Leve Europa!

  • Gepost op zondag 7 juni 2009 om 18:01
  • door Hans Brems
  • in Griekenland

Blijkbaar heb ik het op het moment supreme wat laten afweten met mijn blog.  Ik heb de voorbije drie dagen doorgebracht op een Peloponnesisch strand.  Televisie was er niet in onze logies (ik wist niet dat dat nog bestond?) en kranten worden op het Griekse platteland gewoonlijk slechts door een enkele winkel per dorp verkocht.  En die winkel heb ik niet gevonden, al heb ik niet al te hard gezocht.  Affiches waren er al evenmin,  of toch zeker niet in de vaak gefrequenteerde driehoek  appartement-strand-ijskraam.  Over de verkiezingen van vandaag heb ik dan ook niet veel nieuws.  In elk geval, in Griekenland mag er tot 7 uur gestemd worden, en daarna wordt alles geteld en worden alle stemformulieren per boot, ezel en marathonloper over zee en bergen  in verzegelde dozen naar de prefecturen gebracht.  Een uitslag wordt niet verwacht voor middernacht.


Vreemd vind ik wel de alsmaar groter wordende negativiteit, ook in deze blog, rond alles wat met Europa te maken heeft?  Het lijkt wel alsof je Europa moet verwensen om geloofwaardig te zijn?  Het kan ongetwijfeld beter, maar Europa heeft zoveel goeds gedaan, dat het mij onvoorstelbaar lijkt om plots Europa als de bron van alle kwaad te beschouwen.  Het vrij verkeer van goederen, diensten en personen, waardoor wij allemaal met onze diploma's en kwalificaties van het ene naar het andere land kunnen gaan om te gaan wonen, werken, een leven op te bouwen, dat is toch niet minder dan fantastisch?  Met behoud van sociale zekerheid, pensioenen en toegang tot de lokale gezondheidszorg.  Gelijke regels over de kwaliteit van produkten, grondstoffen, voedsel; verplichte garanties, bescherming van de consument; regels over de verwerking van  afval en het gebruik van giftige chemische produkten;  de controle op monopolies en de vrijwaring van eerlijke concurrentie, het zijn maar enkele voorbeelden, maar dat zijn toch allemaal prachtige verwezenlijkingen?


Misschien dat sommige landen er zonder Europa ook wel waren geraakt, maar voor landen als Griekenland, en vele andere, is de Europese Unie een ware zegen, een fel verlichte eenrichtingsstraat weg uit het moeras, uit de woestijn.  Een snelweg naar de moderniteit, met links en rechts enkel afgrond.  Het zou werkelijk zonde zijn om nu een afrit te nemen.  Misschien even tanken, en dan: nog sneller, nog meer rechtdoor, nog minder bochten; koplampen op, en niet achterom kijken.  Laten we hopen dat we met z'n allen bekwame chauffeurs kiezen. Weg met het ezelsspoor, volle bak vooruit! Leve Europa! 

Reacties

 Pieter Derluyn zei op 8 juni 2009 om 16:48

"Het vrij verkeer van goederen, diensten en personen, waardoor wij allemaal met onze diploma's en kwalificaties van het ene naar het andere land kunnen gaan om te gaan wonen, werken ..." Een heel opmerkelijke uitspraak Hans. Ik weet niet in welk Griekenland jij leeft, maar diploma's worden niet zomaar erkend. Ik heb genoeg bewijzen en ervaar het momenteel zelf, dat wat je zegt helemaal NIET klopt. Check even je bronnen a.u.b. Ikzelf heb Germaanse gestudeerd in Leuven. De Griekse regering vindt het een goeie universiteit (dat zou er nog aan mankeren), maar erkenning. Ho maar, da's weer wat anders. En ik kan je nog van die verhalen vertellen. Het pessimisme over Europa, terecht? Momenteel wel, sorry.

Hans Brems zei op 8 juni 2009 om 17:58

Inderdaad Pieter, Griekenland is een heel slechte leerling op het gebied van vrij verkeer van personen. Enerzijds krijgen ze het gewoonweg niet georganiseerd - er gaan jaren overheen vooraleer een simpele wet ook zijn weg gevonden heeft naar de loketbediende die die wet moet toepassen - en anderzijds is er altijd veel weerstand: qua erkenning van diploma's zijn het vooral de universiteiten die dwarsliggen; ik veronderstel dat zij beseffen dat zij zelf zo'n erbarmerlijke kwaliteit leveren, dat niemand nog naar een Griekse universiteit wil gaan als buitenlandse diploma's ook erkend moeten worden... maar het is bekend, en de Europese Commissie is er mee bezig: de Grieken zullen uiteindelijk moeten buigen. Nog twee bemerkingen: vooreerst is dit natuurlijk in de eerste plaats een zaak van te weinig Europa, niet teveel: het is Griekenland dat weigert een Europese regel toe te passen; ten tweede: zonder de EU zouden wij hier gewoon niet legaal kunnen verblijven: Griekenland laat ons dat toe enkel en alleen omdat het moet van de EU. Zonder de EU zouden wij hier niet eens mogen wonen - dat zie ik bv bij Amerikaanse collega's van mij, die gewoonweg niet aan de juiste papieren geraken om hier een jaar te kunnen werken... De bedoeling van mijn blog was niet om te beweren dat alles in Europa koek en ei is, maar wel dat landen zoals Griekenland zonder de EU reddeloos verloren zouden zijn. Zo goed als alle vooruitgang die geboekt wordt in Griekenland is ofwel met Europees geld, ofwel onder Europese dwang. Zonder Europa is je diploma hier nog 100 jaar waardeloos, met Europa is het probleem binnenkort misschien opgelost. Groeten, Hans

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Zoeken op deze blog


Vlaamse blogs