zwart-wit

  • Gepost op maandag 20 oktober 2008 om 04:27
  • door bruno rubbens
  • in Texas

Deze week vroeg ik aan mijn tafelgenoten tijdens de lunch naar hun politieke voorkeur. Texas is republikeins, en dat zal, afgaande op de unanieme voorkeur van mijn vrienden, niet gauw veranderen. Ze verzekerden mij dat ze dit jaar zeker gaan stemmen, om zo hopelijk de gepensioneerde Vietnam-veteraan aan de macht te helpen. Echte fans waren ze nu ook niet; maar alles was beter dan Obama – lees: een zwarte president.

Ze bespraken de gevolgen van de verkiezingen. Indien Obama zou winnen, varieerde de tijdspanne tot het dodelijk schot van 1 tot 6 maanden ( Dallas ligt in texas, op 4 uur rijden van Houston). Indien McCain zou winnen, zullen de zwarte medeburgers op straat komen en revolteren tegen de vervalste verkiezing. Maar een rassenoorlog komt er volgens hen zonder twijfel. Zwarte burgens stemmen allemaal op Obama, enkel en alleen omdat ze dezelfde huidskleur hebben. Deze discussie had ik vrijdag; en laat dan nu vandaag Powell zijn voorkeur voor Obama uitspreken. Powell, de eerste zwarte opperbevelhebber van het Amerikaans leger…

Hopelijk zien de blanke republikeinse Texanen het teveel in zwart-wit. Amerika - het land van de vrijheid - in een rassenoorlog zou een veel grotere crisis betekenen dan degene waar we nu inzitten.


 

Reacties

 Jan zei op 21 oktober 2008 om 00:16

Bruno, dat was onze eerste reaktie zodra Obama naar boven kwam tijdens de voorverkiezingen.
Eigenaardig, TX was ooit een van de meest demokratische staten (Johnson).

Jan, NM

 Michael zei op 23 oktober 2008 om 21:46

Zeer interessante commentaar, maar nauwelijls een accurate weerspiegeling van Dallas. Ik woon al 11 jaar in deze betonwereld en ken mensen van alle slag, alle religieuze strekkingen, alle rassen.
Ik ken zwarten die op McCain zullen stemmen en blanken die op Obama zullen stemmen. Ik ken evangelische Christenen die wederom verschillende persoonlijke voorkeur uitten over op wie ze zullen stemmen.
Ik denk dat uw veralgemening nogal verregaand is en onze Vlamingen in Belgie een wat vertekend beeld van Dallas en misschien Texas geeft.
Mijn opinie ? Texas zoals traditioneel in de recente verkiezingen overwegend republikeins stemmen. Waarom ? Tenslotte wordt Texas vaak de "Buckle of the Bible belt" genoemd (de sluiting van de bijbel gordel). Een overwegend liberale Obama met uitgesproken pro-abortus en pro-homoseksuele huwelijken heeft weinig kans in dit milieu. Maar dit heeft weinig met verschillen in huidskleur te maken.
Vriendelijke groeten

 geert zei op 29 oktober 2008 om 10:16

Bruno,

Ik moet Michael bijtreden!

Een beetje tendentieus je commentaar.. niet alles is te herleiden tot zwart vs wit !!

Zoals Michael correct vaststelt speelt het liberale, Europees getinte profiel van Obama niet in de kaart van het conservatievere Texas

Mvg

Geert VG

 Penaltico zei op 29 oktober 2008 om 10:50

Papske,

Geert en Michael hebben een punt. Ik denk ook dat alles niet zo radicaal moet gesteld worden. Uiteraard klinken standpunten die tijdens een lunch of tijdens een cafébezoek worden ingenomen, steeds extremer dan ze in werkelijkheid zijn. Niet-Belgen hebben ook de indruk dat er tussen Vlaanderen en Wallonië haast een burgeroorlog wordt gevoerd, terwijl dat verre van het geval is. De Belgische politiek is hier wel niet aan de orde, maar ik veroed dat de algemen opinie in de VS toch ook wat gematigder is dan wat de uitspraken van enkelingen doen vermoeden...

Mvg,

Penaltico.

 Hugo zei op 4 november 2008 om 16:22

Bruno,

Wat je daar verteld is uit de lucht gergepen mijn beste jongen. Ik woon al 11 jaar in Houston en heb vrienden in Dallas. Het is hier in Texas niet zo een rasistisch gedoe over zwart-wit zoals jij het wil doen voorkomen. Het is hier 2008 en niet 1958 hoor. Zoals de anderen hier zeggen, er zijn zwarten die voor McCain gaan stemmen en blanken (zoals ik) die voor Obama zullen stemmen. Wat die rassenoorlog betreft, het klinkt meer alsof je een Vlaams Belang aanhanger bent, want dat woord is hier nog nooit ter sprake gekomen. Vergeet niet dat België rasistischer is dan Texas, of de USA. Beeld je even in wanneer de eerste premier van Turkse afkomst in België zal ingezworen worden....

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.