Nachtlawaai

Brussel zal zijn deel van het vliegtuiglawaai moeten dragen. Dat verklaarde de voorzitter van de Brusselse afdeling van de PS, Philippe Moureaux, gisteren op TV Brussel. ,,Vliegtuigen maken deel uit van onze beschaving. Wie ze boven de hoofdstad wil afschaffen, maakt zich illusies'', zei Moureaux. Zijn uitspraak kan erop wijzen dat de Brusselse politici, die altijd heftig tegen de spreiding van vliegtuigen in het Brusselse luchtruim gekant waren, aan het bijdraaien zijn.


 

Flahaut

Wie was alweer de favourite one night stand van de Vlaamse minister Inge Vervotte? Inderdaad, Koen Buyse van Zornik. Buyse heeft niet alleen relaties binnen de Vlaamse regering, maar ook binnen de federale. Zijn vader is namelijk kabinetschef bij minister van Defensie André Flahaut, zo vertelt hij in Humo. Toen Buyse mocht optreden voor het feest 175 jaar België stelde Flahaut de zanger dan ook voor aan de koning. ,,Sire, dit is de zoon van mijn kabinetschef.''


 

Dua is niet vergeten

De Sint-Hubertusviering van Horebeke viert nog altijd het vertrek van Groen! uit de Vlaamse regering, zo blijkt uit een interne mail. ,,De groene hoer is dood, leve de groene boer", juichen ze. ,,De Vlaamse minister-president (Yves Leterme, red.) en minister Peeters hebben ervoor gezorgd dat er een nieuwe wind waait doorheen het Vlaamse platteland. Zij hebben de afgelopen maanden duidelijk blijk gegeven van luisterbereidheid naar het gezond boerenverstand. Dat neemt uiteraard niet weg dat er nog veel werk aan de winkel is om de bestaande groene betuttelende regelgeving naar de vergeethoek te drummen.''


 

Kubla gouverneur?

Als het van Serge Kubla afhangt, volgt hij het liefst van al het spoor van Steve Stevaert of André Denys. De 58-jarige liberale oud-minister, momenteel fractieleider van de MR in het Waals Parlement, zou niet neen zeggen als hij gouverneur van Waals-Brabant kan worden, bekent hij in Le Soir .

Maar dan zal oppositieleider Kubla eens diep in de ogen van de PS-CDH-meerderheid moeten kijken. Het ligt namelijk in de bedoeling dat de huidige gouverneur, Emmanuel Henderickx, terugkeert naar de gemeentepolitiek in Braine-l'Alleud.

Daarvoor moet de PS-CDH-meerderheid wel een bepaling laten vallen die oplegt dat een gouverneur die zijn functie verlaat twee jaar moet wachten om (opnieuw) in de actieve politiek te stappen.


 

Stierenaccident

De troeven van je gemeente uitroepen op de rug van een mechanische stier kan kwalijke gevolgen hebben. Dat ondervond Gerald Kindermans, CD&V-burgemeester van Heers.

,,Toen ik me tijdens de opnames van Man Bijt Hond probeerde vast te klampen aan de stier, schoten plots helse pijnen door mijn rug,'' zei hij in Het Laatste Nieuws .

Resultaat: een driedubbele hernia, met als gevolg zijn eerste afwezigheid uit de gemeenteraad in 23 jaar.


 

Commissaris...

Louis Michel is nog altijd zichzelf. ,,Wat? Ik geen politicus meer? En wie zal me dat beletten?''

Dat antwoordde Michel op de opmerking dat Europese commissarissen zich best wat gedeisd houden als ze het hebben over interne politieke aangelegenheden in lidstaten. En dat ze dus beter niet doen zoals Neelie Kroes, de Nederlandse commissaris voor Concurrentiebeleid die enkele dagen voor de Duitse verkiezingen via de krant liet weten dat het een zegen voor Duitsland zou zijn indien Angela Merkel kanselier wordt. Louis Michel ziet daarin geen graten. ,,Commissarissen zijn politici en geen gecastreerden''.

Uitdagend waarschuwde de commissaris nog dat hij misschien op de lijst van de Franstalige liberalen zal staan bij de eerstvolgende federale verkiezingen. ,,Ik ben liberaal en blijf liberaal.'' Volgend jaar staat hij niet op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Jodoigne. ,,Maar ik zal wel campagne voeren''.

En wat hij vindt van de Belgische politiek, de dag van vandaag?

,,Daar zeg ik niets over'' klonk het veel betekenend.


 

Bart botst

VLD-voorzitter Bart Somers is op een auto ingereden. Gisterochtend op de E19. En meteen mocht heel Vlaanderen het weten. Laat de ongelukkige voor hem net VRT-journaliste Annemie Peeters zijn. Had ze meteen een binnenkomer voor haar programma Wilde Geruchten . Het was Somers' dagje niet. VLD-voorzitter is een functie met een Volkswagen Touareg én chauffeur, maar laat nu gisterochtend net de chauffeur voor enige tijd out zijn. Dan maar zelf het stuur in handen genomen, met de bumperaanrijding tot gevolg.


 

Bart belt

De collateral damage van de botsing Somers - Peeters is veel groter dan alleen wat blikschade, die overigens te verwaarlozen was. Want wat blijkt? Bart Somers was aan het bellen. Met zijn gsm in zijn hand! Was hij zo voorzienig toen hij destijds als kamerlid ijverde voor het milderen van de superboetes voor niet handenvrij bellen?

,,Ik beken'', reageert Somers beduusd. ,,Ik ben het levende bewijs van wat de onderzoekers zeggen: gsm'en leidt de aandacht af.'' Hij zal het nooit meer doen, sust zijn woordvoerder. Gevatte repliek van Peeters: pa en ma Somers moeten nu een boete van 250 euro betalen. Want Somers, dat is toch de burgemeester van Mechelen die de ouders van piepjonge straatboefjes wil laten boeten voor het wangedrag van hun kroost?


 

Bart denkt na

Niet alleen de spanning ten huize Marc Verwilghen bereikt haar hoogtepunt. Ook enkele VLD-ministeriabelen kijken nagelbijtend uit naar 4 oktober. Dan beslist de Raad van Europa wie mensenrechtencommissaris wordt. Wordt het Verwilghen, dan komen Jean-Marie Dedecker en Rik Daems in beeld om minister te worden, aldus een hoge VLD-bron.

Bij de VLD-top leeft de overtuiging dat Daems ten onrechte beladen is met ,,alle zonden Israëls'' tijdens zijn ministerschap. En bovendien is aan de VLD uit Vlaams-Brabant beloofd dat bij een volgende mandaat dat vrijkwam, die provincie niet in de kou mocht blijven. Anderzijds had Jean-Marie Dedecker 38 procent van de VLD'ers achter zich bij de voorzittersverkiezingen. En is de VLD-top bang dat hij het kot weer op stelten zet als hij geen minister zou worden. ,,De voorzitter denkt na'', is het enige commentaar van de partijwoordvoerder op eventuele mandatenwissels.


 

Bart bezoekt

Gelukkig kan Bart Somers vandaag zijn zinnen even verzetten tijdens een bezoek aan PS-voorzitter Elio Di Rupo in Bergen. Op het programma: bedrijfsbezoeken, een geleid bezoek aan het stadscentrum en een werklunch. ,,Tijdens de maaltijd zullen de beide voorzitters van gedachten wisselen over hun respectievelijke prioriteiten voor de federale regering'', liet de PS-woordvoerster weten. Misschien kunnen ze ook van gedachten wisselen over enkele uitspraken die Di Rupo onlangs deed: ,,De liberalen, en met name Bart Somers, hebben altijd héél simpele oplossingen. Als Somers per se nefaste voorstellen wil lanceren, wil ingaan tegen de belangen van de Vlamingen, dan is dat de zaak van de VLD. Als de VLD de verkiezingen verliest omdat ze het contact met de gewone mensen is kwijtgeraakt, kan ik dat ook niet helpen.''


 

Uit de ether

De radio-uitzendingen Zwart/Wit van Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen (Vlaams Belang) zijn niet meer. Tot voor kort zond Verstrepen vanuit een zenderpark in Rusland uit. Maar Zwart/Wit werd door de Russische autoriteiten van antenne gehaald. Volgens Vlaams Belang is het ,,overduidelijk dat de Belgische overheid druk heeft gezet en betrokken is bij de sabotagepoging van Zwart/Wit''. Verstrepen laat weten dat het multimediaproject van Vlaams Belang niet in gevaar komt. ,,Integendeel, binnenkort zal de versnelde lancering plaatsvinden van een doorgedreven audio/video platform.'' Eerder mocht Verstrepen ook niet vanuit Engeland uitzenden.


 

Straf

Spirit is niet te spreken over het voorstel van de Mechelse burgemeester Bart Somers om ouders van minderjarige jongeren eventueel een overlasttaks te laten betalen (DS 26 september) . Volgens de partij, die in de Dijlestad mee in de meerderheid zit maar niet in het college is vertegenwoordigd, is de maatregel ,,onwettelijk, contraproductief en asociaal''. Volgens gewezen schepen Ali Salmi zal de boete van 250 euro ,,de spanningen binnen een gezin opdrijven''. Spirit pleit zelf voor ,,alternatieve straffen''. De partij vindt dat Bart Somers met zijn voorstel ,,Vlaams Belang achterna loopt''. Volgens Somers is het voorstel ,,helemaal wettelijk'' en krijgt het ook de steun van de plaatselijke procureur. De minimumleeftijd voor het opleggen van een overlasttaks is 16 jaar. Door de ouders de taks te laten betalen, wil de VLD-voorzitter die regel omzeilen. Over de modaliteiten kan er nog worden onderhandeld.


 

Straf (2)

,,Een partij als Spirit die zich bij monde van Ali Salmi uitspreekt voor het ultieme 'niets doen' waar het de veiligheid betreft, zet zichzelf voor ons buiten deze coalitie'', reageerde Karel Van Butsel, CD&V/N-VA-lijsttrekker voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen in Mechelen. ,, Wij verkiezen daadkracht boven praatkracht. Wij verkiezen de slachtoffers te beschermen in plaats van niets te doen om vooral niemand te shockeren.''

Van Butsel geeft ook voorbeelden: ,,CD&V vindt het niet normaal dat bewoners worden afgeslagen omdat ze normstellend willen optreden tegen crapuul. Daarom vinden we het niet meer dan normaal dat ook de ouders van de betreffende jongeren worden geresponsabiliseerd.''


 

Bedreigd

Serge Van Bergen, de derde schepen van Charleroi die betrokken is in het dossier rond huisvestingsmaatschappij La Carolorégienne en weigerde om ontslag te nemen, heeft afgelopen weekeinde een brief ontvangen met doodsbedreigingen en ,,een bijtend product dat hem in het gezicht trof''. Hij diende klacht in.


 

Fout

,,Paars was de eerste regering die aan de verzuchtingen van de huisartsen aandacht heeft besteed en concrete verwezenlijkingen op haar actief mag schrijven. Het werk is echter niet af en het gaat misschien wat traag. Ik opteer voor verder overleg tussen partners met een duidelijk mandaat, die klare en heldere standpunten kunnen innemen. Een confrontatie, in de vorm van een artsenbetoging tegen het beleid van minister Rudi Demotte (PS), lijkt me niet de aangewezen weg.''

VLD-senator en huisarts Jacques Germeaux heeft het moeilijk met de betoging van de huisartsen, afgelopen zaterdag.


 

Boek

De Senaat blijft goed bezig. Vanaf oktober start de Hoge Vergadering zowaar met een eigen boekenreeks over belangrijke maatschappelijke thema's. Het eerste exemplaar gaat over het uitbesteden van politietaken aan de privé-sector.

,,De achterliggende gedachte is dat de Senaat allerlei wetsvoorstellen en -ontwerpen behandelt, zonder dat er eerst een debat is gevoerd over het grote maatschappelijke vraagstuk dat erachter schuilgaat'', verklaarde SP.A-senator Ludwig Vandenhove in De Tijd . Hopelijk leveren de boeken meer op dan de werkgroepen. De ,,Werkgroep Vergrijzing'' van de Senaat werkt al 1,5 jaar aan een rapport over het loopbaaneinde. Het resultaat zal pas klaar zijn nadat de regering beslissingen heeft genomen in dit dossier.


 

Nova Civitas

Nova Civitas, de liberale denktank rond Boudewijn Bouckaert, en Blokwatch hebben hun geschil over het webadres novacivitas.be bijgelegd.

Marc Spruyt, de drijvende kracht achter Blokwatch, had de domeinnaam novacivitas.be geregistreerd, gekaapt zeg maar. Argeloze bezoekers die ernaartoe surften, werden naar de site van Blokwatch geleid. Nova Civitas pikte dat niet, ook al omdat de groep erdoor gelieerd werd aan Vlaams Belang, dat Blokwatch bestrijdt. Nova Civitas vorderde daarom een schadevergoeding.

Blokwatch heeft de domeinnaam vorige week echter overgedragen aan Nova Civitas. Dat laat meteen alle juridische acties vallen.


 

Bak bier (1)

De VRT laat geen gelegenheid onbenut om zich interessant te maken. Gisteren verstuurde de persdienst het bericht dat Donna-ster Leen Demaré met mini-ster Freya Van den Bossche om een bak bier had gewed. Volgens Demaré zou de minister van Werk er na de komende reshuffle - vice-premier Johan Vande Lanotte vertrekt om SP.A-voorzitter te worden - gewoon het vice-premierschap bij krijgen. Van den Bossche ontkende, waarop de weddenschap volgde. ,,Leen is er zo goed als zeker van dat ze op 15 oktober een bak Belgisch bier zal krijgen van Freya. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd tijdens de ochtendshow van Donna,'' besluit de VRT.


 

Pook (1)

Hugo Coveliers heeft een brief geschreven naar Jozef De Witte, de directeur van het Centrum voor gelijkheid van kansen. De onafhankelijke senator ergert zich aan het nummer Weg met Amerika dat Raymond van het Groenewoud onlangs produceerde. ,,Oproepen tot geweld tegen een bepaalde groep mensen valt onder de wetgeving op het racisme. Bepaalde gebreken van andere mensen altijd maar opnieuw belichten is, indien ik althans een recent arrest van het Hof van Beroep van Gent mag geloven, een aanzetten tot geweld'', schrijft hij.


 

Bak bier (2)

Niet dat we Leen willen ontmoedigen, maar misschien moet ze in het vervolg wat beter de politieke pagina's van de diverse kranten lezen. Meteen zou Leen weten dat Freya het vice-premierschap met Begroting zal combineren. Huidig staatssecretaris van informatisering Peter Vanvelthoven zal worden gepromoveerd tot minister van Werk. Wie hem dan weer vervangt, is niet bekend. Bovendien liet interimvoorzitter Caroline Gennez weten dat de partij pas op 17 oktober de namen van de nieuwe ministers bekendmaakt.

Overigens koestert De Standaard goede herinneringen aan een weddenschap met Van den Bossche. Een goed jaar geleden tikte de Wed/tstraatredactie een bak Trippel Westmalle (voor minder doen we het niet) op de kop. We konden namelijk feilloos voorspellen welke bevoegdheden de minister na de zomerreshuffle in 2004 zou overhouden. Van den Bossche hield zich aan haar woord. Benieuwd of Leen even goed doet.


 

Pook (2)

In de hem gekende stijl maakt Coveliers op een bijtende manier zijn punt. ,,Indien ik mij niet vergis, wordt in deze tekst zelfs gezegd dat men een gloeiende pook in het achterste van deze dames en heren zou moeten steken! Stel u voor dat iemand per vergissing in plaats van Amerikanen hier een andere nationaliteit, die overigens, legaal en illegaal, veel beter vertegenwoordigd is in dit land, zou vermelden. Indien uw instelling, waarvoor de belastingbetaler toch bijzonder veel euro's neertelt, enige geloofwaardigheid wil behouden, zou ze toch moeten optreden zonder onderscheid des persoons.''


 

Bak bier (3)

Of er een bak bier bij te pas komt, weten we niet. Maar VLD-voorzitter Bart Somers heeft een uitnodiging op zak om op 28 september te gaan buurten bij PS-voorzitter Elio Di Rupo. Di Rupo wil in Bergen de banden aanhalen met zijn liberale collega. De twee gaan in de regio ook enkele bedrijfsbezoeken afleggen. Of Di Rupo een vergelijkbare actie plant met MR-voorzitter Didier Reynders is niet duidelijk. De affaires bij de Waalse huisvestingsmaatschappijen hebben alvast hun verhouding op scherp gesteld.


 

Daens

,,Net als het Vlaams Belang werd ook priester Daens getreiterd, vernederd en belachelijk gemaakt. Hij telde niet mee in de wereld van de groten, hij mocht niet aanzitten aan de rijk gevulde tafelen, hij moest het gaan uitleggen aan de eerwaarde bisschop, hij kreeg doodsbedreigingen te verwerken. Welke uitingen van haat heeft het Vlaams Belang nog niet over zich gehad? Uiteindelijk heeft de Kerk Pieter en Adolf Daens gekraakt, en is priester Daens politiek monddood gemaakt. Ook het Vlaams Blok werd door een kerk, de Kerk van het politiek correct denken, kapot gemaakt.''

Vlaams Belang neemt het niet dat Daens-biograaf Frans-Jos Verdoodt het moeilijk heeft met de manier waarop de partij zich vereenzelvigt met deze legendarische politicus.

www.vlaamsbelang.org


 

Vrouwen

,,Vrouwen, doe mee. Daar fleurt de politiek van op.'' Met deze slogan wil de CD&V-vrouwenorganisatie Vrouw en Maatschappij vrouwen verleiden om meer aan politiek te doen. Dat hoeft niet te betekenen dat ze meteen op een lijst gaan staan. Een stem uitbrengen op een vrouw is al een mooi gebaar, zo vindt voorzitster Els van Hoof. Gisteren vond de aftrap plaats van deze sensibiliseringsactie. Een vijftigtal vrouwen van Vrouw en Maatschappij presenteerde aan de Kunstberg een groots bloemenkunstwerk.


 

Deurne

Een meerderheid van de Deurnese districtsraad keurde donderdagavond een CD&V-voorstel goed waarin in een advies aan de stad de inplanting van een nieuwe moskee op ,,maatschappelijk vlak inopportuun'' wordt geacht. De plaatselijke Vlaams-Belangafdeling kan met haar geluk geen blijf en stelt dat ze de komst van de moskee heeft kunnen dwarsbomen. Districtsvoorzitter René De Preter (SP.A) nuanceert:,,De SP.A had al een onderzoek naar verkeers- en brandveiligheid gevraagd. Met het opportuniteitsargument komen we nergens, dat snijdt wettelijk geen hout.'' De stad heeft het laatste woord.


 

Verwilghen

,,SP.A wil Luc Van den Brande weg uit Raad van Europa'', klonk het gisteren in Het Laatste Nieuws . De SP.A zou de gewezen Vlaamse minister-president (CVD&V) willen wraken omdat hij de kandidatuur van minister van Energie Marc Verwilghen voor een post als mensenrechtencommissaris bij de Raad van Europa niet steunde.

De Vlaamse socialisten kunnen dit. Van den Brande is namelijk slechts verkozen als plaatsvervangend lid. Maar door een deal met de socialisten mag hij zetelen als effectief lid. Het leek er op dat de socialisten die afspraak wilden opblazen. Meteen zou Van den Brande niet langer fractieleider kunnen zijn van de Europese christen-democraten in de Raad van Europa en vice-voorzitter van de assemblee.


 

Beleidsverklaring

Het is nog altijd niet zeker wanneer de federale beleidsverklaring in de Kamer zal plaatsvinden. Ook gisteren raakten de partijen het binnen de conferentie van de voorzitters het niet eens over de eis van de oppositie om premier Guy Verhofstadt (VLD) volgende week al te laten opdraven. Kamervoorzitter Herman De Croo (VLD) roept de protagonisten volgende maandag nog eens samen. Als toegift aan de oppositie laat hij de regering maandag in commissie uitleg geven over de oriëntatienota inzake de eindeloopbaan.


 

Verwilghen (2)

Het verhaal bleek niet te kloppen. SP.A-senator Mimount Bousakla, die Van den Brandes plaats wilde innemen, had zoiets wel gedroomd en vervolgens rondverteld. Maar de partij was het er helemaal niet eens ,,vermits er geen enkele aanleiding was''. Dat was aan de Antwerpse senator ook uitdrukkelijk meegedeeld. Toch was dat blijkbaar geen reden om haar communicatie aan te passen, zeer tot ongenoegen van de partij. Zelfs toekomstig voorzitter Johan Vande Lanotte werd met de kwestie lastiggevallen. Die vond het ,,evident'' dat Van den Brande bleef zitten waar hij zit.


 

Beleidsverklaring (2)

Indien de CD&V het been stijf houdt, dan kan De Croo niet anders dan volgende donderdag een plenaire vergadering samen te roepen, met een verklaring van de premier en een debat. Veel kan die verklaring niet voorstellen omdat de premier niet eens een begroting kan voorleggen en de gesprekken met de sociale partners over de oriënteringsnota nog volop aan de gang zijn. De premier vindt zo'n verklaring daarom ,,zinloos''. De oppositie wil dan weer protesteren tegen de laattijdige start van het politieke jaar in het federale parlement.


 

Verwilghen (3)

Tussen Marc Verwilghen en Luc Van den Brande komt het wellicht nooit meer goed. Dat bleek afgelopen maandag tijdens een ontmoeting tussen Verwilghen en de zeven Belgen die voor hem kunnen stemmen in de Raad van Europa. De vergadering zette overigens geen zoden aan de dijk. De minister van Energie herhaalde dat hij de job graag wilde, de aanwezigen wezen er op dat iedereen ,,volgens eer en geweten'' zou stemmen.

Ook het partijbestuur van CD&V boog zich afgelopen maandag over de kwestie. Niemand voelde zich geroepen om Van den Brande terug te fluiten. CD&V wil zich niet bemoeien met de carrièreplanning van een minister.


 

Mooi einde

,,Het wordt de laatste zittingsperiode van Norbert De Batselier als voorzitter. Naar verluidt verlaat hij het Vlaams Parlement in september 2006 voor de Nationale Bank om plaats te maken voor een liberaal. Marleen Vanderpoorten wordt hier genoemd als voorzitter, maar ook mijn buurman in het Vlaams Parlement Jaak Gabriëls is kandidaat. Ook dook er de jongste weken een scenario op waarbij Bart Somers nog vóór de gemeenteraadsverkiezingen en in aanloop van de federale verkiezingen als VLD-voorzitter de plaats zou ruimen voor Patrick Dewael en zelf voorzitter zou worden van het Vlaams Parlement. Op zijn 42ste zou hij dan al minister-president, voorzitter van de VLD en burgemeester van Mechelen zijn geweest. Een mooie fin de carrière''

www.ericvanrompuy.be


 

Spinnen

Het wordt in de Wetstraat als een echte plaag beschouwd: spinnen, het gekleurd voorstellen van de gang van zaken bijvoorbeeld bij onderhandelingen achter gesloten deuren. Van zoiets zouden wij Geert Bourgeois (N-VA), de Vlaamse minister van onder meer Bestuurszaken, nooit verdenken.

Maar er is ook dat andere spinnen: het zich in het zweet werken op een hometrainer, in groep en met opzwepende muziek. Wie zich Geert Bourgeois ook niet in die omstandigheden kan voorstellen, moet zich vandaag naar de VUB-campus begeven, waar Bloso de Sportdag voor 34.000 Vlaamse ambtenaren organiseert. Onder het motto "een gezonde geest in een gezond lichaam" wil de 'baas' van de Vlaamse ambtenaren - Bourgeois dus - er het goede voorbeeld geven. Spinnen dus.


 

Vogels vliegt uit

Mieke Vogels verhuist van Berchem naar Deurne. Het huis van de voormalige Groen!-minister was met uithuizige kinderen te groot geworden. Maar het district Deurne is best interessant. Groen! speelt er in de plaatselijke districtsraad geen rol van betekenis en was zelfs, met een overloper in de rangen, mee verantwoordelijk voor de politieke patstelling die er is ontstaan. Vogels wil zich daarom plaatselijk engageren. Daarbij pleit ze voor een samenwerking met de socialisten op districtsniveau. Plaatselijke SP.A-coryfee Kathleen Van Brempt kijkt evenwel de kat nog even uit de boom en wil pas vanaf volgend jaar onderhandelen. Vogels wil in elk geval de Groen!-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen trekken: zonder SP.A.


 

Revolutie

De Vlaams-nationalistische beweging Voorpost dreigt met een protestactie tegen de opvoering van La Muette de Portici op zondag 23 oktober in de Gentse concertzaal de Bijloke. De romantisch-nationalistische opera van Daniël François Auber vormde - toch volgens de legende - de aanleiding tot de Belgische revolutie in 1830. Björn Roose, persverantwoordelijke van Voorpost: ,,We beschouwen de opvoering ervan als een loutere provocatie. We sporen elke Vlaams-nationalist aan om een ticket te kopen en de opvoering stil te leggen.''

John Boeren, artistiek directeur van Lyrica, is er het hart van in: ,,Het gaat ons om de muziek, niet om één of andere politieke boodschap." Hij vreest zware financiële averij.


 

Cursus

,,Weet u wie mij daadwerkelijk heeft gesteund? De socialist en vice-premier Vande Lanotte. Hij heeft me de proeven van zijn standaardwerk over de Europese rechten van de mens laten bezorgen en me attent gemaakt op een aantal belangrijke passages en cijfers. Ik heb daar mijn voordeel mee kunnen doen.''

Marc Vewilghen (VLD), kandidaat-mensenrechtencommissaris bij de Raad van Europa, in Het Nieuwsblad .


 

Rechtzetting

Peter Farazijn heeft voor de SP.A zitting in de Ieperse gemeenteraad. Yves Leterme was niet onder de indruk: ,,Wanneer is dat hier gedaan? Ik zou al in bed moeten liggen'', zou de wielrenner hem hebben toegefluisterd (DS 21 september) .

Ives Goudeseune, SP.A-fractieleider in de Ieperse gemeenteraad, protesteert. ,,Mag ik u erop wijzen dat Peter tot op heden nog nooit dergelijke vraag gesteld heeft tijdens de Ieperse gemeenteraad. De uitspraak van de minister-president Yves Leterme, zoals uw reporter vermeldt, is dus nog nooit in de openbare zitting geuit.''


 

Boek (1)

,,De voorbije tien dagen vertoefde ik in Cuba ter voorbereiding van een boek'', schrijft Leo Delcroix op zijn website. De voormalige CVP-minister werkt mee aan het boek Havana's, Grand Cru uit Cuba . Een sigarenboek, jawel. 

www.delcroix.com


 

Boek (2)

Minister van Staat, Mark Eyskens (CD&V), zoekt het dichter bij huis. Hij heeft alweer een boek klaar, dat ongetwijfeld net op tijd in de handel zal liggen om ook op de boekenbeurs gepresenteerd te worden. De oude prof en de zee heet Eyskens' jongste, een variante op Ernest Hemingway's (en Dana Winners) De oude man en de zee .

Volgens de uitgeverij gaat het om ,,een ongewoon boek waarin een emeritus professor in de fysica en een jonge vrouw die een doctoraal proefschrift maakt over 'kosmologie en theologie' met elkaar in dialoog gaan over de zijnsvragen, over denken en weten, over hopen en geloven''.


 

Oorlogje (1)

Didier Reynders vecht een oorlogje uit met de Franstalige krant Le Soir . Volgens de liberale vice-premier laat die krant zich helemaal voor de kar van de PS spannen en militeert ze tegen de liberalen. Wat Le Soir helemaal ontkent.


 

Oorlogje (2)

De Franstalige liberalen uit de hoofdstad zijn dan weer kwaad op Brussels minister Pascal Smet (SP.A). Smet legde deze week nog maar eens zijn visie uit dat Brussel, met zijn 19 gemeenten, niet efficiënt bestuurd wordt. Dat is de voormalige ministers Jacques Simonet en Didier Gosuin in het verkeerde keelgat geschoten. Ze vinden dat Smet ingaat tegen de Brusselse belangen. ,,Een stap te ver'', is hun reactie. De SP.A-minister heeft geen plaats meer in de Brusselse regering, vinden ze, vanuit de oppositie.


 

Brakel

,,Rudy Demotte zal het woord voeren in het Brakels. Hij spreekt beter Brakels dan Herman De Croo.'' Premier Guy Verhofstadt op de persconferentie over de oriëntatienota voor de sociale partners, gisteren.


 

Verloofd!

,,Het geflirt is voorbij, we zijn eindelijk officieel verloofd'', vertelde Filip Dewinter gisteren. De Vlaams Belanger reageerde daarmee op het bericht uit Het Nieuwsblad dat ,,Hugo Coveliers zou bezwijken voor het Vlaams Belang''. Coveliers zelf ontkende het bericht.

Dewinter: ,,Ik ben blij dat hij onze uitgestoken hand aanneemt. Maar ik wil niet vooruitlopen op de manier waarop we met Coveliers samenwerken.'' Vlaams Belang wil pas vanaf januari meer duidelijkheid geven over de lijst waarmee het naar de kiezer trekt. In geen geval wil de partij kartel vormen met Coveliers' ,,nieuwe beweging''.


 

Verliefd!

De partijen van de Antwerpse meerderheid kwamen maandagavond overeen om wat meer eensgezind voor de dag te komen. De Antwerpse coalitie worstelde de laatste maanden met enkele vervelende dossiers. Daarom riep burgemeester Patrick Janssens de diverse partijen (Groen!, SP.A, CD&V en VLD) bij elkaar voor een soort powwow. Er werd plechtig beloofd om de tegenstellingen niet te laten escaleren in de aanloop van de verkiezingen. Ook zullen problemen sneller worden gemeld. De geviseerde huis-aan-huisbezoeken in Antwerpen Noord gaan door.


 

IJsland

CD&V-kamerlid Herman Van Rompuy heeft net een weekje IJsland met de familie achter de rug. De eerste indrukken waren niet echt positief. ,,Samengevat: slecht weer, slecht gegeten en duur.'' Na een bezoek aan onder meer Hveragerdi, Hveravellir, Thingvellir en Landmannalaugar moest de CD&V'er zijn mening bijstellen. ,,Een land als een vat vol tegenstrijdigheden, gevormd door het onderaardse, bevolkt door buitenaardse wezens met een bovenaards mooi landschap. Een eiland als een gebalde vuist aan extremen, waar mythen en sprookjes geboren worden, betoverend mooi.''
 


 

Dewi weg

 Op 15 oktober 2005 kiest Jong VLD een nieuw bestuur. De opvolger van Dewi Van De Vyver, de voorzitter van Jong VLD, wordt in elk geval een man. Filip Decat (Jong VLD Hasselt) en Edward Roosens (Jong VLD Gent) zijn kandidaat-voorzitter. Beiden maken momenteel reeds deel uit van het bestuur van Jong VLD Nationaal. Naast de voorzitter worden 40 nieuwe vertegenwoordigers in de Raad van Bestuur verkozen.


 

Premier steunt Verwilghen...

In Het Laatste Nieuws kon u gisteren lezen dat premier Guy Verhofstadt ,,pal achter'' minister Marc Verwilghen (VLD) staat. Dat Verwilghen al tweemaal kandideerde voor een internationale functie verklaart de premier door het ,,goed profiel'' dat Marc Verwilghen voor een dergelijke baan heeft. Volgens de premier heeft de internationale ambitie van de minister van Energie geen invloed op zijn werk binnen de regering en zet Verwilghen zich nog steeds voor honderd procent in. Ook de geruchten over de personeelswissels bij de VLD zijn volgens hem niet ,,op de realiteit gebaseerd''.


 

...en Bert vindt dat jammer

Op de webstek van Bert Anciaux (Spirit) staat dat hij Marc Verwilghen ,,vanuit inhoudelijk oogpunt'' een goede kandidaat vindt. Het is volgens hem al sinds 1999 duidelijk dat Marc Verwilghen slechts een korte tijd in de politiek wou meedraaien. De tegenstem van gewezen CD&V-minister Luc Van den Brande in de Raad van Europa schrijft hij toe aan ,,politieke spelletjes'', al vindt hij dat nationaliteit niet noodzakelijk een reden is om een kandidaat te kiezen. ,,Wat kan het mij schelen welke nationaliteit die toekomstige mensenrechtencommissaris zal hebben?'', vraagt Bert zich af. Hij is wel verbaasd over de steun die Verwilghen plots in de VLD geniet: ,,Het is jaren geleden dat ik nog zoveel steun heb gezien voor Marc Verwilghen. Misschien is die steun niet uitsluitend te verklaren vanuit de zorg om mensenrechten. En dat is jammer.''


 

Segers schepen

Gisteravond moest de Gentse VLD-afdeling de opvolger aanwijzen voor de onlangs overleden schepen Chantal Claeys. Er bleef maar één kandidaat meer over: Catharina Segers. De andere kandidate, Jenny Haaze-Claes, trekt zich terug als kandidaat-schepen. In een open brief toont ze zich bijzonder boos op de VLD. Ze beschuldigt de VLD Gent van ,,oude politieke cultuur'', en zegt dat die ,,duidelijk toont dat de inzet als simpel partijmilitant niet van tel is''.


 

Daens als boegbeeld

Het Vlaams Belang pakt in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 in Aalst uit met een opmerkelijke pre-campagne. Het plaatst priester Daens bij de slogan Zelfde Strijd . ,,We zochten naar een geschikt beeld om op één jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen onze campagne in te zetten'', zegt Steve Herman, voorzitter van het Vlaams Belang in Aalst. ,,Onze campagne draait nu eens niet rond vreemdelingen of criminaliteit, al blijven die thema's fundamenteel. We willen onze sociale strijd voor de Aalstenaars in de verf zetten. In de sociale strijd tegen armoede en uitbuiting vonden we priester Daens de geschikte persoon.''

Fractieleider in de gemeenteraad en Vlaams parlementslid Karim Van Overmeire voegt eraan toe: ,, Zelfde Strijd verwijst naar het feit dat men de partij Vlaams Blok monddood heeft willen maken, net zoals men dat met Daens heeft proberen te doen. De leuze verwijst tevens naar onze Vlaamse strijd.''


 

Oudste beroep

N-VA-voorzitter Bart De Wever en Belang-voorman Filip Dewinter hebben vrijdagnacht in het VTM-programma Polspoel en Desmet een gezellige babbel gehad. Onder meer de overstap van Marie-Rose Morel, de voormalige buurvrouw van Filip Dewinter, van N-VA naar Vlaams Belang kwam aan bod: ,,Een overstap in een wolk van leugens om dan nadien in de nieuwe partij nog te proberen de oude partij kapot te krijgen. Er bestaat een woord om zo iemand te benoemen, maar ik spreek het liever niet uit.'' Toen Polspoel vroeg om toch een tipje van de sluier op te lichten, antwoordde De Wever enigmatisch: ,,Het is het oudste beroep ter wereld.''

Filip Dewinter eist verontschuldigingen.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs