Meer verandering?

  • Gepost op zondag 7 december 2008 om 00:44
  • door Geert Van Cleemput
  • in Washington DC

De kogel is door de kerk. Obama heeft Hillary Clinton benoemd tot Minister van Buitenlandse Zaken. Zoals eerder vermeld (22 november), blijft de vraag of dit een goede beslissing was. Christopher Hitchens denkt van niet. Waarom benoemt Obama zijn felle tegenstandster van de voorverkiezingen? Tijdens die voorverkiezingen maakte Clinton het gebrek aan o.m. buitenlandse ervaring van Obama belachelijk. Obama kreeg veel krediet door zijn verzet tegen de Irak-oorlog van Bush, terwijl Clinton die steunde. In de belangrijkste beslissing van het laatste decennium zat hij dus aan de juiste kant, zei Obama, terwijl Clinton verkeerd zat. Clinton hamerde steeds op Obama's gebrek aan ervaring, o.m. met haar 3 uur 's morgens-spotje. De Obama-campaign maakte ook brandhout van de verklaringen van Hillary dat ze ernstige bijdrage leverden tot de vrede in Noord-Ierland, dat haar rol in het buitenlands beleid van haar man Bill belangrijker was dan de enkele formele plichtplegingen die echtgenotes van staatshoofden doen, enz. Obama wil de verzoener zijn, maar of dat vereist dat Hillary in zijn cabinet zit, zal de toekomst uitwijzen.

Obama wil niet alleen een verzoener zijn maar ook openstaan voor andere gezindtes. Hij behoudt Robert Gates, de huidige Minister van Landsverdediging. Bill Clinton had ook een Republikeinse Minister van Defensie, de gematigde senator Bill Cohen. Gates verving de zeer onpopulaire macho Donald Rumsfeld, zondebok voor het Irak-fiasco, een van de havikken van George W. Bush. Gates is niet helemaal onbesproken. Hij kwam in nauwe schoentjes i.v.m. het Iran-Contra-schandaal. Hij is een voormalig CIA-directeur onder vader Bush, zelf nog oud-directeur van de CIA. Gates kritiek kreeg voor het CIA-knoeiwerk i.v.m. de Sovjet-Unie. Toch is hij nu zeer gerespecteerd door beide partijen, o.m. omdat hij geen haantje-de-voorste is, zoals zijn voorganger. Hijzelf zegt dat hij en Obama geen beleidsverschillen over Irak hebben. Obama wil de troepen weg binnen dit en 16 maanden. Gates zal vermoedelijk de terugtocht overzien en dan Defensie verlaten.

Obama heeft ook een nieuw Minister van Justitie benoemd, Eric Holder. Holder, geboren op het Caribische eiland Barbados, is de voormalige nummer 2 op Justitie onder Bill Clinton en zou de eerste zwarte Attorney-General worden. Holder komt wel met een beetje bagage. Op het einde van zijn termijn maakte Bill Clinton gebruik van zijn presidentiële macht om gratie te verlenen om een paar louche figuren te helpen. Eén van hen was Marc Rich, geboren als Marc Reich in Antwerpen. Rich zat verwikkeld in een van de grootste Amerikaanse belastingontduikingsschandalen. Clinton gaf hem gratie voordat hij veroordeeld was. Rich’s ex-vrouw Denise steunde de Democratische partij en al snel sprak men van een quid-pro-quo. Holder verzette zich destijds niet tegen het gratievoorstel. Men neemt aan dat de Senaat zijn benoeming wel zal bekrachtigen, tenzij er alsnog iets vervelends opduikt.

Men hoort gemor dat Obama enerzijds toch minder verandering brengt dan beloofd tijdens zij campagne en anderzijds wel een paar sterke persoonlijkheden in zijn cabinet opneemt, die wel eens voor zichzelf zouden willen rijden. Obama antwoordt dat het onzin is dat ervaring in de vorige Democratische regering (van Bill Clinton) mensen zou diskwalificeren. Zoals hij zei, de buck stops here: de ultieme verantwoordelijkheid ligt bij hem. Hij zal zijn visie met de hulp van die mensen ten uitvoer brengen. De intellectueel Obama is niet te beroerd om te luisteren naar mensen die zelf sterke opinies te hebben en dan zelf een beslissing te nemen.


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.