#MCMG 2009!

Het vrouwelijke deel van de Vlaamse blogosfeer kan zijn hartje ophalen. Blogster Imke Dielen selecteerde een dertigtal mannelijke bloggers en technologiefreaks en laat iedereen nu stemmen op de Most Cute Male Geek.


 

Site van het jaar

De verkiezing van de ‘Site van het jaar’ werd, net als vorig jaar, gewonnen door Google. De beste stadsblog werd verrassend genoeg niet Gentblogt, maar het Antwerpse Apen.be. Hieronder geven we enkel de top-3 van de blogcategorieën, de overige uitslagen kan u hier terugvinden.

Fotoblog

 1. Fototoestanden
 2. Wannabes
 3. X-Pose

Groepsblog

 1. Asfaltkonijn
 2. De Bitches
 3. Sloddervossen

Persoonlijke blog

 1. Tales from the Crib
 2. Webpalet
 3. Tante Annie & de dingen

Stadsblogs

 1. Apen - voor Antwerpen
 2. Gentblogt
 3. Oostende

 

The Bobs

Terwijl in ons land nog tot en met zondag kan gestemd worden voor de Site van het jaar van Clickx Magazine heeft Deutsche Welle de winnaars bekend gemaakt van The Best of Blog Awards (The Bobs).   In totaal namen meer dan 8500 weblogs over de hele wereld deel aan de verkiezing.

Het Cubaanse Generación Y werd bekroond als beste weblog. Het blog Free Opinion Venezuela won de publieksprijs.In de categorie Beste Nederlandse weblog ging de award naar het Nederlandse Foodlog, een groepsblog rond voeding en eten. Alle winnaars vindt u op de site van The Bobs.


 

Opgepast, gevaarlijke blog

Dangerousbloggers Naar aanleiding van het bar-incident roept minister van Defensie Pieter De Crem iedereen op zich te bezinnen over het 'gevaarlijke fenomeen van webloggen'. De Vlaamse blogosfeer is daardoor flink in zijn gat gebeten.

Enchante, het advertentienetwerk voor blogs, stelt een banner ter beschikking waarmee bloggers hun lezers kunnen waarschuwen. Ook op Flickr tonen een aantal bloggers zich van hun creatiefste kant. Een Facebook-groep tegen het ontslag van Nathalie Lubbe Bakker telt op dit moment bijna 1.500 leden.

Robin Wauters schreef ook een bijdrage over de hele heisa op de gezaghebbende blog Techcrunch.


 

Rooigemlaan 343

Een mooi voorbeeld van hoe het internet fantastisch kan zijn. De zoon van een naar Amerika uitgeweken Gentenaar was op zoek naar het huis van zijn grootouders en werd door de lezers van Gent Blogt de weg gewezen.


 

Beursexperts

Na Rondom Schuman en E-land lanceert De Standaard Online opnieuw een nieuwe weblog. Op Beursexperts laten topanalisten laten hun licht schijnen over de economische en financiële actualiteit. Zijn hun analyses gelijkwaardig? Maken ze dezelfde voorspellingen?


 

Sergei Brin blogt

Sergei Brin, de medeoprichter van Google, is begonnen met een persoonlijke weblog. In zijn eerste bericht maakte hij meteen bekend een genetische aanleg te hebben voor de ziekte van Parkinson. Brin schrijft dat bij zijn moeder Parkinson is vastgesteld en dat hij het onderzoek naar de ziekte wil steunen vooraleer hij er door getroffen wordt.


 

E-land

Deze blog heeft er opnieuw een broertje/zusje bij. Op E-land vindt u voortaan interessante nieuwtjes uit de multimediawereld.


 

Rondom Schuman

Nieuwsbrief_bulcke De Europese Unie wint constant aan belang en dagelijks volgt De Standaard de actualiteit van dichtbij. Reden genoeg voor onze Europa-correspondent Bernard Bulcke om een blog te beginnen vanuit de Europese wijken.


 

TV-blog

Zoals elke keer bij het begin van een nieuw televisie-seizoen neemt onze redactie ook deze keer de nieuwe programma's onder de loepe. Check onze tv-blog voor de recensies van onder meer Flikken Maastricht, Chef in nood, De Laatste Show en Californication.


 

Doodgraag

Binnenkort begint op Eén het programma Doodgraag leven. Daarin volgt Kobe Ilsen een jaar lang vijf terminaal zieke Vlamingen. Op de site van het programma houden de vijf deelnemers een blog bij.


 

Bloggende Olympiërs

PC-fabrikant Lenovo heeft een honderdtal atleten uit 25 landen en 26 sporttakken uitgerust met laptops en camera's om tijdens de Olympische Spelen te bloggen. Aan Voices of the Olympic Games werken geen Belgische atleten mee.


 

Beroemde bloggers

Handig: Mashable maakte een lijstje van een 50-tal beroemde bloggers. Van Alec Baldwin over Anna Kournikova naar Donald Trump.


 

Embedded in Uruzgan

De Standaard-journaliste Corry Hancké en fotografe Monica Monté logeren twee weken embedded bij de Nederlandse militairen in Uruzgan. Elders op deze site kan u hun wedervaren volgen.


 

Bieslog stopt

De Nederlandse schrijver, zanger en cabaretier Wim De Bie stopt na 6 jaar (voorlopig) met zijn weblog Bieslog. Volgens De Bie is de tijd rijp om op zoek te gaan naar nieuwe ideeën. De Bie wil zich de komende maanden concentreren op het bedenken van nieuwe plannen en zet daarom dus een punt achter Bieslog. De cabaratier sluit overigens niet uit dat hij binnen enkele maanden opnieuw begint te bloggen.


 

Blog over duurzame voeding

Klimaatopwarming, energiebesparing en eerlijke handel zijn niet weg te denken uit de media. Nochtans is het voor velen niet altijd duidelijk hoe je kunt bijdragen aan een beter leefmilieu. Welke stappen zet je om je bord te vullen met mens- en milieuvriendelijk eten? Daarom zetten zes organisaties een blog op waarbij 15gezinnen inspanningen doen om over te schakelen naar meer duurzame voeding met tips, verhalen, recepten en weetjes.


 

Photoshop Disasters

Beyonce Leuke weblog: Photoshop Disasters, een weblog die op zoek gaat naar slecht gephotoshopte beelden in de media. Zoals deze drie-armige Beyoncé.


 

Wijvenweek

WijvenweekDe Vlaamse blogosfeer staat deze week volledig in het teken van wijvenblogs. Tales from the Crib en Kerygma hebben alle vrouwelijke blogsters de voorbije weken opgeroepen om tijdens de Wijvenweek vooral te bloggen over vrouwelijke onderwerpen als shoppen, kinderen, schoonheid en uiteraard ook mannen.  De deelnemende blogs vindt u hier, een overzichtje van alle wijvenweek-berichten hier.


 

Marketingblog

Mocht u hem nog niet zijn tegengekomen: De Standaard heeft nu ook een Marketingblog. Eenvoudig te bereiken via www.standaard.be/marketingblog.


 

Blogger voor de rechter

Een Nederlandse blogger moet zich volgende week voor de rechter verantwoorden voor de overname van een artikel uit dagblad BN/De Stem overnam op zijn weblog.


 

Beste Nederlandse weblog

In Nederland werden gisteren voor de achtste keer de Dutch Bloggies uitgereikt, de Nederlandse blogawards. De prijs voor de beste weblog ging naar Mooismagazine.nl, een weblog over mooie dingen in het dagelijks leven. De publieksprijs ging naar de weblog van het tijdschrift Viva. Bij de andere blogs die in de prijzen vielen vinden we onder meer Bijzinnen, Spunk, De Contrabas en Erwin Blom.


 

Von Siebold

Een blog met het dagboek van een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog hebben we al gehad, maar niet is er ook een weblog met het dagboek van Philipp von Siebold. In het dagboek beschrijft von Siebold zijn 2200 km lange reis van Nagasaki naar het huidige Tokyo 182 jaar geleden.


 

Zelfmoordblog

Controversieel blogje: een Amerikaanse vrouw wil binnen 90 dagen zelfmoord plegen en houdt tot dan een weblog bij. ,,Ik ben niet depressief en ik heb niks vreselijks meegemaakt. Ik vind gewoon dat het leven geen groter doel heeft voor mij", aldus 90DayJane. Omdat de vrouw de voorbije dagen overstelpt werd met negatieve reacties, overweegt ze haar blog te stoppen.


 

De Laatste Blog

Net in de mailbox: een mailtje van De Laatste Show.

‘De Laatste Blog’ biedt allerlei extra’s aan die van ver of dichtbij met DLS te maken hebben, van schrijfsels van de stoet gasten die in het programma passeren, over muzikale tips van De laatste showband, langs beelden van de repetitie (een improviserende eddy wally!) tot gewoon gare onzin. Je vindt deze zaken en meer op www.delaatsteblog.be


 

Blog uit De Grote Oorlog

Harryfixedhead Van computers en internet was tijdens de Eerste Wereldoorlog nog geen sprake. Toch is er een weblog uit de loopgraven van De Grote Oorlog. Negentig jaar na de feiten verschijnen op WW1: Experiences of an English Soldier brieven van de Britse soldaat Harry Lamin. De brieven worden dag op dag 90 jaar na de dag waarop ze  geschreven werden op de blog gepost door de kleinzoon van Lamin. Ook het officiële oorlogsdagboek van het bataljon waarvan Lamin deel uitmaakte, staat online.


 

Jailhouse blog

Een populaire Saudische blogger zit in de gevangenis, naar eigen zeggen omdat hij het opnam voor politieke gevangenen in zijn land. Het is voor zover bekend de eerste keer dat de Saudische autoriteiten een kritische blogger oppakken.

De blogger, Fouad al-Farhan, wordt ondervraagd, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. De kans bestaat dat hij snel wordt vrijgelaten. Volgens de krant Arab News werd Al-Farhan (32) op 10 december in zijn kantoor in de stad Jedda gearresteerd.

Vrienden van Al-Farhan hebben een brief van hem online gezet waarin hij claimt dat de Saudische autoriteiten het op hem voorzien hebben omdat hij 'schreef over politieke gevangenen in Saudi-Arabië'. Functionarissen vroegen hem een excuusbrief te ondertekenen, maar dit heeft hij geweigerd. 'Excuses voor wat? Mijn excuses aanbieden omdat ik zei dat de regering loog toen ze die mensen beschuldigde van steun aan terrorisme.'

Blogger Ahmad Al-Omran zei tegen Arab News dat de arrestatie van Al-Farhan mogelijk een poging is om andere bloggers te intimideren. De teksten van Al-Farhan, een van de weinige Saudiërs die onder zijn eigen naam blogt, 'zijn helemaal niet provocerend maar juist erg rationeel', zei Al-Omran.


 

Gedaan met denken

Opmerkelijk nieuws. De Apple-weblog Think Secret houdt ermee op. Dat is het resultaat van een minnelijke schikking tussen Apple en Think Secret. De computerfabrikant begon drie jaar geleden een rechtszaak tegen de weblog. Het feit dat Think Secret met de regelmaat van de klok en vaak weken voor de officiële bekendmaking door Apple, de komst van nieuwe Apple-producten voorspelde, was Steve Jobs en co ongetwijfeld een doorn in het oog.


 

Amazing Women in Blogging

Bloggen is geen louter mannelijke aangelegenheid. Deze 15 vrouwen hebben met behulp van de blogosfeer hun weg gemaakt. Eén Belgische in het lijstje: webdesigner Veerle Pieters.


 

Zelfstandig bloggen

Razend belangrijk nieuws voor de Vlaamse internetwereld bij blogger Bruno Lowagie. Lowagie kreeg een brief van het Rijksinstituut voor de sociale verzekeringen der zelfstandigen waarin wordt gesteld dat hij als zelfstandige wordt beschouwd wegens het aanbieden van Google Ads en links naar Amazon.com. Daarmee komt een einde aan een jaar onzekerheid.

Voortaan beschouwt de overheid dus iedereen die met Google Ads, Amazon-links of andere affiliate-programma's geld probeert te verdienen als zelfstandige in bijberoep. Niet alleen moeten bloggers op die inkomsten belastingen betalen, de eigenaar van de website moet ook sociale zekerheid betalen. Zelfs indien de inkomsten worden doorgestort naar een goed doel.

Het specifieke geval van Lowagie krijgt vermoedelijk nog een staartje. Lowagie houdt zijn website in stand voor de ontwikkelingen en documentatie rond zijn opensource software iText. Die software wordt door Lowagie gratis ter beschikking gesteld aan onder meer de overheid. Lowagie stelt dat de overheid door de brief van het RSVZ verzaakt aan zijn recht om iText gratis te gebruiken en dat de overheid dus licenties voor het gebruik van de software moet aankopen.

Of de jacht op de Vlaamse bloggers daarmee geopend is, is zeer twijfelachtig. De inkomsten van de meeste bloggers blijven immers vrij beperkt. Desondanks blijft het uitkijken. Adhese, het Vlaamse advertentienetwork voor bloggers, zal volgend jaar in elk geval alle aangesloten bloggers een formulier voor verkregen inkomsten bezorgen.


 

Veel ruis, weinig signaal?

Voer voor discussie: redacteur Kristof Hoefkens wordt niet meteen wild van de Vlaamse blogosfeer en vindt dat te weinig Vlaamse blogs wegen op de traditionele media.


 

Site van het jaar

Google is door de lezers van Clickx Magazine opnieuw uitgeroepen tot Site van het jaar. De populaire zoekmachine haalde het voor Kinepolis en eBay. Google heeft daarmee de jongste 5 edities van de Site van het jaar gewonnen en het blijft de vraag wie de zoekmachine ooit een strobreed in de weg zal kunnen leggen. Verder in de top 10 vinden we Het Laatste Nieuws, Kapaza!, Het Nieuwsblad, Vlaanderen Vakantieland, Sporza, VDAB en één terug.

De redactie van Clickx liet zijn lezers dit jaar stemmen in 22 categorieën. Bij de overige winnaars vinden we onder meer Seniorennet (Community), ZDnet (Computer & Games), Chiro (Jeugd), VDAB (Jobs), Het Laatste Nieuws (Kranten), Erfgoed Vlaanderen (Erfgoed Vlaanderen), Kinepolis (Muziek & Film), Artsen zonder Grenzen (NGO), één (Radio & TV), Vlaanderen Vakantieland (Toerisme) en Sporza (Sport).

Vier van de 22 categoriën waren bloggerelateerd. De Gentse stadsblog Gent Blogt won in de categorie Beste groepsblog. Ook in de categorie Beste persoonlijke blog viel een strop in de prijzen: Joke Renneboog met Onnozelheid mag!. De prijs voor de beste fotoblog ging naar X-pose.be. In de categorie Beste nieuwkomer tenslotte, ging de award naar Sloddervossen.

De volledige uitslag van de blog-gerelateerde categorieën vindt u bij lees verder. Amateurbeelden van de uitreiking vindt u hier en hier.


 

Panties for peace

Mooi voorbeeld van een ludieke protestactie. Vrouwen uit tientallen landen sturen hun ondergoed op naar ambassades van Myanmar overal ter wereld om te protesten tegen de militaire junta die de bevolking onder de knoet houdt.

Volgens de actiegroep achter de campagne, Lanna Action for Burma, geloven bijgelove junta-leiders immers dat ze levenskracht verliezen als ze in contact komen met vrouwenondergoed.


 

The Bobs

Twee Belgische blogs maken kans op een BOB, de weblog-award van Deutsche Welle. Appelogen werd genomineerd in de categorie Nederlandstalige blogs en moet het daar opnemen tegen onder meer Merel Roze, Onze Man In Teheran, Sargasso, Frankwatching en MarketingfactsHumeur Allochtone maakt kans op de Reporters zonder grenzen-award. Mehmet Koksal blogt er honderduit over allochtonen in België.

Stemmen kan via dit formulier.

Update: Journalist Mehmet Koksal kreeg zondagavond klappen tijdens de ongeregeldheden in Sint-Joost-ten-Node.


 

Bloggen in Italië

Als het van Ricardo Franco Levi, de rechterhand van Romano Prodi, afhangt, krijgen Italiaanse bloggers het in de toekomst hard te verduren. Een nieuwe Italiaanse wet zegt immers dat elke weblog geregistreerd moet worden, belastingen moet betalen en een professionele journalist in dienst moet hebben.


 

Crisis in Belgium

Een aanrader: de (Engelstalige) blog van voormalig De Standaard-journalist Rolf Falter over de formatiecrisis.


 

Groene blogs

Dat mileuthema's ook op het internet hot zijn, is te merken aan het steeds groter wordende lijstje groene blogs. Naar aanleiding van Blog Action Day zette Read Write Web de 35 beste eco-blogs op een rijtje.


 

Bekende blogger

Blogger BVLG geeft vandaag in de Taalbijlage van De Standaard een aantal tips voor beginnende bloggers. Hoe je een echte beroemde blogger wordt, ziet u hier.


 

Blogs over de Belgometer

Gisteren lanceerde De Standaard Online de Belgometer. Deelnemers komen aan de hand van 20 stellingen te weten hoe separatistisch of pro-Belgisch ze zijn. Meer dan 65.000 mensen kennen op die manier hun Belgisch profiel al. Het succes van de Belgometer ging ook in Nederland niet onopgemerkt voorbij. De test haalde onder meer het NOS-journaal en dankzij ANP zowat alle Nederlandse internetkranten.

In eigen land worden op weblogs en internetfora scores uitgewisseld en becommentarieerd. Een overzicht: Herman Boel, Evy, Ivan Deboom, Tine, Murke, The Confused Contrarian, Dgn, Boleuzia, Wacondah, Klauwaert, Mortal Sin, Bas, Om Ter Saaist, Marnik, Huug & Druug, Tom Bogman, Bart Cabanier, Puree Soirée, Josie, Joris Van Dael, Het Grote Verlangen, Dick Richie, Studio Brussel, NRC, Janice, Kletsen uit de nek of niet, Tom blogt, Mathias, Tomzzz, Willem Coppenolle, Goofball, Dorine, Jeroen, Goya, Peter Dedecker, Om Ter Saaist.

Ontbreekt u dit in dit lijstje? Kent u andere blogs die de Belgometer gedaan hebben? Post uw reactie in de commentaren.


 

Blog50

Een nieuw initiatief voor de Nederlandstalige blogosfeer: de Blog50 geeft een overzicht van de populairste weblogs in Nederland en Belgie. Naast een algemene top 50, is er ook een ranglijst in 16 subcategorieën. Voorlopig staan er slechts een beperkt aantal Vlaamse weblogs in de lijst, maar mogelijk komt daar binnenkort verandering in. Bloggers die in de lijst willen opgenomen worden, moeten zich immers aanmelden.


 

Louis vs Dirk

Opmerkelijk. Louis van Dievel, journalist en ex-collega van Dirk Tieleman bij de VRT, haalt in een blogbijdrage keihard uit naar Tieleman en diens deelname aan Sterren op het ijs.


 

Kokodril

Gentenaar Jan Gevaert sloot twee jaar geleden zijn succesvolle restaurant/café de Kokodril. Gevaert trok naar Tanzania en stampte er een eigen safari-bedrijfje uit de grond. Twee weken geleden werd Gevaert thuis overvallen. Hij kreeg een kogel in de keel. De kogel werd verwijderd, maar de wonde raakte geïnfecteerd. Gevaert werd vanuit Arusha overgevlogen naar een ziekenhuis in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

De medische kosten lopen pijlsnel op en daarom werd beslist een steunfonds op te richten. Op de weblog van Gevaert vindt u alle informatie en kan u de situatie van Gevaert volgen.


 

Sovjetposters

Nu de Trabant mogelijk nieuw leven wordt ingeblazen, zou een mens meteen ook heimwee krijgen naar de hoogdagen van de Sovjetunie. En daar speelt A Soviet Poster A Day handig op in: elke dag publiceert het weblog een scan van een poster uit de oude doos.


 

Opgelet gevoelige lezers: Dehaene blogt.

Omdat de pers het tegenwoordig met 'een welgemikte rochel in het journalistieke smoelwerk' moet doen, heeft de gewezen premier een alternatieve vorm van communiceren ontdekt. Sinds gisteren blogt Jean-Luc. Omdat de man, die zijn posts steevast ondertekent met 'Den Dikke', nooit als een fijnbesnaarde heer bekend stond, is 'godverhierenginder' wel enige voorzichtigheid bij het lezen aangewezen. De blog is natuurlijk vals.

http://jeanlucdehaene.blogspot.com/


 

Bacn

Jammer. De voor vanavond geplande reportage over spam in Terzake Zomer wordt door de politieke actualiteit naar een latere datum verschoven. Er is nu ook een term voor gewenste mail die op het verkeerde moment binnenloopt: Bacn (spreek uit Beekon). Het gaat dan vooral om meldingen van Web 2.0-sites als Twitter, Pownce, Linkedin en Myspace.

De term werd deze week voor het eerst gebruikt op het Podcamp in Pittsburg. Twee bloggers leggen in een Youtube-filmpje uit was Bacn is. Meer info op bacn2.com of op Twitter.

Overigens was ook in de Monty Python-sketch waaraan ongewenste e-mail de naam spam overhield als sprake van bacon.


 

Adnan Oktar

Een Turkse rechter heeft de toegang tot de weblogdienst Wordpress.com laten blokkeren na een aantal blogposts over de Turkse miljonair Adnan Oktar. Op Comment is Free wordt de achtergrond bij de historie uitgebreid geschetst. De brief van de advocaat van Oktar kan u lezen op de blog van Wordpress.


 

100 miljoen keer gelezen

Eerder deze week hadden we het over de miljoenste reactie op de weblog van de Italiaanse komiek en acteur Beppe Grillo. De Chinese actrice en regisseuse Xu Jinglei bekeken doet echter nog een pak beter. Haar blog (vertaalde versie) werd de voorbije twee jaar meer dan 100 miljoen keer bekeken. Dat maakt haar volgens Reuters de meest gelezen blog ter wereld.

De 33-jarige Jinglei schrijft over haar werk en dagelijks leven. Als regisseuse won ze in 2004 met haar film A letter from an Unknown Woman in 2004 de prijs voor beste regie op het San Sebastian Internationaal Filmfestival.


 

Eén miljoen reacties

Een verhaal dat de macht van het internet onderstreept. Eind jaren '80 werd de Italiaanse acteur en komiek Beppe Grillo geweerd van de Italiaanse televisie. Grillo maakte naam door in zijn shows te wijzen op machtsspelletjes en misstanden in de Italiaanse politieke en economische wereld en aarzelde niet om daarbij namen van politici en bedrijven te noemen.

In de sterk gepolitiseerde Italiaanse mediawereld was voor Grillo geen plaats meer. In de Italiaanse theaters en op het internet gelukkig wel. Grillo begon in 2005 met een weblog en werd in hetzelfde jaar door Time uitgeroepen tot European Hero.

De blog van Grillo is inmiddels uitgegroeid tot één van de populairste blogs in Europa. Deze week werd de miljoenste reactie op de blog gepost. Naast een Italiaanse en een Engelse versie lanceert Grillo in september ook een Japanse versie.


 

VPRO-archief

Eentje voor de bookmarks. Sinds 2006 worstel een personeelslid van de Nederlandse omroep VPRO zich door duizenden banden met radio-uitzendingen. Bedoeling is om een index te maken van het VPRO-radio archief. Interessante of opmerkelijke fragmenten komen terecht op een weblog.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs