Wie gaat er stemmen in Roemenie?

Uit een enquête van TNS blijkt dat bij de komende verkiezingen voor het Europese Parlement 30 procent van de Roemeense kiesgerechtigden zeker gaat stemmen. 6 procent gaat in ieder geval niet stemmen. Uit de peiling blijkt ook dat 50 procent van de ondervraagden gaat stemmen op basis van de huidige binnenlandse politieke situatie.


 

Dom & Blond of is het Blond & Dom

Nepotisme staat synoniem voor politiek. De ontvoogding van de arbeider, die zijn eigen vertegenwoordigers kon aanduiden is ondertussen iets van uit het verleden. Niets is meer erfelijk belast(end) in Vlaanderen als een politiek mandaat.

Wel ondanks een korte democratische passage van nog geen 20 jaar is ook het nepotisme in Roemenie ingeburgerd. Elena Băsescu dochter van president Traian Băsescu doet een gooi naar een Europees zitje. Het knappe kind, dat mag wel voor een model, ontdoet zich echter van de bemoeienissen van duracell papa en gaat als onafhankelijke naar de kiezer. Nu is haar aardig snoetje altijd wel leuk op de voorpagina van de krant, Elena wil echter ook bewijzen dat ze ’het’ kan. Laat nu net dit een grote uitdaging zijn omdat de Roemeense media, vooral schatplichtig aan de tycoon & klan tot dewelke ze behoren, niet echt boven tabloid niveau uitkomt. Elena moet het in de pers vooral ontgelden dat ze beter haar bevallige mondje dicht houdt, en worden lange editorialen geschreven of ze nu Dom & Blond is of Blond & Dom. Dit zegt meer over de Roemeense pers dan Elena Băsescu, want volgens betrouwbare bron is ze noch het een noch het ander. Van de fotos die van haar verschenen krijgt ze van mij alvast het voordeel van de twijfel. Al moet gezegd zijn dat Elena nog niet echt tegen die beweringen is ingegaan. Nader te onderzoeken.Elena basescu 2


 

Blauw en Geel in de straat.

Toen ik hier eind 2006 arriveerde waren de Roemenen vervuld met hoop en trots. De grote boulevards hadden een poetsbeurt gekregen en ieder dorp had geinvesteerd in een opzichtig kitsherig bord die trots de naam aankondigt tussen de Roemeense en de Europese vlag. Boekarest was klaar voor een groots feest waarbij de blauw/gele kleuren van Europa de favoriete achtergrond waren.

Het land zou – tegen vele verwachtingen in – toetreden tot de Europese Unie op 1 januari 2007.

De sfeer was uitgelaten en de mensen optimistisch. De meeste Roemenen hadden ook meer dan normaal veel goede voornemens. Men moest en zou een model Europeaan worden.

Dat was alvast toen. Vandaag blijven nog enkel de naamborden overeind. Laat ons eerlijk zijn, veel is ten goede veranderd. Maar het werk is bijlange nog niet af. Het is nog niet eens degelijk begonnen. De corruptie is nog steeds een pijler van de samenleving, de infrastructuur projecten raken maar niet opgestart, deels door onkunde en slechte wetgeving, maar vooral over het niet eens zijn naar wie de afroming van de contracten moet gaan. Jammer. En de gewone Roemeen dan ? Die ondervond al snel dat zich als model Europeaan gedragen, discipline en organisatie vergde. Na de euforiekater heeft Ion-modaal zich snel terug op het oude vertrouwde latijns chaotisch levensmodel teruggetrokken. En blijft zich ergeren dat de ander zich maar niet wil aanpassen. Waar kennen we dat van ?


 

EU start 'curateleprocedure' tegen Roemenie

De Europese Commissie beslist komende week over het instellen van de curateleprocedure tegen Roemenië wegens het overschrijden van de drempel van een begrotingstekort van 3% van het bruto nationaal product.
De EU denkt dat Roemenië dit jaar een begrotingsoverschot van 5,1% zal hebben en 5,6% in 2010.
In 2008 vertoonde de begroting een tekort van 5,4%.

 

Duits parlement wil stop Europees geld voor Roemenie

Het Duitse parlement wil volgens Deutsche Welle de betaling van Europese fondsen aan Roemenië en Bulgarije opschorten.
De Bundestag vindt dat beide landen te weinig vooruitgang boeken met juridische hervormingen en de aanpak van corruptie.
Duitsland is de grootste netto financier van Europa.

 

Becali mag land in.

Gigi Becali mag van de rechter in heel Roemenië campagne voeren voor zijn kandidatuur voor het Europese parlement.
Tot nu toe moest de onroerend goed magnaat en eigenaar van voetbalclub Steaua Boekarest in Boekarest en de provincie Ilfov blijven, in verband met de rechtszaak over zijn mogelijke betrokkenheid bij het kidnappen van de dieven van zijn Mercedes.
De rechter ging niet akkoord met het verzoek van Becali om ook naar het buitenland te mogen.
Vandaag 8 mei start de campagne voor de Europese verkiezingen op 7 juni.

 

Zoeken op deze blog


Vlaamse blogs