In Frankrijk zijn zopas de laatste stemburo's gesloten, nu tellen dus!!

Heb deze namiddag het stemburo van onze gemeente opengehouden! van de 231 stemgerechtigden is buiten alle verwachtingen 50% komen stemmen ! Een prestatie, want da's evenveel als voor de gemeentelijke verkiezingen! Resultaat : UMP (de Sarkozysten) als eerste en volgens de Nationale gegevens nemen ze de leiding ! Daarna zijn hier lokaal veel stemmen voor de ecololijst van José Bové, was een beetje te verwachten (hij is van het zuiden en boer)  de boeren stemmen voor hun kollega's, net zoals de lijst "chasse, pêche, natuur" de jager en visser stemt hiervoor uit zijn eigenbelang, zonder wakker te liggen over Europa. De vraag is of zo'n partij Europa gaat helpen verder evolueren, of alleen maar denkt aan de datums van opening en sluiting van de jacht en visvangst !!!
Nu afwachten wat de resultaten op nationaal niveau zal zijn!


 

URGENT ELECTIONS

Urgent elections0001 

Très urgent, en effet,...deze envelop stak vandaag, donderdag, in onze brievenbus, en als ik het goed voor heb moeten we zondag onze stembriefjes in de urne glijden.

De stembriefjes in kwestie steken dan ook in deze envelop, vergezeld van evenveel verkiezingsprogramma's op A4 formaat. We hebben nog twee dagen de tijd om alle programma's te vergelijken en om uiteindelijk, in het geheim van het stemhokje, één enkel, uitverkoren lijstje in een envelopje te steken, zonder er één enkele markering op aan te brengen, geen voorkeursstemmen, geen doorhalingen. Gewoon de lijst, niets anders dan de lijst, lekker makkelijk om de stemmen te tellen daarna. 

Urgent20001 

Urgent30001

Negen stembriefjes, en toch staken er tien  A4-partijprogramma's bij: het stembriefje van Lutte Ouvrière is afwezig, niet op tijd gedrukt of door  de envelopvullers vergeten bijvoegen? Het getuigt in ieder geval van het gebrek aan "sérieux" waarmee verkiezingen hier georganiseerd worden (en dat heeft niets anti-Europees: lokale verkiezingen zijn ronduit folkloristisch).

Niet getreurd echter, voor wie zondag absoluut toch voor de ArbeidersStrijd wil stemmen, of voor wie zijn envelop verliest-vergeet-verbrandt zijn in het stemlokaal nog hopen lijstjes aanwezig, vrij bijeen te sprokkelen voor het afzonderen in het stemhokje. Dat sprokkelen van verschillende lijstjes is nodig voor wie zijn stemgeheim wil vrijwaren maar ostentatief met één enkel lijstje zwaaien voor het binnengaan van het hokje is niet verboden.

Door de partijen zelfgedrukte stembiljetten, in veelvoud aanwezig in het stemlokaal (tot in de sokken van de stemtellers toe), niet of laat gedrukte en verzonden documenten, inschrijving op de kieslijst met als bewijs van adres een factuur voor water of electriciteit, "controleren" van de identiteit van de kiezer met enkel een handdruk, een glimlach en een uitnodiging "pour l'apéro" achteraf,...in de ogen van een doodgenormeerde Belg lijkt dit hier nog een beetje de Far West, en de maandag na de verkiezingen verwachten we niet alleen een uitslag maar steevast ook enkele klachten voor fraude. Het schept natuurlijk ook wat sfeer: democratie als volksfeest als het ware... 

Zondag wordt er twintig kilometer verder nog een volksfeest gehouden: Grand Prix motorcross in Ernée. Laatste keer georganiseerd in 2006 en gewonnen door Stefan Everts, belgen zijn hier thuis!


 

hebben uw schapen al gelammerd?

"Alors Mr. Dupont, C'est pour bientôt: les elections Européennes, qu'en pensez-vous?"

"Mouais, je n'sais pas..et chez vous Mr Buysse, vos moutons ont mis bas déja? Ils viennent tard sur la saison, non?"

... het gesprek gaat verder over het wisselvallige weer en de maïs die nog moet gezaaid worden en of we nog veel werk hebben..."et le ministre d'agriculture, il part aussi pour l'Europe, non? Il a sans doute plus a gagner et moins à se faire chier la-bas.".. .

Dit geprek voer ik gemiddeld zeven keer per dag en Mr. Dupont heet in werkelijkheid Coulon, Desbois, Duteil, Guérin, Paumard,.... de gezondheid van mijn schapen (en mijn vrouw en kinderen) schijnt mijn klanten meer zorgen te baren dan de gezondheid van ons alller Europa.

Toen we besloten om aan deze blog deel te nemen had ik eigenlijk schrik om negatieve reacties uit te lokken bij de mensen hier, er wordt immers zoveel gevloekt op "l'Europe" en "Bruxelles". Nee dus, als puntje bij paaltje komt zijn ze gewoon niet geïnteresseerd. "Ni pour, ni contre, bien au contraire", en de boer, hij ploegde voort, het leven van elke dag geeft ons al genoeg kopzorgen.

Die totale desinteresse is een hele desilusie voor iemand die van kleinsaf meeliep om affiches te plakken (met een foto van mama erop) voor gemeentelijke verkiezingen en die elke familiebijeenkomst zag veranderen in een politiek debat.

Een nog grotere desilusie is dat beroepspolitiekers het gebrek aan interesse in stand houden: hier op het platteland zijn de vuurrode affiches van enkele weken geleden inmiddels door de lentezon rozig afgebleekt en hun gele letters door de regen uitgelopen, er is niets meer bijgeplakt, geen foldertjes in de bus, geen vuiltje aan de lucht. Op de radio horen af en toe een bericht over een Eurokandidaat (voorlopig nog minister van justitie) die zich in een studentikoze kwis belachelijk maakt of over Nicolas I die samen met Frau Merkel beslist dat Turkije niet mag toetreden. Wat Nicolas Sarkozy en zijn kandidaten-bijna-ex-ministers dan wel van plan zijn met Europa of wat de oppositie er inhoudelijk tegenover stelt is moeilijker te ontdekken, internet uitspitten helpt, voor wie interesse heeft...

O ja, mijn jongste ooi heeft gisteren gelammerd, moeder en zoon stellen het goed. We wachten af wat de oudste ooi nog voor ons in petto heeft. Het leven van elke dag is tenslotte belangrijker?


 

La France is ontwaakt !

Deze middag is de zon verdwenen en valt er wat nattigheid, dus gedaan met tuinieren en gaan we maar aan het computerscherm zitten.

Wat een verrassing! Ik zag gisteren tussen de reclamespots op tv een spotje over de Europese verkiezingen, om de bevolking aan te zetten tot stemmen, viel best mee. Stilaan geraken de lijsten hier op gang. "Hier" daarmee bedoel ik de media en in de steden, op het platteland ligt daar nog steeds geen kat wakker van !!!! Ook onze kat niet, want die slaapt zo wie zo 20uur van de 24.
In ons dorp zijn de aanplakpanelen nog niet hersteld en liggen er dus nog een paar op de grond wachtende tot ze weer worden opgehangen en misschien nog voor 7 juni volgeplakt. We wachten af.!!!

Tot schrijfs


 

"Les élections européennes : et alors ?"

Dat is de titel van een foldertje dat we oppikten op de speciale, eenmalige "Europese Markt", georganiseerd door de toeristische dienst van Saint Germain En Laye.

Saint Germain En Laye wordt wel eens Le Petit Paris genoemd, vanwege snotty inwoners, wandelstraatjes met boetieks, en het feit dat Louis XIV hier geboren is. De man had er ook een tijd zijn koninklijk kasteel. Tot hij het een beetje te klein vond, en dan zijn oog liet vallen op een stuk groen,  om een nieuw kasteel te bouwen, ongeveer 15 km verder. Dat kennen we nu als : Versailles.


Bon, dus op de Europese markt vonden we een aantal standjes die de Europese inwoners en zijn producten moeten voorstellen. Het concept is wellicht in elkaar gestoken door een verzameling mercantielen op een kaas en wijnavond : Jean-Louis, wat is het eerste waar je aan denkt als het het woord "Duitsland" hoort. Des saucissons, bien sûr. En mijn zwager, de beenhouwer, zou een geschikte kandidaat zijn om een standje te bevolken.


Duitsland : worsten met zuurkool.
Polen : worsten, salami's, bier.
Nederland : kaas.
Frankrijk : honing, foie gras
Griekenland : Ouzo en Metaxa
UK : shortbread, mosterd en ingeblikte groenten
België : stripverhalen van bij http://www.lamarquejaune.fr/


Bizar was dat sommige van de "nieuwe" lidstaten geen commercieel standje hadden, maar tafels met brochures, met netjes opgetutte dames en heren die hun best deden om toeristen aan te trekken. "Jean-Louis : we hebben geen Hongaarse of Tsjechische winkels hier in de stad !! Pas de problème Marcel : dan vragen we de embassade wel om een paar folderkes"


"Les Elections Européennes : et alors ?" was bij nader inzien gedrukt in 2004. Onze Oosteuropese vrienden stonden er nog op als "kandidaat lidstaten". De plaatselijke drukker had nog een overstock van de vorige keer.


Van pure miserie een Affligem gaan drinken op het terras van de Cafés Des Arcades


 

"Non à l'Europe des Banksters"

Een 1 mei met de eerste lentezon, een goeie 20 graden en een glas rosé in de tuin : Frankrijk op z'n best. Toch maar even tijd maken voor m'n eerste blog-bericht.


Daarnet met de hond een lange wandeling gedaan door de velden, waar de uitgestrekte percelen koolzaad in volle bloei zorgen voor fantastische beelden : het is alsof een helgeel tapijt over de heuvels ligt, alleen onderbroken door de sporen van tractoren. Hier noemen ze dat "colza", jawel rechtstreeks afgeleid van ons "koolzaad". Misschien is koolzaad nog altijd gesubsidieerd door Europa, en is dit op dit moment het meest zichtbare aspect van Europa hier in Saint Nom La Breteche.


Want voor de rest is het met een loep zoeken naar Europa en de Europese verkiezingen. In ons dorp nog geen enkele aanplakking gezien. Het is zelfs zo dat ik de welbekende gemeentelijke aanplakborden nog niet gevonden heb.


De enige verkiezings-propaganda die ik in de bus heb gekregen, is van mevrouw Milquet, alstublieft. Kan men eens onderzoeken hoe de CDH aan mijn adres is gekomen ? Of is het dan toch via de Belgische ambassade in Parijs, dat mooi pand in de schaduw van de Arc De Triomphe waar "efficiëntie" en "klantvriendelijkheid" ofwel enkel in het Frans verstaan worden of gewoon nog moeten uitgevonden worden. (In alle geval heb ik mijn adres niet zelf aan Madame Non gegeven).


Na (diep) graven, moet ik toegeven dat ik toch al één teken gezien heb dat de Europese verkiezingen er aankomen : het Front National van Jean-Marie Le Pen is bezig met een schuchtere wildplakkerij campagne : op sommige bruggen over de A13 (die op vrijdag tienduizenden Parijzenaren elk weekend naar hun buitenverblijf in Normandië brengt.. en op zondag terug) hangen affiches : NON A L'EUROPE DES BANKSTERS. "Banksters", hebt u 'em ? Bank, Gangsters, ... Een mooie jeux de mot. Misschien iets voor Vl.Bl of LDD ?


Cheers ! Ik ga m'n fiets oppoetsen en een toertje maken in het Forêt de Marly.


 

eindelijk vertrokken?

Op radio "France Inter" staan vandaag alle programma's in teken van de Europese verkiezingen, zelfs het dagelijks satirisch uurtje "Le Fou Du Roi". Een Engelse komiek zette alles in een interessant perspectief: sinds het invoeren van de Euro is alles duurder geworden, vooral in Engeland (en Ijsland) waar ze niet meedoen met de Euro, de crisis slaat er nog harder toe.

Nog een interessante opmerking: Europese comissarissen komen op democratischer wijze aan hun portefeuille dan ministers in de lidstaten, die worden namelijk gewoon aangesteld door hun staatshoofden of regeringsleiders zonder voor een parlementaire comissie te verschijnen, Europese comissarissen moeten wel eerst zo'n examen afleggen.

De gewone man in de straat ligt er nog niet zo wakker van: men praat er enkel over als ik er naar vraag. Eén van mijn klanten, verkozen in de gemeenteraad van een naburig dorp, denkt dat veel Fransen teleurgesteld zijn in Europa en zichzelf.

Teleurgesteld (en beschaamd) in zichzelf, omdat ze door nee te zeggen tegen de grondwet het kind met het badwater weggegooid hebben: een deel van de neestemmers wil een socialer Europa, maar zonder grondwet is dat nog een grotere utopie geworden. Een ander deel van de neestemmers wil terug een grotere autonomie, dromend dat Frankrijk nog steeds die grootmacht is die het ooit geweest is.

Teleurgesteld in Europa omdat ze Europa's oorspronkelijke en verwezenlijkte doelstellingen vergeten zijn: ophouden met elkaar elke 20 à 30 jaar de oorlog te verklaren, Europa wat voedsel betreft (bijna) zelfbedruipend maken (vandaar onze dure landbouwpolitiek) en vlotjes vrijuit handel drijven in één grote eengemaakte markt. Europa/Brussel staat enkel nog synoniem voor bureaucratie en bizarre , overdreven regelgeving. Onze politieke leiders maken daar trouwens misbruik van: onpopulaire ideeën komen steevast uit Bruxelles, populaire besluiten uit Strassbourg of Paris, zo hopen ze de populaire ontevredenheid af te leiden.

Veel van de Franse landbouwers vergeten graag dat de premies, die een deel van hun inkomen uitmaken, ook uit Brussel komen, en dat die regeltjes ook helpen om al hun Champagne, Bordeaux, Rocquefort en Camembert te beschermen. De Griekse boer die zijn Fèta ook wil beschermen vinden ze  te veeleisend. Zonder veel administratieve rompslomp, douane of invoertaksen kalveren verkopen aan Italiaanse vetmesters vinden we normaal, maar het rundsvlees met Italiaans ticket in de rekken wordt met argwaan bekeken.


 

Frankrijk kwam even in de ban van Europa

Vorige week werd er verrassend hier en daar gepraat over de Europese verkiezingen. Hop, ze worden hier stillaan wakker! Vorige week hadden we hier in ons dorp tevens gemeenteraad ( ik maak namelijk deel uit van die raad sinds de verkiezingen van 2008). Enkele colega's stelden de vraag van "wanneer is dat eigenlijk die Europese verkiezingen?", straf !. Hier en daar vielen er twee worden over deze verkiezingen, maar men is hier eerst en vooral begaan met de stijgende werkloosheid (ontslagen en sluitingen), waar deze regio zwaar onder lijdt, hier is geen grote industriele economie, allen kleine en middelgrote bedrijven en de landbouw is opgesplitst in kleine familie-ondernemingen.  Vandaag de dag hier een job vinden is heel uitzonderlijk, dikwijls moet men in andere regio's gaan zoeken, met het gevolg dat men dan ook misschien moet verhuizen en het platteland hier na een paar jaar van kleine herbevolking weer begint leeg te lopen.
Vandaag 1 mei zijn er alom in Frankrijk manifestaties gepland, tegen de werkloosheid! De maand maart scoort hoog met "officieel" een verhoging van 64.000 werklozen
Momenteel zijn de Europese verkiezingen en deels ook de crisis weer in een la opgeborgen want nu word men alleen nog geinformeerd over de fameuse Mexicaanse griep.!!!
Nu gaat men overwegen om de personen die uit Noord-Amerika komen in quarantaine te zetten (zo hoorde ik vanmorgen in de nieuwsberichten) . En wat met diegenen die uit Zuid-Amerika komen ???? Als er nu een quarantaine word ingezet is dat volgens mij al wat laat, die griep is al goed op wandel !!!
Dus we proberen dus die griep onderweg niet te ontmoeten, maar ik denk dat hier onze "campagne profonde" daar niet echt mee zal moeten kampen. We wachten af !!!
Tot schrijfs !


 

eindelijk vertrokken?

Evi-smets Op radio "France Inter" staan vandaag alle programma's in teken van de Europese verkiezingen, zelfs het dagelijks satirisch uurtje "Le Fou Du Roi". Een Engelse komiek zette alles in een interessant perspectief: sinds het invoeren van de Euro is alles duurder geworden, vooral in Engeland (en Ijsland) waar ze niet meedoen met de Euro, de crisis slaat er nog harder toe.

Nog een interessante opmerking: Europese comissarissen komen op democratischer wijze aan hun portefeuille dan ministers in de lidstaten, die worden namelijk gewoon aangesteld door hun staatshoofden of regeringsleiders zonder voor een parlementaire comissie te verschijnen, Europese comissarissen moeten wel eerst zo'n examen afleggen.

De gewone man in de straat ligt er nog niet zo wakker van: men praat er enkel over als ik er naar vraag. Eén van mijn klanten, verkozen in de gemeenteraad van een naburig dorp, denkt dat veel Fransen teleurgesteld zijn in Europa en zichzelf.

Teleurgesteld (en beschaamd) in zichzelf, omdat ze door nee te zeggen tegen de grondwet het kind met het badwater weggegooid hebben: een deel van de neestemmers wil een socialer Europa, maar zonder grondwet is dat nog een grotere utopie geworden. Een ander deel van de neestemmers wil terug een grotere autonomie, dromend dat Frankrijk nog steeds die grootmacht is die het ooit geweest is.

Teleurgesteld in Europa omdat ze Europa's oorspronkelijke en verwezenlijkte doelstellingen vergeten zijn: ophouden met elkaar elke 20 à 30 jaar de oorlog te verklaren, Europa wat voedsel betreft (bijna) zelfbedruipend maken (vandaar onze dure landbouwpolitiek) en vlotjes vrijuit handel drijven in één grote eengemaakte markt. Europa/Brussel staat enkel nog synoniem voor bureaucratie en bizarre , overdreven regelgeving. Onze politieke leiders maken daar trouwens misbruik van: onpopulaire ideeën komen steevast uit Bruxelles, populaire besluiten uit Strassbourg of Paris, zo hopen ze de populaire ontevredenheid af te leiden.

Veel van de Franse landbouwers vergeten graag dat de premies, die een deel van hun inkomen uitmaken, ook uit Brussel komen, en dat die regeltjes ook helpen om al hun Champagne, Bordeaux, Rocquefort en Camembert te beschermen. De Griekse boer die zijn Fèta ook wil beschermen vinden ze  te veeleisend. Zonder veel administratieve rompslomp, douane of invoertaksen kalveren verkopen aan Italiaanse vetmesters vinden we normaal, maar het rundsvlees met Italiaans ticket in de rekken wordt met argwaan bekeken.


 

Parijs en La Campagne.

16 April 2009 Joepie, eindellijk: ons officiële aanplakbord is volgeplakt... uniform rood. Spijtig, geen plaats meer voor de rest van de regenboog.

Photo048

 Sindsdien zijn er nog niet veel meer aanwijzigingen voor de Europese verkiezingen in het straatbeeld bijgekomen. Le Monde heeft een speciale editie waarin de verschillende lijsten en hun programma's worden voorgesteld. In de artikels kan je linken volgen en als een echte detective de kandidaten die in jouw Regio zullen kiesbaar zijn, opsporen. Zoals naar voren komt uit de berichtgeving vanuit andere lidstaten zijn de Europese mandaten in Frankrijk ook de meest geschikte manier om politici voor een tijdje weg te promoveren of om op een zijspoor te zetten. Toppunt: je kan zelfs als fervent Europahater een zeteltje bemachtigen in het halfrond p.e. Philippe de Villiers die verwacht herkozen te worden om zijn favoriete hobby verder te kunnen beoefenen, zijnde 'Bruscou' onder de loep nemen. La Campagne in La Province is dus nog niet uit de startblokken.


 

Frankrijk en de Europese Unie: een complexe relatie

Hoe belangrijk vinden wij democratische verkiezingen? Wat wordt er bedoeld met 'democratisch'? Blijkbaar evolueert de inhoud en de betekenis van dit politiek-theoretisch begrip naargelang het nationale politiek georganiseerde verkiezingssysteem.

In België wordt je verplicht om je burgerrechten uit te oefenen. Dit is niet het geval in heel wat andere Europese lidstaten.Kan je het belang dat een politieke natie hecht aan de Europese Verkiezingen meten aan het aantal affiches langs de wegen of aan de hoeveelheid gebruikte media om de toekomstige beleidsprogramma's voor te lichten? Zo ja, dan kan ik jullie vertellen dat de Franse politieke natie Europa niet de moeite vindt en het Franse gepeupel zeker niet wil lastigvallen met een ingewikkeld vraagstuk.

Terwijl ik via internet de campagnes van de Belgische kandidaten voor Europa kan volgen, heb ik de grootste moeite om erachter te komen wie de Franse kandidaten zijn. Ondanks het feit dat de beslissingen van de Europese Commisie van groot belang zijn voor de agrarische regio waarin we wonen, wordt de bevolking niet aangespoord om interesse te tonen in het verkiezen van hun vertegenwoordigers. Zo hing de officiële volledigevierkantemeter aanplakbord aan het gemeentehuis nog vol met aankondigingen voor een andere Circusshow op het moment dat Belgische kandidaten hun eigen aanplakborden al aan het aanplanten waren in de Belgische tuinen. Zelfs onze ex-burgemeesteres, amper een jaar gepensioeneerd van het hoogste burgerambt, wist niets af van toekomstige Europese Verkiezingscampagnes.


 

Frankrijk heeft een economische problemenstapel

Hallo,

In Frankrijk ligt men blijkbaar niet wakker van de Europese verkiezingen, er wordt zelfs in de media niet over gepraat ! De bevolking denk alleen aan de koopkracht die laag is en de werkloosheid die groter wordt !
Dagelijks melden de nieuwberichten nieuwe bedrijfsinkrimpingen, 600 ontslagen bij Caterpillar, 2500 bij air France binnen dit en 2011, 300 ontslagen bij Sony, Toyota enz...... De burger is bang en consummeerd dus weinig. Ik persoonlijk ondervind daardoor een vertraging in mijn kleine onderneming (in de toeristische sector) klanten boeken niet of wachten af en boeken zo laat mogelijk en voor kortere periodes.
De regering probeert steeds oplossingen te vinden, maar slaagt daar niet echt in, het zijn meestal maar tijdelijke oplossingen en miniem, maar ja de kassa's zijn zo goed als leeg! De bevolking heeft dikwijls kritiek op de vele buitenlandse reizen van de president de heer Sarkozy (daar kruipt een hoop geld in en volgens de bevolking niet altijd tot nut voor het land). En daarbij de verhogingen van de woonbelastingen die in sommige regio's verdubbelen !
Ik woon in Zuid-west Frankrijk op het platteland, hier heeft men over de Europese verkiezingen nog geen woord gehoord, voor hen en voor de meeste fransen is alleen maar belangrijk wat er in hun "tuin" gebeurt.

Groeten uit Zuid-West Frankrijk en tot schrijfs.


 

Portugal, pioniers van Europa in de wereld, ...

 500 jaar geleden heeft Portugal voor Europa de poort geopend naar de wereld en de start gegeven voor een beweging die we nu globalizering noemen. Onder leiding van Infante Henrique, bij ons bekend als Hendrik de Zeevaarder, werd bij het begin van de 15de eeuw vanuit Sagres in Algarve, een research programma en een operationeel masterplan opgezet dat in 1415 effectief werd met de verovering van Ceuta in Marokko. Op het einde van diezelfde eeuw slaagde een van hun "leerlingen" erin America te ontdekken, inderdaad Cristoffel Columbus. Amuzant detail, hij blijkt nooit geweten te hebben dat hij een nieuw werelddeel had ontdekt. Dat was wel het geval voor een ander leerling van die school, Pedro Álvares Cabral, toen die Brazilië ontdekte in 1500. Maar dat was een toepassing, fluistert men hier, van een van hun actuele toerisme slogans: "Portugal, een van de best bewaarde geheimen van Europa".

Portugal is nu een meer dan prominent lid van de Europese Unie, met hun ex-Premier Manuel Durão Barroso als Voorzitter van de Europese Commissie, en kandidaat voor een tweede ambtstermijn. Centrum-rechts georienteerd, van nature diplomatisch administrateur, was hij al aan de leeftijd van 28 staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken in de jaren '80, onder het premierschap van de huidige President Anibal Cavaco Silva en toenmalig President en Europa-pionier Mario Soares.

En toch, volgens de meest recente Eurobarometer peilingen voelen de Portugezen zich van alle 27 landen ongeveer het minst goed geïnformeerd over Europa, en blijken zij ook van bijna alle het minst geïnteresseerd te zijn om te gaan stemmen voor de Europese Verkiezingen van 7 juni 2009.

Dit is slechts een van de vele contrasten van Portugal, echter meestal zonder extremen. Wellicht daarom kan dit land beschouwd worden als een van de meest "gemiddelde" landen in de wereld en een van de landen met de minst storende betrekkingen wereldwijd.

Opmerkelijk zijn de uitstekende relaties van Portugal met hun vroegere colonies, in scherp contrast met die van België met Congo. Brazilië, Angola, Mozambique, Guiné-Bissau, Oost-Timor, Kaapverdië, São Tomé en Portugal, samen verspreid over 4 continenten, onderhouden inderdaad intensieve en constructieve relaties, inbegrepen een uniform ortografie-akkoord. Zelfs met hun vroeger colonie Macau, nu chinees territorium, zijn de banden nog zeer levendig.

Voor de toekomst van Europa is dit zeer belangrijk. Portugal kan langs deze kanalen een pioniersrol spelen in een radicaal innoverende Noord-Zuid samenwerking, om te beginnen tussen Europa en Afrika, een van de basis-uitwegen uit de crisis, vitaal voor beide continenten.

In onze Blog-Serie over de Europese Verkiezingen zullen we trachten enerzijds deze gegevens uit te diepen en parallel daarover een aantal gesprekken te voeren met prominenten uit alle sectoren, zowel als geïmproviseerde rondvragen in stad en land.

Een hint: het Promontorium van Sagres bezoeken is een must voor elke Portugal-, speciaal Algarve-bezoeker. Gelegen op een schiereiland die de oceaan indringt op een impressionante manier, geeft het een moeilijk te beschrijven indruk van een immense startbaan, die je zowel over zee als in de lucht lanceert ...

Fernando Pessoa, de meest prominente Portugese dichter uit de 20ste eeuw, schrijft over die plaats: "waar het land de zee ontmoet ..."
Je kan het ook uitdrukken als " Waar Europa de wereld de hand reikt ..."
Nog een hint: het Metrostation in Sint-Gillis Brussel is gedecoreerd met illustraties en schrijfsels van Fernando Pessoa. 


 

Bericht vanuit Page, AZ, USA

Test bericht

Net ingecheckt in de Marriott Courtyard in Page, Arizona. Zoals in de meeste hotels, is wireless internet hier gratis.

We zijn pas zaterdag 25 terug in Frankrijk, dus zullen mijn berichten over de Europese verkiezingen pas vanaf het weekend verschijnen. Tenzij iemand geïnteresseerd is in het nieuws hier in de USA : de headlines worden beheerst door de nieuwe hond van de Obama-familie

Cheers


 

Zoeken op deze blog


Vlaamse blogs