Twee huizen

Kinderen van ouders die uit elkaar gaan, krijgen niet altijd een antwoord op de vragen die ze over de scheiding hebben. Daarom lanceert Vlaams minister van Welzijn en Gezin Steven Vanackere (CD&V) een nieuwe website voor jongeren en ouders. De website tweehuizen.be geven kinderen, jongeren en ouders elke doelgroep laagdrempelige informatie op maat over alle aspecten van het uit elkaar gaan.
 

Save Your Darlings

Het Gentse reclamebureau Markee wil samen met Screenvision, de reclameregie van de Belgische bioscopen, meer aandacht voor de  director's cut van reclamespotjes. Op de website saveyourdarlings.be vindt u voortaan de lange versies van commercials. Bovendien kan u er ook stemmen op de beste commercial van het land.

Meer op onze Marketingblog.


 

Videowoordenboek

The Independent schrijft vandaag over het eerste videowoordenboek ter wereld. Op www.wordia.com vindt u niet alleen de geschreven betekenis van een Engels woord, maar ook een filmpje waarin iemand meer uitleg geeft bij het woord. Iedereen kan filmpjes en woorden aan de website toevoegen.

Volgens de oprichters van de site is de betekenis van een woord beter te onthouden door een persoonlijke uitleg in een filmpje. Hieronder ziet u alvast de toelichting bij het woord 'hangover'.


 

AB 2.0

Abconcerts Dubbel en dik het vermelden waard: de nieuwe website van de Brusselse concerttempel Ancienne Belgique. Terwijl de oude site vooral gericht was op het aankondigen van concerten en het verkopen van tickets, is de nieuwe website een schoolvoorbeeld van een web 2.0-project waar de bezoeker centraal staat. Websitebouwer Netlash integreerde stukjes technologie van sites als Youtube, Flickr en Last.FM.

Als bezoeker van www.abconcerts.be kan u voortaan onder meer uw eigen concertagenda samenstellen, reageren op concerten, vriendjes maken en kijken welke andere surfers concerten bezoeken uit jouw concertagenda of een gelijkaardige muzieksmaak hebben.

Bovendien kregen ook alle artiesten die ooit in de AB speelden een eigen pagina op de nieuwe site met achtergrondinformatie en een overzicht van eerdere passages in de concertzaal. Bezoekers van de website kunnen op die manier ook hun eigen concertarchief samenstellen. Op basis van dat concertverleden kan de AB volledig automatisch een gepersonaliseerde concertagenda aanbieden.

Ook het videoluik op de website werd fors uitgebreid. Voortaan vindt u naast complete live-concerten (onder meer een recent concert van Bart Peeters) ook reportages en exclusieve AB-sessies.

Meer achtergrond vindt u op de website van Netlash, het Gentse bureau dat de site bouwde. 


 

Starnews.be

Het wel en wee van binnen- en buitenlandse celebrities, partycrashers, Idoolwinnaars en Amy Winehouse kan voortaan ook worden gevolgd op Starnews.be, een nieuwe site van Net Events Media, het bedrijf achter websites als Rendez-vous.be en Cinenews.be. Starnews belooft de laatste roddels, filmprojecten, foto’s en videoclips.


 

Sevengames.be

SBS Belgium, het bedrijf achter VT4 en Vijf TV, start met een online gameportal. Op Sevengames.be kunnen honderden games gespeeld en gedownload worden. Er zijn single- en multiplayer games beschikbaar en elke week worden de nieuwste games besproken in het online magazine Sevengames TV.

De lancering van Sevengames.be past in de strategie van SBS Belgium om de online activiteiten verder uit te breiden. Eerder dit jaar lanceerde het mediabedrijf al MyVideo.be en een vernieuwde website voor VIJFtv.

Sevengames is ook in andere landen succesvol, onder meer in Noorwegen, Zweden, Nederland en Duitsland. Zo wordt de Duitse portal maandelijks door een miljoen unieke bezoekers bezocht en registreren er zich per maand gemiddeld 100.000 nieuwe gamers op de site.


 

Cook or eat

Nieuwe mensen ontmoeten terwijl je samen gezellig een hapje eet. Dat is in een notendop wat Tom Wuyts uit Geel beoogt met zijn website www.cook-or-eat.be. Die koppelt mensen die graag koken aan mensen die graag uit eten gaan.

De kok publiceert op de site een datum, uur, locatie en menu. Geïnteresseerde smulpapen kunnen hun plekje aan tafel online reserveren en betalen alleen de prijs van de ingrediënten.

Wie je tafelgenoten zijn, ontdek je pas ter plaatse. De kok kan zich wel tot een specifieke doelgroep richten, zoals jongeren, (niet-) rokers, koppels of alleenstaanden, en bepaalt zelf voor hoeveel mensen hij wil koken. Wie niet echt een keukenprins(es) is, kan inspiratie halen uit de talrijke recepten op de site.


 

CV-gadget

Goed nieuws voor HR-medewerkers en alle andere mensen die graag een keer sollicitanten, toekomstige collega's of buren door Google gooien. Met CV-gagdet doorzoekt u heel eenvoudig sites als Google, Myspace, Facebook en LinkedIn met één muisklik.

(via Asfaltkonijn)


 

112

De Europese Commissie heeft dinsdag een website gelanceerd die de burgers bewust moet maken van het bestaan van het gratis Europese noodnummer 112. Het Europese alarmnummer werd in 1991 geïntroduceerd om de hulpdiensten toegankelijker te maken voor reizigers die in het buitenland in nood verkeren.

Sinds 1998 zijn de lidstaten verplicht ervoor te zorgen dat alle vaste en mobiele telefoongebruikers 112 gratis kunnen bellen en sinds 2003 moeten de telecombedrijven de hulpdiensten info verstrekken over de plaats van de beller. Hoewel 112 al jarenlang bestaat, blijkt uit recente peilingen dat vele burgers nog steeds niet vertrouwd zijn met deze Europese dienstverlening. Slechts één op drie Belgen en slechts 22 procent van de Europeanen kent het nummer.


 

Kieskeurig.be

Sanoma Magazines Belgium, uitgever van onder meer de tijdschriften Humo en Flair, wil consumenten helpen betere keuzes te maken door ze in het beslissingsproces te begeleiden en lanceert daarom de vergelijkingssite www.kieskeurig.be.

Kieskeurig.be moet de nadruk leggen op betrouwbaarheid en objectiviteit. Op de website kunnen bezoekers producten, prijzen en winkels vergelijken om zo sneller de beste prijs-kwaliteitverhouding te ontdekken.


 

Belgium.be in het nieuw

Belgium.be, de portaalsite van de federale overheid, is vandaag volledig vernieuwd. Paradepaardje is de nieuwe navigatie. In plaats van te werken via doelgroepen en soorten bezoekers op de site, wordt alle informatie nu gebundeld en weergegeven in thema's en trefwoorden. Op die manier vinden bezoekers sneller wat ze zoeken.

Bart Van Herreweghe, woordvoerder van de nieuwe site, spreekt over een opmerkelijk verschil. Via de oude site vonden maar 65% van de gebruikers onmiddelijk wat ze zochten. Eerste gebruikerstesten tonen aan dat dit via de nieuwe site meer dan 85% zou zijn. Premier Yves Leterme is alvast in de wolken over de nieuwe site.


 

NRC Boeken

De Nederlandse krant NRC Handelsblad heeft een nieuwe boekenwebsite gelanceerd met onder meer literair nieuws, gastblogs van bekende schrijvers, discussies over actuele kwesties en thematische informatie over auteurs en boeken. De nieuwe boekensite van NRC Handelsblad biedt een archief van 12.000 recensies aan die in de krant zijn verschenen sinds 1991.


 

Restogezond.be

De Ziekenfondsen Partena en Partenamut willen met een nieuwe sensibiliseringscampagne mensen motiveren om gezonder te eten en te leven. 65 restaurants hebben voor de actie een gezond en evenwichtig menu op de kaart gezet. Op de website Restogezond.be vindt u gezonde recepten van een aantal chefs en kan u advies inwinnen bij een onlinediëtist.


 

Sporttalent

Ex-topsporters Pieter Loridon en Pat Lauwerys hebben woensdag sporttalent.be gelanceerd, het eerste internetplatform dat jonge sporters samenbrengt in Vlaanderen. Het initiatief wordt gesteund door Vlaams minister van Sport Bert Anciaux.

Sporttalent.be wil uitgroeien tot de eerste onlinecommunity waar jongeren elkaar rond sport kunnen ontmoeten. Ze kunnen er hun eigen sportief talent tonen, in contact komen met andere sporten, leren van anderen en alle relevante informatie rond (top)sport terugvinden.

Het platform is een initiatief van de vzw Make People Move van Loridon en Lauwerys. Sporttalent.be werkt nauw samen met Topsport Vlaanderen en wordt op technologisch vlak ondersteund door Microsoft en Windows Live.


 

Ik heb een vraag

Wie met een vraag zit over wetenschap in de ruime betekenis van het woord, kan die vanaf nu kwijt op de website ikhebeenvraag.be. Een team van wetenschappers staat klaar om de vraag binnen de tien dagen te beantwoorden.

De website werd dinsdag in het Brusselse Museum voor Natuurwetenschappen gelanceerd. Het gaat om een initiatief van 14 wetenschappelijke instellingen en universiteiten. Zowel vragen over natuurwetenschappen en wiskunde, als over taal, geschiedenis en wijsbegeerte worden beantwoord.

De bedoeling van de website is het grote publiek op een objectieve manier te informeren over wetenschappelijke vraagstukken, het contact tussen wetenschappers en publiek te vergemakkelijken en interesse in de wetenschap bij jongeren te stimuleren.


 

Schitterend geslepen

Een nieuwe website wil de aandacht vestigen op het diamant-verleden van Grobbendonk en Nijlen.


 

Encyclopedia of Life

EOL of de Encyclopedia of Life is een ambitieus project dat alle levende wezens op aarde in kaart wil brengen.


 

Moedig

Tot 15 april kan iedere Belg vanaf 16 jaar één Vlaamse politicus/-a die hij/zij 'moedig' vindt nomineren op de website www.moedig.be. Komen in aanmerking: alle verkozen politici die zetelen in een Vlaamse gemeenteraad, in een Vlaamse OCMW, in een Vlaamse provincieraad, in het Vlaamse Parlement, in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, de Senaat of het Europees Parlement en die recentelijk en vrijwillig een 'moedige' daad hebben gesteld. Politici waarvan de niet-herverkiezing te wijten is aan 'moedige' beslissingen uit het verleden komen eveneens in aanmerking. In uitzonderlijke gevallen kan de Award ook postuum worden uitgereikt.


 

MC vs Youtube

MC Hammer is back. De Amerikaanse raplegende opent binnenkort een eigen videowebsite en wil de concurrentie met Youtube aangaan. Op www.dancejam.com kunnen bezoekers dance-video's uitwisselen.


 

New in town

Nieuwkomers in ons land kunnen voortaan terecht op de website www.newintown.be. De website biedt concrete, toegankelijke en gepersonaliseerde informatie over hun verblijf, toegang tot de arbeidsmarkt en het onderwijs, gezondheidszorg, enzovoort.

De website is een initiatief van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR). Het CGKR merkt op dat niet elke nieuwkomer toegang heeft tot het internet of voldoende het Frans of het Nederlands beheerst om de website op eigen houtje te raadplegen. Daarom richt de site zich ook tot iedereen die van dichtbij of veraf, informeel of beroepsmatig, met nieuwkomers in contact komt.


 

Wegwerkzaamheden

Gedaan met ergernis en frustratie omwille van wegenwerken. Vlaams minister van Openbare Werken, Hilde Crevits (CD&V) wil met een nieuwe website iedereen informeren over de geplande wegenwerken in zijn buurt.

De online databank wordt het centrale instrument van het Coördinatiepunt Wegenwerken om alle geplande werkzaamheden langs Vlaamse wegen in kaart te brengen. De minister heeft met de website twee doelen voor ogen: de weggebruiker beter informeren en de verkeersoverlast tot een minimum beperken.


 

Leugens.nl

De Nederlandse internetjournalist Peter Olsthoorn wil op een nieuwe website komaf maken met actuele en spraakmakende leugens. 


 

Eurojargon

De Europese Unie lanceert een vertalende databank van het EU-jargon. De databank bevat ruim 8 miljoen termen in de 23 officiële Europese talen.  Naast de vertaling wordt bij een aantal begrippen ook meer uitleg gegeven.


 

Behive

Nieuw projectje van blogster Ine Dehandschutter: Behive, een webmagazine dat focust op Belgische lifestyle: kunst, mode, design, eten en drinken en reizen.


 

Kippenseks

De Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze (VELT) heeft een datingsite voor biologische kippen opgezet. Mensen die hun haan of kip willen laten paren kunnen elkaar vinden via de site www.kippenseks.be.

VELT ondervond dat het vaak moeilijk is om soortgenoten te vinden voor de voortplanting van bepaalde rassen van kippen. Daarom lanceerden ze deze website, die vooral bedoeld is voor mensen die slechts enkele kippen hebben.

Met het nieuwe 'relatiebureau voor kippen' wil de vereniging het aanbod van biologisch gekweekte kippen vergroten. Liefhebbers vragen onder meer hennen om inteelt te bestrijden, evenals biokuikens om te beginnen met een kippenstal.


 

Milieubewuste webmasters, verenig u

Ecologisch geïnspireerde webmasters kunnen vanaf nu hun meest milieubewuste beentje voorzetten. De nieuwe website Cleanbits wil zoveel mogelijk nieuwe bomen planten om de CO2-uitstoot door websites te compenseren.

Wie het logo van Cleanbits op zijn site zet, betaalt gemiddeld 12 euro per jaar, gebaseerd op het gemiddelde stroomgebruik van een server en het gemiddelde aantal websites op een server. Cleanbits stort het geld dan door naar KlimaatNeutraal Groep, dat met het geld de aanplanting van nieuwe bossen bekostigt.

Volgens René Post, de oprichter van Cleanbits, wordt het stroomverbruik in de ICT-sector ernstig onderschat. Servers zijn niet alleen veel sneller geworden, ze gebruiken ook vijf keer meer stroom dan in 2000. Ook het koelen van de servers is erg energierovend.


 

Microsoft countert YouTube

Microsoft gaat de concurrentie aan met de ongemeen populaire videosite YouTube. MSN Soapbox, tot nog toe enkel toegankelijk op uitnodiging, wordt opengesteld voor het grote publiek. Het systeem achter MSN Soapbox is gelijkaardig aan dat van YouTube: gebruikers kunnen video's bekijken, posten of delen.

Al lijkt men bij YouTube en moederbedrijf Google niet meteen bang voor de concurrentie: op YouTube is een flink aantal filmpjes te vinden waarop YouTube-adepten tien minuten lang een uitgebreide vergelijking maken van beide sites. Met als verrassende conclusie, jawel: YouTube is nog altijd de beste.


 

Releasedata

Interessante site voor wie met muziek bezig is: releasedata.be geeft een overzicht van de nieuwe releases op film-, muziek- en games-gebied. Inclusief een plugin voor Firefox.


 

Zoook

De Nederlandse website Zoook.nl combineert twee online succesformules: zoekertjes en video. U raadt het al: op Zoook kan u tweedehands materiaal te koop aanbieden en er een zelfgemaakt filmpje bij plaatsen. Wie een auto verkoopt, kan bijvoorbeeld even de motor laten draaien. En wie een printer verkoopt, kan meteen bewijzen dat het ding nog werkt. Bovendien kan elke video beoordeeld worden op creativiteit.


 

Ecops

Internetgebruikers kunnen vanaf vandaag alle inbreuken die ze op het internet vaststellen, melden bij de federale politie via een nieuwe website: www.ecops.be.

De website brengt surfers in contact met de Computer Crime Unit (FCCU), de cel van de federale politie die bevoegd is voor de strijd tegen de internetcriminaliteit. Internetgebruikers kunnen er heel uiteenlopende inbreuken melden, zoals seksueel misbruik van kinderen op het internet, illegale reclame, internetfraude, racisme of stalking.

Wie een inbreuk meldt, kan dat volledig anoniem doen. Het blijft evenwel bij een melding. Via de website kan geen klacht worden ingediend.


 

Gent

Sitenieuws vanuit Gent. Enkele dagen voor de start van de Gentse Feesten lanceert Gent.blogt een volledige vernieuwde site. Naast het nieuwe logo vallen vooral de verbeterde navigatie en de agenda op. Wij zijn echter vooral te spreken over de forum-achtige reactiemogelijkheid van de blog. En de kinderziekten bij de website van de stad Gent lijken ook verleden tijd.


 

Merci Zidane

Sportartikelenfabrikant Adidas lanceert eind deze week de internetsite mercizidane.fr. Op de website kan iedereen die dat wenst Zizou bedanken voor de onvergetelijke momenten die hij de wereld heeft bezorgd. De site voorziet ook de mogelijkheid om videoboodschappen achter te laten. De twee beste video's krijgen een prijs.

Op het net circuleren inmiddels al enkele flashgames over de kopstoot van Zidane.


 

Géoportail

De Franse president Jacques Chirac heeft vrijdag Géoportail gelanceerd, een website die de concurrentie moet aangaan met Google Earth. Géoportail bestrijkt enkel het Franse grondgebied en werd ontwikkeld door het Franse geografisch instituut IGN. Naast luchtfoto’s is het ook mogelijk om bijvoorbeeld de grenzen van een gemeente te bekijken.


 

Musicbox Video

Platenmaatschappij Sony BMG wil de blogosfeer gebruiken om haar artiesten te promoten. Sony BMG lanceerde onlangs de website Musicbox Video, een website met videoclips van artiesten die bij Sony BMG onder contract staan.


 

Ken uw pensioen

Minister van Pensioenen Bruno Tobback (SP.A) lanceert de website www.kenuwpensioen.be. Daarop kan iedereen tussen achttien en 64 jaar een betrouwbare simulatie krijgen van de berekening van zijn toekomstig rustpensioen.


 

Popurls

Een nieuwe tool voor alle Web 2.0-adepten: popurls.com toont een overzicht van de populairste items op onder meer Digg, del.icio.us, Furl, Newsvine, Flickr, Youtube en Google Video.

(Via Frankwatching)


 

Anne Frank boom

Frankboom De Anne Frank Stichting lanceert een nieuwe website. De zestalige website Anne Frank Boom biedt mensen wereldwijd een een platform om uitdrukking te geven aan hun verbondenheid met Anne Frank en haar gedachtegoed. Elke bezoeker kan een blaadje achterlaten op de kastanjeboom die Anne Frank vanuit het zolderraam van haar schuilplaats kon zien.


 

Vaticaanse geheimen

De "geheime archieven" van het Vaticaan zijn voortaan ook via internet te raadplegen.Je kan er  een virtuele wandeling maken "tussen de documenten en fresco's" of de verslagen bekijken van het proces tegen Galileo Galileï.


 

Google Personalized Search

Google lanceert een nieuwe service: Google Personalized Search houdt bij waar u de voorbije maanden zoals naar gezocht heeft. Het enige wat u nodigt heeft, is een Gmail-account. Mocht u die nog niet hebben, dan kan u er aan ons eentje vragen.


 

Gadgets

Goed nieuws voor wie nog wat exclusieve dingetjes zoekt voor onder de kerstboom. Het gadget-weblog Gizmodo is nu ook beschikbaar in het Nederlands.


 

Dalailama.com

De Dalaï Lama heeft gisteren zijn eigen website gelanceerd. Wie meer wil weten over de Tibetaanse geestelijke leider, kan voortaan terecht op www.dalailama.com. Gisteren was het precies zestien jaar geleden dat de Dalaï Lama de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst mocht nemen. De website is beschikbaar in het Engels en Tibetaans.


 

Medicijnen

Een aantal grote producenten van medicijnen hebben een website geopend met de resultaten van tests van nieuwe medicijnen. Eerder dit jaar was er kritiek omdat nogal wat bedrijven de resultaten van hun studies achterhouden en enkel de positieve bevindingen uitbrengen. Of de website aan dat soort praktijken een einde gaat maken, valt echter af te wachten.


 

Groeten uit tweede

Altijd leuk die rivaliteit tussen voetbalclubs uit dezelfde stad. Neem nu Club en Cercle Brugge. Of KV en Racing Mechelen. De wedstrijden tussen die laatste twee clubs liepen de voorbije jaren geregeld uit de hand. Zowel op als naast het veld. Dit jaar speelt KVM in tweede klasse, terwijl de rivalen van Racing in derde achterbleven. Groeten uit tweede zorgt ervoor dat de fans van Racing op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van KVM.


 

Rode Kruis

Net als ten tijde van de tsunami in Zuidoost-Azië heeft het Rode Kruis ook nu een website opgezet die het zoeken naar slachtoffers en vermisten moet vergemakkelijken. Overlevenden kunnen erop laten weten dat ze veilig zijn, terwijl ongeruste familieleden vermisten kunnen aanmelden, of juist doorstrepen als die zijn gevonden.


 

Taaldatabanken

September is traditioneel de periode waarin nogal wat sites zichzelf in een nieuw kleedje stoppen. Zo ook de Taaldatabanken van de VRT. De vorige site was inmiddels 5 jaar oud en werd vorig jaar door bijna 200.000 mensen bekeken. De Taaldatabanken, het geheugen van de VRT-taaladviseur, bevatten alle taal-afspraken die bij de openbare omroep gemaakt en gehanteerd worden.

De site  is niet alleen bestemd voor de VRT-medewerkers, maar ook voor alle Nederlandstalige taalgebruikers, "want de VRT beschouwt het als zijn culturele opdracht om als openbare omroep een directe meerwaarde te bieden voor elke Nederlandstalige", zegt gedelegeerd bestuurder Tony Mary.

De nieuwe site (die ook bereikbaar is via www.vrttaal.net) is technisch verbeterd en toegankelijker geworden, bevat een betere zoekmachine en heeft een aantal nieuwe rubrieken.


 

Help Sarah

Het computertijdschrift Clickx gaat op zoek naar de pda van Sarah Bettens, de voormalige zangeres van K's Choice. Iedereen kan deelnemen aan de internetzoektocht en bovendien hangen er ook een aantal mooie prijzen aan vast. Wie een beetje overweg kan met html en photoshop vertrekt alvast met een lichte voorsprong.


 

Stadsdichters podcasten

Sinds gisteren hebben de Antwerpse stadsdichters een podcast, een ,,radio-uitzending op internet''. Hun uitzendingen zijn on line te beluisteren of te downloaden voor beluistering op computer, mp3-speler of iPod. De website belooft regelmatig nieuwe gedichten en gedachten van Tom Lanoye en Ramsey Nasr, de vorige en huidige stadsdichter van Antwerpen. Ook hun optredens zullen op het web worden gezet. Het eerstvolgende van Nasr vindt plaats op zondag 7 augustus in de Marmeren Zaal van de Zoo. Hij brengt die dag een nieuw stadsgedicht, gewijd aan diezelfde Zoo.


 

Reismicrobe

Vzw Wegwijzer heeft vandaag de website Reismicrobe.be boven de doopvont gehouden. De site wil reisgierige jongeren helpen en biedt hen een online interactief reisinfocentrum.


 

Klaar voor seks?

De vormingsorganisatie Jeugd en Seksualiteit wil jongeren met behulp van een on-line test laten nagaan of ze klaar zijn voor seks. De test bestaat uit 25 vragen die niet alleen polsen naar kennis rondom seks en lichamelijkheid.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs