Republikeinen winnen 41ste senaats zetel in Georgia

  • Gepost op woensdag 3 december 2008 om 05:32
  • door Dany Claeys
  • in North Carolina

P4285767Met nog wat hulp van Sarah Palin heeft Republikein Saxby Chambliss gisteren de "run off" voor de senaatszetel in Georgia gewonnen met een duidelijke 60/40 voorsprong. Dit geeft nu 41 senaat zetels voor de republikeinen en "slechts" 58 voor de demokraten. Dus geen fillibuster vrije meerderheid voor de demokraten in de senaat! De republikeinen spreken van een "firewall" in de senaat, die hen zal toelaten om te linkse voorstellen van President-Elect Obama en de demokraten tegen te houden.

De andere race in Minnesota is verre van gedaan. Na hertelling van 92% van de 3 miljoen stemmen, is de voorsprong van de republikein Norm Coleman nauwelijks gestegen van 215 tot nu 344 op de demokraat Al Franken. Dit blijft dus een heel miniem verschil. En dan zijn er nog ongeveer 6000 ongeldige stemmen, die de demokraten een voor een willen herzien. Normaal moet uiterst op 15 december een winnaar uitgeroepen worden, maar het zou ook kunnen dat er geen winnaar komt. In zo'n geval mag de gouverneur van de staat Minnesota (een republikein) een tijdelijke (republikeinse) vervanger aanduiden en komt er in de volgende maanden een nieuwe verkiezing voor deze senaats zetel.

Saxby Chambliss en Georgia worden nu als de redder van de republikeinse partij uitgeroepen, daar de demokraten nu maximaal aan 58 of 59 zetels kunnen geraken in de senaat en de zo door republikeinen en centristen gevreesde fillibuster vrije meerderheid vermeden wordt. De uiteindelijk uitslag in Minnesota heeft nu minder belang daar de 60 niet meer mogelijk is.

Zoals reeds vroeger vermeld, is 60 een magisch getal in de senaats verkiezingen. Er is een twee vijfde meerderheid nodig (60) om tot een stemming over te gaan over een wetsvoorstel. Met 41 stemmen kunnen de republikeinen echter een voorstel eindeloos laten aanslepen met vragen en wijzigingen, tot het uiteindelijk afgevoerd wordt.

En vanaf morgen hebben we terug de auto CEO's in Washington. Deze keer vliegen ze echter niet met hun private zakenjet van Detroit naar Washington, maar rijden tenminste Allan Mulally van Ford en Wagoner van GM met een zuinige hybriede auto naar Washington. Hopelijk komen ze niet te laat...


 

Reacties

 Verheecke Luc zei op 8 december 2008 om 21:12

Ter aanvulling over de overwinning van Obama in de maand november in mijn blog "de maand van herstelplannen."

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.