Rondkijken in Prinses Elisabeth

Op de Zuidpool wordt vandaag de Belgische wetenschappelijke basis Prinses Elisabeth in gebruik genomen. Het multimediabedrijf Eyecone maakte een virtuele animatie zodat u zelf een kijkje kan in het nieuwe onderzoekstation.


 

Het periodiek systeem der videos

De universiteit van Nottingham heeft elk een eigentijdse versie van het Het periodiek systeem der elementen gebouwd. Een aantal wetenschappers van de universiteit heeft namelijk elk element uit de Tabel van Mendeljev voorzien van een filmpje. Alle videos zijn ook afzonderlijk te bekijken op het Youtube-kanaal van Periodicvideos.


 

De Grootste Wetenschapper

Covereos Het wetenschappelijke tijdschrift EOS en Radio 1 hebben vandaag het startschot gegeven voor de  verkiezing van de grootste Belgische wetenschapper. De jury selecteerde 11 wetenschappers uit een longlist voorgedragen door de Belgische universiteiten.

De genomineerden zijn: Leo Baekeland, Paul Janssen, Ernest Solvay, Jules Bordet, Georges Lemaître, Marc Van Montagu, Ingrid Daubechies, Ilya Prigogine, François Englert, Christian De Duve, Adolphe Quételet en Robert Brout.

Stemmen kan op www.degrootstewetenschapper.be. De winnaar wordt bekendgemaakt in het jubileumnummer van EOS op 23 oktober.


 

Hoe een olifant met LSD de wetenschap helpt

The New Scientist heeft een lijstje - altijd leuk, die lijstjes - van de tien meest bizarre wetenschappelijke experimenten die ooit uitgevoerd werden. Dergelijk overzicht is natuurlijk moeilijk objectief te noemen, maar een olifant die een LSD-trip niet overleeft en soldaten die een verzekeringsformulier moeten invullen vooraleer ze uit een neerstortend vliegtuig mogen springen, zijn pareltjes in het genre. Om nog maar te zwijgen van de hond met twee hoofden en een kotsdrinkende dokter.

Wie geen abonnement heeft op The New Scientist - het weze u vergeven - kan terecht bij The Telegraph voor het volledige overzicht.


 

Orgaan kapot? Print gauw een nieuw!

Ars Technica meldt de opkomst van een wel heel interessante technologie: organen printen met 'stamcelleninkt' en ... de inkjet printer! 's Mans beste vriend sinds hij ontdekte dat de hond toch maar een vuil, pluizig ding is.

Inkjetprinters gaan zo precies om met vloeistoffen, dat ze wel eens prima geschikt kunnen zijn om de fijne structuur van een orgaan, die vaak uit verschillende soorten cellen bestaat, uit te printen. De structuren worden laagje voor laagje boven elkaar uitgeprint in een soort gelmassa, wat uiteindelijk leidt tot een preciese driedimensionale replica van het orgaan.

Voor u zich een levercirrose drinkt of een slof sigaretten openscheurt: de technologie staat nog niet op punt. Toch wordt een doorbraak binnenkort verwacht.


 

Duracell suikerkonijn?

Onderzoekers zijn erin geslaagd een batterij te maken die in principe met elk soort zoetigheid opgeladen kan worden.

Het prototype van een dergelijke batterijcel, ter grootte van een postzegel, kon alvast succesvol een rekenmachine van energie voorzien.

Hoewel de onderzoekers nog veel werk hebben op het gebied van levensduur, kan de energiebron in theorie al drie tot vier maal zo lang energie leveren als een gewone lithium-ionbatterij.


 

Mini-auto's rijden met artificiële intelligentie

Volgend jaar wordt er een racewedstrijd georganiseerd voor miniatuurautootjes die volledig autonoom zullen rijden. De race zal plaatsvinden tijdens een congres over artificiële intelligentie.

De organisatoren wilden vooral meer deelnemers kunnen toelaten dan bij de DARPA Grand Challenge. Aan die robotrace kunnen minder mensen meedoen, vanwege de hoge kosten die aan de robotproductie zijn verbonden. Met deze kleine auto's hopen de organisatoren de creativiteit van meer deelnemers te laten spreken.


 

Don't try this at home

Goed nieuws voor rokers bij wie pogingen om te stoppen vergeefs bleken: wetenschappers hebben ontdekt dat hersenschade, meer precies in een gebied vlakbij het oor, verstokte rokers geneest van hun nicotineverslaving. ,,Ze vergeten gewoon hun drang om te roken'', zegt een wetenschapper in The New York Times.

Toch waarschuwt de krant doe-het-zelvers: ,,Niemand suggereert dat u zichzelf het hoofd zou inslaan.''


 

Met Google naar de maan

Google en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaan samenwerken. Binnen afzienbare tijd zal iedereen met een programma als Google Earth beelden van de maan en Mars kunnen bekijken. Daarnaast gaan Google en de NASA ook in real-time weersinformatie en -voorspellingen geven, hoge resolutie 3-D kaarten van de maan en Mars publiceren en zal het het mogelijk worden om het Internationale Ruimte Station (ISS) en de space shuttle in real-time te volgen.


 

World Year Of Physics

2005 was het World Year Of Physics. Dertig wetenschappers hebben daar blijkbaar van gebruik gemaakt op de Quantum Diaries bij mekaar te bloggen.


 

Chimpansees

Het Jane Goodall Institute heeft een blog geopend rond haar onderzoek naar chimpansees in Tanzania. Elke blogpost is gekoppeld aan Google Earth zodat u meteen het gebied kan bekijken waar een bepaalde onderzoeker over schrijft.


 

Als de bom valt

Vraagt u zich ook af wat de omvang van een nucleaire aanslag op één of andere Amerikaanse stad zou zijn? De Federatie van Amerikaanse Wetenschappers heeft een tooltje ontwikkeld waarmee u in geen tijd te zien krijgt welk effect een bom van 500 Kiloton op een stad als Washington heeft.


 

Best bekeken webcast

De NASA-webcast van de lancering van het ruimteveer Discovery is dinsdag door 433.000 mensen bekeken. De lancering is daarmee de drukst bekeken webcast ooit. Dat de lancering plaatsvond terwijl de meeste Amerikanen zich op het werk bevonden, heeft het succes natuurlijk in de hand gewerkt. Ter vergelijking: de Live8-concerten werden begin deze maand door 175.000 bekeken.

Wie het nieuws rond Discovery wil volgen, kan zich inschrijven op deze rss-feed.


 

Natuurrapport

Het Instituut voor Natuurbehoud trekt in zijn Natuurrapport 2005 aan de alarmbel. Wil Vlaanderen een aantal Europese doelstellingen halen, dan moet het beleid dringend van koers veranderen. Het volledige rapport kan worden gedownload van de site van het Instituut.

Het Instituut lanceerde gisteren ook de nieuwe website natuurindicatoren.be. Die site brengt op een compacte wijze feiten en cijfers over de natuur en het natuurbeleid in Vlaanderen in beeld.


 

Trilvaste muis

Goed nieuws voor (onder meer) Parkinson-patiënten. IBM heeft een adapter ontwikkeld die het mogelijk maakt dat mensen met handtrillingen toch gebruik kunnen maken van een computermuis.


 

NASA ontdekt BitTorrent

Opmerkelijk: sinds de herlancering van het World Wind-project van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA kan het programma (171 mb) ook gedownload worden als BitTorrent.

Toen World Wind vorig jaar voor het eerst werd gelanceerd, konden de NASA-servers de grote hoeveelheid downloads -tot 100.000 downloads per dag- niet aan. De NASA investeerde in zwaardere servers en hoopt door het BitTorrent-alternatief flink wat bandbreedte te besparen.

Meer over World Wind bij Wired.


 

Biosfeer te koop

Te koop : het controversiële ecologische project Biosphere 2 in de woestijn van Arizona. Vorig jaar trok de universiteit van Columbia al zijn handen af van de reusachtige serre. En nu heeft ook eigenaar Edward Bass er genoeg van.

Onze landgenoot Mark Van Thillo bracht twee jaar in Biosphere 2 door en sprak in De Standaard Magazine van maart 2004 over een heel opwindende en leerrijke periode. ,,We hebben baanbrekend werk verricht. We waren echte pioniers en we hebben belangrijke resultaten geboekt op het vlak van water- en luchtrecyclage.''

Van Thillo zette zichzelf in de kijker door samen met zijn toenmalige vriendin en mede-bionaut Abigail Alling een luik open te zetten waardoor er verse zuurstof naar binnen kon. Dat incident hypothekeerde meteen het hele project.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs