Buitenverblijf

Voor rijke mensen, zoals Didier Reynders en Guy Verhofstadt, is 75 euro niet meer dan de prijs van een vaas in hun buitenverblijf. Die oneliner van vice-premier Laurette Onkelinx (PS) dit weekend is nu al een klassieker. La Dernière Heure had niet meer nodig om de plannen van Onkelinx' eigen buitenverblijf boven te halen. Dat komt in de rijke Waals-Brabantse gemeente Lasne te staan en zou een grondoppervlakte van 158 vierkante meter hebben. Of er ook vazen aangekocht worden, stond niet vermeld.


 

Let the beast go

Meer dan tachtig burgemeesters zijn dit tv-seizoen te zien in de begingeneriek van Man bijt hond.  Op een mechanische stier. In een zwembad.

Zolang ze bovenop het beest blijven, mogen ze promotie maken voor hun gemeente. Hun tijd is om zodra ze in het water vallen. Het aantal seconden dat ze het op de stier uithouden, wordt ook nog eens omgezet in een bedrag in euro voor het goede doel. Het record bedraagt voorlopig 58 seconden.

De burgemeesters van Maldegem, Zonnebeke en Ham bijten de spits af. Niet alle burgemeesters wensten mee te doen. Het productiehuis Woestijnvis kreeg een hele waaier argumenten te horen, gaande van watervrees, een zwakke gezondheid tot 'ik draag een toupetje'. Namen van de afbellers worden evenwel niet genoemd.

Bekende burgemeesters zoals Louis Tobback (Leuven) of Marleen Vanderpoorten (Lier) hapten voorlopig nog niet toe. Ook op Jean-Luc Dehaene (Vilvoorde), die nochtans ervaring heeft met mechanische stieren, is het nog even wachten.


 

Inmiddels in Komen

Jong N-VA heeft gisteren de Vlaamse basisschool in Komen een opknapbeurt gegeven. Er werd geverfd, afgebroken, gesnoeid en gepoetst. De Franstalige Gemeenschap is verplicht om het schooltje te financieren, maar ze weigert dat al jarenlang. Dankzij een goede samenwerking tussen KNOKK (Komité Nederlandstalig Onderwijs en Kultuur Komen), ouders, leerkrachten en directie, houdt het desondanks al jarenlang in het hoofd boven water.


 

Inmiddels in Bertem

Namens de VLD neemt Danny Smagghe het op voor priester Rudy Borremans. De partij vraagt aan het bisdom om Borremans te benoemen als hoofdpastoor van Bertem - wat het niet van plan is. ,,Niet zozeer voor ons of voor Borremans, maar vooral voor de parochianen die in de priester de belichaming vinden van een moderne en menselijke kerk'', aldus Smagghe.

Het inspireert de VLD-woordvoerder over holebi-materies tot enkele beschouwingen. ,,Dat de kerk wereldvreemd is, blijkt vandaag nogmaals uit de stellingen van de nieuwe paus die alle homoseksuele priesters en kerkleiders buiten wil. Dat is een regelrechte uitnodiging tot het kweken van pedofielen en kinderverleiders zoals dat indertijd voorkwam op katholieke internaten en in kloosters'', aldus Smagghe. ,,Voor de VLD is het belangrijk dat mensen een uitweg vinden voor problemen en vragen in de warme menselijkheid van pastoors en misdienaren, ook voor seksuele problemen. En dit zonder schrik te moeten hebben voor afwijzing of zelfs terechtwijzing'', aldus nog Smagghe.


 

Inmiddels in Evergem

Patricia De Waele - schepen in Evergem en voormalige kandidaat-voorzitter van de VLD - laat opnieuw van zich horen. Niet om kritiek te uiten op haar partijvoorzitter Bart Somers - dat leverde haar in het voorjaar een schorsing als partijbestuurslid op. Wel om haar neef Alexander De Waele te steunen. Volgens een persbericht van De Waele is de genaamde Alexander ,,niet alleen fotogeniek en sportief, maar hij is een bijzonder lieve en charmante man''. Meer is niet nodig om uitgeroepen te worden tot een van de finalisten van Mister Vlaanderen.

De Waele roept op om haar neef Alexander tot Mister Vlaanderen te verkiezen door te sms'en of even binnen te wippen op de finale in het Oostendse Casino Kursaal. Als Bart Somers het goed wil maken, weet hij wat hem te doen staat.


 

Koosjere Dewinter

Het Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter is druk bezig met zijn kansen op de Antwerpse burgemeesterssjerp. Daarbij ziet hij het joodse kiespubliek in de metropool niet over het hoofd. In een interview met het Israëlische dagblad Haaretz hengelt hij nu naar uitnodiging van de staat Israël. Vooralsnog is Dewinter niet welkom.


 

Stedenbeleid

De Vlaamse regering heeft een stedenbeleid, dat wil zeggen, ze geeft 100 miljoen euro per jaar extra aan de ,,steden''. Eerst kwamen de ,,grootsteden'' Antwerpen en Gent; later mochten daar elf regionale steden bij: Aalst, Brugge, Hasselt, Genk, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout. Omdat de Franstalige partijen vonden dat ook de federale overheid zoiets moest doen, deed die dat nog eens over. Ze verdeelt 128 miljoen euro over wat zij ,,de drie Vlaamse grootsteden'' noemt: Antwerpen, Gent en Oostende, en verder aan vijf Waalse ,,grootsteden'', Bergen, Luik, Charleroi, La Louvière en Seraing, en aan zeven Brusselse ,,grootsteden'': Brussel-stad, Anderlecht, Sint-Gillis, Sint-Joost, Schaarbeek, Molenbeek en Vorst.


 

Bijna-stedenbeleid

De kleine en middelgrote gemeenten hebben lang geprotesteerd tegen de bevoordeling van de steden, tot ze ook geld kregen. Het nijvere kamerlid Guido De Padt (VLD) rakelt de zaak nu opnieuw op. Hij is immers burgemeester van Geraardsbergen, een bijna-stadje met ruim 31.000 inwoners. Turnhout, de laatst bijgekomen regionale stad, heeft 39.000 inwoners. Als De Padt de lijst verder kan uitbreiden, hebben we straks ook een bijna-stedenbeleid.


 

Grootstad Oostende

Guido De Padt vraagt zich ook af op grond van welke criteria de steden uitgekozen werden. Voor Vlaanderen is dat simpel: het zijn de dertien grootste. Voor de federale geldstromen is het moeilijker: Waarom drie Vlaamse, vijf Waalse en zeven Brusselse grootsteden? De federale minister die dit geld mag uitdelen, Christian Dupont (PS), zal daarvoor zeker een uitleg vinden. Maar hoe legt hij verder uit in Vlaanderen dat Oostende met 68.000 inwoners een grootstad is, terwijl pakweg Sint-Niklaas (69.000), Hasselt (70.000), en zelfs Brugge (117.000) dat niet zijn?

Ongetwijfeld weet minister van Begroting Johan Vande Lanotte, zelf Oostendenaar, daar wel een antwoord op. De quizvraag voor gevorderden luidt nu: hoe zal minister Dupont dat verpakken in zijn antwoord?


 

Taks minder

Antwerpen schaft de vestigingstaks voor gezinnen af. Dat blijkt uit de begroting 2006 van de stad. Die taks, een extra gemeentebelasting, bedroeg 25 euro voor gezinnen en 12,5 euro voor alleenstaanden. In 2006 schrijft Antwerpen ook een extra krediet in van 1,512 miljoen euro om leegstand, en verkrotting tegen te gaan. Voor een propere stad is 2 miljoen euro voorzien. Op de buitengewone begroting wordt een nieuw buitengewoon reservefonds opgericht. Daarvoor is 35 miljoen euro voorzien met het oog op investeringen in de toekomst. Dat toont aan dat het stadsbestuur ook na 2006 wenst te besturen, aldus schepen van Financiën Bungeneers.


 

Openhartig

Premier Verhofstadt had het donderdag in de Eén-talkshow van Jan Leyers over zijn hartproblemen in de paasvakantie. ,,De wereld stond heel even stil voor mij. Mijn vrouw heeft mij erdoor geholpen.'' Verhofstadt gaf nog mee dat hij de doktersadviezen goed opvolgt. Alleen stress vermijden is moeilijk, gaf hij toe. ,,Zaak is negatieve stress om te zetten in positieve.''


 

Rood

Welke politieke ideeën rapen onze parlementsleden op tijdens hun vakantie, vroeg Gazet van Antwerpen zich af. Caroline Gennez (SP.A) was gecharmeerd door de Franse dorpen. Daar staan soms verkeerslichten die automatisch op rood springen als iemand sneller dan 50 km/u rijdt. ,,Ze hebben een dubbel effect: je moet stoppen en de chauffeurs achter je vervloeken je. Soms heel nadrukkelijk. Als sociaal ontradingseffect kan dat tellen.''


 

Hond

Wie assistentiehonden weigert in zijn café of hotel, krijgt binnenkort een boete van 50 tot 100 euro. Dat wil Gisèle Mandaila, de staatssecretaris voor personen met een handicap (MR). Dergelijke honden mogen nu al niet geweigerd worden, alleen wordt die verplichting nooit hard gemaakt.


 

CD&V verdringt Tobback

De jongeren van CD&V houden dit weekend hun zomeruniv. Daarbij horen uitstapjes naar het Vlaams Parlement en naar het kabinet van minister-president Yves Leterme. Het hoogtepunt volgt ongetwijfeld in Leuven waar de jongeren een gemeenteraad gaan naspelen. Dat laatste gebeurt onder het voorzitterschap van... burgemeester  Marc Van Peel. Hopelijk is Louis Tobback die dag niet thuis.


 

Palestinastrijder

Als zelfverklaarde ,,Palestinastrijder van het eerste uur'' trekt het Vlaams-parlementslid Jan Loones (N-VA) naar Israël en Gaza. Hij maakt deel uit van een internationale parlementaire delegatie. Loones wil de schaduwzijde van het ontruimingsplan in Gaza belichten. ,,Het plan biedt geen garantie voor meer vrede en veiligheid, en dreigt integendeel de Israëlische controle over de Westelijke Jordaanoever te verstevigen. De enige garantie voor vrede en veiligheid is een onafhankelijke Palestijnse staat'', zegt hij.


 

Groene baas

Groen! heeft er een nieuwe topman bij. Luc Barbé wordt voorzitter van het groene partijbestuur. De 43-jarige Barbé was eerder parlementslid voor de groenen en vanaf 1999 kabinetschef van staatssecretaris voor Energie Olivier Deleuze (Ecolo). Onder meer door zijn goede contacten met Ecolo zal Barbé bij Groen! een niet onbelangrijke rol spelen.


 

Vlaamse geeuw

Enkele dagen voor de IJzerbedevaart geeft jong-N-VA het organiserend comité een ferme tik: ,,De vorige keer was de eucharistieviering nog dolle pret vergeleken met het vervolg. Uitschieters als het getuigenis van de burgemeesters van Halle-Vilvoorde konden de rest van de infantiele voorstelling niet doen vergeten. Treinreizigers onder de toeschouwers vroegen zich af of ze niet beter drie stations verder waren uitgestapt, in Plopsaland (...) Net zo min als de IJzerwake haar politieke banden met Vlaams Belang kan ontkennen, kan het IJzerbedevaartcomité zijn voorliefde voor bepaalde partijen niet verbergen. Senator Staf Nimmegeers (SP.A) als concelebrant in 2003 en politica Nelly Maes (Spirit) als spreker zijn daarvan slechts enkele voorbeelden. Wij hopen dat op de 78ste IJzerbedevaart een hippe Vlaamse Leeuw zal te zien zijn, in plaats van een saaie Vlaamse Geeuw.''


 

Fietsen met de voorzitter

Wie wil gaan fietsen met de interim-SP.A-voorzitter, kan dat. Caroline Gennez neemt zaterdag iedereen mee die een stukje van Mechelen wil zien. Na afloop trakteert ze op een lekkere barbecue. Bovendien krijgt iedereen gratis toegang tot De Nekker waar men kan genieten van activiteiten als: zwemmen, minigolfen of go-carten. Inschrijven kost zes euro en u moet eens vriendelijk lachen naar Caroline Gennez. Zij wil in oktober volgend jaar graag burgemeester worden van Mechelen.


 

Getrouwd, verliefd, straks gescheiden

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) heeft een relatie met de VRT-radiojournaliste Greet Op de Beeck.

Met zijn echtgenote Marleen Van Doren kwam hij een tijd geleden tot de vaststelling ,,dat het beter zou zijn om hun huwelijk te beëindigen'', zo hebben Dewael en Van Doren woensdagavond gezamenlijk meegedeeld.

,,Omdat ik enkele maanden geleden in een relatie ben gestapt met Greet Op de Beeck, zie ik mij genoodzaakt een publieke mededeling uit te geven. Sinds het begin van deze relatie heeft zowel Greet Op de Beeck als ikzelf in onze beroepsbezigheden de nodige afstand gehouden. De VRT-hoofdredactie werd enkele weken geleden ingelicht'', zo luidt de mededeling, die volgens de woordvoerder van Dewael ook door de radiojournaliste werd goedgekeurd.

Dewael spreekt zijn waardering uit voor de media die het privéleven van politici respecteren , maar betreurt dat ,,sommige'' media dat niet doen. Hij beklemtoont dat zijn ,,echtgenote en kinderen, die nooit gekozen hebben voor een publieke rol, hierdoor geraakt worden''. De minister verwijst hiermee naar een column in Knack deze week.

De minister zegt nog te hopen dat iedereen ,,het nodige respect kan opbrengen voor ons privéleven''. ,,Wij zullen dan ook geen verdere commentaar op deze persoonlijke gebeurtenissen geven'', zo besluit het gezamenlijke communiqué.

Voor Op de Beeck zou een nieuwe functie binnen de VRT gezocht worden, omdat het voor de jounaliste door haar relatie met de minister lastig is geworden om haar werk op de nieuwsdienst te blijven doen.


 

Welk Europa?

Na de negatieve referendumuitslag over de Europese grondwet in Frankrijk en Nederland hebben de regeringsleiders half juni 2005 (op de Europese top) de lidstaten opgeroepen om een debat te organiseren over de manier waarop wij onze visie over een welvarend, vrij, vreedzaam en rechtvaardig Europa kunnen realiseren. Kamervoorzitter Herman De Croo (VLD) liet gisteren weten dat hij op de uitnodiging ingaat. Op woensdag 19 oktober organiseert hij als voorzitter van het Federaal Adviescomité voor Europese Aangelegenheden een parlementair debat. Eigenlijk vond dat debat, naar aanleiding van de neen-stemmen, in juni al plaats in de Kamer. Maar het succes was dermate groot dat een reprise zich opdrong. Bovendien moeten de kamerleden zo geen nieuwe speech schrijven.


 

Terug naar school (1)

De onderwijsbonden gaan niet in op de uitnodiging van Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) om rond de tafel te zitten in verband met de volgende onderwijs-cao. Ze pikken het niet dat de bewindsman na de opmaak van de Vlaamse meerjarenbegroting eerst in de media toelichting gaf over het aandeel dat naar onderwijs gaat, in plaats van met hen te praten.

Begin juni raakte bekend dat minister Vandenbroucke een kleine 215 miljoen euro ter beschikking heeft voor de onderhandelingen over de cao. De minister wil dat het personeel uit het onderwijs in de periode 2005-2009 dezelfde loonstijging krijgt als de collega's uit de witte sector.


 

IJzerbedevaart

Zondag wordt de 78ste IJzerbedevaart georganiseerd. Eric Van Rompuy zal er alweer niet zijn. De gewezen CD&V-minister blijft al weg sedert 2002. Hij vindt dat Vlaams Belang de sfeer op de weide in de jaren negentig grondig heeft verpest door van ,,de IJzerbedevaart een manifestatie te maken tegen de traditionele Vlaamse partijen en een instrument om het eigen separatistische gelijk te bevestigen''. Maar de CD&V'er haakte helemaal af toen IJzerbedevaart-voorzitter Lionel Vandenberghe de overstap maakte naar Spirit en voor het kartel SP.A-Spirit in de Senaat ging zetelen. Vandenberghe viel als senator op door precies het omgekeerde te doen van wat hij steevast als voorzitter had bepleit.

,,De opvolger van Vandenberghe, Walter Baeten, slaagt er niet in de Vlaamse geloofwaardigheid te herstellen. Hij slaagde er tijdens de BHV-crisis zelfs in te pleiten voor inschrijvingsrechten voor Franstaligen in de Vlaamse Rand!'', gromt Van Rompuy verder.

De CD&V'er heeft ook geen zin om zondag even als alibi te dienen voor de Vlaamsgezindheid van Spirit, zeker niet nu Spirit-kopstukken de Vlaams-nationale zaak geen strijd waardig meer vinden.


 

Terug naar school (2)

De onderwijsbonden ACOD, COC, COV en VSOA vinden dat bedrag te laag. Ze willen dat de beloofde injectie in de hogescholen en de beloofde verhoging van het vakantiegeld voor het onderwijspersoneel uit die enveloppe worden gehouden. Bovendien zijn er veel meer middelen nodig als de minister de vergelijking met de witte sector op een correcte manier maakt, luidde het. De bonden zien voorts in de aankondiging van de minister dat het onderwijs de komende jaren 600 miljoen euro aan bijkomende middelen zal krijgen, dat onderwijs voor de Vlaamse regering geen topprioriteit is.

Op 1 september gaan de bonden alvast geen actie voeren, maar wel op 5 oktober, de Werelddag voor de Leraren. Hoe die acties er zullen uitzien, hangt af van de gemaakte vooruitgang tijdens de onderhandelingen.


 

Blokwatch bindt in (bis)

Marc Spruyt van Blokwatch laat weten dat zijn kaping van het internetadres www.novacivitas.be niets te maken heeft met de uitspraken van NovaCivitas-voorzitter en gewezen VLD-partijbestuurslid Boudewijn Bouckaert (DS 24/8) . Die bepleitte begin juli een nieuwe rechtse partij waarin politici van Vlaams Belang, VLD, CD&V en N-VA zouden samenwerken. ,,Dat gebeurde wel omdat het mij hoogst verbaasde dat die domeinnaam nog vrij was, en het mij een ludieke manier leek om op deze wijze in contact te treden met een mogelijk voor Blokwatch interessant doelpubliek.''


 

Terug naar school (3)

Op 1 september start het nieuwe schooljaar. Minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke werkt die dag haast nog harder dan anders. Niet minder dan vier scholen mogen zich verheugen in ministerieel bezoek: Leefschool het Veerke in Hamme, de Provinciale Technische School in Hamme, het Atheneum in Leuven en het VTI in Leuven.


 

Actief

Op 18 september organiseert Spirit in Boom een tweede ledendag. Het is niet meteen duidelijk of politiek daar de boventoon zal voeren. ,,In het provinciaal domein De Schorre in Boom hebben we terug de klassiekers zoals het voetbaltornooi en een kampioenschap touwtrekken, daarnaast is er dit jaar deltavliegen, volleybal, minigolf, waterfietsen, een echte kindershow.... De barbecue staat klaar!'', kondigt de partij aan.

Overigens is Spirit op zoek naar een ,,medewerker secretariaat (m/v) ledenzorg, verkiezingen en interne communicatie''. Die persoon zal onder meer instaan voor de organisatie van de ledendagen.


 

Dossierkennis

,,Kamerlid Stijn Bex vraagt namens Spirit een strenge wet zonder achterpoortjes: vuurwapens moeten uit de nachtkastjes geweerd worden. Maar Spirit wil ook dat verantwoordelijke jagers, sportschutters en mensen die historische veldslagen naspelen, hun hobby kunnen uitoefenen.
Spiritisten Joris Vandenbroucke en Stijn Bex zetten hun schouders onder de wetgeving rond de zogenaamde ‘re-enactors’,’’ lazen we gisteren in een persmededeling van Stijn Bex.
Re-enwat? Re-enactors. Die spelen als hobby historische veldslagen na. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zogeheten blankvuurwapens, ongevaarlijk maar lawaaierig. Deze wapens zijn evenwel verboden, klaagden enkele re-enactors gisteren in Het Laatste Nieuws.


 

Vlaams Belang werft aan

Twee jaar geleden haalde Pieter Van Boxel de nationale media. De jonge N-VA'er van Indonesische afkomst wilde deelnemen aan de federale verkiezingen. Maar met zijn 20 jaar was hij net te jong. IJlings moest hij van de lijst worden afgevoerd. Gisteren was het opnieuw prijs voor Van Boxel. De inwoner uit Malle en voorzitter van de N-VA-afdeling Voorkempen stapt over naar Vlaams Belang. Naar eigen zeggen voelt hij zich niet meer thuis bij de N-VA. Van Boxel pleit voor een Vlaamse frontvorming en verwerpt het cordon sanitaire. De getaande Van Boxel is ervan overtuigd dat Vlaams Belang geen racistische partij is. Als voorzitter van de N-VA in Malle pleitte hij tegen een samenwerking met Vlaams Belang. In N-VA-kringen wordt de overstap betreurd. De partij vreest dat in de aanloop van de komende gemeenteraadsverkiezingen nog N-VA'ers zullen ,,sneuvelen'' die vrezen op een N-VA/CD&V-lijst niet verkozen te raken en daarom een gewillig slachtoffer zijn voor het gespin van Marie-Rose Morel.
 

Kont

,,Geef mij maar een knappe Thaise vrouw in plaats van een Vlaamse met een dikke kont en hangtieten.'' Wim Elbers, gewezen gemeenteraadslid voor Vlaams Belang in Brussel, tijdens het VTM-programma Telefacts . In 1999 werd Elbers, een gewezen politieman, veroordeeld wegens racisme. Hij is met ,,verlof voorafgaand aan de pensionering'' en schuimt tegenwoordig de stranden van Thailand af. De man ondertekende onlangs het IJzerwake-manifest.


 

Plezierreis

Senator Jean-Marie Dedecker heeft in een mail zijn collega-fractieleden van de VLD een ,,schitterende reis'' gewenst naar China en ,,vindt het zelfs jammer dat hij er niet bij kan zijn''. Hij komt daarmee terug op zijn uitspraak in deze krant, dat hij geen goesting had in een plezierreis bij het begin van het politieke jaar.
 

Blokwatch bindt in

De anti-Belangorganisatie Blokwatch heeft, na het dreigement van Nova Civitas-voorzitter Boudewijn Bouckaert om naar de rechter in kort geding te stappen, beslist om de domeinnaam www.novacivitas.be over te dragen. Op 14 juli had Blokwatch-baas Marc Spruyt deze naam geclaimd bij dns.be. Bouckaert liet zes jaar geleden novacivitas.org registreren. Hij was helemaal niet ingenomen met het spelletje dat Blokwatch had opgezet. Wie die site opende, las ,,Welkom bij Blokwatch'', met daaronder de foto van een schaars gekleed Belang-parlementslid plus die van de partijvoorzitter. Bouckaert nam Hugo Coveliers als advocaat onder de arm en dreigde met een schadevergoeding van 25.000 euro. ,,Het verbinden van de vzw Nova Civitas, die een ernstige denkclub is, met een webstek die banaal, marginaal en bijzonder oppervlakkig oogt, creëert uiteraard een bijzondere schade voor verzoekster,'', argumenteerde de gewezen VLD-senator. Spruyt liet het zover niet komen. Hij droeg de webstek onmiddellijk over aan Nova Civitas en betaalde de daarmee gepaard gaande kosten. Meteen was een rechtszaak zonder voorwerp geworden, iets wat Coveliers betreurde. ,,Ik had dolgraag gepleit,'' zei hij gisteren aan De Standaard. De webstek is ondertussen afgesloten. Blockwatch besloot de domeinnaam van Nova Civitas te kapen nadat Bouckaert in Tertio had gepleit voor een politiek tweepolig landschap waar een nieuwe rechtse partij politici van VLD, N-VA, CD&V en VLD zou verenigen.


 

Dossierkennis (2)

,,Als ik de dossierkennis van mijn vader had, haalde ik elke week de krant.'' Dezelfde Stijn Bex, gisteren in De Morgen .
 

Deontologie

Raf Suys, kabinetschef bij Vlaams minister van Milieu en Energie Kris Peeters (CD&V), heeft een deontologisch probleempje. Uit zijn in Het Staatsblad gepubliceerde lijst van bestuursmandaten blijkt dat hij in de raden van bestuur van het Molse Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) en het Nationaal Instituut voor de Radio-elementen (IRE) zetelt. Het gaat om federale instellingen die kunnen doorgaan als pleitbezorgers voor kernenergie.

Volgens de milieubeweging is dat problematisch. Niet dat Suys in de fout is gegaan. Maar goed bestuur suggereert dat een kabinetschef van een minister die bevoegd is voor energie maar beter niet zetelt in organisaties die kernenergie promoten.

Suys, zelf een bio-ingenieur, zetelt al tien jaar in deze instellingen. Hij liet zich begin dit jaar herbenoemen, toen hij al kabinetschef was bij Peeters. Zelf ziet hij geen enkel probleem. Door zijn activiteiten bij het SCK en het IRE kan hij naar eigen zeggen de minister beter informeren over de stand van zaken bij deze twee instellingen.


 

Gebroken neus

Echt goede herinneringen zullen de in driekleur geschilderde actievoerders niet overhouden aan de IJzerwake van zondag. De twee bestormden het podium en kregen daarop een pak rammel. Philippe Leclercq van het Belgicistische mini-partijtje BUB kwam er met kneuzingen van af, zijn kompaan Andy Vermaut had minder geluk: ,,Ze hebben mijn neus op twee plaatsen gebroken, en mijn rug en onderbuik zien zwart van de kneuzingen. Ik kon een dag niet rechtstaan, en ben een week werkonbekwaam.'' Vermaut wilde naar eigen zeggen aantonen ,,dat de IJzerwake niet verdraagzaam of vredevol is''.


 

Druk druk druk

Vice-premier Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft er al een erg drukke zomer opzitten. De begroting op goede koers houden, een boek schrijven over het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en vooral een nieuw SP.A-'intentieverklaring' opstellen. Tussen al dat werken door vond de vice-premier ook nog tijd samen met een indrukwekkende schare BV's deel te nemen aan de 'De Grute Plattoo'-prijs. Rob Vanoudenhoven organiseert die wielerwedstrijd voor het goede doel. Vande Lanotte koerste er tegen onder meer Tanja Dexters, Günther Neefs, Evy Hanssen, Dina Tersago, Jean Marie Pfaff en Roxane.
 

Celie en Jean-Luc

,,Jean-Luc, waar heb je je natte zwembroek gelegd?'' ,,Die ligt daar ergens op de grond in de slaapkamer, die wordt daar niet vuiler van.'' Een halfuur later kreten van verontwaardiging in het witte vakantiehuisje in Porto Rotondo. ,,Jean-Luc! Je natte zwembroek ligt op ons bed!'' ,,Ha ja, maar aan mijn kant, hé.'' De ex-premier en zijn Celie barsten gezamenlijk uit in een schaterlach. Net 40 jaar getrouwd en wat de één denkt, zegt de ander. ,,Mijn schoonmoeder zei indertijd: ,,Celie, je zal er nog veel moeten aan bijschaven''. Dat is me nooit gelukt.''

De vakantie van Jean-Luc Dehaene (CD&V) in Het Laatste Nieuws.


 

Huwelijksreis

,,In het regenwoud staan geen toiletten, hé. Je doet het waar en wanneer het je uitkomt. Ik heb op die manier eens zandvlooien in mijn broek gehad. Ik kan je verzekeren: toen die begonnen te bijten, heb ik alles vliegensvlug uitgetrokken en uitgeschud, ongeacht het gezelschap. Kortom, een aanrader, Maleisië''. Groen!-voorzitter Vera Dua over haar huwelijksreis in  Het Laatste Nieuws.


 

Grand prix OCMW (1)

Goed nieuws voor leefloners. De Waalse minister van Binnenlands Bestuur, Philippe Courard (PS), biedt hun gratis kaartjes aan voor de Grote Prijs Formule 1 in Francorchamps. De Waalse regering sponsort die en heeft zo een aantal toegangskaartjes. In plaats van wat PS-vrienden uit te nodigen, wil Courard liever zijn kiespubliek bedienen. ,,De minister wil de plaatsen aanbieden aan mensen die gebeten zijn door de autosport maar die onvoldoende middelen hebben om de verplaatsing naar de Parel van de Ardennen te maken'', laat Courard weten.
 

Streling

Het Vlaamse ego van Geert Bourgeois (N-VA) is gestreeld, zegt hij. De minister van Toerisme is gelukkig met de ,,jubelkreten'' die onder meer Vogue, Elle, de New York Times en, jawel, Playboy veil hebben voor Vlaanderen als toeristische bestemming. Maar belangrijker dan de streling is het ,,wervend effect'', vindt de minister. Dat spreekt.
 

Grand prix OCMW (2)

Echt gul is wilde weldoener Courard wel niet, er worden maar veertien plaatsen voor de race en honderd plaatsen voor de vrije oefenritten aangeboden. Leefloners moeten wel het juiste antwoord op de aartsmoeilijke vraag: ,,Welke coureur won vorig jaar de wedstrijd?'' opsturen naar Courards kabinet in Namen. En natuurlijk niet vergeten te vermelden van welk OCMW ze precies afhangen.
 

Kandidaat

Een beetje slecht nieuws voor minister Marc Verwilghen (VLD), die kandidaat is voor de topjob van Commissaris voor de Mensenrechten bij de Raad Van Europa. Er is een notoire kaper op de kust: de gesjeesde federale ombudsman Pierre-Yves Monette is ook kandidaat-commissaris. Echt vrezen moet Verwilghen wel niet, Monette draagt zichzelf voor. Zijn kansen raken net niet het absolute nulpunt.


 

Gordel

De burgemeester van Watermaal-Bosvoorde, Martine Payfa (FDF), weigert De Gordel door haar gemeente te laten passeren. Ze vraagt haar collega's in andere gemeenten hetzelfde te doen. De Vlaamse minister van Sport, Bert Anciaux (Spirit), had voorgesteld om het evenement vanaf volgend jaar ook door Brussel te laten trekken. Payfa legt als motivatie nog eens een grijsgedraaid FDF-plaatje op: ,,De Gordel is een Vlaams-nationalistische manifestatie, die de wens van de Brusselse bevolking niet respecteert.''


 

Opa Frank

Frank Vandenbroucke is in de wolken. In de zevende hemel zelfs. De reden: de minister van Werk en Onderwijs is deze week (stief)opa geworden.


 

Hondenstiel

 ,,Nu pas besef ik dat politiek een hondenstiel is'', zegt Daan Schalck in De Tijd . Eén jaar geleden stapte Schalck over van de stiel van kamerlid (voor SP.A) naar de stiel van consultant bij Ernst&Young.

Helemaal los heeft hij de politiek niet gelaten. Zo bereidt Schalck nog het ideologische congres van de SP.A mee voor. ,,Ik heb ook nog vaak gesprekken met sommige kabinetsmedewerkers. Een uur spreken met een kabinetschef levert vaak meer op dan twee weken parlementair werk.''


 

Wantrouwen

Journalisten zijn niet te vertrouwen, priesters, nonnen en ondernemers nog minder, maar politici al helemaal niet, lijkt de mening van de Belg. Volgens een opiniepeiling van het bureau GfK, gebracht door La Libre Belgique, vertrouwt 91 procent van de Belgen artsen. Ook onderwijs (87 %) en politie (75 %) doen het goed. Politici (24 %) bengelen onderaan. Eén troost: GfK voerde het onderzoek in achttien landen. Internationaal scoort het vertrouwen in politici nog een pak lager, met slechts 15 procent.


 

Vive la République!

De Luikse communistische partij laat van zich horen. En wel met de eis dat er een parlementaire onderzoekscommissie wordt opgericht om de moord op partijvoorzitter Julien Lahaut, in 1950, op te helderen. Juridisch gezien is die zaak al sinds 1972 verjaard. In 2001 werd al eens gevraagd om een parlementaire onderzoekscommissie op te richten, maar die vraag werd toen afgewezen.

Julien Lahaut is vooral bekend doordat hij ,,Vive la République!'' riep bij de eedaflegging van koning Boudewijn.


 

Yves en de paus

 Minister-president Yves Leterme heeft gisteren de Wereldjongerendagen (WJD) in Keulen bezocht. Een tocht van zes kilometer naar de Dom van Keulen, een rondleiding door het jongerenfestival in de binnenstad, een muzikale picknick, een ontmoeting met de bisschop van Hasselt, Patrick Hoogmartens, en een worsten- en zuurkoolfeest met Vlaamse en Duitse jongeren van de gastparochie stonden op het programma.

Leterme zei ,,oprecht verbaasd'' te zijn ,,door de openheid waarmee de jongeren spraken over hun geloof''.


 

Te snel

Een vroegere chauffeur van Benoît Lutgen (CDH), de Waalse minister van Landbouw, moet in september een stage lopen bij het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). Het voertuig van de minister, dat door de chauffeur werd bestuurd, werd in juli vorig jaar op de E411 geflitst tegen meer dan 150 kilometer per uur.

Het parket had een minnelijke schikking van 175 euro naar het kabinet van de minister gestuurd, maar het kabinet meldde dat het de chauffeur was die de overtreding had begaan. De chauffeur kreeg daarom de factuur toegeschoven, maar hij vond dat hij niet hoefde te betalen voor een overtreding terwijl hij de minister vervoerde en de door hem opgelegde timing probeerde te respecteren.

De politierechtbank legde de chauffeur op een opleiding bij het BIVV te volgen.


 

Burgemeester

,,Ik ben en blijf de dochter van mijn mama. Maar wanneer mensen mij enkel als 'de dochter van' zien, word ik heel koleirig'', zegt Maya Detiège in De Morgen. ,,Het is voor mijzelf een raadsel waar ik zal eindigen. Burgemeester van Antwerpen? Ik weet het echt niet. Drie generaties burgemeesters in de familie, het zou wel mooi zijn, maar ik heb al zoveel rondgelopen in het stadhuis.''


 

Brusselmans aan de slag

Karin Brusselmans, vorig jaar nog kandidaat-voorzitster voor de VLD, biedt zich vandaag weer aan in Lebbeke om haar functie in de gemeentelijke administratie opnieuw op te nemen. Gisteren kreeg ze het bericht dat minister Marino Keulen (VLD) haar preventieve schorsing van 16 mei vernietigt. Die had ze opgelopen nadat ze betrokken was geraakt in een gerechtelijk onderzoek.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs