Sociaal Democraten

De grootste politieke partij in Zweden zijn de Sociaaldemocraten. Hun campagne draait vooral rond jobs. Zij willen meer geld investeren in onderzoek en scholing om op die manier beter voorbereide mensen op de arbeidsmarkt te brengen. Er wordt ook gepleit voor meer groene jobs, maar wat vooral in het oog springt, is dat ze de nadruk leggen op het eigen Zweedse model. Dit mag volgens hen niet verlaten worden aangezien het zo'n succes is. Op deze manier zetten zij zich ook af tegen het groeiende individualisme en pleiten ze dus voor een meer collectieve aanpak. Ze geven zo natuurlijk ook aan dat zij niet voor een te sterk Europa te vinden zijn.


Opvallend puntje in het programma: De partij pleit voor een uitwisselingsproject voor studenten in het volwassenenonderwijs, een Erasmus voor volwassenen. 

 

Dan toch!

Voor het eerst heb ik iets kunnen merken van de Europese verkiezingen. Vorige week kwam ik thuis na de les en was een van mijn kotgenoten naar een praatprogramma over de verkiezingen aan het kijken. Het ging daar vooral over de Piratpartiet. 

Zondag was ik ook even in Stockholm en daar zag ik voor de eerste keer verkiezingsaffiches en werd er ook door verschillende partijen op straat campagne gevoerd. Weerom was de Piratpartiet aanwezig.

De Piratpartiet strijdt voor de hervorming van de wetgeving omtrent intellectuele eigendom. De bekende website 'The Pirate Bay', waar men bestanden kan downloaden die gebruikt kunnen worden om films, muziek etc. te downloaden, is eveneens van Zweedse makelij. Recent zijn er hier in een proces tegen de mensen achter die site zware straffen uitgesproken. De vier stichters werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar en een boete van $ 3 600 000. Hoewel de site en de partij niet direct met elkaar gelinkt zijn, steeg het ledenaantal van de partij in de week na het proces wel met 25 000 waardoor het totaal aantal leden momenteel op meer dan 43 000 staat. Hierdoor is de partij momenteel de derde grootste van Zweden. De, vooral bij jongeren populaire, Piratpartiet wil ervoor zorgen dat P2P-networking en file sharing volledig gratis worden. Zij wil het niet-commerciële kopiëren en gebruik van muziek, films en games stimuleren in de plaats van het te criminaliseren. Op deze manier kunnen meer mensen namelijk van deze producten genieten. Op dit vlak hebben ze volgens mij trouwens ook ergens wel een punt. De huidige muziekindustrie verkeert immers in een gigantische crisis en is toe aan een drastische hervorming. Op verschillende manieren wordt er gezocht naar een nieuw evenwicht tussen de rechten van de artiest en het opzet om de muziek bij een zo groot mogelijk publiek te krijgen. Ook door de artiesten zelf wordt er volop geëxperimenteerd. Zo boden onder meer Nine Inch Nails en Radiohead hun muziek al gratis aan op het internet en wordt er meer gewerkt met verschillende formules (basic, deluxe,...). In een land waar deze problematiek toch wel sterk leeft, is dit dus het antwoord dat de Piratpartiet biedt.

Een andere zaak waar zij voor strijden is het afschaffen van de patenten in de farmaceutische industrie. Op deze manier willen zij meer geld investeren in research en er eveneens voor zorgen dat geneesmiddelen goedkoper kunnen worden aangeboden.

Een laatste groot punt waar zij zich op focussen is het recht op privacy. Na 9/11 is dit recht sterk in het verweer gedrongen en de Piratpartiet zou het terug willen herstellen.

Tot zover mijn huidig relaas,
groetjes,
wim.

 

Weinig tot

Niets.


Dat is wat ik hier al heb kunnen vinden over de Europese verkiezingen. Geen affiches in het straatbeeld, geen artikels in de studentenkrant (wél over de verkiezingen voor de studentenvertegenwoordigers) en geen artikels in de lokale 'Metro'. 

Zijn het hier eigenlijk wel verkiezingen?

De studenten zijn hier meer bezig met de stijging van de huurprijs van de studentenkamers, uitzoeken waar het volgende feestje is en voorbereidingen treffen voor de komende examens.

Hoe dan ook, ik blijf verder zoeken naar een teken van Europa,

wim.

 

Sweden comin' up

Hej hej,


Vanaf nu komen er ook berichten uit Zweden.

Een eerste echte update volgt binnenkort,

Vi ses,
wim.

 

Zoeken op deze blog


Vlaamse blogs