Gesjoemel met kiezerslijst in Engeland

Toen mijn vrouw en ik als een van de vroegste kiezers in ons district ons gingen aanmelden met onze Belgische identiteitskaart kregen we te horen dat naast onze naam een teken stond dat wij niet in de EU kiezerslijst waren opgenomen.

Om in Groot Brittannie op een kiezerslijst voor te komen moet je een formulier ondertekenen (bij elke nieuwe verkiezing) en naar het verkiezingsbureau sturen of in de daartoe bestemde brievenbus op het districtsbureau deponeren. Het document dat wij hadden ondertekend en in de bus hadden gedeponeerd was niet aangekomen.

In Frankrijk moet je je ook registreren om op een kiezerslijst voor te komen. Daar moet je je persoonlijk op het gemeentehuis voor aanbieden, wat op zich intimiderend kan zijn, maar je krijgt tenminste een geldig bewijs. Niet zo in Engeland.

Een lijst van kiezers die niet op de EU kiezerslijst voorkomen maar wel op de lokale kiezerslijst (waarvoor een ander formulier moet worden ondertekend en naar het bureau gestuurd) was in het kiesbureau aanwezig en had moeten overeenstemmen met de namen op de kiezerslijst waar een speciaal teken was aan gegeven. Onze namen stonden niet op die lijst, maar we werden toch geweigerd en correctie was “impossible”.

Als u bij het lezen hiervan denkt dat ik een verhaal uit een duister Duitsland in het eind van de jaren 1930 aan het schrijven ben, wordt terug wakker: we zijn in het jaar 2009, in Groot Brittannie!

Iemand bij de administratie van het kiesdistrict West Sussex in het zuiden van Engeland heeft onze kiesbrieven verduisterd. Een formele klacht is onderweg.
 

Reacties

 mark zei op 7 juni 2009 om 18:24

Hier in Spanje registreer je eenmaal, je bent dan ok voor gemeentelijke en voor europese verkiezingen. Een maand voor de verkiezingen krijg je thuis een briefje ter bevestiging, ook van waar je juist moet gaan stemmen.


Zoals iedereen kan zien, zijn de spanjaarden meesters in organisatie (hmmmm heb ik dat ooit gezegd?)


.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Zoeken op deze blog


Vlaamse blogs