Duitsland: winst voor de Liberalen

  • Gepost op zondag 7 juni 2009 om 22:18
  • door Jan Raeven

Ook Duitsland heeft vandaag gestemd. De opkomst was laag en lag rond het Europees gemiddelde van 43%. Tien jaar geleden ging nog 60% van de Duitsers stemmen. Van een afkeurende houding ten opzichte van Europa valt hier bijna niets te merken, maar dit is dus blijkbaar voor veel mensen nog geen reden om te gaan stemmen.

De stembrief was ongeveer een meter lang en bood plaats aan 31 partijen en groeperingen. In totaal waren er 1196 kandidaten, waarvan 352 vrouwen. Ik heb ze niet geteld.

De grootste winst werd behaald door de libarale FDP. De combinatie CDU/CSU verloor iets, maar komt nog wel duidelijk als grootste partij en dus als winnaar uit de bus. Verlies was er vooral voor de socialistische SDP. In ieder geval waren laatstgenoemden zo sportief dit verlies ook direct toe te geven.

Terugkijkend op de afgelopen twee maanden overheerst vooral een gevoel van verwondering. Het thema Europese Verkiezingen was in het dagelijkse leven opvallend afwezig. Maar ook de aandacht die dit onderwerp op televisie kreeg was niet te vergelijken met wat we bijvoorbeeld in Vlaanderen te zien kregen. Vanochtend heb ik een uur lang naar een discussieprogramma gekeken, dat geheel aan de verkiezingen was gewijd. Zelden heb ik zo een zouteloze vertoning gezien. De presentatrice was vooral netjes en beleefd, bij de gasten ontbrak iedere vorm van geestdrift. Op iedere vraag werd zeer uitvoerig geantwoord, zonder dat iemand ooit de spreker trachtte te onderbreken. De lengte van de antwoorden viel zo zeer op, dat ik op een bepaald moment met de stopwatch in de hand ben gaan meten hoe lang de antwoorden duurden. Alle antwoorden, zonder uitzondering, duurden langer dan een minuut, en antwoorden van tussen de drie en de vijf minuten waren geen uitzondering. En zoals gezegd, niemand die ooit een spreker in de rede viel, en een presentatrice die vooral minzaam knikte en glimlachte naar de camera en alles wat er rondom haar bewoog.

Vanavond uiteraard ook even gekeken naar de uitzending waarin verslag werd gedaan van de binnenkomende uitslagen. Stipt en strikt als men hier is werd afgeteld tot zes uur, het moment waarop de stembureau's sluiten, en pas op dat moment kwamen de eerste pronostieken. Eerdere mededelingen zouden het stemgedrag kunnen beinvloeden en zijn dus niet toegestaan. Deze uitzending leek al iets meer op wat wij gewend zijn. Politici stonden naast de presentatoren om de binnenkomende uitslagen van commentaar te voorzien, en af en toe werden sfeerbeelden toegevoegd van partijbijeenkomsten.

Maar wat mij het meeste zal bijblijven van de afgelopen weken, is dat de doorsnee Duitser Europa in zijn of haar uitspraken consequent steunt, en nauwelijks of niet kritiseert, maar dat datzelfde Europa voor diezelfde Duitser van geen enkel belang lijkt te zijn, in ieder geval toch in zijn of haar eigen beleving.

In ieder geval weten 99 Duitsers zich verzekerd van een plaats in het Europees parlement.


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Zoeken op deze blog


Vlaamse blogs