De raarste titel

Het boek 'Griekse plattelandspostbodes en hun poststempelnummers' heeft een online poll gewonnen van het tijdschrift The Bookseller rond de vreemdste boektitels van de afgelopen dertig jaar. De boeken 'Mensen die niet weten dat ze dood zijn' en 'Hoe ontwijk je grote schepen'  eindigen op plaats twee en drie. De Griekse postboden wonnen de prijs eerder al in 1996.

De Diagram Prize for Oddest Book Title of the Year werd 30 jaar geleden bedacht om de boekenbeurs in Frankfurt op te fleuren. De eerste winnaar ooit droeg de titel 'Gedragsregels tijdens de tweede internationale workshop over naakte muizen'. Eerdere winnaars hadden titels als 'Als je je relatie wilt afsluiten, sluit dan eerst je benen', 'Hoe maak je je paard bombestendig' en 'Hergebruik van graven: een verslag van hedendaags Brits gedrag'.


 

Nicci French online

Niccifrench Fans van het Britse schrijverspaar Nicci French mogen nu beginnen aftellen naar maandag. Dan verschijnt het eerste van vier hoofdstukken van Wat te doen als iemand sterft, de nieuwe thriller van Nicci French online op Bol.com.

In de aanloop naar de release van het boek op 30 september, wordt elke week een hoofdstuk online gepubliceerd. Liefhebbers van het genre kunnen op die manier nog voor de release van het boek de eerste 4 hoofdstukken volledig lezen.


 

Micro SD-boek

Micro_sd_cardBegin november verschijnt het eerste luisterboek ter wereld op een micro SD-kaart. De Voorlezer van de Duitse schrijver Bernhard Schlink kan op die manier beluisterd worden op bijna alle gsm's, computers en gps-systeem.


 

Orwell blogt

Zaterdag 9 augustus begint George Orwell een blog op de website van de naar hem genoemde literaire prijs. De Britse schrijver overleed nochtans in 1950. Op 9 augustus is het zeventig jaar geleden dat de schrijver van Animal farm en 1984 aan zijn dagboek begon.

Hij beschreef daarin zijn leven van dag tot dag, ook zijn verblijf in Spanje tijdens de Burgeroorlog. De verslagen in zijn dagboek gaan vaak over de armoede waarin hij leefde en bevatten overpeinzingen over fascisme en communisme. Orwell hield een dagboek bij tot 1942.

Op theorwellprize.co.uk zal tot 2012 dagelijks een stukje verschijnen.


 

Elfriede Jelinek

De Oostenrijkse schrijfster en Nobelprijswinnares Elfriede Jelinek heeft de roman voltooid waar ze al een tijdje aan werkte op haar website. Het internetboek draagt als titel Neid en is volgens Jelinek een Privatroman: het boek zal nergens anders verschijnen dan op haar eigen website en er zit meer in van haar privé-leven dan in haar andere boeken.

De 380 bladzijden zijn verlucht met onder meer fragmenten uit een schilderij van Hiëronymus Bosch. Aan het einde staat een oproep aan de lezer: 'Onvolledige of foutieve zinnen vervolledigen of verbeteren alstublieft!'


 

Veelschrijver

Uit de New York Times: Philip Parker schreef zowat 20.000 boeken en liet computers het overgrote deel van het werk doen.


 

Digitaal DNA

De snoodaard die eerder deze week foto's lekte van de nieuwe Harry Potter kan mogelijk opgespoord worden met behulp van de metadata van de foto's. In de EXIF-gegevens van de foto's is namelijk naast het type ook het serienummer van zijn fototoestel te vinden. Als de man de aankoop van zijn toestel geregistreerd heeft bij Canon, is hij er mogelijk aan voor de moeite.


 

Shakespeare, the game

De universiteit van Guelph in Ontario (Canada) heeft een game ontwikkeld om kinderen kennis te laten maken met William Shakespeare. In het spel moeten onder meer gestolen fragmenten uit Romeo en Julia terug gevonden worden en synoniemen voor woorden uit het werk van Shakespeare gezocht worden. Ook gebeurtenissen uit het leven van de beroemde schrijver komen aan bod.


 

Zucht

,,Mehr Licht''. Dat waren de laatste worden die Goethe naar verluidt uitsprak, alvorens naar de eeuwige jachtvelden te vertrekken. Benieuwd wat andere celebs nog op het nippertje wereldkundig maakten?

Der Spiegel-journalist Hans Halter maakte een overzichtje van de laatste verzuchtingen van Coco Chanel, Lady Di, Marlene Dietrich en andere groten der aarde.


 

Boekencast

Naar aanleiding van de Gouden Uil, lanceert De Standaard Online een nieuwe podcast met fragmenten uit de genomineerde boeken. Op Boekencast vindt u in de toekomst ook auteurs die voorlezen uit eigen werk. Paul Mennes mag de spits afbijten. Hij leest voor uit Kamermuziek. Wie de podcast wil volgen, kan hier inschrijven op de rss-feed.


 

Guust is wees

Guust Flater is nu een echte wees. De geestelijke vader Franquin stierf in 1997, maandag  overleed ook   Yvan Delporte. Als scenarist van ,,Gaston Lagaffe'' is zijn invloed op de Franstalige stripwereld nauwelijks te schatten. Daarnaast was hij van 1956 tot 1968 ook hoofdredacteur van het blad Spirou.

De veelvuldig bekroonde Lewis Trondheim brengt op zijn   blog een passend eerbetoon met twee korte strips over zijn ontmoetingen met Delporte.


 

Komrij

"Dat kan schrijven. Daar schiet je voortdurend bij in de lach. En het is effectief". Schrijver Gerrit Komrij liet zich het voorbije weekend uiterst positief uit over de omstreden Nederlandse shocklog GeenStijl.


 

Iedereen schrijft mee

De Britse uitgeverij Penguin is een wiki-roman gestart. Iedereen die dat wil, kan de komende zes weken meeschrijven aan het verhaal A Million Penguins. Penguin hoopt op een miljoen auteurs.

De uitgeverij ziet het project als een experiment. ,,We hebben allemaal het romantische beeld van de auteur die in zijn eentje op een zolderkamertje zit te schrijven. Nochtans zijn de meeste populaire tv-series door een groep scenarioschrijvers gemaakt. Geldt dat ook voor een roman? Kunnen schrijvers hun ego's opzijzetten en artistieke meningsverschillen overbruggen?''

Het project ging nog maar net van start, maar lijkt al een succes. Vanmorgen werden tien hits per seconde gemeten, en de site raakte meer dan eens overbelast.


 

Melopee

De poëziewebsite Parlando vroeg naar aanleiding van gedichtendag een aantal kunstenaars (o.a. Christophe Vekeman, DJ Bobby Ewing en Michiel Hendryckx) om een 'bewerking' te maken van het gedicht 'Melopee' van Paul Van Ostaijen. Het resultaat is te lezen, te bekijken en te beluisteren op deze website.


 

Google Shakespeare

Naar aanleiding van het Shakespeare in the Park-festival in New York wijdt Google een pagina aan de Britse schrijver.


 

Wembley

Leuke stunt van schrijver Richard Osinga. Op 1 juni verschijnt zijn derde roman Wembley. Osinga wil de hele roman ook on line publiceren. Niet in één stuk, wel in 206 korte stukjes op evenveel weblogs. De bedoeling is dat de weblog die een stuk publiceert, linkt naar de weblog waar het volgende stuk wordt gepubliceerd. Wie zich aanmeldt, krijgt onmiddellijk stuk tekst om op zijn weblog te publiceren. Wij publiceren hieronder alvast stukje 97.


 

Gestript

De striptekenaars van uitgeverij Dupuis beginnen zich te mengen in de bestuurscrisis die momenteel in het bedrijf woedt. Vorige week werden twee directieleden ontslagen omdat zij de uitgeverij van onder meer Largo Winch en Robbedoes probeerden los te kopen bij moederbedrijf Media Participations. Ze krijgen nu de steun van het overgrote deel van de auteurs die aan de uitgeverij verbonden zijn.

In een open brief scharen meer dan 100 tekenaars en scenaristen, ondermeer Baru en Servais, zich achter de oud-directeurs. Een opvallende afwezige in het lijstje is scenarist Jean Van Hamme. Niet omdat zijn vrouw Huguette Marien als nieuwe algemeen directeur is benoemd, maar omdat hij op eigen houtje een brief schreef. Die werd even gepubliceerd op actuabd.com maar is daar alweer verwijderd, naar verluidt wegens juridische redenen.


 

Iedereen leest, of luistert

Onder het motto Iedereen leest deelde de Stichting Lezen op Valentijn gratis boekjes uit in de grootste Vlaamse stations. Iedereen verliefd bundelt verhalen en gedichten over - jawel - de liefde. Wie de uitdeelactie gemist heeft, of wie geen zin heeft om het boek te lezen, kan een aantal van die verhalen beluisteren op de podcasts van SL, Iedereen Luistert.


 

Cutting Edge

Lijstjes, lijstjes... we weten er alles van. Maar net nu we dachten er eindelijk van verlost te zijn voor een tijdje, komt het on line cultuurmagazine Cutting Edge met zijn Awards op de proppen. Of beter, met de vraag wat u de highlights van 2005 vond. Wie zijn stem wil uitbrengen, kan dat hier nog tot 8 februari.


 

Bloggende auteurs

Een nieuwigheid bij Amazon: de de grootste online shop ter wereld is van start gegaan met Amazon Connect. Auteurs kunnen voortaan bloggen op de productpagina's van hun boeken.


 

Verlichte geesten

Wie zich haast, kan vandaag bij de Nederlandse omroep NCRV nog de eeuwige roem en glorie najagen door het ultieme kerstverhaal op papier te zetten.
En wie zich niet echt geïnspireerd voelt door de overdosis kerstverlichte huizen en dito tuinen die momenteel het Vlaamse straatbeeld sieren kan bij weblogger Maanzand een briefje (pdf) afdrukken om de buren tot iets meer duisternis te dwingen.


 

Wereldbib

De bibliotheek van het Amerikaanse congres heeft grootse plannen. Een gift van ruim 3 miljoen dollar van zoekmachine Google betekent het startschot van de digitale wereldbibliotheek. Het is de bedoeling dat unieke boeken in digitale vorm beschikbaar komen. Een verlengstuk van dit project met andere woorden.


 

Grootste stripheld

In het voorjaar kregen we de eerste lading Grote Belgen over ons heen. Straks begint de finale tussen de tien meest populaire exemplaren onder hen. Maar wist u dat u ook kan stemmen voor de Grootste Stripfiguur? Kiezen kan nog tot 26 oktober.

(via Brussel Blogt)


 

Google print

Sinds vandaag is de Belgische versie van Google Print online. Die maakt het mogelijk om te zoeken in de inhoud van boeken. Google Print bestaat uit een bibliotheek van gescande boeken, die via de bekende zoekmachine kan worden doorzocht. Enkele maanden geleden kwam de dienst onder vuur te liggen omdat uitgeverijen bezwaar maakten tegen de gratis verspreiding van hun materiaal.

In de nieuwe versie van Google Print wordt enkel gezocht op boeken die door auteurs en/of uitgeverijen zijn vrijgegeven. De internetgigant is dit jaar ook nadrukkelijk aanwezig op de Frankfurter Buchmesse, de grootste boekenbeurs ter wereld.

(via Zdnet)


 

Blogboeken

De Ier John Banville kreeg maandag de Booker Prize, één van de meest prestigieuze literaire onderscheidingen ter wereld. Volgend jaar wordt ook de LuLu Blooker Prize uitgereikt: een prijs voor het beste bloek. Steeds meer verhalen die beginnen als een on line weblog eindigen immers in gedrukte vorm. 

Een driekoppige jury onder leiding van Cory Doctorow zal jaarlijks een keuze maken uit de beste blooks. In maart 2006 zullen de eerste nominaties bekend worden gemaakt en op 3 april 2006 zal de eerste winnaar bekend zijn.

De Blooker prize wordt uitgereikt in drie drie categorieën: fictie, non-fictie en strip. Alle blooks kunnen meedingen naar de prijs op voorwaarde dat ze geschreven zijn in het Engels. De bekendste blooks zijn Belle de Jour, het dagboek van een prostituee en Salam Pax, een ooggetuigenverslag van de oorlog in Irak.


 

Chaucer Rap

Qua popularisering van literatuur kan dit tellen. Een Britse rapper heeft de Canterbury Tales een hip hop-kleedje gegeven. Afwachten tot 't Hof van Commerce aan de slag gaat met Claus.


 

Da Vinci code

Wie houdt van een gezonde portie games en het boek The Da Vinci-code van Dan Brown moet beslist de combinatie van beide uitproberen.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs