Carrying the gift of freedom

397675653_58c18dc785 Terwijl vandaag geschiedenis geschreven wordt in Amerika, zit ik gewoon op kantoor zoals anders. Samen met de collega's heb ik in de "open space" in onze bureau naar de eedaflegging gekeken en tegen de Time Warner Cable installateur geschreeuwd dat hij de kabelbox maar op een ander moment moet komen vervangen. Mijn Amerikaanse collega's geloven er wel in en hopen erop dat hij voor verandering kan zorgen. Verandering die nodig is, want terwijl president Obama uit The Beast stapt (zo wordt de nieuwe presidentiele limousine genoemd) en een hondertal meter te voet over Pennsylvania Avenue wandelt (iets wat Bush nooit durfde), stort de beurs op Wall Street weeral in. Met meer en meer jobs die verdwijnen en bedrijven die failliet gaan, lijkt er geen einde te komen aan de malaise.

Ik vond dat de speech van Obama sober en intelligent was. Terwijl hij zegt dat hij de 44ste persoon is om de eed af te leggen, besef ik dat Amerika echt wel een jong land is en dat hij nu tot een wel heel select clubje behoort. Door de huidige staat van het land te vergelijken met de onafhankelijkheidsrevolutie, maakt hij het voor iedereen onmiddellijk duidelijk dat de taak die op hem wacht geen gemakkelijke zal zijn en dat hij hulp zal nodig hebben van iedereen.

Obama gaat ook de "foreign policy issue" niet uit de weg, integendeel. Hier geeft hij een aantal quotes die ik persoonlijk zeer apprecieer. Eerst zegt hij: "As for our common defense, we reject as false the choice between our safety and our ideals." Benjamin Franklin heeft ooit iets gelijkaardigs gezegd: "Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety." Iets waar onder andere de makers van de Patriot Act nooit in geloofd hebben...
Obama zegt ook: "To those leaders around the globe who seek to sow conflict, or blame their society's ills on the West - know that your people will judge you on what you can build, not what you destroy."

Het lijkt alsof er een nieuw soort patriotisme is neergestreken over Amerika. Niet het soort dat Amerika zo onpopulair gemaakt heeft in de rest van wereld a la "Wij zijn de beste, de sterkste en weten ook wat het beste is voor de hele wereld; en iedereen die dat tegenspreekt kan de pot op". Neen, het is meer een gevoel van: "Wij zijn trots op ons land en wij zijn trost op de wereldrol die wij spelen en we nemen die taak serieus en hopen dat we een goed voorbeeld kunnen zijn."


 

Engels

Deze kader ik in denk ik!

Photo2

De metro van gisteren in Engeland was wel grappig vond ik.

Photo_2 


 

E-Day 5

11.20pm: John McCain is Arizona aan het toespreken en Obama aan het feliciteren met zijn overwinning. Mijn lief zit langs mij met tranen in zijn ogen van fierheid over het resultaat. Op dit moment wordt geschiedenis geschreven en het voelt fantastisch om daar een beetje deel van uit te maken.
Nu gaan we een beetje feesten!


 

E-day 4

7pm: ik zit op cafe en probeer de eerste resultaten te volgen terwijl mijn vriend met zijn collega's babbelt over zijn ervaring in het kieshokje. Hij is deze morgen om 6 uur gaan stemmen in Queens.
Volgens de eerste cijfers kleurt Kentucky rood (republikeins) en Indiana zou wel eens blauw (democratisch) kunnen kleuren! Dat laatste is wel een verrassing voor mij als ex-inwoner van die staat.
Vermont is door CNN ten voordele van Obama verklaard.


 

E-Day 3

397675653_58c18dc785_22.22pm De oproerpolitie is sinds gisterenavond zeer aanwezig rond Wall Street, ook in de metro. En dan heb ik het over machinegeweren, honden, pepperspray etc...

Img_0209_2 

Img_0211

Img_0214


 

E-day 2

397675653_58c18dc78510.20am: Ik kan me moeilijk concentreren op mijn werk. De helft van de Amerikanen op het werk zijn al gaan stemmen deze morgen en de andere helft vertrekt deze avond iets vroeger van het werk om te stemmen. De anderen (vooral Europeanen) proberen uit te vissen hoe het er allemaal aan toe gaat in die hokjes.

Collega N. heeft voor Obama gestemd, collega E. voor McCain. Beiden zijn ze bezorgd over het resultaat en de reacties van het verliezende kamp en zijn suporters.


 

E-day

8.20am: Lange rijen vlak bij mijn appartement. Er is een kieslokaal vlak om de hoek en de mensen van de buurt zeggen dat ze nog nooit zo'n rijen hebben gezien bij een verkiezing. Goede start...

Img_0208


 

1 day

397675653_58c18dc785Morgen wordt er hoe dan ook geschiedenis geschreven in Amerika. Het is vreemd, maar het geeft een heel bizar (goed) gevoel om er zo middenin te zitten. Spannend...

VTM doet een live verslag vanuit Markt, een Belgisch restaurant in Chelsea, Manhattan. Dat zou dan woensdagochtend live in Belgie te zien zijn... Amai, dat zal dan een laat feestje worden daar. Ikzelf ga bij vrienden naar een "election result party". Dat heb ik in Belgie nog nooit gedaan...

Blijven jullie wakker tot er een beslissing is?

Colors


 

Fox News

Zoals altijd, zeer onpartijdig :-)


 

Republicans for change

397675653_58c18dc785_2Ik besef goed dat muziek en manier van filmen een grote impact heeft op het resultaat, maar toch vraag ik me af waarom het filmpje hieronder zo'n emotionele kracht heeft.

Vermits gesprekken tussen republikeinen en democraten vaak uitdraaien op verhitte discussies waarbij toch niemand de andere kan overtuigen, denk ik dat een filmpje zoals dit waarschijnlijk een grotere impact heeft ten voordele van de Obama campagne. Ik vraag me af of McCain met iets dergelijks zou kunnen afkomen. De vraag is natuurlijk of er veel democraten, naast Joe Lieberman, zijn die van kamp zijn verandered tijdens deze verkiezingen.