Talen

Terwijl in eigen land nogal wat te doen was rond een experiment met Turkse lessen in twee Gentse schooltjes gaat een school in Londen nog een stapje verder. Op Newbury Park Primary School in Redbridge leren alle leerlingen een aantal dagdagelijkse woorden en uitdrukkingen in zowat 40 talen.


 

Inschrijven

Ouders die hun kinderen willen inschrijven in een Nederlandstalige school in Brussel, kunnen vanaf nu de beschikbare plaatsen opzoeken op een website. De site bevat ook een overzicht van beschikbare plaatsen en moet files aan de schoolpoorten vermijden. 

School weert gadgets

Een Canadese school weert gsm's en mp3-spelers van de schoolterreinen nadat twee leerlingen een filmpje op Youtube gooiden. In dat filmpje is te zien hoe een leerkracht in woede uitbarst tegen een 13-jarig meisje. De leerkracht zit sinds het incident overspannen thuis. De twee leerlingen werden geschorst.

In de Verenigde Staten lijken dergelijke filmpjes heel populair. Wie op Youtube nog maar zoekt op angry teacher krijgt meteen 94 resultaten. Ook Nederland is vrij goed vertegenwoordigd. Vlaanderen moet het vooralsnog stellen met het massagevecht in Eeklo eind september.

Italië heeft trouwens ook zijn videoschandaal. Twee medewerkers van Google werden er ondervraagd in een onderzoek naar een video waarop te zien is hoe 4 tieners een autistische klasgenoot aftuigen. Die video kwam op Google Video terecht. 

Gratis cursus

De Open Universiteit Nederland gaat vanaf 5 december gratis universitaire cursussen aanbieden via internet.


 

Berkeley video

De Universiteit van Californië in Berkeley heeft een overeenkomst gesloten met Google Video om filmpjes van lessen te verspreiden. Gratis, welteverstaan. En Berkeley lijkt niet bepaald gierig: er werd al meteen meer dan 250 uur materiaal on line gegooid. Het grootste deel daarvan was voordien nog niet beschikbaar op het net. Het aanbod gaat van lessen anatomie over poezielezingen tot cursussen voor bioingenieurs. Ook sommige symposia, over klimaatsveranderingen bijvoorbeeld, zijn er te vinden.

Een veelbelovend initiatief dat meteen bedacht werd met een eigen pagina op Google Video.


 

Klasse.vandaag

Het onderwijsblad Klasse start op 1 september met het onlinedagblad klasse.vandaag. Met deze eerste dagelijkse nieuwskrant over opvoeding en onderwijs wil het elke maand 300.000 bezoekers bereiken.


 

Lachen met George

Yaleshmale Nog eentje in de reeks 'lachen met George Bush': de Lakehead University in de Canadese provincie Ontario is een opmerkelijke aanwervingscampagne gestart met de Amerikaanse president als, nou ja, boegbeeld.

Lakehead wil zich afzetten tegen het kransje topuniversiteiten à la Yale en heeft daarvoor de website Yaleshmale.com opgezet. Voorop prijkt een foto van ex-Yalestudent Bush met de boodschap ,,Graduating from an Ivy League university doesn't necessarily mean you're smart''. We zien het K.U.Leuven niet meteen doen.


 

The Racker Song

Het ziet er naar uit dat The Racker Song aan een internationale carrière is begonnen. Nederlandse weblogs als Fok.nl en Vkmag.com hebben de song al overgenomen. Intussen duiken ook al de eerste remixen op.


 

Examenradio

Dat er in Nederland een heel andere cultuur heerst rond examens wisten we al langer. Radio en tv pakken er zelfs uit met heuse examenjournaals en programma's. Nieuw dit jaar is examenradio.nl. Die website publiceert dagelijks een aantal podcasts over de examens. Gemaakt door leerlingen, docenten en andere vrijwilligers op verschillende Nederlandse scholen.


 

Blokken

De Sint-Amandusschool in Meulebeke grossiert blijkbaar in internetprijzen. De Sun eLearning Awards in 2001 en 2002, en de Global Junior Challenge in 2002 en 2003 stonden al in de prijzenkast.

Nu heeft ICT-coördinator Lieven Van Parys ook de 'European Innovative Teachers Leading Practice'-award van Microsoft gewonnen. Een mondvol voor de bekroning van een intuïtief meetkundeproject op het net, de draaiende toren.

Onze suggestie voor de godsdienstles: The Brick Testament.
En voor de muziekles natuurlijk de legendarische videoclip van Fell in Love With a Girl van The White Stripes.


 

Van school gestuurd wegens weblog

Acht leerlingen in Frankrijk zijn de afgelopen dagen van school gestuurd omdat ze hun leerkrachten beledigd hadden op hun weblogs en karikaturen en foto's van hen verspreid hadden. Een van de jonge loggers had het op zijn site over "kleine smeerlappen" en "gelukkige idioten". In ons land blijft het nog braafjes: "school is iets super stom ,en ge moet er de hele week naartoe, om dingen te leren." Terwijl anderen weer blij dat dat ze van die "kut school" verlost zullen zijn.


 

De rector-race

Rectoren komen, rectoren gaan. Zowel Gent als Leuven krijgen dit jaar een nieuw exemplaar. In Gent spitst de strijd zich toe tussen twee kandidaten: Marc De Clercq en Paul Van Cauwenberge. Morgen gaan de twee met elkaar in de clinch tijdens een debat dat je live kan volgen op de studentenradio urgent.fm. De Gentse rectorverkiezing vindt op 22 maart plaats.

In Leuven gaat het om liefst vijf kandidaten. Zij mogen in principe pas na 1 april campagne voeren, maar on line is de propaganda-oorlog al volop bezig. Sites als www.riktorfs.be, www.decramer.be, www.marcvervenne.be en www.bartdemoor.be staan vol eigen lof of liever ,,informatie die betrekking heeft op de rectorverkiezing''. Alleen kandidaat Herman Nys schijnt de weg naar het web nog niet gevonden te hebben.  Leuven kiest zijn primus vanaf 10 mei in verschillende rondes.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs