PSD springt voor PS

De sociaal-democraten van de PSD springen in alle exit-polls en voorlopige tellingen voor de PS, de socialistische partij van premier Sócrates. De PS wringt zich voorlopig nog in alle mogelijke bochten om  het verlies te ontkennen.


Een voorlopige peiling geeft ongeveer dit als resultaat:

PSD: 30 - 34 %

PS: 28 - 30,4 %

BE: 11 - 12 %

CDU: 10 - 12%

CDS: 7 %


Portugal mag zich ook voortrekker noemen in afwezigheid bij de stembureau's: meer dan 64% van de stemgerechtigden kwam niet opdagen, en dat voor een dag die niet eens mooi strandweer gaf. Godinho de Matos van de Nationale Verkiezingscommissie liet aan TSF weten dat dit percentage «zijn lippen verbrandt»,

Pedro Mota Soares van de CDS-PP (Partido Popular) liet al weten dat deze afwezigheid een teken is van een algemene ontevredenheid bij de burgers over de nationale regering.


Benieuwd of deze Europese verkiezingen voor lokale naweeën zullen zorgen...


 

Portugal - Pederneira slaapt

We brengen het weekend door in Pederneira bij Nazaré, een klein vissersstadje met een paar pitoreske randgemeenten aan de kust van Portugal. Nazaré is een badstadje en leeft van het toerisme. De visserij is nog sterk aanwezig, maar betekent economisch gezien niet zo heel veel. De wind steekt op, de oceaan beukt hier harder tegen het vasteland op dan in andere plaatsen, wolken wisselen met een sterke middagzon. Het is een verschrikkelijke dag, vindt mijn schoonfamilie. Het is een aangenaam wisselvallige dag, vind ik. Agh, die Belgen. Vikingen zijn het.


Van verkiezingen is hier absoluut niets te merken. In de krantenwinkel liggen wel kranten met informatie over wat Europa precies betekent voor de Portugezen, maar de sportkrant A Bola wordt gretiger gekocht. In heel Pederneira is totaal niets te vinden van de verkiezingen, in Nazaré staan welgeteld twee borden van het BE langs de rotondes.


Het leven gaat door, Portugal doet nog mee voor de wereldbekerselectie, de vis moet nog gedroogd worden en er zal nog een wandelingetje langs de dijk gemaakt worden. Ergens moeten er wel stemlokalen zijn, maar ik kan ze niet vinden, en de bewoners kunnen me niet verder helpen. 'Normaalgezien moet dat in een schooltje zijn, maar of we hier kunnen stemmen? Geen idee.'


Als straks de toeristen in Nazaré komen toestromen zal Europa een pak tastbaarder zijn, maar nu is het vooral héél ver weg.


 

voetbal of verkiezingen?

De laatste dagen van de campagne zijn voorbij en de deuren van de kiesbureau’s zijn geopend. De voorbije dagen deden de partijen nog eventjes een kleine moeite om wat meer aandacht te krijgen. Een heel kleine moeite, want de inzet van middelen in het straatbeeld was bedroevend laag, toch zeker in vergelijking met de lokale of nationale verkiezingen.


Enkele opmerkelijkheden:

+ De voorbije weken kreeg ik enkel van het Bloco de Esquerda wat verkiezingsdrukwerk in de pollen gedrukt. Eentje kwam van een kranig oud ventje bij het binnenstappen van de Metro («het gaat over de jeugdwerkloosheid meneer, ge kunt maar beter goed geïnformeerd zijn!»), het ander kwam van de grote lijsttrekker hemzelve toen hij met een minifanfare in zijn kielzog (1 trompet, 1 trombone en een travestiet op trom) door de barstensvolle uitgaansbuurt Bairro Alto trok. Van de andere partijen geen spoor. 


+ De grote billboards hangen dan wel overal in het straatbeeld te blinken, meer dan wat holle slogans kregen de PR-jongens niet uit hun mouw geschud (dat kon je hieronder al lezen bij Boudewijn). Mensen weten nauwelijk wie waarvoor staat, wat hun bedoelingen zijn voor Europa. Het kan ze niet kwalijk genomen worden, want vlot toegankelijk is de informatie niet. 


+ Waar zijn de toeters en bellen? Waar is de Pimbamuziek? 2 jaar geleden reed men met heelder collones vrachtwagens en tractors door de straten van Lissabon, muziek door gigantische geluidsinstallaties, de kandidaten op aanhangwagens met vlaggen en flyers en mooie beloften, en iedereen deed mee. Nu waren er enkel de communisten, in een gammel Renaultje met een megafoon op het dak, niet echt vrolijk voor zich uitstarend. Er zit geen fut in, en dat is wel spijtig, alleen al voor de folklore. 


+ Diezelfde communisten hangen wel wimpels in de straten, maar dat doen ze voor zowat elke gelegenheid (zodanig zelfs dat ze bijna vast deel uitmaken van het straatbeeld). Niets nieuws onder de zon. Men kijkt er niet van op. 


+ Deze ochtend heeft president Aníbal Cavaco Silva in de rapte nog een oproep gedaan om te stemmen, want het zijn immers geen tijden om de verantwoordelijkheid te ontvluchten. Een nobele oproep, die echter verloren ging tussen het breed uitgesmeerde en geanaliseerde voetbalnieuws: de magere overwinning van Portugal tegen Albanië gisteren (en de nog bestaande mogelijkheid daardoor voor kwalificatie voor het wereldkampioenschap).


 

Votar se faz favor !

Krijgt u een uitnodiging om te stemmen in de bus? Ik niet. Niet van de Portugese overheid (al ben ik wel gedomicilieerd in Lissabon), niet van de ambassade (al ben ik wel officieel geregistreerd). Tenminste, als je het mailtje niet meerekent dat ik in februari kreeg van de ambassade, met enerzijds een link die verwees naar een site die niet bestond en anderzijds een link naar een site van de Vlaamse verkiezingen van 2007. Ter informatie over de Europese en Vlaamse verkiezingen was dat.


Como votar 


Ik ben gelukkig niet alleen: in Portugal is het niet de gewoonte om uitnodigingen te versturen. Niet om belastingen te betalen, niet om te stemmen. Je wordt verwacht op de hoogte te zijn en netjes je plicht te vervullen. Exacte dag van de verkiezingen (daar is nog wel wat verwarring rond gezien de lokale verkiezingen na de zomervakantie), plaats waar gestemd dient te worden (lokaal onbekend, zeker als je zoals velen in Lissabon wel al eens een paar keer verhuisde), exacte uren waar je kan stemmen.


Tel dat op bij het begin van een vakantieperiode voor vele Portugezen, een algemeen lage interesse en een grote onwetendheid over de electorale programma’s, en het zal niet verbazen dat de verwachtingen over de opkomst niet te hoog gespannen zijn.


Laat ons alleszins hopen dat het tegenovergestelde waar is, want Portugal zal zeer gebaat zijn bij een sterke en doordachte positie in Europa. Want hoe je het ook draait of keert, en al zijn de bedoelingen wel goed, het blijft toch vaak wat sukkelen.


 

JAVI-tv in Lissabon

Het derde en laatste deel van de reportage van ("online televisie voor jeugdwerk") JAVI.tv over het verdrag van Lissabon.

Het verdrag van Lissabon - Financieel - Deel 3 from JAVItv on Vimeo.

Wie interesse heeft in soortgelijke reportages over Oslo, Bologna of Parijs, kan terecht op www.JAVI.tv


 

JAVI-tv in Lissabon – the sequel

Deel twee van JAVI over het verdrag van Lissabon, meer bepaald over de structuur van Europa.

Het verdrag van Lissabon - Structuur - Deel 2 from JAVItv on Vimeo.


 

Verbazing over de politieke onwetendheid.

De Algarve wordt stilaan toch weer ingenomen door de toeristen. Al is het aantal boekingen met ongeveer 35 percent verminderd tegenover vorig jaar, zelfde periode.

De lokale politieke vertegenwoordigers hebben nog steeds niet veel moeite gedaan om de bevolking op te roepen naar de Europese verkiezingen. In het straatbeeld is helemaal geen verandering gekomen, maar de plaatselijke verkiezingen zijn dan ook pas in september.
In een toespraak heeft de President van de Republiek wel opgeroepen om te trachten de mensen te overtuigen om op 7 juni toch maar te gaan stemmen. Hij vroeg hen om te genieten van hun burgerlijk recht om te mogen stemmen. Hij riep de partijen eveneens op om een rustige campagne te voeren en de bevolking te informeren over de belangrijkheid van Europa en hen te mobiliseren voor de stembusgang.

Aan de andere kant zijn er verenigingen die oproepen de verkiezingen te saboteren om het monopolie van de PS en PSD te hervormen. Indien 30 percent blanco of ongeldige stemmen worden geteld zouden deze partijen niet aan een meerderheid geraken.

De hier residerende Europeanen maken ook niet echt gebruik van het recht om hun stem uit te brengen op een Portugese vertegenwoordiger in het Europees Parlement. Nochtans bestaat de mogelijkheid om te stemmen, door zich vooraf in te schrijven op het Gemeentehuis van de plaats waar men woont.

Nog groter was echter mijn verbazing toen ik deze week met een Portugese kennis sprak over de verkiezingen: "hoe zijn er Europese verkiezingen? daar wist ik niets van". Ook bij de kinderen op school werd er niet over gepraat.
De bekommernis van deze mensen is meer hoe ze het einde van de maand halen, met drie schoolgaande kinderen en een netto inkomen van nog geen 2000 Euro.

Voor hen zijn deze verkiezingen toch enkel maar belastingsgeld dat naar de politiekers gaat!


 

JAVI.tv in Lissabon

Begin april streken enkele reporters van JAVI.tv neer in Lissabon om er een reportage te maken over het Verdrag van Lissabon en hoe Portugese jongeren tegenover Europa staan. Lang niet zo afstandelijk als vaak gedacht, zo blijkt uit enkele steekproeven. JAVI.tv is een jeugdorganisatie die samen met een ploeg vrijwillige reporters videoreportages realiseert en verspreidt over thema's die relevant zijn voor kinderen, jongeren en het jeugdwerk in Vlaanderen.


Deel 1 van hun reportage is gemonteerd en klaar en kan je hieronder bekijken. Van zodra de andere onderdelen online staan, worden ze hier gepost. 

Algarve in Europolitieke rust.

Er valt hier weinig Europees verkiezingsnieuws te rapen.
Is het door de algemene crisis of gewoon door de desinteresse van de mensen, maar buiten enkele metersgrote foto´s van een paar kandidaten op de invalswegen naar de stad, valt er weinig te merken dat er Europese verkiezingen in aantocht zijn. Er worden dit jaar ook nog landelijke en gemeentelijke verkiezingen georganiseerd, dus is het meer een "dicht-bij-mijn-bed" show.

De Europese verkiezingsstrijd zal voornamelijk in het centrum van het land uitgevochten worden tussen de twee grootste partijen.

De Algarve is in dertig jaar van een achtergebleven landstreek omgebouwd naar een hoogtoeristische pleisterplaats, vooral met Europees geld. Maar door de grote toevloed van die toeristen, vooral uit
Groot-Brittanië en Ierland, is politiek iets dat ergens anders plaatsvind.
Europa mag dan al veel geld gepompt hebben in de ontwikkeling van de landbouw en het uitbreiden van de wegeninfrastructuur, niemand die zich daarbij de vraag stelt wat Europa eigenlijk is.
Een tiental jaar geleden is de landbouw, met Europese subsidies, omgevormd naar de kweek van sinaasappelen. Sinaasappelen worden echter goedkoper ingevoerd uit Spanje, terwijl de eigen oogst hangt te rotten aan de bomen. Vele telers schakelen dan ook terug over naar de aanplant van wijngaarden. Tot ook hier weer de concurrentie en de subsidies gaan spelen.

De Portugese economie heeft geen hausse gekend zoals bijvoorbeeld de Ierse en de Spaanse, maar toch laat ook hier de crisis zich extra gevoelen. Mede door de daling van het Britse Pond is ook het toerisme fors gedaald. De werkloosheid is reeds boven de 9 percent gestegen.

Volgens een aanhaling uit de Britse krant "The Economist" zijn de Portugezen pessimistisch ingesteld naar de toekomst toe, enkel de bevolkingen van Hongarije en Bulgarije zijn nog pessimistischer.
Nochtans heeft Portugal goede vooruitzichten dankzij de goede contacten met zijn vroegere kolonies.


 

Portugal. Lijsttrekker Paulo Rangel

Paulo Rangel is lijsttrekker van de PSD voor de Europese Parlementsverkiezingen van 2009.
Hij werd geboren op 18 februari 1968, is jurist, docent rechten en juridisch consulent.
Paulo Rangel is op dit ogenblik fractieleider voor zijn partij in de Assembleia da Republica, het Portugees Parlement.

De PSD is nu de tweede grootste partij van het land, was voorheen jaren aan de macht en heeft als prominente leden huidig President van Portugal Anibal Cavaco Silva en EU-Commissievoorzitter Durão Barroso.
Paulo Rangel is een zeer actief politicus, goed georganizeerd, slagvaardig om de oppositie, vooral de PS nu in de regering, lastige vragen te stellen en critische analises te bezorgen.
Met bovendien later dit jaar Parlementsverkiezingen én Gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht is zijn positie én prestatie cruciaal voor de hele partij.

Zijn voorstellen voor Europa bevatten enkele originaliteiten, naast de klassieke opties van milieubescherming, creatie van werkgelegenheid, enz.
* De oprichting op europees niveau van een soort Erasmus Werkgelegenheid, programma voor de bevordering van werkgelegenheid voor pas-afgestudeerden van het hoger onderwijs over heel Europa, door het invoeren van faciliteiten van arbeidsmobiliteit. Hij stelt voor het programa Vasco da Gama te noemen, dat parallel zou bestaan naast het Erasmus Programma voor Onderwijs en Leonardo da Vinci voor Professionele Vorming.
De werkloosheid van hogergeschoolden is inderdaad een groeiend probleem voor Europa. Enkel in Portugal zijn er 40.000 hogergeschoolden werkloos !
* De creatie van een soort transeuropees Portugees netwerk van Steden en Gemeenten, waarbij elk PSD-EuroParlementslid zich engageert om de belangrijkste Steden in Portugal proactief te verbinden met een aantal belangrijke steden doorheen Europa. Hij stelt dat elk Europees Parlementslid ook ambassadeur is voor het land.
* Een aantal initiatieven om het gebruik van het Portugees te behouden en te versterken in de Europese Instellingen. 

Paulo Rangel is overtuigd voorstander van Europees Federalisme. De staat als model is op terugweg.
Federalisme zal de de kleine landen meer invloed geven dan het huidig model.
In zijn nieuw boek "O Estado do Estado - De Staat van de Staat", schrijft hij ondermeer markant: " De Staat is een uitvinding van de mens die God wil imiteren. Omnipresent, alleswetend, maar steeds onzichtbaar." ( O Estado do Estado, Paulo Rangel, 2009 Dom Quixote Editora. )


 

Portugal. Lijsttrekker Vital Moreira.

Vital Moreira is geboren op 8 november 1944 in Vilarinha do Bairro, Portugal. Hij is jurist en Professor aan de Rechtsfaculteit van Coimbra, de oudste universiteit van Portugal en een van de eerste in Europa.
Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste grondwetspecialisten van het land.
Hij doceert bovendien een cursus over Europa aan dezelfde universiteit.
Oorspronkelijk was Vital Moreira prominent lid van de Communistische Partij en in die zin lid van de 1ste Parlementaire Vergadering, onmiddellijk na de Anjerrevolutie van 25 april 1974, die onder meer de nieuwe Grondwet redigeerde, goedgekeurd in 1976.

Ongeveer twintig jaar geleden stapte hij over naar de Socialistische partij, waar hij eveneens en nu nog een belangrijke rol speelt, zijn lijsttrekkerschap is daarvan een van de tekens.
Hij is een van de columnisten van de in intellectueel Portugal bekende Blog Causa Nossa.
Vital Moreira is bekend als een beheerst persoon, die in staat is kalmte te bewaren in adverse omstandigheden. Hij heeft dat pas op 1 Mei toegepast, toen hij bij een vakbondsmanifestatie aangevallen werd en uitgejouwd, zoals gemeld in vorige bijdrage.

In feite is Vital Moreira geen lid van de Socialistische partij, hij zetelt sinds 1995 als onafhankelijke voor die partij in het Parlement, en noemt zichzelf een "freelance Socialist". Hij bekleedt geen ministerfunctie, een van de redenen waarom hij de 1st plaats op de lijst aanvaardt. Kandidaten waren er genoeg daarvoor. De verrassing was even groot voor hemzelf als voor iedereen. De keuze komt rechtstreeks van Premier Socrates.

Door ex-studenten, in een recente perstribune, wordt Vital Moreira beschouwd als een technisch zeer bekwaam professor, maar minder goed als pedagoog.

Vital Moreira zal van de goedkeuring van het Verdrag van Lissabon een van zijn hoofdpunten maken als hij verkozen is.  

Hopelijks antwoordt hij op de vragen die we hem sturen ondermeer ivm met zijn oplossingen voor de crisis en voor de werkloosheid in Portugal. We brengen er hier verslag over uit.


 

Portugal. Verkiezingstemperatuur plots omhoog ...

De 1 Meioptocht gisteren in Lissabon was meteen het startsein voor de Europese verliezingscampagne in Portugal.
Vooraf dit: dit jaar worden in Portugal in het najaar ook nationale parlementsverkiezingen en gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Er staat zeer veel op het spel. De huidige partij in functie, de Socialisten met Premier José Socrates, worden in stijgende mate bekritiseerd, maar een eerste opiniepeiling, een paar dagen geleden, naar de kiesintenties voor juni geven hen toch de meeste stemmen, nipt voor de centrum-rechtsen, waartoe ook EU-Voorzitter Durão Barroso behoort.

De temperatuur is hier rond Lissabon relatief plots gestegen, climatologisch, maar ook sociaal-psychologisch. Tijdens de 1 Meioptocht werd de lijsttrekker van de Socialistische partij, Vital Moreira, letterlijk aangevallen en uitgejouwd door deelnemers aan de officiële vakbondsmeeting, links georiënteerd, die plaats vond in het centrum van de stad. Hij verliet ijlings de site en een hele polemiek is ontstaan in alle media waarom het zover kwam en wie verantwoordelijk is, enz.

Vital Moreira, universiteitsprof, zelf geeft twee verklaringen: tot twintig jaar geleden was hij lid van de kommunistische partij, onrechtstreeks een van de organizatoren van de 1 Mei meeting, en nu is hij lijsttrekker voor de partij nu aan de macht die beschouwd wordt, door de betogers, als onbekwaam om de crisis op te lossen. Dit is precies de tweede aanzet tot de agressie, de werkloosheid, die volgens de laatste IMF-prognoses maar pas op gang komt.
In Portugal is de werkloosheidssteun beperkt in de tijd, in princiepe tot zes maand. Bovendien zijn de vergoedingen eveneens niet op het niveau van België en omringende landen.

De volgende Blogs zullen we telkens een van de lijsttrekkers en prominente kandidaten voorstellen en trachten vast te stellen welke oplossingen zij hebben voor de werkloosheid. Hopelijks kunnen we er een paar klissen voor een persoonlijk gesprek.


 

Portugal. School in Sintra en Europa

Mercês is een van de vele sub-steden van Sintra, die de laatste 20 jaar of zo bijna letterlijk uit de grond gestampt zijn. De hele stad of beter de aglomeratie Sintra evolueerde in 20 jaar van 200.000 tot nu meer dan 500.000 inwoners. De helft daarvan is in werkelijkheid een aanhangsel en "dormitorio" van Lissabon, waar tienduzenden uit Sintra werken.

Mercês, met 30.000 inwoners is gelegen op een heuvel met zicht vlakop het bekende Palacio da Pena, 500 m hoog gelegen en gebouwd in de jaren 1850 onder leiding van Fernando, een Saxen-Coburg uit Luxemburg, echtgenoot van de toenmalige koningin.
Mercês zelf ligt ook op een heuvel, een urbanizatie van gebouwen tot 15 verdiepingen hoog, met brede lanen en zeer veel groen, en beboste open ruimten rondom.
De school zelf is zeer ruimtelijk gebouwd, en telt 1.200 leerlingen tot 15 jaar oud.

Als ik de leeraarszaal binnegeleid wordt roept iemand onmiddellijk de professora van geschiedenis, want ik had gevraagd een gesprek te hebben over "Europa". Maar die is er niet. Het is 10h ochtendpauze en een twintigtal leeraars komen koffie nemen. De meesten zijn niet gebrand om over Europa te spreken.
De structuren en werking van de Europese Unie is deel van de cursus Educação Civica, maar voor het overige is Europa geen deel van het curriculum.
Europa is hier een verworvenheid wat betreft de grote verwezenlijkingen, vooral de Euro. Weinig meer.
Affiches of andere documentatie over de Europese verkiezingen zijn er niet. Er wordt evenmin een evenement georganizeerd in verband met de Europese Verkiezingen. Dit is deels te verklaren door het feit dat de lessen einde mei reeds afgeslotn worden.

Internationaal is de school anders genoeg. Een van de leraars: " Wij zijn een echte multiculturele school. Hier zijn leerlingen van alle portugeessprekende landen uit Afrika, en steeds meer uit de Europese oostbloklanden. En, er zijn ook nog Portugezen ... "

Als ik suggereer om volgend schooljaar een initiatief te organizeren om de school te verbinden met scholen en projecten in Europa en Afrika, krijg ik wel een aanmoedigende reactie. Volgend jaar ...


 

Portugal: Kandidaten en Affiches

Gisteren was het definitieve afsluiting van de kandidatenlijsten voor de Europese Verkiezingen in Portugal.
Portugal kan 22 Europarlementsleden kiezen, 2 minder dan voorheen. In totaal worden 81 kandidaten voorgesteld, verspreid over 5 lijsten.
Van de 24 huidige Europarlementsleden zijn er 11 die nu niet meer op de kandidatenlijsten voorkomen toch een relatief grote verhouding. 
Een van de kandidaten, Ana Gomes, zal eveneens kandidaat zijn voor de gemeenteverkiezingen van oktober dit jaar, en wel als lijsttrekker voor de executieve van de stad Sintra, nu met meer dan 510.000 inwoners, de meest bevolkte gemeente van het land, vóór Lissabon.
Ook opnieuw kandidaat is een vorige, ook vrouwelijke, Burgemeester van Sintra, Edite Estrela, hoewel van een andere partij.
De internationaal meest bekende figuur op de kandidatenlijsten is zonder twijfel Nobel Literatuur 1998 José Saramago, als blikvanger op een in princiepe niet.verkiesbare plaats bij de Kommunistische Partij, die in Portugal zeker nog meetelt.
De reputatie van Saramago lijkt uit een bericht vandaag in een Amerikaanse krant ( sfgate.com ), waarbij de journaliste de situatie ivm de varkensepidemie vergelijkt met die in Saramago's boek Blindheid.

Ook de affiches staan er, zoals overal ter wereld, bevestigingen van de overmediatizering van de politiek.
Even de slogans overlopen.
PS: "Adesão de Portugal ao Euro. Nós, Europeus". Met een vage foto van de man die in 2002 Eerste-Minister was toen de Euro werd ingevoerd, en waarover de Portugazen tevreden zijn.
PSD: "Politica de Verdade". Met een reuzefoto van de voorzitster van de partij, die geen kandidate is ...
Dit is ook de partij van José Manuel Barroso, die voor een nieuw mandaat wel gesteund wordt door alle partijen.
BE Een linkse Coalitie: "Porreiro para quem, pá ?" ( Voor wie is dit nu goed ? ) met een foto waarop Manuel Barroso en José Socrates, huidige PM, elkaar een omarming geven. Met een subtitel: "Wie ons in de crisis heeft geleid, kan er ons niet uithalen."
Ik had enkele seconden nodig om te merken dat twee andere affiches, op dezelfde plaats, geen verband met de verkiezingen houden. Ene: "Strijd tegen de Crisis ! -50%" ( voor autobanden ) en een andere: "Goed doen is onze natuur". ( voor farmaceutische producten...)


 

Portugal. Zelfstandige Schrijnwerker over Europa

Boudewijn-degraeve Hij zegt vooreerst dat hij enkel gestudeerd heeft tot het vierde jaar. Zijn beroep, dat hij blijkbaar meesterlijk beheerst en beheert, heeft hij geleerd al werkende hier en daar. Zijn atelier, in Sintra, is keurig en up-to-date geïnstalleerd, en werk heeft hij nog ruim, voor zichzelf en wel eens voor een assistent.
De computer is voor hem, samen met internet, iets dat de wereld kan redden, hoewel hij beide niet gebruikt.
Zijn betoog overstijgt qua inhoud en formulering niet alleen zijn studieniveau, maar dat van velen met hoger onderwijs.
Hij spreekt vrijuit omdat ik hem verzekerd heb dat zijn naam en woonplaats niet in het artikel komt.
In lijstvorm hier, zijn overwegend scherpe bedenkingen over Portugal en Europa.
" * Portugal heeft, bij de toetreding tot de Europese Unie, in 1986, en sindsdien, zich veel te gewillig opgesteld tegenover Brussel. In ruil voor een impressionant volume subsidies heeft het land de ene bron van rijkdom na de andere laten verloren gaan ten voordele van de grote industrieën in de grotere landen. Landbouw, visvangst, handel met Africa, enz.
* De Portugese regering heeft steeds minder impact op het beleid in Portugal zelf. En de gemiddelde burger heeft helemaal geen invloed in Brussel, overigens evenmin in Lissabon.
* Een land dat recent toegetreden is tot de Unie en wel impact heeft is Polen. Die durven tegenwerken tegenover de suprematie van de 4 a 5 grote landen.
* Vorige zaterdag was het de 35ste verjaardag van de 25 de abril, dag van de revolutie van de liberdade, de vrijheid. Helaas we hebben "liberdade" verworven maar respect voor de medemens, sociale waarden en solidariteit zijn verloren gegaan.
* Europa, en Portugal was de eerste ervan, heeft gedurende vijf eeuwen Africa leeggehaald, in plaats van de zwarten te onderwijzen om hun grondstoffen te verwerken tot verkoopbare producten en hun land te bewerken. Afrika lijkt nu een van de belangrijkste mogelijkheden voor ontwikkeling voor Europa, maar zij die daar nu nog of opnieuw opereren doen het nog steeds met korte termijn winst als objectief.
* Portugal en andere kleinere landen worden dikwijls gedwongen landbouwoverschotten en die van de visvangst te vernietigen, terwijl miljoenen mensen honger lijden, op enkele honderden kilometers van ons land. Dit is onbegrijpelijk. Mensen die zoiets beslissen kunnen alleen maar mentaal gestoord zijn. 
* Deze crisis is totaal anders dan de vorige. Radikaal andere projecten moeten bedacht worden. Vooral met werkgelegenheid voor de jeugd.
* Als ik zie hoe een groot deel van de jeugd zich gedraagt, dan denk ik er soms aan een wapen te kopen, hoewel ik daar vroeger nooit heb aan gedacht. Ik weet met wapens om te gaan, in de jaren 60 werden we getraind om die in Afrika te gebruiken.
* En toch is Europa belangrijk voor mij, en toch geloof ik dat het na deze crisis opnieuw beter zal worden,  Ikzelf kan daar nog weinig aan doen, met mijn beperkte studies en gezien mijn leeftijd, maar ik hoop dat waardevolle nieuwe voorstellen een kans krijgen." 


 

Portugal: Wereldcrisis ? Lokale Oplossingen.

Als reactie op onze vorige posts in deze blog, hebben we  voor de volgende weken afspraken gemaaktmet vertegenwoordigers van enkele zeer interessante instellingen, verwant aan het bedrijfsleven op nationaal vlak als met het lokaal beleid. Een van de onderwerpen die we willen overlopen met hen betreft de grote nood en het enorme potentieel aan werkgelegenheid op lokaal vlak, zoals reeds aangehaald in vorige bijdragen en waarvoor we op dit ogenblik becijferde voorbeelden en simulaties voorbereiden.
De volgende selectie bevat een aantal voorbeelden van wat we noemen Lokale Micro-Bedrijven, waarvan wij voorstellen dat ze gecreëerd worden in Regionale Netwerken van Middelgrote Bedrijven.

Een paar maand geleden hadden we hierover reeds aan aantal gesprekken met vertegenwoordigers van instellingen die Micro-Kredieten vestrekken, waarvan een groot deel indirect gefinancierd worden door de Europese Investerings Bank. De financieringsmogelijkheid voor dit soort projecten lijkt bijna onbeperkt. Een kwestie dus van visie én management.

Selectie lokale micro-bedrijven, te creëren in elke micro-lokaliteit van het land: 
* Sinds de toetreding van Portugal zijn miljarden euros het land binnen gevloeid. Een groot deel daarvan is vrij goed besteed aan het herstel van historische monumenten en landschappen, verschillende van wereldniveau. Wat echter onvoldoende onderhouden is zijn de secundaire culturele monumenten en landschappen, waarvan er duizenden zijn. Werk voor heropbouw, permanent onderhoud en socio-culturele exploitatie.
* Met een mediterraan klimaat kan Portugal op z'n minst 8 maand gebruik maken van open ruimtes. Duizenden ruimtes liggen ongebruikt, dikwijls onverzorgd. Evenveel objecten om er "Conviviale Groene Ruimten" met e-Kiosks en animatie, van te maken. Op z'n minst één in elke buurt of dorp.
* Zoals overal in industriële landen zijn er auto's teveel, die overigens het grootste deel van de dag ongebruikt plaats innemen op de openbare weg. Elke buurt en dorp voorzien van één of meer CarShare Services is een bron van werk voor duizenden, en van besparing van "miljoenen".
* Woningen voor allenstaande ouderen, geïntegreerd in buurten en dorpen, met dagservice door buurtbewoners. Werk voor duizenden. Levenskwaliteit voor iedereen.
* De fiets en varianten ervan zijn, zeker in het zuiden van het land een evident alternatief voor gemotoriseerde mobiliteit, In de meeste dorpen is er gewwon geen fietsatelier. Duizenden jobs .
* Een land begiftigd met een aantal zonneuren en open ruimten zoals Portugal móet zonneenergie exploiteren. In plaats van individueel zonnepanelen te plaatsen per woning, stellen we voor in elke micro-buurt en gehucht een micro-zonnecentrale te creëren, professioneel georganizeerd. Duizenden jobs ...

Terzijde: een oppervlakkige schatting die we gemaakt hebben voor Algarve, 400.000 inwoners, van de waarde van geïmporteerde goederen die ter plaatse kunnen geproduceerd worden, bedraagt op z'n minst 250 miljoen Euro per jaar !

Portugal telt ongeveer 20.000 micro-lokaliteiten. Bedenk slechts 10 nieuwe micro-bedrijfjes per lokaliteit, met elk 3 tot 5 arbeidsplaatsen ...  Nog een pioniersrol voor Portugal in Europa en in de Wereld.


 

Informatie Portugal-Europa

De beperkte belangstelling van de europese bevolking in het algemeen, en van die van Portugal in het bijzonder, voor de Europese Verkiezingen is deels te verklaren door het gebrek aan het bestaan van een omni-directioneel informatiesysteem, d.w.z een geheel van instrumenten, electronische en andere, die werkbaar zijn, die in real time geactualizeerd worden en zo geordend worden dat om het even wat, tematisch, geografisch en chronologisch onmiddelijk kan teruggevonden worden, en, vooral, waarop interactief kan ingspeeld worden door alle belanghebbenden, hetzij de burger, de lokale-tot-globale oveheden, bedrijven en nonprofits.

De vorm waarin de informatie wordt ter beschikking gesteld is daarin zeer belangrijk. Een pdf document is niet verwerkbaar, en verliest 80% van z'n communicatiewaarde. Een reeks cijfers in word is niet herberekenbaar, en heeft enkel passieve waarde.
Onlangs had ik een gesprek met de burgemeester van een deelgemeente ten zuiden van Lissabon, ivm onderzoek naar lokale projectmogelijkheden. De man is ex-lector economie aan een universiteit. Tijdens ons gesprek werd duidelijk dat de CD-Rom met honderduizenden vitale lokale gegevens, uitgegeven door het Portugees Nationaal Instituut voor de statistiek, en waarvan elk gemeentebestuur oeen exemplaar ontvangen heeft, nog ongeopend in de orginele verpakking lag ! Waarom ? Te complex.

En informatie over Europa op internet ? De site europa.eu had in maart 2009 iets minder dan 300.000 bezoekers. De 2 subdomains van het Europees Parlement hadden samen tijdens diezelfde maand 24.000 bezoekers. Cijfers per land niet beschikbaar. Op dit gebied lijkt de information highway eerder een veldwegeltje ...
Bron: compete.com, vandaag geraadpleegd.

Nochtans bevatten die sites revelerende informatie over bijvoorbeeld elk Europarlementslid. Ook hier geldt de opmerking over de vorm waarin de informatie wordt gepubliceerd. Om bijvoorbeeld een gezamenlijk overzicht op te stellen van alle categorieën interventies per parlementslid moet je voor Portugal, 24 leden, samen meer dan 100 maal klikken en copy > pasten, enz ...

Tenslotte, geen enkele middelgrote en kleine lokaliteit in geheel Europa beschikt over een informatie- en interactiedesk over en met de Europese instellingen. Een tip voor de creatie van tienduizenden jobs met een onberekenbaar hefboomeffect...


 

Selectie Statistieken Portugal België Europa

In voorbereiding van een aantal afspraken voor interviews met enkele prominenten volgende week over de Europese Verkiezingen in het algemeen en in Portugal in het bijzonder, overlopen we een keuze statistieken die we vooral selecteren uit de site van Eurostat, het statistisch departement van de Europese Commissie.

Toevallig blokletteren de hoofdkranten van vandaag dat het IMF een verhoging voorspelt voor Portugal, binnen de volgende 2 jaar, van een catastrofale 160.000 werklozen, dit is meer dan 11% van de actieve bevolking, een absoluut historisch rekord.
De cijfers hierna zijn gekozen als determinanten in toekomstige arbeidsnoden en -potentieel. All cijfers zijn afgerond.

* Bevolking: Europa: 500.000.000, België: 10.000.000, Portugal: 10.000.000 afgerond.
* Oppervlakte: Europa: , België: 35.000 km2, Portugal: 93.000 km2.
* Financieel-economische omzet ( cijfers van 2006, wat voorbijgestreefd, maar toch relevant als vergelijkingsbasis ) Europa: 11 Triljoen Euro, België: 317 Miljard , Portugal: 155 Miljard.
Nota: ter vergelijking, het grootste bedrijf ter wereld qua omzet, Exxon, registreerde in 2008 een omzet van 45 Triljoen USD, met een winst van 45 Triljoen. ( Fortune Magazine deze week ).
* Arbeidsproductiviteit: Europa: Index 100, België: 123, Portugal: 56.
* Klimaat-impact ( aantal "planeten-equivalent" ): Europa: , België: ong. 4, Portugal: ong. 2. ( USA: 5-6 )
* Besparingen, % van Nationale Economie: Europa: 20 , België: 25 , Portugal: 12.
* Aantal Studenten in Hoger Onderwijs x 1000: Europa:16.000 , België: 390, Portugal: 381.
* Percentage besteding van Families aan Nutsvoorzieningen: Europa: 22, België: 23, Portugal: 14.
* Lanbouwuitbatingen, all categorieën x 1.000: Europa: 14.500, België: 51, Portugal: 323.

Een zeer actueel cijfer ivm Portugal: daling export eerste trimester 2009 tov 2008: 25 %.

Hoewel een aantal indicatoren verontrustend zijn, toch lijkt het economisch reëel-potentieel van Portugal om te overleven-met-kwaliteit, in feite beter dan dat van België. Zie ondermeer bevolkingsdichtheid dus ruimte, klimaat, intrensieke kwaliteit van de grond, beschikbaarheid van water, enz. allemaal belangrijke troeven, althans mits toepassing van een sterk rationeel beheer.   


 

Algarve

Uit de Algarve 

"Discussie binnen de Partijen en tussen de verschillende Partijen zijn meer aan de orde dan de Europese verkiezingen zelf."

"Het grote onbehagen van de kiezer tegenover de EU is gekend (volgens de laatste Eurobarometer zei 24 percent  dat zij niet zouden stemmen, 56 percent zei dat deze verkiezingen niet aan hen besteed zijn en liefst 70 percent weet niets van de Europese Unie).
De Partijen zouden moeten kunnen aantonen dat de stemming beslissend is voor de belangrijkste vraagstukken en voor de toekomst van hun land.
Het is hoog tijd om dat te doen, terwijl de protagonisten van deze verkiezingen zich vermaken in kleine oorlogen over de interne orde van hun eigen partijen."

In het straatbeeld is nog steeds geen enkel spoor te vinden dat er op wijst dat er verkiezingen in aantocht zijn.


 

Portugal, Merkwaardigheden voor Europa en de Wereld ...

Elk land bevat een aantal merkwaardigheden, die z'n indentiteit helpt bepalen en hints verstrekt ivm met z'n rol in het groter geheel, voor Portugal, Europa en de wereld.

De korte inventaris hierna van een selectie merkwaardigheden in Portugal zal aantonen hoe weinig de bevolking van Europa de andere landen kent, toch wel een belangrijke factor in samenwerking, persoonlijk en maatschappelijk.

De opsomming is niet-geklasseerd.

* Portugal is het land van Europa met de eerste, nog ongeveer identieke landsgrenzen, vastgelegd in het Verdrag van Zamora van 1143, tussen Portugal en Spanje, waarvan het zich al de facto afgescheiden had in 1128.
* In de 15de eeuw werden vanuit Portugal de wereld ontdekkingsreizen ingezet, start van de huidige globalizering. 
* De zwaarste aardbeving in Europa ooit, greep plaats op 9 november 1755 in Portugal, van Lissabon tot Algarve. De bekende "Baixa" of downtown van Lissabon, zoals nu jaarlijks bezocht door honderdduizenden toeristen, was nadien het werk van de Marques de Pombal.
* Portugal was, na de Anjerrevolutie in 1974, het laatste land van Europa om z'n kolonies onafhankelijkheid te bieden. Dit heeft niet belet dat de relaties tussen Portugal en die landen thans uitstekend zijn.
* Portugal is het eerste land ter wereld om in z'n Grondwet, van 1976, ook na die Revolutie, het Recht op een Gezond Milieu toe te kennen aan alle burgers.
* De laatste wereldexpo van de 20ste eeuw werd gehouden in 1998 in Lissabon. De Parque das Nações, of Natiepark, is er het huidig resultaat van, meer dan te bezoeken waard.
* De Cabo da Roca in Sintra, Portugal, is het uiterste westpunt van het Europees vasteland.
* Sagres, in Algarve, is het uiterste zuidwesten punt van Europa. Het promontorium van "Hendrik de Zeevaarder" is erop gebouwd.
* De Vasco da Gamabrug over de Tejo in Lissabon is, met 13 km, de langste brug in Europa.
* Het grootste kunstmatig zoetwatermeer van Europa, Alqueva, bevindt zich in Alentejo, Portugal.
* Het Cristo Rei monument in Lissabon, is, met 82 m, het hoogste beeld in Europa.
* De eerste stad ter wereld, als geheel UNESCO-Monument verklaard, is Evora, hoofdplaats van Alentejo, Portugal.
* Lissabon is de naam van het Verdrag, dat indien definitief goedgekeurd wordt, de naam wordt van de de facto grondwet van Europa. En de eerste volwaardige vervanging van het Verdrag van Rome van 1957, basis voor de oprichting van wat nu de Europese Unie genoemd wordt.

We stellen ons voor een site te creëren waarop alle merkwaardigheden van alle landen, uitgebreid per regio, voorgesteld worden en proactief bekendgemaakt, als wereldwijd bindmiddel en bron van culturele educatieve en toeristische initiatieven.

Dank voor eventuele correcties. 


 

Verkiezingsmoeheid ? Portugal biedt ruimte voor nieuwe levenskeuzen ...

Vorig weekend had ik een gesprek met een paar portugese vrienden in verband met het gebrek aan belangstelling, in Portugal en over geheel Europa, voor verkiezingen in het algemeen en voor het Europees Parlement in het bijzonder.

Mijn vrienden, op middelleeftijd zoals ik, komen toevallig allen uit de overheidssector, althans voor een groot deel van hun carriere, een paar onder hen, nu "op rust" hadden overigens een functie die hen inzicht gaf in wat normaal niet in de kranten verschijnt. Ik had vroeger een analoge ervaring, in het bankwezen, zij het vanuit een ander standpunt, maar met overeenkomende vaststellingen. Ik voeg eraan toe dat ikzelf aan 25 jaar verkozen werd als gemeenteraadslid, in Nazareth, Vlaanderen.

Onze opinies ivm verkiezingen komen op het volgende neer:
* De gemiddelde burger, inbegrepen intellectuelen, voelen zich niet betrokken bij het maatschappelijk beleid.
* Politieke partijen zijn verworden to platforms voor mediatieke figuren, die stemmen verwerven en dus de partij toegang geeft tot politieke macht, met maximale interventiemogelijkheden in de samenleving.
* Politieke partijen zijn afhankelijk van die andere factor: financiers, meestal grote bedrijven.
* Dit laatste wordt nog versterkt door de invloed van het leefpatroon, meer speciaal het consumptiegedrag van de burger, die langs die weg effectiever stemt dan langs verkiezingen, en dan nog dag na dag.

Ook een flink deel van de media versterkt die cirkel door haar aanbod van "brood en spelen", hier in Portugal onder meer "futebol" en "telenovelas", uren per dag ...

Oplossingen, die wij doorheen ons gesprek verzamelen, variëren van het weigeren deel te nemen aan verkiezingen, geen tijd te besteden aan politiek nieuws, tot en vooral bezig te zijn met innoverende maatschappelijke projecten, niet in het minst op lokaal vlak.
Onze mening en hoop is dat de crisis precies dat zal stimuleren, en daarvoor zijn geen mega-stimuli nodig.

Interessant genoeg, en in aansluiting met onze thesis in onze Blog van gisteren, ivm de rol van Portugal tevgenover Europa: dit land beschikt over een merkwaardig potentieel aan "alternatieve" levensmogelijkheden en dito investeringskansen. Klimaat, ruimte, beperkte stress, cultuur, vlotte menselijke contacten, optimale technisch-economische ontwikkeling, ... Je zou er voor minder voor verhuizen ( uit België ).


 

Algarve (Portugal)

De Portugezen met wie ik onlangs gesproken heb liggen helemaal niet wakker van verkiezingen. Of het nu Europese of nationale verkiezingen zijn. Enkel wanneer een nieuwe president gekozen dient te worden is er wat meer beweging.

Heel wat buitenlanders die hier hun stek hebben gevonden laten ook al uitstralen dat Europa een "ver van mijn bed" show is en dat ze eerst maar eens deftige politiekers dienen te vinden om hun thuisland weer op het economische spoor te krijgen. Vooral Britten en Ieren spreken verbitterd over Europa.

De echte crisis moet voor de Portugezen waarschijnlijk nog komen, als het land vanaf september de terugbetaling dient te starten voor het door Europa geleende geld. Verschillende grote projecten zijn dan ook al opgeborgen, toch minstens voor een tijd.


 

Europa Verkiezingen Portugal

Test Europa Verkiezingen Portugal.
Statistieken. Basisgegevens. Interviews. Rondvragen. Opinies, Evenementen, ...
Foto's, Geografische Kaarten, Diagrammen, ...

16.04.2009
Boudewijn De Graeve


 

Zoeken op deze blog


Vlaamse blogs