Popecast

Deus caritas est, de eerste encycliek van paus Benedictus XVI, blijkt een bestseller te zijn. Op een week tijd vlogen al een half miljoen exemplaren de deur uit. De encycliek is nu ook beschikbaar in mp3-formaat.


 

SMS-bijbel

Vanaf eind februari is er ook een Nederlandstalige SMS-bijbel. Het boekje bevat bijdragen van jongeren die fragmenten uit de bijbel hebben vertaald in sms-taal. In oktober vorig jaar lanceerde het Australische bijbelgenootschap ook al een SMS-bijbel.


 

Ramadan

Fk211005m_1 De islamitische vastenmaand Ramadan is intussen twee weken ver. Hoe het een vastende moslim tijdens die periode vergaat kan je lezen op de blog van Mohamed Talbi, die hij voor de Nederlandse krant Algemeen Dagblad bijhoudt.


 

Verdorven stad voedt orkaan

In de wetenschapsrubriek van De Standaard lees je vandaag dat warm oceaanwater orkanen voedt. Fout! Repent America, een groep Evangelische Christenen, wijst met een beschuldigende vinger naar de vijf abortusklinieken in New Orleans, de Mardi Gras Party ('vette dinsdag') en de Southern Decadence, een grootse gay pride die op 31 augustus van start moest gaan. "Orkaan Katrina heeft een punt gezet achter het jaarlijkse feest van de zonde", schrijft Repent America. "Deze daad van God heeft een verdorven stad verwoest". Repent America hoopt dat deze Godsdaad burgers aan het denken zal zetten. (via)


 

Spaghettimonster

Fk230805a George Bush vindt dat Amerikaanse scholen naast de evolutietheorie ook de intelligent design-theorie moeten onderwijzen  als het ontstaan van het leven op aarde ter sprake komt. De 25-jarige Amerikaan Bobby Henderson stichtte daarop prompt een eigen intelligent design-religie, die stelt dat de wereld geschapen is door een vliegend Spaghetti-monster. Het monster heeft onder meer noedelachtige tentakels en twee gekruide vleesballen. De Pastafarians dringen erop aan òòk opgenomen te worden in de Amerikaanse leerplannen.


 

Nazinger

PapaneroEen Romeinse rechtbank heeft de Italiaanse afdeling van Indymedia verboden nog langer een afbeelding van de paus in nazi-uniform te publiceren. Indymedia maakte een montage van Benedictus XVI in nazi-uniform, omdat de nieuwe paus nog bij de Hitler-jugend geweest is. Volgens een Romeinse rechter is dit een belediging van de godsdienst, wat wettelijk verboden is in Italië. Op het net zijn inmiddels tientallen andere gemonteerde ,,Nazinger''-foto's te vinden.


 

Gokje?

Hoewel paus Benedictus XVI nog maar pas op de pauselijke troon zit en de voorbije dagen een ijzersterke indruk maakte, kan u bij de Ierse bookmaker Paddy Power al een gokje wagen op de volgende paus.

Op het lijstje met favorieten prijken ook een aantal kardinalen die getipt werden als opvolger van paus Johannes Paulus II. Tot de outsiders behoren Father Dougal Maguire uit de populaire Ierse comedyreeks Father Ted en Bono van de Ierse rockgroep U2.

Wie de kersverse paus wil mailen kan dat trouwens op benedictxvi@vatican.va 


 

Historische podcast

Twee weken geleden hadden we het al even over The Catholic Insider. De Nederlandse priester-podcaster Roderick Vonhögen heeft zich de afgelopen dagen in het zweet gewerkt om een historische podcast rond te krijgen. De eerste podcast waarin de voorstelling van een nieuwe paus te horen is.


 

Pausnamen

PopenameHeeft Joseph Ratzinger met Benedictus XVI wel de juiste keuze gemaakt? Had de pantserkardinaal niet meer inspiratie? Misschien hadden ze bij het Vaticaan eerst maar een keertje de Pope Name Generator moeten uitproberen. Dan ging Ratzinger voortaan als Pope Unspeakable Roy IX door het leven.

(via Vandaag is het gisteren van morgen)


 

Domeinnaam fugit

Het Vaticaan grijpt naast de Engelstalige domeinnaam voor de nieuwe paus. Rogers Cadenhead, een katholiek uit Florida, kocht twee weken geleden al benedictxvi.com. Niet echt een goddelijke ingeving, maar een goede gok. Hij reserveerde ook de domeinnamen voor Clement XV, Innocent XIV, Leo XIV, Paul VII en Pius XIII. JohnPaulIII.com was al ingenomen, net als JohnXIIV. Het Vaticaan heeft wel beslag kunnen leggen op benedictus16.com. Die linkt gewoon door naar de Vaticaansite. www.benedictusxvi.be/ is gereserveerd door een zekere meneer Tammes uit Den Haag.

En bij Wikipedia hebben ze de meest seksueel actieve pausen opgelijst. Benedicti zitten er voorlopig niet tussen. Met toch wel één Benedictus, en niet zomaar een: ,,he shocked the sensibilities even of a dull and barbarous age.''


 

Rook

De meest bekeken schoorsteen ter wereld is dankzij Foxnews nu ook on line te bekijken. Wie er ook geluid bij wil, kan dan weer terecht bij de Washington Post. Volgende afspraak vanavond rond de klok van zevenen.

En wie wil uitzoeken welke pauskandidaat het dichtst aansluit bij zijn persoonlijke opvattingen, kan op www.pope-u-lator.com de test doen.

(via Communicatielog)

Update : Ook Katholiek Nederland en de televisiezender van het Vaticaan spuwen beelden van de schoorsteen het wijde web op.


 

Danneels-fanclub

Niet alleen pauskandidaat Joseph Ratzinger heeft een fanclub, ook onze eigen Godfried Danneels heeft een trouwe schare fans. Twee Belgen voerden al actie voor Danneels op het Sint-Pietersplein in Rome. En vanuit de VS krijgt onze kardinaal steun van ene Godfrey Daniels. Die is zo getroffen door de naamgelijkenis met de kardinaal dat hij een prettig gestoorde website aan hem gewijd heeft.


 

Ratzinger for pope

Bierbeker

Pauskandidaat Joseph Ratzinger heeft een fanclub op het internet. In de shop kan je bierpotten, petjes, T-shirts, stickers, pins en magneten met Ratzinger-opdrukken bestellen. Het weblog Against the grain houdt je op de hoogte van nieuwigheden rond de kardinaal. De makers benadrukken dat de site al bestaat sinds 2000: "The Ratzinger Fan Club is NOT a website set up to endorse Ratzinger as Pope in the manner one would a common political campaign."


 

Paus' laatste woorden

Wat waren de laatste woorden van de paus? Heeft hij werkelijk nog 'Amen' gezegd in zijn laatste levensuur? En hoe zit dat met zijn schoenen? Het Duitse blad Stern bekijkt de feiten en de fictie.


 

Pauscasten

PodcastpriestDe Utrechtste priester Roderick Vonhögen mag zich wat ons betreft voortaan de podcast-priest noemen. Vonhögen reisde vorige week af naar Rome en houdt via podcasting de bezoekers van zijn website op de hoogte. Het leverde hem onder meer een vermelding op in CNN's Inside The Blogs.

De laatste podcast dateert inmiddels al van enkele dagen geleden, maar ongetwijfeld volgt er dit weekend een podcast over de begrafenis van de paus.


 

Herdenkingslied

De Finse professor Jukka Ammondt laat vandaag Codex fluitans op de wereld los, een song in het Latijn om de paus te herdenken. Ammondt is de drijvende kracht achter een radiozender die programma's in het Latijn uitzendt en Latijns nieuws brengt op het internet. Hij verwierf ook roem met zijn opnames van Elvis Presley-liedjes in het Latijn, zoals Nunc hic aut numquam (of It's now or never ).

De Fin is geen onbekende voor de paus. In 1994 overhandigde de paus hem een medaille voor zijn album Tango triste finnicum of Droevige Finse tango .


 

Pausmakers

Knap werk van Wim Wylin, de man achter nieuwsbronnen.com: op De pausmakers brengt hij biografietjes van alle kiesgerechtigde kardinalen. Verder ook een uitgebreid link-aanbod en een weblog met nieuws over de kardinalen en het conclaaf.


 

Vrouwelijke paus

PopeHoax of niet, in tijden als deze mogen we zeker nog een keertje stilstaan bij de vrouwelijke paus uit de 9de eeuw. Toen zou een vrouw er in geslaagd zijn om (als man verkleed) het hoogste kerkelijke ambt te bekleden. Paus Joanna zou twee jaar (853-855) de katholieke touwtjes in handen hebben gehad. Het bedrog kwam pas uit toen Joanna tijdens een processie het leven schonk aan een zoon.


 

Isidoor

We blijven in de religieuze sfeer: 4 april is de feestdag van Isidorus van Sevilla. De heilige Isidoor wordt gezien als de eerste samensteller van een encyclopedie en werd daarvoor door de paus in 2001 aangesteld als beschermheilige van het internet. Volkomen terecht dus dat een Nederlandstalige katholieke portal de naam Sint-Isidorusweb kreeg.

We hebben ten slotte ook nog goed nieuws voor tegelbranders, houtbewerkers, dakdekkers en loodgieters: zij vieren immers morgen hun patroonheilige, de heilige H.Vincentius Ferrer, die blijkbaar ook borg staat voor een goed huwelijk, vruchtbaarheid en een zalige dood.

Wie zich wil verdiepen in de wondere wereld der heiligen, moet zeker het Heiligennet een keertje uitproberen. Daar kan u de patroonheiligen alfabetisch, chronologisch en per sectie terugvinden.


 

Speciale paussite

Het Vaticaan heeft een speciale website geopend over het pontificaat van paus Johannes Paulus II. De homepagina beeldt het leven van de paus uit als een bergpad dat naar een kruis leidt.


 

J-ray

Tandjesjezus Na de Maria-sandwich is er nu de Jezus-röntgenfoto. Uiteraard ook al te koop op eBay.


 

Bijbelquiz

,,Als Noach de opdracht krijgt om een ark te bouwen, is zijn eerste protest tegen God: "Nee heer, na mij de zondvloed", maar het mocht niet baten.'' Waar of niet waar?

Deze en andere stellingen krijg je voorgeschoteld in de Nationale Bijbelquiz (NL). Wie zich 'schriftgeleerde' waant, kan zijn kennis testen op quiz-vragen en cryptische omschrijvingen. Kunstliefhebbers kunnen er ook het plafond van de Sixtijnse Kapel in elkaar puzzelen.

De quiz werd gelanceerd in het kader van de nieuwe bijbelvertaling, die de oude Willibrord-vertaling moet vervangen. Voor u naar de boekhandel stormt om de nieuwe versie in huis te halen, is het misschien handig om weten dat je de bijbelteksten ook on line kan lezen. Op de site willibrordbijbel.nl vind je de oude en de nieuwe vertaling broederlijk naast elkaar.


 

Reli-spam

Religieuze spam bestaat al jaren, maar sinds kort maken de spirituele e-mails een steile opgang. De berichten zijn meestal vrij onschuldig en proberen je alleen maar te overtuigen van een bepaalde geloofsovertuiging. Ingesloten vind je natuurlijk ook de nodige gebeden, die je op (de) weg helpen. Opmerkelijk is dat je bij die reli-spam niet aangepord wordt tot het kopen van paternosters of het opsturen van geld. Het is de verzender die betaalt; zieltjes winnen mag blijkbaar iets kosten.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs