BHV

Filip Dewinter wil het kartel CD&V/N-VA een handje toesteken. De fractieleider van Vlaams Belang in het Vlaams Parlement is begaan met een snelle splitsing van BHV. Hij wil daarom de SP.A en de VLD, twee partijen die zowel van de federale als van de Vlaamse regering deel uitmaken, onder druk zetten. In een open brief roept Dewinter CD&V en N-VA op om na het paasreces alle stemmingen in het Vlaams Parlement te boycotten. Volgens Dewinter heeft dat meer effect dan de ,,alibi-acties'' die enkele leden van het kartel steevast iedere week voeren tijdens de stemmingen.


 

Grootste Vlaming

Het was te verwachten. De N-VA heeft problemen met de zoektocht naar de Grootste Belg die de VRT samen met De Standaard heeft georganiseerd. Dat moet natuurlijk de Grootste Vlaming zijn. ,,Goedkope koekendozenromantiek die op geen enkele manier bijdraagt aan gemeenschapsvorming. () Door dergelijke lijstjes te maken reduceert men de per definitie complexe werkelijkheid tot simpele namen. Bovendien kan men zich afvragen of een persoon enkel op eigen kracht tot blijvende dingen in staat is. Niet het individu, maar wel de groepen of de gemeenschappen hebben onze geschiedenis vorm gegeven.'' De N-VA doet weliswaar een voorstel: Jules Destrée, de Waalse socialist die koning Albert I ooit aanschreef met de legendarische woorden: Sire, il n'y a pas de Belges.


 

Geile oma (bis)

Het mysterie van de website van het Vlaams Belang-kamerlid Filip De Man is opgehelderd. Gisteren ontkende De Man nog dat hij een eigen webstek had.

Nochtans stond op een webadres met zijn naam een wat dwaas kijkende De Man te blinken, te midden van schaarsgeklede oudere dames. De slogan ,,M'n bejaarde kiezers doen mijn Vlaamse leeuw brullen van genot'' liet niets aan de verbeelding over.

,,Ik ben inderdaad bezig een persoonlijke site te bouwen, die domeinnaam is inderdaad van mij. Maar een flauwe plezante heeft blijkbaar van de gelegenheid gebruik gemaakt om er een niet zo verfijnde collage op te plaatsen. Eigenaardig. Maar hoe dan ook heb nu al ongelofelijk veel hits gehad op mijn site'', zegt De Man al lachend. ,,De informaticadienst van mijn partij zoekt nu uit hoe we de collage van mijn site kunnen halen.''


 

Lang zal hij leven

Vandaag viert Herman De Croo zijn 37ste verjaardag als lid van het Belgische parlement. De 67-jarige kamervoorzitter denkt nog lang niet aan afhaken. Maar het zal toch bijzonder moeilijk worden om het record van 56,1 jaar, op naam van de voormalige Brugse burgemeester en West-Vlaamse provinciegouverneur Amedée Visart de Bocarmé te overtreffen. Erger nog, met 37 jaar komt de donkerblauwe liberaal niet eens in de top-twintig van parlementsleden met de langste staat van dienst uit de geschiedenis. De Croo heeft wel een troost. Hij is de enige uit de lijst die nog in leven is.


 

Belisol

Marc Wilmots, ex-Rode Duivel, ex-trainer van Sint-Truiden én - we zouden het haast vergeten - Franstalig liberaal senator, maakt reclame voor Belisol Deuren en Ramen. Die speciaalzaak voor raam- en deurprofielen in pvc vermeldde onlangs in een advertentie voor haar opendeurdag dat Wilmots ,,gepassioneerd" is door haar producten.

Belisol en Wilmots spelen het handig, omdat er alleen een fotootje van Wilmots bijstaat en niet zijn naam, noch zijn titel. Het parlement verbiedt immers dat de gekozenen hun functie misbruiken om reclame te maken. Belisol is de hoofdsponsor is van Sint-Truiden. Blijkbaar is de advertentie gemaakt voor Wilmots de laan werd uitgestuurd.


 

Voorpost

Ook de extreem-rechtse organisatie Voorpost trekt op 19 april naar Roeselare. Die dag krijgt de West-Vlaamse gemeente al de koning en de koningin op bezoek. 's Morgens bezoekt het vorstelijk paar het stadhuis van Roeselare, 's middags gaat het naar het bedrijf Remmery om zaakvoerder Rik Vannieuwenhuyse en zijn werkneemster Naima Amzil een hart onder de riem te steken. Voorpost heeft net zoals Vlaams Belang-voorzitter Frank Vanhecke bedenkingen bij de manier waarop de koning in deze zaak optreedt. Vlamingen die het met allochtonen aan de stok hebben, krijgen immers geen bezoek, zo luidt de redenering. Voorpost Luc Vermeulen ontkent evenwel dat zijn beweging ook bij Remmery gaat protesteren: ,,Wij protesteren enkel 's morgens naar aanleiding van de herdenkingen rond 175 jaar België. In geen geval willen we onze actie vermengen met de gebeurtenissen rond Amzil. We veroordelen de dreigbrieven.''


 

Enola Gay

De burgemeester van Hiroshima heeft een netwerk van ,,Burgemeesters voor vrede'' opgezet dat ijvert voor een kernwapenvrije wereld tegen 2020. Vorige week werd de Antwerpse gemeenteraad voorgesteld zich daarbij aan te sluiten. Door de V1- en V2-bommen tijdens de Tweede Wereldoorlog weet Antwerpen wat bommenterreur betekent. Toch stemde Vlaams Belang tegen. Jan Penris motiveerde: ,,Ik begrijp niet dat we de nucleaire paraplu, die ons veertig jaar beschermde tegen een communistische invasie, nu zo snel willen opgeven.'' Burgemeester Patrick Janssens repliceerde: ,,De burgemeester van Hiroshima weet waarover hij spreekt.''


 

Filip De Man

Vandaag gaat Vlaams Belangkamerlid Filip De Man langs bij partijvoorzitter Frank Vanhecke. Officieel gaat het om  een ,,strategische bepaling'' na De Mans uitspraken over moslims. Wellicht wast Vanhecke hem ook de oren. Het onderhoud komt er op vraag van fractieleider Gerolf Annemans.


 

Geile oma

,,M'n bejaarde kiezers doen mijn Vlaamse leeuw brullen van genot'', vertelt De Man op zijn webstek. De foto's die erbij staan laten aan verbeelding niks te wensen over. De Man zelf viel gisteren uit de lucht. ,,Ik heb gewoon geen eigen webstek.''


 

Thatcher

,,Het socialisme heeft in West-Europa de moraliteit ondermijnd. Daarom is het nodig om de socialistische greep op economie en politiek te doorbreken. Vlaanderen heeft een Thatcher nodig. Maar waar is hij of zij? Intussen wordt de lichtheid van het parlement elk jaar ondraaglijker. We leven in een particratie, in een Vlaanderen dat verstikt wordt door de babes en de banaliteiten.''

Was getekend, Sandra Colen, kamerlid voor Vlaams Belang, in haar publicatie Peper&Zout .


 

Burgemeester af

De 31-jarige Christophe Dejaeger, schepen van Jeugd, Cultuur, Onderwijs en Patrimonium, neemt in mei de burgemeestersjerp van Henri d'Udekem d'Acoz over. Deze bekendste inwoner van Poperinge liet enkele maanden geleden weten dat hij na tien jaar burgemeesterschap op zijn 71ste wat meer tijd voor zichzelf en voor zijn toekomstige echtgenote wilde vrijmaken. Nonkel Henri geniet ook bekendheid als oom van prinses Mathilde. Vorig jaar liep hij een veroordeling op omdat hij als burgemeester zijn persoonlijke belangen liet meespelen in het onbewoonbaar verklaren van een woonhuis dat eigendom was van zijn broer Patrick.


 

Filosofie

,,Als je denkt dat je te klein bent om invloed uit te oefenen, dan heb je nog nooit met een mug in de kamer geslapen.''

Was getekend, Magda De Meyer, kamerlid voor SP.A, op haar webstek.


 

Bezigheid

Magda De Meyer heeft ook een idee. Ze stelt voor dat alle boeren een bordje in hun wei zetten met hun contactgegevens. Als de eigenaar onvoldoende zorg draagt voor zijn dieren, kan hij via dat bordje onmiddellijk worden opgesnord. Als dat maar gecontroleerd wordt.


 

Enola Gay

De burgemeester van Hiroshima heeft een netwerk van "Burgemeesters voor vrede'' opgezet dat ijvert voor een kernwapenvrije wereld tegen 2020. Vorige week werd de Antwerpse gemeenteraad voorgesteld zich hierbij aan te sluiten. Door de V1- en V2-bommen tijdens de Tweede Wereldoorlog weet Antwerpen wat bommenterreur betekent. Toch stemde Vlaams Belang tegen. Jan Penris motiveerde: ,,Ik begrijp niet dat we de nucleaire paraplu, die ons veertig jaar beschermde tegen een communistische invasie, nu zo snel willen opgeven.'' Burgemeester Patrick Janssens repliceerde: ,,De burgemeester van Hiroshima weet waarover hij spreekt.''


 

Burgemeester te boek

De Antwerpse burgemeester, Patrick Janssens (SP.A), gaat tijdens de paasvakantie schrijven. Van zijn hand verschijnen dit jaar twee boeken. Het eerste boek gaat over Antwerpen. Het tweede ook. Opmerkelijk is dat een van beide boeken zich richt tot lezers vanaf negen jaar. Het bevat onder meer argumenten om de ouders te overtuigen een bepaald computergame te kopen. ,,Zeg dat de burgemeester van Antwerpen het gezegd heeft.'' Heel overtuigend.


 

De stem der oma's

Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen (Vlaams Belang) eist het recht op kritisch te zijn over partijgenoten. Dan moet hij een koekje van eigen deeg kunnen verdragen, vindt zijn partijgenote Alexandra Colen.


 

Belachelijk

Spirit-Leuven organiseerde gisteren actie tegen de ,,Lentetuin'' die wordt aangelegd op het Leuvense Ladeuzeplein. Volgens de kartelpartner van burgemeester Louis Tobback (SP.A) maakt de stad ,,zich belachelijk'' met dat initiatief. De tuin, getekend door de Leuvense groendienst, doet denken aan Teletubbie-land:...


 

Brand

Na het federale parlement kende deze week het Vlaamse Parlement een brandoefening. Gazet van Antwerpen noteerde enkele reacties. ,,Ik had veel chance, want ik was net van plan de lift naar de vierde verdieping te nemen. Als het alarm enkele seconden later was afgegaan, had ik dus via al die trappen naar beneden moeten komen'', zei Mieke Vogels (Groen!). Volgend jaar komt er een nieuwe oefening.
 

Den bompa

Twintig jaar lang heeft senator Hugo Coveliers (VLD) geen enkele stemming gemist, maar eind december moest hij verstek laten gaan voor de stemming over de programmawet. ,,Ik heb besloten aan de toekomst te geven wat de toekomst toekomt’’, klonk het. De toekomst was zijn oudste zoon, Hans, die in Las Vegas in het huwelijksbootje stapte met zijn Zuid-Afrikaanse vriendin. Meer bepaald in de Little White Chapel waar ook Margriet Hermans trouwde. Het huwelijk leverde snel resultaten op. Naar verluidt wordt het een tweeling.


 

Ideologie

Zowat alle partijen zijn momenteel druk bezig om hun ideologische wortels te verkennen. De SP.A organiseert dit najaar een ideologisch congres, CD&V zorgt voor sterkere ideologische accenten bij de politieke vorming van hun militanten en ook de VLD had voor dit najaar een ideologisch congres gepland. Maar de partij heeft zich bedacht. Het ideologisch congres is sine die uitgesteld. De partij houdt het bij een economisch congres dat eind mei in Antwerpen wordt georganiseerd. Daar zal de VLD scherpstellen op het economisch klimaat, de werkgelegenheid en het loopbaaneinde. Dat debat zit er ook in de regering nog aan te komen. Wellicht start de regering-Verhofstadt daarmee pas in mei. Eerst moet BHV en de begrotingscontrole worden afgewerkt.


 

Dubbel pech (2)

Misschien gaat het om een geluk bij dit ongeluk. Daems schijnt helemaal niet zo goed te kunnen skiën. ,,Hij kan zelfs helemaal niet skiën'', zo vertelt een medewerker. De fractieleider kijkt daarom vooral uit naar de pré-ski . ,,Dat heb ik geleerd in het veteranenvoetbal. Voor we het veld opgingen, dronken we eerst een witteke.''


 

Dubbel pech

Some guys have all the luck, Some guys have all the fun. De VLD-fractieleider in de Kamer, Rik Daems, behoort niet tot die doelgroep. Tijdens de kerstvakantie had hij een vakantietrip gepland naar Phuket. De tsunami dacht daar toen anders over. Nu heeft hij een skireisje gepland naar Oostenrijk. Helaas is de sneeuw helemaal weggesmolten. Daems neemt dan maar zijn stapschoenen mee.


 

Subtiel

Luc Van der Kelen neemt al een tijdje de verdediging van de minister van Defensie, André Flahaut (PS), voor zijn rekening. Volgens de commentaarschrijver van Het Laatste Nieuws valt de oppositie in het parlement de minister enkel met ,,pietluttigheden’’ lastig. ,,Conform de strategie dat er altijd wel iets van blijft hangen. Zelfs de meest fidele mens moet op den duur wel twijfelen, als men het lang genoeg volhoudt. Het is wat de nazi’s met de joden hebben gedaan in de jaren 1930.’’


 

Vlaams Belang (4)

De problemen bij Vlaams Belang zorgen voor heel wat nervositeit bij de Belangers. Zij zijn het niet gewoon dat journalisten plots om hun mening vragen. Zelf Jurgen Verstrepen, de man die samen met Morel als verruimer werd binnengehaald en die steevast pocht met zijn ruime media-ervaring, kreeg het angstzweet bij de gedachte dat hij iets zou moeten zeggen waarover de partijleiding mogelijk zou kunnen over struikelen. De zelfverklaarde voorvechter van de vrijheid van meningsuiting vindt er dan maar niet beter op dat op zijn webstek dreigementen te uiten aan Villa Politica, omdat dat hem bij het buitenkomen van het Vlaams halfrond met een camera ,,overviel''.

,,Ik heb geen toestemming gegeven om mij te interviewen, noch voor en na. Het was geen moment van actualiteit of gerechtvaardigde opname zonder toestemming door het actualiteits- of mediakarakter. Ik stond op een plaats, eigen aan mijn werkomgeving. Een tv-ploeg, betaald met geld rechtstreeks uit de Vlaamse overheid (!) met een politieke agenda in opdracht van een openbare omroep die de deontologie met voeten treden.... Ik heb een boodschap voor Villa Politica en de VRT in dit verhaal. Als jullie dit nog 1 keer lappen, zal ik vanaf nu journalistiek op de man/vrouw gaan spelen. In echte ZwartofWit- stijl en met veel plezier.... Make my day and lets have some fun!''


 

Vlaams Belang (3)

Vanhecke is overigens niet alleen in Oostenrijk. In zijn zog loopt Vlaams parlementslid en kersvers partijbestuurslid Marie-Rose Morel. Het is niet de eerste keer dat de twee samen in het buitenland worden gespot. Eerder trok Vanhecke met Morel naar het Europees Parlement in Straatsburg. Het is onduidelijk in welke hoedanigheid Morel haar voorzitter vergezelt.


 

Vlaams Belang (2)

Ondertussen blijft Vanhecke hard aan het werk in Oostenrijk. Aan De Tijd vertelde hij dat hij niet aan het skiën is. De Belangvoorzitter werkt aan politieke contacten. ,,Wij zijn geïnteresseerd in de Oostenrijkse situatie'', zo legde hij uit. In Oostenrijk is de FPÖ van Jörg Haider al een tijdje mee aan de macht. Vlaams Belang identificeert zich graag met de FPÖ. Maar de partij wil uiteraard niet dat een regeringsdeelname leidt tot een decimering van de partij. Iets wat Jörg Haider is overkomen.


 

Vlaams Belang

Vlaams Belang-kamerlid Filip De Man liep gisteren glunderend doorheen de gangen van het parlement. De fractievergadering was erg goed verlopen. Alle problemen waren van de baan. Hij sprak van een ,,win-winsituatie''. Het is de vraag of De Man de waarheid spreekt. Voor de camera's mag hij dan wel doen alsof het terug ,,aan'' is met zijn fractieleider, Gerolf Annemans, het blijft wachten op de terugkeer van partijvoorzitter Frank Vanhecke. Die zal hem volgende week in een ongetwijfeld geanimeerd gesprek tot de orde roepen.
 

Van Rompuy (1)

,,Volgens Ben Crabbé ben ik sinds mijn ,,Be Free" opnieuw ,,sexy" voor de media,’’ schrijft Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) op zijn website. ,,Be free’’ is de staat waarin Van Rompuy zich bevindt sinds hij geen minister werd in de Vlaamse regering en hij een brief, met de raad vrij te zijn, kreeg van zijn broer Herman. Het be free-en uit zich onder meer door een strakke houding in verband met Brussel-Halle-Vilvoorde en door herinneringen aan het eigen roemrijke verleden op zijn webstek. Maar er is meer. Morgen zit Van Rompuy in de De tabel van Mendelejev, de nieuwe quiz van Ben Crabbé. En drie keer raden wie wint…


 

Van Rompuy (2)

Een veel vrijere vogel nog is Peter Van Rompuy, zoon van Herman. Ook hij heeft sinds kort een dagboek op het internet, waarin hij het bestuurslid van Jong CD&V zijn inzichten met de wereld deelt.

,,Toen de Waalse socialisten erin slaagden de ministerpost Justitie binnen te halen, dacht ik dat dat een meesterzet van hen was. Ik meende dat ze op deze wijze wouden anticiperen op een verrechtsing in de samenleving en in het kiezerskorps’’, schrijft hij. ,,Ik dacht dat de socialisten hun soms al te tolerante/permissieve imago o.a. in het migrantenbeleid zouden trachten bij te schaven door op het vlak van justitie een zekere straffeloosheid (of ‘sociale onrechtvaardigheid’) aan te pakken. Ik heb mij vergist.’’

Conclusie: ,,Het veld ligt open voor de christendemocraten. All we need is a plan!’’


 

Van Rompuy (3)

De site van Peter Van Rompuy heeft een heuse webblog, met ruimte voor reacties van de bezoekers. Voorlopig is er slechts één, van vader Herman: ,,Als ik Jong CD&V een raad mag geven is dat ze zich zouden inlaten met de politieke actualiteit en met de ideologie van partijen.’’


 

Van Rompuy (4)

Meer inzichten van Peter Van Rompuy, komen er naar aanleiding van Steve Stevaerts boek Ander Geloof. ,,Stevaert heeft begrepen dat de socialisten op beide terreinen -migratie en het immateriële- een volledig gedateerd verhaal brengen’’, schrijft hij. ,,Ondertussen blijft CD&V vastzitten in dat schrale verhaal van stille geloofwaardigheid. Wel, dat discours heeft de houdbaarheid van een geopende doos melk!’’

De jonge Van Rompuy voorspelt dat het kartel met de N-VA geen lang leven beschoren is en dat ,,de vazallen van Stevaert en Verhofstadt’’ de Vlaamse regering zullen destabiliseren. ,,Met welke ideeën gaat de CD&V dan naar de kiezer? Geen.’’

Volgt een oproep naar Jo Vandeurzen: ,,Voorzitter, het is tijd om met een echt alternatief voor de pinnen te komen. De personele vernieuwing moet gevolgd worden door een inhoudelijke vernieuwing (of beter een actualisering). We hebben geen stem in het debat over de zelforganisaties, we hebben er amper één in het gezondheidsdebat, over het inperken van fiscale aftrekken zijn we nog aan het nadenken en op de opening van Stevaert naar de gelovigen reageren we defensief.’’
filmbespreking.typepad.com


 

Borsten

SP.A-kamerlid Magda De Meyer -een fervent voorstander van ‘natural beauty’- ijvert tegen ,,de hype van de borstvergrotingen’’. En ze haalt haar slag thuis: bij de gezondheidswet is haar amendement goedgekeurd dat reclame voor borstimplantaten verbiedt.

,,Ik ben geen moraalridder. Iedere vrouw moet voor zichzelf uitmaken of ze al dan niet een borstvergroting wil. Ik kant me wel tegen de platte commercie die inspeelt op het onzekerheidsgevoel. Twee op drie Belgische vrouwen durft zichzelf niet mooi te noemen. Dat is toch godgeklaagd", aldus De Meyer.

Vooral een Nederlandse internetwedstrijd waarmee ,,gratis paasborsten'' te winnen waren, schoot de Meyer in het verkeerde keelgat: ,,Acht vrouwen moesten, met hun borsten bloot op het net, kort vertellen waarom de kijker voor hen moest stemmen om de gelukkige winnaar te worden van een borstvergroting, om er op die manier paasbest uit te zien."


 

Ontploft

Jantjes hoofd, dat is ontploft is een klassieker van Miek en Roel. Maar sinds dit weekend is het geen fictie meer. Johan Vande Lanotte heeft het namelijk meegemaakt. Toegegeven: niet zijn hoofd is ontploft, maar wel zijn gsm. Om dezelfde reden als Jantjes hoofd: een overdosis informatie. Blijkbaar gebruikt de minister het toestel zo vaak dat het gewoon de geest gaf. Of was het Vande Lanottes beltoon Highway to hell waar de gsm niet meer tegen kon? Feit is dat niemand hem zondag kon bellen. En zo ging alweer een dag voorbij zonder dat Brussel-Halle en Vilvoorde gesplitst werden.


 

Plagiaat (2)

Jong VLD verkoos Hugo Coveliers ooit tot de Blauwe Kei 2003. Vandaag hebben ze het wat moeilijker met de rebelse ex-VLD'er. Of beter: niet met Coveliers zelf, maar met de jongeren die zich onder de naam Jonge Centrum-Rechtse Liberalen (Jonge CRL) onder zijn vleugels nestelden.

De Jonge CRL zijn een afscheuring van JongVLD Borgerhout. Hun voorzitter noemde de koers van JongVLD ,,te links''. Dat heeft de Jonge CRL er niet van weerhouden om in hun beginselverklaring 49 van de 66 resoluties van een recent Jong VLD-congres over te nemen, zo stelt een verbijsterde Dewi Van De Vyver, voorzitster van Jong VLD, vast. De beginselverklaring prijkte tot gisteren op de website van de Jong CRL, maar zijn daarvan verwijderd.

,,Ik hoop dat ze hun vergissing inzien en hun beginselverklaring zelf schrijven'', aldus nog Van De Vyver.


 

Plagiaat (1)

Spirit stelde maandag een wetsvoorstel voor dat iedereen de kans moet geven om zelf te kiezen of zijn belastingsgeld mag worden gebruikt voor militaire doeleinden. Wie dat niet wil, kan zijn deel storten in een Vredesbelastingfonds. De partij wil het gewetensbezwaar tegen de militaire bestemming van belastinggeld erkennen naar analogie met het gewetensbezwaar voor persoonlijke en fysieke deelname aan geweld.

,,Fantastisch'', stelde Groen! in een reactie. Maar de partij wees er wat zuur op dat Groen! samen met Ecolo al verschillende wetsvoorstellen in die zin hebben ingediend. Die leken verdacht op het Spiritwerkstuk.


 

Populaire Guy

Steve Stevaert is niet meer de populairste politicus bij de Humo-lezers. In de recentste Pop-poll prijkt de SP.A-voorzitter pas op twee, met een vierhonderd stemmen minder dan premier Verhofstadt (VLD), die 1.547 lezers overtuigde. Het moet een opluchting zijn voor Stevaert, die vorig jaar bij de uitreiking van de medaille uitgejouwd werd.

Filip Dewinter blijft eenzaam aan de top van het klassement Ergelijkste Politicus van het jaar, met meer dan 3.500 stemmen. Tweede is Hugo Coveliers (ex-VLD), met 883 stemmen. Dewinter scoort ook in aanverwante categorieën als Lul van het Jaar, waar hij enkel de Amerikaanse president Bush moet laten voorgaan, en Ergerlijkste Belg (ooit). In die laatste categorie haalt hij met 4.484 stemmen de eerste plaats, voor Marc Dutroux en Leopold II. Duiken ook op in dat lijstje: Leo Delcroix (op 4), Karel Dillen (5), Leon Degrelle (9) en Paul Vanden Boeynants (10). Bij de Grootste Belg zijn politici in velden noch wegen te bekennen. Hetzelfde geldt voor de categorie Wie zou u uit de kleren willen zien gaan?'
 

Deurganckdok

Over namen gesproken. N-VA-voorzitter Bart De Wever kreeg gisteren gelijk van minister van Openbare Werken, Kris Peeters (CD&V). Peeters noch De Wever vinden het goed idee om het Deurganckdok te herdopen tot Albert II-dok. Antwerps havenschepen Leo baron Delwaide (VLD) had dat een tijdje geleden geopperd, wellicht in een poging om op te klimmen tot graaf. Maar op Delwaide na loopt niemand warm voor zo'n naamsverandering. Peeters drukte zich wat ambtelijker uit. ,,Vermits de Vlaamse overheid in belangrijke mate heeft bijgedragen tot de financiering van het Deurganckdok, komt haar het recht toe om op zijn minst een beslissende stem te hebben in het al dan niet wijzigen van de naam.'' Delwaide zal worden uitgenodigd voor een gesprek.


 

N-VA zoekt naam (2)

De locatie van het nieuwe secretariaat is de Liefdadigheidsstraat. Dat lijkt iets te soft, voor de meeste bezoekers van de website van de N-VA. Suggesties daar gaan van De Klauwaert, De Leeuw, Op de Barricaden, Vrij Vlaanderen tot Huyse 1302.

,,Als BHV gesplitst zal zijn,kunnen we ons nieuw partijsecretariaat Huisje Weltevree noemen'', noteert een bezoeker.


 

N-VA zoekt naam (1)

De N-VA ruilt binnenkort het aftandse partijhoofdkwartier aan het Bariccadenplein in voor een nieuw onderkomen, enkele straten verder in Sint-Joost-ten-Node. De naam Bariccadenplein klonk echter als een klok. Daarom is de partij, via haar website, op zoek naar een even welluidende naam voor het nieuwe partijsecretariaat. De naam moet meteen duidelijk maken ,,dat men zich in het kloppend hart van het democratisch Vlaams-nationalisme bevindt''.

Het partijbestuur van de N-VA maakt een wedstrijd van de zoektocht. De eerste prijs bestaat uit een persoonlijke rondleiding in het Vlaams parlement door Kris Van Dijck met aansluitend een etentje in restaurant 'De Daktuinen'. Voor de tweede is er een groepsbezoek aan het kabinet van minister Geert Bourgeois, ,,waar een klein geschenkje overhandigd zal worden''. De derde prijs tenslotte is een N-VA-verrassingspakket met N-VA-promotiemateriaal, een exclusief N-VA-jasje, een dvd en gesigneerde boeken van Geert Bourgeois en Mark Demesmaeker. De wedstrijd loopt tot 10 april 2005.


 

Kill Bill

In zijn wekelijkse column in 't Pallieterke weerlegt Paul Belien (de echtgenoot van Vlaams Belang-politica Alexandra Colen) het vermeend anti-semitisch karakter van Mel Gibsons The Passion of Christ . ,,Nergens waar Gibsons film werd vertoond, leidde dit tot een toename van anti-joodse haat of aanslagen,'' schrijft hij. ,,Wereldwijd stelde men wel vast dat de film bij sommigen tot een diepere beleving van het christelijk geloof leidde. Mogelijk schuilt daarin het 'gevaar' dat onze officiële kerkelijke instanties zien.''

En die bloederige scènes dan? ,,Ouders die niet wensen dat hun pubers de film te zien krijgen verdienen respect, behalve indien ze diezelfde pubers wel naar cultfilms zoals Kill Bill  laten kijken. Tiens , ik ken toevallig een katholiek jezuïeteninternaat waar de leerlingen vorig jaar naar Kill Bill gingen kijken. Maar dat was dan ook geen film waar de scholier van de hoogste graad riskeerde om geloviger buiten te komen dan hij er binnenging.''


 

Flor

Gisteren maakte VT4 in de krant reclame voor haar nieuwste reality soap Stanley's Route . Flor Koninckx onderhandelt met het opperhoofd van de Masai. Het is eens wat anders dan debatteren in het Vlaams parlement , luidde de baseline. Het is maar wat VT4 ,,wat anders'' noemt. De webstek van het Vlaams parlement meldt dat het SP.A-parlementslid sedert zijn indiensttreding welgeteld drie (3!) keer in debat trad. Het leven van een BV'er brengt heel wat verplichtingen met zich mee. Zoals: een hutje bouwen van mest.


 

Kartel (2)

Minder opgetogen is Herman Van Rompuy (CD&V). ,,Het kartel CVP/VU (Antwerpen, 1994) was electoraal een ramp. Het Vlaams kartel CD&V/N-VA bracht in 2004 10.000 minder stemmen op dan in 2003 of relatief een vooruitgang van 0,2 pct. Een 'centrum-rechts' kartel kan een aantal echt rechtse liberale kiezers naar het Belang jagen omdat ze het liberale gedachtegoed niet meer herkennen in een vaag kartel. 'Linkse' CD&V-kiezers kunnen naar SP.A overlopen.''


 

Kartel (1)

Het voorstel van N-VA-voorzitter Bart De Wever om in 2006 met een N-VA/CD&V/VLD-kartel de Antwerpse verkiezingen in te trekken, oogst uiteenlopende reacties. ,,Goed nieuws voor Antwerpen,'' vertelt Antwerps burgemeester Patrick Janssens (SP.A) in Gazet van Antwerpen . ,,Hoe groter de coalities, hoe liever ik het zie.''


 

Liberaal Appel blijft

De weduwe van Ward Beysen, stichter van het Liberaal Appel, wil dat die partij van naam verandert. ,,Ze heeft het emotioneel moeilijk met de naam'', meldt waarnemend voorzitter Jacques Kerremans aan het persbureau Belga . Toch zegt Kerremans dat de partij ,,voorlopig'' niet van naam verandert. ,,Maar als we een akkoord zouden vinden met Hugo Coveliers en een andere rechts-liberale bewegingen waarmee we gesprekken voeren, sluiten we niet uit dat de naam toch wijzigt.'' Kerremans betwist ook dat de partij wordt opgedoekt. De gemeenteraadsverkiezingen van 2006 blijven zijn focus.


 

Stevaert beetje pips

Misschien heeft hij vrijdag te hard gevierd met Elio Di Rupo, maar Steve Stevaert stelt het niet zo goed. Zijn persoonlijke topdag, het bal van de burgemeester in Hasselt, kon hij zaterdag maar volmaken na een bezoek aan de dokter en na een paardenmiddel. Zondag moest hij dat enigszins uitzieken. ,,Hij lag plat'', aldus zijn woordvoerder.


 

Rood-groen kartel

Het is ervan gekomen. Steve Stevaert en Vera Dua zijn samen een koffie gaan drinken. Meer zelfs: ze hebben geluncht. En was het hun strategie of was het gewoon toeval, maar in hetzelfde restaurant zaten ook Karel De Gucht, Patrick Dewael en Bart Somers te lunchen. De zes liberale ogen konden alleen constateren dat Dua en Stevaert een goed gesprek hadden. Horen konden ze niets. Het mag de VLD-top misschien wat geruststellen: ingewijden zeggen dat het gesprek meer over de sole (tong) ging dan over het kartel.


 

Antwerpse paniek

Met zijn uitspraak over een mogelijk kartel CD&V/N-VA/VLD in Antwerpen heeft Bart De Wever (N-VA) eens flink geroerd in de geruchtenmolen. Dat CD&V samen met N-VA naar de Antwerpse kiezer gaat, staat in de sterren geschreven. Maar met wie als lijsttrekker? Bart De Wever? Hij was de gedoodverfde lijstduwer, maar hij lijkt ambitieuzer dan dat, fluistert CD&V. Diezelfde partij vraagt zich ook af of de VLD en Ludo Van Campenhout wel genoeg te vertrouwen zijn om zo'n groot kartel te smeden. Aan groen-rode kant zit men ook niet stil. Voor de groene schepenen - zeker voor Erwin Pairon - zou de SP.A een plaatsje hebben. Groen! zelf zou onafhankelijk naar de kiezer gaan. Met Mieke Vogels?


 

Europese Grondwet

De ministerraad keurde gisteren de informatiecampagne voor de Europese Grondwet goed. Die kost 1,1 miljoen euro. De campagne in de kranten (panoramische advertentie), tijdschriften (dubbele pagina) en op de radio soupeert haast het volledige bedrag op. Er komt ook een on line kwis. Europa betaalt het miljoen vouwfolders en de ,,pedagogische kit'' voor scholen.


 

Tellen

Wilfried Martens (CD&V) was gisteren te horen in het Radio 1-programma Vrijdag Visdag . Gisteren was het precies twintig jaar geleden dat er in België 48 kernraketten werden geïnstalleerd. De gewezen 9-voudige premier had het lastig met wiskunde. ,,Help mij,'' vroeg hij presentator Koen Filet, toen hij 16 met 3 moest vermenigvuldigen.,,Hoeveel is dat? 52 zeker.'' Ook Filet schoot tekort: ,,Neen, 58.''

Wie zich afvraagt hoe het komt dat het staatsbudget ooit explodeerde, weet genoeg.


 

Coveliers

Hoe zou het met de Cov zijn? Niet slecht. Woensdag stellen de Jonge Centrum-Rechtse Liberalen zich in Antwerpen voor. Het gaat om een vzw die werd opgericht door het voormalige bestuur van JongVLD Borgerhout. Coveliers neemt het peterschap van deze beweging op zich. JongVLD-voorzitster Dewi Van de Vyver ,,betreurt'' het vertrek van de afdeling, maar benadrukt dat het slechts om ,,vijf man'' gaat. Jonge CRL-voorzitter Kurtrich de Jonghe vindt de koers van JongVLD ,,te links'' en benadrukt dat zijn organisatie 54 leden telt.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs