Olleke bolleke

Sinds vorige week kunnen de Texanen hun stem uitbrengen bij de early voting. Zondagmiddag zijn we even een kijkje gaan nemen; en er waren toch enkele opvallende zaken te bespeuren:

-         Voor de bibliotheek (plaatselijk stemlokaal, net zoals bij ons) staat er een bos van plakaatjes in de grond. Er is echter geen enkele boom van Obama of McCain te bespeuren. Het bos bestaat uit plaatselijke judges, sherrifs, congress en senate people,…

-         Aangezien er veel meer moet gestemd worden dan enkel president/vice-president is het stemformulier ook reusachtig groot (everything is big in Texas!). Na 5 minuten vond ik waar je het bolletje kan kleuren voor president.

Toch raar dat wij in Europa enkel oog hebben voor president, terwijl zij meer oog hebben voor de lokale verkozenen. Misschien te vergelijken met de geringe interesse betreffende Europa in Belgie?

De verkiezingen worden hier natuurlijk gedomineerd door de media. Goed op het scherm verschijnen is hier veel belangrijker dan het programma. Er zijn uitzonderingen die het programma kennen; maar het merendeel kent enkel de gezichten en enkele slogans. Amerikanen opervlakkig…?Us_elections_024 Us_elections_022 Us_elections_021


 

zwart-wit

Deze week vroeg ik aan mijn tafelgenoten tijdens de lunch naar hun politieke voorkeur. Texas is republikeins, en dat zal, afgaande op de unanieme voorkeur van mijn vrienden, niet gauw veranderen. Ze verzekerden mij dat ze dit jaar zeker gaan stemmen, om zo hopelijk de gepensioneerde Vietnam-veteraan aan de macht te helpen. Echte fans waren ze nu ook niet; maar alles was beter dan Obama – lees: een zwarte president.

Ze bespraken de gevolgen van de verkiezingen. Indien Obama zou winnen, varieerde de tijdspanne tot het dodelijk schot van 1 tot 6 maanden ( Dallas ligt in texas, op 4 uur rijden van Houston). Indien McCain zou winnen, zullen de zwarte medeburgers op straat komen en revolteren tegen de vervalste verkiezing. Maar een rassenoorlog komt er volgens hen zonder twijfel. Zwarte burgens stemmen allemaal op Obama, enkel en alleen omdat ze dezelfde huidskleur hebben. Deze discussie had ik vrijdag; en laat dan nu vandaag Powell zijn voorkeur voor Obama uitspreken. Powell, de eerste zwarte opperbevelhebber van het Amerikaans leger…

Hopelijk zien de blanke republikeinse Texanen het teveel in zwart-wit. Amerika - het land van de vrijheid - in een rassenoorlog zou een veel grotere crisis betekenen dan degene waar we nu inzitten.


 

Houston, we have a problem

Met deze welbekende oproep wordt Mccain waarschijnlijk elke dag wakker. Zelfs in het oerconservatieve Texas is Obama meer vertegenwoordigd in het straatbeeld. Voor de eerste keer durven de donkere medeburgers hun voorkeur uitspreken: stickers op de achterruit, bordjes in de voortuin, tot zelfs luid applaudisseren in de lobby van de Marriott downtown tijdens de aanvaardinsspeech van Obama.

Maar het verschil wordt gemaakt in het stemhokje, en er zal meer nodig zijn dan Hurricane Ike om deze 'Bush-staat' blauw te laten kleuren, zeker nu de electriciteit bijna volledig hersteld is (er is enkel nog een avondklok in Galveston downtown, meer dan een maand na de doortocht van Ike) en de benzineprijs weer is gedaald naar 3 dollar per gallon.  De mensen zijn meer bezorgd om hun deductable van hun verzekering voor opgelopen schade dan voor de 'change'-politiek in het kleine Waschington. Bush heeft deze keer niet de fout gemaakt zoals in New Orleans: hij is snel neergedaald naar zijn staat, om zijn 'rijker' kiespubliek te helpen.