Een onbeschrijfbaar moment van hoop

Een uniek moment in de geschiedenis , niet alleen voor de USA maar ook een uniek moment voor de ganse wereld...Het gevoel van vreugde onder mensen van verschillende kleuren, culturen,achtergronden.De beelden op televisie van zwarten met een traan op hun wang. Heel aandoenlijk; Obama is een opmerkelijk persoon met een sterke discipline ... met charisma en positieve energie.Er wordt enorm veel van hem verwacht , hetgeen tot ontgoocheling kan leiden .

Gisteren op de radio NPR was "talk of the nation" omgevormd tot "talk of the world": mensen van overal belden op (Europa, Saudi Arabia, Iran, Desmund Tutu van Afrika ); allen met blijdschap en zeer hoge verwachtingen over Obama.

Sinds 1989 wonen we in de USA : nog nooit heb ik me meer trots gevoeld om hier als Belg te wonen. Ik ben fier op de Amerikanen die Obama hebben verkozen. De afgelopen jaren onder de W-administratie, begon ik me af te vragen wat er hier gaande was ,wat er in de hoofden van Amerikanen omgaat, hoe weinig ontwikkeld ze zijn, hoe ze massaal kiezen voor een man zonder enig verstand, hoe ze gebrainwashed waren door hun religie, mb de evangelisten.

Vandaag is er terug hoop. Voor het eerst in de geschiedenis waren er meer kiezers onder 30, dan boven de leeftijd van 65. Meer dan 60% van de onder dertigers hebben voor Obama gestemd.


 

IOWA

Wat me vooral stoort in de Amerikaanse verkiezingen, is het feit dat onbenullige anecdotes uit de campagne en negatieve opmerkingen van de kandidaten, meer aandacht krijgen dan de eigenlijke kern van hun campagne. Er is zeer weinig neutrale berichtgeving.Waarschijnlijk zou dit te saai worden voor de Ameikaanse kijkers.De meeste tv kanalen zijn zeer eenzijdig. Je weet op voorhand dat Fox Tv gericht is tegen Obama: ; alles is politiek gekleurd maw je kijkt naar een bepaald channel om te horen wat past in jouw denkwereld.Beter te luisteren naar BBC ...


 

OBAMA

Woensdagavond zat McCain er op het debat bij als "Dr. Evil", ( zoals onze 12 jarige opmerkte)vol opgekropte woede en Obama  voortdurend aanvallend. Ik vond dat hij ongelooflijk negatief over kwam  .De volgende avond tijdens het liefdadigheidsgala in New York zaten McCain en Obama samen aan de tafel!Alleen mogelijk in de politiek! De speech van Obama bracht een nieuwe persoonlijkheid aan het licht vol humor en bracht de massa goed aan het lachen.Er waren verschillende heel gedurfde uitspraken waarbij hij de holle republikeinse kritiek op hem in het belachelijke trok.Zoals het feit dat hij een terrorist of moslim genoemd wordt, dat zijn middelnaam" Hussein" gegeven is door iemand die er nooit aan gedacht heeft dat hij zou opkomen als president, dat zijn middelnaam eigenlijk "Steve" is..Te midden van alle weelde op die charity, dierf hij iedereen aanwezig erop wijzen dat in dezelfde stad, buiten de deuren van het gebouw,homeless zitten en mensen in financiel ellende. "Het ziet eruit alsof niets gespaard is en we op een vd banketten van AIG zijn" zei hij.

Joe the plumber, die dan ook geen plumber lijkt te zijn en ook niet Joe noemt, kwam gisteren op televisie en zag er niet al te content uit met alle publiciteit. Hij is , zoals zoveel republikeinen, ervan overtuigd dat Amerika het beste land ter wereld is en is voor weinig redenering vatbaar...


 

IOWA

Hier voor het eerst wat nieuws uit Iowa.

Mijn naam is Hilde DeBruyne, afkomstig uit Gent. Als jonge twintigers wilden mijn man Marnix Verhofste en ik voor een jaar in het buitenland verblijven.Een Belgische vriend nodigde ons uit om met hem het appartement te delen in New york.Dit was Juli 1989.Een tijdje later kreeg Marnix een contract aangeboden voor een jaar residency in algemene chirurgie in een van de top ziekenhuizen in de US: Mass. General Hospital. Onze eerste zoon Bram werd geboren. Belgische vrienden en familie kwamen heel vaak op bezoek. Financien waren zeer schaars; het leven als resident was slavenwerk.

Na een jaar werd het contract verlengd; een 2e baby op komst :Jasper..

Verschillende keren verhuisd: 6 jaar in Boston, 2 jaar in Toledo, Ohio waar Robbe is geboren en 3 jaar Iowa City waar onze jongste Silvia is geboren.Na 19 jaar zijn we gevestigd in Des Moines, Iowa.waar we wonen op 175 acres bos en platteland. Een prachtig natuurgebied...dat zich schitterend leent voor het ontwerpen van mijn beeldhouwwerken in klei en metaal.