Van Dale zoekt vertalers

Begin oktober komen de vernieuwde Van Dale-woordenboeken op de markt. Om een en ander te vieren, organiseert de uitgeverij een vertaalwedstrijd. Taalvirtuosen mogen hun creativiteit loslaten op de vertaling van zes spiksplinternieuwe woorden uit 2008.

De zes woorden zijn: digiflirten, zwemboerka, wolkersvrouw, horroropa, paktaks en klimaathuis. Bij het ene woord kan je al beter de betekenis vermoeden dan bij het andere. Enige kennis van de actualiteit en vertrouwdheid met het lezen van Nederlandse kranten kunnen helpen. Deelnemers mogen kiezen naar welke taal ze vertalen: het Engels, het Frans of het Duits.


 

Eiffeltoren krijgt hoedje

De Eiffeltoren viert dit jaar haar 120ste verjaardag. Sinds haar oprichting in de aanloop naar de Wereldtentoonstelling van 1888 is de toren enorm populairder geworden onder toeristen. Jaarlijks schuiven 6,5 miljoen bezoekers aan om een van de liften naar boven te kunnen nemen.

Fkeiffeltoren


 

Zucht

,,Mehr Licht''. Dat waren de laatste worden die Goethe naar verluidt uitsprak, alvorens naar de eeuwige jachtvelden te vertrekken. Benieuwd wat andere celebs nog op het nippertje wereldkundig maakten?

Der Spiegel-journalist Hans Halter maakte een overzichtje van de laatste verzuchtingen van Coco Chanel, Lady Di, Marlene Dietrich en andere groten der aarde.


 

Een miljoen te veel?

Is de kerstman dit jaar extra gul? Het Amerikaanse zakenblad Forbes zocht voor u uit welk droomhuis u waar ter wereld koopt voor ongeveer een miljoen dollar.

De mooiste panden, gaande van de bescheiden loft in Parijs tot de riante villa op Bermuda, vindt u in deze fotospecial.


 

Wie wil de Monorail van Plopsaland?

Fe_1Op zoek naar het perfecte sinterklaascadeau voor uw kinderen? Goed nieuws, Plopsaland verkoopt zijn legendarische Monorail op eBay. Ideaal voor wie denkt aan gezinsuitbreiding want het 20 meter lange treintje biedt plaats voor 60 kinderen. Met z'n gemiddelde snelheid van 7 km per uur maakt u een geweldige indruk bij vrienden en familie. Sinds 1973 is het maar twee keer veranderd van bestuurder: na de Melibij namen Samson en Gert het stuur over.

Wie wil bieden, heeft nog een week de tijd. Kopen kan vanaf 10.000 EUR en moet het treintje zelf gaan demonteren en afhalen in De Panne.


 

iBaby

IbabyAlles wordt tegenwoordig aangepast aan de iPod-generatie. Voor ouders die tijdens een wandeling niet zonder hun favoriete mp3-speler kunnen is er nu de iBaby: een buggy met ingebouwde adapter voor de iPod of de iPod mini.


 

Bundeskanzlerin

Dat CDU-leidster Angela Merkel de allereerste vrouwelijke Duitse bondskanselier is, is ook de Gesellschaft für Deutsche Sprache niet ontgaan. Het taalgenootschap heeft Bundeskanzlerin uitgeroepen tot woord van het jaar. Wir sind Papst! (de kop van Bild na de verkiezing van Joseph Ratzinger tot paus) en Jamaika-Koalition kregen een eervolle vermelding.


 

Vliegtuig vs auto

Misschien een leuke test voor Hoezo? Hoe ver blaast een vliegtuig een auto weg.


 

Phishy

Vandaag kregen wij hier collectief een verzoek om onze Paypal-accounts te "restoren" in de inbox gedropt. Een blik op fraudwatch leert dat het gaat om een geval van phishing. Een gewaarschuwd mens...etc.


 

Het leven zoals het is: edele delen in de knoop

Go for it, you won't regret it. Dat zijn de laatste woorden van een voorlichtingsfilmpje over vasectomie - ofte mannelijke sterilisatie - op een Britse medische site. Wie er nog meer wil over weten, kan hier terecht.


 

Met de tram

Leuk item op de site van Brusselnieuws. De rubriek Brussels mooiste tramritten wordt elke dinsdag aangevuld met een videoverslag van een tramrit.

(via Damslog)


 

Liefdadigheid

Markant. Op werkenantwerpen.be vind je info over de wegenwerken in de Metropool. Als je per abuis  werkeninantwerpen ingeeft, krijg je een ander soort werken te zien.


 

Van ons, van hen

OurrussDat burenruzies niet louter een Belgisch-Nederlandse aangelegenheid zijn, bewijzen de verongelijkte commentaren in Nieuw-Zeeland op de Australische berichtgeving over Russell Crowe.

Toen de acteur - geboren in Nieuw-Zeeland, maar opgegroeid in Australië - doorbrak op het witte doek, omarmde Australië Crowe als een ware Ozzie. Nadat zijn rol in Gladiator werd bekroond met een Oscar, werd hij liefdevol ,,Our Russ'' genoemd. Maar sinds het telefoon-incident benadrukken de Australische media dat Crowe een geboren kiwi is.

Waarop de kleine buren hun frustratie en verontwaardiging luid uitschreeuwen. Een sneer gaat naar boekingsagent Miller, ook een geboren kiwi die nu in Australië woont en werkt. Miller had Crowe verdedigd en gezegd dat hij ook wel 's zo gefrustreerd is dat hij een telefoon in iemands gezicht wil gooien. ,,Miller is ook in Nieuw-Zeeland geboren, maar zijn houding tegenover weerloze telefoonoperatoren heeft duidelijk de invloed ondergaan van zijn verblijf in Australië.''


 

Intussen op de redactie...

Fk070405zIs inhoud belangrijker dan de verpakking? Meestal wel, maar niet altijd. Neem nu Wired, het gevierde multimedia-magazine waar ook de redactie van DS Online op geabonneerd is. Deze week viel Wired niet in zijn gewone plat plastieken jasje in de bus. Het tijdschrift zat lekker ingeduffeld in een zakje bubble wrap (hoe heet zoiets in het Nederlands?).

Een onweerstaanbare verpakking voor onze grijpgrage handen, zo blijkt. Want voor je het weet, pak je het plastic vast, spelen je vingers even met de luchtbelletjes om ze daarna meedogenloos kapot te knijpen. Met een heerlijk knappend geluid tot gevolg. En nog een keer, en nog een keer...

De echte bubble wrap-verslaafde kan overigens steeds hier aan de slag. Een klassieker in cyberspace, maar hij blijft het doen.


 

Bliksemsnel

De Schot Craig Crosbie mag zich voortaan wereldkampioen sms'en noemen. Crosbie bereikt de finale van een wedstrijd van de Britse tabloid The Sun en had slechts 48 seconden nodig om een zin met 160 tekens in zijn mobieltje te rammen. Daarmee was hij 19 seconden sneller dan de vorige recordhouder.


 

De IKEA-assistente kent geen ,,neen''

IkeaHoe gaat dat op een internetredactie? Op een dood moment ga je eens op zoek naar een afbeelding van het mannetje in de IKEA-handleiding en zo kom je ineens bij de IKEA-assistente terecht. Blond, jong en met de vraag: Can I help you?

Dat vraagt om een minitest. Ik vraag haar waar ik schroeven voor mijn tafels vind, en ze stuurt me door naar de afdeling tafels en stoelen.

Wanneer ik vind dat ik genoeg geholpen ben, en dus ,,no'' intik op haar hulpaanbod, tikt ze terug: Sorry. As an IKEA Online Assistant I don't know the meaning of 'no'. Geef toe, niet zo dom, die Zweden.

Update: de flegmatiek waarop ze op de f- en s-woorden reageert, is ook goud waard...


 

Scheren "oude stijl"

Wie zichzelf niet meer tot bloedens toe wil bewerken met een scheermes kan tijdens vier lesavonden terecht in het Gentse Huis van Alijn. Meescheren, uitscheren, borstel en zeep: tijdens de vier lesavonden worden de fijne kneepjes van het scheren "oude stijl" aangeleerd. Voor, tijdens en na de cursus blijft de museumherberg open, kwestie van je wat moed te kunnen indrinken. En naar een scheerapparaat grijpen is not done als je een huid wil die "zacht als het achterste van een baby" wordt.

Enkel voor mannen.


 

Test van gsm-camera's

PC Magazine heeft een uitgebreide test van camera's in gsm's staan: interessant vergelijkingsmateriaal.


 

Begrafenishits

De Nederlandse uitvaartverzekeraar Dela brengt een cd met de beste Nederlandstalige begrafenishits uit.  Niet meteen een plaat om vrolijk van te worden. En vanzelfsprekend gaat de opbrengst naar de slachtoffers van de tsunami.

Dela houdt op zijn website ook een top 50 van begrafenisliedjes bij. Ook de Belgische poot van Dela wil binnenkort uitpakken met een eigen hitparade. Wist iemand trouwens dat Dela ook de hoofdsponsor is van de Rode Duivels?


 

Rommeligste bureau

time-smart, een Belgisch opleidingsbureau gespecialiseerd in time management, gaat op zoek naar het rommeligste bureau van België. Het meest rommelige bureau wordt door een professionele jury uitgekozen. Het winnende bureau krijgt van time-smart een opruimbeurt; de trotse eigenaar een cursus in organisatie.


 

BV's kieken

Het nationale persbureau Belga draait de rollen om. Zestien bekende landgenoten kregen een digitaal fototoestel en mochten er naar hartelust op los kieken. Op de site van Belga, kan je de foto's van onder meer Herman De Croo, Jean-Marie Pfaff, Freya Van Den Bossche en Tony Mary bekijken. Wie deelneemt aan de wedstrijd, maakt bovendien kans op een Nikon Coolpix 3200.


 

Pim en Volkert winnen

Na de grootste hebben ze in Nederland nu ook de ergste. Het weekblad HP/De Tijd organiseerde onder zijn lezers de verkiezing van de Egste Nederlander. Terwijl de verkiezing van de Grootste Nederlander kreeg af te rekenen met computerproblemen, verliep deze verkiezing (die heel wat kleiner in omvang was) wel vlekkeloos.

De logica bleef min of meer gerespecteerd. Als Pim de grootste is (enfin, toch op het einde van de tv-uitzending), dan moet diegene die Pim neerschoot toch de ergste zijn? Yeps, Volkert van der Graaf kreeg bijna een kwart van de stemmen achter zijn naam. PvdA-politicus Jan Pronk eindigde tweede, prins Bernhard derde. Toch maar snel vergeten, dit soort verkiezingen?


 

Letterkoekjes en kaakjes

Ludo Permentier, onze Taalbewaker, laat weten dat het goede Nederlands voor niknakjes of pikkenikken ''letterkoekjes'' is. De gesuikerde versie heet dan weer een ''kaakje''. Ziezo, dat is dan weer opgelost. Rest ons nu nog de vraag waar het (West-Vlaamse en Oost-Vlaamse) woord ''pikkenikken'' eigenlijk vandaan komt... Ook een merknaam, misschien?


 

ABC gaat multimedia

Cookie Sint-Maarten en Sinterklaas zijn binnenkort weer in het land, en daarbij horen de onvermijdelijke ,,picknicken''. Die van het merk ABC (van LU) zijn de echte stuff, en onze verantwoordelijke voor Feestelijkheden sloeg meteen ettelijke kilo's van het spul in. Tijdens het consumeren bleek tot onze vreugde dat de apestaart vanaf nu ook ,,verkoekt'' is.

Respect, ABC, respect!

ps: Wie het goede Nederlandse woord voor ,,picknicken'' kent, licht ons in a.u.b.


 

Times krimpt

De tweede Britse kwaliteitskrant, The Times, is zaterdag voor het laatst als broadsheet verschenen. Vanaf maandag zal de krant alleen nog als tabloid gedrukt worden.

De lezers konden al wennen aan een kleine Times, want sinds bijna een jaar bestaan er twee formaten van dezelfde krant. Nu gooit het blad haar broadsheetformaat volledig overboord. Lezers die het afgelopen jaar vasthielden aan hun grote krant, moeten nu willens nillens wennen aan het klein formaat - of voortaan een ander dagblad kopen.

Alleen de zondagskrant The Sunday Times blijft op groot formaat bestaan.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs