Verenigd Koninkrijk: geen echte verrassingen

Inderdaad, (New) Labour heeft verloren, de BNP (British National Party) won twee zetels in het EU parlement. Zoals ik vermelde in mijn vorige blog riep (New) Labour op om te gaan stemmen omdat anders het BNP afgevaardigden in het Europees Parlement zou behalen. Echter, laat het duidelijk zijn: het BNP heeft niet echt gewonnen, hun aanhang is ongeveer gelijk gebleven. Het was echter, zoals voorspelt door (New) Labour, de afwezigheid van andere stemmen, vooral deze voor (New) Labour dat ervoor gezorgd heeft dat het BNP verhoudingsgewijs meer stemmen kreeg, en dus twee vertegenwoordigers.

 

En (New) Labour? (De haakjes rond "New" duiden op het feit dat ik meer en meer de naam Labour zie opduiken, alsof het meesterwerk van Tony Blair wordt vernietigd). Zij zijn dramatisch gezakt. Ze zijn nu de derde partij na UKIP in het Europees Parlement. Tel daarbij de dramatische resultaten van de lokale verkiezingen waarbij ze alle meerderheden van de councils verloren (in het hele land!!!), en de ramp is volledig. Echter, zoals commentatoren aanhalen, dit zou de redding van de eerste minister kunnen betekenen. Mogelijk gaat men voorlopig het interne gevecht stoppen om vervroegde verkiezingen te voorkomen vermits anders de meeste (New) Labour parlementsleden hun zetel zullen verliezen. Een andere stem van de Guardian commentator, nochtans een Gordon Brown aanhanger. Zij argumenteerde op Radio 4 dat het nu de beste tijd is voor Gordon Brown om op te stappen; hierdoor kan iemand anders leider worden die dan verkiezingen kan uitroepen in november, na het (New) Labour congres. Hierdoor zullen er stemmen terugvloeien omwille van de nieuwe leider en hij/zij zou dan de mogelijkheid hebben zijn standpunten bekend te maken op het congres. Zal het gebeuren? Neen. Gordon Brown ziet zichzelf als de Redder van het Verenigd Koninkrijk, zelfs van de wereld economie; en niemand van (New) Labour wenst nu over te nemen omdat dit waarschijnlijk hun einde zou betekenen. De kleinste roepen om het ontslag van Gordon Brown; de groten zwijgen of verdedigen hem. Laat Gordon Brown gestraft worden denken ze, dan kan een nieuwe leider met een propere lei opstaan na de verkiezingen (zoals in Belgie gebeurde in de Open-VLD).

 

De Tories. Jawel, zoals verwacht hebben ze gewonnen, maar ik vind het niet echt een overtuigende overwinning. Echter, dit zijn Europese verkiezingen waar de mensen protesteren en dus voor kleinere partijen stemmen waardoor stemmen verdund worden. Het is belangrijk op te merken dat dit opnieuw een winst is voor een anti-Europa partij die nog maar recentelijk de EPP verliet om te gaan samenwerken met enkele (extreem-)rechtse Oost-Europese partijen. De anti-Europa stemmen blijken ook uit de enorme winst van UKIP. Ik vind dit meer beangstigend dan de "winst" van het BNP. UKIP is nu de tweede partij voor het VK in het Europees Parlement, met een programma om uit Europa te stappen (hun goed recht) maar ook met een oproep tegen immigratie (Say No to unlimited immigration). Inderdaad, onbeperkte immigratie kan niet, echter dit zijn mooie woorden om "British work for British people" te bedoelen, zeker tijdens een economische crisis. Toegegeven, terwijl enkel blanken lid mogen worden van het BNP zijn er enkele kleurlingen op de UKIP lijst, hoewel op plaatsen waar ze niet verkozen kunnen worden. En Winston Churchil wordt door het UKIP gebruikt om hun boodschap over te brengen. Ik dacht dat Churchil een groot verdediger was van Europa?

 

De LibDem's? Ontgoochelend. Statisch quo. Iedereen ziet het VK als een twee-partijen land tussen (New) Labour en de Tories waarbij de LibDem's het niet kunnen halen, dus velen vinden het een weggegooide stem en stemmen niet voor de LibDem, waardoor hun voorspelling uitkomt dat de LibDem's niet kunnen winnen. Echter, nu blijkt dat (New) Labour verslagen kan worden zou dit in het voordeel van de LibDem's kunnen werken bij de nationale verkiezingen die gehouden worden binnen de volgende 12 maanden. En vermits de LibDem's redelijk pro-Europa zijn zullen minder mensen voor hen stemmen tijdens Europese verkiezingen. Inderdaad, Europa is niet te vertrouwen: het VK wenst in de gunst te staan van de USA (een supermacht), daarbij probeert te doen wat dit grote Engelstalige land doet en aldus probeert zelf een supermacht te zijn. Dit kan enkel gebeuren door Europa klein te houden (Fransen en Duitser worden nog steeds aanzien als de vijand die de macht in Europa willen overnemen, en hierbij zou het VK invloed verliezen). Er zijn altijd problemen met landen die hun invloed verliezen en het proberen te behouden.

 

Politiek! Heerlijk zoals het is in het VK. Dit is Shakespeare. Politiek op het scherp van de mes, alles voor het eigen overleven. Het is schadelijk voor het land, maar het is Beweging, Theater, Dance, Boksen. De koning (Gordon Brown) probeert zijn macht te behouden, echter de moordenaars zijn reeds in het paleis en erger, ze zijn niet van de vijand maar van zijn eigen onderdanen. Paranoia. Wie is nog te vertrouwen? Oude vijanden blijken vrienden te zijn en omgekeerd. Maar het zijn goede socialisten: kameraden doen alles samen, zelfs samen ten onder gaan. Hier in het VK gebeurt er tenminste iets, in tegenstelling tot sommige andere landen waar het leven stille staat.


 

Reacties

Pol Van Steelant zei op 9 juni 2009 om 17:43

Ter verduidelijking, in Wales boekte Plaid Cymru (de Welsh Nationale Partij - geestgenoten van N-VA en strevend naar meer onafhankelijkheid voor Wales in een Europees kader) een kleine winst, terwijl de UKIP en Conservatieven (verrassend) de grote winnaars werden. Enorme verliezer is Labour (of "New Labour") die maar liefst 12 % verliest en nergens als eerste eindigt. Dit is niet gebeurt sedert 1918 ! In Schotland heeft de SNP (nationalists) duidelijk gewonnen (zij hebben ook een meerderheid in hun parlement en regeren) terwijl Sinn Fein (de parij van Gerry Adams en Martin McGuinness- nationalists) duidelijk won in Noord-Ierland. Dus de conclusie trekken dat Groot-Britannie anti-Europa gestemd heeft is onjuist. Wel heeft Engeland dit duidelijk gedaan. Het is verontrustend te moeten vaststellen dat maar liefst 62 % van degenen die gestemd hebben, in meer of mindere mate anti-Europees hebben gestemd (Conservatieven, UKIP en BNP). Wat op korte termijn een soort Shakespearean drama lijkt te zijn in Westminster, is volgens mij een meer fundamentele uitholling van het ganse politiek-sociale systeem in het VK. Dit is een kritisch moment in de geschiedenis, het is duidelijk dat het (modeste) experiment van Blair om een meer Europees compromis model te varen, aan het mislukken is. De nationale trends in Schotland, Wales en Noord-Ierland zullen leiden tot een verdere polarisatie in het VK, met centristen (die echter niet in Europa willen) aan de ene kant en "federalisten" aan de andere kant (onafhankelijkheid van Londen binnen Europa). De ongelijkheid in de maatschappij die nog steeds zo schrijnend is, is een goede voedingsbodem voor verdere radicalisatie. Het ziet er niet goed uit voor het trotse Albion.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Zoeken op deze blog


Vlaamse blogs