Babel in Belgium

_03_prejuges (1) Madame Calieri is concierge van een gebouw waar naast Belgen ook ingeweken allochtonen wonen. Ze heeft zo haar vooroordelen over de moslims, die natuurlijk niet altijd blijken te kloppen. Zo blijkt de nieuwe Magrebijnse huurster 'maar' twee kinderen te hebben.

De Franstalige openbare omroep RTBF wil komaf maken met enkele clichés over de moslimbevolking in ons land. In twintig korte episodes van anderhalve minuut komt telkens een vooroordeel aan bod. Ze worden in prime time uitgezonden, telkens vlak voor het journaal van halfacht.

De eerste drie mini-episodes van Babelgium kan je nu al bekijken op lesoir.be. Vanaf volgende week komt er dagelijks een aflevering bij.

 

Yasmine stapte uit het leven

Zangeres Yasmine is vandaag uit het leven gestapt. Twee zomers geleden had redactrice Veerle Beel een uitgebreid gesprek met de zangers over de liefde. Hieronder ziet u Zus, een nummer dat Yasmine opnam voor Vrouwendag 2008.


 

Hadise wint Eurosong (volgens Google)

Google ontwikkelde naar aanleiding van het Eurovisiesongfestival een iGoogle-gadget dat de kansen van de verschillende deelnemers inschat op basis van zoekopdrachten. Google berekent ook het aantal punten dat de kandidaten zouden krijgen.


 

Do Re Mi

Pendelaars die zich maandagochtend in het Centraal station in Antwerpen bevonden , werden getrakteerd op een danspektakel op het bekende deuntje van 'Do Re Mi'.

In volle ochtendspits weerklonk een moderne remix van The Sound Of Musichit 'Do Re Mi. Wat eerst een choreografie van enkele dansers leek, groeide al snel uit tot een massaspektakel met 200 deelnemers.

Met deze stunt wou VTM aandacht trekken voor het nieuwe programma 'Op Zoek naar Maria', waarin men een hoofdrolspeelster zoekt voor de musical 'The Sound of Music'. Woensdag gaat het programma van start.   

A Glimmer of Hope in Africa

De Amerikaanse Hollywood-ster Ben Affleck heeft voor het Amerikaanse tijdschrift Time een essay geschreven over de Democratische Republiek Congo. In het artikel beschrijft Affleck de gevolgen van de oorlog in Congo. Een paar weken geleden publiceerden Affleck en Mick Jagger al een filmpje over de situatie in de vluchtelingenkampen.


 

Test uw seks-IQ

Morgen is het weer Valentijn. Zelfs als u alle aandacht en drukte rond Valentijn niet meer dan een slimme, commerciële truc vindt, is deze test een must.


 

TV-locaties

'Waar is de boom van de bospoeper?' Die vraag moeten de parkwachters van het Prinsenpark in Retie tegenwoordig bijna dagelijks beantwoorden. Veel mensen trekken er een dagje op uit om een bezoek te brengen aan de set van hun favoriete reeks. Van de boom van de 'bospoeper' tot het veld van FC De Kampioenen, we selecteerden enkele opvallende plaatsen.


 

De Slimste Finales

Freek Braeckman mag zich één jaar lang De Slimste Mens Ter Wereld noemen. De finale was razend spannend, want Braeckman had slechts 1 seconde om het beslissende antwoord te geven. De finale tussen Braeckman en De Wever kan u hier opnieuw bekijken. Hieronder ziet u een aardige compilatie van de finales van de voorbije jaren.


 

2008 in beeld

Op de laatste dag van het jaar verwent De Standaard naar goede gewoonte zijn lezers met een oogstrelende fotokrant. Elke redacteur koos zijn favoriete beeld van 2008.


 

Zonde van de zendtijd

De generiek van het nieuwe Canvas-programma Zonde van de zendtijd kan nu al online bekeken worden. De eerste aflevering van het programma van Henk Rijckaert en Bert Gabriëls wordt pas uitgezonden op 5 januari, maar toch is er al een fanpagina op Facebook.


 

Uw foto paginagroot in De Standaard

De Standaard steunt net als de voorbije jaren Music for life, de actie van Studio Brussel en het Rode Kruis voor moeders op de vlucht, en leent daarom fotograaf Michiel Hendryckx uit. De Standaard draagt zijn steentje bij met een speciale veiling: Michiel Hendryckx fotografeert de hoogste bieder en het resultaat daarvan wordt paginagroot afgedrukt in de krant.  Meer info hier. Bieden kan hier.


 

Naaktkalenders

Op Eén begint vanaf het programma De Naaktkalender. In De Naaktkalender gaan tien Vlaamse groepen en verenigingen om uiteenlopende redenen uit de kleren. Over zes weken kunnen de kijkers kiezen welk team een naaktkalender verdient. De Britse mannensite Asylum dook vorige week in het gigantische aanbod aan naaktkalenders en kwam met deze opmerkelijke selectie.


 

South Park vs Spielberg

Indiana In de Verenigde Staten ging afgelopen donderdag het 12de seizoen van de cartoonserie South Park in première. En het was meteen goed raak. De aflevering The China Problem ging dieper in op de jongste Indiana Jones-film The Kingdom of the Crystal Skull.

De South Park-makers lopen duidelijk niet hoog op met de jongste Spielberg-creatie. In drie verschillende scènes zien we hoe we de machtigste filmmakers in Hollywood, Steven Spielberg en George Lucas, Indian Jones verkrachten. Eén scène verwijst zelfs naar de verkrachtingscène van Jodie Foster in The Accused.


 

Walvis vs man

Schitterende foto's bij een National Geographic-artikel over de walvissen voor de Amerikaanse kust.

Foto


 

Wim Oosterlinck ontwerpt

Jokevandevelde Q-Music-presentator Wim Oosterlinck voelde zich klaarblijkelijk gepasseerd toen bekend raakte dat onder meer Ozark Henry en Yasmine een klerencollectie mochten ontwerpen voor JBC. Oosterlinck ontwierp dan maar een jurkje voor Joke Van de Velde. Oosterlinck licht een en ander toe op zijn blog.

(klik op de afbeelding voor een grotere versie)


 

Het beste uit de tijdschriften

De campagne 'Het beste uit de tijdschriften 2008' mondt uit in een bloemlezing. De redacties van 25 culturele en literaire tijdschriften plaatsen elk hun drie beste bijdragen op een website. Er zijn stukken bij van onder anderen Tom Naegels, Joke Van Leeuwen en Kamiel Van Hole.

De Knack-jury zal daaruit de drie beste artikels selecteren voor een jaarboek. De genomineerde artikels komen ook in aanmerking voor een publieksprijs, waarvoor tot 10 oktober gestemd kan worden.


 

Embedded bij de Taliban

Mooie primeur voor France24. Een vrouwelijke journaliste ging embedded bij de Taliban in Afghanistan en filmde een aanval op een Afghaans politiekonvooi. Hoe Claire Billet in dat huzarenstukje slaagde, leest u hier. De reportage komt amper een week na de ophef rond de Taliban-foto's in Paris Match.


 

Ministerlied

Wie doet wat in de federale regering? Studio Brussel-presentatrice Sofie Lemaire bedacht een speciaal Ministerlied: op de tonen van That's not my name van The Ting Tings somt ze de bevoegdheden van elke minister op. Niet zo swingend als 'Hey Yves Leterme', maar toch.


 

EuroparlTV

Op woensdag 17 september lanceert het Europees Parlement zijn eigen tv-kanaal op het internet. EuroparlTV heeft de ambitie om het reilen en zeilen in het Europese halfrond zo transparant en begrijpelijk mogelijk te maken voor de burgers.

EuroparlTV bevat vier kanalen. ’Uw Parlement’ biedt programma’s over Europese politiek die burgers, bedrijven, lobbyisten en andere geïnteresseerden moeten bereiken. ’Uw Stem’ vertoont materiaal van gebruikers, ’Jong Europa’ wil een jong publiek aantrekken en ’Parlement Live’ biedt live uitzendingen van gebeurtenissen in het halfrond.

Alle programma’s worden naar meer dan twintig talen vertaald. Het televisiekanaal kost het Europese Parlement jaarlijks negen miljoen euro. Het grootste deel van dat geld wordt besteed aan de productie van programma’s en de vertalingen.


 

The BBC-box

ThebpxEen nieuw journalistiek project van de BBC. Om de internationale handel en globalisering te visualeren kocht de Britse openbare omroep een eigen vrachtcontainer. De container is uitgerust met een gps en zal meedraaien in het internationale transport.

De BBC hoopt dat de container op die manier alle continenten aandoet. BBC-journalisten overal ter wereld zullen verslag uitbrengen over het gebruik van de container. Via de BBC-website kan de positie van de container gevolgd worden.


 

11 keer Bart De Pauw

Bart De Pauw trekt na elf jaar de deur van productiehuis Woestijnvis achter zich dicht. De redactie zocht dé filmpjes waarvan u Bart De Pauw moet kennen. Met onder dit fragment uit Het Geslacht De Pauw.


 

Dian Fossey

Dian Fossey raakte vooral wereldberoemd dankzij de film Gorillas in the mist. National Geographic publiceerde in zijn juni-nummer het eerste artikel dat Fossey over haar verblijf bij de gorillas schreef in januari 1970.

(via Appelogen)


 

Bloggende journalisten

Sta ons toe voorbehoud aan te tekenen bij de jongste studie van communicatiebureau LVT Benelux PR. Het bedrijf hield een bevraging bij 347 journalisten uit negen Europese landen waaruit zou blijken dat bijna de helft van de Europese journalisten blogt. 44% van de journalisten hield één of meerdere weblogs bij, 18 procent heeft een audiopodcast en 24 procent een videopodcast.


 

Glazen huis op eBay

Het huis waarin Tomas De Soete, Peter Van De Veire en Siska Schoeters 'Music For Life' presenteerden, staat nu te koop op eBay. De opbrengst van de verkoop gaat naar radio Scorpio. De radiozender organiseert een grootscheepse benefietactie om uit het slop te geraken. Er werden al enkele fuiven en optredens georganiseerd. Studio Brussel wil hen helpen door het meubilair van het Glazen Huis te verkopen en de opbrengt daarvan te schenken aan de Leuvense studentenradio. Bieden kan tot zondagavond.


 

NRC.TV

De kranten NRC Handelsblad en nrc.next beginnen volgende week met televisie via het internet. Ze publiceren vanaf maandag drie wekelijkse rubrieken op nrc.tv. Daarin duikt onder andere de cartoonist Kamagurka op, die elke week de absurditeit van het leven in beeld brengt. Verder is er ook een muziek- en een kookrubriek.

Behalve drie wekelijkse filmpjes moet ook 'serieuze kwaliteitsjournalistiek' een plaats krijgen op nrc.tv. NRC Handelsblad en nrc.next experimenteerden de afgelopen jaren al volop met (web)televisie.


 

Eerste Jongeren Media Agentschap

In het Internationaal Perscentrum Vlaanderen is vanmiddag het eerste Vlaamse Jongeren Media Agentschap boven de doopvont gehouden. Het kersverse Agentschap luistert naar de naam StampMedia. De voornaamste doelstelling van StampMedia is de berichtgeving over jongeren positief beïnvloeden door het jonge volk zelf aan het woord te laten. Vanaf september wil StampMedia van zich laten horen.


 

Simpsons en kunst

Een uitgebreid overzicht van alle verwijzingen naar kunstwerken in The Simpsons.


 

Newseum

Binnenkort opent in Washington het nieuwsmuseum Newseum. Op de website van het museum staat een leuke kaart waarop je de voorpagina's van honderden kranten wereldwijd kan bekijken.


 

BBC op iTunes

De BBC gaat als eerste tv-zender programma's verkopen iTunes. Eén aflevering van Little Britain, Spooks en Life On Mars kost 1,89 pond. Een uitzending zou beschikbaar zijn 8 dagen na de eerste uitzending.


 

Overzees

Opmerkelijk. De 5 grootste Britse nieuwssites trekken meer bezoekers uit het buitenland dan bezoekers uit eigen land. De Daily Mail haalt zelfs bijna 70% van zijn bezoekers buiten het Verenigd Koninkrijk.


 

Toeval

Hoe groot kan toeval zijn: de politie van het Amerikaanse stadje Clarckston kreeg de oplossing van een misdaad aangereikt in de krant waar het de foto van een verdachte had laten afdrukken. En de politie van Melbourne hoopt via Google Earth de moord op een onbekende Aziatische vrouw op te lossen. Het lichaam van de vrouw werd vorige week teruggevonden en net vorige week was Google in de buurt om satellietbeelden van de omgeving te maken.


 

België vraagteken vraagteken...

De Volkskrant heeft een nieuwe campagne lopen waarbij levensgrote vraagtekens worden gesteld bij allerhande thema's uit de actualiteit.

Een van de filmpjes heeft het voortbestaan van België als thema.

(via Bart Dirks)


 

Ideeën van het jaar

Leuke special van de New York Times Magazine: de 70 ideeën van 2007. Met onder meer de brailletattoo, lap-dance wetenschap en Vegansexuality


 

Daily Show

Goed nieuws voor de fans van de Daily Show. Viacom heeft het volledige archief van de show sinds 1999 online gezet.


 

Journalistieke productiviteit

Een Britse website biedt een databank aan met statistieken over het werk van Britse journalisten. Geef de naam van een journalist in en ontdek meteen hoeveel artikels hij geschreven heeft en welke onderwerpen hij behandelt .


 

Fan van Dany

De doortocht van VTM-gezicht Dany Verstraeten in De Slimste Mens heeft blijkbaar indruk gemaakt op Studio Brussel-stem Tomas De Soete. Check de Fan van Dany-Myspace.


 

Sit-up

Een nieuwe trend in medialand: de traditionele stand-up voor de camera wordt meer en meer vervangen door een sit-up.


 

Archiefduiken

De Amerikaanse blogger Jason Kottke heeft zich de voorbije dagen op het archief van de New York Times gestort. Lees onder meer wat de krant schreef over de Titanic, de moord op Lincoln en de uitvinding van de televisie.


 

Nieuw Google-speelgoed

Een nieuw speeltje maakt gebruik van Google om gerelateerde websites grafisch te groeperen. Regelrechte onzin zo blijkt, want een zoektocht naar 'actualiteit' levert geen enkele link naar De Standaard op.

Veel interessanter is dan ook de verborgen flightsimulator in de nieuwe Google Earth 4.2. Door op ctrl+vlaggetje (windows)+a of ctrl+appeltje (mac)+a te duwen, stijg je met een zucht tot boven in de lucht. Je kunt vliegen met een straaljager of een vierzits propellervliegtuigje. Er wordt gespeculeerd dat de vluchtsimulator later standaard aanwezig zal zijn in Google Earth. Lekker leerzaam allemaal.


 

Jazz Middelheim plus: luisteren, kijken en bloggen

De VRT pakt tijdens Jazz Middelheim uit met zijn jazzkennis en -archief. Via de website van het festival, dat plaatsvindt van 15 tot en met 19 augustus, in park den Brandt in Antwerpen, kan u doorklikken naar Jazz Middelheim Plus.

De Jazz Middelheim-site wordt een drieluik. Het eerste deel bevat informatie over het festivalgebeuren en zijn artiesten. Er is ook een bloggedeelte waar jazzredacteurs en sitebezoekers met elkaar kunnen discussiëren over de concerten en er zijn interviews met jazzartiesten te beluisteren via de podcast.

Het tweede luik bevat audio- en videomateriaal en foto’s uit het VRT-archief. Via het derde luik krijgt de gebruikers extra info en luistertips aangereikt via onlinediensten als Flickr, YouTube en last.fm.


 

VPRO-archief

Eentje voor de bookmarks. Sinds 2006 worstel een personeelslid van de Nederlandse omroep VPRO zich door duizenden banden met radio-uitzendingen. Bedoeling is om een index te maken van het VPRO-radio archief. Interessante of opmerkelijke fragmenten komen terecht op een weblog.


 

BBC vs Scientology

Een ruzie tussen de Britse openbare omroep BBC en de Scientologykerk heeft een verlengstuk gekregen op de videowebsite Youtube. De kerk was niet opgezet met de manier waarop de omroep een betoging in beeld had gebracht in een documentaire. Vorige week gooide Scientology een filmpje op Youtube waarin BBC-verslaggever John Sweeney tekeer gaat tegen Scientology-woordvoerder Tommy Davis. De BBC reageerde van zijn kant met een filmpje waarin een Scientology-woordvoerder tekeer gaat tegen Sweeney.

Sweeney heeft  inmiddels zijn excuses aangeboden. Volgens Sweeney stond hij onder enorme druk bij het maken van de documentaire.


 

Uitzending gemist

Terwijl iedereen er van uitging dat de Nederlandse publieke omroep stappen zou ondernemen tegen Youtube, lijkt het omgekeerde te gebeuren. Uitzending Gemist, de dienst waarmee kijkers een bepaald programma opnieuw kunnen bekijken, heeft een kanaal geopend op Youtube. Radiozender 3FM begint dan weer een kanaal met backstagefilmpjes en reportages vanop de festivals. Eerder deze week lanceerde ook de VPRO een aantal Youtube-kanalen.


 

VPRO op Youtube

De Nederlandse omroep VPRO heeft 4 kanalen op Youtube gelanceerd. Naast een kanaal met fragmenten uit nieuwe programma's is er een kanaal voor internetmuziekzender 3voor12, een documentairekanaal en een geschiedeniskanaal. Een opmerkelijke stap omdat eerder deze week bekend raakte dat de Nederlandse omroepen onderzoeken hoe ze Youtube kunnen aanpakken wegens schendingen van het auteursrecht.


 

Nieuwssites worden soft

Volgens het jaarlijkse verslag van het Project for Excellence in Journalism (PEJ) hebben nieuwswebsites harde verslaggeving vervangen door een mix van nieuws over bekendheden en plaatselijke berichtgeving. Hierdoor wordt er minder of zelfs helemaal niet bericht over belangrijke nieuwsfeiten. Toch is er ook hoop. De snelgroeiende groep gebruikers van wireless of draadloos internet zou eerder nieuws online lezen dan internetgebruikers met andere webtoegang.


 

BBC op Youtube

De Britse openbare omroep BBC opent drie kanalen op de populaire videosite Youtube. De eerste twee kanalen zijn inmiddels van start gegaan. Het eerste kanaal toont filmpjes rond BBC-programma's, zoals een korte rondleiding op de set van de nieuwe serie Roman's Empire of radiopresentator Dermot O'Learry die The Magic Numbers op de massagetafel legt.

Het kanaal BBC Worldwide toont onder meer natuurdocumentaires van David Attenborough of beelden uit Top Gear. Een derde kanaal dat binnenkort zou gelanceerd worden, zal nieuwsfilmpjes bevatten.


 

Microsoft countert YouTube

Microsoft gaat de concurrentie aan met de ongemeen populaire videosite YouTube. MSN Soapbox, tot nog toe enkel toegankelijk op uitnodiging, wordt opengesteld voor het grote publiek. Het systeem achter MSN Soapbox is gelijkaardig aan dat van YouTube: gebruikers kunnen video's bekijken, posten of delen.

Al lijkt men bij YouTube en moederbedrijf Google niet meteen bang voor de concurrentie: op YouTube is een flink aantal filmpjes te vinden waarop YouTube-adepten tien minuten lang een uitgebreide vergelijking maken van beide sites. Met als verrassende conclusie, jawel: YouTube is nog altijd de beste.


 

Citizen Journalism

Het persagentschap AP heeft besloten om voortaan een beroep te doen op bloggers. Daarvoor gaat het agentschap samenwerken met NowPublic.com, een website die zichzelf als het grootste 'Citizen-Journalism-netwerk' ter wereld beschouwt. Zo'n 60.000 bloggers uit 140 landen zouden momenteel via NowPublic hun berichten wereldkundig maken. Een vijver waaruit AP maar al te graag wil vissen.


 

375 fans en een handvol betogers

Praga Khan heeft er zijn eerste optreden in de virtuele wereld Second Life opzitten. Volgens Rambla, het bedrijf dat instond voor het streamen van het evenement in het kader van de lancering van Windows Vista, volgden 375 mensen het optreden via Second Life. Een succes, noemt Jo Martens van Rambla het evenement in een interview met art2blog. ,,Toeschouwers waren aan het discussiëren over Vista, terwijl ze het concert bijwoonden.''

Maar niet iedereen in de buurt van het ,,Second Atomium'' was even blij met de presentatie van Windows Vista. Een groep ,,betogers'' hadden borden met het logo van de Bad Vista-actie meegebracht.

Het concert was ook op een aantal andere plaatsen in Second Life te bezichtigen. Volgens Microsoft zouden in totaal ongeveer 1.200 mensen minstens een deel van het optreden hebben bekeken.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs