Moet Obama kiezen tussen America’s twee auto industrieen?

  • Gepost op maandag 17 november 2008 om 02:23
  • door Dany Claeys
  • in North Carolina

P4285767 De afgelopen week was er weinig echt nieuws te bespeuren, buiten speculaties rond de minister posten in Obama’s regering, waar je elders op deze site uitgebreid kan over lezen. Het nieuws van de laatste week draaide vooral rond een reddingsplan voor de amerikaanse auto industrie. Steeds wordt dan gesproken over de (vroegere) grote drie van Detroit: GM, Ford en Chrysler. Als er niets gedaan wordt ziet het eruit dat op zijn minst een of twee van die drie in concordaat kan gaan. Er wordt echter nooit gesproken over de “andere auto industrie”, namelijk de US auto fabrieken van de Japanse, Duitse en Koreaanse merken: Enkele interressante feiten:

1. Aantal merken: GM heeft 8 automerken (Chevrolet, Buick, Pontiac, Saturn, Saab, Cadillac, Hummer and GMC), wat er zeker 5 teveel zijn, terwijl de andere fabrikanten er enkel 2 hebben (bvb Toyota, Lexus) en de duitse merken (Mercedes, BMW, VW) er zelfs maar 1 hebben.

2. Focus op gulzige grote SUV’s en pickup trucks voor enkel de amerikaanse markt, terwijl de anderen focusen op globale auto’s.

3. Zuinige wagens: GM en Ford maken ook kleine zuinige wagens, maar de Honda Civic verkoopt 2-3 maal beter dan de Chevrolet Cobalt en de Ford Focus

4. Prijs: Honda kan de klant $3,500 meer doen betalen voor een Honda Civic dan voor een Chevy Cobalt of Ford Focus.

5. Lokatie: de fabrieken van de drie amerikanen zijn vooral gelegen in blauwe staten (midwest), terwijl de andere vooral in rode staten (zuiden) gelegen zijn.

6. Pensioenen: de drie amerikanen met traditionele bedrijfs pensioenen (een vast pensioen bedrag wordt gegarandeerd), terwijl de anderen werken met een vaste jaarlijkse bijdrage aan het individuele pensioenplan van elke werknemer.

7. Medische verzekering: beide bedrijven betalen de medische verzekering voor hun actieve medewerkers, maar de amerikaanse drie betaalt die ook voor al hun huidige en toekomstige gepensioneerden, terwijl de anderen dat niet doen en de werknemer doet gebruik maken van de basis staats verzekering (Medicare) die beschikbaar is vanaf 65 en als je vroeger wilt stoppen met werken, ja, dan moet je dat maar zelf betalen.

8. Verdeler contracten: de amerikaanse met “ te kostelijk om op te zeggen” kontrakten, wat resulteert in veel te veel zwakkere en kleinere dealers, terwijl de anderen werken met een kleiner aantal, maar sterkere dealers.

Er zijn ook nog een aantal anomalies in de US auto industrie, die ik nog wel vermelden, maar die zijn wel hetzelfde voor beiden:

- Een amerikaan plaatst nooit een order voor een wagen, maar wil een auto kiezen uit een ruim aanbod en er een uur later mee wegrijden; gevolg is een reuze parkeer terrein bij elke verdeler met soms honderden wagens, wat heel veel werk kapitaal vereist voor fabrikant en verdeler en ook veel einde seizoen discounts voor wagens met verkeerd georderde kleur en opties.

- Het grootste deel van de nieuwe wagens wordt met een leasing of een financering (meestal van de auto fabrikant zelf) gekocht, wat met de huidige krediet crisis de auto verkoop nog meer doet dalen, vergeleken met landen waar wagens zonder financering gekocht worden.

De republikeinen (en ook Thomas Friedman deze morgen op NBC) willen absoluut de vrije markt laten spelen en de meest innovatieve en efficiente auto fabrikanten doen overleven, terwijl de minder innovatieve en minder efficiente auto fabrikanten verdwijnen. De demokraten weten echter dat deze zwakkeren vooral de amerikaanse zijn en willen dus een reddings plan uit werken, dat hen de tijd geeft om efficienter en innovatiever te worden, iets waar ze de laatste jaren echter nooit in geslaagd zijn.

Er is echter 1 manier waarbij Obama kan vermijden om te kiezen tussen de amerikaanse en de andere fabrikanten. In plaats van reddingsplannen voor de amerikaanse auto fabrikanten zelf, geef elke auto koper een $3-5,000 subsidie voor elke wagen met een laag verbruik. Op deze manier slaat hij drie vliegen in een klap: de auto verkoop aanzwengelen, energie verbruik verminderen en minder vervuiling en darenboven worden de efficiente fabrikanten met zuinige en aantrekkelijke wagens beloond.


 

Reacties

Van Lease zei op 14 juli 2009 om 11:21

This article is pretty informative & useful thanks for sharing this one !!!

Van Lease zei op 14 juli 2009 om 11:21

This article is pretty informative & useful thanks for sharing this one !!!

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.