde als een onverbeterlijke separatist. Maar Daems zal de buitenlandse kranten geen recht van antwoord sturen. ,,Dat zou me te veel kosten aan postzegels.''


 

Mardul-yé

Kamerlid Koen T'Sijen (Spirit) is supporter van Lierse. Bij wedstrijden is hij te vinden op ,,de enige plek op het Lisp waar de supporters niet overdekt staan, waar het volk staat, de echte supporter'', schrijft hij op zijn website. ,,Niet in de loges, niet tussen de sponsors of bestuurslui waar vele politici zich graag laten zien, nee, op den berg , tussen het volk.''

T'Sijen blijkt ook nog eens lid van de supportersclub van Cliff Mardulier, de doelman die een wedstrijd (mee) zou hebben vervalst en naar eigen zeggen ook bedreigd werd.

,,Ik geloofde eerst niet dat Mardulier erbij betrokken was. Nu heb ik slechts minachting voor hem'', zegt T'Sijen. ,,Mardul-yé en consorten kunnen geen enkele vorm van amnestie krijgen. Hun voetbalcarrière zit erop'', aldus nog de spiritist - creatief met Chinese namen.

www.koentsijen.be


 

Takt

,,Ben je er echt zeker van dat je nog maar drie maanden ver bent'', vroeg Vlaams Belang-fractieleider Filip Dewinter aan zijn fractiegenote Marie-Rose Morel. De Schotense kandidaat-burgemeester verwacht eind augustus haar tweede kind.


 

Love hurts

 Het wel en wee van het toekomstige ouderpaar Rik Daems-Sophie Pécriaux blijft voer voor de internationale media. Na Libération  en The Sunday Times wijdde The Guardian gisteren twee pagina's aan het verhaal onder de titel ,,Love hurts''. Volgens de Britse krant heeft het liefdesverhaal tussen de ,,licht kalende maar onberispelijk geklede Daems'' en ,,bright young spark Pécriaux'' de Belgische politiek in een chaos gestort. ,,Daarbij rijst de vraag of het land afstevent op een politieke scheiding.''


 

Scheur

De Franstalige liberalen in de gemeente Oudergem stappen zonder het FDF, de partij die mee deel uitmaakt van de MR, naar de gemeenteraadsverkiezingen. MR-senator Alain Destexhe voert de lijst MR-LIB (Libéraux et Indépendants Bruxellois) aan. De scheuring is het gevolg van de onenigheid over de plaats die Destexhe normaliter op de MR-lijst zou innemen. FDF-burgemeester Gosuin zag de senator liever niet op de lijst. FDF-voorzitter Olivier Maingain reageerde gisteren woest.


 

Ongehinderd genieten

De organisatie Intro zorgt er vanaf dit jaar voor dat mensen met een handicap tijdens de belangrijkste Vlaams wielerwedstrijden de start en de aankomst kunnen bijwonen. De Omloop Het Volk bijt zaterdag de spits af. Ook bij de Vlaamse Pijl, de E3-prijs, de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem zullen personen met een handicap de exploten van de wielrenners live kunnen meemaken. De bevoegde Vlaamse minister Kathleen Van Brempt (SP.A): ,,Mensen met een handicap moeten ongehinderd kunnen genieten van de Vlaamse wielerklassiekers en hun wielerhelden kunnen toejuichen.


 

Zeventig (1)

,,Zeventig jaar Humo? Neen, dan bent u echt bij de verkeerde. Ik heb echt niets met uw blad. Helemaal niets!'', laat Leo Delcroix (CD&V) optekenen in het jarige weekblad.

Delcroix moest in 1994 opstappen als minister, na onthullingen door Humo over zijn Zuid-Franse villa.


 

Zeventig (2)

,,Serieus: ik heb Humo nog nooit gekocht. Zelfs niet één keer.''

Ook niet toen, in 1994? ,,Ik heb er nog nooit één frank aan besteed. Ook toen niet, neen.''


 

Stamcellen (1)

Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen (Vlaams Belang) heeft de stamcellen van zijn kinderen laten invriezen, bij het bedrijf Cryosave. ,,Té weinig mensen zijn bezig met de toekomst, té weinig politici 'geloven' in medische technologie. Awel... ik ben een believer'', schrijft hij op zijn weblog. ,,Als ik over het stamcellenonderzoek praat in de koffiekamer van het Vlaams Parlement, volgt meestal een stilte'', stelt Verstrepen.


 

Stamcellen

,,Toekomstdenken? Daarvoor moet je niet in de politiek zitten...'', vervolgt Verstrepen.

Misschien moet je ervoor in de Senaat zitten, want daar zijn twee wetsvoorstellen ingediend over navelstrengbloedbanken, die de ingevroren stamcellen bewaren. SP.A wil commerciële initiatieven zoals Cryosave verbieden. Ze spiegelen ten onrechte voor dat kinderen bij ziekte met hun eigen stamcellen behandeld kunnen worden, zegt SP.A (net als CD&V en Groen!). Dat is ook de mening van MR, die evenwel niet van een verbod wil weten.


 

Op hun bek

,,VLD hoopt dat Dedecker op zijn bek gaat in Oostende in oktober 2006 en Dedecker hoopt op achteruitgang van de VLD in 2007, om daarna naar de macht te grijpen binnen de partij. Gewoonlijk eindigt dat in een gezamenlijke duik. Wie speculeert op verlies van zijn partijgenoten, verliest zelf.'' Een inzicht van Herman Van Rompuy (CD&V)


 

Hup Holland Hup

Steve Stevaert mag als gouverneur van Limburg niet al te veel politieke uitspraken doen. In België althans. In Nederland zal Stevaert zijn politieke energie binnenkort kwijt kunnen. Hij is er benoemd tot lid van de commissie die het verkiezingsprogramma van de socialistische PvdA gaat schrijven. Dat meldde De Volkskrant .

,,We willen dat het programma wordt geschreven vanuit de praktijk'', zegt PvdA-voorzitter Michiel van Hulten. Hij hoopt dat Stevaert een dosis humor en een frisse blik van buiten meebrengt, want ,,Nederland heeft de neiging tot navelstaren.''


 

Balletjes en kroketjes

Het be free -eetfestijn in Zaventem van Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) was een groot succes. ,,Het werd een jubileummaal voor ruim 800 vrienden en sympathisanten. Alle balletjes en kroketjes waren op'', schrijft Van Rompuy op zijn weblog. ,,Zo'n weekend doet deugd. Ik behoor nog tot de generatie politici die hun kiezers willen zien, voelen en kennen. Als ze in Zaventem naar ons eetfestijn komen, is het niet om iets te bekomen. We zitten er al bijna twintig jaar in de oppositie en voor een kabinetsfunctie moeten ze ook niet meer bij mij zijn.''


 

Leve Eddy

Gewezen CD&V-minister Leo Delcroix is een fervent supporter van voetbalclub Racing Genk. Dat zijn ploeg het voorbije weekend verloor tegen Zulte Waregem, is hard aangekomen. ,,De spelers van Genk verdienen (beter: incasseren) zowat vijfmaal het salaris van spelers van Zulte Waregem. Doch bij het aanschouwen van de match in het Regenboogstadion zag ik mijn (desondanks) geliefkoosde ploeg onderuit gaan in eindeloos gebrei, weinig inzet en verlies van de meeste duels. Het is nuttig bij dit aanschouwen een ernstig gewetensonderzoek te doen.'' Gelukkig was er ook een positieve noot: ,,Wel heb ik genoten van Eddy Wally die de gemoederen opwarmde.''


 

Jong CD&V

Universiteiten en hogescholen fnuiken meer en meer het engagement van studenten, vindt Jong CD&V. Hun ,,samenhangbevorderende activiteiten'' worden immers afgebroken door semesterexamens, eind december en de hele maand januari. Weg daarmee, vindt Jong CD&V.


 

Vivant

De kans is ,,reëel'', bevestigt voorzitter Roland Duchâtelet, dat Vivant binnenkort een vertegenwoordiger in het parlement krijgt. Het gaat om de Limburgse Nele Lijnen.

De kartelpartner VLD mag binnenkort een nieuwe senator coöpteren, omdat kamerlid Karel Pinxten naar het Europees Rekenhof vertrekt. Gecoöpteerd senator Jacques Germeaux volgt Pinxten op in de Kamer, waardoor zijn eigen zitje in de Senaat vrij komt. VLD-voorzitter Bart Somers zegt dat er verschillende kandidaten zijn en wil eerst zijn partijbureau raadplegen.


 

Cupido's pijl

Onder de kop 'Cupid's wicked arrow splits Belgium' haalt het toekomstige ouderpaar Rik Daems-Sophie Pécriaux nu ook The Sunday Times . Net als Libération , waar The Sunday Times de mosterd haalt, bekijkt de krant de affaire vooral in het licht van communautaire tegenstellingen. Dat Daems en Pécriaux elk van een andere kant van de taalgrens komen, is de reden waarom hun verhouding zoveel ophef maakte, schrijft The Sunday Times . ,,Niemand in België ligt immers wakker van buitenechtelijke kinderen''. Daems wordt in het artikel voorgesteld als een ,,fervente separatist'', die het gemunt heeft op ,,luie zuiderlingen''. Noord en Zuid in dit land staan elkaar naar het leven over zowat alles, meldt de Britse krant, ,,zelfs over de oorsprong van steltlopen''.


 

Net niet

Animo, de jongeren van de SP.A, zijn ontgoocheld in de eigen partij, omdat die zo lauw reageerde op het PS-voorstel om cannabis te legaliseren vanaf 16 jaar. ,,Die passieve houding past niet bij een proactieve en progressieve partij'', zegt voorzitter Bram Boriau. Animo wil cannabis uit de strafwet. Het droomt hiermee, net als Johan Vande Lanotte, van het net niet haalbare.


 

Spanning

,,De katholieke moraal kent de spanning tussen hoge (haast onbereikbare) idealen en een pastoraal van mededogen voor degenen die aan die hoge verwachtingen niet kunnen beantwoorden. Die tegenstelling kwam goed tot uiting in de recente discussie over de rechten van illegalen in ons land. Hoe humaner men is voor enkelen (die op steun van autochtonen kunnen rekenen) hoe inhumaner men tegenover anderen is (die alleen staan). Hoe harder de wet wordt toegepast, hoe onrechtvaardiger men is tegenover mensen die te goeder trouw zijn.''

Herman van Rompuy op zijn weblog.


 

Gebaren

In het Vlaams Parlement werd gisteren een politiek akkoord bereikt over de erkenning van een Vlaamse gebarentaal. Die taal zal ook op een structurele manier worden gesubsidieerd. Volgens de initiatiefnemers gaat het om een ,,belangrijke stap en voorwaarde voor de Vlaamse dovengemeenschap om volwaardig haar plaats in de maatschappij te kunnen opnemen. Voor veel doven is het Nederlands immers slechts hun tweede taal, na de Vlaamse Gebarentaal''.


 

Daems

De heisa rond de romance tussen Rik Daems (VLD) en Sophie Pécriaux (PS) vormt het bewijs dat de eenheid in België ver te zoeken is. Dat gaf de Franse krant Libération gisteren te kennen in een reportage van niet minder dan twee pagina's met als titel: ,,Le flamand et la rose'' . Pécriaux weigerde om de krant te woord te staan.


 

Utopia

Voor wie denkt dat de politiek haar utopische dimensie heeft verloren, biedt NTGent een oplossing. De Gentse theaterformatie voert ,,Brandhaarden'' op. Die voorstelling reconstrueert enkele redevoeringen, dialogen en performances van onder andere politici, die getuigen van utopische idealen. NTGent focust zich voornamelijk op de periode na de val van de Berlijnse Muur in 1989. Ze willen de mensen aan het woord laten die het toen voor het zeggen hadden, zoals Wilfried Martens, Margaret Thatcher en Helmut Kohl.


 

Kaal

Bij de jaarlijkse trefdag voor lokale besturen hoorde een speciaal nummer van Lokaal, het tijdschrift van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten. Het kale hoofd van de Gentse schepen Daniël Termont sierde de voorpagina. VVSG-covoorzitter Sas van Rouveroij kon er niet om lachen. Hij is tevens eerste schepen van de stad Gent en op acht oktober de uitdager van Termont.

Zijn repliek: ,,Men heeft gewoon een kletskop gezocht en het mijne was blijkbaar niet kalend genoeg.''

De VVSG sprak van een storm in een glas water. Woordvoerder Jan Van Alsenoy:,,Wij zochten gewoon een sprekende kop, met een arendsblik.''


 

Eindelijk

Vlaams parlementslid Luc Van den Brande (CD&V) wordt in 2008 voorzitter van het Comité van de Regio's, het officiële adviesorgaan dat de belangen van de regio's bij de Europese Unie verdedigt. De vier politieke families in het Comité bereikten daarover gisteren een akkoord.

Zes jaar geleden hoopt de voormalige Vlaamse minister-president al op die functie. Hij moest toen de eer laten aan zijn partijgenoot Jos Chabert.


 

Klacht

Een redacteur en de verantwoordelijke uitgever van het linkse Vlaams-nationale maandblad Meervoud , hebben een klacht wegens laster en eerroof aan hun broek. Oud-VU-raadslid Jan De Berlangeer pikt het niet dat het blad hem omschreef als ,,een chagrijnig personage dat stikt van de jaloezie omdat zijn eigen echtgenote bij de laatste gewestraadsverkiezingen een volgens hem minder gunstige plaats op de lijst had gekregen en vijftien stemmen te kort kwam om verkozen te zijn in de Brusselse Hoofdstedelijke Raad''.

Het personage komt voor in een kort stukje over een interne ruzie bij Vlaams Belang Jette. Vlaams parlementslid Greet Van Linter mag volgens Meervoud geen kandidaat zijn op de lokale Belang-lijst.

Daarmee wil gemeenteraadslid Dominiek Lootens Jan De Berlangeer paaien, het personage waarvan hoger sprake.


 

Zwaailichten

Vlaams minister Bert Anciaux (Spirit) is niet te spreken over vip-wagens met zwaailichten, die zich boven de wet verheven achten. ,,Toen ik minister van Mobiliteit was, moest ik zelf vergunningen verlenen . (...) Onder meer collega Reynders was zeer inschikkelijk om toch maar een blauw zwaailicht te mogen bezitten. Ook al waren de voorwaarden voor het gebruik ervan uitzonderlijk streng gemaakt, toch was Didier zielsgelukkig met zijn speelgoed. Het was alsof hij pas dan een echt belangrijk minister was."

Reynders is niet alleen. ,,Ook het koningshuis negeert volledig de wegcode bij de dagelijkse uitstapjes of routineverplaatsingen.'' Anciaux besluit met een oproep: ,,Vips aller landen, stop met dit machtsmisbruik. (...) Werk je frustratie op een andere wijze uit. Stop met onschuldigen in gevaar te brengen. Hoge bomen vangen veel wind. (...) Daarvoor de kleine boompjes in gevaar brengen is niet netjes.''


 

Dreigement

De krant  Het Laatste Nieuws plaatste gisteren een opmerkelijke rechtzetting. ,,Dewi Van de Vyver wijst erop dat ze nooit heeft gedreigd om in Playboy op de foto te gaan staan als ze verkozen zou worden in het parlement'', schrijft de krant over de ex-voorzitter van Jong VLD. ,,Vande Vyver heeft alleen aangekondigd dat ze ,,haar bloot gat zou laten zien als het migrantenstemrecht zou worden goedgekeurd'', zo staat er nog. Het bleef bij een loze belofte.


 

Valentijn (1)

,,Ik ga koken voor mijn vrouw. Het recept hou ik nog even geheim. Het moet toch een beetje een verrassing blijven'', aldus premier Guy Verhofstadt, gisteren in <i> Het Laatste Nieuws</i> , dat hem vroeg hoe hij Valentijn viert. 

Vlaams minister-president Yves Letermes ,,poging om Valentijn te vieren'' beperkt zich tot ,,gezellig thuis zijn''.


 

Valentijn (2)

Voor SP.A-ondervoorzitster Caroline Gennez is Valentijn ,,geen must''.

Voor Groen!-voorzitster Vera Dua is het dan weer vooral eenzaam. Haar man zit in Spanje. ,,Maar ik klaag niet: voor mijn man vertrokken is, hebben we elkaar al verrast door samen te koken.'' Vorig jaar moest Dua's echtgenoot nog alleen op huwelijksreis.


 

Valentijn (3)

,,Veel groetjes uit Mechelen! Het is hier echt de moeite waard. De stad is zoveel mooier geworden en er zijn heel wat leuke winkels en toffe cafés bijgekomen. Leuk om hier te wonen en te werken. Er is natuurlijk nog veel te doen. Maar Mechelen heeft op korte tijd al een lange weg afgelegd. Ik kan weer trots zijn op mijn stad, en dat doet deugd.''

VLD-voorzitter Bart Somers stuurde gisteren een Valentijnskaartje naar alle Mechelaars. Er hoorde ook een doosje muntjes bij met ,,een hart voor Mechelen''. Toch niet afgekeken van ,,een hart voor Antwerpen''? Daar weet de plaatselijke afdeling van Vlaams Belang alles over.


 

Daems

Rik Daems moest deze rubriek gisteren twee keer lezen. ,,Ceysens prima donna'' stond er. Hij moest in de krant vernemen dat niet hij, maar Ceysens het VLD-congres in Leuven gaat voorzitten. De woordvoerder van Daems, Yves Stevens, belde daarop naar de partijwoordvoerder. Die antwoordde hem, zo zegt Stevens, dat ze Rik Daems door een vergetelheid nog niet hadden verwittigd.


 

Tenor naar CD&V

Tenor Johan Schatteman prijkt op de CD&V-lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Schatteman is bekend als de mannelijke helft van het zingende duo ,,Schatteman & Couvreur''. Hij woont in Wetteren.


 

Een keer

,,Voor één keer'' is Jong VLD het ,,eens'' met Elio Di Rupo. De liberale jongerenorganisatie is ,,verheugd'' over het voorstel van de PS-voorzitter om het bezit van maximaal 5 gram cannabis voor personen van meer dan 16 jaar niet langer strafbaar te stellen. Jong VLD benadrukt dat ze het gebruik van genotsmiddelen niet wil stimuleren - ,,want ongezond is het zeker'' - maar een (toerekeningsvatbaar) persoon moet vrij kunnen kiezen of hij in ruil voor genot op korte termijn bereid is een gezondheidsrisico op lange termijn te lopen. En als het bezit tot op zekere hoogte gelegaliseerd wordt, moet hetzelfde gebeuren met de verkoop en de productie.


 

Chemical Kris

Begin februari verscheen een interessant artikel in de Japan Chemical Daily . Bij Groen! was er even ongerustheid over het opduiken van onze milieuminister in dit chemisch dagblad. De vertalingsdienst van de partij had echter geruststellend nieuws. Kris Peeters zou in dit interview niet pleiten voor kernenergie. Meer nog, hij zou het Kyoto-protocol volkomen steunen.


 

Kerk

,,Ik heb me verbaasd zitten afvragen wat we in onze westerse samenleving allemaal overboord hebben gekieperd. Of om het een beetje uitdagend te stellen: is het niet beter dat mensen wekelijks in een kerk moeten aanhoren dat ze elkaar graag moeten zien, dan dagelijks op tv-soaps te zien hoe ze elkaar moeten bedriegen?''

CD&V-lijsttrekker in Mechelen, Karel Van Butsel, vraagt zich af hoe het toch komt dat we vandaag moeilijk tot een gezamenlijke waardenbeleving komen.


 

Ceysens prima donna

Niet Rik Daems zal op 22 april een VLD-congres voorzitten in Leuven, zoals eerder vastgelegd was in de partij. Die eer valt nu Patricia Ceysens te beurt. Ze zal in haar thuisstad, waar ze na het afhaken van Rik Daems de lijst gaat trekken op acht oktober, een congres leiden over het Moderne Gezin.

Volgens de oorspronkelijke planning zou Daems in Leuven op die dag het congres mogen leiden over creatieve economie. Ceysens moest zich tevreden stellen met een congres in Mechelen. Wellicht zal Rik Daems nu dit congres mogen voorzitten. Herent, de nieuwe woonplaats van Daems, ligt op de weg Leuven-Mechelen.


 

Teken het zelf

De SP.A vraagt iedereen om mee te denken over de volgende 1 mei-affiche. De partij koppelt er zelfs een wedstrijd aan. Iedereen mag meedoen en maakt kans op 500 euro. Bovendien wordt het winnende ontwerp op 30.000 exemplaren verspreidt zodat iedereen het kan zien. Het onderwerp van de 1 mei-affiche - en tevens het thema dat de partij naar voor schuift - moet de gezondheidszorg zijn. Iedereen moet even goed en goedkoop verzorgd worden, ongeacht zijn of haar inkomen, klinkt het.


 

Jean-Marie versus Karel

,,Sommige mensen meenden te moeten tussenkomen over mijn boek. Dat is hun goed recht. Ik heb hen hetzelfde gezegd als aan veel journalisten: dat ze eerst eens mijn boek lezen vooraleer ze commentaar geven'', zegt Jean-Marie Dedecker over de kritische tussenkomsten. Tot een open conflict kwam het niet.


 

Karel versus Jean-Marie

Tegenover de pers beet Karel De Gucht vorige week nog zijn lip stuk om toch maar te blijven zwijgen over Jean-Marie Dedecker. Gisteren kon hij het op het partijbureau toch niet laten om tussen te komen en brandhout te maken van het boek en de aanvallende stijl van Dedecker.

Daarin werd hij door enkele VLD'ers gevolgd. Ook Patrik Vankrunkelsven was kritisch over de confronterende stijl van Dedecker.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs