Governor Sleaze

  • Gepost op zondag 14 december 2008 om 23:33
  • door Geert Van Cleemput
  • in Washington DC

Eindelijk, gouverneur Rod Blagojevich van de staat Illinois werd vorige week gearresteerd. In 2002 werd hij de eerste Democratische goeverneur van Illinois in 30 jaar, maar de Democraten zijn hem liever kwijt dan rijk. Blagojevich, wiens ouders immigreerden vanuit Servië en Bosnië-Herzegovina, zet de kleurrijke traditie van criminele goeverneurs in mijn voormalige staat verder. Vier van de laatste acht goeverneurs van Illinois werden opgepakt. Blagojevichs Republikeinse voorganger George Ryan zit nu al een jaar in de gevangenis voor omkoperij en afwending van fondsen.

Blagojevich werd opgepakt o.m. omdat hij de vrijgekomen Senaatszetel van Barack Obama aan de hoogste bieder wilde verkopen. De goeverneur heeft het recht om zelf de vervanger te benoemen. Andere staten hebben dezelfde regeling. Blagojevich hoopte op een ministerpost in de nieuwe regering, op een ambassadeurschap of op een andere goedbetaalde benoeming en op een leuk postje voor zijn vrouw. Hoewel hij wist dat hij in het oog werd gehouden door het gerecht, was hij zo dom om zijn zaakjes over de telefoon af te handelen. Stijlvol was hij daarin niet. He f-woord valt geregeld. Ook zijn vrouw heeft een vuile mond, zo blijkt uit de opnames.

De arrestatie komt helemaal niet als een verrassing. Blagojevich en zijn vrouw zijn al lang het doelwit van federale aanklagers. Zij zijn beiden producten van de corrupte Democratische “machine” die Chicago al decennia lang beheerst. Blagojevich werkte ooit nog voor de corrupte Edward “fast Eddie” Vrdolyak (die nu wacht op zijn eigen strafbepaling), de nemesis van de eerste zwarte burgemeester van Chicago, Harold Washington (zie mijn bericht van 4 november). Goeverneursvrouwe Patricia is de dochter van de Democratische alderman (gemeenteraadslid van Chicago) Richard Mell, een van de bondgenoten van Vrdolyak. Via zijn vele connecties steunde de machtige Mell zijn schoonzoon als kandidaat voor Afgevaardigde in het Amerikaans Congres in 1996. Men mag mensen niet beoordelen op hun uiterlijk, maar wie Blagojevich en zijn vrouw ziet en bezig hoort, zal niet verrast zijn dat we hier niet te maken hebben met fijne figuren.

Barack Obama is niet gelukkig met dit alles. Het gaat over zijn Senaatszetel. Zijn topadviseur Valerie Jarrett werd genoemd als een van de kandidaten voor die zetel. Zij heeft nu een Witte Huis-benoeming op zak. Obama’s chef-staf Rahm Emanuel (zie bericht 22.11) zou gesproken hebben met Blagojevich over “aanvaardbare” kandidaten. Emanuel is nu Lid van het Huis van Afgevaardigden voor het district (Illinois 5th) waar Blagojevich zijn voorganger was. (Die zetel was voordien in handen van nog een corrupte Democraat, Dan Rostenkowski.) Topadviseur David Axelrod (zie 22.11), voormalig adviseur van Blagojevich, zei dat Obama met Blagojevich had gesproken maar nam dat nadien terug. Een van de corrupte supporters van Blagojevich is vastgoedmakelaar Tony Rezko, die zijn vriendjes in de regering van Blagojevich kon plaatsen. Rezko heeft ook een connectie met Obama. Hij bood Obama in de jaren negentig een job aan in zijn firma. Die zegde nee, maar ontving later wel financiële hulp van Rezko (die ooit ook burgemeester Harold Washington steunde) bij zijn eerste politieke stappen. Later kochten Obama en Rezko op dezelfde dag naburige loten aan in de Hyde Park-wijk in zuid-Chicago en verkocht Rezko daarop een strook van zijn goed aan Obama, volgens sommige berichten onder de marktprijs. Obama betreurde nadien die transactie, maar zie dat hij niet onwettelijks had gedaan.

In de aanklacht staat ook dat Blagojevich ermee dreigde de Tribune Company, mediabedrijf dat het nu lastig heeft, o.m. eigenaar van de Chicago Cubs (honkbal), de Chicago Tribune and de Los Angeles Times (kranten), geen hulpfondsen toe te kennen bij de verkoop van de Chicago Cubs als opiniemedewerkers van de Chicago Tribune die kritisch waren tegenover de goeverneur niet werden ontslagen. Tiens, heeft Verhofstadt ook niet geprobeerd Derk-Jan Eppink bij De Standaard en Luc Van der Kelen bij het Laatste Nieuws te doen ontslaan?


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.