Nog meer nepotisme in USA politiek?

P4285767De laatste 20 jaar had men toch de indruk dat de politiek in de USA een familie aangelegenheid geworden was met de Bush'es en de Clinton's. Echter na de nederlaag van Hillary Clinton dachten we allen dat het eindelijk over was...

Eerst was er echter het schandaal rond de benoeming van de opvolger van Obama voor de Illinois senaats zetel, waar onder andere ook Jesse Jackson Jr. kandidaat is en volgens geruchten er zelfs een half miljoen wilde voor bijdragen aan de campagne van Gouverneur Blagojevich. Jesse Jr. is de zoon van Jesse Sr, die nog aan de zijde van Martin Luther King meestreed om gelijke burger rechten voor de zwarte bevolking te verwezenlijken. En dat juist in Chicago waar ene Richard Daley Jr. bijna 20 jaar de burgemeester sjerp rond zich draagt en de zoon is van Boss Daley, Chicago's burgemeester in de jaren zestig en zeventig en wiens broer William Daley ook nog minister van handel was onder Clinton.

Maar nu van Chicago naar New York. Daar komt de senaats zetel van Hillary Clinton vrij na haar benoeming tot minister van buitenlandse zaken in het Obama kabinet. Na wat aandringen van Obama, heeft Caroline Kennedy nu officieel laten weten dat ze geinterresseerd is in de vrijkomende New York senaats zetel van Hillary Clinton. Caroline is de enige overlevende nakomelinge van President Jack Kennedy (haar broer JFK Jr.verongelukte met zijn vliegtuigje in 1999). Dit is ook de senaats zetel waar haar vermoorde nonkel Robert Kennedy in zat in de jaren 60. En nu haar andere nonkel Edward Kennedy ziek is, kan het toch niet zijn dat er geen Kennedy in de senaat zetelt. Een van haar tegenstanders is trouwens haar kozijn Robert F Jr., ja juist de zoon van RFK. En een andere kandidaat is Andrew Cuomo, de zoon van de vroegere gouverneur Mario Cuomo. Oh, en om het plaatje volledig te maken, Andrew was vroeger getrouwd met Karry Kennedy, ja de nicht van Caroline en de zus van Robert F Jr. als je nog volgt. En een andere nichtje Maria Shriver Kennedy is nu first lady van de republikeinse "governator" van Californie.   

En dan over naar Delaware, waar Senator Joe Biden's senaats zetel vrijkomt. Hier heeft Joe ervoor gezorgd dat de zetel warm gehouden wordt voor zijn zoon Beau Biden, door een vriend van het huis Ted Kaufmann te benoemen tot zijn zoon terug is uit Irak.

En in 2010 gaat de ex-gouverneur van Florida, ene Jeb Bush zich kandidaat stellen voor de Florida zenaats zetel, die vrijkomt met de pensionering van Mel Martinez. Hopelijk moeten er geen stemmen herteld worden zoals in 2000 voor broer George Jr.

En dan beginnen we maar niet aan de kamer, waar er ook meer dan een dozijn met bekende familie namen zetelen. Nu we moeten erbij zeggen dat de meesten verkozen worden, maar een bekende naam kan zeker een steuntje geven. Ergens ken ik ook een ander land, waar zelfde familie namen ook regelmatig terugkeren in de politiek, al dan niet benoemd of verkozen. Het zal toch in de genen zitten...


 

Obama's senaats zetel te koop?

P4285767Terwijl Chicago nog steeds aan het nagenieten was van de historische verkiezing van hun favoriete zoon Barrack Obama als President Elect, zijn plots de donderwolken over Chicago gekomen. Eerder deze week was er het concordaat van The Tribune, eigenaar van de vermaarde Chicago Tribune krant en het Chicago Cubs honkbal team. En dan kwam het grote nieuws.

Zoals reeds eerder vermeld, heeft iedere staat zo zijn eigen verkiezing regels en in de staat Illinois, is het de taak van de gouverneur om een opvolger te benoemen voor de vrijgekomen senaats zetel van Obama. In sommige staten zou dit gebeuren via een nieuwe verkiezing en dat is trouwens zo ook in Illinois voor de vrijgekomen kamer zetel van Obama's nieuwe kabinet chef Rahm Emanuel. Echter niet voor de prestigieuze senaats zetel, die wordt beslist door de gouverneur zelf, wat inderdaad wel voor "quid pro quo" kan zorgen, maar deze keer liep het echt uit de hand.

Uren voordat de flamboyante Gouverneur van Illinois van Servische afkomst, Rod Blagojevich zichzelf ging aankondigen als opvolger van Obama in de senaat, werd hij uit zijn bed gelicht door de FBI en beschuldigd van fraude en corruptie. Er wordt gespeculeerd dat Obama daar graag ofwel Valerie Jarrett zou zien, een van zijn loyale en bekwame medewerksters of ervaren state senator Emil Jones. Beide keuzes zouden er darenboven ook voor zorgen dat er terug toch 1 zwarte senator in de senaat zou zetelen. (In de US historie waren er tot nu toe slechts 5 zwarte senatoren!). Er zijn nog enkele andere kandidaten, onder andere ook Jesse Jackson Jr., zoon van, die volgens ABC er zelfs een half miljoen voor over zou hebben. Alhoewel dit een symbolische dank betuiging zou zijn voor zijn vader Jesse Jackson, Sr., die aan de zijde van MLK voor de zwarte burger rechten vocht, was het een publiek geheim dat Obama dergelijke benoemingen juist wil vermijden en de bekwaamste man of vrouw voor elke positie wil.

Echter Rod Blagojevich vond dat daarvoor tenminste een miljoentje mocht gestort worden op zijn politieke campagne rekening of ten minste een mooie positie in Obama's regerings ploeg, zoals minister van volksgezondheid of als dat niet kon een prestigieuze ambassadeurs post. Appreciatie alleen vond hij echter niet genoeg en zo was hij van plan gisteren zichzelf dan maar te benoemen, wat volgende de Illinois verkiezings regels perfect kan.

En wat nu? Daar hij nog niet veroordeeld is, kan Blagojevich gewoon gouverneur voort blijven. Men kan enkel een afzetting procedure in gang steken (impeachment), maar dat kan maanden duren en de demokraten willen al hun (58 of 59) senaats zetels gevuld zien van zodra de nieuwe senaat start begin January of... hij kan aftreden, wat iedereen, incl. Obama, hem openlijk met druk vraagt. Waarschijnlijk probeert Blagojevich hier zijn laatste quid pro quo uit te spelen en probeert hij een lichtere beschuldiging te negotieren, die geen mogelijke straf van 30 jaar gevangenis met zich meebrengt... wordt vervolgd...

Er moet trouwens nog een interessante senaats zetel gevuld worden, nl. die van Hillary Clinton in de staat new York, want je kan niet tegelijk minister en senaat zijn. Hier is het terug de demokratische gouverneur van New York, David Patterson die mag beslissen. (Patterson is slechts sinds maart de eerste bijna blinde gouverneur, nadat zijn voorganger Elliott Spitzer moest aftreden, daar hij zich vergiste van krediet kaart bij het betalen van een escort dame.). Hier wordt het terug interessant te zien als voor bekwaamheid of symboliek gekozen wordt, want senator Edward Kennedy vindt dat er steeds een Kennedy in de senaat moet zijn en duwt om JFK's dochter Caroline  als senator te benoemen. Er is zelfs een kandidaat die Dan Maffei noemt; als dat maar niet slecht afloopt... 

En in Minnesota hebben ze eindelijk gedaan met tellen, maar de voorsprong blijft klein met 192 stemmen voorsprong voor de republikein Norm Coleman. En nu moet de diskussie nog beginnen over een goeie 6000 ongeldige stemmen. Dus de senaat zal mogen beginnen met 99 senators (58-41) of als men er niet uitgeraakt in Chicago zou de senaat wel eens kunnen starten met slechts 98 senators (57-41). Maar verwacht wordt dat het toch uiteindelijk 58-42 wordt in de senaat. 


 

Republikeinen winnen 41ste senaats zetel in Georgia

P4285767Met nog wat hulp van Sarah Palin heeft Republikein Saxby Chambliss gisteren de "run off" voor de senaatszetel in Georgia gewonnen met een duidelijke 60/40 voorsprong. Dit geeft nu 41 senaat zetels voor de republikeinen en "slechts" 58 voor de demokraten. Dus geen fillibuster vrije meerderheid voor de demokraten in de senaat! De republikeinen spreken van een "firewall" in de senaat, die hen zal toelaten om te linkse voorstellen van President-Elect Obama en de demokraten tegen te houden.

De andere race in Minnesota is verre van gedaan. Na hertelling van 92% van de 3 miljoen stemmen, is de voorsprong van de republikein Norm Coleman nauwelijks gestegen van 215 tot nu 344 op de demokraat Al Franken. Dit blijft dus een heel miniem verschil. En dan zijn er nog ongeveer 6000 ongeldige stemmen, die de demokraten een voor een willen herzien. Normaal moet uiterst op 15 december een winnaar uitgeroepen worden, maar het zou ook kunnen dat er geen winnaar komt. In zo'n geval mag de gouverneur van de staat Minnesota (een republikein) een tijdelijke (republikeinse) vervanger aanduiden en komt er in de volgende maanden een nieuwe verkiezing voor deze senaats zetel.

Saxby Chambliss en Georgia worden nu als de redder van de republikeinse partij uitgeroepen, daar de demokraten nu maximaal aan 58 of 59 zetels kunnen geraken in de senaat en de zo door republikeinen en centristen gevreesde fillibuster vrije meerderheid vermeden wordt. De uiteindelijk uitslag in Minnesota heeft nu minder belang daar de 60 niet meer mogelijk is.

Zoals reeds vroeger vermeld, is 60 een magisch getal in de senaats verkiezingen. Er is een twee vijfde meerderheid nodig (60) om tot een stemming over te gaan over een wetsvoorstel. Met 41 stemmen kunnen de republikeinen echter een voorstel eindeloos laten aanslepen met vragen en wijzigingen, tot het uiteindelijk afgevoerd wordt.

En vanaf morgen hebben we terug de auto CEO's in Washington. Deze keer vliegen ze echter niet met hun private zakenjet van Detroit naar Washington, maar rijden tenminste Allan Mulally van Ford en Wagoner van GM met een zuinige hybriede auto naar Washington. Hopelijk komen ze niet te laat...


 

Wat een amerikaanse auto CEO lijden kan...

Gisteren en vandaag verschenen de drie amerikaanse auto CEO's voor zowel een senaat en kamer commissie om uitleg te geven waarom ze nu dringend 25 miljard dollar nodig hebben. Zoals je van een goede demokratie verwacht, zijn deze ondervragingen uiteraard open voor het publiek en zo kon je op vele radio en TV stations dit allemaal live meemaken.

Auto executives, from left, Ron Gettelfinger, president of the International Union, United Automobile, Aerospace and Agricultural Implement Workers of America; General Motors Chief Executive Officer Richard Wagoner; Chrysler Chief Executive Officer Robert Nardelli; Ford Chief Executive Officer Alan Mulally, listen to testimony on Capitol Hill in Washington, Wednesday. (Evan Vucci / Associated Press)

Broederlijk naast mekaar zag je dus een gefronsde Rick Wagoner van General Motors, een verslagen Robert Nardelli van Chrysler en een aandachtige Alan Mullally van Ford, maar ook uiterst links een bange Ron Gettelfinger, baas van de UAW, de United Auto Workers vakbond. Er waren uiteraard heel wat goede vragen en ook goede uitgebreide antwoorden hoe de auto industrie lijdt onder de huidige krediet en economische krisis, maar ook een aantal sterke vragen en kommentaren, vooral van republikeinse kant, omtrent de rol van de vakbonden in dit drama.

Ook heel wat interressante vergelijkingen met de efficiente en meestal vakbond vrije buitenlandse US auto fabrieken in het zuiden. Ironisch genoeg, terwijl de amerikaanse auto CEO's met de pet in de hand stonden in Washington, opende Honda vandaag hun zoveelste nieuwe fabriek voor de Honda Civic in Greensburg, Indiana. De aantrekkelijke en zuinige Honda Civic (ook verkrijgbaar met 4 cilinder motor en LPG) verkoopt 2 a 3 keer beter dan de vergelijkbare modellen van GM, Ford en Chrysler en dan nog gemiddeld aan $3,000 meer.

Er waren echter ook een paar ontnuchterende en populistische vragen en het zijn juist die antwoorden, die dan overal het nieuws haalden in de media. Alle drie bevestigden ze overduidelijk dat ze een brug lening nodig hebben om de aanpassing aan de "tijdelijke" lagere vraag naar auto's te kunnen overbruggen. Echter GM en Chrysler moesten ook nederig bekennen dat ze zonder overheids steun zeker bankroet gaan, terwijl Ford meesterlijk uitlegde dat ze een moeilijke periode tegemoet gaan, maar ook wel kunnen overleven zonder overheidssteun. Terwijl dergelijke gesprekken met de banken CEO's wijselijk confidentieel gebeurden, forceert men hier twee auto CEO's om openbaar toe te geven dat de dagen voor hun bedrijf mogelijks geteld zijn. Alhoewel er geen snelle "bank run" kan gebeuren met auto fabrikanten, kan dit echter wel een "run away" veroorzaken. Elke potentiele koper van een wagen, zal toch eens goed nadenken vooraleer hij een wagen koopt van GM of Chrysler. Ofwel wacht hij tot er een reddings plan komt, ofwel koopt hij een Ford of een buitenlands merk om zeker te zijn van garantie en een degelijke okkasie waarde. 

En nadat een ijverige reporter van ABC erin geslaagd was om een van de CEO's te filmen, toen hij van zijn luxe private jet in een stretch limousine overstapte, kwamen de ambetante vragen. Wie vloog van Detroit naar Washington in een private jet? (alle drie uiteraard). Wie gaat er zijn private jet verkopen en met een normale lijn vlucht (in eerste klas) terug vliegen? (niemand uiteraard). Waarom doen jullie niet op zijn minst aan "jet pooling"? (algemeen gelach van alle drie, waarvoor ze als op de schoolbanken vermaand werden).

En uiteraard kwam ook de fameuze vraag indien ze, zoals Lee Iacoca (in de jaren 80 met het vorige reddings plan voor Chrysler) ook een salaris van 1 symbolische dollar zouden aanvaarden als teken van solidariteit voor een reddingsplan. Terwijl Mulally van Ford ontwijkend antwoordde, sprak Wagoner van GM als een advokaat (ik heb hierover momenteel geen standpunt), terwijl Nardelli grotesk akkoord gaf. Je moet dan wel weten dat Nardelli begin 2007 een oprot premie ontving van een goeie $200 miljoen, na zijn ontslag bij de doe het zelf keten Home Depot. Voor de management boeken lezers, Nardelli was een van de drie poulains, die Jack Welch had klaargestoomd om hem op te volgen bij GE. Hij koos uiteindelijk voor Jeff Immelt (nog steeds GE) over Bob Nardelli (nu bij Cerberus/Chrysler) en Jim McNerney (3M, nu Boeing, waar hij Mulally(nu Ford) opvolgde!). 

En gaat dit reddings plan goedgekeurd worden? Het ziet er niet naar uit met de huidige republikeinse regering. En wat na January 20 met Obama? Ofwel staan dezelfde CEO's terug aan zijn deur met een nog grotere pet in de hand, ofwel krijgt Obama de onoverzichtelijke economische en sociale gevolgen van een failliet GM of Chrysler in zijn schoot geworden.


 

Senaat: 58-41 met nog 1 onbeslist - update

Update Dec 02:

Met gisteren nog wat hulp van Sarah Palin heeft Republikein Saxby Chambliss vanavond de "run off" voor de senaatszetel in Georgia gewonnen met een duidelijke voorsprong. Dit geeft nu 41 senaat zetels voor de republikeinen en 58 voor de demokraten. Dus geen fillibuster vrije meerderheid voor de demokraten in de senaat!

De andere race in Minnesota is verre van gedaan. Na hertelling van 92% van de 3 miljoen stemmen, is de voorsprong van de republikein Norm Coleman nauwelijks gestegen van 215 tot nu 344 op de demokraat Al Franken. Dit blijft dus een heel miniem verschil. En dan zijn er nog ongeveer 6000 ongeldige stemmen, die de demokraten een voor een willen herzien. Normaal moet uiterst op 15 december een winnaar uitgeroepen worden, maar het zou ook kunnen dat er geen winnaar komt. In zo'n geval mag de gouverneur (een republikein) een tijdelijke (republikeinse) vervanger aanduiden en komt er in de volgende maanden een nieuwe verkiezing voor deze senaats zetel.

Echter Saxby Chambliss en Georgia worden nu als de redder van de republikeinse partij uitgeroepen, daar de demokraten nu maximaal aa 58 of 59 zetels kunnen geraken in de senaat en de zo door republikeinen en centristen gevreesde fillibuster vrije meerderheid vermeden wordt. De uiteindelijk uitslag in Minnesota heeft nu minder belang daar de 60 niet meer mogelijk is.

P4285767 Zoals reeds vroeger vermeld, is 60 een magisch getal in de senaats verkiezingen. Met slechts 40 zetels van van de in totaal 100 (2 senators per staat), kunnen de republikeinen zelfs geen filibuster organizeren om een demokratisch voorstel tegen te houden. Met 60 zetels kan Obama en de demokratische meerderheid elk debat stoppen en overgaan tot een stemming en vlot hun agenda doorduwen. Het is sinds 77 geleden dat een van de twee partijen een 60/40 meerderheid zou hebben in de senaat.

Echter, we zijn nog niet zover, maar we komen wel dicht in de buurt. In Alaska verliest de republikeinse senator Ted Stevens van Alaska nu officieel zijn senaats zetel aan Mark Begich, de demokratische burgemeester van Anchorage. Het hielp uiteraard niet dat Ted Stevens recent veroordeeld werd voor het aannemen van een goeie $250,000 aan giften en diensten om zijn villa wat op te frissen. Dat brengt dus de score op 58-40. Daar het verschil minder dan 0.5% is, heeft Ted Stevens het recht voor een hertelling, maar men verwacht niet dat hij dat zal doen.

In Minnesota won de republikein Norm Coleman met amper 215 stemmen van de demokraat Al Franken. Nu heeft iedere staat zijn eigen verkiezings wetgeving (!) en indien het verschil minder is dan 0.5% moet er een hertelling met de hand van alle 2.9 miljoen stembrieven. Deze oervervelende taak is vandaag begonnen in elk kanton, met uiteraard een waarnemer van elke partij aanwezig om te waken over het proces en alle dubieuze stembrieven te beoordelen en al dan niet ongeldig te verklaren (remember Florida 2000?). De arme tellers mogen zelfs niet babbelen en er mag ook geen drank of spijs in de zaal binnen komen en ze krijgen exact 5 seconden per stembrief en moeten darenboven hun taak klaren tegen 5 december. Tenzij het aantal ongeldig verklaarde stembrieven hoger is dan het verschil tussen beiden, dan zijn er weer andere regels en zijn we weg tot ergens in 2009...

In Georgia zijn de verkiezings regels terug anders en daar moet een kandidaat minstens 50% van de stemmen krijgen of er moet een herverkiezing (runoff) komen tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen, wat dus geschiedde. Op 2 december worden de inwoners van Georgia dus vriendelijk, maar vrijblijvend verzocht om nog eens naar de stembus te trekken om te kiezen voor Republikeinse senator Saxby Chablis of demokratische kandidaat Jim Martin. De uitslag hangt dus sterk af van wie die dag nog eens goesting heeft om naar de stem lokalen te trekken. Vandaar is in Georgia de verkiezings campagne herbegonnen met bezoeken van zware kleppers zoals McCain en Romney, maar ook demokratische boegbeelden als Bill Clinton vandaag en later deze week ook Al Gore om zoveel mogelijk de kiezers van hun partij naar de stembus te krijgen. De enige die ontbreekt is Obama, daar dit ongepast zou zijn als President Elect, maar de efficiente Obama campagne machine is wel neergedaald in Georgia.

Hoe de US zijn verkiezingen spannend kan houden tot zelfs na de verkiezingen...


 

Moet Obama kiezen tussen America’s twee auto industrieen?

P4285767 De afgelopen week was er weinig echt nieuws te bespeuren, buiten speculaties rond de minister posten in Obama’s regering, waar je elders op deze site uitgebreid kan over lezen. Het nieuws van de laatste week draaide vooral rond een reddingsplan voor de amerikaanse auto industrie. Steeds wordt dan gesproken over de (vroegere) grote drie van Detroit: GM, Ford en Chrysler. Als er niets gedaan wordt ziet het eruit dat op zijn minst een of twee van die drie in concordaat kan gaan. Er wordt echter nooit gesproken over de “andere auto industrie”, namelijk de US auto fabrieken van de Japanse, Duitse en Koreaanse merken: Enkele interressante feiten:

1. Aantal merken: GM heeft 8 automerken (Chevrolet, Buick, Pontiac, Saturn, Saab, Cadillac, Hummer and GMC), wat er zeker 5 teveel zijn, terwijl de andere fabrikanten er enkel 2 hebben (bvb Toyota, Lexus) en de duitse merken (Mercedes, BMW, VW) er zelfs maar 1 hebben.

2. Focus op gulzige grote SUV’s en pickup trucks voor enkel de amerikaanse markt, terwijl de anderen focusen op globale auto’s.

3. Zuinige wagens: GM en Ford maken ook kleine zuinige wagens, maar de Honda Civic verkoopt 2-3 maal beter dan de Chevrolet Cobalt en de Ford Focus

4. Prijs: Honda kan de klant $3,500 meer doen betalen voor een Honda Civic dan voor een Chevy Cobalt of Ford Focus.

5. Lokatie: de fabrieken van de drie amerikanen zijn vooral gelegen in blauwe staten (midwest), terwijl de andere vooral in rode staten (zuiden) gelegen zijn.

6. Pensioenen: de drie amerikanen met traditionele bedrijfs pensioenen (een vast pensioen bedrag wordt gegarandeerd), terwijl de anderen werken met een vaste jaarlijkse bijdrage aan het individuele pensioenplan van elke werknemer.

7. Medische verzekering: beide bedrijven betalen de medische verzekering voor hun actieve medewerkers, maar de amerikaanse drie betaalt die ook voor al hun huidige en toekomstige gepensioneerden, terwijl de anderen dat niet doen en de werknemer doet gebruik maken van de basis staats verzekering (Medicare) die beschikbaar is vanaf 65 en als je vroeger wilt stoppen met werken, ja, dan moet je dat maar zelf betalen.

8. Verdeler contracten: de amerikaanse met “ te kostelijk om op te zeggen” kontrakten, wat resulteert in veel te veel zwakkere en kleinere dealers, terwijl de anderen werken met een kleiner aantal, maar sterkere dealers.

Er zijn ook nog een aantal anomalies in de US auto industrie, die ik nog wel vermelden, maar die zijn wel hetzelfde voor beiden:

- Een amerikaan plaatst nooit een order voor een wagen, maar wil een auto kiezen uit een ruim aanbod en er een uur later mee wegrijden; gevolg is een reuze parkeer terrein bij elke verdeler met soms honderden wagens, wat heel veel werk kapitaal vereist voor fabrikant en verdeler en ook veel einde seizoen discounts voor wagens met verkeerd georderde kleur en opties.

- Het grootste deel van de nieuwe wagens wordt met een leasing of een financering (meestal van de auto fabrikant zelf) gekocht, wat met de huidige krediet crisis de auto verkoop nog meer doet dalen, vergeleken met landen waar wagens zonder financering gekocht worden.

De republikeinen (en ook Thomas Friedman deze morgen op NBC) willen absoluut de vrije markt laten spelen en de meest innovatieve en efficiente auto fabrikanten doen overleven, terwijl de minder innovatieve en minder efficiente auto fabrikanten verdwijnen. De demokraten weten echter dat deze zwakkeren vooral de amerikaanse zijn en willen dus een reddings plan uit werken, dat hen de tijd geeft om efficienter en innovatiever te worden, iets waar ze de laatste jaren echter nooit in geslaagd zijn.

Er is echter 1 manier waarbij Obama kan vermijden om te kiezen tussen de amerikaanse en de andere fabrikanten. In plaats van reddingsplannen voor de amerikaanse auto fabrikanten zelf, geef elke auto koper een $3-5,000 subsidie voor elke wagen met een laag verbruik. Op deze manier slaat hij drie vliegen in een klap: de auto verkoop aanzwengelen, energie verbruik verminderen en minder vervuiling en darenboven worden de efficiente fabrikanten met zuinige en aantrekkelijke wagens beloond.


 

Kiezingen voorbij – Back to Reality

P4285767De dag na de verkiezingen vertrok ik op een zakenreis en had de tijd om in het vliegtuig de kranten door te nemen die zeer entoesiast rapporteerden over de historische overwinning van Obama. Echter tijdens vergaderingen met klanten, viel het me toch op hoe anders de zakenwereld reageert en met onzekerheid afwacht hoe de Obama administratie de huidige economische crisis gaat aanpakken.

Met de demokraten in de meerderheid in de kamer en senaat en mogelijks zelfs een filibuster vrije 60% meerderheid, wordt argwanend naar het congres gekeken hoe ze de volgende maanden de krisis aanpakt en een aantal lopende voorstellen in het congres zijn onrustwekkend.

  1. Er wordt gesproken van een tweede economisch stimulus pakket. Het eerste stimulus pakket van eerder dit jaar heeft weinig uitgehaald. Er werd gewoon nog eens 168 billion dollar geleend aan het buitenland en aan iedereen die minder dan $150,000 verdiende een check toegestuurd, die dan voor het grootse deel gespendeerd werden aan geimporteerde goederen. De zakenwereld wil incentives voor kapitaal investeringen die de creatie van nieuwe industrieen en jobs aanwakkeren.
  2. Er wordt gesproken om een deel van het 750 biljoen reddings pakket te gebruiken om de mensen direct te helpen, die hun huis lening niet kunnen betalen. Banken zijn echter in een betere positie dan het gouvernement om te beslissen aan wie een herfinancering te geven en wiens huis al dan niet aan te slaan. Als het gouvernement op een politieke populistische manier deze beslissingen maakt, kan dit de recessie langer maken.
  3. Er wordt gesproken om nu ook bepaalde bedrijven en industrieen te redden. Als het congres bijvoorbeeld beslist om de traditionele amerikaanse auto fabrikanten te redden en niet failliet te laten gaan, omdat ze gelegen zijn in politiek belangrijke staten en om de vakbonden iets terug te geven, dan zien we niet snel een eind aan deze huidige recessie. Dat je banken moet redden, hebben we allemaal ondertussen wel geleerd, maar er zal geen tekort zijn aan auto’s als er een  van de amerikaanse auto bedrijven verdwijnt. Het congres moet dringend eens rondrijden in het zuiden en het zal er vele efficiente Duitse, Japanese en Koreaanse auto bedrijven zien.
  4. Tenslotte moet het congres aan de verleiding weerstaan om de bedrijven taksen te verhogen en om te protectionistische maatregelen te nemen.

Er word ook met spanning uitgekeken naar het team dat Obama rond zich gaat scharen voor zowel advies als minister posten. Gisteren presenteerde Obama zijn paneel van economische adviseurs. Aan de positieve kant zagen we een aantal standbeelden van mensen die hun sporen verdient hebben zoals oa Warren Buffett, Paul Volcker, Robert Rubin en Lawrence Summers; verder een aantal gerespecteerde CEO’s van Google, Xerox, Time Warner en Hyatt, maar anderzijds ook carriere politiekers zoals bvb Jennifer Granholm en David Bonior, respectievelijk de gouverneur en ex-congres man van de staat Michigan, waar de traditionele amerikaanse auto fabrikanten en hun vakbonden geconcentreerd zit rond Motown of Detroit.

De eerste 100 dagen gaan belangrijk zijn om te zien als Obama voldoende invloed kan uitoefenen op de agenda van het congres. Zelfs republikeinen hebben vertrouwen in het intellect en common sense van Obama, maar heel wat minder in Pelosi en Reed, de demokratische leiders van kamer en senaat.

Men hoopt dat Obama de Clinton weg inslaat van center links en de vrije markt voor het grootse gedeelte zijn beloop laat gaan en investerings incentives invoert die nieuwe industrieen en jobs kunnen creeren en gebruik maakt van het nieuwe respect van de wereld voor America om de economische crisis gecoordineerd aan te pakken.  


 

wint Obama nipt Noord Carolina?

P4285767_3Met 98 % van de stemmen geteld, heeft Obama McCain terug ingehaald in Noord Carolina en leidt nu met een kleine 15,000 stemmen op een totaal van een goeie 4 miljoen stemmen. Het ziet er dus naar uit dat Obama toch ook Noord Carolina gaat kunnen afsnoepen van de republikeinen.

In Virginia is Obama er reeds in geslaagd om een traditionele zuiderse republikeinse staat af te pakken, volgens de laatste predictie van Fox. Het zal echter tot vroeg in de morgen duren vooraleer we zeker weten wie Noord Carolina wint, maar het zal geen invloed meer hebben op de algemene verkiezingen.

De overwinning van Obama staat nu vast en hij heeft een duidelijke meerderheid in het aantal kiesmannen. Het blijft echter belangrijk te noteren dat de amerikanen toch nog steeds een kleine helft republikeins stemmen (momenteel 48%, maar dat zakt straks nog enkele % punten nadat gans de west kust geteld is). Met de populariteit van de huidige regering op een historisch laagtepunt en met de huidige financiele en economische crisis blijft dit nog toch nog steeds een merkwaardig feit... 


 

kleurt Noord Carolina volledig blauw?

P4285767_2Slechts een dik uur na het sluiten van de polls, voorspelt Fox News reeds dat Elizabeth Dole haar senaats zetel kwijt is aan de demokrate Kay Hagan. Senator Elizabeth Dole was vroeger minister van arbeid en transportation in de regeringen van Reagan en Bush Sr en een boegbeeld van de republikeinse partij in Noord Carolina. Dit bevestigd de schrik van de republikeinen dat ze zelfs geen filibuster minderheid gaan hebben in de senaat (minder dan 40 van de 100 senators).

Ook onze huidige Charlotte burgemeester Pat McCrory ligt voorlopig 5% achter op demokrate Bev Perdue. Enkel Sue Myrick, vroegere republikeinse burgemeester van Charlotte houdt stand en het ziet er naar uit dat ze haar kamer zetel gaat behouden. Ze ligt momenteel 9% voor op haar challenger Taylor.

Ook Obama ligt nu voor in Noord Carolina met 5% op McCain na het tellen van 30% van de stemmen.

Zojuist heeft CNN nu ook Pennsylvania voor Obama uitgeroepen. McCain mag dus geen enkel van de swing states meer verliezen. Met Obama lichtjes voor in verschillende van de swing staten, zijn deze kiezingen dus zo goed als over . Enkel afwachten hoe groot de overwinning is en hoeveel zetels de demokraten juist halen in de senaat. Dit laatste zal pas morgen vroeg bekend zijn, want er zijn heel wat spannende senaats races. Ook senators John Sununu in New Hampshire en John Warner in Virginia zijn hun zetel aan het verliezen aan demokraten...

De financiele markten hechten veel belang aan een filibuster blokkerings minderheid voor de republikeinen. Als die er niet meer is, vrezen ze dat Obama een ietske te linkse koers zou kunnen leiden in plaats van een center koers.


 

Gratis Starbucks koffie....Obama blend?

P4285767Aan elk verkiezings lokaal wordt je hier door een vrijwilliger een "I voted" sticker met amerikaanse vlag opgeplakt. De bedoeling is om je burgerzin te demonstreren en zo nog meer mensen naar de stembus te krijgen. Met deze sticker kon je vandaag ook naar iedere Starbucks lokatie gaan en zo een gratis koffie krijgen, wat je anders $1.82 kost en zelfs ook een free refill, wat je anders $0.54 kost. De Starbucks reklame vermeldde "If you care enough to vote, we care enough to give you a free cup of coffee"

Echter enkele wat te ijverige advokaten waarschuwden hen dat dit mogelijks in strijd was met de kies wetgeving. Er zijn heel wat regels rond de verkiezingen, zoals bijvoorbeeld de minimum afstand waar geen verkiezings plakaten mogen staan, of waar een kandidaat al dan niet nog kampagne mag voeren en uiteraard is kadootjes geven uit den boze, want dat is stemmen kopen! Alhoewel Starbucks officieel neutraal is, moet je wel toegeven dat hun product aanbod eerder georienteerd is naar een meer gesophistikeerd demokratisch publiek, en zo was er snel reaktie en zagen ze zich verplicht de kampagne af te voeren en om hun gezicht te redden gaven ze dan maar een gratis koffie aan iedereen die erom vroeg. Het wordt een kostelijke dag voor Starbucks, die recent de sluiting aankondigde van 600 koffie shops in de US. Of was dit een wel doordachte reklame stunt? 

Ondergetekende heeft uiteraard gretig van deze promotie gebruik gemaakt en is nu klaar wakker aan het bloggen. Ik moet er echter wel bij vermelden dat je enkel een "Tall Peak coffee" gratis kon krijgen; dat is Starbucks speak voor een gewone kleine koffie.

Ik vind dat Starbucks toch wat vindingrijker had mogen zijn en bijvoorbeeld een speciale Obama blend koffie had mogen serveren voor de gelegenheid. Dat kon een mooie kombinatie geweest zijn van een donkere Kenya koffie boon, gemengd met een warme Kona koffie boon en een intense Indonesische Sumatra boon en aangelengd met een scheut melk van koeien van Illinois. Dat zou nog  eens een prachtige promotie geweest zijn!