Net zoals in België gaat alle media-aandacht in Malta nog altijd naar de EU verkiezingen. Het tellen van de voorkeurstemmen is nog altijd niet beëindigd en dus wordt nog altijd in spanning afgewacht wie naar Brussel mag worden afgevaardigd door de winnende Labour Party en de Christendemocratische PN. Spannend is het ook nog altijd over de zesde zetel die Malta krijgt toebedeeld eenmaal  het binnen de EU eens raakt over de nieuwe zetelverdeling per lidstaat. Gaat die naar de PN of naar Labour? Pas morgen zullen we het weten want pas dan zijn alle voorkeurstemmen bekend. 

De uitslag zélf die ligt nu al wel definitief vast. Labour rijfde 55 procent van de stemmen binnen en de PN moet het stellen met 40, 49 pct van de kiezers. Dat Malta vooral een eiland is van twee partijen werd nogmaals bewezen. De kleinere partijtjes kwamen amper aan de bak. De groene AD partij kreeg zelfs een flinke opdreun en blijft steken op 2, 34 pct. De partij stelt zelfs haar voortbestaan in vraag.


 

Labour wint in Malta

Met 55 tot 57 procent van de stemmen wint de Labour Party de Europese verkiezingen in Malta. Het verschil met de Christendemocratische PN bedraagt ruim 35.000 stemmen. De PN zou daardoor uitkomen op ongeveer 40 procent van de stemmen.

In de zetelverdeling zou deze uitslag in vergelijking met de vorige Europese Verkiezingen evenwel geen verschillen opleveren. De Labour Party, die in de nationale politiek de oppositiepartij is, behoudt haar 3 zetels en PN mag opnieuw twee vertegenwoordigers naar het EU parlement sturen.


 

Malta, de Europese stemmenkampioen?


In totaal brachten 79 procent van de Maltese stemgerechtigden gisteren hun stem uit. De opkomst lag uiteindelijk veel hoger dan verwacht tijdens deze tweede Europese stembusgang. De EU vertegenwoordiging in Malta feliciteerde de bevolking vanochtend alvast voor de hoge opkomst. In de landen waar stemmen niet verplicht is zouden erg nergens meer kiesgerechtigden hun stem uitgebracht hebben dan in Malta. "Malta is de Europese kampioen van de democratie", zei de EU vertegenwoordiging onomwonden.

Voor wie de Maltezen stemden weten we pas over enkele uren. De stembiljetten worden op dit ogenblik geteld in het dorpje Naxxar.  Het is er een hele bedoening. Achter plexiglas volgen vertegenwoordigers van de partijen nauwgezet hoe stembiljet na stembiljet wordt geteld en in het bakje van de juiste partij wordt gelegd. Ik geloof niet dat het ergens nauwkeuriger gebeurd dan in Malta. De partijpolitieke tv-zenders zenden het hele gebeuren uit zodat je vanuit je tv-zetel live het telgebeuren kan volgen. En je mag er zeker van zijn dat heel wat Maltezen het traditionele zondagprogramma (zondagsms, bandclub bezoek, familielunch, voetbal kijken, rondwandelen en strand) voor een keertje inkorten om de stembusuitslagen op de voet te volgen.

De Labour Party heeft volgens de laatste info al drankstandjes klaar staan om de overwinning te vieren. Afwachten wat het wordt. 

Malta stemt vandaag

Nog tot vanavond tien uur kunnen ruim 300.000 Maltezen hun stem uitbrengen voor Europa. Kiesplichtg is er niet en verwacht wordt dat de opkomst rond de 70 pct zal liggen. De Maltezen hebben de keuze uit 34 kandidaten en in totaal krijgt Malta 5 zetels in het Europees Parlement. Terwijl in de jaren '80 verkiezingen steevast gepaard gingen met een flinke portie geweld verlies vandaag alles vrij rustig. Er gelden strenge voorschriften voor wie in de buurt van de kieslokalen komt. Honderd meter rond het lokaal is een steriele zone waarin enkel de kiezers zich mogen begeven. Winkels in de omgeving van de kieslokalen zijn dicht en zelfs hospitaalbezoek was vandaag onmogelijk. In verschillende gemeenten worden ook gemeenteraadsverkiezingen gehouden maar het is toch de EU verkiezing die het straatbeeld de voorbije weken domineerde.

De eerste resultaten worden pas morgennamiddag bekendgemaakt. Grote aardverschuivingen verwacht niemand. De kans dat de huidige verdeling (2 zetels voor de Christendemocratische partij PN en 3 voor de Socialistische PL) is volgens de meeste waarnemers heel groot. De kleine partijtjes (de groengekleurde AD en de rechtsnationale AN) zullen wellicht onvoldoende stemmen halen om in Europa te kunnen zetelen.


 

Stilte voor de storm

Ik vraag me af of jullie wel weten waar Malta zich in Europa bevindt. De collega's van de gratis krant Metro die gisteren met de steun van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken een Europa dossier publiceerden weten het alvast niet. Op hun mooie EU kaart duidden ze ... Sicilië aan als Malta en de Maltese eilandenarchipel zélf kwam zelfs niet op de tekening voor... Pijnlijk en er kan blijkbaar zelfs geen rechtzetting van af. Voor zij die het niet weten: Malta ligt ongeveer een honderd kilometer onder Sicilië, rechts van Tunesië en boven Libië. Het is zowat een kruispunt in de Middellandse Zee.

En dan nu over naar de orde van de dag. De verkiezingscampagne die de voorbije maanden over het eiland raasde is stilgevallen. Traditioneel besluiten de Maltese politieke partijen om de dag voor de stembusgang, die is morgen zaterdag, een dag van bezinning in te lassen.

De ruim 300.000 stemgerechtigde Maltezen kunnen vandaag de vele folders die in hun brievenbus werden bekeken nog eens rustig herbekijken om dan morgen hun stem uit te brengen. Volgens de laatste peilingen zou de opkomst morgen ongeveer 65 procent bedragen. Naar Maltese normen is dat laag en voor een jonge EU lidstaat waar Europa nog vers in het geheugen ligt is het weinig weinig. In 2004, toen de Maltees voor de allereerste keer zijn stem voor Europa mocht uitbrengen, was het nog 85 procent.

Nochtans is de politiek overal in het straatbeeld aanwezig. Het verschil tussen meerderheid en oppositie bedraagt veelal slechts enkele honderden stemmen en dat levert altijd animo op. De kranten worden volgepend met nieuws uit het parlement en de politiek is een dagelijks gespreksonderwerp. Iedereen weet of de buurman of buurvrouw PL of PN stemt. Zelfs ik krijg als buitenlander voortdurend de vraag of ik een Socialist dan wel een Nationalist ben. Wijselijk hou ik het antwoord in het midden en probeer ik er met een kwinkslag van af te komen.

De politieke aanwezigheid gaat ver. In elk Maltees dorp vind je vlakbij de de kerktoren en de bandclub de partijlokalen van Labour en de Nationalisten. Het zijn veelal statige gebouwen waarbij de Belgische volkshuizen verbleken. Je kan er een goedkope pint gaan drinken of in sommige gevallen zelfs een zeer democratisch hapje eten. In hoofdstad Valletta bijvoorbeeld kan je bijvoorbeeld in de hoofdstraat Republic Street bij Labour of PN voor amper 5 euro een dagschotel krijgen.

Europa deed de voorbije dagen nog erg zijn best om de Maltees duidelijk te maken dat het illegale migratiethema, willens nillens zowat het belangrijkste verkiezingsthema, in Brussel hoog op de agenda staat. Commissaris Jacques Barrot kondigde uitgerekend gisteren aan dat andere EU lidstaten gaan helpen de vluchtelingenstroom op te vangen volgens een 'burden sharing' principe. Of de politieke partijen in Malta op de valreep nog kunnen munt slaan uit die welgekomen geste zal morgen duidelijk worden.
 

De grenzen van Europa

Marsaxlokk is een idyllisch vissershaventje in het zuiden van het eiland dat ik alle Malta bezoekers warm aanbeveel voor een dagtripje. Je kan er op de kade mét zicht op de veelgekleurde vissersbootjes en de baai heerlijke zachtgeprijsde zwaardvis of Lampuki eten (probeer zeker de versie met kappertjessaus) die je wegspoelt met een zalig glaasje Maltese witte wijn. Wedden dat je met postkaartfoto's terugkeert?

Sinds enkele jaren komen er niet alleen visladingen meer aan wal in Marsaxlokk. Met steeds frekwenter wordende regelmaat spoelen er soms letterlijk en figuurlijk ook bootvluchtelingen aan. Tot vorig jaar was het een zomers fenomeen, sinds de voorbije winter zijn er haast wekelijks bootvluchtelingen die in Malta aanmeren of op zee opgepikt worden door de Armed Forces of Malta.

Als Europese buitengrens in het hartje van de Middellandse Zee heeft Malta samen met het Italiaanse eiland Lampedusa blijkbaar de problematiek overgeërfd die we in België vooral kennen van de tv reportages die we zagen over de Canarische eilanden. Het vluchtelingenthema van Malta mag dan maar zelden door de Belgische media gedetecteerd worden, in Malta belooft het een belangrijk onderwerp van de EU verkiezingsstrijd te worden. Het eiland is klein, de centra kunnen de vluchtelingenstroom amper aan.

Discussies met Italië hebben het thema helemaal op de verkiezingsagenda geplaatst en na een uitgesproken meningsverschil tussen meerderheid en oppositie lijken alle partijen nu steeds meer unisono. Malta is van oordeel dat bootvluchtelingen naar de dichtsbijzijnde haven moeten gebracht worden, Italie vindt dan weer dat als bootvluchten in Malta's Search and Rescue gebied onderschept worden ze naar Malta moeten ook al gebeurt die onderschepping vlak voor de kust van Lampedusa. De voorbije weken heeft Italië herhaaldelijk geweigerd dat de Armed Forces bootvluchtelingen aan wal bracht op Lampedusa. Het dispuut leidde tot felle discussies in de media en werd voor een keertje vrij eenzijdig door de Belgische pers gekopieerd die vooral de Italiaanse visie in de spotlight plaatste. Best frustrerend om dat vanop van afstand te volgen... Zowel Malta als Italie wijzen met een beschuldigende vinger richting Libië. Het is daar dat de vluchtelingen vertrekken met hun zee-onwaardige bootjes en waar er blijkbaar telkenmale een andere kant wordt opgekeken. Overleg met Libië leverde op dat enkele vluchtelingengroepen mochten teruggestuurd worden. Toch verwacht de Maltees dat vooral Europa een oplossing voor deze diepmenselijke problematiek aanreikt. Ze stellen ook vast dat die oplossing er niet snel komt. En dan kijken ze vooraleer het stemhokje in te gaan vooral naar de mening van hun kandidaat EU parlementsleden die het verre Brussel moeten sensibiliseren.


 

Mediaberichtgeving op z'n Maltees


Niet minder dan negen tv-stations en een vijftal krantentitels telt Malta. Niet slecht voor een eiland dat in oppervlakte acht keer kleiner is dan onze Belgische provincie Limburg. Stel je voor dat TV Limburg acht concurrenten zou hebben. Nu ja, enkele van de Maltese zenders zijn pure lifestyle of teleshopping zenders maar ze zijn er wél.

Terwijl de zuivere partijpolitieke nationale media in Belgie al een hele tijd geleden verdwenen zijn, zijn ze in Malta nog sterk aanwezig.  Enkele jaren geleden creëerden de twee voornaamste politieke partijen, de Christen-Democratische PN en de Socialistische LP zelfs nog hun eigen tv-station omdat ze vonden dat hun stem te weinig werd gehoord.

Wie niet naar de nationale en neutrale TV Malta (TVM) wil kijken, zapt sindsdien naar Net TV (PN) of SuperOne (LP) waar je uiteraard partijvriendelijke programma's voorgeschoteld krijgt en uiteraard een kritische blik op de tegenpartij. s'Avonds op wandel door de enge straten van mijn dorp waar menig tv hoorbaar is vanop straat weet ik zo meteen de partijpolitieke voorkeur van mijn dorpsgenoten...

Verkiezingen in Malta zijn altijd spannend én boeiend. Het verschil tussen PN en LP bedraagt vaak slechts slechts enkele honderden stemmen en hoop en al 2 parlementszetels. Terwijl in Malta zélf de PN momenteel met een klein verschil regeert, is het in Europa de Labour Party die de meerderheid heeft.

Over Europa wordt vooral door de engelstalige The Times, de Maltese versie van 'De Standaard', uitvoerig bericht. De krant houdt er zelfs een full time correspondent op na in Brussel die dagelijks over allerlei thema's die betrekking hebben op Malta bericht.

Zelfs over het stemgedrag van de Maltese EU parlementariers informeert hij zijn lezers. Allerlei actiegroepen weten zo meteen of er met hun belangen rekening wordt gehouden.  Over elke euro die Malta uit de Europese Fondsen krijgt en elke statistische ranking lees je gegarandeerd een artikel. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de kleine The Times in zijn eentje meer inspanningen doet om Europa en Brussel begrijpbaar te maken voor de Maltees dan heel wat omroepen en kranten in ons eigen land. Terwijl de Belg amper weet dat er zich een infoburo van de EU bevindt in Brussel waar je allerlei brochures kan krijgen, kreeg het kantoor in Malta een A1 locatie in de Republic Street, zeg maar de Grote Meir van hoofdstad Valletta.  

Hét thema waarover de kranten de laatste weken vol staan is migratie. De problematiek van de bootvluchtelingen waarmee Malta haast dagelijks kampt en die onze Belgische nieuwsradar amper detecteert dreigt een belangrijk thema te worden in de kiesstrijd tussen PN en LP. Daarover meer in mijn volgende blogbijdrage.

Geert 

Stemmen voor Chiara


De keren dat het vredige Malta alle Europese pers haalt zijn op één hand te tellen. Maar één week per jaar kunnen de Europese kranten en tv-stations niet voorbij aan de amper 316 vierkante kilometer grootte (of kleine?) Mediterrane Eilandrepubliek. Deze week dus. En dat hebben we dit jaar alweer te danken aan Chiara. Gisteren plaatste de Maltese deelneemster aan Eurosong zich probleemloos voor de finale van het Europese liedjesfeest.

Eerlijk gezegd, we hadden van deze Diva die al voor de derde keer deelneemt en telkens hoog eindigde niet anders verwacht en de opion polls blijkbaar ook niet. Chiara zette, helemaal in haar eentje, een overtuigende performance neer met 'What if we'. Ze had geen kleuterachtige danstoestanden, schreeuwerige glitterpakjes of andere truukjes nodig om zich te plaatsen. Ze deed het in een eenvoudige zwarte jurk met een beetje Swarovski glitter en vooral met haar kathedraalstem en uitstraling. Toen ze onlangs, op uitnodiging van de Maltese ambassadeur, een bezoekje bracht aan de dankzij de EU instellingen permanent groeiende Maltese Gemeenschap in België overtuigde ze me al door haar zelfvertrouwen.

Als Belg die gek is van Malta ben ik twee keer blij. Chiara's song, 'What if we',  is immers een Belgisch 'product' van Marc Paelinck en Gregory Bilsen.

Malta is behoorlijk in de band van het Songfestival. Gisteren zat het eiland in alle spanning voor de buis en in hoofdstad Valletta doken zelfs al de eerste grote TV-schermen op. Mijn gsm werd gisteren gevoed met een twintigtal smsjes om Chiara niet te vergeten in mijn stemgedrag en ook op Facebook werd ik de voorbije weken aangepord. Aan boord van de Air Malta vlucht werd ik zondag via een videofilmpje opgeroepen om Chiara te steunen door op haar te stemmen. Malta kan niet het aantal stemmen halen van grote landen zoals Turkije of Italië en heeft evenmin een gigantische Europese diaspora maar zet dus wel alle middelen in Chiara naar de finaleplaats te duwen. Benieuwd wat het zaterdag zal worden.

De EU campagne, die in Malta al in alle hevigheid is losgebarsten en waarover ik de volgende dagen uiteraard zal bloggen, moet deze week even halt houden want Europa is voor de Maltezen deze week vooral Chiara en Eurosong en dat zal na haar kwalificatie voor de finale zeker nog even blijven duren. Deze week wordt er vooral voor Chiara gestemd. En om mijn Maltese vrienden te plezieren en alle middelen goed zijn vraag ik ook u om het zaterdag te doen!

By the way, Merhba op mijn Maltese blog!

Geert


 

Zoeken op deze blog


Vlaamse blogs