Schiet eens een Irakees

Alles voor de kunst: de Iraakse kunstenaar Wafaa Bilal sluit zich de volgende weken op in een afgesloten kamer. Via een webcam kan hij de hele dag gevolgd worden. Bezoekers van zijn website kunnen hem beschieten met een paintball-geweer.


 

Spermcube

Alles voor de kunst: de Franse kunstenaar Philippe Meste werkt momenteel aan de Spermcube, een glazen kubus waarin hij 1000 liter sperma wil verzamelen. Meste doet een oproep aan de mannelijke wereldbevolking om een kwakje bij te dragen. Meste spreekt van een collectief, internationaal en universeel kunstwerk.

(via Appelogen)


 

Why am i so expensive?

Fwle_paris De door de Britse guerilla-kunstenaar Banksy bewerkte Paris Hilton cd's zijn in nauwelijks een paar dagen een collectors items geworden. De paar exemplaren die opduiken op eBay verwisselen voor meer dan 500 euro van eigenaar.

Wie ,,Why am i famous'' alleen voor de herwerkte muziek in handen wil krijgen, kan overwegen een van de gekopieerde exemplaren te kopen, maar ook die kosten bijna 50 euro. Maar dan moet je het wel zonder het hoesje van de hand van Banksy stellen.

Overigens is ook al een filmpje opgedoken waarin te zien is hoe Banksy de cd's in de Britse winkels heeft gekregen. Het blijft natuurlijk wel de vraag waarom de verkopers niet argwanend worden als een klant een van die cds afrekent en er al een schijfje in de cd-doos zit.


 

Kunst of freakshow?

Fk090806d Weblogs zijn al een tijdje ingeburgerd bij het jonge volkje. Met een beetje vertraging heeft nu ook de gevestigde artistieke wereld er lucht van gekregen. Op het gerenommeerde Festival Fringe in Edinburgh ('het grootste kunstenfestival ter wereld') zijn dit jaar liefst drie toneelstukken te zien die volop de kaart van de weblogs trekken.


 

Cutting Edge

Lijstjes, lijstjes... we weten er alles van. Maar net nu we dachten er eindelijk van verlost te zijn voor een tijdje, komt het on line cultuurmagazine Cutting Edge met zijn Awards op de proppen. Of beter, met de vraag wat u de highlights van 2005 vond. Wie zijn stem wil uitbrengen, kan dat hier nog tot 8 februari.


 

De mooiste

In de reeks ,,Het mooiste...'' weten ze in Groot-Brittannië van geen ophouden. Nu gaat de BBC op zoek naar ,,het mooiste schilderij''. Maar dat zint de krant The Guardian niet, die in de tegenaanval gaat.


 

Typemachine-kunst

Ronduit verbluffend: de tekeningen die Paul Smith maakt met een typemachine.

(via Damslog)


 

Zwaluwman in Birmingham

Fh230505dd Benjamin Verdonck woonde vorig jaar een tijd in een zwaluwnest in het centrum van Brussel. Nu doet hij hetzelfde in Birmingham, in het kader van het Fierce Festival.

The Guardian publiceert zolang elke dag een dagboekfragment van Vogelman Verdonck.


 

Met een cameragsm door Amerika

De Amerikaanse fotograaf Robert Clark, die al voor Time en National Geographic werkte, trekt door Amerika met een cameragsm. Elke dag zet hij zijn foto's op zijn site, het resultaat is redelijk spectaculair.


 

Kunst maken met de mensen van De Post

Kyle Van Horn maakt regelmatig kunst dankzij US Postal Services. In december stuurde hij nog een pakje met een camera door de Verenigde Staten, met daarbij het verzoek aan de mensen van de post om foto's te nemen. Het lukte wonderwel, de 24 foto's kan je hier bekijken.

Zou iemand dit al eens in België hebben geprobeerd? Wie zin heeft, vindt hier in ieder geval een handleiding.


 

Robert Crumb

The Guardian besteedt deze week speciale aandacht aan cartoonist Robert Crumb, met vandaag alvast een lang interview met de man en exclusieve tekeningen. Kunstcriticus Robert Hughes legt uit waarom Crumb zo belangrijk is.


 

De Eerste Wereldoorlog in kleur

Foto's van de Eerste Wereldoorlog, in kleur, gemaakt door het Franse leger. Met dank aan de gebroeders Lumière, die in 1903 ontdekten hoe je kleurenfoto's kan maken.


 

Erotiek in Pompeï

Eropompei_1

Met Valentijn in aantocht brengt Der Spiegel Online een opvallende reportage over de seksuele geplogendheden in Pompeï. Blijkt dat ze daar niet keken op een erotisch frescootje meer of minder en dat ze vaak te vinden waren in de -bijzonder goedkope- plaatselijke bordelen.


 

Stadsgezicht

Een van de kenmerken van steden is dat er mensen van allerlei pluimage gaan samenklitten. Zo zie je blank naast oosters, Magrebijns naast Zuid-Amerikaans over de straten lopen. Fotograaf Mike Mike wilde daar iets mee doen. Het viel hem op hoe in Istanbul, waar lang geleden ook veel verschillende culturen en volkeren samenkwamen, nu een aardige homogeniteit is ontstaan. Bijna iedereen heeft er donker haar en donkere ogen. Hij wilde laten zien hoe de inwoners van andere wereldsteden er in de toekomst uit zouden gaan zien. En dus maakte hij veel foto's van de inwoners en voegde ze samen op zijn website Face of Tomorrow.

(via Tegenlog)


 

Mock Turner Prize

Er mag al eens gelachen worden, ook met kunst. De BBC lanceerde een pseudo-kunstwedstrijd onder de naam Mock Turner Prize, een knipoog naar de echte Turner Prize met zijn vaak controversiële winnaars. Uit de lezersinzendingen selecteerde de BBC tien 'kunstwerken', waaruit het publiek nu zijn keuze mag maken.


 

e-Kunstig

Vandaag start een opmerkelijk kunstevent on line. Onder de naam Approximations/Contradictions brengt fotografe/allround kunstenaar Ana Torfs 21 portretten van zangers en zangeressen die elk drie versies uit het Eisler Hollywood Songbook brengen.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs