Campagne (tris)

Lang hebben we er niet op moeten wachten. Na de aanval van McCain gisteren, zie hier het antwoord van Obama.


 

Campagne (bis)

Enkele dagen geleden kondigden we het al aan en nu is het zover. De campagnestrijd in aanloop naar de presidentsverkiezingen in de VS is losgebarsten.

In een nieuw televisiespotje dat sinds vandaag op de Amerikaanse kijker wordt losgelaten, neemt de republikeinse kandidaat John McCain zijn democratische rivaal Barack Obama zwaar op de korrel.

Hij vergelijkt Obama zelfs met supersterren als Britney Spears en Paris Hilton. 'He's the biggest celebrity in the world. But is he ready to lead?'


 

Campagne

De Amerikaanse site Jib Jab voelt de verkiezings-koorts al stijgen. In een ludieke cartoon steken ze de draak met een afscheid nemende Bush en een campagnevoerende Obama en McCain.

En wie alleen kijken niet voldoende vindt: mits enig knip- en plakwerk kan je zelf ook een rolletje spelen in het filmpje.

Avb2507082_2 


 

Verkiezingsfilmpjes

Reclamespotjes op de televisie blijven een van de machtigste wapens voor een Amerikaanse politicus. De buitenlandredactie zocht de leukste spotjes bij elkaar.


 

Lachen met George

Yaleshmale Nog eentje in de reeks 'lachen met George Bush': de Lakehead University in de Canadese provincie Ontario is een opmerkelijke aanwervingscampagne gestart met de Amerikaanse president als, nou ja, boegbeeld.

Lakehead wil zich afzetten tegen het kransje topuniversiteiten à la Yale en heeft daarvoor de website Yaleshmale.com opgezet. Voorop prijkt een foto van ex-Yalestudent Bush met de boodschap ,,Graduating from an Ivy League university doesn't necessarily mean you're smart''. We zien het K.U.Leuven niet meteen doen.


 

Verhuizen naar Canadistan?

Teleurgestelde Kerrykiezers lijken zich op te maken om naar Canada te verhuizen. Al zijn er ook die andere voorstellen hebben om iets te doen aan de groeiende kloof tussen de blauwe (lees: Democratische) en rode (Republikeinse) staten.

De meer creatief begaafden onder hen ontwerpen stickers, t-shirts, en nog t-shirts. Ze schrijven visuele haiku's, of ze proberen de kloof historisch te verklaren.

Professor Vanderbei dan weer, heeft al in 2000 een alternatieve visualisatie van de stemverdeling uitgevonden, die aantoont dat er (ook dit jaar) eigenlijk niet echt een kloof is.

(Via Boingboing.net)


 

Persstemmen

De Britse pers toont zich vandaag niet onverdeeld gelukkig met de herverkiezing van Bush. The Independent opent met ,,Four more years’’ en daarrond foto’s van gevangen in Guantanamo, van de mishandelingen in Abu Graibh en van een oliepijpleiding - een verwijzing naar de hoge olieprijzen. The Guardian opent haar bijlage G2 vandaag met een zwarte pagina met in kleine witte letters ,,Oh, God’’. En de Daily Mirror toont op haar voorpagina een foto van Bush met daaronder een boodschap gericht aan zijn kiezers: ,,Hoe kunnen 59.017.382 mensen zo dom zijn?’’

Andere Britse kranten tonen zich dan weer wel tevreden met de uitslag. De rechtse krant The Sun vindt dat het Amerikaanse electoraat de juiste man heeft gekozen in deze gevaarlijke tijden. De Daily Telegraph is dezelfde mening toegedaan en stelt dat het succes van Bush aantoont dat de Amerikaanse kiezers zich ,,niet laten intimideren door terroristen’’.


 

Bush kan toch niet

,,Tijdens onze campagne voor Bush ontdekten we meer dan we wilden weten over het beleid van Bush. We zagen in dat deze regering een catastrofe is voor de meeste mensen. Daarom steunen we Bush niet langer en scharen we ons officieel achter John Kerry.''

Die opvallende boodschap van de ,,Yes Bush Can''-campagne kregen we gisteravond in onze mailbox. Yes Bush Can deed vorige week een oproep om aan te tonen dat documenten tegen Bush vervalst waren, maar komt nu tot de vaststelling dat de brieven en memos echt zijn. Of wisten ze dat al eerder?

De website is momenteel overigens niet bereikbaar. Blijkbaar waren we niet de enige ontvangers van de mail.

UPDATE. De site is terug in de lucht. Een blik op de patriott pledge toont dat de ommezwaai inderdaad niet zó'n ommezwaai was.


 

Bush-familie stemt Kerry

Wie dacht dat het binnen de Bush-clan allemaal koek en ei was, mag die illusie opbergen. Een aantal familieleden van de Amerikaanse president houden onder de slogan 'Because blood is thinner than oil' een pleidooi om voor Kerry te stemmen.


 

Niet voor buitenlanders

Vreemd. Wie niet in de Verenigde Staten woont, kan de website van de Amerikaanse president George Bush niet bereiken. Via het numerieke adres van de website, kan dat wel nog. Wat er precies aan de hand is, is niet duidelijk. Mogelijk werd de site het slachtoffer van een DOS (Denial of Service)-aanval vanuit het buitenland en werd daarom de toegang voor buitenlanders afgesloten.


 

Amerikanen, nu ook echt

Foto's, tekst en human intrest; het werkt, ook op internet. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen is de krant The Guardian gisteren gestart met een fotoreeks over Amerikaanse families. Het leven zoals het is, nu ook op internet.


 

Historische verkiezingsspotjes

TV-spotjes blijken een machtig wapen in de strijd om de gunst van de Amerikaanse kiezer. De campagneteams van Bush en Kerry sloofden zich de voorbije maanden vooral uit in het in twijfel trekken van de tegenstander. Wie wil weten hoe het er tijdens vorige campagnes aan toeging kan terecht op de site van het American Museum of Moving Image. Het museum biedt op zijn website een overzicht van verkiezingsspotjes vanaf de introductie van de televisie als campagnemiddel. 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs