Bompa

Hoe zou het met senator Hugo Coveliers (ex-VLD) zijn? Goed. Hij is in de nacht van donderdag op vrijdag opa geworden van zijn eerste twee kleinkinderen, Nathan en Geraldine.


 

Beha (1)

Brussels parlementslid Carla Dejonghe (VLD) heeft een rel veroorzaakt op het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe, waar ze schepen is. In het gemeentehuis loopt een tentoonstelling die aandacht vraagt voor borstkanker. Om die wat luister bij te zetten, had Dejonghe deze week een slinger, gemaakt uit echte beha's, aangebracht in de trappenhal. Tot grote consternatie van het gemeentepersoneel. ,,De vrouwen zagen er de humor best van in, maar sommige mannen vonden dat dit niet door de beugel kon'', vertelt Dejonghe.

Prompt werd ze voor tekst en uitleg ontboden bij de burgemeester, Jacques Vandenhaute (MR). Ze spraken af dat de slinger mocht blijven hangen tot de vernissage. Dat was echter buiten de gemeenteraad gerekend. Daarin eisten alle vrouwelijke leden - van zowel meerderheid als oppositie - dat de slinger tot het einde van de tentoonstelling mocht blijven hangen. De burgemeester gaf toe.


 

Beha (2)

De volgende ochtend bleken de beha's echter alweer verwijderd. Dejonghe legt zich daar bij neer. ,,Deze keer kwam het verzoek niet van enkele dwaze mannelijke exemplaren, maar van een vrouw die zelf borstkanker heeft gehad. Zij kon de aanblik van de beha's niet aan. Voor deze menselijke reden heb ik begrip'', aldus nog de Brusselse VLD'ster.


 

Wisselbeker Vlaamse regering

De Vlaamse minister van Ondernemen, Fientje Moerman (VLD), reikt vandaag de eerste wisselbeker Vlaamse regering uit. Die gaat naar de beste ondernemende klas van 2005. Dat project wil jongeren vertrouwd maken met ondernemen, in de hoop dat ze later een eigen zaak oprichten. De uitreiking vindt plaats in Walibi. Een Waals pretpark, inderdaad.


 

Geluk

Op de Vlaamse tv is hij bijna dagelijks te zien, maar in het zuiden des lands is er nog werk aan de winkel voor Renaat Landuyt (SP.A). Dat ondervond de minister van Mobiliteit woensdag, toen hij een cameraploeg van RTL op bezoek kreeg.
Een onervaren journalist vroeg Landuyt of de minister ook aanwezig was. ,,Ik zal eens gaan kijken'', antwoordde Landuyt. Waarna hij prompt terugkeerde met de mededeling: ,,U hebt geluk. Hij is er!''


 

Kettingen in de Kamer

Kamervoorzitter Herman De Croo (VLD) is boos. Terwijl Ecolo vorige week de minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) in het parlement ondervroeg over het lot van enkele Koerdische asielzoekers, bonden zes actievoerders zichzelf met zware metalen ketens vast aan de zuilen van de statige entreehal.

,,Onze veiligheidsmensen hebben de ketens opengebroken en de politie heeft die mensen ondervraagd. Maar ik wil vooral te weten komen hoe die kettingen in het parlement zijn binnengekomen. Normaal passeren alle bezoekers langs een metaaldetector die meteen begint te biepen. Wij vermoeden hele sterk dat de actievoerders hulp hebben gekregen van parlementsleden, want die worden niet gefouilleerd bij het binnenkomen'', zegt De Croo in  Het Laatste Nieuws.


 

Uniek

- Hallo, kabinet Verwilghen? Is het mogelijk om het gsm-nummer te krijgen van de woordvoerder van de minister?
- Het spijt me, het is niet onze gewoonte om gsm-nummers door te geven.
- Maar dat van de woordvoerder toch wel?
- Helaas, dat kan ik niet doen.
- Wil de minister dan niet in de krant komen?
- Excuseer, maar regels zijn regels.


 

Belofte maakt schuld

,,Eind vorig jaar beloofde de federale regering 30 miljoen euro steun aan hulpbehoevende landen na de tsunami-ramp. Tot nu toe is daarvan amper 4 miljoen euro uitgekeerd aan Sri Lanka en Indonesië'', zegt het parlementslid Nathalie Muylle (CD&V). 

De regering is van plan dit jaar nog 6 miljoen euro te geven. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker (MR) zegt dat hij in juni naar Sri Lanka gaat ,,om te zien waaraan dat geld nog besteed kan worden''.

,,De Vlaamse overheid heeft ondertussen al 90 procent van het door haar toegezegde geld  uitbetaald aan het consortium van hulporganisaties. De federale regering moet haar belofte nakomen'', zegt Muylle.


 

Tussen pot en pint (1)

Waarover roddelen CD&V'ers zoal? Over Brussel-Halle-Vilvoorde, natuurlijk.

,,Tussen pot en pint komt het onvermijdelijke BHV aan bod'', schrijft het kamerlid Jef Van den Bergh in zijn weekboek, op de website van CD&V. ,,De PS zou dan toch naar verkiezingen willen gaan, maar niet voor hun feest van de arbeid.''


 

Tussen pot en pint (2)

,,In ieder geval lijkt de PS haar scenario al klaar te hebben. Als het de verkeerde kant uitgaat, zou men op 3 mei de stekker uittrekken. Dan zou getracht worden een overgangsregering op te zetten. Men is immers vanuit de PS de MR stilaan beu. Er wordt niet echt meer geregeerd. Er wordt dan gedacht aan Elio di Rupo om de overgangsregering voor te zitten. En CDH en CD&V zou gevraagd worden de overgangsregering mee te bemannen en dan half juni of tweede helft september verkiezingen te organiseren'', weet dan weer ex-minister Leo Delcroix, die een ,,Waalse bron'' vermeldt.


 

Controle

Stopcontrole Spirit-voorzitter Geert Lambert was tevreden, dinsdagavond na afloop van het supergeheime topoverleg op de al even geheime locatie. Niet over het verloop van de vergadering, maar wel over het feit dat hij de fijne wijnen die de premier bij zulke gelegenheden laat aanrukken, aan zich had laten voorbijgaan. Toen hij de autoweg ter hoogte van Oostende verliet, werd Lambert namelijk onderworpen aan een grootscheepse autocontrole. Zijn papieren, zijn promille en zelfs zijn diesel werden onderzocht. Op Lambert bleek niets aan te merken. Op zijn auto evenmin.


 

Verhofstadt komt tussenbeide

Verhofspaak Wie is de grootste Belg? Radio 1 wou het vandaag live op antenne vragen aan de enige man in ons land die het echt kan weten: de premier. Maar de premier liet aan Koen Fillet en Sven Speybrouck weten dat ,,zijn hoofd er niet naar stond''. Toch wou hij zijn mening kwijt via e-mail. In die mail pleitte Verhofstadt ervoor om Erasmus van de lijst te zwieren omdat dat een Nederlander is.

Wie komt in de plaats? Zenobe Gramme, uitvinder van onder meer de dynamo. Als we wat beter naar die man hadden geluisterd, hadden we vandaag veel makkelijker de Kyoto-norm gehaald, aldus Verhofstadt. En de grootste Belg? Paul-Henri Spaak, ook de keuze van Etienne Davignon op dinsdag.


 

Louis Tobback komt tussenbeide

Ook Louis Tobback heeft een mening over de grootste Belg. Het moet Filips de Goede zijn, zegt hij. Tobback stuurde daarvoor geen mail. Neen, hij had wel tijd voor Radio 1. Tobback vond vooral dat Ambiorix van de lijst moest. Niet dat hij iets tegen de Tongerse knaap heeft, maar Louis Tobback vermeldde zo vaak de naam Ambiorix dat hij nu hoopt korting te krijgen op zijn volgende paar Ambiorix-schoenen.


 

Pateeke

Pateeke Echt waar, hij wilde het zelf niet. De Brusselse VLD-minister Guy Vanhengel had nooit de bedoeling de tv-quiz De tabel van Mendelejev te winnen. In de finale van een uitzending met als kandidaten vier Brusselaars bevond Vanhengel zich tegenover Eddy Merckx.

Vanhengel vindt Merckx de grootste Belg (in ruil vindt Merckx Vanhengel de beste minister van Sport aller tijden). Daarom gunde de minister de wielerkampioen de overwinning in de quiz. Maar het was eruit voor hij het besefte. Pateeke. Het Brussels voor gebakje. Vanhengel kon het niet binnenhouden en won - tegen zijn zin - de quiz. Sindsdien kan hij zich in de wandelgangen niet meer vertonen of het fameuze woord - pateeke - ontglipt wel een voorbijganger.


 

Spring is overal

1 mei is er niet alleen voor de arbeiders en hun fanfare, maar ook voor hun kinderen. Daarom nodigt de SP.A-Antwerpen ook de jeugd-popgroep Spring uit om de feesten op te luisteren in Antwerpen. Tof dat Spring zich zo achter de rode vlag schaart. Hoewel. Twee weken later treedt Spring alweer op, in Plopsaland dit keer. Op uitnodiging van CD&V.


 

Bal

VLD-voorzitter Bart Somers belooft ons een ,,exclusief optreden'' van Claudia Decaluwé. Nooit van gehoord? Die dame maakte het mooie weer bij Sha-Na en bij Spark. Tegenwoordig gaat ze solo. Ze wordt begeleid door de ,,swingende XL-band, een achtkoppig showorkest.'' Claudia treedt op tijdens het ,,eerste Bal van Bart Somers''. Het Bal vindt op 11 juni plaats. Als dat maar geen verkiezingsbal wordt.


 

Tuur en Kathleen

Nieuws van de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2006. Patrick Janssens wil de SP.A-lijst pas in juni volgend jaar samenstellen. Tot dan stuurt hij Kathleen Van Brempt en Tuur Van Wallendael in het veld. Tuur en Kathleen moeten ,,verkennende gesprekken'' voeren om voor een sterke, open lijst te zorgen. De jacht op niet-SP.A'ers die op de lijst willen gaan staan, is dus geopend.


 

Het leek een goed idee

Vorig jaar keurde het Vlaams Parlement een SP.A-decreet goed om op termijn elke woning één gratis rookmelder te bezorgen. Binnen de perken van de begrotingskredieten natuurlijk. En wat blijkt nu? De rookmelders vallen buiten die perken. Het cadeau zou 75 miljoen euro kosten en de bevoegde minister Keulen geeft dat geld liever aan de bouw van sociale woningen. ,,Een goed voorbeeld van ondoordachte Vlaamse regelgeving'', zegt de Vereniging van Steden en Gemeenten.


 

Belang ontdekt economie

Komt dat zien, komt dat zien. Vlaams Belang werkt aan een economisch programma. Speciaal daarvoor opende de partij een webstek. In het najaar wordt het programma, dat bol staat van de lastenverlagingen, definitief beklonken.


 

Zever! (1)

,,Wat voor zever is dit allemaal? Ik heb lang vriendelijk mijn mond gehouden, maar nu is het gedaan. Als jonge parlementsleden zich willen profileren, mij niet gelaten. Maar dan niet op mijn kap''. Vlaams parlementslid en voormalig tv-rijkswachter Flor Koninckx is behoorlijk boos op de parlementsleden Jef Van Den Bergh (CD&V) en Hilde Vautmans (VLD).

Van Den Bergh beschuldigde Koninckx ervan zijn wetsvoorstellen om voorrang van rechts absoluut te maken en overdag verplicht de autolichten aan te laten te hebben gepikt. ,,Wij doen het werk, hij krijgt de pluim. Niet netjes. Je vraagt je af wat hem bezielt, heeft hij geen eigen ideeën? '', zei Van Den Bergh.

,,Flor Koninckx roept op tot hoffelijkheid in het verkeer, maar enige hoffelijkheid in de politiek is hem blijkbaar vreemd. Ik was eerst met dat fluovestjes-idee'', zei Vautmans.


 

Zever! (2)

,,Ik heb het fluovestjes-voorstel op 10 november 2004 ingediend, Vautmans op 9 december. En Van Den Bergh en Jos Ansoms (CD&V) heb ik in mijn ander wetsvoorstel vermeld als eerste indieners. Maar ondertussen beschuldigt men mij wel van diefstal, dat vind ik grof en intellectueel oneerlijk. Het zal mij worst wezen wie eerst was, met zo'n zever hou ik me niet bezig. Ik heb die bekendheid over wie zich het meeste inzet voor verkeersveiligheid echt niet nodig'', zegt Koninckx.


 

Zever! (3)

Florflik ,,Die parlementsleden gaan ervan uit dat ik geen eigen ideeën heb. Wel, ik heb zo'n 1.500 uitzendingen van Kijk Uit gedaan. Bijna elke keer zat daar wel een goed nieuw idee in. We hadden het al jaren over fluovestjes voor Hilde Vautmans ermee afkwam. Als ze dus willen beginnen met deze zever, moeten ze de banden maar opvragen bij de VRT. Dan zullen we zien wie er diefstal pleegt'', zegt Koninckx.


 

Paus Renaat

Vraag: hoe zorgde Renaat Landuyt ervoor dat hij de inauguratie van paus Benedictus XVI mocht bijwonen?
Antwoord van de minister: ,,Men zocht iemand die niet opgeleid was door jezuïeten. Ik kom van bij de salesianen en was dus een gewillig slachtoffer.'' Waarna Renaat Landuyt ook toegeeft dat de SP.A, denkend aan Stevaerts jongste boek, graag eens naar de paus ging kijken.


 

Dief! (1)

Flor ,,Flor Koninckx, bekend gezicht en parlementair van de SP.A, leert het niet af. Die man pikt nu al voor de tweede keer onze wetsvoorstellen in. Wij doen het werk, hij krijgt de pluim'', klaagt kamerlid Jef Van den Bergh, de CD&V-verkeersspecialist in Het Laatste Nieuws .

Koninckx deed alsof het CD&V-wetsvoorstel om voorrang van rechts absoluut te maken van hem kwam. Eerder had hij al hetzelfde gedaan met het voorstel om ook overdag verplicht de autolichten aan te laten. ,,Niet netjes. Je vraagt je af wat hem bezielt, heeft hij geen eigen ideeën? Goedkoop scoren is inderdaad makkelijk, maar veel vrienden kweek je er niet me'', zegt Van Den Bergh.


 

Dief! (2)

Hesjes ,,Enkel en alleen te wijten aan mijn politieke onervarenheid, niets anders'', verontschuldigt Koninckx zich meteen, om eraan toe te voegen dat hij heus wel eigen ideeën heeft over verkeersveiligheid. ,,Dat van die fluovestjes voor chauffeurs bijvoorbeeld. Dat is van mij. Of VLD-kamerlid Hilde Vautmans niet eerst was? Neen, gij. Ik was er eerst mee in de commissie.''


 

Dief! (3)

,,Flor Koninckx roept op tot hoffelijkheid in het verkeer, maar enige hoffelijkheid in de politiek is hem blijkbaar vreemd. Ik weet heel zeker dat ik voor hem was met dat fluovestjes-idee. Oorspronkelijk kwam het voorstel van de MR en PS, en ik was het eerste Vlaamse parlementslid die het overnam en in de pers bracht'', zegt VLD-parlementslid Hilde Vautmans.

,,Ik weet dat heel goed, want toen ik met zo'n fluovestje aan in een krant stond (DS van 5 november 2004 bijvoorbeeld, red), heb ik bakken kritiek over me heen gekregen. Ook vanbinnen mijn eigen partij. Twee weken later kwam Koninckx ermee aandraven, en iedereen vond het geweldig. Bekende koppen die zich als expert opwerpen krijgen blijkbaar altijd meer krediet.''


 

Solidariteit

Verhofrook Officieel komt er vanaf 1 januari 2006 een rookstop op ministeriële kabinetten. Maar de ministers zijn solidair met Guy Verhofstadt. Die mag na zijn hartoperatie niet meer roken. Daarom houden de excellenties in de buurt van de premier hun rookgrief op zak.


 

Studiereis

Einde vorige week brachten Filip Dewinter (Vlaams Belang), Hugo Coveliers (ex-VLD), en Hilbrand Nawijn (ex-Lijst Pim Fortuyn) een tweedaags studiebezoek aan Denemarken. Voor Dewinter is Denemarken al langer een gidsland als het over de migratiepolitiek gaat. Hij lanceerde afgelopen weekend meteen een voorstel: geef nieuwkomers een beperkte uitkering. Het gaat om een ,,immigrantenkorting'' die kan oplopen van 20 à 30 procent tot de helft. ,,Dit beperkt de aantrekkingskracht voor Denemarken bij nieuwkomers,'' wist Dewinter.

Overigens trok Coveliers op kosten van Vlaams belang naar Denemarken.


 

Briljant

,,Het meest briljante idee over B-H-V is: we splitsen niet maar we zeggen dat het een 'oplossing' is voor de splitsing. Een tsjevenstreek die de tsjeven nooit zouden bedacht hebben!'' (www.hvanrompuy.com)


 

Communisten

Kp Ze bestaan nog, de communisten. Goed twintig jaar nadat hun laatste vertegenwoordiger het parlement verliet, belegt de Kommunistische Partij-Vlaanderen (KP) op 18 juni een algemene vergadering. De agenda oogt niet mis. De KP wil haar eigen bestaansreden tegen het licht houden.

Vijf jaar geleden stelden de communisten dat ze ,,moesten zoeken naar - en meewerken aan een vereniging van radicaal links in Vlaanderen om de linkse thema's beter, efficiënter en nadrukkelijker op de agenda te kunnen plaatsen en het maatschappelijke verzet een politieke vertaling te (helpen) geven.'' Het is tijd om deze strategie te evalueren.


 

Hopeloos

Belangers en Holocaust, het wordt nooit wat. Dietschland-Europa , het maandblad van Were Di (een organisatie met uitsluitend Belangers), legt deze maand de verantwoordelijkheid voor de uitroeiing van de joden mede bij de geallieerde troepen. Doordat ze een totale oorlog wilde voeren tegen de Duitsers, wisten die niet meer wat gedaan met de joden. Die omstandigheden hebben dan ,,helaas tot een definitieve oplossing'' geleid. De Duitsers hadden de joden natuurlijk ook gewoon met rust kunnen laten.


 

Geen probleem (1)

Opmerkelijke uitspraak van minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A), vrijdag voor de VRT-camera's. Als compensatie voor de niet-splitsing van B-H-V zou de verkeerswetgeving naar de gewesten overgeheveld worden. Landuyt riskeert dus een groot deel van zijn bevoegdheden te verliezen. Zijn reactie? Geen probleem. ,,Soms verhuist de minister mee met de bevoegdheid.'' Tiens. Keert Landuyt terug naar de Vlaamse regering?


 

Geen probleem (2)

Misschien heeft het iets te maken met een berichtje, dat deze week wat verstopt zat in Trends. Voor de Vlaamse vice-premier Frank Vandenbroucke, een partijgenoot van Landuyt, wordt een zachte exit uit de politiek voorbereid, schrijft het weekblad. De minister zou een leerstoel aangeboden krijgen aan de KU Leuven.

Vandenbroucke laat weten dat hij twee lesopdrachten heeft: tien uur in Leuven, en tien uur aan de VUB. Die opdrachten waren tijdelijk, maar zijn onlangs permanent geworden. En een overstap? Vandenbroucke wenst niet te reageren op ,,quatsch''.


 

Snelle splitsing (1)

Op een moment dat iedereen er vrijdag van uitging dat de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde afgevoerd was, stuurde de Brusselse staatssecretaris Brigitte Grouwels (CD&V) een opmerkelijk persbericht de wereld in. Grouwels reageerde daarmee op een persbericht van Vlaams Belang, dat hekelde dat een resolutie over de splitsing geen spoedbehandeling kreeg in de Brusselse Vlaamse Gemeenschapscommissie. De reactie van de staatssecretaris? ,,Grouwels blijft gaan voor snelle splitsing.''


 

Snelle splitsing (2)

De reactie van Vlaams Belang? ,,FEIT: mevrouw Grouwels heeft last van hallucinaties.''


 

Onschendbaarheid

De Kamer heeft donderdagavond de parlementaire onschendbaarheid van het PS-kamerlid Patrick Moriau opgeheven. De vraag tot opheffing kwam van de procureur-generaal van Luik. Daardoor kan Moriau verwezen worden naar de correctionele rechtbank. De beschuldigingen zijn een uitvloeisel van het onderzoek naar de partijfinanciering van de PS. De onschendbaarheid van Moriau werd in 1997 en 2001 al eens opgeheven.


 

Eerste klasse voor Dietsland

ErasmusRonduit N-VA, de jongerenafdeling van de Vlaams-nationale partij, heeft een groot-Nederlandse sportdroom. Ze wil dat er een Belgisch-Nederlandse voetballiga (Bene-liga) komt. Woensdagavond voerden de N-VA-jongeren, met voetbaltruitjes aan, actie bij het Erasmusbeeld in Leuven.


 

Wielerpiste voor Brussel

PisteOok het Brusselse parlementslid Brigitte De Pauw (CD&V) heeft sportieve dromen. Ze wil dat Brussel een oefenwielerpiste bouwt. ,,Voor een ruim publiek: fietsers, in-lineskaters en rolschaatsers, zowel voor recreanten als voor competitie. De piste kan ook gebruikt worden om kinderen fietsvaardigheden aan te leren. Op het middenplein is plaats voor atletiek, handbal of een skatepark. Of een verkeerspark.''

Kwestie van het eens niet te hebben over een openluchtzwembad.


 

Geen Muziekforum voor Gent

Muziekforum Jong-VLD wil niet weten van een Muziekforum in Gent. Deze nieuwe cultuurtempel voor muziek, dans en beeld is een project van Gerard Mortier, burgemeester Frank Beke (SP.A) en eerste schepen Sas Van Rouveroy (VLD).

De jonge partijgenoten van Van Rouveroy vinden de kostprijs van 50 miljoen euro en de jaarlijkse werkingskosten van 6 miljoen euro veel te veel. ,,Er is een manifeste disproportie tussen de kosten van het Forum en de baten. () Jong VLD Gent is ook van oordeel dat het Muziekforum het gedecentraliseerde karakter van de stad Gent inzake cultuur miskent.''


 

Verloren voorwerpen op de foto

TreinJaarlijks raken 30.000 voorwerpen verloren op de Belgische treinen. Die verloren voorwerpen liggen eerst een tijdje in het NMBS-station waar een reiziger of conducteur ze binnenbrengt. Dan verhuizen ze naar de Centrale Bewaarplaats voor Gevonden Voorwerpen in Brussel.

Maar één op de tien voorwerpen komt opnieuw bij de rechtmatige eigenaar terecht. SP.A-kamerlid Dylan Casaer wil dat de NMBS daarom foto's van verloren voorwerpen maakt, en die op haar website plaatst. ,,Zo kunnen de reizigers makkelijker hun verloren voorwerp terugvinden'', zegt Casaer.

Kwestie van te wat surfen, iets moois uit te kiezen, aangifte van verlies te doen bij de politie en blijgezind naar de Centrale Bewaarplaats in Brussel te sporen om het voorwerp op te halen.


 

Bracke

,,In mijn zak zit geen geld van Vlaams Belang'', vertelde de journalist Siegfried Bracke dinsdag tijdens een VRT-persconferentie. Dat klopt. De 500 euro die de VRT-journalist van de Knokse afdeling van Vlaams belang ontving na het modereren van een debat tussen Jean-Marie Dedecker (VLD) en Filip Dewinter (Vlaams Belang) gaat naar een goed doel. Bracke volgt daarmee het voorbeeld van het Vlaams parlementslid Flor Koninkx (SP.A). Die besloot een deel van zijn inkomen aan het goede doel over te maken nadat hij enkele weken parlementair verstek liet gaan om te kunnen deelnemen aan de reality soap Stanley's Route op VT4.


 

Paus

God is tegenwoordig met ons maar niet altijd met CD&V-woordvoerder Peter Poulussen. Die probeerde dinsdagavond een mail de deur uit te jagen waarin zijn voorzitter reageerde op de aanstelling van de nieuwe paus. Technische problemen maakten dat evenwel onmogelijk. Meteen was het wachten tot gisterenochtend vooraleer de wereld wist hoe Jo Vandeurzen tegen paus Benedictus XVI aankijkt.

,,Johannes Paulus II werd een paus die de wereld wist te verrassen. Hij liet niemand onberoerd. Ik kijk daarom uit hoe paus Benedictus XVI op zijn beurt de wereld zal verrassen. De kerk verdient een eigentijdse plaats in onze wereld en samenleving. De wereld en de kerk staan voor grote uitdagingen zoals de sociale onrechtvaardigheid, de grote armoede, en de vraag naar zingeving. En ook dit laat niemand onberoerd."


 

Bracke (2)

BnackeHet weekblad Knack voert ook deze week een privé-oorlogje tegen Siegfried Bracke. De journalist en columnist Koen Meulenaere wil de man nomineren als De grootste Belg. ,,En niet alleen wegens zijn muzikale talent. U weet wellicht dat Bracke, voor hij op de nieuwsdienst begon te werken, het eerst als crooner heeft geprobeerd. Luc en Sieg heette zijn groepje, en visionairen plakten daar toen al het toevoegsel Heil achter.'' Het weekblad is vooral onder de indruk van zijn ,,ideologische en morele flexibiliteit. En is net dat niet het wezenskenmerk van de echte Belg?''


 

Paus (2)

,,Habemus Papem (sic) ! We hebben een nieuwe paus. Ik had nooit gedacht dat er zo snel een tweederde meerderheid onder de kardinalen zou gevonden worden. Na één dag reeds. Ik ben Yves Leterme een bak trappistenbier verschuldigd omdat die wist dat er vandaag een paus zou zijn. Yves heeft dus wél een rechtstreekse lijn met het Vaticaan.''  (www.bertanciaux.be)


 

Bracke (3)

In de laudatio die Meulenaere desnoods wil houden, zal verder aandacht worden besteed aan het feit dat ,,Bracke, ondanks veeleer aan het linkse gedachtegoed ontsproten uitspraken uit het verleden, zich niet te min voelde om een propagandamiddag voor het Vlaams Belang te verzorgen. Weliswaar tegen forse vergoeding. Maar het is het principe dat telt.''

Meulenaere is geen man van zijn woord. Gisteren was Bracke nog steeds niet genomineerd. Morgen sluiten de publieksnominaties af.


 

Paus (3)

,,Habemus papam. We hebben een nieuwe paus, Benedictus XVI. Als kind maakte ik in 1963 op school de verkiezing mee van Giovanni Battista Montini, Paulus VI. Live televisie was er nog niet. De prefect van het college, pater R. Lievens, kwam het ons met enthousiasme meedelen op de middag tijdens de studie. Vanavond dacht ik eraan terug toen we met Heidi naar de beelden keken uit Rome en ik haar uitlegde wat de witte rook en habemus papam betekenden. Dat zijn momenten die men nooit vergeet. Daarom zal 19 april 2005 ons altijd bijblijven als de dag van Jozef Ratzinger, onze nieuwe Heilige Vader.''  (www.ericvanrompuy.be)


 

Hoorzittingen

Naar schatting 1 op de 16.000 mannen en 1 op de 40.000 vrouwen wil van geslacht veranderen. Voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers is het een aanleiding om hoorzittingen te organiseren over het juridisch statuut van de transseksuelen. Het VLD-kamerlid Hilde Vautmans wil voortaan de burgerlijke stand in plaats van de rechter laten beslissen over de geslachtsverandering.


 

Bracke (4)

Verstrepenradio Je zult maar mediaspecialist zijn van een partij en zodra het spant ingehaald worden door je fractieleider. Het overkwam gisteren Jurgen Verstrepen. Hij moest toekijken toen Filip Dewinter vanop het spreekgestoelte de actualisering van de Belang-nota door de VRT op de korrel nam. Maar Jurgen heeft zo zijn manier om wraak te nemen. Toen Dewinter het woord kreeg, blies hij tactisch de aftocht, zogenaamd om een telefoontje te beantwoorden. Pas toen de zaak haast helemaal achter de rug was, zocht Jurgen zijn plaats weer op.


 

Houvast

VervotmicroIn de perszaal van het Vlaams Parlement staat een televisietoestel waar journalisten de debatten in het parlement haarscherp kunnen volgen. Meteen leren ze ook de tics van politici beter kennen. Zo heeft minister van Welzijn Inge Vervotte (CD&V) een speciale relatie met de twee staafmicrofoontjes van het spreekgestoelte opgebouwd.

Tijdens haar antwoord op een parlementaire vraag streelde ze die haast op een sensuele manier met duim en wijsvinger. Haar twee handen werkten daarbij mooi synchroon, af en toe wisselde de ene hand de andere af. Maar steeds in perfecte balans en ritme. Het leek wel of die twee microfoontjes de excellentie het nodig houvast geven in haar politieke leven.


 

Bracke (5)

Dewintervlinder Vlaams Belang speelde gisteren even met het idee om tijdens zijn protest tegen de Belang-nota van de VRT en de manier waarop Siegfried Bracke werd teruggefloten een vlinderdasje aan te doen. Uiteindelijk ging dat niet door. ,,Zo goed is onze relatie met Bracke nu ook weer niet'', sneerde Dewinter.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs