Kiezingen voorbij – Back to Reality

  • Gepost op zondag 9 november 2008 om 02:06
  • door Dany Claeys
  • in North Carolina

P4285767De dag na de verkiezingen vertrok ik op een zakenreis en had de tijd om in het vliegtuig de kranten door te nemen die zeer entoesiast rapporteerden over de historische overwinning van Obama. Echter tijdens vergaderingen met klanten, viel het me toch op hoe anders de zakenwereld reageert en met onzekerheid afwacht hoe de Obama administratie de huidige economische crisis gaat aanpakken.

Met de demokraten in de meerderheid in de kamer en senaat en mogelijks zelfs een filibuster vrije 60% meerderheid, wordt argwanend naar het congres gekeken hoe ze de volgende maanden de krisis aanpakt en een aantal lopende voorstellen in het congres zijn onrustwekkend.

  1. Er wordt gesproken van een tweede economisch stimulus pakket. Het eerste stimulus pakket van eerder dit jaar heeft weinig uitgehaald. Er werd gewoon nog eens 168 billion dollar geleend aan het buitenland en aan iedereen die minder dan $150,000 verdiende een check toegestuurd, die dan voor het grootse deel gespendeerd werden aan geimporteerde goederen. De zakenwereld wil incentives voor kapitaal investeringen die de creatie van nieuwe industrieen en jobs aanwakkeren.
  2. Er wordt gesproken om een deel van het 750 biljoen reddings pakket te gebruiken om de mensen direct te helpen, die hun huis lening niet kunnen betalen. Banken zijn echter in een betere positie dan het gouvernement om te beslissen aan wie een herfinancering te geven en wiens huis al dan niet aan te slaan. Als het gouvernement op een politieke populistische manier deze beslissingen maakt, kan dit de recessie langer maken.
  3. Er wordt gesproken om nu ook bepaalde bedrijven en industrieen te redden. Als het congres bijvoorbeeld beslist om de traditionele amerikaanse auto fabrikanten te redden en niet failliet te laten gaan, omdat ze gelegen zijn in politiek belangrijke staten en om de vakbonden iets terug te geven, dan zien we niet snel een eind aan deze huidige recessie. Dat je banken moet redden, hebben we allemaal ondertussen wel geleerd, maar er zal geen tekort zijn aan auto’s als er een  van de amerikaanse auto bedrijven verdwijnt. Het congres moet dringend eens rondrijden in het zuiden en het zal er vele efficiente Duitse, Japanese en Koreaanse auto bedrijven zien.
  4. Tenslotte moet het congres aan de verleiding weerstaan om de bedrijven taksen te verhogen en om te protectionistische maatregelen te nemen.

Er word ook met spanning uitgekeken naar het team dat Obama rond zich gaat scharen voor zowel advies als minister posten. Gisteren presenteerde Obama zijn paneel van economische adviseurs. Aan de positieve kant zagen we een aantal standbeelden van mensen die hun sporen verdient hebben zoals oa Warren Buffett, Paul Volcker, Robert Rubin en Lawrence Summers; verder een aantal gerespecteerde CEO’s van Google, Xerox, Time Warner en Hyatt, maar anderzijds ook carriere politiekers zoals bvb Jennifer Granholm en David Bonior, respectievelijk de gouverneur en ex-congres man van de staat Michigan, waar de traditionele amerikaanse auto fabrikanten en hun vakbonden geconcentreerd zit rond Motown of Detroit.

De eerste 100 dagen gaan belangrijk zijn om te zien als Obama voldoende invloed kan uitoefenen op de agenda van het congres. Zelfs republikeinen hebben vertrouwen in het intellect en common sense van Obama, maar heel wat minder in Pelosi en Reed, de demokratische leiders van kamer en senaat.

Men hoopt dat Obama de Clinton weg inslaat van center links en de vrije markt voor het grootse gedeelte zijn beloop laat gaan en investerings incentives invoert die nieuwe industrieen en jobs kunnen creeren en gebruik maakt van het nieuwe respect van de wereld voor America om de economische crisis gecoordineerd aan te pakken.  


 

Reacties

 Verheecke Luc zei op 8 december 2008 om 21:15

In aanvulling voor de blog "Een maand van herstelplannen" over de verwachtingen die bedrijven hebben in Obama.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.