De eindstreep

  • Gepost op dinsdag 20 januari 2009 om 20:24
  • door Karin Vanoppen

De Obama's zijn al maanden top nieuws maar dit weekend bewezen de media dat er altijd ruimte is voor meer. Er was natuurlijk ook genoeg om over te rapporteren. Zaterdag was er de treintrip van Philidelphia naar Washington. Zondag bracht concerten en een Obama speech met alweer hoop was als thema. De Martin Luther King viering gisteren was de gedroomde gelegenheid om de betekenis te benadrukken van Obama, de eerste zwarte President. 

Toen ik deze morgen de TV opzette werd me duidelijk dat ik geen minuut van de festiviteiten in Washington zal moeten missen. Op iedere zender zijn de dagelijkse morningshows en soaps vervangen door live beelden. De commentatoren moeten de lege momenten (want hoeveel keer kan je praten over de zee van mensen terwijl iedereen wacht tot Obama uit de kerkdienst komt) zien vol te praten. 

Net nog hoor ik een commentator op TV wat Obama feiten opzeggen. Zo leerde ik dat hij linkshandig is, spiderman zijn favoriete strip is en dat hij in Harvard kandidaat was om in een pin up kalender te verschijnen maar hiervoor werd afgewezen door het vrouwelijk comitee. Ik neem aan dat die Harvard vrouwen zich die beslissing nu beklagen want de kalender zou nu vast heel wat geld waard zijn. Obama memorabilia - vooral alles met zijn gezicht op, gaande van t-shirts tot hot saus - wordt ondanks de economische crisis veel verkocht. 

Met de laptop op de schoot heb ik de kans om de gebeurtenissen ook internationaal te volgen. Op De Standaard online lees ik de live tekst commentaren van Reynebeau en Co.  Het valt me op dat er heel wat minder aan Obama/VS heiligverklaring wordt gedaan. Obama van zijn kant laat in zijn speech weten dat het niet allemaal van hem zal afhangen. Hij legt de bevolking op om op te staan, zich af te stoffen en van de VS terug een groot land te maken.

Terwijl George en Laura Bush afscheid nemen van Washington haal ik het babyboek boven dat ik maanden geleden kocht. Op een van de paginas kunnen wereldgebeurtenissen ingevuld worden onder de titel "When you were born". Ik ben blij dat ik ergens volgende week in het vakje President niet Bush maar Barack Hussein Obama zal kunnen invullen. Hopelijk zal mijn Amerikaans-Belgisch-Indisch kind nooit bespot worden om zijn gemengde achtergrond maar moest hij ooit het verwijt krijgen een kruising te zijn dan kan hij in ieder geval trots antwoorden "Yes, I am a mut, like President Obama".


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.