Verenigd Koninkrijk: geen echte verrassingen

Inderdaad, (New) Labour heeft verloren, de BNP (British National Party) won twee zetels in het EU parlement. Zoals ik vermelde in mijn vorige blog riep (New) Labour op om te gaan stemmen omdat anders het BNP afgevaardigden in het Europees Parlement zou behalen. Echter, laat het duidelijk zijn: het BNP heeft niet echt gewonnen, hun aanhang is ongeveer gelijk gebleven. Het was echter, zoals voorspelt door (New) Labour, de afwezigheid van andere stemmen, vooral deze voor (New) Labour dat ervoor gezorgd heeft dat het BNP verhoudingsgewijs meer stemmen kreeg, en dus twee vertegenwoordigers.

 

En (New) Labour? (De haakjes rond "New" duiden op het feit dat ik meer en meer de naam Labour zie opduiken, alsof het meesterwerk van Tony Blair wordt vernietigd). Zij zijn dramatisch gezakt. Ze zijn nu de derde partij na UKIP in het Europees Parlement. Tel daarbij de dramatische resultaten van de lokale verkiezingen waarbij ze alle meerderheden van de councils verloren (in het hele land!!!), en de ramp is volledig. Echter, zoals commentatoren aanhalen, dit zou de redding van de eerste minister kunnen betekenen. Mogelijk gaat men voorlopig het interne gevecht stoppen om vervroegde verkiezingen te voorkomen vermits anders de meeste (New) Labour parlementsleden hun zetel zullen verliezen. Een andere stem van de Guardian commentator, nochtans een Gordon Brown aanhanger. Zij argumenteerde op Radio 4 dat het nu de beste tijd is voor Gordon Brown om op te stappen; hierdoor kan iemand anders leider worden die dan verkiezingen kan uitroepen in november, na het (New) Labour congres. Hierdoor zullen er stemmen terugvloeien omwille van de nieuwe leider en hij/zij zou dan de mogelijkheid hebben zijn standpunten bekend te maken op het congres. Zal het gebeuren? Neen. Gordon Brown ziet zichzelf als de Redder van het Verenigd Koninkrijk, zelfs van de wereld economie; en niemand van (New) Labour wenst nu over te nemen omdat dit waarschijnlijk hun einde zou betekenen. De kleinste roepen om het ontslag van Gordon Brown; de groten zwijgen of verdedigen hem. Laat Gordon Brown gestraft worden denken ze, dan kan een nieuwe leider met een propere lei opstaan na de verkiezingen (zoals in Belgie gebeurde in de Open-VLD).

 

De Tories. Jawel, zoals verwacht hebben ze gewonnen, maar ik vind het niet echt een overtuigende overwinning. Echter, dit zijn Europese verkiezingen waar de mensen protesteren en dus voor kleinere partijen stemmen waardoor stemmen verdund worden. Het is belangrijk op te merken dat dit opnieuw een winst is voor een anti-Europa partij die nog maar recentelijk de EPP verliet om te gaan samenwerken met enkele (extreem-)rechtse Oost-Europese partijen. De anti-Europa stemmen blijken ook uit de enorme winst van UKIP. Ik vind dit meer beangstigend dan de "winst" van het BNP. UKIP is nu de tweede partij voor het VK in het Europees Parlement, met een programma om uit Europa te stappen (hun goed recht) maar ook met een oproep tegen immigratie (Say No to unlimited immigration). Inderdaad, onbeperkte immigratie kan niet, echter dit zijn mooie woorden om "British work for British people" te bedoelen, zeker tijdens een economische crisis. Toegegeven, terwijl enkel blanken lid mogen worden van het BNP zijn er enkele kleurlingen op de UKIP lijst, hoewel op plaatsen waar ze niet verkozen kunnen worden. En Winston Churchil wordt door het UKIP gebruikt om hun boodschap over te brengen. Ik dacht dat Churchil een groot verdediger was van Europa?

 

De LibDem's? Ontgoochelend. Statisch quo. Iedereen ziet het VK als een twee-partijen land tussen (New) Labour en de Tories waarbij de LibDem's het niet kunnen halen, dus velen vinden het een weggegooide stem en stemmen niet voor de LibDem, waardoor hun voorspelling uitkomt dat de LibDem's niet kunnen winnen. Echter, nu blijkt dat (New) Labour verslagen kan worden zou dit in het voordeel van de LibDem's kunnen werken bij de nationale verkiezingen die gehouden worden binnen de volgende 12 maanden. En vermits de LibDem's redelijk pro-Europa zijn zullen minder mensen voor hen stemmen tijdens Europese verkiezingen. Inderdaad, Europa is niet te vertrouwen: het VK wenst in de gunst te staan van de USA (een supermacht), daarbij probeert te doen wat dit grote Engelstalige land doet en aldus probeert zelf een supermacht te zijn. Dit kan enkel gebeuren door Europa klein te houden (Fransen en Duitser worden nog steeds aanzien als de vijand die de macht in Europa willen overnemen, en hierbij zou het VK invloed verliezen). Er zijn altijd problemen met landen die hun invloed verliezen en het proberen te behouden.

 

Politiek! Heerlijk zoals het is in het VK. Dit is Shakespeare. Politiek op het scherp van de mes, alles voor het eigen overleven. Het is schadelijk voor het land, maar het is Beweging, Theater, Dance, Boksen. De koning (Gordon Brown) probeert zijn macht te behouden, echter de moordenaars zijn reeds in het paleis en erger, ze zijn niet van de vijand maar van zijn eigen onderdanen. Paranoia. Wie is nog te vertrouwen? Oude vijanden blijken vrienden te zijn en omgekeerd. Maar het zijn goede socialisten: kameraden doen alles samen, zelfs samen ten onder gaan. Hier in het VK gebeurt er tenminste iets, in tegenstelling tot sommige andere landen waar het leven stille staat.


 

Gesjoemel met kiezerslijst in Engeland

Toen mijn vrouw en ik als een van de vroegste kiezers in ons district ons gingen aanmelden met onze Belgische identiteitskaart kregen we te horen dat naast onze naam een teken stond dat wij niet in de EU kiezerslijst waren opgenomen.

Om in Groot Brittannie op een kiezerslijst voor te komen moet je een formulier ondertekenen (bij elke nieuwe verkiezing) en naar het verkiezingsbureau sturen of in de daartoe bestemde brievenbus op het districtsbureau deponeren. Het document dat wij hadden ondertekend en in de bus hadden gedeponeerd was niet aangekomen.

In Frankrijk moet je je ook registreren om op een kiezerslijst voor te komen. Daar moet je je persoonlijk op het gemeentehuis voor aanbieden, wat op zich intimiderend kan zijn, maar je krijgt tenminste een geldig bewijs. Niet zo in Engeland.

Een lijst van kiezers die niet op de EU kiezerslijst voorkomen maar wel op de lokale kiezerslijst (waarvoor een ander formulier moet worden ondertekend en naar het bureau gestuurd) was in het kiesbureau aanwezig en had moeten overeenstemmen met de namen op de kiezerslijst waar een speciaal teken was aan gegeven. Onze namen stonden niet op die lijst, maar we werden toch geweigerd en correctie was “impossible”.

Als u bij het lezen hiervan denkt dat ik een verhaal uit een duister Duitsland in het eind van de jaren 1930 aan het schrijven ben, wordt terug wakker: we zijn in het jaar 2009, in Groot Brittannie!

Iemand bij de administratie van het kiesdistrict West Sussex in het zuiden van Engeland heeft onze kiesbrieven verduisterd. Een formele klacht is onderweg.
 

Verkiezingen vandaag ... en een bericht van "New Labour" (denk ik).

De Europese verkiezingen zijn begonnen in het Verenigd Koninkrijk. Hier wordt er gestemd tijdens een werkdag in tegenstelling tot Belgie. Mensen moeten geen vrije dag opofferen "om te zitten" en men kan stemmen onderweg naar het werk.

 

Ik heb nog steeds niet veel mensen gesproken die wensen te stemmen. Een persoon is lid van "New Labour" en is dus verplicht te gaan stemmen (waarom is hij anders lid van een partij?); een ander persoon zal "Green" stemmen (hij stemt voor hen omdat die partij voor het leefmilieu is en omdat hij niet weet waar de LibDem's voor staan, hij stemt zeker niet voor de anderen); verder stemt niemand van mijn vrienden. Dit wordt bevestigd in kranten waar ik lees dat heel wat mensen deze keer zeker NIET gaan stemmen, niemand wil die dieven (parlementariers) werk geven.

 

Verkiezingsdag! Eindelijk, een bericht van New Labour voor het algemene publiek. Ik vond het bericht deze morgen in de brievenbus.DSCF1221_s Hun bericht, in grote letters, roept op om te gaan stemmen. Positief, inderdaad belangrijk. Reden om te stemmen? Anders gaat de extreem rechtse partij BNP winnen. Slik. Kan het negatiever? Geen oproep om voor New Labour te stemmen, neen, een oproep om niet voor een andere bepaalde partij te stemmen. Niet EEN nieuw idee van New Labour. En de naam van de partij: "Labour": ik was eerst niet zeker dat het "New Labour" was, dus ik deed een Google-search, en inderdaad, het zou New Labour moeten zijn (ik zag een foto met de eerste minister Gordon Brown in betere dagen met een lach). Ze gebruiken de oude naam, hopen ze dat de herinnering aan de oude naam de mensen zal overtuigen voor New Labour te stemmen? De namen op het pamflet: klein en omwille van de slechte print bijna niet te lezen (misschien opdat de mensen niet weten wie de kandidaten zijn om aanvallen tegen deze personen te verkomen?); de kleur: zwart en wit. Neen, ik zou zeker niet op deze partij stemmen; zelfs hun pamfletten zien eruit als een doodsbericht.

 

Arme Gordon Brown, zolang moeten wachten om eerste minister te moeten worden, en wanneer hij eindelijk de job heeft gaat alles verkeerd en iedereen geeft hem de schuld.


 

De laatste week.

De eerste folders zijn verschenen. Natuurlijk van de "main parties": de Tories (Conservatives) en de LibDem. DSCF1219-s Dan zijn er nog een hoop andere partijen. DSCF1220-s Velen hebben twijfels over Europa, zoals te verwachten is van partijen in het Verenigd Koninkrijk. De Tories, die gaan terug naar een tijdperk van anti-Europa: David Cameron moet zich bewijzen, en blijkbaar de manier om dat te doen is taaier te zijn dan het grote voorbeeld "Maggie" Thatcher. En dan is er natuurlijk nog de angst dat de extreem rechtse BNP proteststemmen zal aantrekken, zeker nu alle grote partijen betrokken zijn in een schandaal in het Brits parlement betreffende onkostenvergoedingen. Zo is er de partij "Christian Party" die waarschuwt om niet voor de BNP te stemmen.

 

En in het "New Labour" kamp, de grootste partij van het land met Gordon Brown as eerste minister? Ik heb nog nooit zo een oorverdovende stilte gehoord. Twee keer een folder gezien met New Labour's verwezenlijkingen voor de homo's (wat inderdaad een goede zaak was), maar deze verwezenlijkingen kwamen er onder Tony Blair. Zijn er echt geen ideeen onder Gordon Brown? Is er echt enkel de angst voor de afstraffing? Het ziet er zo naaruit.


 

Had De Gaulle het dan toch juist voor?

MOSpage3_428x269_to_468x312De propaganda voor de verkiezingen op 4 juni staat op een erg laag pitje. 

Een enkele UKIP vlag aan de muur van een groot-grondbezitter.  Nog geen pamflet van de conservatieve partij in de bus.  Tja, wat zouden ze te vertellen hebben?  Na al hun kritiek op de EU is nu bewezen dat het hele Britse parlement corrupt is.  Een van de multimiljonairs van de conservatieve partij verklaarde de woede van de bevolking over zijn misbruiken van overheidsgeld pure jaloezie op zijn rijkdom.  De arrogantie van die "Lords" is onbeschrijfbaar.  Twee ervan zitten in de gevangenis of hebben er gezeten, financiele criminelen.De UKIP voert actie tegen de EU met Churchill.  Ze verklaren letterlijk de oorlog aan Europa.  

Zelfs de Lib Dems reppen met geen woord over Europa.  Hun pamflet wijst alleen naar de lokale misbruiken van de heersende Tory partij.  Het Brits Tory parlementslid van ons verkiezingsdistrict heeft een huis in Arundel.  Hij heeft het maximale bedrag uit de kan gehaald.  Met een kleine £25,000 deposit de grootst mogelijk lening binnengehaald voor een huis van een half miljoen pond.  Interest betaald door de overheid.  Geen wonder de Britse bevolking denkt dat als het Brits parlement zo corrupt is hoe erg corrupt zou het Europese parlement dan wel niet zijn.

De groenen zie je nergens.De Gaulle had een groot Europa voor ogen. Hij sloot de bijdrage van Engeland niet uit (Schotland is veel Europeser gericht dan Engeland), op voorwaarde dat ze niet langer deel uitmaken van de Commonwealth (de bron van een ernstige belangenvermenging), en Engeland niet langer de belangen van de USA zou verdedigen tegen de belangen van Europa in.Groot gelijk!


 

Europese verkiezingen: probeer ze te negeren!

Jawel, de Europese verkiezingen zijn begonnen in het Verenigd Koninkrijk. Het is te zeggen, de woorden zijn uitgesproken, ik bedoel zijn gefluisterd. Iedere politicus doet zijn best om deze verkiezingen geheim te houden. Indien Europa niet zou eisen dat ze worden gehouden, de verkiezingen zouden geannuleerd worden. Radio4 meldde dat New Labour zijn verkiezingsprogramma begon, echter New Labour hield het zoveel mogelijk buiten het nieuws. In het straatbeeld heb ik een paar slogans gezien: in Kennington (Zuid-London), op een klein pleintje, een paar verkiezingspamfletten van de Conservatives; in de City en vlakbij Covent Garden twee pamfletten van UKIP, de partij die neen zegt tegen Europa (zie foto). De UKIP pamfletten zijn in feite advertenties in bushaltes. Verder geen pamfletten voor kandidaten, en zeker geen van New Labour.
DSCF1203

De reden voor deze absolute stilte is natuurlijk te begrijpen. Eerste minister Gordon Brown. Terwijl hij gezien werd als een van de meest succesvolle ministers van Financien (toen alles goed ging in de wereld) is hij nu een van de onpopulairste eerste ministers ooit. Wat hij ook doet, de bevolking zegt dat het de verkeerde aanpak is. De financiele crisis: men vindt dat hij zich tenminste zou moeten verontschuldigen voor de fouten die hij maakte in het verleden als minister van Financien onder eerste minister Tony Blair. Echter, Gordon Brown weigert zich te verontschuldigen, steeds weer herhaalt hij dat de problemen in America begonnen. Hij herhaalt dat enkele jaren geleden, tijdens de crisissen in Latijns-America en Azie, hij het financiele systeem reeds wou hervormen maar zijn pleidooi viel in dovemansoren.

En nu is er nog het scandaal in het Britse Parlement. Veel parlementariers die, binnen de regels, min of meer fraude hebben gepleegd. Het Parlement is gelegen in London, daarom hebben parlementariers een tweede woonst: in London. Een tweede huis kost geld zodat je dit kunt terugvorderen. Tot zover normaal. Echter, sommige parlementariers eisen onkosten terug voor hun duurste huis; of ze moeten een zwembad onderhouden; of de porno van hun echtgenoot terugbetalen. En dit, volgens hen, allemaal legaal. Nu blijkt dat leden van iedere partij zich niet altijd correct hebben gehandeld. En daarom is men verschrikkelijk angstig voor wat de Europese verkiezingen zullen teweeg brengen. Sommigen vrezen zelfs dat New Labour vierde kan eindigen, terwijl het nu de grootste partij is. Vandaag moest zelfs de Speaker (voorzitter van het Parlement, en New Labour lid) opstappen. De laatste keer dat dit gebeurde was ongeveer 300 jaar geleden. De catastrofe is totaal, zeker voor New Labour.

Daarom wordt angstvallig gezwegen over de Europese verkiezingen. Hoe minder mensen van deze verkiezingen weten, hoe minder er gaan stemmen, en dus hoe minder mensen hun ongenoegen kunnen tonen. Trouwens, indien enkel de leden van het parlement gaan stemmen zal New Labour alsnog als de grootste partij eindigen (LOL).

Terwijl dit de kans zou zijn voor alle partijen om zich te herbronnen, te aanvaarden dat fouten zijn gemaakt en nieuwe plannen voor te leggen. Maar hier schuilt het probleem: Gordon Brown heeft geen ideeen terwijl de andere partijen hun ideeen niet openbaar kunnen maken omdat anders New Labour ze zou kunnen stelen. En daarom doet niemand zijn mond open bij deze Europese verkiezingen en wacht men tot de nationale verkiezingen volgend jaar. En tegen dan hoopt Gordon Brown dat er een mirakel plaatsvindt zodat hij alsnog die verkiezingen kan winnen.


 

Engeland wil niet langer in de EU zijn

Picture 2 De eerste verkiezingsborden verschijnen in de voortuintjes in conservatieve villa-wijken in Engeland.  Alleen UKIP bordjes, geen Labour, geen Tories, geen Lib Dems, geen groenen.  Alleen UKIP, de partij die het Verenigd Koninkrijk uit de EU wil.  UKIP wil een sterker Commonwealth (India, Australia, Canada, ...) en een sterkere band met de Verenigde Staten, op alle vlakken (afschaffen van de universele rechten van de mens, invoeren vanhet recht van het dragen van een wapen, ...).  Ze worden erg gesteund door kranten zoals de Sun, de Daily Mail, de News of the World, en zowat alle lokale weekblaadjes, de naam krant onwaardig.  Eigenlijk staat UKIP alleen voor alles wat tegen Europa is - ze vinden het erg spijtig dat de Britse eilanden zo dicht bij Frankrijk liggen.  Een beetje dichter bij Indie of Australie, of Amerika, hadden ze veel liever gehad.


Er zijn niet veel Engelsen die op 4 juni gaan kiezen, behalve in die gemeenten waar er ook lokale verkiezingen worden georganiseerd.  De UKIP stelt de EU voor als een invasie van een Nazi-Europa:

klik hier voor de UKIP anti-European flag .

De vlag die de UKIP de EU toekent is terecht verboden in de meeste landen van de EU.  Niet zo in Engeland.

Er zijn niet veel Engelsen die het NIET eens zijn met de UKIP - gelukkig gaan ze niet allen naar de stembus.  Toch zullen de UKIP -en de nationalistische BNP- afgevaardigden sturen naar het EU parlement, om wat te doen? 

De Europese verkiezingen zijn begonnen.

Eindelijk, ik heb vernomen dat de verkiezingen zijn begonnen. David Cameron (de Tory leider) zou, samen met enkele kandidaten voor de Europese verkiezingen, een toespraak houden voor de pers om zijn plannen uit te leggen. De journaliste die hierover verslag uitbracht kon zich maar weinig herinneren, behalve dat het druilerig weer was, en tijdens de toespraken vloog een helikopter over het podium. Ik vraag me af: was deze helikopter een idee van eerste minister Gordon Brown die schrik heeft dat Mr Cameron dingen te vertellen heeft die zouden kunnen aanslaan bij het publiek, of van David Cameron die niet weet wat te vertellen over Europa en daarom niet wenst dat hij gehoord wordt?? In ieder geval, wat een toeval. En in de media riepen belangrijke Labour leden op om te stoppen met eerste minister Gordon Brown steeds te bekritiseren omdat dit zijn leiderschap (wat een grap, leiderschap) nog verder zou ondermijnen en nog grotere verliezen voor Labour zou opleveren. Maar vooraleer op te roepen om te stoppen hem te beschadigen geven ze eerst een interview om hem te beschadigen.


Ik had ook recentelijk een gesprek met een vriend die meehelpt als een Labour lid tijdens locale verkiezingen die dan worden gehouden. Opnieuw die verslagenheid, hopen dat niemand Gordon Brown zal herinneren voor deze locale verkiezingen vermits Labour dan zou kunnen worden afgeslacht. Het voordeel voor hem is dat er Europese verkiezingen zijn: de kiezers zouden Gordon Brown kunnen afstraffen tijdens de Europese verkiezingen vermits dit het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigt in Europa, terwijl de locale mandatarissen beoordeeld zouden kunnen worden voor de lokale politiek en daar dus iets minder gestraft moeten worden. Desalnietemin weet hij dat dit waarschijnlijk ijdele hoop is en is hij niet gelukkig met het leiderschap van Gordon Brown.


 

Vakantiedagen in mei

Brighton_beach_banner Het voorbije verlengde weekend trok Brighton de eerste zonnekloppers van het jaar naar zich toe.  De eerste maandag van mei is een vakantiedag, zoals de laatste maandag van mei.  Tatcher hield niet van vakantiedagen in het midden van de week, het zou de Engelse economie schade berokkenen.  Dus hebben we hier in Engeland wel verlengde weekends, maar geen super-verlengde weekends met bruggen naar de donderdag of dinsdag.Dit weekend verschenen de eerste krantenartikels die naar de Europese verkiezing verwijzen.  De conservatieven (de "Tories") willen weg uit de EPP (waar de Belgische christen-demokraten lid van zijn), want die zijn te federaal. News-graphics-2007-_443969a

David Cameron, opgevoed in het elitaire Eton-college (waar ook Boris Johnson, de huidige burgemeester van Londen zijn streken heeft geleerd), is de leider van de Tories en wil een nieuwe groepering creeren in het Europees parlement, een alliantie met extreem-rechtse partijen uit Polen, Tsjechie, Litauen, Finland en Spanje.   Het Vlaams Blok is nog niet genoemd in die alliantie.

Enige pro-EU uitlating is in Engeland politieke zelfmoord. Dit blijkt ook het geval in vele andere lidstaten, als ik de blogs moet geloven. In het straatbeeld is hier nog niets van de verkiezingen te zien, vier weken voor ze plaats vinden.


 

1 mei in Engeland, eerste krantenartikel dat EU verkiezingen vermeldt

GatwickAirportPassportControl Pas terug van Nice via Southampton Airport, waar geen enkele Europese vlag zelfs de weg naar de paspoortcontrole wijst.  Ik schreef in mijn vorige blog dat de EU vlag hier in Engeland op de luchthavens gebruikt wordt om de Europeanen te pesten bij het verlaten van een Schengen-land.  In Southampton is dat niet het geval. Daar hangt alleen een groot bord "UK BORDER".  Op het vliegtuig las ik de franse Liberation waarin de Europese verkiezingen in een klein artikel aan bod kwam.  In een Engelse krant op 1 mei (geen feestdag in Engeland) worden de EU verkiezingen vermeld in een adem met lokale verkiezingen voor sommige verkiezingsdistricten.  In Engeland worden niet alle lokale councils op dezelfde dag of in hetzelfde jaar herkozen.  Verder geen verkiezingsnieuws te rapen hier, noch EU vlaggen, of rode vlaggen op 1 mei.  De eerste maandag van mei is hier wel een bank holiday.  Tatcher heeft deze tevergeefs naar oktober willen verhuizen, de geur van socialisme die rond de May Bank Holiday hangt stoort haar erg.


 

De Europese vlag

Littlehampton%20beach%20thumb_tcm8-4725 De Europese vlag is helemaal afwezig in het Britse straatbeeld.  Stranden krijgen wel de Europese "Bleu Flag" als ze erkend zijn als niet-vervuild.  Wat een verschil met bijvoorbeeld op de luchthaven van Nice in Frankrijk waar de Europese vlag broederlijk (of is het zusterlijk?) naast de Franse wappert.  Niet zo in Engeland.  In koeien van letters waarschuwt de Britse overheid op de Britse luchthavens dat je de Britse grens overschrijdt na de paspoortcontrole.  De Europese vlag wordt daar alleen gebruikt om je naar de paspoortkontrole te sturen waar de wachtrij het langst is.  Je bent sneller door de paspoortkontrole als je een Amerikaans paspoort hebt.  Van enige EU verkiezingskoorts nog steeds geen spoor.


 

Europese verkiezingen in Verenigd Koninkrijk?

Een tijdje geleden ontving ik een bericht van 'De Standaard' dat ze informatie wilden van Belgen in het buitenland over het verloop van de Europese verkiezingen in die landen. Dit deed me realiseren dat er ook Europese verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk worden gehouden.

Ik heb dus even diep in mijn geheugen gegraven. En inderdaad, ik moest weten dat er verkiezingen zijn vermits men erover heeft gesproken: enkele maanden geleden waarschuwde een New Labour MP de Eerste Minister dat de campagne voor de Europese verkiezingen dringend moet starten. Echter, nadien niets meer. (Misschien denkt Gordon Brown dat het beter is om niet over deze verkiezingen te praten: de Tories en LibDem kiezers vergeten dan misschien om naar de stembus te gaan terwijl Labour zijn kiezers met bussen gaat ophalen om ze dan naar de stembus te brengen). Een andere keer werd even aangehaald dat de Tories de fractie van het Europees Parlement hadden verlaten en hierdoor minder invloed zullen hebben. Vorige week heb ik dan voor de eerste keer een pamflet gezien. Leden van New Labour deelden pamfletten uit in Old Compton Street, de homo-regio van het VK om de voordelen van New Labour voor de homo's en lesbiennes te beschrijven, en de nadelen van de Tories. Inderdaad, New Labour heeft veel voor de homo's en lesbiennes gedaan. Maar is dat niet het verleden?

Verder heb ik nog iets opgevangen: geen discussie over de economie in Europa of de toekomst van Europa. Het is natuurlijk mogelijk dat deze onderwerpen tijdens programma's op de Radio en meerbepaald Radio 4 worden besproken, maar ik heb hier nog niets hiervan gemerkt. Er kunnen natuurlijk TV-programma's zijn, maar vermits ik geen TV heb kan ik hier niets over zeggen. Met andere woorden: de campagne moet nog op gang komen, en die zal zeer flauw zal zijn. Ministers worden in eigen land verkozen, niet in Europa, dus deze verkiezingen zijn onbelangrijk voor belangrijke nationale personen, zeker in het VK. Indien men verliest tijdens deze verkiezingen, wie geeft erom? De VK economie is belangrijk hier, niet Europa. Enkel diegenen met een tweede woning in Europa klagen. Daarom zal de campagne futloos blijven.

Zoals iemand me vandaag vertelde: hij is bij de 30% van de bevolking die besloten heeft niet te stemmen. En hij is een advocaat. Wat dan voor diegenen die niet in wetten geinteresseerd zijn?


 

Verkiezingsbrief ontvangen

Pg-32-big-q-alamy_166742t

Dan toch nog nieuws over de EU verkiezingen vandaag.  Niet van de straat of kranten, noch vanuit de pubs die vandaag vol St George vlaggen hingen.  De nationale dag van de Engelsen die elk jaar opnieuw toch weer elkaar moeten overtuigen dat die George wel degelijk een Engelse heilige was.  Een beetje zoals met Jeruzalem, een nationale hymne die weinig met Engeland te maken heeft, zoals de titel laat vermoeden, maar uit volle borst door iedereen wordt gezongen met grotere fierheid dan de God Save The Queen.Link naar St GeorgeHet nieuws: de verkiezings-service heeft laten weten dat dit jaar niet in het gebruikelijke lokaal zal worden gestemd.  Dat was -waar wij wonen- in de kerk.  Misschien is er wel een nieuw EU reglement en mogen de Engelsen niet langer het verkiezingshokje in de hal van een van hun vele kerken zetten.  Of wil de Engelse kerk niets te maken hebben met de Europese verkiezingen.  Dat is ook niet ondenkbaar.  Niets hierover gelezen, maar het is voor het eerst in de twaalf jaar dat we hier wonen dat we in een mobiele eenheid mogen gaan stemmen en niet langer verplicht worden van een kerkbezoek.

In de pub wist niemand op welke datum de EU verkiezingen plaats vinden.


 

Zal Engeland ooit Europa aanvaarden, of blijft het een Commonwealth land?

Jan de Landtsheer  

Het is Zondag en erg rustig waar wij wonen.  Niets van de verkiezingen te merken.  Terwijl wij via onze internet-radio luisteren naar radio Minerva, wat onze leeftijd wat verraadt, hou ik een oogje op het weer voor het weekend.  Er wordt zon voorspeld, en dat is goed voor de nationale sport van de sportieve Englesman: joggen en hardlopen.  Het is een heerlijke ervaring te kunnen hardlopen in het zuiden van Engeland, in de heuvels, langs de zee.  De over zee aangevoerde lucht is zuiver en, dank zij het zoutgehalte, lekker zacht voor de ogen.Arunners Littlehampton Running Club

Hooikoorts begint op te steken, koolzaad staat in bloem.  Heelder velden goudgeel.  De doorsnee Engelsman haat het wanneer je hen er opmerkzaam op maakt dat de boer daar flink wat EU subsidie voor opstrijkt, want de indruk dat alleen de Fransen van EU subsidies genieten is hier onuitroeibaar.  De nationale pers, op The Independent na (de enige uitzondering) is anti-Europees.  De lokale kranten zijn ook in handen van een sterk rechtsgekleurd pers-establishment en erg negatief over Europa (de naam die ze geven aan het kontinent). Als er dus als iets over de EU te lezen valt is het zeker niet over de verkiezingen, die worden als het ware doodgezwegen.  Geen verkiezingskampanjes, geen affiches, zelfs de UKIP (de partij die Groot Brittannie uit de EU wil en de Commonwealth ziet als een alternatief) heeft zich nog niet laten zien.De eerste minister heeft de wind niet in de zeilen en de toekomst van de nationale regering is hier meer het onderwerp van gesprek dan de EU verkiezingen.  Zelfs The Independent schreef maar een enkel EU artikel in de laatste zeven dagen en dan ging het nog wel over de geilheid van Tony Blair voor het eerste EU presidentschap.Blair steps up fight to be crowned first 'President of EU'Het aantal kiesgerechtigden ligt hier erg laag. Je moet je op een register inschrijven, en dat is voor de doorsnee Brit niet een dringende zaak.  In het kiesgebied waar wij wonen gaat 40% niet stemmen.  Iets minder dan de helft van de stemmen gaat naar de anti EU conservatieve partij, 8 % naar de UKIP, 20% naar de enige pro-EU partij, de Liberal Democrats.  De opkomst voor EU verkiezingen is gewoonlijk nog lager, meer dan 60% komt niet opdagen.  De UKIP draagt daar de meeste vruchten van: zij wonnen in 2004 22% van de stemmen.Hoe de UKIP en de Telegraph verhaaltjes over de EU creeren, bizar.Het is niet dringen aan het kieshokje, vaak opgesteld in de hal van een kerk.


 

Zoeken op deze blog


Vlaamse blogs