Myspace voor Blackberries

Research in Motion (RIM), de maker van de bekende Blackberry, wil voortaan op een breder publiek mikken met haar toestellen die nu nog vooral op zakenmensen gericht zijn. Het bedrijf haalt daarom de banden aan met Myspace, de grootste social networksite ter wereld.

Vorig jaar lanceerde Myspace-concurrent Facebook al een Blackberry-versie. Facebook for Blackberry telt inmiddels maandelijks meer dan 1,3 miljoen gebruikers.


 

Pull My Finger

Apple heeft geweigerd de iPhone-applicatie Pull My Finger op te nemen in de App Store, de softwarewinkel voor de iPhone. Volgens Apple heeft de toepassing een beperkt nut voor iPhone-gebruikers. U raadt het al: via Pull My Finger kunnen iPhone-gebruikers op het touchscreen aan een vinger trekken, waarna het toestel het geluid van een wind maakt.

Heel wat iPhone-ontwikkelaars zijn overigens niet tevreden met de criteria die Apple hanteert om software te beoordelen. Volgens sommigen heerst er een zekere willekeur en zijn er nog tientallen andere Apps met een beperkt nut. Eén van de populairste iPhone-toepassingen van het moment is bijvoorbeeld Koi Pond. Dat programma toont enkel een vijver met koi-karpers op het iPhone-scherm.


 

iPhone-acteurs

Vandaag lanceerde Apple de iPhone in Polen. In tegenstelling tot andere landen lijken de Polen echter niet warm te lopen voor het hebbeding. Om de hype aan te wakkeren heeft telecomoperator Orange tientallen acteurs ingehuurd die moeten aanschuiven bij winkels die de iPhone verkopen.


 

Test Aankoop over de iPhone

Iphone Apple's nieuwe telefoon, de iPhone 3G, kan niet tegen de regen. Dat zegt consumentenorganisatie Test-Aankoop. "In het lab doorstond de nieuwe iPhone onze val- en krastest. Wel bleek het toestel erg gevoelig voor water. Na de regentest lichtte bij een toestel het scherm helemaal niet meer op, ontlaadde de batterij ervan zeer snel en raakte het oververhit.

Bij een andere iPhone bleef de diode van de luidspreker branden. Van een derde toestel verzwakte de geluidssterkte van de luidspreker en reageerde één van de functieknoppen niet meer. Een verklaring voor dit soort problemen vinden we mogelijk in het feit dat de rug van de iPhone 3G tegenwoordig niet meer uit metaal, maar uit plastic bestaat. Bovendien bevinden zich in de cover verschillende openingen", aldus de consumentenorganisatie.

Nog een minpunt is dat de simkaarthouder moeilijk open te krijgen is, vervolgt Test-Aankoop. "Daartoe is wel een stuk gereedschap meegeleverd. De batterij is bovendien niet toegankelijk. Als het nodig is, moet u aan Apple vragen om ze te vervangen, tegen betaling uiteraard."

De volledige testresultaten vindt u hier.


 

Apple n°3 in de VS

Apple boert goed in de Verenigde Staten. In het zog van de iPod en de iPhone  zit ook de computerverkoop van het hippe merk stevig in de lift. De Macs verkopen zo goed dat Apple de top drie van Amerikaanse computerverkopers is binnengedoken ten koste van Acer.

Op één staat nog steeds Dell (31,9 procent), gevolgd door HP (25,3 procent). Apple is met 8,5 procent goed voor een derde plaats.


 

iPetitie

(c) Belga Nu Mobistar ontkent dat de iPhone op 11 juli in België beschikbaar zal zijn, breekt bij sommige Apple-fans paniek uit. In de blogosfeer en de twitterosfeer wordt er al stevig geklaagd over het achterop blijven van België.
Het is twijfelachtig of Mobistar en Apple voor de druk zullen zwichten, maar een petitie moet de bedrijven wel overtuigen om het toestel al in juli op de Belgische markt te brengen.
De opsteller van de petitie is niet te spreken over het later beschikbaar stellen van het toestel. 'Wij vinden dit klinklare onzin. Wij willen een iPhone.'
Hij wijst er wel op dat 11 juli sowieso een lastige datum is om de iPhone hier te lanceren. '12 juli is een optie. Want we hebben wel iets anders te doen op een vlaamse feestdag dan in lange rijen wachten.'


 

Google Android

Google heeft op een conferentie voor Google-ontwikkelaars een aantal mogelijkheden van zijn mobiele platform Android voorgesteld. Naast tal van iPhone-achtige toepassingen, bevat Android onder meer een kompas.


 

Windows touch

De nieuwe versie van  Windows zal touchscreens ondersteunen. Eén en ander doet meteen denken aan de iPhone van Apple. Windows 7 zou begin 2010 beschikbaar moeten zijn.


 

Grand Theft Auto IV in het Guinness Book of Records

Het omstreden computergame Grand Theft Auto IV is opgenomen in het Guinness Book of Records als de biggest entertainment release of all time. Het spel leverde op zijn eerste dag zowat 310 miljoen dollar op en doet daarmee onder meer beter dan het game Halo 3, de film Spiderman 3 en het boek Harry Potter and the Deathly Hallows.


 

De rijkste Japanner

Lzwj Dankzij het gigantische succes van de Nintendo Wii is Hiroshi Yamauchi Japans rijkste man geworden. Volgens Forbes Asia is Yamauchi, de voormalige voorzitter van Nintendo, zo'n slordige 7,8 miljard dollar waard. Yamauchi gaat vastgoedtycoon Akira Mori vooraf die  met een fortuin van 7,7 miljard dollar op de tweede plaats staat.

De nummer drie in het lijstje komt ook uit de spelletjesindustrie: Kunio Busujima, de 83-jarige stichter van Sankyo Co, een producent van pachinko-gokmachines, is zowat 5,4 miljard dollar waard.


 

18770 Characters

Te gek: een paswoord dat minstens 18770 karakters lang moet zijn.


 

Robotvoetbal

Of Oranje komende zomer de finale van het EK Voetbal in Oostenrijk en Zwitserland speelt valt nog af te wachten, maar onze noorderburen kunnen zich alvast optrekken aan de prestatie van het Nederlandse team robotvoetbal. Het robotvoetbalteam van de universiteit van Eindhoven was dit weekend te sterk voor het team van de universiteit van Stuttgart en werd Europees Kampioen. Extra opsteker: de robotvoetballers wonnen na het nemen van strafschoppen...


 

10 jaar oud

De mp3-speler is deze maand precies 10 jaar oud.


 

Geen nazi's voor Indiana

LegoOpmerkelijk: in het computerspel Lego Indiana Jones, gebaseerd op de eerste drie films rond archeoloog Indiana Jones, zullen geen nazi's te zien zijn. Nochtans speelden die een belangrijke rol in de films. De nazi-personages uit de filmreeks blijven wel behouden, maar maken in het spel deel uit van een groep occultisten. Het spel ligt tegen de zomer in de winkels. De trailer kan u wel al online bekijken.


 

Eco Media Player

Eco1 Ook 'groene' jongens en meisjes kunnen voortaan zonder gewetensproblemen gebruik maken van een mp3-speler. Na de opwindbare radio heeft de Brit Trevor Baylis nu ook een opwindbare mp3-speler uitgevonden. De Eco Media Player kan gebruikt worden als mp3-speler, radio, dictafoon, zaklamp en telefoonoplader. Eén minuut opwinden is voldoende voor 40 minuten muziek.

Volgens Baylis, die momenteel ook met telefoonoperator British Telecom onderhandelt over een opwindbare gsm, "is dit, in een tijd waarin de mensen zich steeds meer zorgen maken over klimaatsverandering, een manier om energie te besparen. Ik hoop dat dit, samen met de opwindbare radio, mijn nalatenschap wordt voor de mensheid".


 

Wii in de operatiekamer

Het spelen van precisie-spelletjes op de Wii heeft volgens de New Scientist een gunstige invloed op de prestaties van chirurgen. Een aantal chirurgen werd gedurende drie uur aan de Wii gezet en bleek tijdens een virtuele operatie achteraf de instrumenten nauwkeuriger te hanteren.

(via Datanews)


 

Groene Apple

Greenpeace heeft Apple gefeleciteerd met de MacBook Air. Volgens Greenpeace is de MacBook Air de groenste Apple-computer tot dusver. In de computer werden bijvoorbeeld geen broomhoudende vlamvertragers gebruikt. Bovendien is de hele bekabeling pvc-vrij. De computer voldoet daarmee aan strenge Europese richtlijnen. De groene Apple is echter nog niet helemaal rijp. Volgens Greenpeace moet de computerfabrikant nog meer werk maken van de recyclage van oude onderdelen en hardware.


 

Wifi in de metro

Brussel is van plan om wifi-antennes te plaatsen in alle uitgangen van de metrostations. Vooral toeristen zouden dan draadloos én gratis informatiediensten kunnen raadplegen. Dat schrijft het ICT-magazine Data News Het gaat om een honderdtal metrostations die nog voor eind dit jaar uitgerust moeten zijn met een draadloze wifi-oplossing. Het project zou zowat 1 miljoen euro kosten.


 

MacBook Air

Apple stelde deze week de MacBook Air voor, een nieuwe superdunne laptop. De Standaard geeft als eerste een MacBook Air weg. Op het internet circuleren intussen al een aantal parodieën op de MacBook Air-reclamespotjes.


 

Recyclage

Pech voor de lezers van de Mail on Sunday met een Apple. De krant gaf zijn lezers onlangs de film The Jazz Singer cadeau. Op een milieuvriendelijke dvd die volledig afbreekbaar is. Het schijfje is ook iets dunner dan een normale dvd en bleef daardoor vastzitten in de dvd-speler van de Apple-computers. Apple-herstellers doen dankzij de actie natuurlijk wel gouden zaken.


 

SimCity werkt aan beter klimaat

Het populaire computerspel SimCity zal in de nieuwste versie van de game zijn bijdrage leveren aan het klimaat. Het spel heeft een virtuele klimaat. In de stad die een speler bouwt in SimCity Societies wordt gewezen op het gebruik van energie, elektriciteitsproductie en de uitstoot van broeikasgassen.

Softwarebedrijf Electronic Arts (EA) en BP werkten samen bij de ontwikkeling van het spel om klimaatveranderingen zoals het broeikaseffect onder de aandacht te brengen.

In SimCity Societies wordt een speler gewaarschuwd dat er gevaar bestaat voor natuurrampen wanneer hij bijvoorbeeld energieverslindende gebouwen plaatst. De zelf opgebouwde stad kan door deze rampen, als droogte, hittegolven en overstromingen, worden verwoest.


 

Microsoft laat Flash-killer los

Microsoft heeft vandaag zijn eerste officiële versie van Silverlight op de wereld losgelaten. In digitale kringen wordt de software wel eens een geduchte concurrent voor Adobes Flash genoemd. Flash is overal op het internet aanwezig, maar veel ontwikkelaars noemen Silverlight superieur. Het enige wat Silverlight nodig heeft, is een beetje marketing en macht om de technologie aan iedereen op te dringen. En laat dat nou net zijn waar Microsoft goed in is...


 

Virusje kopen?

Beetje beangstigend: virussen worden vandaag zowat verkocht als was het gewone software. Compleet met tech support en alles. Je hoeft vandaag geen programmeur meer te zijn om de het digitale leven van veel mensen te vergallen. Voor een prijsje koop je een gebruikslicentie op een virus en als je meer wil, laat je toch gewoon een op maat gemaakt virus voor je schrijven? Makkelijk als taart, als je er wat geld voor over hebt.

De tijd dat zogenaamde script kiddies virusjes schreven om hun collega's te imponeren met hun eigen kunnen, lijkt hiermee achterhaald. Vandaag is het een ernstige business geworden waarmee flink wat geld te verdienen valt. Hetzelfde gebeurt met botnets (zie de eerdere post over de Storm Worm). De makers van dit soort malware zijn niet uit op persoonlijke roem. Ze willen hun illegale praktijken het liefste voor veel geld aan de man brengen op de schemermarkt. Het label 'for educational purposes' moet de legaliteit ervan waarborgen.


 

Duitsland slaat terug

De Duitsers, die net het slachtoffer waren van Chinese cyberspionage, gaan nu zelf spyware inzetten om terreurverdachten te ontmaskeren. Ze zouden dat doen door middel van e-mails waarin Trojaanse paarden zitten (een soort virus dat de computerpoorten openzet voor aanvallen van buitenaf). Deze onethische praktijken stuiten uiteraard op internationale kritiek. Weer een typisch voorbeeld van hoe de privacy moet wijken voor zogenaamde anti-terreurmaatregelen. Dit krijgt ongetwijfeld nog een staartje.


 

Nieuw Google-speelgoed

Een nieuw speeltje maakt gebruik van Google om gerelateerde websites grafisch te groeperen. Regelrechte onzin zo blijkt, want een zoektocht naar 'actualiteit' levert geen enkele link naar De Standaard op.

Veel interessanter is dan ook de verborgen flightsimulator in de nieuwe Google Earth 4.2. Door op ctrl+vlaggetje (windows)+a of ctrl+appeltje (mac)+a te duwen, stijg je met een zucht tot boven in de lucht. Je kunt vliegen met een straaljager of een vierzits propellervliegtuigje. Er wordt gespeculeerd dat de vluchtsimulator later standaard aanwezig zal zijn in Google Earth. Lekker leerzaam allemaal.


 

Sony toch

Sony toch. Laten ze zich nu weer vangen met zogeheten rootkits. Dat zijn technieken om bestanden en mappen voor de computer en de gebruiker onzichtbaar te maken. Een manier om te beveiligen, maar ook een prima schuilplaats voor virussen en ander digitaal tuig dat zich niet door pakweg een virusscanner wil laten opmerken.

Een paar jaar geleden lag Sony al onder vuur omdat het zijn audio-cd's voorzag van dergelijke software. De software werd geïnstalleerd van zodra de cd in de computer gestoken werd en verhinderde het afspelen van de muziek met de pc. Hoewel de bedoeling min of meer goedaardig is, kunnen de gevolgen van dergelijke software desastreus zijn. Bovendien was het onmogelijk om de software op een eenvoudige manier te verwijderen.

Een paar dagen geleden betrapte F-Secure Sony opnieuw op het gebruik van dergelijke rootkits. Het ging om de software die bij de MicroVault, een usb-stick met vingerafdrukkenlezer, geleverd werd. De MicroVault beschermt de vingerafdruk-afbeeldingen door ze te verstoppen in een onzichtbare map op de computer. Dat dit soort 'security through obscurity' niet werkt, is al langer bewezen. Vroeg of laat komt er iemand achter hoe het werkt en dan is de hele beveiliging waardeloos.

Gelukkig is de software deze keer niet zo erg als bij de audio-cd's. De gebruiker weet immers dat de software wordt geïnstalleerd en kan die ook weer verwijderen via een uninstaller. De beveiliging zit ook niet op zo'n diep niveau als de vorige keer.


 

Orgaan kapot? Print gauw een nieuw!

Ars Technica meldt de opkomst van een wel heel interessante technologie: organen printen met 'stamcelleninkt' en ... de inkjet printer! 's Mans beste vriend sinds hij ontdekte dat de hond toch maar een vuil, pluizig ding is.

Inkjetprinters gaan zo precies om met vloeistoffen, dat ze wel eens prima geschikt kunnen zijn om de fijne structuur van een orgaan, die vaak uit verschillende soorten cellen bestaat, uit te printen. De structuren worden laagje voor laagje boven elkaar uitgeprint in een soort gelmassa, wat uiteindelijk leidt tot een preciese driedimensionale replica van het orgaan.

Voor u zich een levercirrose drinkt of een slof sigaretten openscheurt: de technologie staat nog niet op punt. Toch wordt een doorbraak binnenkort verwacht.


 

Storm Worm misbruikt populariteit Youtube, gevaar voor zombienetwerken dreigt

De populariteit van de videosite Youtube helpt bij de verspreiding van het virus 'Storm Worm'. De naam komt van computerbeveiligingsbedrijf F-Secure die de uitbraak op vrijdag 19 januari ervan registreerde. Na het weekend waren 8% van de geïnfecteerde computers besmet met dit virus, dat meeliftte met fake onheilsberichten over de storm in Europa. De worm stuurt mails rond met nep-links naar youtube en een tekstje dat de ontvanger erop doet klikken. De link ziet eruit alsof ze naar een youtube-filmpje verwijst, zoals deze: http://www.youtube.com/watch?v=IHzbpJLfppV.

Wie de link volgt, komt net zoals bij bovenstaande link niet op Youtube terecht, maar op een nepsite waarop slechts het logo van Youtube prijkt. De rest kennen we: de surfer wordt gevraagd een bestand te downloaden en te openen. Doordat ze denken dat het van Youtube komt, doen mensen dat rapper dan anders.

Zombienetwerken

De Storm Worm wordt bijzonder gevaarlijk geacht omdat ze haar slachtoffers in 'zombies' verandert. Dat wil zeggen dat de besmette computers gehoorzamen aan commando's die het krijgt via de worm. Zo ontstaan hele zombienetwerken (of botnets) van miljoenen computers die met een enkel commando aan het werk kunnen gezet worden. De eigenaars van deze netwerken, vaak de schrijvers van het virus, lenen die enorme computercapaciteit voor veel geld uit aan allerlei malafide figuren.

Zo worden sommige zombienetwerken gebruikt voor het versturen van grote hoeveelheden spamberichten, maar ze kunnen ook ingezet worden voor zogenaamde Distributed Denial of Service-aanvallen (DDoS). Daarbij gaan miljoenen computers tegelijkertijd verbinding maken met een bepaalde website zodat die de trafiek niet meer aan kan en eronder bezwijkt ofwel zichzelf afsluit om te verhinderen dat ze eronder bezwijkt. Veel websites van belangrijke bedrijven (zoals Microsoft) of gevoelige organisaties (zoals sites van bepaalde politieke strekkingen) worden daar regelmatig het slachtoffer van.

Erger wordt het wanneer de aanvallen zich tegen het internet zelf richten, zoals in oktober 2002 en februari van dit jaar gebeurde. Zo'n aanvallen mikken gewoonlijk op de DNS Root Servers die instaan voor het vertalen van leesbare webadressen (www.google.com) naar de eigenlijke adressen van die website (zoals 209.85.135.147 voor Google.com). Grote delen van het internet vallen uit als de DNS Root Servers het begeven. De aanvallen van 2002 en februari dit jaar waren gelukkig niet ernstig genoeg om alles lam te leggen, hoewel het internet hier en daar toch hinder ondervond.

Het leidde tot de verklaring van het Amerikaanse departement van Defensie dat het bij een volgende cyberaanval zou optreden met een cybertegenaanval of zelfs een bombardement op de bron van de aanval. Bij de het netwerk dat de Storm Worm voedt, zou dit echter heel moeilijk worden. Haar zombienetwerk wordt namelijk niet vanuit een centraal punt gecontroleerd, maar via een onderling verbonden web van computers, zoals in een peer-to-peer-netwerk.

Opletten geblazen

Niets om onmiddellijk van wakker te liggen als burger, maar toch is het opletten geblazen met gekke mailtjes, links en attachments. Wie met de muis boven een link gaat staan, kan er meestal rechts op klikken, 'eigenschappen' kiezen en zien waar de link werkelijk naar verwijst. Is de link niet wat ze pretendeert te zijn, laat haar dan maar voor wat ze is. En red de wereld.


 

Digitaal DNA

De snoodaard die eerder deze week foto's lekte van de nieuwe Harry Potter kan mogelijk opgespoord worden met behulp van de metadata van de foto's. In de EXIF-gegevens van de foto's is namelijk naast het type ook het serienummer van zijn fototoestel te vinden. Als de man de aankoop van zijn toestel geregistreerd heeft bij Canon, is hij er mogelijk aan voor de moeite.


 

Efteling tycoon

Gamesfabrikant Atari brengt in oktober in samenwerking met de Efteling het computerspel Efteling Tycoon uit. Doel van het spel is de beste parkdirecteur te worden door op pc zelf een Efteling na te bouwen met alle attracties.


 

Beleggen voor beginners

Vreemde manier om te beleggen. Koop een iPhone, haal het ding uit mekaar en probeer te ontdekken welke bedrijven de inwendige electronica voor de Apple-telefoon leveren. Koop vervolgens aandelen in die bedrijven.


 

Groenere Apple

Apple-topman Steve Jobs heeft vandaag gereageerd op de kritiek van verschillende milieugroeperingen. Het bedrijf scoort momenteel heel slecht in de Guide to Greener Electronics van Greenpeace. De Apple-baas wil van zijn bedrijf het milieuvriendelijkste bedrijf in de IT-sector maken. Dat doel wil Jobs bereiken door het weren van chemicaliën als bv arsenicum uit Apple-producten en door het recycleren van afgedankte Apple-toestellen. Greenpeace, dat deze week een Webby-award kreeg voor zijn A Greener Apple-campagne, reageert alvast verheugd.


 

IBM vertaalt

Het Amerikaanse software-bedrijf IBM schenkt vertaalsoftware ter waarde van 45 miljoen dollar aan het Amerikaanse leger nadat de zoon van een IBM-werknemer zwaargewond raakte in Irak. De man verloor beide benen. Bij zijn terugkeer in de Verenigde Staten vertelde de soldaat aan zijn vader dat het leger verlegen zit om tolken Arabisch - Engels. Uiteindelijk kwam het verhaal ter oren van IBM-baas Samuel Palmisano.

De ceo bood het Amerikaanse leger 10.000 Multilingual Automatic Speech Translator (MASTOR)-paketten aan en 1.000 toestellen waarop de software is geïnstalleerd. Het Amerikaanse leger was de software overigens al een tijdje aan het testen.


 

Greener Electronics

Apple is er niet in geslaagd op te rukken in de de laatste versie van de Guide to Greener Electronics van Greenpeace. Apple heeft net als in december vorig jaar de laagste score. De verschillende Greenpeace-campagnes om Apple te sensibiliseren hebben dus weinig indruk gemaakt. De lijst wordt aangevoerd door Lenovo. Dat bedrijf stond in augustus 2006 nog helemaal onderaan de lijst. Nokia, de nummer 1 van december, bezet nu de tweede plaats. De volledige rangschikking vindt u hier.


 

Discrimineert Dell?

Blogger Maarten Schenk is boos op computerfabrikant Dell. Schenk kocht twee weken geleden een nieuwe laptop en informeerde naar de mogelijkheden om zijn Windows XP-versie te upgraden naar Windows Vista. Dat bleek enkel te kunnen voor Engelstalige en Franstalige systemen. Vlamingen en Nederlanders moeten dus met andere woorden een nieuwe Windows aanschaffen.


 

375 fans en een handvol betogers

Praga Khan heeft er zijn eerste optreden in de virtuele wereld Second Life opzitten. Volgens Rambla, het bedrijf dat instond voor het streamen van het evenement in het kader van de lancering van Windows Vista, volgden 375 mensen het optreden via Second Life. Een succes, noemt Jo Martens van Rambla het evenement in een interview met art2blog. ,,Toeschouwers waren aan het discussiëren over Vista, terwijl ze het concert bijwoonden.''

Maar niet iedereen in de buurt van het ,,Second Atomium'' was even blij met de presentatie van Windows Vista. Een groep ,,betogers'' hadden borden met het logo van de Bad Vista-actie meegebracht.

Het concert was ook op een aantal andere plaatsen in Second Life te bezichtigen. Volgens Microsoft zouden in totaal ongeveer 1.200 mensen minstens een deel van het optreden hebben bekeken.


 

Google vs Second Life

Er circuleren hardnekkige geruchten dat Google alles in gereedheid brengt om Google Earth om te bouwen tot een concurrent van Second Life. De bouwstenen voor zo'n virtuele wereld zijn alleszins aanwezig. Google heeft al het 3D ontwerpprogramma SketchUp en heeft onlangs ook interesse getoond in  AdScape, een bedrijfje dat gespecialiseerd is in het integreren van reclameboodschappen in online games.


 

iPhone

Het Canadese telecombedrijf Comwave gaat stappen ondernemen tegen Cisco omdat het bedrijf de naam iPhone gebruikt. Comwave gebruikt de naam iPhone als sinds 2004 voor zijn VoIP-diensten. Volgens het Canadese rechtensysteem worden rechten toegewezen aan diegene die de merknaam als eerste gebruikt binnen de landsgrenzen.

Cisco gebruikt de naam iPhone voor een internettelefoon. Kort nadat Apple de lancering van de iPhone aankondigde, liet Cisco trouwens weten dat het stappen zou zetten tegen Apple omdat de naam iPhone een geregistreerd handelsmerk is dat eigendom is van Cisco Systems.


 

Microsoft vs IBM

Is er een relletje tussen Microsoft en IBM in de maak? De softwareproducent uit Redmond lijkt IBM ervan te verdenken geknoeid te hebben met de Wikipedia-pagina's waar spraken is van de bestandsformaten OpenXML en OpenDocument.

OpenDocument wordt onder meer wordt gebruikt door het populaire gratis kantoorpakket OpenOffice.org en wordt gesteund door onder meer Sun, Novell en IBM. Microsoft geeft  de voorkeur aan OpenXML, een zelf ontwikkeld bestandsformaat.

De bal ging aan het rollen nadat blogger Rick Jelliffe bekend maakte dat Microsoft hem geld had geboden om de artikels in kwestie te herschrijven. Jelliffe, die het aanbod serieus in overweging neemt, zegt dat hij alleen de feitelijke onjuistheden zou wegwerken.

Microsoft gaf inmiddels al toe dat het Jelliffe, een computerwizard gespecialiseerd in bestandsformaten, een aanbod had gedaan. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zijn de artikels geschreven door werknemers van concurrent IBM.


 

Three eighty-six

Microsoft stelt eind deze maand Windows Vista voor, maar het is onwaarschijnlijk dat iemand enthousiaster zal zijn dan in 1987, toen Windows 386 op de markt kwam. In een twaalf minuten lange reclamevideo is een secretaresse werkelijk euforisch over Windows three eighty-six.

Ga gerust meteen naar het begin van de zevende minuut, waar ze begint te rappen over hoe handig het is meerdere toepassingen in een keer te kunnen uitvoeren:

I’ve got pieces in one spreadsheet, I’ve got pieces in another,
I’ve got pieces that have never been close to one another.
Some are in the database, where things are pretty stuffy;
some are in the word processor, that’s where it gets sloppy.

Later deed Microsoft het nog eens dunnetjes over voor Windows 95. In de ,,cyber sitcom'' was de hoofdrol weggelegd voor Friends Matthew Perry en Jennifer Aniston, die bij Bill Gates op bezoek gaan.


 

De iPhone, meer dan een telefoon


 

Vista testdrive

Na de online testversie van Office 2007 heeft Microsoft nu ook een testdrive van Windows Vista gelanceerd. De virtuele omgeving toont hoe Vista eruit ziet, maar heeft wel beperkte mogelijkheden. Na een uurtje surfen, moet de computer bijvoorbeeld opnieuw worden opgestart.


 

Liever een iPod

Het lijkt erop dat de laatste dagen van Microsoft-topman Jim Allchin niet helemaal volgens plan verlopen. Vorige week lekte een e-mail uit waarin hij schreef liever een Mac te hebben. In het  kader van het antitrust-proces tegen Microsoft in Iowa werd deze een andere e-mail vrijgegeven.

Allchin was eind 2003 zo teleurgesteld over de belabberde kwaliteit van mp3-spelers die gebruik maakten van het Windows Media-formaat dat hij voorstelde om Apple-opperhoofd Steve Jobs op te bellen om te praten over een mogelijke samenwerking.


 

Energie

Dat Windows XP nogal wat energie heeft verspild, wisten we al een tijdje. Volgens een Amerikaanse blogger moet ook Google nu zijn steentje bijdragen. Volgens Mark Ontkush zou een hoop energie bespaard worden als Google de achtergrond van zijn website wijzigt van wit naar zwart.


 

Liever een Mac

Altijd leuk om te lezen: Microsoft-topman Jim Allchin die in een e-mail aan Bill Gates en Steve Ballmer twijfels heeft bij de koers die het bedrijf vaart en verklaart liever een Mac te kopen. Delen van de mail lekten vorige maand al uit, en toen probeerde Allchin een en ander nog te minimaliseren.

Deze week werd, in het kader van een antitrust-proces tegen Microsoft in Iowa, de volledige mail openbaar gemaakt. Een troost voor Allchin: kort na lancering van Windows Vista op 30 januari gaat de man op pensioen. 

(via Webwereld)


 

Bedrijfscomputers

Ongetwijfeld een succes in marketingmiddens: Cenio maakt computers op maat, niet alleen qua technische mogelijkheden, maar ook qua uiterlijk.


 

Macworld via Twitter

In San Francisco vindt deze week het Macworld-congres plaats, in aanwezigheid van Steve Jobs. Op Twitter, een community-site voor mini-blogs die ook via chatprogramma's en gsm's kunnen worden aangepast, houden deelnemers een groepsblog bij.


 

Stroomverspilling

Volgens het milieuweblog Treehugger heeft Windows XP de voorbije jaren 25 miljard dollar aan elektriciteit verspild en 225 miljoen ton CO2 uitgestoten. Treehugger trok op onderzoek na de recente aankondiging van Microsoft dat de Amerikaanse consument tot 75 dollar per jaar kan besparen door de energiezuinigheid van Windows Vista. Volgens Treehugger hoefde Microsoft om dat te bereiken drie kleine foutjes in de Windows-broncode te repareren.


 

USB-raket

Nog op zoek naar een cool gadget voor onder de kerstboom? Misschien is de USB Missile launcher wel iets. Goed voor een paar uur kantoorpret

(via Eskimokaka)


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs