Obama's senaats zetel te koop?

  • Gepost op donderdag 11 december 2008 om 04:09
  • door Dany Claeys
  • in North Carolina

P4285767Terwijl Chicago nog steeds aan het nagenieten was van de historische verkiezing van hun favoriete zoon Barrack Obama als President Elect, zijn plots de donderwolken over Chicago gekomen. Eerder deze week was er het concordaat van The Tribune, eigenaar van de vermaarde Chicago Tribune krant en het Chicago Cubs honkbal team. En dan kwam het grote nieuws.

Zoals reeds eerder vermeld, heeft iedere staat zo zijn eigen verkiezing regels en in de staat Illinois, is het de taak van de gouverneur om een opvolger te benoemen voor de vrijgekomen senaats zetel van Obama. In sommige staten zou dit gebeuren via een nieuwe verkiezing en dat is trouwens zo ook in Illinois voor de vrijgekomen kamer zetel van Obama's nieuwe kabinet chef Rahm Emanuel. Echter niet voor de prestigieuze senaats zetel, die wordt beslist door de gouverneur zelf, wat inderdaad wel voor "quid pro quo" kan zorgen, maar deze keer liep het echt uit de hand.

Uren voordat de flamboyante Gouverneur van Illinois van Servische afkomst, Rod Blagojevich zichzelf ging aankondigen als opvolger van Obama in de senaat, werd hij uit zijn bed gelicht door de FBI en beschuldigd van fraude en corruptie. Er wordt gespeculeerd dat Obama daar graag ofwel Valerie Jarrett zou zien, een van zijn loyale en bekwame medewerksters of ervaren state senator Emil Jones. Beide keuzes zouden er darenboven ook voor zorgen dat er terug toch 1 zwarte senator in de senaat zou zetelen. (In de US historie waren er tot nu toe slechts 5 zwarte senatoren!). Er zijn nog enkele andere kandidaten, onder andere ook Jesse Jackson Jr., zoon van, die volgens ABC er zelfs een half miljoen voor over zou hebben. Alhoewel dit een symbolische dank betuiging zou zijn voor zijn vader Jesse Jackson, Sr., die aan de zijde van MLK voor de zwarte burger rechten vocht, was het een publiek geheim dat Obama dergelijke benoemingen juist wil vermijden en de bekwaamste man of vrouw voor elke positie wil.

Echter Rod Blagojevich vond dat daarvoor tenminste een miljoentje mocht gestort worden op zijn politieke campagne rekening of ten minste een mooie positie in Obama's regerings ploeg, zoals minister van volksgezondheid of als dat niet kon een prestigieuze ambassadeurs post. Appreciatie alleen vond hij echter niet genoeg en zo was hij van plan gisteren zichzelf dan maar te benoemen, wat volgende de Illinois verkiezings regels perfect kan.

En wat nu? Daar hij nog niet veroordeeld is, kan Blagojevich gewoon gouverneur voort blijven. Men kan enkel een afzetting procedure in gang steken (impeachment), maar dat kan maanden duren en de demokraten willen al hun (58 of 59) senaats zetels gevuld zien van zodra de nieuwe senaat start begin January of... hij kan aftreden, wat iedereen, incl. Obama, hem openlijk met druk vraagt. Waarschijnlijk probeert Blagojevich hier zijn laatste quid pro quo uit te spelen en probeert hij een lichtere beschuldiging te negotieren, die geen mogelijke straf van 30 jaar gevangenis met zich meebrengt... wordt vervolgd...

Er moet trouwens nog een interessante senaats zetel gevuld worden, nl. die van Hillary Clinton in de staat new York, want je kan niet tegelijk minister en senaat zijn. Hier is het terug de demokratische gouverneur van New York, David Patterson die mag beslissen. (Patterson is slechts sinds maart de eerste bijna blinde gouverneur, nadat zijn voorganger Elliott Spitzer moest aftreden, daar hij zich vergiste van krediet kaart bij het betalen van een escort dame.). Hier wordt het terug interessant te zien als voor bekwaamheid of symboliek gekozen wordt, want senator Edward Kennedy vindt dat er steeds een Kennedy in de senaat moet zijn en duwt om JFK's dochter Caroline  als senator te benoemen. Er is zelfs een kandidaat die Dan Maffei noemt; als dat maar niet slecht afloopt... 

En in Minnesota hebben ze eindelijk gedaan met tellen, maar de voorsprong blijft klein met 192 stemmen voorsprong voor de republikein Norm Coleman. En nu moet de diskussie nog beginnen over een goeie 6000 ongeldige stemmen. Dus de senaat zal mogen beginnen met 99 senators (58-41) of als men er niet uitgeraakt in Chicago zou de senaat wel eens kunnen starten met slechts 98 senators (57-41). Maar verwacht wordt dat het toch uiteindelijk 58-42 wordt in de senaat. 


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.